![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 28.1.2015.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Da li ima neko oba da li mogu da se porede?Za SMR se bas bas dosta lose pise sto na domacim sto na stranim forumima.
Preko 90% su losi komentari. Cak postoje mnogi ljudi gde kazu da SMR ne vrede ni u kojem aspektu nije vredno ni ustede novca. Poprilicno sam se razocarao jer za novac koji sam spreman da dam jedino se nalaze SMR diskovi od 8TB Koristio bih ga iskljucivo da skidam na njega i da ne brisem znaci nebi bilo kopiranja i stalnog brisanja,ali cak ni to nigde niko nije napisao da mu je prednost,podaci nemogu dugo da traju. Zasto toliko pljuvanja po njima? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Traju dugo podaci, nije to problem, ali je upis tragično spor (naročito kad radiš kopiranje u okviru istog diska). Ja sam pre par godina uzeo SMR od 2 terabajta striktno za igre (sa Steama i GOG-a) jer je bio jeftin za taj kapacitet, ali sam batalio ćorav posao jer je prosto patchovanje igara (pošto Steam igre sada rade update tako što skinu mali patch i onda menjaju postojeće fajlove) trajalo po pola sata do sat za ono što na SSD-u završi za minut ili dva. Bukvalno je dobar samo za sporadičan upis a često čitanje i ni za šta drugo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Ja sam svoj WD red platio bas dosta a u to vreme sam mogao za duplo manje da kupim sa istim kapacitetom,samo su mi svi preporucili da je taj najbolji. Sad na neki nacin vidim da sam bacio novac ali hvala bogu radi! 3TB hard disk skidao direktno na njega i pitanje je da li sam kopirao nekih 100gb za sve ove godine,a obrisao sam mozda samo 200gb. U teoriji rekao bih da je za mene idealni SMR,samo kad bas svi pisu da je nesta lose nije mi lako da kupim.
Sad bih doduse skinuo nekih 15 tak TB u prvih nekoliko meseci, znaci bilo bi pisanja i brisanja a citam da su oni dosta osetljivi po tom pitanju. A i ne znam da li su sposobni da pokrenu bluray film od 50 tak gb da nema trzaja u toku gledanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Čitanje nije problem, to ide istom brzinom kao kod CMR diskova.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 945 puta na 701 poruka
|
![]() Citat:
Ja imam Toshiba od 5TB i jedino što predstavlja problem jeste kada skidam veće torrente brzinom veće od 80Mb/s jer mi se onda javlja disk overload, pa sam tako ograničio na 80Mb. Inače za sekvencijalni upis je skroz ok i posle više desetina GB. Zbog načina rada, nešto duže drlja po disku i nakon završetka upisa. Podaci traju onoliko koliko traje disk, nisam baš razumeo ovo oko toga da ne mogu dugo da traju? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Najvise sam se plasio pouzdanosti i preklapanja tj pisanja po istim fajlovima. Imam nekoliko serija od 2TB koje planiram da skinem odgledam i obrisem i sve tako u krug nekoliko puta.
I brzina skidanja nece biti problem jer sam limitiran na bednih 5mb/s,cak i da sam uzeo brzi internet skidao bih samo 20mb/s tako da tih briga nemam. Bas dosta sam citao i na stranim forumima da nisu pouzdani pored toga sto su generalno "djubre" Bas su ih nagrdili,kao zbog 20 tak evra ustede se ne isplati da se kupuju. Ja nebih rekao bas da je mala usteda ali ajde. Najvise me pogadja sto kupujem polovne hard diskove (vise iz zezancije) za sitan novac za manje bitne serije a na kraju ispadaju da su dosta bolji jer su uglavnom wd black blue itd i sve na 7200 a ovaj od 8TB pored toga sto je SMR je i 5400 A ovan noviji sluzio bi mi za "kvalitetnije serije tj meni dosta vazne. Jedina kao prednost je sto ce imati 3 godina garancije,ako je to uopste neka prednost. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
|
![]()
Imao sam problem da mi je korumpirao jedan veliki torrent od 100GB što sam skidao, ali sam rešio tako što sam neki upitni Intelov rapid storage drajver zamenio sa Microsoftovim generičkim AHCI drajverom.
Takođe sam u Windowsu otišao u Defragment and optimize drives i isključio optimizaciju, odnosno defragmentaciju za taj disk i od tada više nikad nisam imao problema, jer SMR diskovi isto rade TRIM u pozadini kad završe tumbanje podataka, pa nek radi kao on misli da treba. ![]() Šta je rešilo problem od ta dva nisam siguran, ali se kladim na drajver za storage. Koji god hard disk da uzmeš, trebalo bi da imaš bekap bitnih podataka. Ja sam uzeo SMR disk jer je bio na nekoj akciji i bio je skoro 4k jeftiniji od prvog sledećeg CMR diska. U suštini se ne kajem. To što je 5400rpm je za tvoje potrebe i način na koji želiš da koristiš disk je potpuno nebitno. E da, kada smo već kod TRIM komande, ako nakon slučajno obrisanog fajla (direktno, bez recycle bin), i ne pokušaš odma, postoji izuzetno mala šansa da ćeš sa recovery alatima uspeti da povratiš takav fajl ako je sistem pustio TRIM komandu nakon što si obrisao fajl, pa računaj da je i to jedna velika mana u odnosu na CMR diskove, mada ta mana je i ko SSD diskova. Poslednja ispravka: bachi (7.5.2024 u 9:17) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.878
Zahvaljeno 998 puta na 619 poruka
|
![]()
ovo!
ako ti disk sluzi za skladistenje, mozes bilo koji, sporiji, jeftiniji, bitno da radi i da ima garanciju bar tri godine. a osetljive podatke cuvati na makar 2 odvojena mesta, ako ne tri. na primer ja imam sve sto mi je bitno (u sustini samo slike i video zapise) i na USB i na HDD i na fonu. i nema brige. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Ne znam bas sad nisam siguran.
Vec 2-3 problemcica si naveo koji obican korisnik se nebi setio sta da radi i podesi. Sreca sto imam bedan internet,ali da sam imao brzi internet ne znam da li bi znao da treba da ga ogranicim na 80mb/s Nije bas tolika razlika u ceni,razlika je mozda nekih 60 tak evra,to za mene nije malo. Ne znam za obrisane fajlove ali svi moji diskovi su CMR i ja u poslednjih nekoliko godina nisam uspeo da vratim ni jedan obrisan fajl,nisu bili butni uopste ali ajde da ne skidam opet pa da povratim sa nekim programom,probam sa 2-3 razlicita i nemoze da pronadje ni 80% onog izbrisanog (a idem na detaljno cekiranje) Ali to mi svakako nije bitno,mozda su programi postali bezveze. Vidim prodaju se wd polovni diskovi sa pola godine garancije ali meni se iskreno ne kupuje bezobzira sto su cmr. Jedino da sacekam jos pa mozda naleti neki popust! Eh kad se setim za 80e sam ispustio nov exos hdd sa godinu dana garancije 7200rpm CMR Sad treba da dam 120e za SMR osecam se malo glupo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
Pa dobro, to je bio problem u vezi mog sistema.
Inače sam se i ja dvoumio da li da uzimam Seagate Exos, ali čitajući raznorazne komentare po internetima, kukaju da je dosta bučan, što i ne čudi jer su u pitanju enterprise diskovi. Kako je meni komp u spavaćoj sobi, a inače radi 24/7, a ne razvodi mi se još uvek od žene, odlučio sam se da ga ne uzmem. ![]() Kome to nije problem, exos je moja topla preporuka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Nemoj molim te da mi nabijas so na ranu za exos,jos ga nisam prezalio a i necu skoro,za 80e 8tb dzabe.
Inace vise me brine za SMR (ako je istina) dosta se pise da se ni u kojem slucaju ne popunjava vise od 80% Znam generalno da je pravilo da svaki hard disk ima oduska ali ja sam navikao da ih punim do poklopca sto se kaze. Ako je to istina nema teorije da mi zvrnda 1.5TB slobodno samo zbog toga sto je SMR osetljiv. Opet kazem mozda samo zli jeziki pisu lose ali nemam iskustava sa njima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Ja ti kažem da ne čačkaš mečku nego da kupiš normalan hard disk
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
uzmi brži internet i nećeš imati potrebe da skidaš pola interneta
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
Samo vi mene zezajte,na kraju cu ostati i bez smr i cmr.
A cene skacu u nebo iz dana u dan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
SMR se guši kada se radi masovan ali nasumični upis (poput velikih torrenata recimo, o čemu sam ti pisao) ili kada je u RAID-u, pa kad radi rebuild diska, pa se zbog toga ne preporučuje za RAID sisteme i NAS sisteme. U suštini, ako imaš lovu, kupiš CMR, ako nemaš lovu, kupiš SMR. ![]() Evo ti test sekvencijalnog upisa i čitanja fajla od 10GB. Not grejt not teribl. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Tehnički, problem sa random upisom velikih fajlova iz torenta može biti rešen desnim klikom na torent pa "download in sequential order" (u qbittorrent-u, ne znam za ostale).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Starosedelac
|
![]()
Tačno.
Pod uslovom da ne skidaš više torrenata u isto vreme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
ili skidaj na cmr pa kad završi nek prebaci na smr, ima ta opcija i u torrentu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
|
![]()
Hvala vam svima
Saveti su dobrodosli i za buduce kupce. Samo iskreno da imam novca kupio bih svakako CMR,mada sad nebih sigurno gledao marku,generalno svaki bi odradio posao ili radi ili ne radi garancija je tu usvakom slucaju. Ove manje torrente od 30-200gb bi skidao na ove sto imam CMR,ali imam 10 tak torenta od po 1TB i 2-3 od po 2TB bi morao da skidam na ovaj Seagate SMR,bice cupavo ,epizode su oko 30-50gb Mislim da cu rizikovati. Bice veselo za nekih7-8 godina kad odlucim da prebacim 8TB materijala na novi hard disk (do tad cu imati novca za normalan hdd) |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|