Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 25.11.2011, 10:55   #2421
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.621
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos
Određen forumom Re: Avioni

Praga je bila zakon za zemaljske ciljeve i manja utvrđenja. Imao sam prilike davidim šta ostavlja posle dejstva. Takođe i onaj naš BOV 3 je više za zemaljske ciljeve jer ima mali domet. U vazduhu do 2,5 km. Za avione je namenjen za one u niskom naletu podzvučnom brzinom i u kombinaciji sa više BOV 3 vozila. Kroz unakrsnu vatru pravi se tzv. mreža. Idealan je za obaranje raketa tomahawk. Mislim da su ovi naši uspeli sa takvim oružjem da obore i neki tomahawk.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.11.2011, 15:57   #2422
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

Pancir je danas jedini normalni izbor za nabavkku jer je i u Ruskoj vojsci planirano da se Tunguske modernizuju na nivo Pancira (dakle, te rakete i elektronika).

Mnogo je interesantnije kad se pogleda situacija po njegovim TT karakteristikama, pa to uporedi sa osnovom naše odbrane, sistemom Kub. I tad će da se vidi da su dometi po daljini i visini, kod Pancira vrlo slični KUB sistemima, i da praktično, jedno to vozilo ima isti broj raketa kao baterija sistema KUB, ili ti praktično jedno to vozilo ima boprbene karakteristike ekvivalentne jednoj bateriji sistema KUB. Ili ti jedna baterija je ekvivalent 6 baterija sistema KUB, po broju raketa sa mogućnošću napada na 2 puta veći broj ciljeva (6 prema 12).

E sad, ono što je vezano za one rakete Pyton koje sam pre pomenuo. One su po meni mnogo bolji izbor za jednu armiju i državu koja želi da pravi sistem gde će i imati sopstvenu proizvodnju sredstava i time obezbediti pouzdano snabdevanje, održavanje i kontrolu troškova i vremena nabavke. Zašto? Pa lako je mogućé napraviti jedan sistem kao što su napravili Izraelci sistem Spyder SR/MR na bazi tih raketa (dakle, Pyton 5 i Derbi) koji bi dao što sisteme point defence (a to je i Pancir recimo) i sisteme srednjih dometa. Oni su to rešili dodatkom radara za oskatranje i komandnog vozila u jednom, stavili rakete na kamione, rakete su dobile mini bustere (verovatno da bi dobile sa njima brzine reda 1-1.5M na početku i time dobili uslove koji važe na avionima pri njiihovom lansiranju). Time je dobijen vrlo efikasan sistem po pitanju logistike i proizvodnje, koristi se praktično jedna raketa, a ona se radi u velikim serijama i daje male cene. Plus, u pitanju su sistemi sa samonavođenjem koji imaju dosta prednosti u odnosu na sistem komandnog vođenje koji je na sisetmima Pancir i Tunguska na primer.

Kad pominjemo već rakete srednje velikih dometa, one ne predstavljaju nešto što je wow, odmah da kažem. Tu imamo dva tipa, prvi, i danas isto prisutan je sistem sa poluaktivnim radarskim navođenjem ili ti PARS. Tu avion ozračuje cilj i navodi se raketa sama na njega. Problem je što tada avion koji ozračuje cilj ima mnogo ograničene letne mogućnosti, ili ti njegovi manevri su uslovljeni manevrima onoga koga napada. I rezultat toga je da su piloti odlagali lansiranje tih raketa do kraja da bi skratili to vreme i da ne bi postali mete. Rezulta svega je da po nekim statistikama na koje sam naletao po netu, od svih ispaljenih raketa srednjeg dometa tog tipa navođenja, samo 2.5% je ostvarilo pogodak, i to većina sa mnogo krraćih daljina. Tako da je njihova namena postala ispali ih da razbiješ neprijateljske redove i obezbediš lakši ulaz u blisku borbu. Napraviti paniku kod protivnika.
ARS ili ti rakete sa radarima za samonavođenje su baš zbog toga promovisane od strane Amera. Ideja je bila da se rastereti pilot. Probem? Pa sam radar. Njegov domet je oko 12km za zahvat cilja (i to verovatno većih lovaca). Rezultat je da ni tu nije bilo prevelikih dobitaka. Piloti su jednistavno dobili koji km više, jer su odlagali lansiranje raketa baš zbog prethodno navedenih situacija do krajnjih granica, sa ciljem da što pre prevedu raketu na sistem samonavođenja. Pa je tako prosečna daljina ispaljivanja AMRAAM raketa koje su imale 50+km domet na vežbama i similacijama bila ispod 16 km. I nije se previše promenila. Da nisu svemoguće, govori par izjava Arizanova (pilot koji je napao NATO iznad Kosova prvog dana), i koji je sam izjavio da je u procesu izlaženja na liniju lansiranja raketa izbegao nekoliko raketa ( a NATO podaci kažu da su tada lansirane samo AMRAAM rakete). On je oboren kada je morao da stabilizuje let da bi lansirao rakete koje ima (ako se ne varam srednje dometne R27). I s obzirom da nema podataka o tome koliko su dotične efikasne (dakle, nema broja ispaljenih raketa i broja pogođenih ciljeva, pa da presečémo), uzevši u obzir da je običan odnos napada 100:1, da protivnik uvek je bio znatno inferioran, i nisam baš nešto impresioniran njihovim postignutim rezultatima i efektima. Realno, pilot je dobio vremena da pre počne sa manevrom izvlačenja i pripreme za blisku borbu, oteđan je nešto manevar napadnutog jer mora da izvodi i manevre izbegavanja projektila pre ulaska u manevrasku blisku borbu, verovatno će biti nešto povećan broj pogodaka, ali ne previše (ako je izbegnete jednom, i ona vas izgubi, tu je za raketu kraj, ona se ne vraća u borbu, jednostavno, nema energije za to).
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.11.2011, 16:18   #2423
todos
Deo inventara foruma

J-10 je u poslednji čas ušao u širi izbor za nabavku aviona. Uži izbor je početkom Januara naredne godine.
Stara 25.11.2011, 16:36   #2424
vasiljevic
Starosedelac

Čuj počela predizborna kampanja. Prvo nam Dačić rekao da normalna država nikada ne izbacuje iz opcije rat, pa morao sada tata od vojske, naš pepametni Šule da reaguje nekako. Mislim, on, tata od vojske da bude manje hrabar od ministra policije .... ju, ju, ju gde to ima .

Inače nastavak naše serije Ljovisna u potrazi za RV i avionima nastaviće se i sledećih godina, pošto imamo dobar izbor reditelja, jest da gledanost niej neka, ali najavljujemo unapred da mama koja se izgubila onomade, našla neku ubogu stazu i eto napreduje kući, a bome, i tata nije baš sigurno da je tata jer ne da džeparac ko nekada, i nešto je plav a Ljovisna nam crnkasta, mada imamo dobru ponudu a lupu da bi potraga bila interesantnija, sad baš tražimo neke prosce, ponuda raste ..... Obećavamo interesantne nastavke, ostanite i gledajte posle reklama .
Stara 25.11.2011, 23:08   #2425
supressor
Veteran

Član od: 30.8.2006.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 87 puta na 75 poruka
Određen forumom

@vasiljevic

Moram da te dopunim(da ne kazemispravim): Tunguskine i pancirove rakete su samonavodjene. Mogu biti i vodjene ako ima potrebe, mada sa danasnjim protivradarskim raketama to nije preporucljivo
Drugo pancir i tunguska su i po nameni i po daljinama gadjanja mnogo drugaciji od KUB ili BUK sistema. Prva dva su sistemi malog dometa(do 10 km za tungusku,a 20 za pancir) dok KUB ima domet 20km(modernizovana raketa do 25km) i racuna se u sisteme srednjeg dometa-naravno starije generacije
Naravno Rusi su prvi uvideli, i napravili novu generaciji PVO sistema-hibride.
U isto vreme imas top kojim dejstvujes od 0 do 5km i rakete koje dejstvuju do 10-20km.
Nisam rusofil,niti posebno preferiram rusku tehniku, ali PVO sistemi su im stvarno barem 5 godina ispred konkurentskih.
Raketni sistem TOR mislim da i dalje nema dostojnog protivnika. Mada,ima jednu manuored odlicnih karakteristika-jednostavno je preskup.

P.S: i da podsetim ono sto mnogi zaboravljaju: nebo svake zemlje brani SISTEM PVO. Niti sami avioni, niti same rakete.
To je kompleksna organizacija jedinica otkrivanja,javljanja i navodjenja, avijacije i PVO.
99 ni ''svemocni'' s-300 ne bi mogao mnogo da nam pomogne. Sistem nije funkcionisao.

Sent from my U20i using Tapatalk

Poslednja ispravka: supressor (25.11.2011 u 23:27)
supressor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.11.2011, 11:36   #2426
todos
Deo inventara foruma

Citat:
vasiljevic kaže: Pregled poruke
Čuj počela predizborna kampanja. Prvo nam Dačić rekao da normalna država nikada ne izbacuje iz opcije rat, pa morao sada tata od vojske, naš pepametni Šule da reaguje nekako. Mislim, on, tata od vojske da bude manje hrabar od ministra policije .... ju, ju, ju gde to ima .

Inače nastavak naše serije Ljovisna u potrazi za RV i avionima nastaviće se i sledećih godina, pošto imamo dobar izbor reditelja, jest da gledanost niej neka, ali najavljujemo unapred da mama koja se izgubila onomade, našla neku ubogu stazu i eto napreduje kući, a bome, i tata nije baš sigurno da je tata jer ne da džeparac ko nekada, i nešto je plav a Ljovisna nam crnkasta, mada imamo dobru ponudu a lupu da bi potraga bila interesantnija, sad baš tražimo neke prosce, ponuda raste ..... Obećavamo interesantne nastavke, ostanite i gledajte posle reklama .
Svaka čast!!! RESPECT!!!
Stara 26.11.2011, 11:45   #2427
todos
Deo inventara foruma

Moro da je neko pratio ovu temu kad je uvrstio J-10 u naj uži izbor za novi avion kao najkompletniji borbeni avion što se tiče cene i prihvatljivosti. Nismo se džabe ja i Vasiljević cimali oko toga!!! Jedino molim nadležne da obrate pažnju na JF-17!!!
Stara 26.11.2011, 20:08   #2428
vasiljevic
Starosedelac

@supressor:

Nije problem da me ispraviš kad si u pravu ali ovde baš i nisi.

Prvo, i Tunguska i Pancir nisu samonavođeni već radiokomandno vođene rakete štoje lako videti ako odeš na net i pogledaš sam presek raketa sa opisom šta je šta. Razlog za to je vrlo prost: radar na vozilu je kud i kamo jači do bilo čega što može da se stavi na rakete, isto tako i osetljiviji. Dalje, namena sistema Pancir je da između ostalog dejstvuje po cilljevima kakvi su recimo i protivradarske rakete, ili bombe na primer, a taj tip cilja ne može da zahvati nijedan tip glava za samonavođenje na malim raketama, jednostavno, premale dimenzije. Izbacivanjem cele elektronike za samonavođenje značajno je smanjena masa raketa, ili ti krstarećeg dela raketa (ili bojevog) što je na kraju rezultiralo lakim vrlo brzim raketama velike manevarbilnosti. I na kraju rakete su kud i kamo jeftinije od bilo kog kontrapoda sa samonnavođenjem, bilo aktivnim bilo pasivnim ili poluaktivnim. A cena upotrebe je vrlo bitna za bilo koju armiju.

Razlika od 5km po dometu ovde, danas, nije nešto što bi nam predstavljalo neki preveliki plus za sistem tipa KUB. Iskreno rečeno. Čisto da vidiš gde je razlika, koja je po meni bitnija, pogledaj samo rakete. Rakete zadnjeg izdanja za KUB imaju domet od maksimalno 24km, po visini 12-14 km, brzinu 2.8 M i masu od 600 kg. Raketa za Pancir ima masu 80 kg i brzinu od 1400 m/s ili ti 4M. Kod KUB imaš minimalno jedan guseničar sa radarskim sistemima i još 4 guseničara sa raketama. Kod Pancira je to jedno vozilo, bilo to guseničar ili točkaš. I to je poenta priče, noviji sistem na jenom vozilu daje karakteristike koje su ekvivalentne onome što daje jedna naša baterija KUB. Pozivanje na to da je ovo point defence a ono zvanično srednje dometni sistem nema nikakvog praktičnog smisla. Kao i to da ima topove unutar sistema. Oni su de facto i de jure zadnja odbrana ako sve ostalo padne. I oni po pravilu ne daju preveliku zaštitu. Čisto informatvno, verovatnoća pogađanja i uništenje cilja sa topovima je oko 0.35 ako se dobro sećam podatka koji je dat. A to je recimo kud i kamo višé od recimo ovde često pominjanih Praga kod kojih je to oko 0.15 maksimum. Mada ti topovi na kraju daju ono bitno, integrisan sistem.

Za one koji odmah bi da pitaju zašto onako mali procenti pa to ide ovako: imate 2000 granata. Ma koliko to lepo izgledalo na prvi pogled, kadenca topova je 5000 granata u minuti, ili vam imate ukupno 24 sekunde rafala. Da ne pominjemo da ako bi to ispalili, pola bi otišlo ko zna gde jer bi zbog temperature cevi počele da se krive ko da su od putera. Zato se puca vrlo kratkim rafalima (tipa 30ak granata). A tu ako promašite teško da dobijate novu šansu. A mesta za greške ima koliko hoćete kad vam je na kraju sve vezano za kvalitet hidraulike koja pokreće kupolu i topove i gde minimum odstupanja kaže promašáj. I potom ide ponovni proračun, koji naravno nešto traje, pa dejstvo .... Čuisto da se zna, vreme reakcije Pancira je 5 seundi, a to je ono minimalno vreme ako je sve usmereno u pravom smeru da se zahvati cilj, počne praćenje i proračunaju parametri gađanja i dejstvuje. Sad sračunajte za koliko vremena preleti jedan avion 5 km.

I niko ovde ne zaboravlja da je sistem PVO vrlo integrisan sistem. I opet, nije tačno da 99te sistem nije funkciomisao. Radio je on kako sat i svi smo znali u svakom momentu gde su im bili avioni, koliko ih je i sl. Ono što nismo imali je domet. I da smo imali S300, situacija bi bila sigurno drugačija, jer bi imali domet koji je falio. A za ovo sam ja lično očevidac i svedok.

@todos:

Plašim se da gospoda neće da nas slušaju, jedino kao dobiju neki relatvno dobar dil od Kineza pa da pokažu kako oni kupovinom J10 sve čine da štite zemlju, pa pokupismo poene .... Lično, višé bi voleo da dobijemo nove JF 17 u nvom bloku, sa nekim promenama elektronike, za iste pare bi bilo bar 30 % višé aviona ali sad, šta je tu je.

Lično, neka mi kažu evo vam cena 25-30 miliona. Nema frke, samo neka nam daju sklapanje aviona ovde i osvajanje proizvodnje ako ništa drugo onda za nas. Sve ćé na kraju da nas košta mnogo manje od recimo evropskih Tajfuna. I ako budu koliko toliko pametni, lepo prošetaju do Rusa, pa kupe licencu ko Kinezi za 1.5 miliiona dolara za motor R79 ( za Ruse ne toliko bitan, a odličan proizvod), pa recimo pokriju gubitke i preuzmu Fazotron (a to je opet par miliiona, a dobijaš znanje), pa ..... E jeb... ga, zvoni i ja se probudio .

Inače, što se tiče ovih naših, danas mi reče ortak: ma sve što oni kažu je sveto pismo. Jeste, mala razlika, kod onog pravog svetog pisma prvo se prekrstiš pa čitaš, a kod ovih saslušaš pa se krstiš, no, to je to, nećémo valjda da idemo u sitnice. Tako se ja plašim da će na kraju da mi pročitamo objašnjenje oko odluke i da se na to sveto pismo krstimo.
Stara 26.11.2011, 20:39   #2429
lijenština
Starosedelac

Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 703 puta na 359 poruka

Nije PVO ali je slatka bebica za tenkiće.

Kornet - D
lijenština je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.11.2011, 21:07   #2430
vasiljevic
Starosedelac

A to bi trebalo da uništi nešto ovoga tipa:

http://www.youtube.com/watch?v=fAX0W...eature=related

šalu na stranu opasna raketa koja može da zaustavi skoro sve. Nisam siguran recimo za fregate i sl, ali tenkove, sa dobrim hicem sigurno. Mada bi više voleo da napada sa gornje strane taj tip mete, jednostavno, imao bi mnogo više šanse da uništi cilj uz manje problema. Taj tip imaju Švedi, na nekoliko sistema a zadnje je ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=W-MXqI7bYkc

Ok, nije baš wow domet ali za u suštini unapređeni raketni bacač, ovo je odlično rešenje, ispali i baci. Jedino što mu je mana je masa. 12.5 kg, nije baš malo za nošenje. Za recimo borbu u gradu, u šumovitim delovima gde je moguće dejstvovati iz potaje, na prilazima gradu kad imaš mnogo mesta gde možeš da se sakriješ idealan sistem. Ovaj Ruski je višé za otvorene prostore, gde imaš mogućnosti zahvata cilja na velikim daljinama i nesmetanog vođenja na tim daljinama.

Inače, baš taj posao uništavanja tenkova jeste moj ves .
Stara 27.11.2011, 14:32   #2431
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

Da li se VV rakete kad izgube cilj ili kad potrose gorivo samouniste aktiviranjem bojeve glave ili padnu na zemlju? i da li su napravljene da eksplodiraju u blizini letelice ostecujuci neprijatelja eksplozijom ili se jednostavno aktiviraju kada se zabiju u cilj? mislim pretezno na R27 i R73 koje se ovde spominju dosta ali i na americke pandane...
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.11.2011, 15:22   #2432
Ghost
Starosedelac

Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka

Колико је мени познато, самоуниште се. За ово друго нисам сигуран. Мислим да се детонирају када су у близини мете, мада се можда и неки типови ракете забију у мету.
Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.11.2011, 16:59   #2433
Nikola16789
Deo inventara foruma

Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka

Vecina raketa se detonira na nekoj distanci od cilja, a mogu da ase i zabodu u cilj, ali to je manje verovatna opcija.
Vecina raketa se samounisti, mada i to zavisi od dizajna.
Nikola16789 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.11.2011, 18:43   #2434
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.590
Zahvaljeno 3.921 puta na 2.441 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Vecina raketa se aktivira na nekoliko metara od cilja, ali se kao sto rekose desi i da se zakuca u njega, to mu dodje idealna situacija. Rakete se samounistavaju, ali neke se deaktiviraju, pa ne postoji mogucnost aktiviranja nakon pada na zemlju. Znam da Kub samo poljubi patos, ali mu sistem zastite ne dozvoljava detonaciju.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.11.2011, 8:46   #2435
LazaLazarevic
Član

Član od: 1.10.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 19 puta na 8 poruka

Степанов, мало појашњење..
Мотори ракета В-В раде само пар секунди. Кад ракета остане без горива наставља лет.
Пример је ракета Python 4, мотор ради 3 секунде.

Фала на пажњи.
LazaLazarevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.11.2011, 17:05   #2436
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

Secam se kad je jedan od pilota koji je oboren 99 pricao na rtsu kako je video da su ''rakete prestale da ostavljaju beli trag i kao presle na mod za potragu''. Mislio sam da tada nastupa ili drugo gorivo ili tako nesto sve u svemu smanjenje potiska. Nije mi jasno kako mogu samo inercijom da prevale velike razdaljine, koliko god brzo isle otpor vazduha je velik na tim brzinama
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.11.2011, 17:25   #2437
Nikola16789
Deo inventara foruma

Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka

Imaj u vidu da je otpor vazduha manji na velikim visinam. Neke rakete dugog dometa su programirane da po ispaljivanju dostignu odredjenu visinu, pa tek onda da krenu ka meti.
Nikola16789 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.11.2011, 20:42   #2438
vasiljevic
Starosedelac

Najveći broj raketa ima raketne motore kratkog vremena rada koji postižu maksimalne brzine rakete za vrlo kratko vreme. Potom rakete nastavljaju let po inerciji. Do tačke kada njihova brzina pada na brzine ispod onih koje obezbeđuju manevar za uništenje cilja i po pravilu dolazi do njihovog samouništenja. To bi bio opšti opis leta. Pri dejstvu, sve one imaju blizinski upaljač koji je osnovno sredstvo za aktiviranje bojeve glave. Sekundarni je udarni upaljač koji se koristi ako dođe do direktnog pogotka mete, što je retka situacija u praksi.

Šta najviše buni ljude? Pitanje dometa. Prvo, svi proizvođači po pravilu daju kao maksimalan domet onaj podatak koji daje najbolje a to je domet protiv cilja koji se nalazi na visini od 10.000 metara, kao i sam avion koji lansira raketu, oba se kreću brzinom od 0.9M, i nema manevra. Dakle, pravolinijsko kretanje. Kako se smanjuje visina, raste otpor vazduha i to znatno, i time počinje da pada i domet. Našta to liči može da se vidi ovde:

http://www.x-plane.org/home/urf/avia...siles/aam.html

Na vrhu, dva lepa grafika koji pokazuju koliko opada domet po visinama i po tome da li se gađa cilj iz prednje polusfere (dakle, nos u nos) ili iz zadnje ( kad se gađa u rep, u gonjenju).

Sad, mala ispravka podataka za Python 4. Motor na njima ima dva režima, prvi režim je onaj za postizanje maksimalne brzine i on daje potisak od 80 kN u vremenu od 3 sek i drugi režim daje potisak od 0.7 kN u periodu od 80 sek da bi se održavala sama brzina rakete. Inače, motor je prečnika 6 inča. Ovo obezbeđuje raketi domet od 40km u pravoj liniji, dok je domet u punom manevru 15km, a minimalni domet rakete je 500m. Inače, motor je bezdimni pa je raketu teško vizuelno pratiti i otkriti. Inače ovi podaci su i ono što vam govori o tome koliko opada domet raketa u manevru: preko 50%.

Inače, evo nekoliko linkova, čisto malo radi informisanja:

Python 4, dobar članak:

http://www.ausairpower.net/TE-Gen-4-AAM-97.html

Opis ruske filozofije borbe u vazduhu:

http://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

Pa Su 27 radari i borba na velikim daljinama:

http://www.ausairpower.net/APA-Flanker-Radars.html

Ima toga još na sajtu, malo pregledajte, sajt je stvarno dobar i ima mnogo dobrih tekstova i podataka.

I one koje interesuje sama borba u vazduhu, imate recimo ovo:

http://www.sci.fi/~fta/acmintro.htm

pa krenete redom i vidite šta kaže čovek o tome i kako se stvarno vodi borba u vazduhu, ono osnovno.
Stara 28.11.2011, 22:09   #2439
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.590
Zahvaljeno 3.921 puta na 2.441 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Citat:
stepanov kaže: Pregled poruke
Secam se kad je jedan od pilota koji je oboren 99 pricao na rtsu kako je video da su ''rakete prestale da ostavljaju beli trag i kao presle na mod za potragu''. Mislio sam da tada nastupa ili drugo gorivo ili tako nesto sve u svemu smanjenje potiska. Nije mi jasno kako mogu samo inercijom da prevale velike razdaljine, koliko god brzo isle otpor vazduha je velik na tim brzinama
Rakete imaju dva motora, startni i pogonski motor. Startni motor ima ogroman potisak i stvara veliku pocetnu brzinu, naravno ostavlja trag i gorivo traje par sekundi. Nakon toga na scenu stupa pogonski motor, koji nema jak potisak kao startni ne ostavlja trag, ali daje raketi odredjeni dolet...nije samo kineticka energija tu.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.11.2011, 0:03   #2440
vasiljevic
Starosedelac

Možda vam budu interesantna i ova dva linka o izbegavanju projektila, čisto informativno:

http://www.ausairpower.net/TE-Evading-Missiles.html

http://tailslide.firelightsoftware.com/evadingm.asp

Ima tu i podatak o tome koliko je bio uspešan AMRAAM prema publikovanim podacima američke armije, dakle, ispod 50% protiv meta koje se smatraju mekim metama. Meka meta je ona koja nema savremene sisteme ometanja.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:06.