Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Role-Play
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Role-Play FRP, RPG...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.8.2023, 7:45   #241
jaomile
Veteran

Član od: 20.11.2011.
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 184 puta na 116 poruka
Određen forumom Re: Baldur's Gate 3

Po meni vrijedi 60 eura. Ako ne zuris sacekaj jos malo, ne zbog popusta iako su uvijek dobro dosli, nego da izbace jos par patch-eva da poprave manje bug-ove. Ja sam se susreo sa 2-3 u prvoj kampanji dok se u drugoj jos uvijek nisam susreo ni sa jednim.

U odosu na BG1 i 2, prica nije na istom nivou ali opet tesko je napraviti treci nastavak bilo cega gdje prica moze biti podjenako dobra. Dok igras prvu sve ti je novo, pokusavas da shvatis sta se desava i upoznajes se sa sredinom. Treci nastavak mora da pravi reference na originalne dijelove a opet da pokusa napraviti sopstvenu pricu.

Mogao bih esej ovde da napisem ali ukratko, igra nema pricu na nivou BG1 i 2 ali je u svemu ostalome ili na istom nivou ili ih prevazilazi.
jaomile je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku jaomile na korisnoj poruci:
Atwa013 (16.8.2023), Vlajk@ (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 9:39   #242
filpan
Deo inventara foruma

Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.941
Zahvaljeno 2.137 puta na 1.188 poruka

Ne moraš da pišeš esej, ali evo bar odgovori na ovih nekoliko pitanja kad već tvrdiš da je na nivou dvojke, a i bolja.

1. Jel ima bolje kompanjone od dvojke?
2. Jel ima pregršt magija kao dvojka, i devet nivoa istih?
3. Jel ima epske duele magova kao dvojka (npr. nešto kao protiv demilich-a, Lavok-a, Irenicus-a?
4. Da li postoji mogućnost da imas svoje uporište (stronghold) kao u dvojci?
5. Da li je glavni antagonista na nivou i po glasovnoj glumi i po karakteristikama kao glavni antagonista iz keca i dvojke?
6. Da li postoji opcija da se zbog donešenih odluka i netrpeljivosti članovi družine potuku/ubiju/napuste družinu?
7. Da li je itemizacija na nivou dvojke (ili možda prevazilazi dvojku)?
8. Da li postoji mogućnost u trojci da dobijes falus u bulju jer eto, i da li zbog toga prevazilazi prošli deo? Da spomenem da sadrži i zoofiliju, i zbog toga je trojka veoma progresivna, odnosno napredna, a ne patrijarhalna/nazadna/zatucana kao dvojka
9. Da li trojka ima obične, normalne mužjake za kompanjone, kao što su npr. bili Keldorn, Valygar, Korgan (jes' zao, ali je predstavnik ove kategorije), ili su muški kompanjoni u trojci sve neki bez trunke testosterona i alfa karakteristika?
10. Jel 4 člana družine bolje nego 6 članova družine?
11. Da li trojka ima neki svoj jedinstveni stil (kap što su kec i dvojka bili prepoznatljivi po svom stilu) ili je stil možda preuzet iz neke druge igre (čini mi se da sam skoro igrao po drugi put neku igru koja me po stilu neodoljivo podseća na stil Baldur's Gate trojke, a mislim da je i isti studio pravio)

Eto toliko za početak mile. Nisam igrao igru tako da ne mogu da tvrdim da li je bolja/na istom nivou, pa pored odgovora na ova pitanja možeš i da napišeš razloge zbog čega ti misliš da je bolja od dvojke (mada činjenica da nešto što izlazi u 2023. godini sa velikim budžetom bude bolje od nečega kultnog što se nije pravilo za širu publiku je veoma mala, skoro nepostojeća).
filpan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku filpan na korisnoj poruci:
D.J.Quimby (20.8.2023), Vlajk@ (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 9:55   #243
Vlajk@
Veteran

Član od: 16.3.2015.
Zahvalnice: 850
Zahvaljeno 253 puta na 159 poruka

Covece kada tako poredjas sve te stvari, shvatis koliko su igre bile THE IGRE u to vreme. Evo igram ovaj remaster Quake 2, pa koja je to satisfakcija u 120fps i na velikom ekranu da se igra, prosto shvatis koliko je ta igra vrhunska i dan danas i koliko su danasnje igre "zaglupljene" sa raznim "pomagalima" (markeri, kvest logovi, prica, karakteri, skinovi, skilovi, levelovanje...) i sve razne rpg "progresije".

Opet drago mi je da je BG3 ovoliko popularan i uspesan, dobar pokazatelj da i takticki rpg moze da pliva u mainstream vodama. Mada, mislim da se igra zove Divinity Original Sin 3 da ne bi imala ovoliki hajp i popularnost, maks nekih 120K current igraca bi je igralo.
Vlajk@ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 13:05   #244
jaomile
Veteran

Neke se stvari mogu porediti a neke ne. Kakvo je pitanje ima li "epske duele magova"? Mass Effect 2 nema "Epsku bitku za Citadel" ali to je ne cini boljom ili losijom igrom od ME1.

1. Jel ima bolje kompanjone od dvojke?

Mnogo je veci fokus na companione u BG3 nego u ranijim igrama tj narativ je vise povezan jer ovde mozes da igras kao jedan od companiona tj iz njihove perspektive. Uz to 2 companiona iz BG2, Minsc i Jaheira su potencijalni kompanioni u BG3.

Sto se tice toga kakvi su, Lae'zel, Shadowheart, Wyll i Gale su poprilicno zanimljivi kompanions i prica je vezana sa samu radnju. Karlach nije bila u EA i jos nisam odigrao citav playthrough sa njim tako da je ne mogu komentarisati. Astarion je najnebitnij i najiritantiji dio igre, ne jer je gay vampire nego jer je najiritaniji edgelord. Jedino ga koristim da otkljuca i disarma chestove na koje naidjem.

Savjet: Pick chest up > send to camp i onda na long rest uzmete Astariona i otkljucate sve bez problema.

2. Nema 9 nivoa ali nije ni BG1 imao level cap pa ga to ne cini losom igrom. BG1 je imao 96 spellova, i maksimalni nivo 6 prije ekspanzije.

3. Kao sto sam rekao, pitanje nema smisla.

4. Ne ali imas kamp koji se mijenja na osnovu lokacije

5. Da. Glasovna gluma u igri je 10/10.

6. Da. Opet, nisam igrao sa svakim i vidio sve interakcije ali sam morao smirivati tenzije u prvom playthough koje su mogle dovesti do smrti i vise puta se desava situacija gdje ako ne postupite na odredjeni nacin, mozete ostati bez tog companion-a

7. Po meni je bolja nego u BG2 tj daje vise izbora ali je to razlika izmedju Real time with pause i turn base. Items u BG3 prave velike razlike u tome kakav je build. Neki poptuno otvaraju nove opcije i pristupe kako igrati ali mislim da je to samo moguce u turn based sistemu gdje je action economy drugaciji.

8. Mislim da previse razmisljas o falusima

9. Slicno kao 8 ali osim Astarion-a, svi su poprilicno "normalni".

10. Ne ali nije i losije, samo drugaciji. Zasto stati na 6? Zasto ne 8? Preferiram 6 ali mi ovo nije pokvarilo utisak igre.

11. Igra koristi engine DOS2 i ali je artstype primjetno drugaciji. Ono sto je slicno jesete volumetric lighting, shading, textures...

Znam da je ovo trebao biti edgy komentar kojim pljujes igru koji nisi ni igrao jer kao Alpha muzijak volis da se igras sa drugim Alpha muzijacima, ali evo, da ti odgovorim

Poslednja ispravka: jaomile (16.8.2023 u 15:17)
Sledećih 8 korisnika se zahvaljuje korisniku jaomile na korisnoj poruci:
Atwa013 (16.8.2023), bacacar (24.11.2023), evil_geko (18.8.2023), M.C. (16.8.2023), NastyB (19.8.2023), pentraksil (22.8.2023), player1 (16.8.2023), Vladimirus86 (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 13:33   #245
Cracked But Whole
Starosedelac

Član od: 26.6.2016.
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 610 puta na 369 poruka

Jel neko koristio onaj mod za povećanje broja companiona, na 6 ili 8? Baš me zanima da li radi bez problema, za sad mi je ok da ih je četiri, al možda bih hteo da povećam čisto da ne izgubim neke interakcije i razgovore, jer ono, nisam tip igrača koji prelazi 5 puta igre da vidi sve
Cracked But Whole je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 13:47   #246
zorx
Veteran

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 200
Zahvaljeno 160 puta na 124 poruka

Citat:
Cracked But Whole kaže: Pregled poruke
Jel neko koristio onaj mod za povećanje broja companiona, na 6 ili 8? Baš me zanima da li radi bez problema, za sad mi je ok da ih je četiri, al možda bih hteo da povećam čisto da ne izgubim neke interakcije i razgovore, jer ono, nisam tip igrača koji prelazi 5 puta igre da vidi sve
To sam i ja hteo da instaliram i da odmah prođem sve vezano za njih u cugu, bez cimanja sa "stay in camp" i nabijanjem reputacije sa svakim, ali navodno je problem kada je u grupi više od 4 karaktera kod plot-speciffic situacija jer veći broj može da dovede do tehničkih problema (ne znam kakvih sve).

Isto tako combat sa više od 4 sigurno postaje besmisleno lagan.

Mada, ako instaliraš mod i igraš sa njim napiši kako ide.
zorx je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 14:11   #247
filpan
Deo inventara foruma

@jaomile

Ne razumem sta znaci "edgy"? Moze objasnjenje?
Lepo si spinovao sve odgovore, mislim da bi ti i Vucic pozavideo.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku filpan na korisnoj poruci:
D.J.Quimby (20.8.2023)
Stara 16.8.2023, 15:00   #248
Atwa013
Starosedelac

Član od: 14.11.2010.
Zahvalnice: 1.228
Zahvaljeno 1.374 puta na 728 poruka

Citat:
filpan kaže: Pregled poruke
@jaomile

Ne razumem sta znaci "edgy"? Moze objasnjenje?
Lepo si spinovao sve odgovore, mislim da bi ti i Vucic pozavideo.
Kakva mu pitanja postavljaš, takve i odgovore dobijaš.

U'vatio si se za neke stvari (khm) koje su jako bitne....
Ako ti smeta opcija za gay romanse, ti iskuliraj.
Ne brini se, to je samo igra, neće ti srBstvo opasti zbog toga....
Atwa013 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 11 korisnika se zahvaljuje korisniku Atwa013 na korisnoj poruci:
bacacar (24.11.2023), Dantheus (16.8.2023), DeCoy (16.8.2023), evil_geko (18.8.2023), jaomile (16.8.2023), M.C. (16.8.2023), Markius (16.8.2023), NastyB (19.8.2023), pentraksil (22.8.2023), player1 (16.8.2023), sp01 (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 15:14   #249
jaomile
Veteran

Necu vise ulaziti i raspravu. Ne mislim ovo kao uvredu tj nije mi namjera da ikoga vrijedjam ali mislim da si ogranicen. Ne nuzno neinteligentan nego ne mozes da vidis nista van necega do sada ustanovljenog i to je to.

BG3 ima mane kao i svaka druga igra, BG1 i BG2 nisu savrsene. Ali nemam namjeru vise ulaziti u rasprave sa nekim ko pljuje igru koju nije ni igrao i koliko vidim nema ni namjeru igrati.

Mane BG3:

Spoiler za Spoileri:

1. Iako igra jeste direktan nastavak na BG3 tj nije samo nastavak u imenu, vise bih volio da je bila nevezana igra smestena u DND svijet. Koristi pricu iz BG1 i BG2 kao osnovu ali mi se sam kraj ne svidja.

2. Epilog je nepostojeci, igra samo odjenom zavrsi tj nema nikakvih informacija sta bude sa ostatkom companion-a nakon igre

3. Nemamo pristup citavom Baldur's Gate-u kao sto sam vec napisao. Uz to ACT 3 ima narativni problem koji morate sami da iskusite da vidite na sta mislim. Sve do ACT3 je povezano, fokusirano a opet nudi ogromnu slobodu i onda napokon dodjemo u BG i izgubi se urgency/fokus. Mozda sam ja previse zurio prvi put tako da je ovo mozda do mene.

4. Ovo su mane koje se mogu popraviti i sigurno hoce sa patchevima kao sa DOS2. Igra ima memory leak tj sa vremenom opada FPS. Rase nisu balansirane.

5. Volio bih da ima opcija blokade romanse. Razmijem da je nekima to bitno ali precesto se desava potencijalna romance scena samo zato sto taj companion ima pozitivan approval rating. Ko voli nek izvoli tj ne smeta mi sto je u igri samo ne zelim da uopste moram da prolazim kroz te dijelove price.

Stara 16.8.2023, 15:16   #250
filpan
Deo inventara foruma

Očigledno sam ja mator i previše tradicionalan za ove nove Zapadne igre, povlačim se sa teme
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku filpan na korisnoj poruci:
galebns (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 15:30   #251
galebns
Starosedelac

Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.691
Zahvaljeno 704 puta na 490 poruka

Kada u BG4 bude sidequest da matorom "ljubitelju maloletnika" dovedes nekog momcica za zabavu, valjda ce shvatiti o cemu im pricas. Do tada, ignorance is bliss...
galebns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku galebns na korisnoj poruci:
BLACKICON (19.8.2023)
Stara 16.8.2023, 15:41   #252
Atwa013
Starosedelac

Član od: 14.11.2010.
Zahvalnice: 1.228
Zahvaljeno 1.374 puta na 728 poruka

Citat:
galebns kaže: Pregled poruke
Kada u BG4 bude sidequest da matorom "ljubitelju maloletnika" dovedes nekog momcica za zabavu, valjda ce shvatiti o cemu im pricas. Do tada, ignorance is bliss...
Pa što da ne.

I da kraj tog kvesta bude da taj isti matori "ljubitelj maloletnika" u zavisnosti od vremenskog perioda u kojem se igra odvija bude adekvatno kažnjen.
Atwa013 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 15:43   #253
jaomile
Veteran

Lol. Siguran sam da ste vas dvojica samo malo stariji da biste bili jedni od onih sto nazivaju DND satanistickim.
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku jaomile na korisnoj poruci:
Cracked But Whole (16.8.2023), pentraksil (22.8.2023), tommy gun (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 15:45   #254
Vladimirus86
Starosedelac

Član od: 1.9.2012.
Zahvalnice: 797
Zahvaljeno 682 puta na 432 poruka

I wish I had done this trick 90 hours earlier…

Spoiler za Ogre:

Što je najbolje uopšte ne moraju da se ubiju, ja sam ih unajmio da se bore za mene i tako sredio dva bosa ( jer biju k'o Sveti Ilija).
Vladimirus86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vladimirus86 na korisnoj poruci:
player1 (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 16:08   #255
tommy gun
Veteran

Član od: 14.12.2008.
Zahvalnice: 248
Zahvaljeno 258 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku tommy gun

Citat:
filpan kaže: Pregled poruke
Očigledno sam ja mator i previše tradicionalan za ove nove Zapadne igre, povlačim se sa teme
Vreme ti je za šah, jamb i slagalicu. Sportski pozdrav
tommy gun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 16:52   #256
galebns
Starosedelac

Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.691
Zahvaljeno 704 puta na 490 poruka

Citat:
jaomile kaže: Pregled poruke
Lol. Siguran sam da ste vas dvojica samo malo stariji da biste bili jedni od onih sto nazivaju DND satanistickim.
Momak, dok sam ja igrao DND na papiru sa drugarima ti si ucio da hodas...
galebns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 17:56   #257
jaomile
Veteran

Zato sam i rekao malo stariji
Stara 19.8.2023, 11:14   #258
NastyB
Banned

Član od: 20.8.2007.
Zahvalnice: 164
Zahvaljeno 902 puta na 538 poruka

Citat:
jaomile kaže: Pregled poruke
6. Da. Opet, nisam igrao sa svakim i vidio sve interakcije ali sam morao smirivati tenzije u prvom playthough koje su mogle dovesti do smrti i vise puta se desava situacija gdje ako ne postupite na odredjeni nacin, mozete ostati bez tog companion-a
Samo bih da dodam na ovo da je poprilično drugačije igrati kao CUSTOM lik ( dosadno i jednosmerno ), kao jedan od šest glavnih origin likova, a posebno kao THE DARK URGE ( kojeg možeš da modifikuješ po svom ukusu, ne mora da bude onaj Dragonborn ) i koji ima izvesne twistove u priči da je malo falilo da me kompanjoni istamburaju zbog nečega što se desilo nekontrolisano, to jest, implementirano je u origin priču The Dark Urge-a.
I u zavisnosti od toga da li si paladin, cleric ili wizard menjaju se i neki kompanjoni u kampu.

Jeste da sam BG1 i 2 igrao davno, ali ova igra me je "oduvala" isto kao Tales of the Sword Coast nekada. Bio sam sumnjičav na početku i igrao sam narodnu verziju, ali čim sam skupio neku kintu kupio sam igru i počeo je po treći put, ovaj put kao The Dark Urge i mnogo toga je već na samom početku drugačije nego kada sam igrao kao CUSTOM lik ili kao Gale... Maestralno.
NastyB je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NastyB na korisnoj poruci:
player1 (19.8.2023)
Stara 19.8.2023, 21:13   #259
Vlajk@
Veteran

Član od: 16.3.2015.
Zahvalnice: 850
Zahvaljeno 253 puta na 159 poruka

Ljudi, stvarno ne znam ali meni ovo previse lici na DOS2 nastavak nego li BG3. Bez obzira na to sto se maksimalno trudi da lici na BG to nije to, nije dovoljno, previse se oslanjaju na vec postojece osobine i karakteristike DOS serijala. Pocev od grafike i vizuelnog dizajna, muzike, atmosfere, glasovne glume, animacija, kamere, izvodjenja, gameplaya generalno... Jedino dosta odudara od DOS serijala jesu proporcije karaktera koje su ovde prilicno realisticne.

Ma atmosfera je jednostavno unikatna u originalu, muzika, zvukovi, ono malo glasovne glume, narator iz introa, sve je "ususkano" epski a opet nekako suptilno, ne pretenciozno, sve sa ukusom, misterijom... Atomosfera je neprevazidjena cini mi se. Onaj uvod u dvojku, u Irenikusovom zatvoru, sa sve onim zarobljenim goblinom koji je vrhunski omaz Golumu, steam punk ambijent, sve je savrseno atmosfericno.

Muzika u originalu mi se takodje vise svidja. Ovde je glavna muzicka numera toliko jednolicna i taj glavni refren se proteze svuda, u svakoj drugoj numeri ga koriste i meni kao lajku je nekako "kratak" taj refren, jako repetativan, jeste ok ali nema neku ekstra melodiju koja bi "iznenadila" i nadovezala se.

Ne znam, mislim da je na osnovu prvih utisaka ovo ipak dosta izvikana igra. Dobra je, sve je to kul, kao i DOS 2 pa na visem nivou, medjutim prevelika je slicnost sa tim serijalom - veca nego sto bi trebala da bude po mom misljenju. Opet je kamera bezveze, pa covece zar nisu mogli da iskopiraju kameru iz Neverwinter Nightsa koja je neuporedivo bolja i preglednija?! Tamo mozes sa njom da radis svasta. Ovde i kada je skroz top down ne vidi se dovoljno, a i kada se spusti skroz iza karaktera oper se ne vidi okolina kako treba. Ne kapiram zasto im je to problem toliki?!

Sve u svemu, za sada mi djeluje kao klasicni nastavak DOS2 sa D&D pravilima. Takodje mislim da ne bi bila ni upola toliko igrana i popularna da se zove drugacije. 150K trenutnih igraca na Steamu maks.

Poslednja ispravka: Vlajk@ (19.8.2023 u 21:27)
Vlajk@ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vlajk@ na korisnoj poruci:
D.J.Quimby (20.8.2023)
Stara 19.8.2023, 22:53   #260
jaomile
Veteran

Aha, digao si znaci sa 120k na 150k.

Mislis da je samo ime razlog sto je rastao broj igraca sa 500 za vrijeme release vikenda na 870k 2 sedmice kasnije? I da je Baldur's gate neki svjetski IP u nivou Harry Potter-a?

Razlog je to sto je igra DND za razliki od DOS a DND je vjerovatno popularniji nego ikada. Uz to same DOS igre su odskocne daske za popularnost BG3, kao sto su Witcher 1 i 2 bile za W3.

Za ostalo sto si rekao te razumijem ali opet to je zato sto si tad bio vjerovatno klinac i to je ti je bila prva igra tog tipa i nostalgija povecava utisak. Meni su Rome i Medieval 2 i dalje omiljene TW igre iako sada kad ih pokrenem vidim mnoge mane koje noviji naslovi nemaju, ali dzaba i dalje su pri vrhu omiljenih igara ikada.

Na drugom playthrough sam susreo dosta manje bug-ova tj mozda jedan ili dva. Neki quest-ovi kao da fale tj kao da nisu zavrseni. Npr jako rano u ACT1:

Spoiler za ACT 1 i 3 minor spoiler:
Sretene 2 agenta Zentherim-a. Mozete da im oduzmete chest pa onda kada odete u njihov hideout ima vise permutacija ali je jedan od njih da sami dotavite chest u Baldur's gate. Medjutim ne mozete ga dostaviti a NPC koji vam da quest se uopste ne pojavi.

Uz to ima par ociglednih cut content-a iz Early Access-a:

Spoiler za ACT 1 i 3 spoiler:
Ako ubijete Auntie Ethel implicira se na vise nacina da je u komunikaciji sa drugom hag iz Baldur's gate-a tj da nije Ethel jedina hag koju cete susresti. Ima par pisama i jedan NPC spomene. Uz to ima linija dijaloga ako spasite bracu Mayrina-e da nisu mrtvi nego da se nalazu u (parafraziram) "Sutton farm, north of Baldur's gate, go check yourself". Medjutim ne postoji uopste opcija da se ode sjeverno od BG i hag koju sretenete u BG je opet Auntie Ethel.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Baldur's Gate Patton Role-Play 1037 8.5.2025 13:58
Baldurs gate II Corwin Role-Play 655 22.2.2017 17:09
Baldur's Gate Enchanced Edition Nole otpaTci 1 25.3.2012 9:11
Baldur's Gate saga online Juraj otpaTci 1 13.5.2011 19:08
Baldur's Gate vertigo Stare igre 14 21.7.2006 19:24

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:23.