![]() |
![]() |
![]() |
#1081 | |||||
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
@shalabajzer:
Citat:
1) Prvo ima da plaćamo nemome od suseda da nam "štiti" nebo i to ima da nas košta koju desetinu dolara godišnje. I tu nema hoću-neću, jednostavno na to nas obavezuju međunarodni dogovori i ugovori koje smo potpisali, moramo imati dovoljno aviona da bi štitili nebo. Da ne pominjem da će tada ti koji nas "štite" da gore rade šta god im padne na pamet. 2)Pošto nemaš aviona tad nisi sposoban ni da kontrolišeš šta se dešava gore, a to povlači da nemožeš ni da imaš kontrolu leta pa će kontrola leta nad našim nebom preći u ruke nekog suseda, a to znači pa-pa za opet nekoliko desetina miliona dolara koje danas naplaćujemo zbog preleta komercijalnih aviona preko naše teritorije. Sad, ove dve stavke saberii, pa pomnoži sa recimo 10 godina pa vidi koliko je to smešno. Mada koga to briga, bitno je da imamo lepih žena na uici a to što ti pare iz dšepa idu napolje nema veze. Citat:
Ima jedna priča vezana za Švedsku koju uvek pričam. Tražio ministar od generalštaba da naprave analizu opasnosti za sledećih 20 godina da bi mogla država da planira šta i kako, pa za ime boga, švedska ne ratuje odavno. Odgovor generala je bio otprilike ovakav: može da se da prioojekcija za 5 godina, za 10 godina može da se nagađa i niko ništa ne garantuje, za 20 godina može samo neko da vas laže, tu nema nikakve moguućnosti da se nešto pogodi i predvidi. E sad, ako Švedska koja odavno ne ratuje nezna šta će biti u okruženju za sledećih 10 godina, baš bi voleo da mi daš tu analizu koja potkrepljuje tvoje izjave. Citat:
Citat:
Citat:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1082 |
Starosedelac
Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
|
![]()
vasiljevic, zahvaljujem!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1083 |
Starosedelac
Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka
|
![]()
vasiljevic
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
V.I.P. Test Drive
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Član
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1086 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Imamo mi satelit kod izrailjaca, samo još da platimo. kakva bi mi bili zemlja da nemamo Avijaciju. Pa mi smo je izmislili, sa francuzima i Nemcima. Imamo prvu borbrnu Žrtvu (bio izviđač). U balkanskim ratovima smo i prvi na svetu dali namenu avijaciji. Kasnije su je samo drugi kopirali i nadogradili.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1087 | |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1088 |
Starosedelac
Član od: 3.3.2007.
Zahvalnice: 747
Zahvaljeno 779 puta na 353 poruka
|
![]()
Такође смо пре другог светског рата имали један од најбољих борбених авиона на свету ИК-3 (али недовољно да би се одбранили) а ИК-5 је био у изградњи , а онда је све отишло у ...
Поткрепи ту информацију да смо по употреби сапуна једино испред Албаније... Poslednja ispravka: Stojadin (1.8.2009 u 11:06) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1089 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Todos je u pravu, ne znam cemu ovaj komentar. Imali smo medju prvima avijaciju i to veoma kvalitetnu. Za vreme Titove Jugoslavije najbolji piloti u zemlji su bili Srbi i Slovenci. Moj otac je vojni pilot i naravno jako sam ponosan na to. Ja bih josh dodao da smo prvi upotrebili avijaciju u sanitetske tj. bolnicke svrhe.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1090 |
Član
Član od: 12.11.2007.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 10 puta na 8 poruka
|
![]()
@ jozvan
@ ghost @ auror Svaka cast... ![]() @vasiljevic Hehe, plovila, XD lame lame lame... Necu se ja "braniti" o onom sto sam rekao. Jednostavno nema smisla da se svadjamo. Zato ovde stajemo...OK? Mi smo trenutno u krizi...ako ne vidis...to bi bila glavna poenta...Neznam sta jos da kazem, a da ne uvredim (svako bi imao ideju kako da iskoristi tih malo para namenjenih vojsci)...Ti si ocigledno nastrojen da me sapunjas( cemu sam i ja delimicno kriv ![]() Necu da te opsujem, lepse je kulturno da ti kazem.. Hehe jeste malo bezobrazno sto sam usao ovako i odmah rekao da je smesno. Trebao sam malo kulturnije da skrenem paznju ![]() Nisam odavno bio na forumu, trebao mi je neki bum! heheh ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1091 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Vojska nam je u teskoj krizi jer su nashe "glave" drzave pozurili sa profesionalizacijom vojske samo kako bi se ulizivali zapadu (pre svega NATO-u) takozvani NATO standardi (koje nije uspostavio NATO uopste) koje niko ne postuje, zashto bi i mi. NATO standard je zabranjivao upotrebu kasetnih bombi pa eto shta se desilo za vreme bombardovanja. Nas profesionalizacija koshta mnogo vishe nego shto se misli. Avijacija je potrebna svakoj zemlji pa i nama. Nama su Migovi 29 savrsheni lovci, prica se o uvodjenju F-16 shto je besmisleno jer je Mig noviji avion i bolji u skoro svakom pogledu, trebalo bi samo nabaviti josh 15-tak komada i toliko (josh samo para da ima) fale nam josh neki bombarderi (tipa SU 25) i helici. PVO nam je koliko toliko dobar shto je dokazano i za vreme bombardovanja. Besmisleno je kupovati zapadnu opremu pre svega shto nasha vojska nije navikla na elektroniku i svakojaka chuda koja ne bi ni izdrzala zimu a da ne pricam shto im avioni padaju zbog obicne vlage u sistemu. Nama je ruska oprema savrshena zbog lakog odrzavanja i isplativosti, a da ne pricam efektnosti. Drugo Saab Gripen je bolji izbor za nas u odnosu na F-16 i pricalo se da ce vojska da kupi neke ali ne verujem da ce. Gripen i nije neki lovac, opet kazem Mig 29 je za nas savrshen, nije skup, nashi piloti su navikli na istocne avione i na 29-tke i mislim da bi trebalo da ih i dalje koristimo. Modernizovali smo ih skoro tako da ne verujem da cemo ih povlaciti iz upotrebe u neko skorije vreme. Poslednja ispravka: pentraksil (1.8.2009 u 18:04) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1092 | |
Starosedelac
Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 933 puta na 531 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1093 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Pilot nije ni pokusao da iskoci, vec je hteo da spasi avion. Nazalost covek je loshe procenio. Mada postoji mogucnost da se pilot onesvestio, ali nije bio neki nagli zaokret za tako neshto. Zaista shteta. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1094 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Vidi brale, Juga se ne bi odbranila ni da je imala 1000 IK 3 jer su i Hrvati i Slovenci i BH muslimani dočekali cvijećem Hitlerove momke. KJ se je počela raspadati mnogo prije 1941. i 1991. Ali ovo nije tema o WWII pa da se ne uplićem dalje. Citat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1095 | |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
@shalabajzer:
Citat:
Čist rpimer onoga što pričam iz mog iskustva: Kad je oboren onaj prethodni tata i kada smo dobili "demokratiju", vrlo malo ljudi čak i ovde zna da je tada Utva tražila od nove vlasti da joj da 60-70.000 dolara da dovrši projekat Laste. Odgovor je bio da nema para, kriza, onaj pre potrošio pare .... Priča koliko hoćeš. Igrom slučaja, tadašnji ministar Veselinov je sutradan došao u posetu mojoj firmi i to sa dva potpuno nova automobila koji su tada imali na cajgeru ispod 1000 km, čija ukupna cena je bila oko 150.000€. Toliko o tome kako nema para, kako smo u krizi i šta ja znam. Pare se troše ali ne na ono što je nama kao državi bitno. Da sad ispričam i neke stvari oko profesionalizacije vojske. Slučajno znam. Tih godina je kao ministar vojske bio .... pa znate ga svi, i taj dotični je kao savetnike dovukao jednu grupu klinaca koji o vojsci znaju koliko većina na ovom forumu koji malo prate te stvari, dakle, znaju tipove aviona i ostalog preko neta, ili nešto malo pročitali ali im to sigurno nije struka. I oni predložili da se dovediu stručnjaci iz NATO ( tačnije VB najviše), da nas lepo "nauče". A oni odande iskopirali svoj sistem, uz manje dorade, pošto smo mala siromašna zemlja nama netreba jako vazduhoplovstvo, dosta je desetak aviona, netreba nam mornarica kao njihova, tačnije šta će to nama, netrebaju nešto ni sistemi PVO ( pa nemaju nešto toga mnogo ni oni) oni imaju na onoliko stanovnika toliko profesionalaca, pa matematički nama je dosta 20ak hiljada ljudi. Lep račun, zar ne? Logičan. Samo ima jedna mala stvar, ja nikako da nađem more oko Srbije, tražio, raspitivao se, gleeao ali ga nema. To palo u oči i našim generalima, pa rekli da je proračun glupost, da je ovo kopno, da je ovde drugačije okruženje, da se tako ne pravi ni po jednoj teoriji proračun potrebnih snaga za odbranu itd, dali proračun, rekli koliko treba vojnika za odbranu ( dakle samo odbrana, ne napad), rezultat je jasan na kraju. Svi ti generali su po naređenju i sili dotičnog penzionisani, vojska je smanjena na 20ak hiljada koji nemogu ni BGD da odbrane, tada je rečeno da nam ne treba toliko generala (mada je prošle godine u jednom danu postavljeno 15ak generala, to ni Tito nije uspeo), dali da govorim da dok je na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom bio stacioniran tadašnji Prištinski korpus nikome odande nije bilo na pamet da priznaje Kosovo. Zadnja stvar koja stvarno prevazilazi sve je ova situacija: posle ubistva naših policajaca dole, naš predsednik je otišao dole i rekao da nas neće niko tako lako isprovocirati i da ćemo mi čekati, moj prijatelj koji je bio dole kao novinar je pitao A dokle će se trpeti? Koliko još treba ljudi da pogine dok mi odgovorimo nekako? Odgovor je bio Mi ćemo trpeti dugo. Izvini, ali ovo daje odgovor koliko je nekome gore stalo do naših života. Lepa je priča pred ekranima za javnost gde izbrišemo sve što nam se ne dopada, pa se smeškamo, ali ovde je u pitanju ljudski život i on nema prava da se igra sa time, tu se zna kakko država odgovara. Jeste, moj odgovor je bio ne malo ljut, i izvinjavam se ali jednostavno kad se obrati pažnja na sve ovo, kada se krene u jednom delu sa izjavama kakva je bila tvoja, jednostavno mi je došlo da odgovorim na takav način. Svi ponavljaju priču ko papagaji, niko ne razmišlja i ne postavlja pitanja šta ako i šta kada, sve dok ne buude kasno. Kasno je kuketi ko pre neku godinu kad smo trebali da gasimo požar i kad je od 60ak helikoptera tipa Mi8 (ako se ne varam toliko ih je ostalo posle onog prethodnog tate), za gašenje bio raspoloživ jedan poluispravan sanitetski He koji po pravilima nije smeo ni da leti. Za to je neko od novinara trebao da nagazi one gore i da se traži na kraju i krivična odgovornost, jer to jeste. I nikom ništa. Danas pričamo o ovome jer ako zatreba, to će biti jedino što će nam sačuvati, ili dati neke šanse da sačuvamo guz..., kad dođe stani pani, tada će biti kasno da se pita gde je, čak i da kažemo nepitamo koliko košta toga neće biti nigde na raspolaganju. Avioni se ne prave za jedan dan, kao i ceo sistem odbrane. Iskreno, nadam se da si shvatio zašto sam bio napisao ono što jesam, nije lično protiv tebe već protiv takvog stava koji se svuda propagira. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1096 |
Član
Član od: 27.1.2007.
Zahvalnice: 126
Zahvaljeno 56 puta na 49 poruka
|
![]()
A košta kao 1/3 F-22.
ILI, nije mogao da se katapultira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1097 |
Starosedelac
Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
|
![]()
Ja se izgleda ponavljam ali, vasiljevic zahvaljujem! Ja ne zivim u Srbiji,vec u Crnoj Gori. I samo da kazem kad je kod vas takva situacija u vazduhoplovstvu,mozete misliti kakvo je stanje kod nas. Kad bi nama rekli nema para kriza je ( a govore
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1098 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Vasiljevic stvarno zahvaljujem potpuno se slazem sa tobom. Drugo nasha zemlja je poslednjih par godina trpela od pozara i poplava. . Avijacija je potrebna i za gashenje pozara i za brzu evakuaciju stanovnishtva.
Mediji nisu javili ko najvishe pomaze stanovnishtvu pri prirodnim nepogodama. Pa naravno vojska. Vojska crnchi i postavlja barijere sa peskom i spashava stanovnishtvo. A pogledajte shta rade od nje. Moj otac je vojni pilot skoro 30 godina, a popio je otkaz kao, pazi molim te "vishak". Nisu mu cak ni dali do nove godina kako bi napunio 30 godina radnog staza vec su odmah rekli kako je to nemoguce. Piloti nashi imaju strashno niske plate, ja moram reci da moj otac prima penziju koja je dovoljna za mene i moju porodicu, nije sjajno ali se ima za najbitnije, ali saznanje da sekretarica u gradskoj vecnici ili obican salterski sluzbenik u nekoj administraciji ima dva puta vecu platu od coveka koji je proshao i vazduhoplovnu gimnaziju i akademiju, covek je proshao 4 rata i pogledajte shta im rade. Svim nashim pilotima i celoj nashoj vojsci. Voze se u dzipovima od 150.000 evra a pilot koji je poginuo pre par nedelja je imao 9 sati naleta od pocetka godine. A nashi ministri nemaju pojma sa polozajem na kojem su. Kako ministarka sporta moze da bude neko ko nije cuo za loptu. Ili ministar policije neko ko nije bio u policiji (osim mozda u zatvoru). I na kraju kako ministar odbrane moze da bude neko ko nije vojnik, ali ajde to nego je bio kuvar dok je sluzio vojsku. Toliko od mene Da to sam naveo kao jednu nemogucnost, mozda se covek onesvestio, mada su ruska sedishta najsigurnija u svetu, retko kad se desi da zakazhu. Videcemo kada vojska da zvanican izveshtaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1099 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Kako mogu da ne daju ime ulici po Milanu Mladenoviću a mogu po nekom Milutinu Samardžiću ili Milu Peruničiću(ovde u pv ![]() Lista je beskonačna. A avijaciju, sudeći po ovoj krizi, nećemo obnavljati u dogledno vrijeme. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1100 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nazalost je tako, heh znam, moj otac i ja se vucemo u zastavi, 89. god sve islo super i kada jednom pocne neshto da ne valja, sve se raspada. Avijacija ce morati da saceka, i samo molim boga da ne udjemo u NATO naravno zna se zashto, stvarno bi bilo nemoralno a i naravno da nam ne uvale one zapadne avione koji ne mogu ni zimu da izdrze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
avijacija, avioni |
|
|