![]() |
![]() |
|
Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E... |
Pregled rezultata glasanja: Jesu li stare igre bile zabavnije | |||
Da |
![]() ![]() ![]() ![]() |
582 | 80,95% |
Ne |
![]() ![]() ![]() ![]() |
137 | 19,05% |
Glasova: 719. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#301 |
Novi član
Član od: 24.3.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Član
Član od: 9.10.2008.
Zahvalnice: 120
Zahvaljeno 103 puta na 68 poruka
|
![]()
I ja sam odgovorio sa DA , posto jos uvek pamtim Resident Evil 1, Silent Hill 1, 2, i dobri stari Alone in the dark , a ne ovu novu glupost
![]() Jednostavno su tada igre imale dusu, krv znoj i dusa programera su bile utkane u njen kod, a ne kao danas, danas je sve grafika, prica i ostale dobre strane igara ostanu u 52 - gom planu, cast izuzetcima, koji su prava retkost ! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mikica86 na korisnoj poruci: | ||
Geomaster (25.3.2009) |
![]() |
#303 |
Član
Član od: 30.12.2008.
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 43 puta na 26 poruka
|
![]()
Mislim da je osecaj potrosaca ubila hiperprodukcija.
Ranije cekas kasete sa ripovanim verzijama igara i stelujes glavu kasetofona, a slozicemo se da je bilo i jako puno gluposti, ali nam je to stelovanje ostalo kao neka lepa uspomena, pa nam je to u stvari (sada) zabavno. ![]() Sada je broj igara daleko veci, marketing napumpa price o nevidjenoj atmosferi, nikad ispricanoj prici i slicno, a mi onda dobijamo nesto sto je (uglavnom) vec vidjeno i naravno da nam nije zabavno kao kad smo to videli prvi put. Zabavan je prvi Test drive, ali zabavan je i Burnout (nije zabavna gomila NFS promasaja, a u doba TD nije bilo jos 5 naslova voznji). Zabavan je PES/FIFA (birajte), ali zabavan je bio i Emily Hughes, Sensible soccer i ostali. Zabavan je 2k9, a bio je zabavan i TVS basketball... Drugim recima nisu igre bile zabavnije, nego smo se mi vise zabavljali (vise uzivali), a manje jurili za naslovima (a i oni su redje bili bombasticno najavljivani). Sada o igri pricamo godinu dana pre nego sto se pojavi (isti je slucaj i sa filmovima), u medjuvremenu se pojavi novi shader, engine i ostalo i mi smo vec ubedjeni da to nije dovoljno kvalitetno (u tehnickom smislu). A sa malo mozga moze da se napravi cudo. Ne znam koja je igra u pitanju, ni kad je nastala (igrao sam je osamdesetih). Imate samo dve boje - crnu i belu. Imate beli trougao na dnu crnog ekrana (vas "avion"), odozgo slecu dva bela trougla (njihovi) i vi treba da ih roknete. Kako da igru ucinite zanimljivom, zabavnom? ![]() U jednom trenutku ulecete u maglu (ceo ekran je sad beo) i vi ne vidite njihove. Ali od vas ka njima (ka vrhu ekrana) ide uska crna strafta (vas radar) i vi mozete da ih opazite samo u trenutku kad linija prolazi preko njih. Izuzetno malo resursa - dve boje, tri trougla, jednolicno kretanje, ali napravi se zabava i sa tim, ako ukljucis malo mozga. ![]() Tada je mozak bio ukljucen jednom u pet naslova, danas je to jednom u stotinu. |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku sonofm na korisnoj poruci: | ||
branko999999999 (25.3.2009), Oggy (25.3.2009) |
![]() |
#304 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka
|
![]()
Nije, nego smo bili mlađi i to nam je još bilo sve novo i zanimljivo.
Upali sad te iste igre preko emulatora, većina toliko zahteva mozak da ih možeš igrati jednom rukom i čitati nešto u isto vreme. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
ezenkiel (5.4.2009) |
![]() |
#305 |
Član
|
![]()
Za mladost si svakako u pravu
![]() Nisam mislio da ti treba mozak da ih igras, nego je trebalo ukljuciti mozak da ih napravis (ako hoces uspeh i priznanje), sad ti je (ne po pravilu, ali obicno) dovoljno mnogo buke, dobar marketing i jaka grafika da bi (istinito ili lazno) tvrdio da si hit. Dosta toga sada prolazi za pametno, a radi se o boljim oblandama starog fila (plus o monopolistima koji ti neretko serviraju m. za bubrege). Uzivam i danas u (novim) igrama. Ali koliko god da me plasi Alma, nikad necu zaboraviti kako mi je bila frka dok sam jurcao Von Braun-om i Rickenbacker-om u SS2. Mator sam, znam. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
C64 Legend
|
![]()
E nije isti osecaj na emuloatoru i real-deal. U svakom slucaju, treba ti sad i drustvo da bi igrao stare igre. Danas niko to ne igra, pa nemas ni sa kim da razmenjujes ustiske, sto je takodje bilo znacajno. U svakom slucaju, ja sam sa Markom Riverom u proteklih par godina picio Rocky Horror Show, Dizzy-je, Frankie Goes to Hollywood, Wolfman-a itd. i bilo je ekstra!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Član
Član od: 28.2.2006.
Zahvalnice: 137
Zahvaljeno 8 puta na 5 poruka
|
![]()
Stvar je u tome sto je svaka izdavacka kuca sebi zacrtala da igrice moraju biti sto realnije. I tu veoma grese. Igrica treba da ti pruzi slobodu koju ne mozes naci u stvarnom svetu. I time sto su igrice sve realnije, sve su dosadnije ne opustaju uopste. Jednostavno realnost vise nije zabavna! Ne verujem da ce izleciti taj kompleks. Kao kad zene misle da nisu dovoljno mrsave, isto tako proizvodjaci misle da im igrice nisu realne.
|
![]() |
![]() |
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku DJ_MY_SOUL na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#308 |
Veteran
|
![]()
Stare igre,jos se secam iako sam mlad imao sam commodore 64,i neka igrica princ neki,mnogo dobra.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Član
|
![]()
Stare igre ce uvek biti bolje od sadasnjih, jer ...
Kakve god da su danas igre, generalno gledano, postoje neke koje iskacu, koje su po necemu fenomenalne, koje prelazimo iz zadovoljstva i koje ce nas vuci da ih ponovo predjemo. I kakvo god da je ovo vreme za igrice, jednog dana cemo se i njega secati sa setom jer ce nam u secanju ostajati samo one dobre igre, one igre na koje smo se posebno lozili i koje smo vise puta prelazili. I sada kad se setimo starih vremena setimo se samo lepih stvari, koliko god da je tada bilo i losih, samo su nam lepe na pameti. I tako ce uvek biti, jer to je u ljudskoj psihi. Niko ne zeli da se seca ruznih stvari, pa ni losih igrica ... ![]() Za mene i Twisted Metal 2 na Soni Kecu ima char jer me seca na vreme kada sam se upoznao sa Sonijem, kada sam skupljao dinarcice jer je sat u igraonici bio 6 dinara. Sada kad je pogledam objektivno, igra je krs ... ali ima dusu. A dusu ima zato sto sam emotivno vezani za nju i podseca me na detinjstvo, pa kakva god da je realno gledano. Tako ce mi jednog dana opet biti toplo oko srca kada se setim GTA4 ... i pomislim "koji krs, ali ima dusu". ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku BigMan na korisnoj poruci: | ||
Oggy (5.4.2009) |
![]() |
#310 | |
Član
Član od: 4.3.2008.
Zahvalnice: 117
Zahvaljeno 47 puta na 24 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dc 22 na korisnoj poruci: | ||
ezenkiel (5.4.2009) |
![]() |
#311 | |
Član
Član od: 5.9.2008.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 10 puta na 8 poruka
|
![]() Citat:
Voodoo ne kaki. U "stare igre" mozes i trebas da ubrajas X-COM serijal, stare Civove i Alfa Kentauri. Ceasar serijal. Battle Isle serijal. Zlatno doba Lucas Arts i Sierrinih avantura. Red Alert 1 i 2. Freespaceovi i Descenti. System Shock, prva dva Thiefa. Sve su to sada stare igre. Za prosecnog potrosaca na zapadu i trosaca igraoncikog vremena kod nas, KAHTEP je nesto sto je kao mali klinac video da drugi igraju pa je poceo i on. Warcraft 3 i modovi/mape su postojali oduvek. A FIFA i NFS izlaze svake godine bez pauze, mada je prvi NFS onaj sa nazivom "underground". |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Kekule Mekule
|
![]()
World of Goo, Braid?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka
|
![]()
Puzzle Quest, Witcher, Drakensang, nova ekspanzija za NWN2, Stalker, gotovo svaka nova avantura... to što ih ne igrate ne znači da ne postoje.
Takođe, ako uporedim recimo Civ 1, koga sam svojevremeno ljuštio dan i noć, i Civ 4, stari Civ je daleko lakši za igranje nego novi. |
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#315 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ko kaze da ih ne igramo
![]() Samo ne treba zaboraviti da sve ove danasnje igre, pa i te za koje treba mozak, imaju svoje pretke i da je vecina kopija starijih igara. |
![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() I Prince of Persia realno ne zahteva mnogo mozga, ali sumnjam da ti nije bio zabavniji (u ono vreme) od Stalkera (danas, koji zahteva vise mozga i daleko je tezi). Naravno da i mi evoluiramo sa tehnologijom, pa nas zato sad smara - "dugo ucitavanje, teksture, AA, optimizacija...", malo su nas mnogo tehnikom razmazili, a nekada su vise na sadrzaj pazili ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Član
Član od: 16.1.2009.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 18 puta na 9 poruka
|
![]()
Za ovo e treba glasanje...naravno da su stare igre zabavnije ove nove nevaljaju ni za k**** cast izuzetcima...
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dax94 na korisnoj poruci: | ||
branko999999999 (9.5.2009) |
![]() |
#318 |
Banned
Član od: 17.1.2007.
Zahvalnice: 1.520
Zahvaljeno 1.007 puta na 520 poruka
|
![]()
A ne da su bile zanimljivije nego su i bolje izgledale, ma sve. . ovo danas kako god da se napravi ne izgleda ni upola onako dobro kao sto je to bio slucaj prije nekih 10 godina . . danas je previse paznje posveceno grafici i ma kako god to dobro izgledalo nema taj shmek, jer mnogo je slicnih igara sve na istu foru - smo akcija, akcija, rokanje, klanje, horror. . sve prezvakane teme. . pa milion nastavaka, pa trilogije. . uhh.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku r0nIn na korisnoj poruci: | ||
branko999999999 (9.5.2009) |
![]() |
#319 |
Član
Član od: 5.3.2007.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 46 puta na 24 poruka
|
![]()
nekako mi se cini da smo samo mi bili zabavniji...
i sve je to samo do toga...polako postajemo teski smorovi ,i vise nam nista nije zanimljivo.nema to veze sa igrama.bojim se... |
![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Član
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 31 puta na 24 poruka
|
![]()
Pa ko ce posle 8+ sati rada biti zabavan. Mozda subotom, posle 4-5+ piva...
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku seymourc64 na korisnoj poruci: | ||
Psycho13 (11.5.2009) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|