Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Akcione igre
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Akcione igre First-person-shooteri i slično...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.4.2023, 21:48   #241
rendzer25
Veteran

Član od: 1.1.2006.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 239 puta na 154 poruka
Određen forumom Re: The Last of Us Part I

Zadnji peč ispravlja kamera jitter baš iritatan problem, sada deluje baš fluidno, brzo je krpe ovo je dosta bolje, još koji dan i ovo će biti super, trebali su da je pomere za još mesec dva ovako ostaje ružan utisak. Ovoliko zamaranje procesora i dalje nema previše smisla.
rendzer25 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.4.2023, 22:34   #242
evil_geko
Starosedelac

Član od: 10.11.2007.
Zahvalnice: 586
Zahvaljeno 641 puta na 299 poruka

Ono što najviše nema smisla je to kako neke teksture izgledaju na Medium i Low, ono je gore od PS2 ere jbt koliko je mutno. A onakve teksture zahtevaju 6gb VRAM-a?! To najviše pokopava ovu igru.
evil_geko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.4.2023, 23:36   #243
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Član od: 6.12.2008.
Zahvalnice: 597
Zahvaljeno 561 puta na 516 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku SAJEVAC

Generalno su igre postale previse alava na graficku memoriju.Nece da se bahcu preterano sa tim.To ti je fazon,imate dlss i uzivajte....Kome se svidja,svidja se...
SAJEVAC je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2023, 8:54   #244
polarnimeda
Deo inventara foruma

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.883
Zahvaljeno 999 puta na 620 poruka

Citat:
evil_geko kaže: Pregled poruke
Ono što najviše nema smisla je to kako neke teksture izgledaju na Medium i Low, ono je gore od PS2 ere jbt koliko je mutno. A onakve teksture zahtevaju 6gb VRAM-a?! To najviše pokopava ovu igru.
ovo je ja mislim jedan od glavnih problema. neoptimizovane teksture. kada bi i to sredili, igra bi poletela.
polarnimeda je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2023, 12:15   #245
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.643
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka

Neoptimizacija je, u vreme kapitalizma i digitalizacije, donekle win-win situacija. I za game studije i za proizvođače hardvera. Na žalost.

S jedne strane, game studiji izbacuju igru 'na vreme' i ona se prodaje dobro, dok još uvek traje hype oko iste. U ovom slučaju, Naughty Dog je hvatao završetak prve sezone serije i verovatno su više zaradili nego što bi inače, da su lickali igru još godinu-dve.

Sa druge strane, proizvođači hardvera trljaju ruke jer posle 3 godine konačno neko ima valjan razlog da kupi novu generaciju karti, a prodaja istih je prilično slabo išla. U ovom slučaju Nvidija i njena RTX 4xxx serija. Mada, ne treba ni AMD izbaciti iz priče, oni su samo u malo zahvalnijoj poziciji zbog tradicionalno većeg VRAM-a.

Ovo gore je priča od kapitalizmu. Gde je tu digatalizacija? Digitalizacija stupa na scenu jer više nije sramota izbaciti polu-završenu (AAA) igru. To se donekle podrazumeva. Cyberpunk 2077 je tu definitivno pomerio granice, ali generalno se svet izmenio od momenta kada su igre prestale da se mahom ship-uju preko CD-ova/DVD-jeva i kada su morale da budu u kakvom-takvom stanju, bez day one patcheva.

Tako da ne treba očekivati da ostali ne prate istu formulu - izbaci igru što pre, zaradi pare, popravljaj bagove kroz gomile patcheva i svi srećni na kraju.

Zbog toga su i nastali r/patientgamers community-ji, koji se ne bakću sa aktuelnostima, nego sačekaju malo GOTY i sl. verzije, te ih ne tangiraju ni najmanje optimizacije, bagovi, DLC-jevi...

Poslednja ispravka: Partybreaker (13.4.2023 u 12:23)
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Partybreaker na korisnoj poruci:
polarnimeda (13.4.2023), SAJEVAC (13.4.2023)
Stara 13.4.2023, 14:38   #246
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
Partybreaker kaže: Pregled poruke
Neoptimizacija je, u vreme kapitalizma i digitalizacije, donekle win-win situacija. I za game studije i za proizvođače hardvera. Na žalost.

S jedne strane, game studiji izbacuju igru 'na vreme' i ona se prodaje dobro, dok još uvek traje hype oko iste. U ovom slučaju, Naughty Dog je hvatao završetak prve sezone serije i verovatno su više zaradili nego što bi inače, da su lickali igru još godinu-dve.

Sa druge strane, proizvođači hardvera trljaju ruke jer posle 3 godine konačno neko ima valjan razlog da kupi novu generaciju karti, a prodaja istih je prilično slabo išla. U ovom slučaju Nvidija i njena RTX 4xxx serija. Mada, ne treba ni AMD izbaciti iz priče, oni su samo u malo zahvalnijoj poziciji zbog tradicionalno većeg VRAM-a.

Ovo gore je priča od kapitalizmu. Gde je tu digatalizacija? Digitalizacija stupa na scenu jer više nije sramota izbaciti polu-završenu (AAA) igru. To se donekle podrazumeva. Cyberpunk 2077 je tu definitivno pomerio granice, ali generalno se svet izmenio od momenta kada su igre prestale da se mahom ship-uju preko CD-ova/DVD-jeva i kada su morale da budu u kakvom-takvom stanju, bez day one patcheva.

Tako da ne treba očekivati da ostali ne prate istu formulu - izbaci igru što pre, zaradi pare, popravljaj bagove kroz gomile patcheva i svi srećni na kraju.

Zbog toga su i nastali r/patientgamers community-ji, koji se ne bakću sa aktuelnostima, nego sačekaju malo GOTY i sl. verzije, te ih ne tangiraju ni najmanje optimizacije, bagovi, DLC-jevi...
Iskreno ja sam polako poceo bas zbog ovoga sto sada ti pises da stedim pare za novu graficku.Daleko od toga da 3060ti nije sposoban gpu,ali ta osakacenost v-ramom me sve vise.tera na to..Ako hocu valjano da se igram...Ovde nije stvar u tome da li je diskutabilno da je nesto poluproizvod,lose optimizovan,ali ako je sada takva situacija sa igrama,sta da ocekujemo za godinu dana,dve godine..Sad polako skupljam,pa u narednih godinu dana,valjda ce uleteti nova grafa..Sve vise se susrecem sa problemima oko kolicine memorije..Graficka ima snage i vise nego sto mi je potrebno,ali sta vredi kad te bukvalno ucenjuju da moras.Naprave taj jaz izmedju medium i high tekstura gde medium ne lici na nista,a high ti prepuni memoriju....I nece se to ispraviti nikad.Prosto hoce da nas nateraju da uzmemo kartice novije generacije...Politika...
Stara 13.4.2023, 14:51   #247
evil_geko
Starosedelac

Član od: 10.11.2007.
Zahvalnice: 586
Zahvaljeno 641 puta na 299 poruka

Nah, odbijam da ovako brzo menjam 8gb grafičku samo zbog guranja neoptimizovanog smeća, pa jbt nasvirao sam sve na MAX u Atomic Heart juče na 1440p native i uzima samo 4gb VRAM-a tako a ovo smeće od porta traži 6gb za Low/Medium?! Ma doviđenja prijatno, moj sledeći upgrade je MOBO+CPU+RAM sledeće godine, a 3070 će mi biti dovoljan još par godina do sledeće generacije. A onda možda padne 4080 kada mu padne cena tada, ili nešto iz te nove generacije ako možda budu normalnije cene tih novih GPU-a.
evil_geko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku evil_geko na korisnoj poruci:
bojanh (13.4.2023), danijelki (13.4.2023), polarnimeda (13.4.2023)
Stara 13.4.2023, 16:23   #248
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
evil_geko kaže: Pregled poruke
Nah, odbijam da ovako brzo menjam 8gb grafičku samo zbog guranja neoptimizovanog smeća, pa jbt nasvirao sam sve na MAX u Atomic Heart juče na 1440p native i uzima samo 4gb VRAM-a tako a ovo smeće od porta traži 6gb za Low/Medium?! Ma doviđenja prijatno, moj sledeći upgrade je MOBO+CPU+RAM sledeće godine, a 3070 će mi biti dovoljan još par godina do sledeće generacije. A onda možda padne 4080 kada mu padne cena tada, ili nešto iz te nove generacije ako možda budu normalnije cene tih novih GPU-a.
Hteo ti to odbiti ili ne,tako ti je .Sam ces videti.....Ja ne kazem druze da nije moguce napraviti fantasticnu igru,prelepog izgleda,da radi odlicno i na 4gb,ali je pitanje kome je to u interesu.Da li ti je jasno,da se radi o biznisu velikih kompanija koje zive od potrosackog drustva,a to smo mi.
Stara 13.4.2023, 16:49   #249
MARE GSX R
Starosedelac

Član od: 25.12.2013.
Zahvalnice: 367
Zahvaljeno 366 puta na 321 poruka
Određen forumom The Last of Us Part I

Dok god je potrosacko drustvo stado za sisanje bice i dalje ovakav trend poluproizvoda i naduvanih cena i to se odnosi na sve apsolutno dok god je velika potraznja bez mnogo pitanja sa cenom mozes raditi sta ti je volja... ali cim se krene sa razmisljanjem i odbijanjem da se nesto kupi i pre nego sto se vidi kako izgleda da li radi kakvog je kvaliteta bice promene i u ceni i u kvalitetu... I sad slobodno mozete reci teoreticar zavere bla bla ali cinjenice su dokle god radis preorder za igre i kupujes poslednje gen hardvera samo zato sto je to u trendu i to tako treba bez neke realne potrebe i boljitka tog istog proizvoda sve vece ce cene biti i sve gori poluproizvodi ce biti na trzistu...

Послато са SM-A315G помоћу Тапатока
MARE GSX R je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku MARE GSX R na korisnoj poruci:
filpan (13.4.2023)
Stara 13.4.2023, 16:54   #250
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
MARE GSX R kaže: Pregled poruke
Dok god je potrosacko drustvo stado za sisanje bice i dalje ovakav trend poluproizvoda i naduvanih cena i to se odnosi na sve apsolutno dok god je velika potraznja bez mnogo pitanja sa cenom mozes raditi sta ti je volja... ali cim se krene sa razmisljanjem i odbijanjem da se nesto kupi i pre nego sto se vidi kako izgleda da li radi kakvog je kvaliteta bice promene i u ceni i u kvalitetu... I sad slobodno mozete reci teoreticar zavere bla bla ali cinjenice su dokle god radis preorder za igre i kupujes poslednje gen hardvera samo zato sto je to u trendu i to tako treba bez neke realne potrebe i boljitka tog istog proizvoda sve vece ce cene biti i sve gori poluproizvodi ce biti na trzistu...

Ali druze sta ti predlazes?Da udarim protest kao individua,da sa manim poluproizvoda ili hardvera i gde sam onda?Zaboravim na igre i nadjem drugi hobi..Preveliki je taj sistem o kome pricas.Nije teorija zavere,vec susta realnost,ali nazalost niko od nas tu ne moze nista.Imas mogucnost ili da to prihvatis,ili da ostanes uskracen za doticni uzitak....
Stara 13.4.2023, 17:11   #251
MARE GSX R
Starosedelac

Određen forumom The Last of Us Part I

Pa imas i gomilu mogucnosti drugih realno bez bojkota i da igras i igras brate tonu igara i da ti i ostane novca i za druge hobije... npr pogotovu ova igra koja je izasla jedno 5 puta od sony3 pa na dalje.. ajde da ne kazem da se kupi taj isti sony za smesne pare pa obrnes ovu i jos gomilu igara ajde stare su ali vec sony4 je pristupacan pa cak i sony 5 za cenu jedne graficke dobre imas celu konzolu i odigras sta zelis... A ja sam ceo zivot pc igrac ali mi ne pada na pamet da dajem hiljade eura za komponente i da me opet zeza igra da mi seca baguje itd... Stvar je u tome da se ne trci odmah da se daju novci bez ikakvog pitanja i da svaki pojedinac moze da napravi pomak i promenu jer ako imas zdrav razum neces bacati novac na sve sto ti nude a kad prodaja opadne jer sve vise njih razmislja i ne kupuje sve dobijas i promene u ceni i kvalitetu prosto..

Stara 13.4.2023, 18:05   #252
polarnimeda
Deo inventara foruma

dovoljno je da generalno zaostajes godinu dve za najnovijim naslovima i to je to. miran si bez basnoslovnih suma.

ja sam do prosle godine terao gtx 960 i sada kada imam 3060 ti nakupilo se dovoljno naslova da sam miran nekoliko godina, sve i da kartica vise nista novo ne podrzi. a i te kako hoce. u stvari, jos uvek nije izaslo nista sto na njoj ne moze da se igra najmanje u 1080p + high podesavanja, bez DLSS-a. a i to su neoptimizovana smeca kao sto je cyberpunk bio dok ga nisu sredili, kao sto ce i tlou. i dalje 90% najnovijih igara radi glatko u 1440p + high/ultra, na 60+fps naravno.

donekle zalim sto nisam uzeo 6700 xt zbog vise RAM-a, ali to su i dalje kartice koje ce u slicno vreme da zaustavi brzina, ako prihvatis da zbog RAM-a malo smanjis rezoluciju. ako dodas u jednacinu jos da je dlss bolji od fsr, dodjes na prilicno slicno. a tu je i fsr 3.0 koji bi trebalo da i nvidia 3000 seriji podari frame generation. sve u svemu, moja sledeca kartica ce biti verovatno iz 6000 serije. ako bas zapne, prodace se ova i uzeti nesto 50% jace da se premosti period.

za poredjenje, kada sam uzeo gtx 960, tek sto je kartica i izasla, ja tog istog dana nisam mogao da odigram witcher 3 u 1080p + high (dakle, ne ultra, nego high).

i da, ovo je otprilike ta logika ljudi koji cekaju goty izdanja. ne zuri mi se. tek sam skoro odigrao cyberpunk i dying light 2. ceka me dosta toga pre nego sto dohvatim i tlou. dosta je krupnih igara koje mi potraju i po mesec dana. jedna od onih koju sam takodje lepo sacekao da odigram je zelda breath of the wild. tu ce otici sigurno 100 sati, moze da potraje i 2 meseca samo ona! ljudi cesto zaborave emulatore, a otkljucavaju brdo sjajnih ekskluziva koje na PC-u izgledaju jos bolje nego na konzolama. i to su cesto igre sa grafikama koje zbog art styla ni ne zastaruju.

anyway, dok ne krenem sa tlou, zabavno mi je da pratim kako ga krpe.
Stara 13.4.2023, 19:30   #253
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Pogresno je protumaceno.Ja nisam rekao da je rtx3060ti slab i da je 8gb sada malo,ali da uprkos svemu tome sto mi zelimo,dolazi vreme kada ce biti .Takodje nisam rekao da onaj ko je ima,ukljucujuci i mene treba da je menja,nego da polako,vec sada dok je jos uvek igracki itekako sposobna,sam sebi odvajas ratice za nesto jace,pa kada dodje vreme,jednostavno kupis.Tako ja razmisljam od pamtiveka.Ne trebaju mi rate u prodavnici,nego onog momenta kada uzmem neki komad hardvera,za vreme dok traje,ja polako skupljam za bolji....Sto se naslova tice.Budi uveren da ne postoji igra,a da valja i da je moj zanr,stariji naslov,a da je nisam odigrao,odnosno presao .Ne bih jurio nove naslove,da ima neka pre,a da nije predjena.
Stara 13.4.2023, 20:32   #254
Љуша
Deo inventara foruma

Član od: 18.11.2011.
Zahvalnice: 659
Zahvaljeno 1.064 puta na 834 poruka

Завршио сам игру.

Spoiler za ---:
Глуп крај
Љуша je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2023, 20:37   #255
DBrave
Starosedelac

Član od: 7.5.2006.
Zahvalnice: 468
Zahvaljeno 496 puta na 345 poruka

Mislim da nisi ukapirao kraj.
DBrave je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DBrave na korisnoj poruci:
ezenkiel (17.4.2023)
Stara 13.4.2023, 21:50   #256
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
Љуша kaže: Pregled poruke
Завршио сам игру.

Spoiler za ---:
Глуп крај
Zapravo i nije kraj .
Stara 13.4.2023, 21:56   #257
polarnimeda
Deo inventara foruma

Citat:
SAJEVAC kaže: Pregled poruke
Pogresno je protumaceno.Ja nisam rekao da je rtx3060ti slab i da je 8gb sada malo,ali da uprkos svemu tome sto mi zelimo,dolazi vreme kada ce biti .Takodje nisam rekao da onaj ko je ima,ukljucujuci i mene treba da je menja,nego da polako,vec sada dok je jos uvek igracki itekako sposobna,sam sebi odvajas ratice za nesto jace,pa kada dodje vreme,jednostavno kupis.Tako ja razmisljam od pamtiveka.Ne trebaju mi rate u prodavnici,nego onog momenta kada uzmem neki komad hardvera,za vreme dok traje,ja polako skupljam za bolji....Sto se naslova tice.Budi uveren da ne postoji igra,a da valja i da je moj zanr,stariji naslov,a da je nisam odigrao,odnosno presao .Ne bih jurio nove naslove,da ima neka pre,a da nije predjena.
i ja cim kupim komp/fon odvajam za sledeci, onda i ne osetim kada dodje vreme. takodje izbegavam rate po svaku cenu, mrzim da dugujem i razmisljam.

ali imam dosta igara koje nisam odigrao. zavisi tu i koliko vremena imas, koliko igara te privlaci, koliko drugih hobija eventualno imas...
Stara 13.4.2023, 22:48   #258
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
polarnimeda kaže: Pregled poruke
i ja cim kupim komp/fon odvajam za sledeci, onda i ne osetim kada dodje vreme. takodje izbegavam rate po svaku cenu, mrzim da dugujem i razmisljam.

ali imam dosta igara koje nisam odigrao. zavisi tu i koliko vremena imas, koliko igara te privlaci, koliko drugih hobija eventualno imas...
Upravo to..Polako steduckas,ne dopustis da skroz zastari,prodas i kupis bolje i tako u krug...To je moj sistem...
Stara 13.4.2023, 23:16   #259
MARE GSX R
Starosedelac

Citat:
SAJEVAC kaže: Pregled poruke

Nisu se moji komentari odnosili na tebe imas ti daleko bolji harver od mene npr, vec vise u globalu na nacin razmisljanja vecine, koje svakodnevno citamo u fazonu a sta ces ovo je neoptimizovano ovo je novi engine, mora nova grafika od 1000e npr plus ostalo i op ode par hiljada eura i ono opet ne radi kako treba i izgleda katastrofa, pa burazeru to je uvreda i ismejavanje realno tebe kao korisnika i potrosaca...
Stara 14.4.2023, 0:25   #260
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
MARE GSX R kaže: Pregled poruke
Nisu se moji komentari odnosili na tebe imas ti daleko bolji harver od mene npr, vec vise u globalu na nacin razmisljanja vecine, koje svakodnevno citamo u fazonu a sta ces ovo je neoptimizovano ovo je novi engine, mora nova grafika od 1000e npr plus ostalo i op ode par hiljada eura i ono opet ne radi kako treba i izgleda katastrofa, pa burazeru to je uvreda i ismejavanje realno tebe kao korisnika i potrosaca...
Opusteno,nisam se nasao prozvan .Nikada nisam zbog jedne igre menjao neku komponentu,ali zbog standarda da.....To znaci da moraju da se pomere neki globalni zahtevi na nivo do kog meni postaje nepodnosljivo ovo sto imam...Dakle ovaj gore pomenuti naslov je iz moje perspektive,jos uvek prihvatljiv,ali ako budu izlazili naslovi koji su gori od istog,a budem zeleo da se igram,dzabe mi hardver sa kojim mogu da igram naslove koje sam vec presao...To je sustina price.Ulazis polako pod prisilu,ili da menjas,ili da se batalis pc i predjes na konzole...Ja nisam ljubitelj konzola...PC gaming mi je uzivanje,strast i nemam problem i da se igram na medium detaljima ako je igra sjajna,ali imam itekako problem,ako ce biti podjednako velik krs i na low i na high...
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
The Last Of Us Part II Emix Konzole 588 28.5.2025 13:43
Shady Part of Me Shonkas Platformske igre 2 15.12.2020 13:18
Harry Potter And Deathly Hallows Part 2 GATTUSO88 Akcione igre 3 12.7.2011 13:56
defrag C part. HDa cime i kako??? Levčanin Aplikativni softver 2 30.3.2010 14:52
Kako da instaliram part magic? cages Aplikativni softver 11 29.9.2006 20:04

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:37.