Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Stare igre
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E...

Pregled rezultata glasanja: Jesu li stare igre bile zabavnije
Da 582 80,95%
Ne 137 19,05%
Glasova: 719. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 18.1.2011, 16:37   #481
ivicagmc
Član

Član od: 6.1.2011.
Zahvalnice: 45
Zahvaljeno 78 puta na 57 poruka
Određen forumom Re: Da li su stare igre bile zabavnije?

Ehhh, kada se setim kraja 90-ih i Delta Force -a koji me je oduševio... Sećate li se te igre? Zbog nje sam kupio prvi računar... Bilo je to vreme kada nisam znao razliku između Celerona i Pentiuma.... Svi su tada kao imali Pentium 3 ili 4, a u stvari skrnave Celerone. I ja sam tako prošao sa skrnavim procesorom i nekom zilda pločom. Tu je negde izašao i Alien vs Predator, toliko zabavniji od ovog skorašnjeg, pa Freelancer, fantastična svemirska pucačina, Star Trek Starfleet Command 3 i ostali... Ne zaboravimo Legendarni Quake. U to vreme je bilo više mesta za kreativnost, izmišljanje novih stvari... Setite se samo naših starih filmova, Maratonci, Ko to tamo peva...Nema više te ekipe ni te umetnosti. Zašto su prvi: Mi nismo Anđeli'' toliko bolji od ovih novijih??? Danas je sve u novcu i da se radi ono što se dobro prodaje, kopiraju se stvari koje dobro prolaze, dok su nove stvari(kreativnost) rizične i zato ih je toliko malo... Tu i tamo zasija poneki biser, koji odmah kupe i upropaste velike kompanije (recimo Mass Effect, drugi deo jeste lepši i detaljniji ali nekako nije toliko zabavan kao prvi). Sada željno iščekujem Dead Space 2 i nadam se da ga nisu upropastili... Istina je i da su godine jedan od razloga zašto nam se stare igre čine boljima jer smo mnogo probirljiviji i iskusniji, ali zato i bolje razumemo razloge zbog kojih su i filmovi i igre bili pre bolji nego sad...
ivicagmc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivicagmc na korisnoj poruci:
doctor (20.1.2011)
Stara 22.1.2011, 19:01   #482
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.660
Zahvaljeno 11.221 puta na 7.175 poruka

Citat:
ivicagmc kaže: Pregled poruke
pa Freelancer, fantastična svemirska pucačina,
A Freelancer je nula u poredjenju sa recimo Frontierom i Privateerom
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2011, 22:45   #483
ivicagmc
Član

Član od: 6.1.2011.
Zahvalnice: 45
Zahvaljeno 78 puta na 57 poruka

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Eh da sam to onda znao!!!
Probao sam to da igram ali nemo'ž ništa na ovim widescreen monitorima da napraviš kako treba...
ivicagmc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2011, 1:40   #484
Nebojsa111
Veteran

Član od: 22.11.2006.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 22 puta na 18 poruka

Uf kad se samo setim Metal Gear Solida, Silent Hilla, Soul Reavera, Drivera(do zadnje misije), War Gamesa.....to su bila vremena
Nebojsa111 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2011, 5:42   #485
Oggy
C64 Legend

Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 2.330
Zahvaljeno 671 puta na 463 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Oggy Slanje poruke preko Skypea korisniku Oggy

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Freelancer je meni jedna od (naj)boljih "novijih" igara. Jedino me je smorilo open putovanje po "svetu" kada predjes igru, jer se odnosi medju frakcijama nelogicno resetuju. Znam da sam otkrio brdo onih level 10 lasera, neke tajne wormholove, otkrio onaj sleeper ship Hispanju (ne znam koliko je to tesko naci ali ja sam se odusevio), video sam posle na netu da se moze doci i do alien nekih sistema ali to vec nisam uspeo. U svakom slucaju igra je veoma zanimljiva, od pricanja sa ljudima u baru, do misija, letenja kroz magline (nikad necu zaboraviti Badlands sa pocetka), ma super..

Elite Plus sam igrao na PC-ju, smorio me Elite na c64 (bio sam klinac, mada sam se posle opisa u SK-u primio ko majmun), a Frontier me nije dovoljno dugo drzao, iako sam uzivao u svakom momentu provedenom uz njega.
Oggy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2011, 16:35   #486
Carnex
Veteran

Član od: 15.1.2006.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 221 puta na 145 poruka

Urgh, Elite Plus... igra u kojoj su te mogli ubiti samo targoidi i kada se zakucaš u nešto. Čak i panduri sa Viperima su mogli da ga duvaju
Carnex je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2011, 19:22   #487
Oggy
C64 Legend

Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 2.330
Zahvaljeno 671 puta na 463 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Oggy Slanje poruke preko Skypea korisniku Oggy

Citat:
Carnex kaže: Pregled poruke
Urgh, Elite Plus... igra u kojoj su te mogli ubiti samo targoidi i kada se zakucaš u nešto. Čak i panduri sa Viperima su mogli da ga duvaju
Vrlo moguce, mada sam je igrao prilicno mlad i takvih stvari se ne secam. Kad bolje razmislim nisam neki elite igrac iako sam hteo da bide, i ipak sam zavoleo i Elite i Frontier.
Oggy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2011, 21:45   #488
Zuti Bar
Starosedelac

Član od: 9.12.2010.
Zahvalnice: 241
Zahvaljeno 349 puta na 217 poruka

Palo mi je na pamet jos nesto na ovu temu kada sam presao drugi nivo "Bare Knuckle Vacuum"-a pa hajde da napisem.

Ukoliko poredimo period osmadesetih sa periodom u kojem smo sada ocigledno nam je da se sve promjenilo. Promjenile su se igre koje vise nisu ni nalik starima. Ali daleko vise su se promjenili sami igraci za koje danas pojam "igra" predstavlja nesto sasvim drugo od onoga sto je ispunjavalo svijest prosjecnog igraca sredinom osamdesetih.

Kada je neko prije 5 do 10 godina kazao "video igra" mislilo se na ostvarenje koje prije svega mora da ima najsavremeniju grafiku, muziku i ostale tehnicke komponente. Zatim obavezno pricu, atmosferu i raznovrstan gameplay. Sve ostalo sto nema jednu od tih komponenti kaznjavalo se potpunim medijskim mrakom. Igraci su takve naslove zaobilazili u "sirokom luku", kao nesto sto nema nikakve veze sa njihovim interesovanjima.

Danas su stvari otisle jos dalje. Pa ni sve iz prethodnog pasusa nije dovoljno. Da igra ne bi bila "poluproizvod" podrzumjeva se da mora da sadrzi nabrojano. Ali mora da bude i daleko kvalitetnija od svih slicnih igara. Da bi bila cjenjena ona mora da bude najkvalitetnija u zanru. Sve ostalo je "dosadno", "glupo" i "nevidjen smor". Naravno, i ukoliko ne pripada dovoljno popularnim ili medijski prihvacenim zanrovima, vec starima, repetitivnim i zaostalim ceka je ista sudbina.

E sad, da bi se rasteretili bijesa gejmera koji ima nizak fps ili mu je prica "sumljivog" kvaliteta. A grafika zastarjela jer je eto ista kao i od prije dvije godine, zaronimo u vrijeme i vratimo se osamdesetim!

Osmadesetih su vladala potpuno drugacija pravila i zakoni u gejmerskom svijetu! Da bi nesto bilo video igra nije bilo bitno ni da ima grafiku, pricu, zvuk niti ista sto se danas smatra mjerilom kvaliteta. Bilo je bitno samo da bude "igrica", ma koliko to glupo zvucalo nekom klincu koji je slucajno zavirio u moju poruku. Jednostavno, bila su totalno drugacija ocekivanja pa prema tome i mentalitet i temperament igraca. Ljudi su se nekada daleko vise smijali i zabavljali uz video igre, ne sto su one bile kvalitetnije vec je prosto svijest igraca o igri bila kilometrima udaljena od danasnje.

Danas je doslo doba "next-gen" gameniga koje se u srzi razlikuje od onoga sto zovemo "retro". Uporedimo ih kao dva momka. Retro je kao dobrica koji se druzi sa svima. Sve sto ima dijeli sa drugima. Kada se igra sa drugima nije mu bitan uspjeh koji ce tim postici, vec kvalitet zabave i dobro raspolozenje koje ce preovladavati. Dok je Next-Gen veoma strog mladic kojega svi postuju, ali ga niko nesto posebno ne voli. U drustvu bira samo najuspjesnije, dok su mu svi ostali glupi i dosadni. Pa prema tome nisu ni vrijedni njegove paznje, vremena i "zivaca". Postize izvanredne rezultate, neuporedive sa Retro-om. Ali nagrade prima hladno, kao da mu ne pruzaju nikakvu satisfakciju. Dok se Retro raduje i najmanjem uspjehu.

Nego da ja batalim ovo, i da se vratim Bare Knuckle Vacuum-u!

http://www.streetsofrage.net/fangames_vacuum.htm
Zuti Bar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Zuti Bar na korisnoj poruci:
Apprentice (23.5.2011)
Stara 22.5.2011, 22:40   #489
panta80
Član

Član od: 22.10.2010.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 24 puta na 18 poruka

Recicu samo ovo WarCraft 3 jos uvek ne prevazidjen
panta80 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku panta80 na korisnoj poruci:
AndreIguodala (30.5.2011), Laskaris (23.5.2011)
Stara 23.5.2011, 9:24   #490
-Djole_90-
Član

Član od: 1.5.2011.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 25 puta na 19 poruka

Neke jesu,neke nisu,neke sam igrao iznova i iznova,neke sam brisao posle 10 min...Sve u svemu bilo je dosta zabavnih igara
-Djole_90- je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2011, 11:49   #491
Wile E. Coyote
Član

Član od: 21.8.2006.
Zahvalnice: 339
Zahvaljeno 326 puta na 94 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko AIM-a korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko MSN-a korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko Yahooa korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko Skypea korisniku Wile E. Coyote
Cool Re: Da li su stare igre bile zabavnije?

Citat:
Zuti Bar kaže: Pregled poruke
Osmadesetih su vladala potpuno drugacija pravila i zakoni u gejmerskom svijetu! Da bi nesto bilo video igra nije bilo bitno ni da ima grafiku, pricu, zvuk niti ista sto se danas smatra mjerilom kvaliteta. Bilo je bitno samo da bude "igrica", ma koliko to glupo zvucalo nekom klincu koji je slucajno zavirio u moju poruku.
Uglavnom tačno, bar što se tiče grafike i zvuka. Što se tiče priče, to je bilo ono što je zapravo činilo igru u tim vremenima.
Wile E. Coyote je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2011, 12:38   #492
Zuti Bar
Starosedelac

Citat:
Wile E. Coyote kaže: Pregled poruke
Uglavnom tačno, bar što se tiče grafike i zvuka. Što se tiče priče, to je bilo ono što je zapravo činilo igru u tim vremenima.

Ne kazem da nije bilo igara sa dobrom pricom. Kao i lijepom grafikom za to vrijeme. Ali je vecina bila krajnji klise: spasi princezu/ djevojku, povrati davno izgubljeni/oteti artefakt, ubi glavnog kriminalca koji vlada gradom, odbrani planetu od vanezmaljaca /mutanata / zombija... Samo dobijes kratski tekst na pocetku i udri. Ne bitno sta.

Poenta je u tome da je tada igra bez price mogla da bude klasik koji ce se pamtiti za sva vremena. Sto je danas apsolutno nezamislivo.
Stara 23.5.2011, 13:43   #493
caine
Deo inventara foruma

Član od: 24.2.2006.
Zahvalnice: 723
Zahvaljeno 946 puta na 594 poruka

Citat:
Zuti Bar kaže: Pregled poruke
Poenta je u tome da je tada igra bez price mogla da bude klasik koji ce se pamtiti za sva vremena. Sto je danas apsolutno nezamislivo.
Znači, zaključak je da su danas igre bolje
caine je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2011, 13:53   #494
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 724
Zahvaljeno 1.285 puta na 984 poruka

Ma, ranije gaming i nije bio toliko rasiren - sve te igre koje smo igrali po "buvarama" na automatima ili tek stidljivo na spektrumu ili commodoreu su bile tehnicki daleko od modernih 3D igara (od 1997-8 pa nadalje). Sve igre su bile skoro odreda kratke, platformskog tipa, brze i sa zeznutom mehanikom jer pricu i zagonetke i nisu imale. Morale su da budu sadrzinski kratke (i prilicno repetitivne, ovo sve zbog teh razloga) a opet zanimljive i zarazne jer valjalo je uzeti pare igracu za zeton a opet ne potrositi previse struje po zetonu (da se ne igra sa jednim zetonom dva sata). Ako se ipak sa jednim zetonom igra kratko, igrac je brzo gubio interesovanje pa je zaista bila umetnost naci pravu meru. Danasnjim mladjim igracima je neshvatljivo sta znaci igrati Phoenix ili Donkey Kong, Moon Patrol, Packman, Captain Silver, Green Beret, Gnosts'n Goblins, Ghost Busters, Arkanoid, Defender.. na automatu dok gomila ljudi okolo samo gleda (ili npr jedan "vozi" a drugi samo puca). Multiplayer je bio misaona imenica (pojavila se tek na automatima iz kasnijeg perioda mogucnost igranja dva pa cak i tri igraca na jednom automatu) a stepen fotorealisticnosti danasnjih igara bio je apsolutno nezamisliv. Sreca je sto se od fotorealisticnosti u igrama uglavnom odustalo - taj trend je bio bas jak do pre par godina. Verovatno ce i buducim generacijama za 20-ak,30-ak godina danasnje igre biti smesne. Veoma je verovatno da ce buduci naslovi biti neka vrsta hologramskih prikaza sa potpunom psihofizickom interakcijom igraca u tom holo-prostoru uz ubacivanje efekata za stimulisanje cula dodira, ukusa i mirisa, osecaja hladnoce i toplote, pored vida i sluha. Nesto sto sebi sada tesko da mozemo i da predstavimo.

Da dodam, stare igre nisu nudile toliko imerzivnosti ali su nudile mnogo vise prave, zive medjuljudske interakcije - smejanje i komentarisanje ispred i pored automata. Nove igre nude u smislu imerzivnosti, virtuelne interakcije mnogo ali na polju fizicke prave ljudske komunikacije padaju (osim u igraonicama, kojih je sve manje). Neki naslovi se igraju sada i preko 100 sati dok je najduzi naslov sa tadasnjeg kompjutera/automata trajao do 3 sata.

Sta je bolje? I jedno i drugo ima (je imalo)svojih cari - igranje je sada daleko udobnije i jeftinije, to je cinjenica.

Poslednja ispravka: Laskaris (23.5.2011 u 14:14)
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2011, 14:09   #495
Zuti Bar
Starosedelac

Citat:
caine kaže: Pregled poruke
Znači, zaključak je da su danas igre bolje

Ne, zakljucak je da postoje dva nespojiva sistema vrijednosti kada su u pitanju video igre.
Stara 23.5.2011, 15:06   #496
CTOJAH
Starosedelac

Član od: 14.5.2008.
Zahvalnice: 897
Zahvaljeno 560 puta na 421 poruka

@Laskaris
Uglavnom je sve sto si izlozio tacno, osim :
Sreca je sto se od fotorealisticnosti u igrama uglavnom odustalo
...Bas naprotiv ! - Tezi se ka apsolutnom realnoscu, kako pomocu grafike tako i fizike objekata u igri.
I jos nesto, grafika je oduvek bila bitna komponenta (naravno ne uvek i najbitnija), dokaz za to je i uspeh tadasnjih automata u odnosu na domace kompjutere : ZX Spectrum,C64,Amstrad,AtariXL vs "flipera ili tzv. automata" - automati su odneli pobedu zahvaljujuci boljoj grafici (citaj bolji hardver) ; isto tako pojava Amige 500 i njen uspeh na igrackom planu jasno govori o popularnosti grafike na polju igara (nisu valjda igre na Amigi imali bolju pricu od konkurencije ?! - imali su 4096 boja u paleti, copper efekti i slicnih sminki).

Poslednja ispravka: CTOJAH (23.5.2011 u 15:08) Razlog: nisam naveo koga citiram
CTOJAH je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2011, 16:06   #497
Laskaris
Deo inventara foruma

Zapravo ne, na totalnoj fotorealisticnosti i realisticnosti fizickog modela se ne insitira vise kao pre par godina jer se vidi da to i nije toliko bitno za igranje. Svakako da ce se neki naslovi kretati u tom smeru ali to vec sada nije tako masovno kao pre 3-4 godine.
Stara 23.5.2011, 16:37   #498
CTOJAH
Starosedelac

Član od: 14.5.2008.
Zahvalnice: 897
Zahvaljeno 560 puta na 421 poruka

Zanrovi u kojim se tezi ka fotorealisticnosti :
1. Sportske simulacije (FIFA, NBA, Golf, Madden USA Football, auto trke, moto trke...)
2. Shooters (mrzim ovaj zanr, ali evo - Crysis 2, CounterStrike X, Far Cry...)
3. RTS (mislim bilo koja...)
4. Avanture
5. Akcije ili tzv. TPS (Prince of Persia X)
6. VS tuce (Tekken, Soul Calibur, Mortal Kombat... mada Strit Fajter uspeva u arkadnom stilu)

Zanrovi u kojim se NE tezi ka fotorealisticnosti :
1. Logicke ili pazl igre (izuzetak je recimo sah, gde tabla izgleda kao "prava")
2. Arkadne ili platformske (ovo su uglavnom retro igre u novom "gfx" ruhu)
3. Takozvane "indi" igre (ovde se programeri trude da idejom ili "pricom" nadoknade deficit u budgetu, pa tako i nemogucnost da angazuju glumce ili umetnike koji bi odradili "gfx" deo)
CTOJAH je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2011, 18:24   #499
Laskaris
Deo inventara foruma

Od FPS-ova (od novijih samo Crysis 2) nema ni jedne fotorealisticne a da je izasla u poslednje tri godine. Ista je stvar sa RPG-ovima, sportske simulacije teze (i treba), RTS skoro pa ni jedan - bolja grafika, bolji fizicki model da, ali teznja ka fotorealisticnosti - ne. U vreme far Cry 1 to je bio opsti trend. Avanture su cini mi se "cartoonolike" kao nikada ranije, ne znam gde si ti video neku a da je fotorealisticna od novijih. Tuce - Street Fighter 4 npr ne da ne teze fotorealisticnopsti nego su bas zabavni crtac...no to i nema bas previse veze sa temom.
Stara 23.5.2011, 20:01   #500
-Djole_90-
Član

Član od: 1.5.2011.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 25 puta na 19 poruka

Nije toliko bitna grafika koliko dobra prica.Ja sam prvi Crysis igrao na 1024x768 i na LOW,cak sam skidao fabricka ogranicenja temperature da bi mogao da ga igram
-Djole_90- je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:50.