Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.1.2013, 16:47   #3181
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
Određen forumom Re: Avioni

Pošto meni vojna avijacija na umu, evo jedne vesti o "uspesima" najnovijeg čeda američke tehnološke nadmoći, ili vam presvetlog F 35:

http://www.mondo.rs/s275045/Info/Sve..._F-35_JSF.html

Dakle predviđeni scenario napada na zemlju je ovaj: Prvo videti preko Google kavo će sutra biti vreme iznad zemlje kojoj isporučujemo "humanitarnu" pomoć. Pre napada lepo zamoliti lokalni sistem protivgradne zaštite napadnute zemlje da lepo očisti nebo jer ne možemo da letimo u krugu 40 km od oblaka pa ne možemo da vam isporučimo preko potrebnu humanitarnu pomoć u 1 tonskim paketima. Lepo se zahvaliti dotičnima na asistenciji i datoj pomoći u obezbeđenju uslova da se isplate plate sledećeg meseca.

Sve, sve, ali ovo je prvi put da sam čuo da je borbeni avion projektovan čisto za upotrebu po lepom vremenu. Valjda su Havaji dobra destinacija za njegova buduća dejstva .
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2013, 17:04   #3182
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.590
Zahvaljeno 3.921 puta na 2.441 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Jos od starta se videlo da ce ovaj projekat biti propast. Kanada je vec napustila, pitanje je ko ce sledeci. Slican situacija je i sa Raptorom, toliko para je ulozeno pa opet ima ogromnih problema, progurali su ga skoro na silu.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2013, 17:27   #3183
vasiljevic
Starosedelac

Slušaj, ja već sat vremena ne mogu da verujem koliko je to kod njih postalo neodgovorno. Mislim, stari Mig 21 bez problema leti u tim uslovima, ne mogu da se setim nijednog vojnog aviona koji to ne može da uradi. Za ne poverovati. Ajd, promaše nešto oko aerodinamike, pa i da kažeš na kraju nije to lako i jednostavan račun. Ili problemi oko softvera i gomile nove elektronike, ajd i to može biti malo zez.... Ali da praviš avione na kojima se izlazi sečenjem kabine, gde ne radi sistem za isporuku kiseonika, gde bežiš bar 40 km od oblaka .... To čak i naši sadašnji strućnjaci znaju da odrade bez problema.

Šta im je sledeći potez: avion koji leti samo u opsegu temperatura od 20-25 stepeni?
Stara 22.1.2013, 20:10   #3184
mvasic
Starosedelac

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1.286
Zahvaljeno 878 puta na 526 poruka

Interesantan komentar na temu F 35:

http://www.nationalreview.com/corner...ichael-auslin#
mvasic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2013, 9:43   #3185
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka

Васиљевићу, кад си се већ јавио, шта нам можеш паметно рећи о евентуалном покретању производње авиона код нас? Или о евентуалној куповини?
Онај Војиновић на Танго Сикс блогу је тотално критичан и песимистички настројен.
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2013, 15:04   #3186
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
Dekip kaže: Pregled poruke
Васиљевићу, кад си се већ јавио, шта нам можеш паметно рећи о евентуалном покретању производње авиона код нас? Или о евентуалној куповини?
Онај Војиновић на Танго Сикс блогу је тотално критичан и песимистички настројен.
Pisao je vasiljevic i o tome ovde, i to dosta
Stara 23.1.2013, 16:29   #3187
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka

Писао пре нове гарнитуре на власти. У међувремену су се појавили арапи и руси.

Вероватно сам једини који је прочитао целу тему од првог до последњег поста.
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2013, 17:03   #3188
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
Dekip kaže: Pregled poruke
Писао пре нове гарнитуре на власти. У међувремену су се појавили арапи и руси.

Вероватно сам једини који је прочитао целу тему од првог до последњег поста.
Ma naravno, nikada nije na odmet opet da se malo informisemo o tome, ionako se situacija na tom polju stalno menja.....jos ako dodamo i to u kojoj zemlji zivimo, sve je ludo .
Stara 23.1.2013, 21:10   #3189
vasiljevic
Starosedelac

Prvo zadnji podatak koji sam našao kaže da je u pitanju problem na ventilu za gorivo, koji lako može da u navedenim situacijama raznese avion. I da je taj podatak poznat Pentagonu od 2009te godine. I posle neko meni da priča kako je kod njih transparentno i sve se zna ...

Mada iskreno rečeno, kad bolje razmislim to je bilo za očekivati. Još davno, jedan od starih konstruktora u SAD je upozorio da će doći do toga. Smanjivani su troškovi na način da je smanjivan broj zaposlenih, mladi nisu zapošljavani, nije bilo ko da nasledi znanje .... Mislim da danas vidimo rezultat te priče, početničke greške koje se pokrivaju od strane Pentagona i dotičnih firmi jer su u pitanju velike pare. Nije to zadnja stvar, ni prva. Ja se uvek setim slučaja sa borbenim vozilom Bredli i kako je tu falsifikovano sve što je moglo i nije moglo da se falsifikuje, do tačke da je pukovnik koji se na kraju pobunio zbog toga od strane kongresa praktično nazvan izdajnikom ...

A što se tiče stvari kod nas..... A šta se to tačno kao promenilo? Dogovor da će se sklapati nepoznato borbeno vozilo pešadije (ako je to u pitanju, jer naši novinari po običaju ne razlikuju pušku od tenka) je daleko od nečeg pametnog pogotovu što će to raditi Jugoimport, firma koja je sve osim ozbiljne firme za proizvodnju. Za muljanje, ok, ali proizvodnja i razvoj .... Jok. Kada će se promeniti situacija? Pa kad neko stisne ****, pa ukine onih stotinjak agencija koje pojedu godišnje milijardu evra, pa rastera sve one političke zaposlenike po državi i te pare počne da gura u proizvodnju. I da onim pametnim koji kukaju na državnu imovinu i državno upravljanje nabije pod nos podatak o dohotku 89te i danas pod privatnim upravljanjem sa njihovim idejama, i kaže samozvanim stručnjacima da su pokazali svoje znanje i da sada ćute. E tada će nešto da se pokrene, ovako, nema šanse. Uostalom, čist primer je recimo IMT, nije vojna firma ali ajd da pomenemo. Cela fabrika sa mašinama stoji, a naš ekonomski genije izjavi da nemamo ništa i da će on praviti novu fabriku traktora. Da je normalna zemlja, neko bi mu pružio naočare od novinara i lepo pokazao koliko je pametan. Opet, nisam slučajno pomenuo prvo IMT. Da bi pokrenuli kako treba vojnu industriju, moramo sada da pokrenemo onu industriju koja pravi višak para od kojih se finansiraju vojni programi. A ovo je zemlja koja je uspela da zavori i par pogona za proizvodnju eksera i šrafova i sada i to vrlo uspešno uvozimo. Dakle, veliki je to put i ja lično, ovako kako se radi (a da budemo jasni i precizni, i nazovemo kako jeste, ovo je kurvanje) ne očekujem da će to pokrenuti skoro. Čisto usput rečeno, Lasta je projekat koji je imao završen prototip bez motora još 97-98me ako se ne varam, i nama je trebalo samo desetak godina da odvojimo nekih 60ako ili 100 hiljada dolara za motor. Tim tempom, pokretanje recimo proizvodnje modernizovanog G4 bi krenulo negde početkom sledećeg veka, a recimo modernizovanog Orla negde početkom 23ćeg.
Stara 2.2.2013, 15:27   #3190
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.400
Zahvaljeno 1.946 puta na 1.424 poruka

Predstavljen iranski "osvajač" [RTS]

Novi borbeni avion "ghaher 313", odnosno osvajač, predstavljen u Iranu povodom 34. godišnjice islamske revolucije.

Avion futurističkih linija "Ghaher 313" (osvajač) konstruisali su iranski inženjeri i jedan je od "tehnološki najrazvijenijih aviona u svetu", istakao je Ahmadinežad, javili su iranski mediji.

Predsednik je dodao da su piloti imali "hiljade sati leta" u avionu i da su "zadovoljni njegovim performansama".

Na televiziji su prikazani snimci nove letelice u hangaru, a ministar odbrane Irana Ahmad Vahidi rekao je da je prednost novog aviona što se teško detektuje na radaru.

Borbeni avion jednosed, koji može da sleti na kratku pistu, može da "odgovori na sve zahteve iranske avijacije u vazdušnom sukobu".
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 15:35   #3191
Nikola16789
Deo inventara foruma

Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka

Smeo dizajn... jako zanimljiv profil krila, pitam se kako ce to da leti.
Nikola16789 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 16:41   #3192
Pegasus
Član

Član od: 26.12.2011.
Zahvalnice: 101
Zahvaljeno 113 puta na 80 poruka

Да, веома интересатно.
Pegasus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 18:29   #3193
Nikola16789
Deo inventara foruma

Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka

Ko god sumnja, ovaj avion je ipak u letnom stanju:

asd

S druge strane, mozda je i RC maketa u pitanju, ko ce ga znati...
Nikola16789 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 18:31   #3194
Obtainer
Veteran

Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 219
Zahvaljeno 282 puta na 157 poruka

Ovo danas pročitah na RTS-ovom sajtu i pomislih "ma vi'š ti kako dobro RC avionče napraviše ovi Iranci!"
Obtainer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 19:13   #3195
Auror
Starosedelac

Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
Cool Re: Avioni

Ovaj Iran mi dosta lici na Jugoslviju iz 80-ih. Samo sa jos vise prirodnih resursa i novca. Vidjecemo oce li i oni proci kao mi.
Auror je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 19:57   #3196
vasiljevic
Starosedelac

Na prvu loptu, dosta smeo dizajn, futuristički, sličan mnogim takvim dizajnima na netu. Nekonvencionalno. Koliko dobro rešenje aerodinamike, ne znam jer do sada nisam video neki ovakav dizajn u letu koji bi dao neke proverene i opipljive podatke o prednostima i manama dotičnog. Dakle, nešto neprovereno do sada. Ono što im odajem priznanje je da je ovo jedan od retkih slučajeva gde je vojska prihvatila ovakvo nešto, uobičajena priča je da su vojske vrlo konzervativne i teško prihvataju nešto novo pogotovu radikalno novo.

Što se tiče snimka .... Poznavajuću dosadašnji način razvoja u Iranu, a to je da oni prvo prave skalirane verzije za razna ispitivanja i provere onoga što smisle, rekao bih da je ono skalirana mini verzija ovoga prikazanog, ili vam veća RC verzija. Prilično sam uveren da je prikazani model poleteo pre ovog prikazivanja da bi imali i snimak poletanja i sletanja dotičnog. Tako da je snimak recimo nedefinisan.

Sad, kad bi opet primenio dalji deo priče o skaliranju ovde, došli bi do zaključka i da je ovo skalirana verzija onoga što bi stvarno trebao da bude dotični. Na to me navodi recimo vrlo mali uvodnici vazduha, dosta mali motor gledano od nazad a i same dimenzije koje mi se čine baš male. To se vidi prema dimenzijama kabine i prema slikama ljudi pored njega i pilota kad je seo u kabinu (može da se nađe na netu pomenutih slika). Imam utisak da nije nešto veći od našeg G 4 po tim tačkama, onako vizuelni utisak, a to je baš malo za borbeni avion. Mada ..... Mada je opet onaj deo priče koji navode sami Iranci da može da nisko leti i da ima dobre letne karakteristike na tim visinama. Ako je to njegov primaran način rada tad može da se pretpostavi da dizajn krila ima dosta smisla. Jer poletanje sa kratkih staza, blizu fronta, let na malim visinama je karakteristika jurišnih aviona, posebno lakih jurišnika. Tad dizajn krila pomaže skrivanju radarskog odraza naoružanja, i tada i dizajn prednjih kanara nije problematičan. Ako se ne varam, a mislim da sene varam, sličan dizajn je rađen i kod nas i kod poljaka svijevremeno za laki jurišni avion sličnih dimenzija i namene. Ovde je samo primenjeno mnogo više stealth elemenata dizajna u izgledu aviona. Ako je to namena, mislim da su pogodili temu. To bi bilo kojoj avijaciji bio odličan dodatak, pogotovu kao nešto primarno i takozvanoj COIN avijaciji.
Stara 2.2.2013, 21:29   #3197
asteriks254
Član

Član od: 3.3.2011.
Zahvalnice: 145
Zahvaljeno 101 puta na 79 poruka

Na snimku se ne vidi ni poletanje ni sletanje,avion mi deluje kao RC nekako suvise mali za pravi avion.Treba se setiti da Iran ima velikih problema sa odrzavanjem svojih aviona i da mu je jedini uspeh proizvodnja aviona Saeqeh na osnovu F5,Iran nema tehnologiju za avion 4 generacije kao Rafal,Eurofigter kineski J10 a kamoli za 5 generaciju f22,PAKFA,J20 sa kojima muku muce i ameri,rusi i kinezi.Tako da mi sve to lici na jeftinu propagandu.
asteriks254 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2013, 22:32   #3198
vasiljevic
Starosedelac

Da ne ulazim previše oko toga šta i kako radi Iran, recimo ovaj link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Ai...strial_Company

Pa pogledamo malko dole šta oni rade, recimo transportni avion An 140, pa oni helikopteri pa ..... Tako da izjaviti da oni ne mogu ovako nešto ne čini mi se baš verodostojna. Istina je da oni mnogo ulažu u taj tip industrije i da mi malo znamo o tome šta oni mogu i koliko mogu. Iran je vrlo velika nepoznanica mnogim vrhunskim stručnjacima a kamoli nama.
Stara 3.2.2013, 2:28   #3199
nicpid
Član

Član od: 29.4.2009.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 148 puta na 97 poruka

Ljudi vole da se hvale. Da avion postoji, pokazali bi neki snimak leta, a ne kako stoji. Dosta neubedljivo mi sve ovo izgleda, narocito kad vidimo podatke o njihovoj ekonomiji pogodjenoj sankcijama, valuta im je izgubila 80% vrednosti od 2011. prodaja nafte pala za pola, a jedino to i prodaju....
nicpid je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.2.2013, 20:36   #3200
vasiljevic
Starosedelac

Kakva je situacija u Iranu i koliko je njima pala valuta i izvoz nafte, iskreno ne znam. Niti biloko od nas to pouzdano zna. Niti pouzdano zna koliki to ima uticaj na sam Iran. Ono što znam je recimo da jedan Reno ima tamo proizvodne kapacitete, isto tako i Mercedes, naprimer. Znam da imaju jedan od najvećih kompleksa za proizvodnju balističkih raketa u svetu. Da mnogo para ulažu u razvoj. Da mnogo toga sami prave. Recimo mini podmornice, opet recimo. Jednostavno Iran je daleko od poznatog. Mada, opet, i tih 50% nafte koje izvezu donosi ihaha para, mnogo više od onoga što recimo mi izvozimo. Nikad mi neće biti jasna ova zamlja i ljudi. Pljujemo po KIni i pričamo vrlo diskutabilno i njihovim proizvodima i kvalitetu, a za to vreme kupujemo ihaha stvari napravljanih tamo, imamo BDP koji je veći od njihove 4 najsiromašnije provincije, a daleko smo od njhovih najbogatijih provincija, cena rada nam je pala na nivo ispod njhovog, slavimo kada nam jedna glupa Jura otvori pogon za pravljenje kablova koji je toliko glup manuelni rad da je to postalo sramota i dotične Kineze da rade .... Ajd malo da shvatimo da ima država koje ulažu u razvoj, znanje, napredak, i koje su spremne i da negde stegnu da bi imale koristi u budućnosti.

Ako ste gledali slike, i snimke, ono što ste mogli da vidite je da nema ugrađenog motora. Mislim da je to svakom jasno. Dakle, to prikazano sigurno nije sposobno za let. Da li je to jedini primerak ili ne, to tek niko nema podatke. Lično, napisao sam da ne verujem da je do sada poleteo sa pilotom. Ono što lično mogu da napišem je ovo: ja bi bio presretan da naši pokažu isto na temu našeg nesuđenog NA. Ne treba mi više, čisto da se pokaže da nešto radimo i da možda ima nade za budućnost. Samo toliko. Dotle, neću pljuvati i kritikovati nikoga ko nešto radi. Za razliku od nas, bar se trude.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:18.