Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Stare igre
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E...

Pregled rezultata glasanja: Jesu li stare igre bile zabavnije
Da 582 80,95%
Ne 137 19,05%
Glasova: 719. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 24.3.2009, 22:22   #301
Freelancer
Novi član

Član od: 24.3.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Da li su stare igre bile zabavnije?

Citat:
NaraYan kaže: Pregled poruke
Nego ček da pitam, gde mu dođe granica staro-novo?
Je li vezano za grafički prikaz, platformu, godine...
Da li je igra od pre 4-5 godina stara igra?
Sve igre iz 2000-ih su sve sem stare.
Freelancer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.3.2009, 2:00   #302
Mikica86
Član

Član od: 9.10.2008.
Zahvalnice: 120
Zahvaljeno 103 puta na 68 poruka

I ja sam odgovorio sa DA , posto jos uvek pamtim Resident Evil 1, Silent Hill 1, 2, i dobri stari Alone in the dark , a ne ovu novu glupost ! Mada sam tada i ja imao vise strpljenja, i zivaca , i znao sam neke igre da predjem i po 2, 3 puta, a sad ako uspem da stignem do kraja, a da se ne smorim ko ker bude super.
Jednostavno su tada igre imale dusu, krv znoj i dusa programera su bile utkane u njen kod, a ne kao danas, danas je sve grafika, prica i ostale dobre strane igara ostanu u 52 - gom planu, cast izuzetcima, koji su prava retkost !
Mikica86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mikica86 na korisnoj poruci:
Geomaster (25.3.2009)
Stara 25.3.2009, 14:36   #303
sonofm
Član

Član od: 30.12.2008.
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 43 puta na 26 poruka

Mislim da je osecaj potrosaca ubila hiperprodukcija.

Ranije cekas kasete sa ripovanim verzijama igara i stelujes glavu kasetofona, a slozicemo se da je bilo i jako puno gluposti, ali nam je to stelovanje ostalo kao neka lepa uspomena, pa nam je to u stvari (sada) zabavno.

Sada je broj igara daleko veci, marketing napumpa price o nevidjenoj atmosferi, nikad ispricanoj prici i slicno, a mi onda dobijamo nesto sto je (uglavnom) vec vidjeno i naravno da nam nije zabavno kao kad smo to videli prvi put.

Zabavan je prvi Test drive, ali zabavan je i Burnout (nije zabavna gomila NFS promasaja, a u doba TD nije bilo jos 5 naslova voznji).
Zabavan je PES/FIFA (birajte), ali zabavan je bio i Emily Hughes, Sensible soccer i ostali.
Zabavan je 2k9, a bio je zabavan i TVS basketball...

Drugim recima nisu igre bile zabavnije, nego smo se mi vise zabavljali (vise uzivali), a manje jurili za naslovima (a i oni su redje bili bombasticno najavljivani).
Sada o igri pricamo godinu dana pre nego sto se pojavi (isti je slucaj i sa filmovima), u medjuvremenu se pojavi novi shader, engine i ostalo i mi smo vec ubedjeni da to nije dovoljno kvalitetno (u tehnickom smislu).

A sa malo mozga moze da se napravi cudo.

Ne znam koja je igra u pitanju, ni kad je nastala (igrao sam je osamdesetih).
Imate samo dve boje - crnu i belu. Imate beli trougao na dnu crnog ekrana (vas "avion"), odozgo slecu dva bela trougla (njihovi) i vi treba da ih roknete.
Kako da igru ucinite zanimljivom, zabavnom?
U jednom trenutku ulecete u maglu (ceo ekran je sad beo) i vi ne vidite njihove. Ali od vas ka njima (ka vrhu ekrana) ide uska crna strafta (vas radar) i vi mozete da ih opazite samo u trenutku kad linija prolazi preko njih.
Izuzetno malo resursa - dve boje, tri trougla, jednolicno kretanje, ali napravi se zabava i sa tim, ako ukljucis malo mozga.

Tada je mozak bio ukljucen jednom u pet naslova, danas je to jednom u stotinu.
sonofm je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku sonofm na korisnoj poruci:
branko999999999 (25.3.2009), Oggy (25.3.2009)
Stara 25.3.2009, 15:37   #304
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Nije, nego smo bili mlađi i to nam je još bilo sve novo i zanimljivo.

Upali sad te iste igre preko emulatora, većina toliko zahteva mozak da ih možeš igrati jednom rukom i čitati nešto u isto vreme.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
ezenkiel (5.4.2009)
Stara 25.3.2009, 15:52   #305
sonofm
Član

Za mladost si svakako u pravu

Nisam mislio da ti treba mozak da ih igras, nego je trebalo ukljuciti mozak da ih napravis (ako hoces uspeh i priznanje), sad ti je (ne po pravilu, ali obicno) dovoljno mnogo buke, dobar marketing i jaka grafika da bi (istinito ili lazno) tvrdio da si hit.
Dosta toga sada prolazi za pametno, a radi se o boljim oblandama starog fila (plus o monopolistima koji ti neretko serviraju m. za bubrege).

Uzivam i danas u (novim) igrama.
Ali koliko god da me plasi Alma, nikad necu zaboraviti kako mi je bila frka dok sam jurcao Von Braun-om i Rickenbacker-om u SS2. Mator sam, znam.
Stara 25.3.2009, 17:13   #306
Oggy
C64 Legend

Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 2.324
Zahvaljeno 671 puta na 463 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Oggy Slanje poruke preko Skypea korisniku Oggy

E nije isti osecaj na emuloatoru i real-deal. U svakom slucaju, treba ti sad i drustvo da bi igrao stare igre. Danas niko to ne igra, pa nemas ni sa kim da razmenjujes ustiske, sto je takodje bilo znacajno. U svakom slucaju, ja sam sa Markom Riverom u proteklih par godina picio Rocky Horror Show, Dizzy-je, Frankie Goes to Hollywood, Wolfman-a itd. i bilo je ekstra!
Oggy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.3.2009, 19:38   #307
DJ_MY_SOUL
Član

Član od: 28.2.2006.
Zahvalnice: 137
Zahvaljeno 8 puta na 5 poruka

Stvar je u tome sto je svaka izdavacka kuca sebi zacrtala da igrice moraju biti sto realnije. I tu veoma grese. Igrica treba da ti pruzi slobodu koju ne mozes naci u stvarnom svetu. I time sto su igrice sve realnije, sve su dosadnije ne opustaju uopste. Jednostavno realnost vise nije zabavna! Ne verujem da ce izleciti taj kompleks. Kao kad zene misle da nisu dovoljno mrsave, isto tako proizvodjaci misle da im igrice nisu realne.
DJ_MY_SOUL je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku DJ_MY_SOUL na korisnoj poruci:
GojaS (13.8.2009), Ketchua (25.3.2009), NaraYan (25.3.2009), urial_septim (5.4.2009)
Stara 28.3.2009, 1:29   #308
Ivan-94
Veteran

Član od: 15.3.2009.
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94

Stare igre,jos se secam iako sam mlad imao sam commodore 64,i neka igrica princ neki,mnogo dobra.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.4.2009, 22:32   #309
BigMan
Član

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku BigMan

Stare igre ce uvek biti bolje od sadasnjih, jer ...

Kakve god da su danas igre, generalno gledano, postoje neke koje iskacu, koje su po necemu fenomenalne, koje prelazimo iz zadovoljstva i koje ce nas vuci da ih ponovo predjemo. I kakvo god da je ovo vreme za igrice, jednog dana cemo se i njega secati sa setom jer ce nam u secanju ostajati samo one dobre igre, one igre na koje smo se posebno lozili i koje smo vise puta prelazili.

I sada kad se setimo starih vremena setimo se samo lepih stvari, koliko god da je tada bilo i losih, samo su nam lepe na pameti. I tako ce uvek biti, jer to je u ljudskoj psihi. Niko ne zeli da se seca ruznih stvari, pa ni losih igrica ...

Za mene i Twisted Metal 2 na Soni Kecu ima char jer me seca na vreme kada sam se upoznao sa Sonijem, kada sam skupljao dinarcice jer je sat u igraonici bio 6 dinara. Sada kad je pogledam objektivno, igra je krs ... ali ima dusu. A dusu ima zato sto sam emotivno vezani za nju i podseca me na detinjstvo, pa kakva god da je realno gledano.

Tako ce mi jednog dana opet biti toplo oko srca kada se setim GTA4 ... i pomislim "koji krs, ali ima dusu".
BigMan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku BigMan na korisnoj poruci:
Oggy (5.4.2009)
Stara 5.4.2009, 13:32   #310
dc 22
Član

Član od: 4.3.2008.
Zahvalnice: 117
Zahvaljeno 47 puta na 24 poruka

Citat:
Pjanovic kaže: Pregled poruke

Nisu igre danas nista manje zabavnije, nego sam ja ranije bio strastveniji igrac, pa sam imao mnogo vise strpljenja, volje a bogami i vremena.
Tada (pre pola decenije i vise) sam igre nabavljao na kasichicu, pa je predjem pa tek onda nabavljam drugu, sada skidam sa torrenta za nedelju dana, a za to mi treba meseca dana da odigram/odgledam, pa iz nedelje u nedelju, tj. iz meseca u mesec potencionalnog igranja i... nema leba od tog igranja.
potpuno se slazem...
dc 22 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dc 22 na korisnoj poruci:
ezenkiel (5.4.2009)
Stara 5.5.2009, 0:29   #311
undefined
Član

Član od: 5.9.2008.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 10 puta na 8 poruka

Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
Nije, nego smo bili mlađi i to nam je još bilo sve novo i zanimljivo.

Upali sad te iste igre preko emulatora, većina toliko zahteva mozak da ih možeš igrati jednom rukom i čitati nešto u isto vreme.

Voodoo ne kaki. U "stare igre" mozes i trebas da ubrajas X-COM serijal, stare Civove i Alfa Kentauri. Ceasar serijal. Battle Isle serijal. Zlatno doba Lucas Arts i Sierrinih avantura. Red Alert 1 i 2. Freespaceovi i Descenti. System Shock, prva dva Thiefa.

Sve su to sada stare igre. Za prosecnog potrosaca na zapadu i trosaca igraoncikog vremena kod nas, KAHTEP je nesto sto je kao mali klinac video da drugi igraju pa je poceo i on. Warcraft 3 i modovi/mape su postojali oduvek. A FIFA i NFS izlaze svake godine bez pauze, mada je prvi NFS onaj sa nazivom "underground".
undefined je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.5.2009, 9:36   #312
Patton
Deo inventara foruma

Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 904 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton

Citat:
undefined kaže: Pregled poruke
Voodoo ne kaki. U "stare igre" mozes i trebas da ubrajas X-COM serijal, stare Civove i Alfa Kentauri. Ceasar serijal. Battle Isle serijal. Zlatno doba Lucas Arts i Sierrinih avantura. Red Alert 1 i 2. Freespaceovi i Descenti. System Shock, prva dva Thiefa.

Sve su to sada stare igre. Za prosecnog potrosaca na zapadu i trosaca igraoncikog vremena kod nas, KAHTEP je nesto sto je kao mali klinac video da drugi igraju pa je poceo i on. Warcraft 3 i modovi/mape su postojali oduvek. A FIFA i NFS izlaze svake godine bez pauze, mada je prvi NFS onaj sa nazivom "underground".
Ja evo pokusavam da se setim koja se nova igra igra sa mozgom, ali mi nesto ne ide
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.5.2009, 11:22   #313
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 662
Zahvaljeno 1.387 puta na 715 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross

World of Goo, Braid?
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.5.2009, 11:45   #314
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Puzzle Quest, Witcher, Drakensang, nova ekspanzija za NWN2, Stalker, gotovo svaka nova avantura... to što ih ne igrate ne znači da ne postoje.

Takođe, ako uporedim recimo Civ 1, koga sam svojevremeno ljuštio dan i noć, i Civ 4, stari Civ je daleko lakši za igranje nego novi.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
Andross (5.5.2009), Equilibrium (5.5.2009), ezenkiel (5.5.2009)
Stara 6.5.2009, 9:40   #315
Patton
Deo inventara foruma

Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 904 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton

Ko kaze da ih ne igramo

Samo ne treba zaboraviti da sve ove danasnje igre, pa i te za koje treba mozak, imaju svoje pretke i da je vecina kopija starijih igara.
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.5.2009, 11:10   #316
sonofm
Član

Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
Puzzle Quest, Witcher, Drakensang, nova ekspanzija za NWN2, Stalker, gotovo svaka nova avantura... to što ih ne igrate ne znači da ne postoje.

Takođe, ako uporedim recimo Civ 1, koga sam svojevremeno ljuštio dan i noć, i Civ 4, stari Civ je daleko lakši za igranje nego novi.
Je l' ga to sto je laksi cini manje zabavnim? Mene je recimo gomila stvari u Civ 4 smorila (subjektivno, znam, ali takva nam je i tema)

I Prince of Persia realno ne zahteva mnogo mozga, ali sumnjam da ti nije bio zabavniji (u ono vreme) od Stalkera (danas, koji zahteva vise mozga i daleko je tezi).

Naravno da i mi evoluiramo sa tehnologijom, pa nas zato sad smara - "dugo ucitavanje, teksture, AA, optimizacija...", malo su nas mnogo tehnikom razmazili, a nekada su vise na sadrzaj pazili
Stara 9.5.2009, 12:27   #317
dax94
Član

Član od: 16.1.2009.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 18 puta na 9 poruka

Za ovo e treba glasanje...naravno da su stare igre zabavnije ove nove nevaljaju ni za k**** cast izuzetcima...
dax94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dax94 na korisnoj poruci:
branko999999999 (9.5.2009)
Stara 9.5.2009, 12:36   #318
r0nIn
Banned

Član od: 17.1.2007.
Zahvalnice: 1.520
Zahvaljeno 1.007 puta na 520 poruka

A ne da su bile zanimljivije nego su i bolje izgledale, ma sve. . ovo danas kako god da se napravi ne izgleda ni upola onako dobro kao sto je to bio slucaj prije nekih 10 godina . . danas je previse paznje posveceno grafici i ma kako god to dobro izgledalo nema taj shmek, jer mnogo je slicnih igara sve na istu foru - smo akcija, akcija, rokanje, klanje, horror. . sve prezvakane teme. . pa milion nastavaka, pa trilogije. . uhh.
r0nIn je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku r0nIn na korisnoj poruci:
branko999999999 (9.5.2009)
Stara 10.5.2009, 18:03   #319
zuleee
Član

Član od: 5.3.2007.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 46 puta na 24 poruka

nekako mi se cini da smo samo mi bili zabavniji...
i sve je to samo do toga...polako postajemo teski smorovi ,i vise nam nista nije zanimljivo.nema to veze sa igrama.bojim se...
zuleee je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku zuleee na korisnoj poruci:
Geomaster (11.5.2009), voodoo_ (11.5.2009)
Stara 11.5.2009, 17:08   #320
seymourc64
Član

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 31 puta na 24 poruka

Pa ko ce posle 8+ sati rada biti zabavan. Mozda subotom, posle 4-5+ piva...
seymourc64 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku seymourc64 na korisnoj poruci:
Psycho13 (11.5.2009)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 10:37.