![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#2621 |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2622 |
Deo inventara foruma
Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2623 |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]()
Ne možeš oružje i oružne sisteme da posmatraš kao običan tender i kupovinu npr. automobila za potrebe članova vlade. Mnogo je faktora koji presuđuju u izboru borbenog aviona i apsolutno svi su politički. Struka se pita oko detalja, ali ne odlučuje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2624 |
Deo inventara foruma
|
![]()
pa da, upravo u tome je problem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2625 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
Nabavka aviona nekada je išla tako da je uprava za nabavke vojske sa ljudima iz RV i VTIja raspravljala o nekoliko aviona, oni su ocenjivani, piloti su išli da ih isprobaju, potom je davan celokupan presek cena, troškova održavanja, troškova leta i preobuke itd, pravljen presek šta će se dobiti nabavkom određenog tipa (dakle, koja znanja, eventualne licence i sl stvari) i prema tome davana prepuruka šta je najbolje. Potom je na scenu dolazio politički deo koji je procenjivao po određenim političkim i ekonomskim kriterijumima, i potom je išla vojna delegacija na finalizaciju dogovora cena, komada i sl prema prethodno postignutim dogovorima političara. To je to.
E sada, jedne menje opaska po pitanju pominjanja polovnih aviona i pitanja njihove nabavke. Ako imate dotični avion možete da razmišljate o tome. Tad imate infrastrukturu, znanje i možete sami mnogo toga da odradite kod kuće. Ako nemate, e tada bolje da ne razmišljate. Zašto? Pa da vam danas Ameri poklone te famozne F16, ugovor će biti takav da će oni prvo morati da se remontuju (po cenama koje oni odrede), pa da po njihovim standardima uredite aerodrome i nabavite aerodromsku opremu koja je "kompatabilna" sa njihovim standardima (čitaj, njihova oprema), pa da platite obuku pilota i osoblja kod njih, pa da nabavite određene količine rezervnih delova (opet kod njih), pa nabavka "neophodnih" dodatnih bitnih stvari (pokrivači za kabine, merdevine i tako to vrlo bitno) naravno kod njih jer ostali pa i vi ne znate kako to da uradite, pa nabavka naoružanja gde imate da prođete onanj deo koje rakete i koliko njih vama treba (mislim, ne daj bože da tražite rakete tipa AMRAAM, no, no, situacija poznata decenijama na južno američkom tržištu) .... Kad se sve sabere, ispada da plaćate ladno bar 50% cene novog aviona ili tačnije dogovora za nabavku novog aviona. Razlika postaje jasna kad vidite da ti "poklonjeni" avioni imaju ro upotrebe koji je određen na 10 godina upotrebe. Sve u svemu, vrlo neisplatljivo. Nama je bila ispllatljiva recimo nabavka Mig 23 aviona svojevremeno jer smo već imali prilike da ih upoznamo (poznati Irački Mig 23 i njihov remont kod nas) ili sada nabavka Mig 29 aviona (opet, poznat avion, laka preobuka sa Mig 21, imamo ljudstvo koliko toliko). Sve ostalo, bolje je nabavka novih aviona. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2626 |
V.I.P. Recenzent
Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka
|
![]()
http://suavia.info/page/64
Јесте стара прича, али свакако занимљива. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2627 |
V.I.P. Recenzent
Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2628 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ma strasno koliko su nasi nadlezni neodgovorni i koliko zele da rasipaju novac. Mi govorimo o 500 miliona dolara za nabavku citave flote JF-17 sa sve rezervnim delovima i radionicom oni ko mutavi fihter, F i ostala *****a. Drze se ko pijan plota. Mad je i sam novinar nepismen jer je npr. gripen davno otkazan od strane SAAB-a.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2629 |
Veteran
|
![]()
Ma te informacije na blicu su cesto sture, delimicno netacne i zastarele, ne treba ih uzimati uopste kao kompetentne novine za takve stvari... a sad s druge strane koga uopste uzeti za kompetentnog... nekad sam za strucnjaka za te stvari drzao lazanskog al vidim da je i on u poslednjim tekstovima opet subjektivno nahvalio kopca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2630 |
Starosedelac
|
![]()
Ma OK je nahvaliti subjektivno Kopca, ajde na krakju krajeva, nešto rade pa makar i pogrešno. Problem je što kod nas je danas Radić svje i svja, a njegova priča je propagandna mašina. Kad već priča o helikopterima, što ne pomenu da je 70ak njih predato ovima danas 2000 u ruke. I da su oni vrlo mirno ih prvo ostavili bez održavanja, pa otpisali najveći deo da bi na kraju ostao samo jedan Mi17 poluispravan kad je trebalo da se gase požari. Nije im trebalo. Posle se hvatalo za glavu. A sada se kuka jer verovatno nekome treba provizija. Ako si novinar, onda lepo napiši i kaži sve, prozovi odgovorne da se zna ko je kriv i pitaj dotične zašto je to tako. A ne da se ližeš sa njima. To je ono što mene generalno nervira, mi prvo se izljubimo sa ministrom i generalima, pa pročitamo unapred odgovorena pitanja, pa klimammo glavom ko mladi ... sve sa velikim razumevanjem, zaključimo kako oni rade sve kako treba i da eto spoljni nepredviđeni faktori ...., potom na piće i klopu i mi smo objektivni novinari. Niko više ne postavlja nezgodna pitanja a kamoli da poznaje problematiku kako treba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2631 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Secam se samo koliko su Mi 17-ice blejale u hangaru i raspadale se jer niko nije hteo da da pare da piloti idu na preobuku za letenje. Tek od skora su pocele da lete.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2632 | |
Veteran
Član od: 27.5.2008.
Zahvalnice: 643
Zahvaljeno 326 puta na 216 poruka
|
![]() Citat:
Što se tiče politike i političara - meni je uživancija gledati na takvim javnim skupovima kako se svi okolo lepo smeše i guraju svoje guzice blizu glavešinama kako bi bi bili zajedno uhvaćeni u kadru. Baš njih briga za Kobac i ostalo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2633 |
Starosedelac
|
![]()
Držaću se Radića i njegovih bisera, čisto da ne bežim mnogo od teme: prikazuje se BTR 70 i njegov komentar rusko borbeno vozilo pešadije ...... Nije, on je oklopni transporter. Svako oklopno vozilo koje je ne naoružano ili ima kao naoružanje mitreljeze se klasifikuje kao oklopni transporter. Borbena vozila pešadije su ona kojja imaju topove kao naoružanje. Obično manji kalibar. Tipa recimo BMP2. Uz koji je vezana njegova opaska ruski tenk koji ..... Još bolje je sa BMP 3 koji je najnoviji ruski laki tenk (aman zaman, to je BVP, jeste da ima top 100m, ali je to posebna verzija topa niskog pritiska. Prvi put je takav tip uveden na BMP1, dedi svih takvih vozila na svetu). Među tenkove spadaju i američki BVP M2 Bradly (neka priča iz Iraka). Pa opaska kako Rusi tuku zabranjenim oružijem tipa Grad. Od kada i gde su zabranjeni višecevni bacači raketa? Mnogo ljudi ne zna da ni kasetna sredstva nisu zabranjena. Zabranjena je upotreba kasetnih sredstava koja nemaju samolikvidatore ili vrememnske tempirne upaljače. Ajd da se gađamo malo pa da pogađámo kojim to zemljeme odgovara da starije generacije kasetnih sredstava se unište? Mislim, baš mi je nešto teško pogoditi, da nije nama? Itd, itd, itd .... A čovek je stručnjak za vojna pitanja. Ok, neka je njemu bitnije da se bavi velikim temama i nije baš naoružanje nešto što mu je previše na pameti, ali brate bar osnovne podele oružja i vozila treba da se znaju. U moje vreme, ko je tako brljavio je dobijao za nagradu bonus 3-4 čišćenja kruga kasarne, čisto da mozak dobije kiseonika. I to je ono što mene generalno nervira, daje se netačna ili polutačna informacija. Zanimljivo i šokantno? Valjda je posao novinara da nam prezentuje istinitu i potpunu informaciju. Izgleda da je u pravu jedna moja drugarica koja kaže da sam dinosaurus i da Palma treba da me smesti u zoo vrt
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2634 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2635 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2636 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ma, dobro su nama poznate te price. Kao sto su se hvalili na isti nacin unistena 3 tenka jednom granatom. Naravno niko ne pominje cinjenicu da je vecina tih tenkova bilo prazno i napusteno, ih tesko mi je pogoditi prazan tenk fino parkiran. Nego su se eto setili da pomenu. I naravno ona cuvena pomama oko oborenog F18....kao pao zbog kvara (kao i po obicaju) pa se na kraju ispostavilo da ga je oborio Mig 25. Tolika je bila medijska pompa i pritisak da se otkrije uzrok smrti pilota da su na kraju priznali. Trebalo im je samo par godina.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2638 |
Starosedelac
|
![]()
Bradley (jeste ispustio sam gore jedno e
![]() Mada, to otprilike govori o nečem drugom, ako se upoređuju ruski tenkovi i američki Abrams. I to bilo koji ruski tenk, počevši od T 64 pa na dalje do danas. Uobičajeno upoređenje tenkova ide otprilike ovako: onaj ima ovakav a onaj onakav oklop, pa top i kalibar i probojnost potkalibarnih projektila pa ako se nađu oči u oči tada Abrams je u svemu bolji .... Cvrc. Nema priče o taktici upotrebe ruskih tenkova u takvim konfliktima. Prvo, svaki njihov tenk ima 6 laserski vođenih POVR dometa oko 5km, i probojnosti sitnih 950mm sa tandem bojevim glavama (dakle, dve kumulativne BG da bi se eutralisao reaktivni oklop i sačuvala snaga glavne BG za proboj oklopa). Ruska taktika je sačekati da Abrams dođe na nekih 4 km, ispali raketu, ona nekih 12 s kasnije pogađa Abrams, ispali sledeću .... Rezultat je otprilike ovakav: ako ne uništi abrams iz prve, pa čak i ni iz jedne od 3 ili 4 rakete koje će uspeti da ispali na njega pre nego što ovaj dođe do daljine 2 km da bi se uopšte uključio u borbu sa protivnikom svojim potkalibarnim projektilima, dotični supertenk če u borbu najverovatnije ući sa najverovatnije uništenim ili oštećenim optičkim sistemima ako ne i nečim drugim, ili u prevodu, imaćete situaciju koja će biti vrlo slična onoj gore. Samo što će sada ruski tenk da završi posao svojim potkalibarnim projektilima sa manjih daljina, manevrišući tako da otvori vatru na bokove Abramsa. I naravno, da se odmah razumemo, u ruskoj vojsci, T 72 je bio tenk rezerve i jedinica koje su se popunjavale drugopozivcima. Verovali vi to ili ne. Glavni borbeni tenk je bio ili T64 ili T80 a to se mnogo drugačije i potentnije zverke iako vrlo slično izgledaju. Mi, kao i Iračani, kao i svi drugiimamo dotični T72, i to sa projektilima iz 72 ako ste kupili najmodernije što ste mogli da kupite. A to je ruski projektil oznake 3BM-15 probojnosti nekih 310-340 mm. Inače, odavno napušten u Ruskoj vojsci. Inače, najnoviji je iz 90ih godina je 3BM-46 duple probojnosti i to za laminatni oklop i ne može da se nabavi spolja. Plus, ta probojnost je recimo dovoljna da probije Abramsov laminatni oklop bez problema (da se razumemo, kad se citira koliko je debeo neki oklop to nije njegova prava debljina, već se daje ekvivalent čelične ploče koju on predstavlja obično za kumulatvne projektile jer to izgleda mnogo impresivnija cifra koja se meri oko 1 metar kod najnovijih modela). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2639 |
Veteran
|
![]()
Budimo iskreni, Rusi se ne mogu nikome suprotstaviti. Pa seti se samo kako su se osramotili u Gruziji. Vrhunac je bilo ono da je oficir na terenu morao da koristi satelitski telefon jednog novinara kako bi stupio u vezu sa komandom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2640 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() Mora da se salis..... |
|
![]() |
![]() |