Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 3.9.2013, 22:09   #3441
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka
Određen forumom Re: Avioni

http://defensetech.org/2013/08/29/f-...sion-in-syria/

http://www.vestinet.rs/najcitanije/v...akete-tomahavk

Знам, звучи као научна фантастика. А нигде на нету нема да је неко други пренео.

Poslednja ispravka: Dekip (3.9.2013 u 22:18)
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.9.2013, 23:16   #3442
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.592
Zahvaljeno 3.925 puta na 2.444 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Koliko sam ja razumeo, SAD nece ici na udare iz vazduha avijacijom, jer je PVO isuvise gusto rasporedjena i nije ista situacija kao u prethodnim napadima. Takve su bar bile price. Tako da cisto sumnjam da ce F 22 videti borbu. Mada sve je moguce, samo mislim da ce SAD malo da se zezne. Sirija im nije Libija, Irak ili Jugoslavija.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2013, 0:31   #3443
mvasic
Starosedelac

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1.287
Zahvaljeno 878 puta na 526 poruka

Ustuknuo je jer je Kongres protiv intervencije. Da ne govorim o običnim ljudima.
mvasic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2013, 1:11   #3444
nicpid
Član

Član od: 29.4.2009.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 148 puta na 97 poruka

kongres je za i intervencije ce biti, verovatno sledece nedelje posto je glasanje 9. septembra.

Nema sanse da intervencije ne bude, masina je pokrenuta, nema nazad.
Samo je pitanje koliko ce zestoko udariti.
nicpid je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2013, 1:34   #3445
mvasic
Starosedelac

Kongres je dosta podeljen po tom pitanju. Neki analitičari čak očekuju da će Obama da bude prvi predsednik koji nije uspeo da dobije odobrenje za vojnu akciju.
Stara 4.9.2013, 6:52   #3446
=FI=Ghost
Veteran

Član od: 27.5.2008.
Zahvalnice: 644
Zahvaljeno 326 puta na 216 poruka

Čim vidim ovakve rečenice:

"F-22 Raptor je trenutno najnapredniji lovac na svetu. On leti na izuzetno velikim visinama i razvija izuzetno velike brzine. Upravo zbog toga njega je nemoguće oboriti. Opremljen je takvim naoružanjem da može obarati neprijatelja i na 50 kilometara udaljenosti. Poseduje najmoderniju tehnologiju koja ga na terenu čini potpuno nevidljivim."

Jasno mi je o kakvim "vestima" je reč. Dodajmo tome da "Los Angeles Times" ništa ne piše o tome (upravo proverio) kao i da "Oklahoma Post" ne postoji dalji komentari nisu potrebni..
=FI=Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2013, 11:33   #3447
pentraksil
Deo inventara foruma

Nazalost prepun je internet ovakvih "novinara". Kakve su samo gluposti bile pisane i za potencijalnu nabavku migova. Mig 29 M2, pa S-350, pa cak i izjednacavanje Mig 35 sa Mig 29 m/m2
Stara 4.9.2013, 15:09   #3448
nicpid
Član

Član od: 29.4.2009.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 148 puta na 97 poruka

Citat:
mvasic kaže: Pregled poruke
Kongres je dosta podeljen po tom pitanju. Neki analitičari čak očekuju da će Obama da bude prvi predsednik koji nije uspeo da dobije odobrenje za vojnu akciju.

Mislim da oni to sebi nece dozvoliti. Amerima je veoma bitno da u ovom trenutku pokazu jedinstvo. Ja koliko sam citao o tome, republikanci su se slozili posle uvodjenja "amandmana" da nece biti boots on the ground tj. nece poslati trupe.
Koliko znam sad je opcija 60 dana akcije, plus mogucnost da se produzi za jos 30 dana.

Nego me intresuje vise Ruska flota koja ide ili je u mediteranu i njihova sposobnost da stave radare na raspolaganje sirijcima.
Jednostavno da istrpe tu akciju sa minimumom gubitaka, posto je malo verovatno da ce ameri koristiti avione?
nicpid je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2013, 15:27   #3449
mvasic
Starosedelac

Citat:
nicpid kaže: Pregled poruke
Mislim da oni to sebi nece dozvoliti. Amerima je veoma bitno da u ovom trenutku pokazu jedinstvo. Ja koliko sam citao o tome, republikanci su se slozili posle uvodjenja "amandmana" da nece biti boots on the ground tj. nece poslati trupe.
Koliko znam sad je opcija 60 dana akcije, plus mogucnost da se produzi za jos 30 dana.
Generalno republikanci i demokrate trguju, i to na veliko. Medjutim, medju obicnim svetom je jako velik broj ljudi sa WTF!? reakcijom. Ekonomija se pristojno oporavlja, i narod smatra da Americi nije potrebna nikakva intervencija u nekoj tamo Siriji.
Stara 4.9.2013, 19:35   #3450
[4S] Vizant
Član

Član od: 6.8.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 24 puta na 13 poruka

Citat:
Opremljen je takvim naoružanjem da može obarati neprijatelja i na 50 kilometara udaljenosti. Poseduje najmoderniju tehnologiju koja ga na terenu čini potpuno nevidljivim.

*ebati tehnologiju Jel ima tamo neki pismen da mi kaze domet raketa MiG-31
Da UTVRDIMO GRADIVO tehnologija iz 82 godine(OSAMDESET DRUGE).

no sta kaze gradivo

MiG-31M je aprila 1994. prilikom testa rakete R-37 gadjao metu koja nije otkrivena i pracena od strane MiG-31M, vec od strane Su-30 koji se nalazio dosta bliže meti i koji je data-linkom prosledjivao podatke MiG-31M, koji je te podatke koristio za vodenje rakete do momenta kada je aktivna glava za samonavodjenje na raketi zahvatila cilj na udaljenosti od 17km i prešla u završnu fazu leta do uništenja cilja. Kasnije ulaskom radara "Zaslon-M" u upotrebu 1997. u toku testova su demonstrirane mogucnosti unistavanja neprijateljskih aviona dalekometnim raketama na daljinama od 280 km.
mrmm 280 km

U modu vazduh-vazduh MiG-31BM je sposoban za pracenje 24 vazdusna cilja istovremeno, i napadanje 6 od njih, na udaljenosti do 280 km. Ako istovremeno napada ciljeve u vazduhu, i na zemlji MiG-31BM moze da prati 10, a napadne 6 ciljeva.

MiG-31BM je trenutno jedini u svetu avion sa mogucnoscu da se efikasno bori malorazmernim krilatim krstarecim raketama koje lete na maloj visini. Modernizovani visenamenski avion ima mogucnost da raketama vazduh-vazduh pogadja ciljeve na daljinama koje prelaze 200 km, ukljucujuci avione sa stelt karakteristikama, niskoletece krstarece rakete, i hipersonicne letelice. Vodjeni projektil R-77 može da uništava ciljeve od helikoptera koji lebde ili su na zemlji, pa do vodjenih projektila vazduh-zemlja i vazduh-vazduh. Poboljsane su sve presretacke mogucnosti aviona za presretanja ciljeva koji lete brzinama do 6 maha.

" MiG-31 ce se koristiti kao deo nove vazdusno-svemirske odbrambene mreze. Mi smo modernizovali taj avion da bi mogao ostvariti vazdusno-svemirske odbrambene zadatke. Rusija ima preko 280 MiG-31 u operativnoj upotrebi, i oko 100 aviona u rezervi. Program za razvoj anti-svemirskih sistema ce biti zasnovan na teskom lovcu-presretacu MiG-31. " - kaze komandant Ruskog RV Aleksandar Zelin .

I da vidimo sta moze njegov mladji brat mig 25U(dvosed)

MiG 25U

i da dopunim u vezi raketa

Ruski stručnjaci usvajaju u naoružanje novu raketu izuzetno velikog dometa klase vazduh-vazduh za napružanje lovaca Su-35BM, PAK FA i MiG-31 BM.
Mase 600 kg od čeg 60kg za BG dobeta 150 km bez i 398 km sa doadtnim odbacivim busterom
Reč je o naslednici R-33 (AA-9).

The Russian Air Force is testing and will soon deploy an advanced tactical air-to-air missile that will greatly enhance its operational effectiveness, the service's commander Col Gen Alexander Zelin said on Tuesday.

The missile will be carried by MiG-31BM Foxhound supersonic interceptors/fighters and will subsequently be used by other warplanes, he said.

The weapon is “currently in trial at an Air Force test site,” Zelin said.

Zelin did not identify the missile but experts believe it could be the K-37M, also known as RVV-BD, or AA-X-13 Arrow as it is known to NATO.

The K-37M is a long-range air-to-air missile developed specifically for the MiG-31BM interceptor.

“A likely candidate is the Vympel (now part of TRV) K-37M long-range air-to-air missile. This is a successor to the R-33 (Nato codename AA-9 Amos) which was developed originally for the MiG-31 during the early 1970s,” said Douglas Barrie, an air warfare expert at the London-based International Institute for Strategic Studies.

Work on the K-37 program began during the 1980s, but funding problems delayed its completion, he added. The design has also been further developed since its original conception.

The K-prefix denotes a weapon in development while the M indicates a modification. An export variant of the weapon, known as RVV-BD, was shown at MAKS 2011. The BD suffix may stand for the Russian words bolshoi dalnost, or long range.

“The K-37M - it will likely be known as the R-37M when it enters service - will be the primary air-to-air armament of the MiG-31BM, providing the Russian air force with an extended range interception capability against combat aircraft and cruise missiles,” Barrie said.

Toliko o fantasticnih 50 km

Poslednja ispravka: [4S] Vizant (4.9.2013 u 19:44)
[4S] Vizant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2013, 21:30   #3451
pentraksil
Deo inventara foruma

^^ Fantastican i cini mi se dosta podcenjen avion. Presretac bez premca. Ukoliko dodje do udara iz vazduha (cisto sumnjam) Sirija pametnim koriscenjem presretaca moze da nanese veliek gubitke. Jeste da imaju nesto starije 25-ice ali nikako nisu za podcenjivanje, cak i protiv dosta modernijih lovaca.
Stara 5.9.2013, 6:07   #3452
NjegovaWisost
Deo inventara foruma

Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka

Citat:
pentraksil kaže: Pregled poruke
^^ Fantastican i cini mi se dosta podcenjen avion. Presretac bez premca. Ukoliko dodje do udara iz vazduha (cisto sumnjam) Sirija pametnim koriscenjem presretaca moze da nanese veliek gubitke. Jeste da imaju nesto starije 25-ice ali nikako nisu za podcenjivanje, cak i protiv dosta modernijih lovaca.
Iskreno mislim da bi im Ameri skršili avijaciju za 2 dana... Pa pogledajte naše 29ke u miru nisu mogle da dođu do rezervnih dijelova i sve 4 su bile dugo prizemljene. Mogu misliti kakva je situacija tamo, i da li su im i šta Rusi isporučili..
NjegovaWisost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.9.2013, 7:58   #3453
[4S] Vizant
Član

Citat:
NjegovaWisost kaže: Pregled poruke
Iskreno mislim da bi im Ameri skršili avijaciju za 2 dana... Pa pogledajte naše 29ke u miru nisu mogle da dođu do rezervnih dijelova i sve 4 su bile dugo prizemljene. Mogu misliti kakva je situacija tamo, i da li su im i šta Rusi isporučili..

Iskreno zivis u proslom veku, nije Sirija Irak,Libija, Egipat, a da ne pricamo o Iranu. Mozda ih i uniste ali 2 dana pa ni nas nisu unistili 75 dana...
Cak stavise osramotili su se da je Klark isteran ko ker iz NATO/a i danas ima kakvu ulogu?
Stara 5.9.2013, 13:58   #3454
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
NjegovaWisost kaže: Pregled poruke
Sirija ima mnogo jacu vojsku nego mi. Imaju sisteme dugog dometa, i hibridne sisteme kratkog i srednjeg. Imaju presretace, bombardere i lovce koji mozda nisu najmoderniji trenutno, ali su naucna fantastika u odnosu na ono sto smo mi imali. Kada nasoj vojsci nisu mogli nista na zemlji 75 dana (osim naravno infrastrukture), Siriji za 2 dana ne mogu nista. Bice to dug i tezak sukob, SAD je zagrizao preveliku kost. Cak i samo sa jednim sistemom S 300 (ukoliko su im Rusi poslali, pricaju da nisu ali ne mora da znaci da je istina) oni su vec u ogromnoj prednosti jer protiv takvog sistema nema adekvatne odbrane. Sirijci imaju S 200 sto je opet ogroman domet.
SAD moze krenuti svom silinom i unistiti Sirijske snage, ali ce to biti uz ogromne gubitke, a SAD to ne sme zbog svoje javnosti. Setite se katastrofe Vijetnamskog rata.
Stara 5.9.2013, 14:08   #3455
RexGrammer
Starosedelac

Član od: 18.7.2012.
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka

Nije valjda da mislite, da je jos uvek konvencionalno ratovanje glavni vid ratovanja? Ako stavimo po stranu vojnu moc, i razmotrimo mogucnost virtuelnog i bioloskog ratovanja, videli bi da odbrambena snaga jedne zemlje zavisi od efektivnosti naucnika i IT strucnjaka u njoj. Statistika kaze, sto vise ljudi, to veca mogucnost da ce se medju nima naci genijalan naucnik/IT strucnjak... U tom vidu je USA superiornija. Uostalom ni 3 meseca "tepihovanja" ne moze da nanese toliko stete koliko moze kolaps sistema ili sirenje neke "novootkrivene" verzije ebole (ili cak antraksa).
RexGrammer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.9.2013, 21:05   #3456
[4S] Vizant
Član

Citat:
RexGrammer kaže: Pregled poruke
Nije valjda da mislite, da je jos uvek konvencionalno ratovanje glavni vid ratovanja? Ako stavimo po stranu vojnu moc, i razmotrimo mogucnost virtuelnog i bioloskog ratovanja, videli bi da odbrambena snaga jedne zemlje zavisi od efektivnosti naucnika i IT strucnjaka u njoj. Statistika kaze, sto vise ljudi, to veca mogucnost da ce se medju nima naci genijalan naucnik/IT strucnjak... U tom vidu je USA superiornija. Uostalom ni 3 meseca "tepihovanja" ne moze da nanese toliko stete koliko moze kolaps sistema ili sirenje neke "novootkrivene" verzije ebole (ili cak antraksa).
Filozofiramo na temu, Sirija ima slabe sanse ako ostane sama ali Rusija i Kina cvrsto stoje uz nju vec 20 Ruskih brodova je u blizini Sirije kao i nepoznat broj podmornica. Zato se ovoliko frka digla jer je petroldolar u opasnosti.
A to je vec daleko od topika Avioni na Sk, ima jako stucnijih mesta i foruma gde mozes vise da saznas.
Stara 5.9.2013, 21:47   #3457
=FI=Ghost
Veteran

20 ruskih brodova? Znači cela mornarica

Šalu na stranu, Rusija ne može nikako da spreči vojnu intervenciju na Siriju ako se Ameri odluče za nju. To pak, kao što si rekao, prevazilazi ovu temu. Vratimo se avionima:

http://chivethebrigade.files.wordpre...-fa-920-30.jpg
Stara 5.9.2013, 22:15   #3458
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

Novinari po običaju pišu svašta i retko imaju vremena da prenesu podatke tačno a kamoli da prate tačan razvoj nekog sistema.

Ok Mig 29, S350 i famozna 2 radara, ja sam napisao negde verujem kad stignu. Inače, ko je malko pratio saznao je da je kredit od Rusa zbog naše poznate "lojalnosti" uslovljen potpisivanjem angažmana sa MMFom, a da naši "preči" prijatelji ili vam MMF izjavljuju da treba da se odustane od tog kredita i nabavke jer ... Nisam siguran kakav bi bio odgovr d smo sklapali ugovor oko Tajfuna, ali sada je ovakav. Dakle, vrzino kolo pa će da se načekamo. Ko doživi pričaće.

Inače, Sirija ima mnogo legal sistema, dakle, starijih ali je na njima dosta rađeno. Od novijih ima Buk i Pancir, dakle, opasne igračke. Ima veliki broj Neva ali isto tako je dosta njih pretvoreno u sistem Pečora, dakle, dosta modernizovan sistem koji je između ostalog i mobilan. Imaju i Dvina/Volga, dakle, sistem koji za razliku od Nevinih maksimalnih 28km (u verziji Pečora) dostiže do 60 km u unapređenoj verziji. Pa tome dodajte S 200 sistem i evenulano (ako je isporučen) S 300. I naravno, mobilne verzije tipa Kub, i Osa, što su i dalje vrlo ozbiljni sistemi baš zbog pokretljivosti. Sad, nemama podataka da li je dotični modernizovani ili ne. Oni prethodno navedeni jesu. Jeste, legacy sistemi i dalje imaju ograničenje jedan cilj za dejstvo, ali Sirija ima dosta tih sistema na raspolaganju. Dakle, i relativno dosta kanala za dejstvo. Prema nama, koji nismo imali dosta toga što oni, pa još nikad nije ni modernizovano, Sirija je u mnogo boljoj poziciji.

Kolika je njihova mogućnost otpora? Pa ako su krstareće rakete glavno sredstvo, tad je opterećenje na sistemima Pancir i Osa, plus sistemi Igla i PAT, ili ti topovi. Tad imaju šanse i to lepe. Ako je manje dejstvo avijacije, i to imaju dobre šanse. Pogotovu što je po podacima koji kruže komandno mesto njihove PVO na ruskim brodovima. U prevodu, integracija podataka sa brodova i isporuka podataka sistemu PVO daje im recimo sat ili dva za pripremu za presretanje krstareće rakete ili avijacije koja dolazi sa nosača aviona u Mediteranu. Jer na bliže ne smeju zbog ruskih protivbrodskih raketa koje ima Sirija. Tako da situacija nije ni približna onome što smo imali mi ili recimo Libija. Pa u sve to treba uračunati gde će biti stacionirani avioni, i daljine sa kojih dejstvuju (problem logistike raste sa daljinama, kao što opada i snaga udara). I sad sve to neko treba da prevede u realne brojke, a to nijedan novinar nema šanse da uradi. Šta će biti, videćemo.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2013, 10:46   #3459
=FI=Ghost
Veteran

Zanimljiv tekst:

http://forum.pakistanidefence.com/in...howtopic=89390
Stara 6.9.2013, 20:23   #3460
[4S] Vizant
Član

Citat:
=FI=Ghost kaže: Pregled poruke
20 ruskih brodova? Znači cela mornarica

“Appear weak when you are strong, and strong when you are weak.”
― Sun Tzu, The Art of War
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:48.