![]() |
![]() |
![]() |
#901 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
Pomijne se i 3015ta, kazu nece u NATO bez bar jednog novog aviona
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#904 |
Član
Član od: 17.8.2007.
Zahvalnice: 174
Zahvaljeno 93 puta na 58 poruka
|
![]()
Kupovina novog aviona za nasu avijaciju je dug posao .Prvo bi vojska trebala da predlozi nekoliko aviona za koji oni misle da bi bili naj prikladniji i da se zatim isvadjaju u skupstini tj. da izaberu naj jeftiniju variantu itd. Kolko god nam to zvucalo nemoguce nabavka novog visenamenskog aviona se planira za period od 2015 do 2020 nadajmo se, ali za sad cekamo petu 29-ku da nam se vrati iz Rusije .Ionako nam vazduhoplovsto jeste u ocajnom stanju u poredjenju sa zemljama zapadne Evrope mi smo mnogo bolji po tom pitanju od vecine nasih komsija (neracunamo Grke).I da stanje u nasem vazduhoplovstvu definitivno ide na bolje ako uporedimo zadnjih nekoliko godina .Sto se tice aeromitinga bilo je dosta dobro mada su mogli da ubace i ostale 29-ke sa sa 301 UB , i da se Ristic pojavi sa svojom 25207-icom .Zvezde su kao i uvek perfektno odradile posao mada me zabolelo kad sam ih video bez svog petog clana .
Poslednja ispravka: MareZinjo (22.10.2008 u 21:35) |
![]() |
![]() |
![]() |
#905 | |
Veteran
Član od: 19.3.2006.
Zahvalnice: 1.236
Zahvaljeno 762 puta na 295 poruka
|
![]() Citat:
Joca "Jesi l' čuo da će sutra padati dinari s neba?" "Nisam." "A jel' veruješ da ima 'tica što donosi kolače?" "Ne verujem." "Jesi l' čuo da ima negde da je stalno leto?" "Nisam." "A jel veruješ da u radiju žive mali ljudi?" "Ne verujem." "Marš odavde iz našeg sokaka kad ne umeš da sanjaš. Da te pokrljam napola - ko 'lebac. Eto!" |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Starosedelac
Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#907 |
Član
|
![]()
Snimak je sa sajta Vojske Srbije postoji i drugi http://www.vs.rs/video/211008_vezba_...esretac_2.html bio sam prilicno iznenadjen time koliko su snimci zapravo interesantni .U vezbi su ucestvovala nasa dva MIG-a 21 i dva MiG-a 29 kao i dva Rumunska MiG-a takodje 21 .Evo ovde opsirnije http://www.vs.rs/index.php?action=fullnews&id=413 .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#908 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
@MareZinjo:
Ako izuzmemo zemlje koje su nastale od bivse Juge, ostale zemlje koje su imale vazduhoplovstvo kako treba (dakle, Madjarska, Rumunija, Bugarska) imaju danas bolje ratno vazduhoplovstvo od nas. Dovoljno je samo pregledati sta imaju, sta im leti, sta su modernizovali, sta su kupovali u zadnje vreme ili narucili i bice svakome jasno gde smo mi danas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
Novi član
Član od: 11.10.2008.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Pozz svima. Interesuje me misljenje svakog pojedinca na ovom forumu.
Pitanje: Koji bi po vama bio najbolji avion za nase RV. Da se ja pitam, uveo bih u naoruzanje aparate tipa MiG-35. Avion je mnogo slican MiGu-29 ali i mnogo razlicit po pitanju elektronike. Sto se tice odrzavanja nase tehnicko osoblje ne bi imalo vecih problema jer se vec 21 godinu bakce sa dvadesetdevetkama. Licno sam odusevljen izgledom kokpita 35-ice.Tu su veliki i pregledni HDD-i koji pruzaju sve informacije pilotu. Sam avion je veoma dobro opremljen elektronikom, senzorima i raznim drugim dzidzabidzama koje zivot znace tamo gore na nebu. Koristi naoruzanje zadnje generacije i ima vecu nosivost korisnog tereta od dvadesetdevetke. Ali imali mi dobre avione ili ne, bez jake PVO (SS-300; SS-400) oni su jedno veliko nista. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Banned
|
![]()
Za nasu teritoriju, dovoljan je galeb g-4. Jeftini delovi jeftino odrzavanje, uglavnom domaci domace industrije. Mig-ovi 29 su uzeti kada je jos juga bila cela, mislim da je taj avion nije za nase podnevlje. Osim toga Rusi nas deru sa cenama delova i remonta.
Poslednja ispravka: Highlander (29.10.2008 u 18:28) Razlog: uklonjen citat |
![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja mislim da treba da imamo samo skolsko-borbene avione. Naravno lovce. Takodje i kukuruzari nisu losi, moze da im se natakne mitraljez za pesadiju.
Ako hocemo da se grebemo kod amera F16 proizveden u turskoj nije lose resenje. Takodje i Svedjani imaju dobre i jeftine avione. A Ruske?! Ne znam ni jedan manji borbeni ruski avion. Ovi veci su klasa, medjutim nasa drzava vise nije drzava, vec drzavica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#912 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
U sinocnoj emisiji je pilot koji je oboren nad kosovom Arizanov, sumnja da je mozda oboren i nekom nasom raketom, greskom. Treba i tu debelo uvesti red. Poslednja ispravka: Highlander (29.10.2008 u 18:28) Razlog: citat |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#913 |
Novi član
|
![]()
Dobro onda, sta mislite o modernizaciji MiG-ova-21 na standard 93. Ako nista drugo barem nose po dve rakete v-v R-77, koje su mogle da nam budu od velike koristi da smo ih imali 99.
Barem da ih imamo dok tamo negde u buducnosti ne stignu neki bolji aparati. Posle 99 broj operativnih Fishbad-a je stalno opadao. Zna li neko pouzdano koliko ih je sad operativno. POZZZ za sve. ![]() Poslednja ispravka: Sky Master (29.10.2008 u 20:18) Razlog: Slovo manje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Član
|
![]()
E da je to tek tako .Mi bi avion,evo pare,izvolte avion,hvala lepo,molim lepo. Gde je tu sva prateca oprema oruzije preobuka mehanicara pilota itd. plus nama nje potreban lovac koji ce da izadje iz Srbije 2 min nakon poletanja vec neki visenamenski skolsko borbeni avion .A za ono koliko MIG-ova 21 leti sumljam da ih je vise od desetak a i oni ce za par godina kako kazu u zasluzenu penziju zbog nedostatka delova .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#915 | |
Veteran
Član od: 19.3.2006.
Zahvalnice: 1.236
Zahvaljeno 762 puta na 295 poruka
|
![]()
Najjeftiniji nov (SAAB) JAS-39 Gripen košta 40 miliona $, što i nije jeftino, ako se uzme da nov F-16 košta ispod 20 mil. "zelembaća". Ali je "Gripen" aviončina.
A polovnjaci su polovnjaci, ma koji bili. Citat:
Po mom mišljenju nama jedino odgovaraju avioni sa vertikalnim poletanjem/sletanjem (VTOL). Videli smo kako su nam prošli aerodromi i pogoni za remont 1999, i mi ih sa ovolickom državom ne možemo efikasno braniti. A VTOL traži parče livade. Onda bi pogoni za održavanje bili podzemni, avione bi u njih spuštali liftovima i te radionice bi takođe bile pogodne za "sejanje" po teritoriji, a teške za uništavanje. Sve su ovo ogromna ulaganja, za nas SF, ali dugoročno gledano, i sa osvrtom u noviju istoriju, dve, tri moćne lovačke eskadrile za koje se tako reći ne zna odakle (i uvek) prete, uz kvalitetan PVO, su solidno sredstvo odvraćanja, što je poenta vojske, odnosno naoružanja i vojne opreme. Takođe, planeri i na Istoku i na Zapadu, uveliko razmatraju koncept ultralakih letilica (ne zamerite na laičkom i šturom izlaganju): One bi bile jeftine, VTOL, od kompozita, dakle teške za otkrivanje i gađanje (materijal i niz faktora od značaja za radarsko otkrivanje, plus mala visina leta, plus mali motor niskog IC odraza). Nosile bi rakete kratkog ili srednjeg dometa i bile u stanju da se "prikradu" neprijateljskom avionu i uspešno ga pogode, a da same ne budu otkrivene ili gađane. To će sve značiti i sa aspekta štednje goriva, jer naftna kriza će i za najjače armije biti problem za koju godinu. BTW, sa novim radarima koji se uveliko ugrađuju u Suhoje, "stealth" tehnologija, bar onakva kakvu je sada znamo, postaje beznačajna. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#916 |
Banned
|
![]()
Mig-ovi 21 ili kako ih piloti krste rakete sa krilim, su davno zavrsena prica. Njihovo unapredjivanje je stiglo do svoga zenita a delovi i avioni su preskupi za odrzavanje. Mozda se kod nas i pronadje neki primerak na stajankama, ali uglavnom idu u muzej zauvek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Znaci ostaju kukuruzari kojima treba obicna livada. Koji je najbolji borbeni kukuruzar na svetu? Ne verujem da su skupi. A mislim da bi se piloti obradovali kada bi takvi avioni bili operativni u nasem vazduhoplovstvu?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Novi član
|
![]()
Znaci
Ovo malo aviona sto imamo treba da remontujemo i modernizujemo, koliko toliko. Posto nove aparate necemo videti sigurno za najmanje 5-7 godina, trebali bi da se okrenemo nabavci par baterija nekog dobrog PVO sistema (SS-300; SS-400). Posto ce u buducnosti avionsko gorivo biti sve redje i redje, mozda ce se naglasak stavljati na dobru i jaku PVO. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Banned
|
![]() Citat:
Poslednja ispravka: paulvandyk68 (16.11.2008 u 22:43) |
|
![]() |
![]() |
![]() |