Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Konzole
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Konzole Konzole i softver za njih...

Pregled rezultata glasanja: Gde bi ulozili tesko zaradjene pare?
Nitendo Wii 76 24,52%
Xbox360 81 26,13%
Playstation 3 153 49,35%
Glasova: 310. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 24.5.2007, 2:47   #321
JCDenton
Član

Član od: 13.12.2006.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: Xbox 360 vs. Playstation 3 vs. Nitendo Wii (Sta vam vise odgovara)

Citat:
bl00dz3r0 kaže: Pregled poruke
Kao npr koje lose poteze je SONY napravio?
Sta programiranje igara na cellu je tesko ili sta ne kapiram?
Ne vidim nijednu pogresnu stvar sto se tice SONY koji ce opet
da zgrne pare na novoj konzoli i ostane na trazistu.
1) Kasnio je za Xbox 360 konzolom godinu dana (ajde, to je jos i najmanji problem);

2) Da, programiranje na Cell CPU i sam PS3 je dosta komplikovanije nego za, recimo, X360. Samim tim troskovi proizvodnje softvera za PS3 rastu, kao i vreme potrebno za kreiranje istog.

3) Potrosaci sirom sveta (i jos neki bitni ljudi, kao sto je CEO UbiSoft-a) isticu cenu kao problem koji drasticno utice na prodaju PS3 konzole.

4) Vecina "killer-app"-a je pomerena za pocetak i sredinu 2008. godine, tako da Sony, izuzimajuci, "heavely-hyped"-igre Lair i Heavenly Sword, nema mnogo stosta da ponudi od AAA naslova (mozda jos onaj Uncharted: Drake's Fortune, ako se tako zove). S obzirom na to da obaranje cene konzole nije na vidiku, tesko ce se suprotstaviti Xbox 360 hitovima ove godine kao sto su Halo3 ili BioShock... Ovo ce napraviti samo jos vecu razliku u broju prodatih konzola, a sada se seti kako je puk'o Dreamcast (ili Saturn) - napustili su ga developeri zbog troskova razvijanja igara i slabe prodaje...

Eto ti par primera...
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 11:57   #322
bl00dz3r0
Banned

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku bl00dz3r0
Određen forumom Re: Xbox 360 vs. Playstation 3 vs. Nitendo Wii (Sta vam vise odgovara)

Citat:
1) Kasnio je za Xbox 360 konzolom godinu dana (ajde, to je jos i najmanji problem);
A sto je to problem? Sta je xbox360 uradio za to vreme uradio je.
Onaj ko zeli da ima ps3 kupice ga nebitno koliko kasnio.Jel stigao jeste?
Jel se prodaje , prodaje se.

Citat:
2) Da, programiranje na Cell CPU i sam PS3 je dosta komplikovanije nego za, recimo, X360. Samim tim troskovi proizvodnje softvera za PS3 rastu, kao i vreme potrebno za kreiranje istog.
Koliko sam gledao po ps3-dev forumima i mailing listama programiranje za ps3
je mnogo lakse nego za ps2 (C style vs asm style) i jel tesko kodiranje ps2
ga sprecilo da bude to sto jeste? Nije tako da....

Citat:
3) Potrosaci sirom sveta (i jos neki bitni ljudi, kao sto je CEO UbiSoft-a) isticu cenu kao problem koji drasticno utice na prodaju PS3 konzole.
Znas kako kazu plati pa se klati S obzirom na hw + blue ray cena je sasvim
pristojna. Kao sto znamo cena proizvodnje je veca nego prodaje.

Sto se tice cetvrte stvari ps3 za sada ima odlicne igre i ne vidim da se neko
buni povodom toga. Evo stigao je i Oblivion izgleda fantasticno.
Glupo je i pricati da ce ps3 propasti.
bl00dz3r0 je offline  
Stara 24.5.2007, 15:27   #323
JCDenton
Član

"Sta je xbox360 uradio za to vreme uradio je." Znaci, po tvojoj logici, PS3 se pojavio i samim tim su ostali nebitni? Nije nego... Vidim kako se PS3 dobro prodaje. Prodaje se najslabije od svih aktuelnih next-gen konzola (dakle, X360, Wii i PS3 su u pitanju), nema mnogo ekskluzivnih igara da ponudi, najskuplji je, on-line igranje tek sada pocinje da hvata zalet... I ipak se jos uvek pojavljuju ljudi sa pricom kako je PS3 odlicna kupovina . PS3 ce biti isplativ negde tamo sredinom 2008. ako mu obore cenu i kada se pojave njegovi najjaci aduti - MGS4, Tekken 6 i FFXIII. Zasto bi IKO razuman kupio konzolu od koje jos uvek ima samo obecanja i screenshotov-e iz igara koje ce se pojaviti tek za godinu i vise dana. Aj da je konzola jeftina, ali bre 600EURa! ! ! Xbox 360 mozes da nabavis za 400EURa i pritom imas veliku biblioteku igara. Interesantno je kako se ljudi najcesce ne vode razumom kada kupuju konzolu, vec cistom tvrdoglavoscu i emocijama. Pa, ja kada bih birao izmedju Xbox 1 i PS2 konzole, uvek bih izabrao PS2 zato sto je isplativiji i ima veci izbor igara, a po mogucnostima (grafickim) se i ne razlikuje previse od Xbox 1 konzole.

Danas, da hocu da kupim next-gen konzolu, kupio bih Wii zato sto mi se cini najzabavniji. Ako nema Wii-a, na drugom mestu je Xbox 360 jer ima dosta igara i nije preskup. PS3 bih kupio samo ako bih STVARNO zeleo da imam konzolu da se hvalim po kraju i da sam totalno lud da prospem 750 EURa za konzolu sa dva dzojpeda, bez igara (pricam o cenama u Srbiji, naravno).

Da, PS3 je izuzetno komplikovan za programiranje. Pusti pricu "jednostavnije je nego za PS2", nego ga uporedi sa X360 konzolom koji je relativno jednostavan za programiranje.

Inace, pricu zasto je PS2 postao toliko popularan smo "prezvakali" u ovoj i susednim temama, i stvarno me mrzi da se ponavljam (i ja, i ljudi koji su ucestvovali u diskusiji...)
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 17:12   #324
bl00dz3r0
Banned

Pa ko te tera da dajes 600e? Kupi za 20e segu terminator pa igraj
Elem,

Kupio bih Wii? A koje pa tamo hitove / AAA naslove imas? Wii sports?
Izgustiras ga za par dana i njega i dzojstik. Najgore sto za Wii nikada nece
izaci gomila hitova zbog slabog HW. Toliko kosta koliko je dobar.

Koliko je xbox360 nakupio hitova za ovo vreme postojanja?
Videcemo za isti period ps3.

Citat:
Da, PS3 je izuzetno komplikovan za programiranje. Pusti pricu "jednostavnije je nego za PS2", nego ga uporedi sa X360 konzolom koji je relativno jednostavan za programiranje.
Pa ti rece da ce developeri da odustanu zbog teskog programiranja i cene
Pa kad nisu odustali kod ps2 gde je bilo XX puta teze ovde nece sigurno.
Slazem se da M$ pravi odlican posao sa XNA / XNA GS expressom i ostalim dzidzabidzama ali kao da CELL plasi okorele developere .
Iako je xbox360 zbog samog dizajna tj lakse arhitekture pogodniji za game dev
to nikako ne znaci da ce ps3 ostati bez pravih hitova.
bl00dz3r0 je offline  
Stara 24.5.2007, 17:35   #325
THE_BOSS
Član

Član od: 7.4.2007.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci

za sve one koji misle da je PS3 xtra i da ce da pobijedi pogledajte samo koliko je on konzola prodao...znaci veoma slabo u odnosu na druge dvije..
THE_BOSS je offline  
Stara 24.5.2007, 17:45   #326
Ocelot
Deo inventara foruma

Član od: 3.4.2006.
Zahvalnice: 375
Zahvaljeno 993 puta na 535 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Ocelot Slanje poruke preko Skypea korisniku Ocelot

Visoka cena, nedostatak dobrih igara. Konkurencija: X360 koji se već godinu dana prodaje. Wii koji je neverovatno jeftin. A PS3 se i dalje prodaje, u poređenju sa X360 u ovo doba godine, čak mu i ide bolje. Problem je što su ljudi očekivali da ide k'o alva, pa se sada svima čini da je u nevolji.
Ocelot je offline  
Stara 24.5.2007, 17:56   #327
JCDenton
Član

Citat:
Pa ko te tera da dajes 600e? Kupi za 20e segu terminator pa igraj
Elem,

Kupio bih Wii? A koje pa tamo hitove / AAA naslove imas? Wii sports?
Izgustiras ga za par dana i njega i dzojstik. Najgore sto za Wii nikada nece
izaci gomila hitova zbog slabog HW. Toliko kosta koliko je dobar.

Koliko je xbox360 nakupio hitova za ovo vreme postojanja?
Videcemo za isti period ps3.

Pa ti rece da ce developeri da odustanu zbog teskog programiranja i cene
Pa kad nisu odustali kod ps2 gde je bilo XX puta teze ovde nece sigurno.
Slazem se da M$ pravi odlican posao sa XNA / XNA GS expressom i ostalim dzidzabidzama ali kao da CELL plasi okorele developere .
Iako je xbox360 zbog samog dizajna tj lakse arhitekture pogodniji za game dev
to nikako ne znaci da ce ps3 ostati bez pravih hitova.
Zapravo, kupi ti PS3 za 700EURa, pa uzivaj u one dve ekskluzivne igre. Bio bi glavni baja u kraju...

Ma, da Wii ne valja, zato se i tako slabo prodaje...

Koliko je X360 nakupio hitova? Pa, sigurno vise nego PS3, stoga je pametnija kupovina u ovom trenutku (a verovatno i narednih godinu i kusur dana).

Ne prave developeri igre radi tvog zadovoljstva, vec da bi zaradili pare. Boli njih uvo za koju platformu programiraju ako im to donosi novac. Drugo, da li stvarno mislis da ako Micro$oft do kraja 2007./pocetka 2008. godine proda nekih 15-18 miliona konzola, a Sony 8-10 miliona (ako budu imali srece), da ce iole pametni developeri da jednostavno ignorisu 18 miliona igraca Xbox 360 konzole i slepo prave ekskluzivno za PS3? Ma, daj... Isto vazi i u obrnutom slucaju - zasto (osim ako nisi potpisao ugovor o ekskluzivnosti) okretati ledja vlasnicima drugih konzola i ostajati bez zarade? Buducnost razvoja igara lezi u proizvodnji za vise platformi uz nekoliko first-party ekskluziva za pojedine sisteme. Malo je verovatno da ce third-party razvojni timovi praviti mnogo exkluziva za neki sistem (bilo koji)...
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 18:18   #328
bl00dz3r0
Banned

Citat:
isoka cena, nedostatak dobrih igara. Konkurencija: X360 koji se već godinu dana prodaje. Wii koji je neverovatno jeftin. A PS3 se i dalje prodaje, u poređenju sa X360 u ovo doba godine, čak mu i ide bolje. Problem je što su ljudi očekivali da ide k'o alva, pa se sada svima čini da je u nevolji.
Ovako nesto je realno stanje stvari.

Citat:
Zapravo, kupi ti PS3 za 700EURa, pa uzivaj u one dve ekskluzivne igre. Bio bi glavni baja u kraju...
Ja sam vec glavni baja onda

Citat:
Ma, da Wii ne valja, zato se i tako slabo prodaje..
Ja nisam rekao da se Wii ne prodaje to ti tripujes . Pitao sam te KOJE HITOVE WII ima? Nemoj mi samo reci zeldu
Svi znamo zasto se Wii prodaje.

Citat:
Koliko je X360 nakupio hitova? Pa, sigurno vise nego PS3, stoga je pametnija kupovina u ovom trenutku (a verovatno i narednih godinu i kusur dana).
Koliko je xbox duze na sceni?

Citat:
Ne prave developeri igre radi tvog zadovoljstva, vec da bi zaradili pare. Boli njih uvo za koju platformu programiraju ako im to donosi novac. Drugo, da li stvarno mislis da ako Micro$oft do kraja 2007./pocetka 2008. godine proda nekih 15-18 miliona konzola, a Sony 8-10 miliona (ako budu imali srece), da ce iole pametni developeri da jednostavno ignorisu 18 miliona igraca Xbox 360 konzole i slepo prave ekskluzivno za PS3? Ma, daj... Isto vazi i u obrnutom slucaju - zasto (osim ako nisi potpisao ugovor o ekskluzivnosti) okretati ledja vlasnicima drugih konzola i ostajati bez zarade? Buducnost razvoja igara lezi u proizvodnji za vise platformi uz nekoliko first-party ekskluziva za pojedine sisteme. Malo je verovatno da ce third-party razvojni timovi praviti mnogo exkluziva za neki sistem (bilo koji)...
Jaki developeri ce da prave cross-platform igre u vecini slucajeva.
Hoces da kazes da ce da zanemare par miliona prodatih ps3 kopija

Poslednja ispravka: Ocelot (24.5.2007 u 18:41) Razlog: Da ne dižemo tenziju ;)
bl00dz3r0 je offline  
Stara 24.5.2007, 18:56   #329
JCDenton
Član

Citat:
Ja sam vec glavni baja onda

Ja nisam rekao da se Wii ne prodaje to ti tripujes . Pitao sam te KOJE HITOVE WII ima? Nemoj mi samo reci zeldu
Svi znamo zasto se Wii prodaje.

Koliko je xbox duze na sceni?

Jaki developeri ce da prave cross-platform igre u vecini slucajeva.
Hoces da kazes da ce da zanemare par miliona prodatih ps3 kopija
A, vec si ga kupio?! Pa, uzivaj onda.

Ja ne tripujem, vec razmisljam i citam sta pises. Ti si rekao da je "Wii dobar onoliko koliko kosta", sto ce reci da je PS3, prateci tvoju logiku, jedno 2,5X bolji. Cinjenice i "stanje na terenu" te zestoko demantuju. Ako gledas broj prodatih konzola, u svakom slucaju je Wii daleko veci hit od PS3. Wii se prodaje zato sto je ponudio nesto novo po prihvatljivoj ceni, a PS3 i Xbox 360 fakticki nude isto ono sto je nudio i PS1/2 i Dreamcast i Xbox 1 samo sa boljom grafikom i sveukupno lepsem pakovanju. Svezih ideja ni od korova...

Sony nije u nevolji jer se PS2 idalje mahnito prodaje, a PS3 prilicno lose (cak i u Japanu) gde prodaja opada iz meseca u mesec... Ovakvo stanje stvari ce ostati sve do pojave Lair-a, Heavenly Sword-a i ostalih kada ce prodaja porasti, samo treba videti koliko. Po internetu citam razna razmisljanja, ali se u principu svi slazu da ako PS3 ne pocne da se prodaje dobro ni posle Novogodisnjih i Bozicnih praznika 2007/2008., e ONDA je Sony u problemu...
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 19:59   #330
Carnex
Veteran

Član od: 15.1.2006.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 221 puta na 145 poruka

Dentone, M$ radi odlican posao sa XBOX360 ali necu o njemu da pisem jer se sve o njemu zna a i dovoljno vas ga brani
Ali moram da ti pojasnim malo stvaro i PS3
Sto se tice ekskluziva mnogo developeri NEMAJU IZBOR. Posedovani su od M$-a ili SONY-a.
Samo oni koju nisu posedovani imaju izbor.
Tako npr RARE nikada nece praviti igre za PS3 ali zato TECMO oce.
Isto tako kod nekih developera neki su sposobni da vrse pritisak u jednom ili drugom obliku da se neke stvari dese ili ne dese.
Tako M$ placa UBI-u da zadrzi ekskluzivnost najnovijeg Splinter Cella dok SONY koristi svoj socan udeo u deonicama Square Enixa da spreci prelazak kanona Final Fantasy serijala na XBOX360.
Znas kako se kaze. Sve je fer u ljubavi i ratu.

Sto se tice dosadasnjih izjava o razvoju za PS3 i XBOX360 treba uzeti sa velikom dozom podozrenja. XBOX360 ima odlican razvojni softver ali PS2 developeri se zale da su izlovani od hardvera. Oni su navikli da se takmice ko ce napise najbolju rutinu za ovo ili ono i da mogu da koriste bilo koje parce hardvera bilo za sta. PS3 jeste laksi za programiranje od PS2 ali ni priblizno kao XBOX360. Sa druge strane mnogo si blizi kontroli hardvera a i sam CELL i sama arhitektura konzole su mnogo fleksibilniji.

A sto se igara i inovativnosti tice Little Big Planet je ensto najinovativnije sto sam video GODINAMA! mercury i Loco Roco za PSP su blizu toga stoga stoga pricu o inovativnosti zaboravi...
Carnex je offline  
Stara 24.5.2007, 20:31   #331
JCDenton
Član

Citat:
Carnex kaže: Pregled poruke

A sto se igara i inovativnosti tice Little Big Planet je ensto najinovativnije sto sam video GODINAMA! mercury i Loco Roco za PSP su blizu toga stoga stoga pricu o inovativnosti zaboravi...
A zasto da zaboravim? Nintendo je STVARNO uveo nesto novo. Ovo za Little Big Planet nije nista inovativnije od recimo projekta SEAMAN kompanije SEGA, koji je bio nesto jako interesantno. Ako ne znas sta je, obavezno potrazi po netu... Nisu ista stvar, ali su na lestvici inovativnosti "tu negde".

U 99% igara i za PS3 i za X360 sve je vec vidjeno, osim grafike i efekata. Pa, developeri ni sami vise ne isticu, kao glavne kvalitete igre, "immersive storyline" ili "fantastic atmosphere", vec "revolutionary and groundbraking 3D engine", "32X32 miles battlefield", "voda nije samo tekstura, vec pravi fluid sa posebnom fizikom", "igra radi u 1080p rezoluciji u 60FPS" i tome slicno. Gde nestadose "igrivost" i "atmosfera"? Ogromna vecina igara za X360 i PS3 predstavlja samo skuplju reprizu vec izandjalih ideja. Wii te makar digne na noge i natera da se zapravo pokrenes, dok kod ostalih idalje, kao pre 10 i vise godina, sedis ispred TV-a i pritiskas tastere na JoyPad-u...
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 21:53   #332
Ocelot
Deo inventara foruma

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Ocelot Slanje poruke preko Skypea korisniku Ocelot

Nintendo nije uneo ništa novo, već je postojeću tehnologiju implementirao najbolje od svih. Seti se Nintendove rukavice. A tu je i Sony. '95 ili '97 su prikazali isto to sa svojim džojpedom kada su igrali Warhawk. Dao sam link za taj klip nekoliko strana unazad.

Citat:
U 99% igara i za PS3 i za X360 sve je vec vidjeno, osim grafike i efekata. Pa, developeri ni sami vise ne isticu, kao glavne kvalitete igre, "immersive storyline" ili "fantastic atmosphere", vec "revolutionary and groundbraking 3D engine", "32X32 miles battlefield", "voda nije samo tekstura, vec pravi fluid sa posebnom fizikom", "igra radi u 1080p rezoluciji u 60FPS" i tome slicno. Gde nestadose "igrivost" i "atmosfera"?
Ovo sve doprinosi atmosferi. Šta je to uneo Nintendo? Super Mario 192 i Zelda 45. Do pre godinu dana niko se nije žalio na način upravljanja a sad odjednom samo Wii može biti zabavan.

Citat:
A zasto da zaboravim? Nintendo je STVARNO uveo nesto novo. Ovo za Little Big Planet nije nista inovativnije od recimo projekta SEAMAN kompanije SEGA, koji je bio nesto jako interesantno. Ako ne znas sta je, obavezno potrazi po netu... Nisu ista stvar, ali su na lestvici inovativnosti "tu negde".
LBP nema skoro ništa zajedničko sa Seamanom. Seaman može da se poredi u neku ruku sa Black & White. Jeste Seaman bio nešto novo ali to uopšte ne umanjuje inovativnost LBP. Razmisli samo koliko će različitih nivoa igrači osmisliti. Dodaj tome i izvrsnu fiziku i timski rad i eto zabave za sve.
Ocelot je offline  
Stara 24.5.2007, 22:24   #333
JCDenton
Član

Citat:
Ocelot kaže: Pregled poruke
Nintendo nije uneo ništa novo, već je postojeću tehnologiju implementirao najbolje od svih. Seti se Nintendove rukavice. A tu je i Sony. '95 ili '97 su prikazali isto to sa svojim džojpedom kada su igrali Warhawk. Dao sam link za taj klip nekoliko strana unazad.

Ovo sve doprinosi atmosferi. Šta je to uneo Nintendo? Super Mario 192 i Zelda 45. Do pre godinu dana niko se nije žalio na način upravljanja a sad odjednom samo Wii može biti zabavan.

LBP nema skoro ništa zajedničko sa Seamanom. Seaman može da se poredi u neku ruku sa Black & White. Jeste Seaman bio nešto novo ali to uopšte ne umanjuje inovativnost LBP. Razmisli samo koliko će različitih nivoa igrači osmisliti. Dodaj tome i izvrsnu fiziku i timski rad i eto zabave za sve.
Bilo kako bilo - novo je. PowerGlove (ako se ne varam, tako se zvao) je bio preteca, ali ovo je daleeeeko naprednije i spustilo je tehnologiju u narod. Ipak se igre u buducnosti verovatno nece igrati u fotelji sa dzojpedom u ruci. Ovo sto je uradio Nintendo sa Wii konzolom je jedan korak blize onome cemu verovatno svi teze u igrackoj industriji - virtualnoj realnosti. Mali, ali znacajan korak...

Pa ako Nintendo nije uveo nista novo (Mario 258 ili 152. nastavak Zelde, kao sto si rekao), onda tek Sony i M$ nisu ama BAS NISTA novo doneli. Iste voznje, pucacine, tabacine sa poboljsanom grafikom. Sistem upravljanja - isti vec vise od 10 godina unazad. U odnosu na Nintendo, oni tapkaju u mestu i sminkaju vec istrosene i zastarele ideje. Ovo sto pricam je cinjenica, jer tuce, voznje, FPS itd. se sustinski jedne od drugih ne razlikuju. Jedino gde mozes da uvodis inovacije je nacin igranja, odnosno interakcije sa igrom koju je Nintendo podigao na visi nivo, dok su Sony i M$ samo "prefabrikovali" stare ideje i principe.
Inace, do pre 5 godina, svima su valjali CRT monitori, a sada odjednom ne valjaju i svi kupuju TFT... Ovo je analogija tvom komentaru vezanom za problematiku upravljanja u igrama...

Nisam ja ni rekao da SEAMAN ima bilo kakve veze sa LBP (sto sam i napisao malopre), vec sam naveo da su po nivou inovativnosti bar-a-bar.
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 22:51   #334
Ocelot
Deo inventara foruma

Citat:
JCDenton kaže: Pregled poruke
Bilo kako bilo - novo je. PowerGlove (ako se ne varam, tako se zvao) je bio preteca, ali ovo je daleeeeko naprednije i spustilo je tehnologiju u narod. Ipak se igre u buducnosti verovatno nece igrati u fotelji sa dzojpedom u ruci. Ovo sto je uradio Nintendo sa Wii konzolom je jedan korak blize onome cemu verovatno svi teze u igrackoj industriji - virtualnoj realnosti. Mali, ali znacajan korak...
Virtuelna realnost? Nintendo je izjavio da im je cilj da se ljudi zabave i da uvedu nove ljude u igrački svet. Za virtuelu realnost je potrebna i snaga ne samo unapređeni PowerGlove.

Citat:
Pa ako Nintendo nije uveo nista novo (Mario 258 ili 152. nastavak Zelde, kao sto si rekao), onda tek Sony i M$ nisu ama BAS NISTA novo doneli. Iste voznje, pucacine, tabacine sa poboljsanom grafikom. Sistem upravljanja - isti vec vise od 10 godina unazad. U odnosu na Nintendo, oni tapkaju u mestu i sminkaju vec istrosene i zastarele ideje. Ovo sto pricam je cinjenica, jer tuce, voznje, FPS itd. se sustinski jedne od drugih ne razlikuju. Jedino gde mozes da uvodis inovacije je nacin igranja, odnosno interakcije sa igrom koju je Nintendo podigao na visi nivo, dok su Sony i M$ samo "prefabrikovali" stare ideje i principe.
A šta radi Nintendo? Kaži mi šta se u Zeldi promenilo? Način upravljanja. I svi zadovoljni. A uzmi za primer Oblivion. Svi će reći da je to Morrowind sa poboljšanom grafikom. Meni mi to miriše na dupli standard. A neka veća interakcija sa igrom se može odraditi i bez "specijalnog" džojpeda. MGS i Shenmue su pravi primeri za to.

Citat:
Inace, do pre 5 godina, svima su valjali CRT monitori, a sada odjednom ne valjaju i svi kupuju TFT... Ovo je analogija tvom komentaru vezanom za problematiku upravljanja u igrama...
Ali to ne znači da CRT monitori ne valjaju. I CRT i TFT imaju svoje mane i kvalitete.

Da se razumemo, meni je drago što je Nintendo otišao u drugom pravcu. Ne volim ih ali mi je drago što će ostati i dalje na tržištu. Želim da i Sony i Microsoft i Nintendo ostanu jer je kompeticija potrebna. Bez nje bi tapkali u mestu. Ono što me nervira je to što su svi odjednom počeli da vrište: OMG, Wii je zakon, Sony je mrtav!!!! Prošlo je tek nešto više od 6 meseci. Sačekajmo bar godinu-dve pa tek onda možemo da vidimo ko se ističe.
Ocelot je offline  
Stara 24.5.2007, 22:59   #335
bl00dz3r0
Banned

Da ne pominjemo sto svaka igra za WII tj svaki developer drugacije
gleda na osetljivost samog kontrolera i necemo pominjati to sto
npr za Zeldu imas predefinisana 2-3 poteza koja mozes izvesti
mlataranjem ruku kroz vazduh. Mislim da njihov kontroler nije nista
revolucionarno niti ista posebno. Pogotovu kad se tehnologije dohvati
neki nespretni developer i uprska stvar sa sensom.
bl00dz3r0 je offline  
Stara 24.5.2007, 23:24   #336
JCDenton
Član

Ma ljudi, da se mi razumemo. Ja ne navijam ni za koga - ni za Micro$oft, ni za Sony, pa ni za Nintendo. Meni je samo drago (iz nekog cudnog-pakosnog razloga) sto ce se, po svemu sudeci, apsolutna dominacija Sony-ja na polju konzola ovde zaustaviti (barem u ovoj generaciji). Smatram da je Xbox 360 odlicna konzola, PS3 je takodje odlicna, ali preskupa i (u ovom trenutku) neisplativa konzola. Wii je doneo pravo osvezenje na polju igranja igara. Inace, zamisli Shenmue QTE sekvence sa Wii-mote kontrolerom (offtopic: Predjoh danas ponovo Shenmue 2...namuci me borba sa Don Niu-om i to ona tri kratka QTE-a posle same borbe.)

Sta god ljudi mislili, vecina analiticara i "analiticara", novinara koji se bave video igrama i dosta obicnih ljudi (igraca) smatra da je PS3 na putu da dozivi slicnu sudbinu kao Saturn - mocan, skup i napusten. Imaju velikih problema sa developerima koji prete da ce da dignu ruke od PS3 konzole, ili barem od ekskluzivnosti za istu, i presaltuju se na konkurentske platforme. Ja ostajem pri misljenju da ce se sudbina PS3 konzole lomiti u periodu od jeseni 2007., do kraja prvog kvartala 2008. godine kada se pojave najjaci Sony-jevi aduti. Ako se ni tada nista drasticno ne promeni, ostaje spustanje cena. Inace, da PS3 kosta recimo 500EURa (sa HDD od 80GB), sada bi M$ brojao dane do izlaska novog Xbox-a.
JCDenton je offline  
Stara 24.5.2007, 23:48   #337
renegade_of_funk
Član

Član od: 10.6.2006.
Zahvalnice: 51
Zahvaljeno 43 puta na 38 poruka

Japan prosle nedelje
DSL 163,785
Wii 52,544
PSP 34,433
PS2 10,414
PS3 8,839
Xbox360 2,105
GBM 408
GBASP 343
GC 315
DS 39
GBA 18

media create
renegade_of_funk je offline  
Stara 25.5.2007, 12:12   #338
Ocelot
Deo inventara foruma

JC, nemoj tako. Za QTE bi možda i moglo ali, za ostalo uffffff. Ne bih želeo da se to dogodi.
Ocelot je offline  
Stara 27.5.2007, 6:46   #339
PixelTerror
Član

Član od: 11.11.2006.
Zahvalnice: 337
Zahvaljeno 39 puta na 33 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku PixelTerror

Jedina stvar koja me interesuje je:

Da li mogu na PS3 da priključim tastaturu i miša?
I dali mogu SVE PS1-2-3 igre da igram sa tastaturom i mišem ako se može priključiti?

Pošto MRZIM GAMEPAD! Znam za Xbox360 da može sa tastaturom i mišem...
PixelTerror je offline  
Stara 27.5.2007, 13:02   #340
Carnex
Veteran

Član od: 15.1.2006.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 221 puta na 145 poruka

XBOX360 ne moze da se igra tastaturom i misem normalno. Postoji neoficijelni dodatak koji to omogucava ali mnoge igre NE ZELIS da igras na tastaturi. Jednostavno pravljene su prema joypadu i na tastaturi bi se polomio. Voznje su posebna stavka ovde sa analognim kontolama na joypadu (ukljucujuci i gas i koncnicu)

Isto vazi i za PS3 mada FRAG (tako se zove dodatak za konvertovanje tastatura/mis signala u joypad signal) za PS3 jos nije izasao

Cak i da prikljucis tastaturu/misa preko FRAG-a na XBOX360 zbog FPSova neces imati isti efekat kao na PCu. Bolje je nego na dzojpadu ali opet nije kao na PC-u. Poenta je da su igre na konzolama pravljene SAMO I ISKLJUCIVO za joypade ili u nekim slucajevima posebne kontrolere koji dolaze uz igre.
Carnex je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Konzole vs. PC (sta vam vise odgovara) Ocelot Konzole 497 17.4.2008 12:02
Create Your Own Xbox 360 Games voodoo_ Programiranje 5 1.9.2006 18:21

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 16:10.