![]() |
![]() |
![]() |
#1321 |
Veteran
Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
|
![]()
Naravno, imaš na vikiju kako.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1322 |
Ex Parrot
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1323 |
Starosedelac
Član od: 15.12.2007.
Zahvalnice: 233
Zahvaljeno 129 puta na 109 poruka
|
![]()
Imam Arch sa Gnome 3 i zelim da namestim 3G modem na njega, medjutim kada udjem u network manager, kliknem add, sve se samo odradi (tj. next, next) ali sve je posivljeno, ne mogu ni jedan parametar da promenim, a takodje ne mogu ni da sacuvam podesavanja, probao sam nekako da pokrenem program kao root, nije vredelo, instaliran mi je usb_modeswitch i modemmanager, ima li neko ideju zasto mi ne radi? Unapred hvala.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1324 |
Član
Član od: 26.5.2007.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 102 puta na 66 poruka
|
![]()
@GoranSTX
Ja sam uradio force upgrade glibc-a. E to je tek avantura ![]() Simptomi oboljenja izazvanog na ovaj nacin se manifestuju na sledeci nacin: 1. ne mozete da pokrenete bilo kakav program samo navodjenjem njegovog imena 2. ako uradite reboot, popicete kernel panic. Javice vam da ne moze da pokrene init. Sta se zapravo desilo? Jednostavno glibc je pomeren iz /lib direktorijuma u /usr/lib direktorijum. Tj. ono sto je najvaznije iz tog glibc paketa je loader, onaj mali fini programcic koji kernel koristi da pokrene program koji vi zelite. Ajd sad, sta je tu je. Nema nazad. Nije sve gotovo. Preporucujem da ne restarujete sistem posle force update-a glibc-a, jer cete tako lakse da sredite dzumbus koji ste napravili. Ono sto ce vas sada zacutit je cinjenica: I dalje mozete da pokrenete programe, samo sto ce sada vasa komanda za pokretanje programa bas izgledati onako hakerski ![]() Kod:
/usr/lib/ld-2.16.so <apsolutna putanja do programa> <argumenti programa> Kod:
/usr/lib/ld-2.16.so /bin/ls /mnt ![]() Ono sto treba da uradite je da pomerite kernel module iz /lib/modules u /usr/lib/modules. To uradite sa: Kod:
/usr/lib/ld-2.16.so /bin/mv /lib/modules /user/lib Brisemo /lib folder: Kod:
/usr/lib/ld-2.16.so /bin/rm -r /lib ![]() Sada cemo napraviti symlink /lib koji ce pokazivati na /usr/lib: Kod:
/usr/lib/ld-2.16.so /bin/ln -s usr/lib Za one koji su restarovali komp u nadi da ce kernel da ucini neku magiju i sve sredi, gadno su se prevarili. Tu ce vas sacekati kernel panic sa porukom da ne moze da pokrene init. I to se da srediti. Pokrenite live CD Arch-a. Ukoliko koristite stariji Arch live CD ne logujte se na live sistem sa Kod:
arch Kod:
root Uradite sledece: Kod:
mkdir /mnt/arch Da pronadjete ime pod kojim kernel sa Live CD-a vidi Arch root particiju vaseg sistema, kucnite sledece: Kod:
lsblk /dev/sda ![]() Sada mountujete tu root particiju: Kod:
mount /dev/sda5 /mnt/arch To radite ovako (X, Y i Z su brojevi particija na kojima vam se nalaze boot, home ili var, svaka ima svoj broj): Kod:
mount /dev/sdaX /mnt/arch/boot mount /dev/sdaY /mnt/arch/home mount /dev/sdaZ /mnt/arch/var Kod:
cd /mnt/arch mount -t proc proc proc/ mount -t sysfs sys sys/ mount -o bind /dev dev/ mount -t devpts pts dev/pts/ Kod:
chroot . /bin/bas ce vam javiti: Kod:
No such file or directory. Zato cemo pokrenuti sve sa: Kod:
chroot . /usr/lib/ld-2.16.so /bin/bash Sada samo odradite ono sto je navedeno u Prvom delu ovog posta i posle toga reboot. Nema kernel panica. The force is strong with you! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1325 |
Ex Parrot
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1326 |
Starosedelac
Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
|
![]()
+1 koji je uradio force ... sreća pa postoji wiki i forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1327 |
Član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1328 |
Ex Parrot
|
![]()
Sreća što su ljudi u Arch zajednici takvi kakvi su pa posle upozorenja od pola metra da se ne radi -f ide "a za vas koji ste uradili -f pogledajte ova dva načina da popravite ono što smo vam lepo rekli da ne radite"
![]() @pivonroll Što veći kvar - veći čekić! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1329 |
Starosedelac
|
![]()
Haha, evo meni se desilo isto, samo sto sam ja obrisao sistemski nalog git user odmah izasla greska "glibc blablabla" reko daj da vidim jel mogu da otvorim bilo sta, kad sam video da nisam mogao, ja restartujem reko mozda proradi, eno ga sad, ne nalazi init.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1330 |
Starosedelac
|
![]()
E sad tek vidim da ne mogu da ga resim. Ovi iz Arch tima su uklonili ISO fajlove sa core repozitorijumom nasnimljenim u njega, nego sve sad ide preko interneta. Tako da ja nemam odakle da iskopiram sve te fajlove, ne mogu ni lsblk da pokrenem itd. jel moram da skidam neki stariji ISO ili moze sa ovim nekako?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1331 |
Veteran
Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka
|
![]()
Ne znam kako sad izgleda instalacija kad su ukinuli menije.Ako imaš neki disk,pokreni instalaciju,i kad dođeš do instalacije paketa izaberi glibc,bez da išta drugo diraš.
Naravno moraš proći sve korake,najbitnije da namontiraš particije bez formatiranja ! Mislim da će raditi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1332 |
Član
|
![]()
Ne moras da pokrenes bilo kakvu instalaciju da popravis Arch. Ja sam skinuo onaj poslednji install medium koji je i dalje na njihovoj strani, onaj pod naslovom "New install medium 2012.9.7".
Uostalom procitaj moj post. Nigde ne pise da se pokrece instalacija vec samo da ti treba Install CD. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1333 |
Starosedelac
|
![]()
Da ali kada hocu da izvrsim komandu "/usr/lib/ld-2.16.so /bin/mv /lib/modules /user/lib" kaze da su /lib/modules i /usr/lib isti fajl. Probao sa brisanjem /usr/lib medjutim sad je to najednom folder?! E sad sam probao preko instalacije pa je on dodao i instalaciju novog kernela ali nije ga instalirao kako treba vec sa greskama: mkinitcpio npr. fali , tako da sada pri startovanju nemam nista o /sbin/init vec samo "waiting 10 sec. for /sda3 ..." i posle me izbaci na "rootfs/:" tako da ne znam sta da mu radim, inace koristio sam Archboot ISO, mislim da i on moze da mi posluzi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1334 |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
Pomoc ljudi, installirao sam archlinux 2012.09 verziju i imam problem, nakon sto sam sve installirao, kada se podize sistem izbaci mi gresku
wrong demod revision: 87 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1335 |
Starosedelac
|
![]()
SkyStar2 kartica? Nemam rešenje, ali vidim da je ona problem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1336 | ||
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
Imam SkyStar2 karticu al ne koristim je godina, samo je ustekana u racunar...
EDIT: Izvadio sam SS2 i wifi karticu iz racunara. Sada imam sledeci problem Citat:
EDIT2: Evo i rc.conf Citat:
Poslednja ispravka: Mr.Eco (12.10.2012 u 11:05) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1337 |
Starosedelac
|
![]()
Jeste prešli na systemd? Kako stojite s našim slovima u terminalu / fajl menadžeru?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1339 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]()
$#%$&# ih systemd.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1340 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Kod:
LANG=en_US.utf8 Kod:
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory LANG=en_US.utf8 LC_CTYPE="en_US.utf8" LC_NUMERIC="en_US.utf8" LC_TIME="en_US.utf8" LC_COLLATE="en_US.utf8" LC_MONETARY="en_US.utf8" LC_MESSAGES="en_US.utf8" LC_PAPER="en_US.utf8" LC_NAME="en_US.utf8" LC_ADDRESS="en_US.utf8" LC_TELEPHONE="en_US.utf8" LC_MEASUREMENT="en_US.utf8" LC_IDENTIFICATION="en_US.utf8" LC_ALL= |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
arch, arch linux, archlinux, distribucija, distro, instalacija arch linux, linux |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Razmena distribucija | urke | Slobodni softver | 9 | 26.6.2010 1:08 |
Puppy vodič za preživljavanje (Live linux) CD-USB flash | laikexpert | Slobodni softver | 26 | 18.9.2009 0:49 |
Windows (XP, Vista) VS Linux | AxeZ | Operativni sistemi | 437 | 5.5.2007 14:35 |
SuSE 10.0 i Dialup preko SMIN-a | Mirun | Slobodni softver | 5 | 10.12.2006 22:47 |
Stare i nove igre | BEAST | Stare igre | 42 | 30.3.2006 20:39 |