![]() |
![]() |
|
ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 17.9.2011.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Pozdrav ljudi ! Evo ja se vec 2 meseca mucim I trazim odgovarajuci CPU I MB za svoj upgrade. Naime, treba mi CPU dovoljno jak da poteram WIN 7 I virtualnu masinu sa XP sp3 na kome cu da koristim neke starije programe za 3D, ovo mi je potrebo zbog posla nmg vise da odugovlacim.
Problem je u tome sto su AMD procesori jeftiniji ali su ploce za njih sve neke kilave I dosta su skupe, sve koje sam gledao imaju problema sa naponima I suvise se greju I nemaju nekih opcija na sebi. Dok kod intela CPU je skuplji ali sam nasao dosta dobrih ploca do 10k. Za oko mi je zapao Gigabyte GA-Z97M-D3H. Moze li neko da da neki savet sta da radim. Unapred hvala ! ps. Na mom sadasnjem kompu sa Athlon II x4 620 2.6 GHz I 4gb rama to zabada I ne radi uopste. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 355
Zahvaljeno 153 puta na 134 poruka
|
![]()
Uzmi Intela.
Meni i3-3240 radi sasvim lepo sa virtuelnom masinom (CentOS). Samo gledaj da podrzava ove tehnologije: Intel® Virtualization Technology (VT-x) Intel® VT-x with Extended Page Tables (EPT) |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Aleksandar Djurovic na korisnoj poruci: | ||
iglaman (8.9.2015) |
![]() |
#3 |
Novi član
|
![]()
Da da, istrazio sam I to, i5 4690k podrzava te tehnologije, cak ima I 20 fizickih Execution Units na samom procesoru za te svrhe
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.396 puta na 2.042 poruka
|
![]()
Svestan si da 3D akceleracija ne radi baš najsjanije ni u jednom rešenju za virtuelizaciju? Ako softver koji koristiš debelo zavisi od OpenGL ekstenzija u startu si ga ugasio.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
iglaman (8.9.2015) |
![]() |
#5 |
Novi član
|
![]()
Da naravno, ali na poslu imam hp workstation koji ima nVidia Quadro4 380 XGL karticu, a to je karta iz 2002 godine. Ja posedujem gigabajtov gpu gtx 660 ( GV-N660OC-2GD ), koja ima 960 cuda cores. Radice na njoj, valjda
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Veteran
Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 355
Zahvaljeno 153 puta na 134 poruka
|
![]()
Evo bas sam pogledao jos uvek ima Ivy Bridge u ponudi (u prodavnici na E) sto znaci da mozes da instaliras Windows XP (jer je cipset za IvyBridge poslednji koji podrzava Windows XP) tako da ako ti je neophodna 3D akceleracija (i ako ne moze da radi pod virtuelnom masinom) mozes da instaliras Windows XP kao dual boot (na posebnu particiju) i koristis samo za te programe.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Aleksandar Djurovic na korisnoj poruci: | ||
iglaman (8.9.2015) |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka
|
![]()
A sto da koristi integisani GPU na procesoru za 3D akceleraciju ako ima vec graficku karticu zasebnu (GeForce 660) koja ima bolje performanse za takve stvari?
Sto se tice AMD-a, Gigabyte GA-970A-DS3P maticna bi radila odlican posao, a nije uopste skupa. Cak moze i blazi OC, uz odgovarajuci kuler. GA-970A-UD3P je malo skuplje i bolje resenje, tako da i AMD je odgovarajuca opcija ako je kes tanak. Narocito je za 3D softver 8 jezgara nije za bacanje. Sto se tice Intela, on je sveobuhvatnije resenje. I5 sa K sufiksom uzimati jedino ako se planira OC, a ako ne obican je dovoljan. Sto se tice virtuelizacije i softvera za isti, treba pazljivo proveriti da li on podrzava sve te Intelove tehnologije. Ali generalno bi trebalo da su Inteli ovde u prednosti zbog toga. Inace Gigabyte GA-Z97M-D3H je dobro resenje za plocu ako planiras OC blazi. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vlad Cepesh na korisnoj poruci: | ||
iglaman (9.9.2015) |
![]() |
#8 |
Novi član
|
![]()
Pa oba procesora mogu da se OC, a to mu dodje kao mala investicija za buduce aplikacije.
A koja bi realno bila bolja verzija ploce od Gigabyte GA-Z97M-D3H za neki normalan OC, pogledao sam dosta ploca raznih proizvodjaca za socket 1150, nekako mi gigabite I asus deluju ozbiljnije od ostalih, samo nisam primetio razliku u specifikacijama I kod dosta skupljih ploca. U cemu je caka, I imate li neki predlog mozda ? Hvala vam na odgovorima ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.396 puta na 2.042 poruka
|
![]()
Ja sam generalno pristalica Gigabyte ploča kad je Intel u pitanju. ASUS po meni dolazi sa dosta nepotrebnih stvari i to naplaćuje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Novi član
|
![]()
Tu si u pravu , primetio sam da vecina skupljih ima tipa podrsku za SLI , QUAD SLY, realno kod nas ljudi jedva skrpe za jedan GPU, a kamo li za 2 ili vise. Ufff Srbija
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Uglavnom je caka na kvalitetu ugradjenih komponenti u ploce i jedinice za filtraciju napona. Primer su recimo kondenzatori. Na jaftine ploce se ugradjuju kondenzatori koji kostaju par desetina dinara u maloprodaju ili slicni, sa radnim vekom oko 5 godina, dok skuplje ploce imaju iste koji kostaju i po par stotina dinara, i traju 10+ godina i mogu da izdrze jacu struju nego za sta su predvidjene. U svakom slucaju Gigabyte je nekako trenutno u proseku best buy kod nas, sto se tice cena/mogucnosti/kvalitet, Asus uglavnom preskup. Mogu i drugi proizvodjaci da imaju dobre modele svakako.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vlad Cepesh na korisnoj poruci: | ||
iglaman (10.9.2015) |
![]() |
#12 |
Novi član
|
![]()
Nasao sam ovaj ASUS Z97-PRO GAMER, ona je je prva u cenovnom rangu koja ima te bolje kondenzatore, I DIGI+ VRM regulator za CPU. Da li je to ta ploca za OC I5 4690k ?
Umalo da zaboravim, moje napajanje je Thermaltake Smart SE 630 W da li je to dovoljno za ovaj kombo ? Poslednja ispravka: iglaman (10.9.2015 u 18:04) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Odgovor je prosto, da i da.
![]() |