Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 2.6.2009, 17:57   #1
Anticomp
Novi član

Član od: 22.5.2009.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Postoji li opasnost od dialera na ADSL konekciji kao na dial-upu?

Ovako, ja u Bg-u koristim ADSL Telekom Srbija, a moji roditelji u Srpskom Sarajevu ADSL Telekoma Srpske . Posto je njihov racunar star koristicemo staru verziju yahoo messenger-a ver 6.1 kako bismo komunicirali, e sad, ta stara verzija nije mogla da se skine sa www.yahoo.com vec sam je skinula sa www.oldapps.com i posto se ne razumijem uopste u racunare i povezivanje plasi me da ne postoji na tim programima (posto nisu sa originalnog sajta) nesto kao sto su postojali dialer-i sa starim dial-up konekcijama, odnosno plasi me da se na neki nacin veza "prekopca" sa nekim drugim brojem pa da ne dobijemo jako visoki telefonski racun. Postoji li uopste mogucnost da, kad se koristi ADSL internet, da se nekim nezeljenim virusom, programom ili nesto slicno "prekopca" veza koju imam sa provajderom na neki drugi broj, pa da mi otkucava impulse?
Odnosno, da li postoji za ADSL nesto kao sto su bili dialer-i za dial-up konekcije (iskreno, ranije su na TEOL-u toliko upozoravali na njih da sam postala paranoicna da cu dobiti tel. racun od par hiljada evra). Hvala unaprijed na odgovorima
Anticomp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.6.2009, 19:01   #2
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Postoji li opasnost od dialer-a na ADSL konekciji kao na dial-up?

Kratko i jasno , na ADSL-U nepostoji opasnost od dajalera , sa te strane nemoraš da strahuješ ....
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci:
Anticomp (2.6.2009), Taz (6.11.2009)
Stara 3.6.2009, 0:01   #3
Anticomp
Novi član

Član od: 22.5.2009.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Postoji li opasnost od dialera na ADSL konekciji kao na dial-upu?

A sa koje strane treba da strahujem? Mene u sustini brine samo moze li sta da mi osteti racunar u fizickom smislu, da pregori neki dio i sl. i telefonski racun da ne stigne nezeljeno veliki.
Inace nemam nekih bitnih podataka u njemu koji bi se mogli zloupotrebiti, i nista mi ne bi bilo u slucaju da moram sve obrisati i ponovo citav sistem instalirati jer koristim samo ms office onenote i to par dokumenata koje uvijek snimam na cd?
Pretpostavljam da su pitanja naivna, al' ne razumijem se u racunare ni najmanje...
Anticomp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2009, 0:39   #4
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Post Re: Postoji li opasnost od dialera na ADSL konekciji kao na dial-upu?

Daklem :
  • Preko ADSL-a niko nemože fizički da ošteti ili ugrozi tvoj računar . Osim ako nisi te sreće da u telefonsku centralu udari grom i eventualno tako da ti se spali komp . Naravno takva mogućnost se meri promilima .
  • Ne ! nikko osim tebe samog nemože da ti napravi veliki telefonski račun (nikakvi virusi niti išta slično)
  • Jedino od čega možeš da strahuješ su virusi (oni mogu u najgorem slučaju da prouzrokuju gubitak podataka) ali pošto ti nemaš ništa bitno onda ..... Od njih ne postoji 100% sigurna zaštita , eventalno neki dobar antivirus tipa Nod32 .... Jedina 100% zaštita od virusa i druge gamadi bi bila da ne koristiš internet i da uopšte ne pališ računar ...
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci:
Anticomp (3.6.2009), Taz (6.11.2009)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Gitare i računari... Wolverine Brbljaonica 1116 3.3.2016 23:12
Neobee ADSL gori od dial-upa noskich Internet usluge 203 31.3.2009 14:07
Život na Marsu? Ice-Man Brbljaonica 149 26.11.2008 0:26
Wireless ADSL router Freeman88 Komunikacioni uređaji i umrežavanje 15 12.7.2007 10:40

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:44.