PDA

Prikaži potpunu verziju : Windows 7 (64bit)

Strane : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14

Sam633
12.7.2016, 23:07
Search for Windows Updates takes forever? - A possible solution (http://wu.krelay.de/en/)

kapetan_Miki
13.7.2016, 9:03
Search for Windows Updates takes forever? - A possible solution (http://wu.krelay.de/en/)

hvala ti na ovome, ali mislim da su ovi jedini realno i istinito napisali:

Futhermore, it's only a temporary solution; most likely the issue will appear again with the next Patchday. jer radim a više sedmica (što na poslu, što kući i uvek su problemi sa ažuriranjem). ono prethodno što je neko postavio je radilo ok pre ovog julskog ažuriranja, čim je od jučer microsoft pustio julski apdejt, opet sve jovo nanovo, beskrajno traži, a najgore od svega je taj idiotski CPU load koji u mom slučaju bude 30%.

i ovi sa linka su još jedan dobar savet dali, očigledno je došlo vreme da se na sedmici isključi da sam traži ažuriranja.

bachi
13.7.2016, 9:24
Da, MS se namerno trudi da nam zgadi Windows 7 kako bi nam uvalili onaj spyware i onda kao izbace zakrpu i vidu nekog mesečnog update klijenta koji onda lepo radi par puta, a onda opet ispočetka pola sata - sat traži updateove i tak u krug.

kapetan_Miki
14.7.2016, 9:58

evo probao sam i ovo i imao sam sva ažuriranja sa obe liste osim onog donjeg, najzadnjeg.

Sam633
17.7.2016, 3:49
Meni je u nekim slučajevima, bilo dovoljno samo KB3102810.

jer radim a više sedmica (što na poslu, što kući i uvek su problemi sa ažuriranjem)

U tom slučaju, uvek možeš uzeti Simplix Pack to update Live Win7 System / Integrate hotfixes into Win7 distribution (http://forum.oszone.net/thread-257198.html).

kapetan_Miki
9.8.2016, 0:04
Meni je u nekim slučajevima, bilo dovoljno samo KB3102810.

U tom slučaju, uvek možeš uzeti Simplix Pack to update Live Win7 System / Integrate hotfixes into Win7 distribution (http://forum.oszone.net/thread-257198.html).

taj simplixov pack je shit samo takav... par puta sam ga koristio, prvo što predugo instalira, drugo desi se često da instalacija zabaguje i onda moraš ponovo pokrenuti kompletnu instalaciju ispočetka ili nedostajuća ažuriranja skinuti preko windows update-a redovnim putem.

kapetan_Miki
10.8.2016, 23:23
uzalud sve one fixove koje ste predlagali instalirao, evo opet dva dana već "checking for updates", procesor na 30-50 zauzeća, ovi m$ prosto hoće da nam zgade win7.

C64freak
11.8.2016, 4:53
Pa namerno ubijaju 7 i 8 da bi primorali ljude da predju na ono djubre od windows 10....

LoneWolf
11.8.2016, 8:48
Ne razumijem u čemu je problem, ja imam 360 Total security koji bez problema skine samo sigurnosne zakrpe za Win, koristite njega ako vam je baš bitan Win update, a ako nije - isključite ga i oslonite se na antivirus/antispyware/firewall za zaštitu

Sass Drake
11.8.2016, 13:56
Kod mene na desktopu nema problema sa Windows Update za 7.

kapetan_Miki
11.8.2016, 14:26
Ne razumijem u čemu je problem, ja imam 360 Total security koji bez problema skine samo sigurnosne zakrpe za Win, koristite njega ako vam je baš bitan Win update, a ako nije - isključite ga i oslonite se na antivirus/antispyware/firewall za zaštitu

i kad isključiš, opet neki proces u pozadini proverava ima li ažuriranja i cpu load je na nekih 30%.

kapetan_Miki
11.8.2016, 14:27
Kod mene na desktopu nema problema sa Windows Update za 7.

koja tačno verzija win7?

Sass Drake
11.8.2016, 20:09
koja tačno verzija win7?

Windows 7 SP1 Ultimate x64

kapetan_Miki
11.8.2016, 21:25
Windows 7 SP1 Ultimate x64

i kod mene je ista verzija.

ovu sliku od sinoć gledam do ovog momenta:

http://i.imgur.com/Q1otuX3.jpg

Sass Drake
12.8.2016, 1:11
Probaj da pauziraš AV program.

kapetan_Miki
17.8.2016, 12:20
ma nije mi se više dalo peglati s ovim, stavio sam win 10 i na desktop, pa ćemo videti kako će se ponašati. zasad sve radi ok.

trenutno su uspeli u svojim namerama.

Sass Drake
17.8.2016, 13:04
Ako probleme sa WU ne riješe sa ovim nikad neće. Sam oda telemetriju ne proguraju uz ovo.

https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/08/15/further-simplifying-servicing-model-for-windows-7-and-windows-8-1/

water wizard
19.8.2016, 2:51
počinje da mi se raspada win7 iz 2010

kapetan_Miki
20.8.2016, 21:20
Ako probleme sa WU ne riješe sa ovim nikad neće. Sam oda telemetriju ne proguraju uz ovo.

https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/08/15/further-simplifying-servicing-model-for-windows-7-and-windows-8-1/

čisto sumnjam...

jedino rešenje je da svaki mesec obezbede skidanje tih ažuriranja u jednom paketu direktno sa m$ stranice.

White Ripper
23.8.2016, 11:49
Zdravo svima. Imam jedno možda veoma glupo pitanje:
Pošto sam ograničen prostorom na SSD-u, da li mogu da namjestim da mi OS win 7 64 bit bude na HDD-u, a swap file na SSD-u, da bi mi RAM i SSD brže swapovali i time dobio na performansama u RAM zahtjevnim programima?
Hvala na pomoći.

voodoo_
23.8.2016, 13:31
Može

https://www.winhelp.us/set-paging-file-to-a-fixed-size-in-windows.html

Na istom mestu biraš disk na kome će se swap nalaziti.

White Ripper
23.8.2016, 14:12
In case you have multiple physical hard drives (not partitions or volumes!) in your PC, you can enhance performance even more by putting a larger part of paging file to the secondary drive. Leave about 100-300 megabytes of paging file on system drive and put the rest on the other drive
Poenta je u tome što sam radio mali research na temu zašto Just Cause 3 kolje performanse i kida resurse. Nije u pitanju toliko loša optimizacija, koliko potreba igre da učitava ogromnu količinu tekstura, i tu problem predstavlja HDD. Poenta je da bi sredio ovo, da stavim igru na SSD i pagefile da bi swapowanje išlo brže. Prema ovome, ne bi bilo potrebe da stavljam više RAM-a (bilo bi poželjno), ali ću ipak imati benefita u performansama s obzirom da imam svega 4GB.

Samo mi ovdje nije jasno, zašto da raspoređujem pagefile i virtual memory na dva drajva? Na ovaj sa sistemom i ovaj sa SSD-om? Mogu li sve da roknem na SSD? Imate li predloga za što optimalnije rešenje?

Lex987
23.8.2016, 14:23
Samo mi ovdje nije jasno, zašto da raspoređujem pagefile i virtual memory na dva drajva? Na ovaj sa sistemom i ovaj sa SSD-om? Mogu li sve da roknem na SSD? Imate li predloga za što optimalnije rešenje?

Ukoliko imas dovoljno prostora na SSD-u ne moras da rasporedjujes nista, rokni sve na SSD i uzivaj (to je cak i pozeljno).

Sam633
24.8.2016, 21:55
uzalud sve one fixove koje ste predlagali instalirao, evo opet dva dana već "checking for updates", procesor na 30-50 zauzeća, ovi m$ prosto hoće da nam zgade win7.

Iako je pretpostavljam kasno, može se probati ovo (http://forums.mydigitallife.info/threads/19461-Windows-7-Hotfix-repository/page1067?p=1253845&viewfull=1#post1253845).

water wizard
24.8.2016, 23:42
Meni prolazi checking update ali neće da instalira IE 11 i .net .. tražio sam rešenje danima nema pomoći :o

Sam633
25.8.2016, 6:52
Možeš probati simplix package.

Ako ni to ne pomaže:

WHDownloader (http://forums.mydigitallife.info/threads/66243-WHDownloader-Download)

Windows7 Updates Installer for WHDownloader repository (http://forums.mydigitallife.info/threads/44645-WHDownloader-Support-and-chat?p=1169513&viewfull=1#post1169513)

I isprati ovaj savet (http://forums.mydigitallife.info/threads/44645-WHDownloader-Support-and-chat?p=1266927&viewfull=1#post1266927) u vezi telemetrije.

Zoran_KS
25.8.2016, 11:54
Jedno pitanje, nije baš striktno vezano za w7.

Na jednom kompjuteru na kom nemam admin pristup, iz nekog razloga Win više ne vidi audio kartu, precrtan zvučnik. Kada podignem live Linux na tom kompjuteru, zvuk radi normalno, što znači da je problem neki sa drajverima u windowsu.

Pitanje, da li je ikako moguće iz identičnog kompjutera gde zvuk radi normalno, iskopirati folder sa drajverima da bi zvuk nekako ponovo proradio? Iz linuxa naravno, jer nemam pristup kao admin ovako.

U pitanju su Dell Optiplex 3020 mašine.

Nije moguće dobiti admina, čisto da kažem, bez takvih predloga, molim vas. Hvala.

Powered by Lollipop

LoneWolf
25.8.2016, 17:18
Jedno pitanje, nije baš striktno vezano za w7.

Na jednom kompjuteru na kom nemam admin pristup, iz nekog razloga Win više ne vidi audio kartu, precrtan zvučnik. Kada podignem live Linux na tom kompjuteru, zvuk radi normalno, što znači da je problem neki sa drajverima u windowsu.

Pitanje, da li je ikako moguće iz identičnog kompjutera gde zvuk radi normalno, iskopirati folder sa drajverima da bi zvuk nekako ponovo proradio? Iz linuxa naravno, jer nemam pristup kao admin ovako.

U pitanju su Dell Optiplex 3020 mašine.

Nije moguće dobiti admina, čisto da kažem, bez takvih predloga, molim vas. Hvala.

Powered by Lollipop

Nema veze što nemaš admin nalog, skini drajvere sa sajta proizvođača i možeš da ih instaliraš iz Linuxa kroz Wine ili prekopiraš sa stika folder sa drajverima s drugog kompjutera i potom u device manageru ideš na scan for new hardware pa find driver manually i odabereš taj folder pa će ga instalirati sam, pod uslovom da guest account nije apsolutno ograničen pa da ti ni drajvere ne dopušta da instaliraš.

Zoran_KS
25.8.2016, 17:20
Ne dopušta mi ni drajvere da instaliram.
Uopšte nemam scan for new hardware u device manageru.
Da li bi pomoglo da ceo drivers folder prekopiram?

Powered by Lollipop

ColdBoot
25.8.2016, 19:31
Neće to ići samo s kopiranjem. Najbolje onog ko je ograničio pristup i rekao bih, zadužen je za održavanje te mašine, zamoliti da reši problem sa zvukom ako drugačiji pristup ne dolaze u obzir.

water wizard
25.8.2016, 19:42
a što ne pogledaš u device manager koji je drajver pa ga potraži na internetu

kapetan_Miki
31.8.2016, 14:12
ili skini driver booster pa neka ti lepo sam povuče sve drajvere.

Zoran_KS
31.8.2016, 16:46
ili skini driver booster pa neka ti lepo sam povuče sve drajvere.
Može li da se pokrene i instalira drajvere bez administratorskog pristupa?

Powered by Lollipop

miskopn
31.8.2016, 17:59
Kupio sam matičnu ploču ''GIGABYTE GA-B150M-D2V'' na koju ide procesor ''Intel Core i5-6400'' i ne mogu nikako da instaliram Window 7 64 bit-a. Jednostavno instalira se donekle i stane. Inače intalacija windowsa 7 je proverena koristim je vec godinu i po dana. Probao sam i neke druge instalacije windowsa 7. Windows 8 i 10 mogu bez problema da se instaliraju ali windows 7 nikako. :(

Sam633
31.8.2016, 18:28
Desktop PC / All-in-One ] Windows 7 and USB 3.0 driver installation for Skylake (H110/H170/Z170/B150/Q150/Q170) and Braswell platform (https://www.asus.com/us/support/FAQ/1015837/)

White Ripper
3.9.2016, 18:36
Imam jedno pitanje. Ja bi da instaliram Win 7 64 bit na SSD, pošto sam ga skoro nabavio (SSD). Trenutno je sistem na HHD na local disku C. Mogu li ja da uradim sledeće: da formatiram local disk C, gdje je sada sistem, i da instaliram sistem na SSD ali bez formatiranja jer imam podatke koje je zaista mučno bekapovati sa SSD-a? Hvala na odgovorima. :)

rick_fox
3.9.2016, 19:30
Kolika ti je veličina HDD-a a kolika SSD-a? Ako ti je Hard dovoljno veliki napravi D particiju, na nju prebaci podatke sa SSD-a koji su ti bitni, butuj iz BIOSA, zatim kad dođeš do tačke gde te pita gde ćeš da ti bude sistem tu lepo formatiraš C particiju pa zatim SSD i na SSD instaliraš sistem.

Послато са HUAWEI G700-U20 уз помоћ Тапатока

White Ripper
3.9.2016, 20:22
Odradio sam eksperiment. Sve radi super. :)

kapetan_Miki
25.9.2016, 23:46
čitam na onoj win10 temi da nekolicina forumaša koristi i preporučuje enterprise verzije windowsa.

pa zanima me odakle mogu skinuti enterprise verzije win7 i win8.1, naravno zadnji 64bit-ni buildovi?

bachi
26.9.2016, 9:53
Nema razloga da koristiš Enterprise verziju Windowsa 7 i 8.1, jer je Professional sasvim dovoljna.

Za Windows 10 preporučujem Enterprise LTSB.

kapetan_Miki
26.9.2016, 15:52
nije bilo potrebe brisati celu moju poruku, ali eto...

razlog za korištenje enterprise verzije win7 i 8.1 jeste što sam pročitao da sa tim verzijama ne guraju ažuriranje na win10. meni je to sasvim dovoljan razlog, ne mora se paziti sme li neki KB skinuti ili ne :)

Laskaris
26.9.2016, 16:31
Ne gura Microsoft vise ni na obicnim verzijama Sedmice poruku o apdejtu- cak je i taj servis sto je postojao ugasen a mogao se lako deinstalirati i blacklistovati u opcijama za apdejt. Na obicnim verzijama Windowsa 10 nema nikakve kontrole apdejta, e to je strasno. Bachi je pomenuo LTSB verziju, ta ima tu mogucnost, Microsoft je ne zasipa novim "features-ima" kroz apdejte, nema Cortanu, Edge i Application Store (po meni, sve pobrojano osim mozda Edge browsera je zaista nebitno) - jedina je jos koliko-toliko razumna verzija windowsa 10.

kapetan_Miki
26.9.2016, 22:15
Bachi je pomenuo LTSB verziju, ta ima tu mogucnost, Microsoft je ne zasipa novim "features-ima" kroz apdejte, nema Cortanu, Edge i Application Store (po meni, sve pobrojano osim mozda Edge browsera je zaista nebitno) - jedina je jos koliko-toliko razumna verzija windowsa 10.

znači ta ltsb verzija je zapravo neka podverzija win10 enterprise? na kojem je ona buildu trenutno? gde se mogu videti sve razlike između obične enterprise i ltsb enterprise verzije?

Sam633
26.9.2016, 22:23
ne mora se paziti sme li neki KB skinuti ili ne :)

Ne.

How to avoid being "upgraded to Win 10" against your will (http://www.msfn.org/board/topic/173752-how-to-avoid-being-upgraded-to-win-10-against-your-will/)

pera82zmaj
26.9.2016, 23:43
znači ta ltsb verzija je zapravo neka podverzija win10 enterprise? na kojem je ona buildu trenutno? gde se mogu videti sve razlike između obične enterprise i ltsb enterprise verzije?

LTSB 2016 ,verzija 1607 OS build 14393.187
Frisko..i radi odlicno.Nema metro aplikacije ,nema Kortanu,Edz .. sto ima punkrvni enterprajz.Potrebna je minimalna intervencija preko grup polisija ,onemoguciti telemetriju,maknuti one drajv ,ugasiti defender,brisnuti par servisa i to je to .Na obicnoj tj punoj verziji enterprajza malo je vise posla oko toga.LTSB je jedina prihvatljiva desetka, ako se bas mora na desetku...sto se mene tice.Trenutno imam dual but,i vise sam na LTSB nego na sedmici.

kapetan_Miki
27.9.2016, 9:15
LTSB 2016 ,verzija 1607 OS build 14393.187
Frisko..i radi odlicno.Nema metro aplikacije ,nema Kortanu,Edz .. sto ima punkrvni enterprajz.Potrebna je minimalna intervencija preko grup polisija ,onemoguciti telemetriju,maknuti one drajv ,ugasiti defender,brisnuti par servisa i to je to .Na obicnoj tj punoj verziji enterprajza malo je vise posla oko toga.LTSB je jedina prihvatljiva desetka, ako se bas mora na desetku...sto se mene tice.Trenutno imam dual but,i vise sam na LTSB nego na sedmici.

recimo jedina od tih metro aplikacija koje koristim je "vreme" i ona bi mi nedostajala, ali dobro...

Ne.

How to avoid being "upgraded to Win 10" against your will (http://www.msfn.org/board/topic/173752-how-to-avoid-being-upgraded-to-win-10-against-your-will/)

ne razumem, šta s ovim?

Sam633
27.9.2016, 9:30
Ne guraju upgrade u enterprise, ali zato u 7 i 8.1, takođe i u enterprise guraju špijunažu i telemetriju.

Dovoljan primer je zakrpa KB2976978 (https://support.microsoft.com/en-us/kb/2976978), koja je izašla u verziji 17.

Dark Magician
27.9.2016, 21:49
Špijunaža i telemetrija su dve različite stvari. I Windows 7 je oduvek i imao telemetriju samo malo drugačije.

kapetan_Miki
10.10.2016, 8:59
sinoć sam imao veoma "veselo" gledanje utakmice :opanachke

zamolio me porodični prijatelj da odradim jednu svežu win7 instalaciju i ajde razmišljam ima sad ono kumulativno ažuriranje koje je m$ nedavno objavio i svi problemi su rešeni, tako da sam samo poneo svoj stari dvd sa win7 sp1.

i tu nastaju problemi, ono kumulativno ažuriranje se (nakon nekoliko minuta googlanja da vidim šta je problem) NE MOŽE instalirati ako se PRETHODNO ne instalira neka zakrpa iz aprila 2015. :facepalm

okej, nađem i taj KB na m$ stranici, instaliram i to i kumulativno ažuriranje i reko konačno mukama kraj. međutim ništa od toga - ovaj kumulativni apdejt NE SADRŽI .net framework 4, a ažuriranja su samo do maja 2016 i do 23h je komp drljao i krkljao po netu tražeći sva ta ažuriranja i još nije završio, ne može se ni drajver za grafičku instalirati jer nema .net frameworka 4 u tom kumulativnom rolloutu, te sam morao odustati, izvinuo se jer moram leći zbog posla, pa ću danas nastaviti.

pitanje - koji je danas način da se normalno bez ovih peripetija instalira sveža instalacija win7, nije valjda da je jedini način skunuti one verzije koje imaju već integrisana sva ažuriranja do oktobra?

ima li neka verzija win7 koja ne krklja toliko oko tih ažuriranja, recimo možda enterprise verzija? ili je to isto? nije valjda da je danas jedino bezbolno i brzo rešenje torrent verzija sa preinstaliranim ažuriranjima?

moram danas to završiti čoveku, a ne znam šta da radim.

ideje, saveti?

voodoo_
10.10.2016, 9:57
Za torent rešenje, kucaj "windows sep2016" na tpb-u i skini marfijevo izdanje. Izbegavaj izdanja drugih autora, marfi je pouzdan integrator već godinama unazad.

Inače da, cumulative roll-up traži da je prethodno instaliran Servicing Stack update, što lepo piše na stranici, a i radi se o apdejtu od nekoliko megabajta tako da to ne doživljavam kao preveliku tragediju.

.NET 4.x se uvek separatno instalirao, on nije obavezan deo sistema (sistem već dolazi sa .NET 3.5 koji je dovoljan ugrađenom softveru). Najnoviju četvorku možeš da skineš i ručno:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=53344

kapetan_Miki
10.10.2016, 11:15
Za torent rešenje, kucaj "windows sep2016" na tpb-u i skini marfijevo izdanje. Izbegavaj izdanja drugih autora, marfi je pouzdan integrator već godinama unazad.

Inače da, cumulative roll-up traži da je prethodno instaliran Servicing Stack update, što lepo piše na stranici, a i radi se o apdejtu od nekoliko megabajta tako da to ne doživljavam kao preveliku tragediju.

.NET 4.x se uvek separatno instalirao, on nije obavezan deo sistema (sistem već dolazi sa .NET 3.5 koji je dovoljan ugrađenom softveru). Najnoviju četvorku možeš da skineš i ručno:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=53344

hvala za marfi tip ;)... usput da pitam kakav je generation2?

što se kumulativnog tiče, nisam bio upratio da treba prethodno taj servicing stack... pa zar je toliko problem bio integrisati i taj KB u kumulativni?

nadalje, kad se sve instalira (stack i kumulativn) problem je što i dalje windows update servis krklja i drlja po internetu tražeći ažuriranja i to traje i traje, počeo oko pola 8 navečer, do 23h nije završio. zar toliko treba da drlja da nađe ažuriranja od maja do septembra?

i otkad to nvidia drajveri ne mogu da se instaliraju bez .net frameworka 4? nisam odavno dizao win7, ali sećam se pre zadnjih godinu-dve da je sve bilo gotovo u sat-dva, nikad ovoliko peripetija nije bilo.

water wizard
10.10.2016, 11:29
windows update je postao mnogo spor, prestao sam i da ga koristim, na netbooku nije ni završio.. ako ima vremena nek se updejtuje sam a net instaliraj ručno

voodoo_
10.10.2016, 13:35
hvala za marfi tip ;)... usput da pitam kakav je generation2?

Nemam pojma, ali mi deluje da su neki klinci koji samo integrišu gotove update packove koji mogu da se nađu na internetu. Sa druge strane, marfi je aktivan na forumu MyDigitalLife, objavljivao je razne vodiče za integraciju, zna šta radi itd, tako da samo njegovo skidam već 3-4 godine sigurno.

Inače prošle godine (pre cumulative roll-upa) sam pokušao instalaciju čiste sedmice SP1 na neki laptop, pa onda apdejt preko WU. Izgubio sam celo veče (nakon čekanja, sama instalacija apdejta je potrajala najmanje sat vremena), od tad samo ove integrisane varijante koristim. Inače nije to nikakva magija, svodi se na par komandi (mountovanje WIM imidža u neki folder, slipstreamovanje apdejta i "komitovanje" izmena u novi WIM), to Microsoft i preporučuje sistem administratorima kao uobičajen način instalacije na veći broj računara.

kapetan_Miki
10.10.2016, 14:01
Nemam pojma, ali mi deluje da su neki klinci koji samo integrišu gotove update packove koji mogu da se nađu na internetu. Sa druge strane, marfi je aktivan na forumu MyDigitalLife, objavljivao je razne vodiče za integraciju, zna šta radi itd, tako da samo njegovo skidam već 3-4 godine sigurno.

Inače prošle godine (pre cumulative roll-upa) sam pokušao instalaciju čiste sedmice SP1 na neki laptop, pa onda apdejt preko WU. Izgubio sam celo veče (nakon čekanja, sama instalacija apdejta je potrajala najmanje sat vremena), od tad samo ove integrisane varijante koristim. Inače nije to nikakva magija, svodi se na par komandi (mountovanje WIM imidža u neki folder, slipstreamovanje apdejta i "komitovanje" izmena u novi WIM), to Microsoft i preporučuje sistem administratorima kao uobičajen način instalacije na veći broj računara.

ide marfi, tu nema dileme ;)

kad već spominješ mdl forum, vidim da se tamo savetuje da se i u procesima isključi windows update, a ne samo u control panelu, tako da ću i to uraditi.

a ima li razlike, pitam za budućnost, između ultimate i enterprise verzije što se tiče windows update-a? da li i enterprise verzija isto onako proverava dugo ili je kod te verzije drugačiji pristup?

Sam633
10.10.2016, 14:27
Mislim da Simplix package, treba da postavljam na svakoj stranici, da bi ljudi videli:

Simplix Pack to update Live Win7 System / Integrate hotfixes into Win7 distribution (http://forums.mydigitallife.info/threads/45005-Simplix-Pack-to-update-Live-Win7-System-Integrate-hotfixes-into-Win7-distribution)

Наборы - UpdatePack7R2 версия 16.9.17 (http://forum.oszone.net/thread-257198.html)

Jedna od najvažnijih stvari ovog paketa je telemetry excluded, kao što se može videti u opisu.

kapetan_Miki
10.10.2016, 14:50
Mislim da Simplix package, treba da postavljam na svakoj stranici, da bi ljudi videli:

Simplix Pack to update Live Win7 System / Integrate hotfixes into Win7 distribution (http://forums.mydigitallife.info/threads/45005-Simplix-Pack-to-update-Live-Win7-System-Integrate-hotfixes-into-Win7-distribution)

Наборы - UpdatePack7R2 версия 16.9.17 (http://forum.oszone.net/thread-257198.html)

Jedna od najvažnijih stvari ovog paketa je telemetry excluded, kao što se može videti u opisu.

zadnju win7 instalaciju koji sam sebi radio koristio sam taj simplix pack i isto je dugo trajalo, dok raspakuje, pa dok instalira, pa dok restartuje, pa onda opet nešto raspakuje i instalira, ako se dobro sećam preko 2h je trajalo samo instaliranje tih ažuriranja iz njegovog paketa.

Sass Drake
10.10.2016, 16:43
Od sutra kreću kumulativni za 7 i 8.1 pa će i taj problem sa dugim apdejtovanjem biti konačno riješen, sem ako ne budu pazili na kvalitet istih.

LoneWolf
11.10.2016, 1:28
Od sutra kreću kumulativni za 7 i 8.1 pa će i taj problem sa dugim apdejtovanjem biti konačno riješen, sem ako ne budu pazili na kvalitet istih.

Znaš li možda šta će da sadrže i da li ih je bezbjedno instalirati? Ne bih volio da mi se na zdravu sedmicu uvali onaj "bolesni" invajter na instalaciju desetke, koju ne želim na glavnim desktopima.

Rockstar
11.10.2016, 3:58
Znaš li možda šta će da sadrže i da li ih je bezbjedno instalirati? Ne bih volio da mi se na zdravu sedmicu uvali onaj "bolesni" invajter na instalaciju desetke, koju ne želim na glavnim desktopima.

Готово је са том позивницом чини ми се.

-линк (https://mspoweruser.com/microsoft-finally-removes-get-windows-10-app-windows-7-8-1-pcs/)-

planetm
11.10.2016, 7:51
Vec sest meseci guram win 7 sp1 sep 2013 abdejt od tada jos u instalaciji,pa se pitam oko cega se vi bakcete.Dali treba da kazem da je brz kao munja i da do sada ni jedan jedini problem.Naravno abdejt je u startu ugasen.Uglavnom sve sto mi treba posle instalacije povucem sa https://ninite.com/ jednostavno i brzo sve se samo instalira i dosta olaksava posao.Desetku sam probao i nebi je preporucio ni najgorem neprijatelju,da meni nesto drlja u pozadini da za jednostavne stvari mora da napravin 3 korak vise nego u 7 neka hvala...

kapetan_Miki
12.10.2016, 9:35
krenuo kumulativni.

Prief Lirator
13.10.2016, 15:01
Ja manuelno provjeravam ima li apdejta i evo od neki dan ima kumulativni sigurnosni apdejt od 120 MB za oktobar 2016.
E sad je pitanje šta je Majkrosoft ugurao u to, da li ima telemetrije i bloatware-a?
Inače mi nije jasno kako svi apdejti (nevezano za platformu) imaju po nekoliko desetina MB ili čak više.
Valjda je logično da nešto optimizuju, isprave nekoliko linija koda, da to bude sitno, kad ono apdejti teški kao nekoliko konkretnih programa i servisa. :dedica:

Sass Drake
13.10.2016, 15:46
Ja manuelno provjeravam ima li apdejta i evo od neki dan ima kumulativni sigurnosni apdejt od 120 MB za oktobar 2016.
E sad je pitanje šta je Majkrosoft ugurao u to, da li ima telemetrije i bloatware-a?
Inače mi nije jasno kako svi apdejti (nevezano za platformu) imaju po nekoliko desetina MB ili čak više.
Valjda je logično da nešto optimizuju, isprave nekoliko linija koda, da to bude sitno, kad ono apdejti teški kao nekoliko konkretnih programa i servisa. :dedica:

Nisam dobio Diagnostic Tracking Service, niti sam bilo šta drugo primjetio. Vidjećemo šta će biti za mejsec dana.

Prief Lirator
13.10.2016, 20:29
Hvala, javljaj ako primijetiš nešto. :)

Kristian_KG
18.10.2016, 21:15
Koliko mi prostora treba na C da bih instalirao windows 7 ? Imam mator komp jos iz 2008 godine i na C sad imam 15gb tj ceo C je 15gb a slobodno je 3gb.

Hvala!

Rockstar
18.10.2016, 21:19
Koliko mi prostora treba na C da bih instalirao windows 7 ? Imam mator komp jos iz 2008 godine i na C sad imam 15gb tj ceo C je 15gb a slobodno je 3gb.

Hvala!
Mislim da treba 20 GB ali je 30 neki razumni minimum.

Kristian_KG
18.10.2016, 21:25
Mislim da treba 20 GB ali je 30 neki razumni minimum.

Hvala!!! Ali kako sad da prebacim sa 15 na 30 GB ? Na D i E imam po 107gb
Izvini na C imam 18.5gb sve ukupno.
Drug ima na disku win 7 i zna da ga instalira na komp ali nije bas neki strucnjak za kompove pa ne verujem da ce znati da menja "zapreminu" C diska.

Rockstar
18.10.2016, 21:41
Hvala!!! Ali kako sad da prebacim sa 15 na 30 GB ? Na D i E imam po 107gb
Izvini na C imam 18.5gb sve ukupno.
Drug ima na disku win 7 i zna da ga instalira na komp ali nije bas neki strucnjak za kompove pa ne verujem da ce znati da menja "zapreminu" C diska.
Tu treba da se prave nove particije, ja i nisam ljubitelj pravljenja "na zivo", ja to resavam formatiranjem i onda sve lepo iz pocetka. Ako ti je prazan hard, bez podataka, mozete ga iz instalacije Windowsa urediti - obrisete postojece, napravite nove.

Kristian_KG
18.10.2016, 21:48
Tu treba da se prave nove particije, ja i nisam ljubitelj pravljenja "na zivo", ja to resavam formatiranjem i onda sve lepo iz pocetka. Ako ti je prazan hard, bez podataka, mozete ga iz instalacije Windowsa urediti - obrisete postojece, napravite nove.

A jbg, ja na ovom kompu gde hocu da uradim novi sistem, tj win 7, imam na D 33gb i na E 33gb podataka, znaci ukupno 66gb. A nemam CD/DVD rom nego samo flesh ulaze. A od fleseva imam 2 flesa od po 4 ili 8 gb ne znam tacno.
Tako da prvo bih morao da ispraznim podatke, tj ovih 66gb i da prebacim na drugi komp?(imam komp sa skoro terabajt slobodne memorije)
Hvala puno na pomoci. :D :to_care:

Ale[x]andar
22.11.2016, 20:21
Da li je moguce updateovati internet explorer na narodnom windowsu?
Pritom da mi ne izbacuje posle onu poruku da sistem nije legalan/aktiviran i slicno?
Znam ranije kad sam pokusavao da downloadujem sa micosoftovog sajta nije mi dozvoljavao instalaciju...
Sad, da li postoji neki drugi nacin?

Sass Drake
22.11.2016, 20:27
andar;2108865']Da li je moguce updateovati internet explorer na narodnom windowsu?
Pritom da mi ne izbacuje posle onu poruku da sistem nije legalan/aktiviran i slicno?
Znam ranije kad sam pokusavao da downloadujem sa micosoftovog sajta nije mi dozvoljavao instalaciju...
Sad, da li postoji neki drugi nacin?

Trebalo bi da možeš jer više nema te provjere, barem ne na 64-bitnom Firefoxu. Isto tako, WU nije nikad pravio problem sa nekativiranin Windowsom.

Ale[x]andar
22.11.2016, 22:06
A nije htelo da instalira. Izgleda da je neophodno imati instaliran SP1 (ne znam zasto mi to uopste nije prvo palo na pamet :facepalm). A meni se sada to ne radi, nikako.
Ovo pitam jer ne mogu da update skype zbog toga. Neki dan sam pokusao i nije hteo da se update. Proguglao sam malo i koliko sam skontao moram da imam updateovan Internet Explorer valjda na 11. Ja rekoh, :eek:...
Al' valjda ima jos nekih resenja, proguglacu jos malo.

ZoNi
23.11.2016, 11:59
Pokušavam da instaliram Win7 64bit na HP 250 G4 (i5-6xxx). Javlja mi se ovaj problem:
http://i.imgur.com/q8wPxsql.jpg (http://i.imgur.com/q8wPxsq.jpg)

Kako da to preskočim? Legacy je enebleovan u BIOSu, instaliram sa USBa koji je ispravan, ISO skinut sa M$ sajta.

Sass Drake
23.11.2016, 12:26
http://download.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/installingwin7fromusbflashdrivesontousb30computers .pdf

Problem je to što Win7 nema ugrašene xHCI (USB 3.0) drajvere.

water wizard
23.11.2016, 12:34
i ja sam neke muke imao, iskopiraj na hard disk pa pokreni sa hard diska

ZoNi
23.11.2016, 13:00
@ Sass: Hm, ovaj HP valjda ima 2x USB 2.0 portove :confused: Mada, svi su obojeni neko muljavom plavo-sivom bojom, pa nisam siguran.
EDIT: da, proverio sam - ima 2x USB 2.0 i jedan USB 3.0, koji HP označava sa nekakvim SSom pored simbola za USB:
http://i.imgur.com/ULw0bkw.png

@ water: Kako da ga iskopiram na HDD sa USBa? I kako da posle pokrenem instalaciju?

Sass Drake
23.11.2016, 13:32
EHCI podrška je uklonjena iz Skylake čipsetova pa ćeš morati ispratiti uputstvo koje sam ti linkovao ako hoćeš da instaliraš Windows 7 sa USB diska.

water wizard
23.11.2016, 14:35
možeš na primer iz dosa ili linuxa ili windowsa da kopiraš

ZoNi
23.11.2016, 14:53
Ufffffffffffff :(

Što se tiče instalacije Win7 - odustao sam od toga, ovo mi deluje suviše komplikovano, a mrzi me da se zezam (nije moj komp, pa da mi je bitno).

A što se tiče kopiranja na HDD... i to mi deluje kao suviše zezanja.

Rešenje: instaliran Win10 :(

Laskaris
23.11.2016, 15:36
Ufffffffffffff :(

Što se tiče instalacije Win7 - odustao sam od toga, ovo mi deluje suviše komplikovano, a mrzi me da se zezam (nije moj komp, pa da mi je bitno).

A što se tiče kopiranja na HDD... i to mi deluje kao suviše zezanja.

Rešenje: instaliran Win10 :(
Taj notebook bi trebalo da ima (http://www8.hp.com/h20195/v2/GetDocument.aspx?docname=c04570053) DVD drajv..mogao je bas i sa njega taj win 7 da se instalira :D Ako bih morao da biram izmedju USB inst. windowsa 10 i rezanja diska za instalaciju windowsa 7 uvek bih izabrao win 7. Zapravo..bas uvek bih izabrao win 7 pre win 10.

ZoNi
23.11.2016, 21:17
Hm... Ček, ako bih instalirao sa DVD-a, ne bi mi tražio te drajvere ili šta već? Pa, to je odlično, možda ću sutra dinstaliram Win7 tako :)

bachi
23.11.2016, 21:38
Neće ti raditi miš verovatno tokom instalacije (a možda i hoće), ali će tastatura svakako raditi, a nakon što instaliraš Windows 7, staviš usb 3.0 drajvere, kao i sve ostale i sve će proraditi.

Laskaris
23.11.2016, 22:34
Trebalo bi da radi i mis. Ako rade tastatura i touchpad (koji su interno takodje na USB-u) zasto ne bi radio i mis? U svakom slucaju je instalacija moguca. Probao licno vise puta.

bachi
24.11.2016, 9:38
Zavisi od modela do modela. Nikad nisam došao u situaciju da mi ne radi tastatura na laptopu, ali sam dolazio u situaciju da ne radi usb externi miš, niti interni touchpad na laptopu.

ZoNi
28.11.2016, 11:52
Ipak sam instalirao W10 :( Bilo je suviše zezanja sa 7, pa sam teške volje odustao.

bachi
28.11.2016, 12:12
Da, to im i jeste bio cilj. :(

ZoNi
28.11.2016, 15:09
Znam, bagra nevaspitana! ;) Ali, nije moj komp, pa me mrzi da se mnogo zezam.

Aibo
28.11.2016, 17:33
I ja na jednom Aceru ove godine nisam uspeo da nateram 7-icu da proradi baš kako treba. Touchpad je radio ali bez dodatnih funkcija tipa double tap, scroll... Fn dugmići nisu radili a to je jedini način da menjaš osvetljenje ekrana npr... tako da Win 7 za nove laptopove verovatno sve češće neće biti opcija.

Prief Lirator
30.11.2016, 11:44
:D

https://lh3.googleusercontent.com/-lXBGDzGORVg/UZzwYyBwbuI/AAAAAAAAVjg/hodFgrBU6g4/s500-p-rw/1lcwg.png

ukimafija
30.11.2016, 12:07
Ja stvarno ne znam zasto se uopste bakcete sa 7icom na novim masinama, ona je samo za stare spore kompove. Za sve iole novije Windows 8.1 uz Freeware kao sto je Classic Shell daje poptpuno isti look and feel 7ice uz win 7 start meni, ubedljivo najstabilniji OS. Cesto menjam ljudima sisteme, hands down ubedljivo najbolji...Sva 3 OS imam na bootabilnom USB flashu.
Dok se DX12 igre ne namnoze nema sanse da ga menjam...

water wizard
30.11.2016, 12:42
a zašto bih se baktao sa popravljanjem osmice kad mi sve dobro radi na win7, radi još od kad je izašao jedino što baguje windows update

ZoNi
30.11.2016, 13:15
Ja stvarno ne znam zasto se uopste bakcete sa 7icom na novim masinama
Zato što su 8 i 10 ružni do bola! Koristim 10 na poslu (moram, šta ću) i uvek se smorim kad vidim onaj užasan GUI.
(Btw, Classic Shell koristim i na Win7 ;) )

Laskaris
30.11.2016, 15:09
Ja stvarno ne znam zasto se uopste bakcete sa 7icom na novim masinama, ona je samo za stare spore kompove.
:facepalm
Sedmica je cak i nesto malo zahtevnija od 8.1 ili win10..
@w.wizard: jeste, baguje kada ne radis update redovno. Ako trenutno imas poblema - vidi ovo (http://wu.krelay.de/en/).

water wizard
30.11.2016, 15:18
neće da mi radi instal dot net i IE, dotnet od kad sam brisao đubre za update na win10.. probao sam to, jednostavno mora novi instal posle 7 godina i to je to

Francesko
3.12.2016, 20:28
Ljudi moze mala pomoc, imam probleme koje ne mogu da resim.

Uzeo sam devojci koja se bavi 3D modelovanjem da instaliram novi sistem, jer je stara instalacija bila pre oko 5 godina. U pitanju je W7 64bit Ultimate sa updateovima iz 2013. godine.

Radio sam instalaciju windowsa sa USB-a koju sam instalirao sigurno na jedno 5-6 sistema kako na laptopovima tako i na desktopu. Uvek je funkcionisalo odlicno. Pre instalacije novog sistema dodao sam joj dodatni HDD WD RED od 2TB koji radi i na starom i na novom sistemu.

Javljaju mi se dva problema koje ne mogu da resim:

1. Nakon istalacije, windows nece da se pokrene bez butabilnog USB-a! Sve sam pokusao od podesavanja u BIOS-u ali nista (stavljao primary boot device da bude cd / hdd / druga opcija usb). Legacy je odobren, sve je uobicajeno, ali bez USB-a meni se javlja poruka "bootmngr is missing, press ctrl + alt + del to restart" - i druge slicne varijacije"

Pokusao sam recovery u cmd prompt-u sa ovim komandama:

bootrec /RebuildBcd
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot

ali opet nista.

Pokusao sam takodje u cmd prompt-u preko DiskPart-a da dodelim particiji C rucno (na kojoj je windows i instaliran) da bude aktivna i opet nista.

Da nisam mozda napravio los potez jer sam prilikom instalacije formatirao i izdvojeni deo od 100mb na C particiji?

Verzija BIOS-a je: Award Software International, Inc. F11, 6/23/2010

Pogled na disk management:

http://postimg.org/image/5rsfuthjl/

Konfiguracija:

http://postimg.org/image/o8mulmxht/

2. Drugi problem je taj da sam uvek ranije sve drajvere skidao preko windows update-a, ali procitao sam na web-u a i ovde da dosta ljudi ima problema da ne radi dobro. Zanima me da li postoji neki program koji ce funkcionisati poput njega da moze da mi povuce uobicajene drivere, a ako treba neki drugi ja cu ga rucno skinuti (na XP-u sam ranije sve rucno radio, ali valjda je i svrha win updatea da se to ne radi rucno vise). Pokusao sam sa Driver Toolkit-om ali ne funkcionise bas dobro.

Bila bi mi od velikog znacaja pomoc za prvu stavku. Hvala!

Prief Lirator
16.12.2016, 11:51
Ima li nekoga ko je opterećen apdejtovim i iz principa ne dozvoljava nijedan Majkrosoftov telemetrijsko-špijunski apdejt? :D
Ima li neka aktuelna lista takvih apdejtova?

Ja sam obrisao ove apdejtove: https://fix10.isleaked.com/oldwindows.html
I ove apdejtove takođe, osim KB3102810 jer ne radi Windows Update bez njega: http://forums.pixeltailgames.com/t/windows-7-8-windows-updates-to-avoid-telemetry/9977

Sam633
16.12.2016, 15:55
Mislim da je, ne biti zamorčić, prikladnije. ;)

Da ne pišem, neke teže reči, koje su mnogo prikladnije. Šteta što je zbog nekih likova ovde, izbrisana jedna lepa rasprava ovde.

http://www.msfn.org/board/topic/173752-how-to-avoid-being-upgraded-to-win-10-against-your-will/

Laskaris
16.12.2016, 16:07
Lakse ti je onemoguciti telemetriju nego brisati brojne apdejte kojima je Majkrosoft ubacuje u win 7. Potpuna i proverena lista tih apdejta ne postoji, koliko znam.

Prief Lirator
16.12.2016, 21:04
Kako tačno onemogućiti telemetriju?
Je li ovo dovoljno:

Start "Control Panel" > "Action Center" > "Change Action Center settings".
Click "Customer Experience Improvement Program settings".
Select "No, I don't want to participate in the program" then click "Save changes".
Start > "Control Panel" > "Administrative Tools" > "Task Scheduler".
In the Task Scheduler (Local) pane of the Task Scheduler dialog box, expand "Task Scheduler Library" > "Microsoft" > "Windows" and open the "Application Experience" folder.
Disable the "AITAgent" and "ProgramDataUpdater" tasks.
In "Task Scheduler Library" > "Microsoft" > "Windows", open the "Customer Experience Improvement Program" folder.
Disable the "Consolidator", "KernelCeipTask", and "UsbCeip" tasks.

Sass Drake
16.12.2016, 21:24
Isključiti servis Diagnostic Tracking Service.

Prief Lirator
16.12.2016, 21:37
Isključiti servis Diagnostic Tracking Service.Nema ga kod mene. Možda zato što sam isključio sve gore navedeno?

Sass Drake
16.12.2016, 21:53
Nema to veze. U services.msc ga moraš imati nakon ovembarskog apdejta.

Prief Lirator
16.12.2016, 22:22
Nisam instalirao novembarski jer je oktobarski zamrznuo Windows Update (ono kad samo stoji checking for updates).
Onda sam obrisao oktobarski i Windows Update je proradio, ali nisam poslije htio instalirati ništa od novih apdejta jer svako malo neki zeza.
Inače, ja ručno provjeravam ima li apdejta i često se desi da neki od njih tako zamrzne Windows Update.
Onda instaliram jedan po jedan apdejt, pa projerim radi li, ako ne radi, brišem sporni apdejt.
A apdejti sve češće prave probleme, kao da to Majkrosoft namjerno radi.

ETR1
16.12.2016, 23:10

Ovo i ja isto mislim, zato mi je isključen update još od instalacije windowsa i sve super radi. A sve češće su teme poput "nema zvuka posle update", "igra zapucava posle update", "grafika samo 8-bit posle update"...

Sam633
17.12.2016, 0:36
Potpuna i proverena lista tih apdejta ne postoji, koliko znam.

Okačio sam link koji se ažurira.

U svakom slučaju, windows update treba isključiti i koristiti samo Simplix Package (oslobođen od "sjajnih dijagnostičkih mogućnosti" i ostalih *****a), koji se takođe ažurira svakog meseca.

NaraYan
17.12.2016, 16:32
Ne znam gde da pitam... pa ajde ovde.
Problem je u tome što mi na starom kompu ne radi zvuk kada povežem HDMI sa TVom a na novom sve šljaka.
Stari - E8600, Ati 5770, integrisana zvučna na nekoj Gigabyte ploči (A7 ili tako nešto), 1GB RAM
Novi - i7 6700, gtx 9600, Gigabyte H170 G3, 16 GB RAM
Na oba je Win7 Ultimate
Kako da nateramo i na tom starom HDMI da da zvuk i da li može to uopšte. Hvala.

kapetan_Miki
19.12.2016, 12:26
Nisam instalirao novembarski jer je oktobarski zamrznuo Windows Update (ono kad samo stoji checking for updates).
Onda sam obrisao oktobarski i Windows Update je proradio, ali nisam poslije htio instalirati ništa od novih apdejta jer svako malo neki zeza.
Inače, ja ručno provjeravam ima li apdejta i često se desi da neki od njih tako zamrzne Windows Update.
Onda instaliram jedan po jedan apdejt, pa projerim radi li, ako ne radi, brišem sporni apdejt.

Ovo i ja isto mislim, zato mi je isključen update još od instalacije windowsa i sve super radi. A sve češće su teme poput "nema zvuka posle update", "igra zapucava posle update", "grafika samo 8-bit posle update"...

apsolutno netačno.

win7 stavio tamo nekad u oktobru (kumulativna verzija sa svim apdejtima do septembra 2016), ažuriranja normalno rade.

Prief Lirator
19.12.2016, 13:02
Nisam mislio bukvalno da je sve to namjerno, ali jednostavno ima previše problema.
Valjda si vidio da ima puno pritužbi u posljednje vrijeme na Windows Update.
Na mojoj konfiguraciji poneki apdejt zamrzne Windows Update i onda ga moram ukloniti da bi opet proradio.
Ja sam puno čačkao oko toga i našao sam da ručno trebam instalirati taj i taj apdejt da bi Windows Update normalno radio i onda nadalje instalirati manji broj apdejtova i pratiti situaciju.
Ali ja sam kriv jer koristim neku stariju Windows instalaciju, umjesto sa skinem sa torrenta svježiju verziju koja je već apdejtovana.

Laskaris
19.12.2016, 13:31
^
Problemi sa apdejtom kod win 7 se desavaju kada se windows neko (duze ili krace) vreme ne apdejtuje. To je obicno slucaj kada je auto update iskljucen jer smara procesor, korisnik zaboravi da ga pokrene rucno i.. Kada je update ukljucen i win se redovno azurira nema (skoro nikad) tih problema.

Prief Lirator
19.12.2016, 13:47
Ja sam ga redovno ručno ažurirao, ali je problem očigledno što je Windows .iso fajl iz 2011. godine i onda se nakon instalacije sistema moralo instalirati puno apdejtova.
Majkrosoft je godinama izbjegavao da izbaci Service Pack 2.
A ja sam izbjegavao natrpane instalacije sa torrenta.
Za sljedeću reinstalaciju skidam svježi .ios fajl, ili prelazim na Windows 8.1 (jer je desetka njesra).
Ali pošto sam ga reinstalirao prije pola godine, može on još dosta fino da radi.

Laskaris
19.12.2016, 14:17
Za sledecu reinstalaciju slobodno skini win 7 SP1 iso i poslednji apdejt instaliraj rucno. Ako to ne uradis windows update ce vecno raditi i nece naci apdejte. Uz poslednji instaliran rucno naci ce sve apdejte za manje od tri minuta. Svi oni ce se instalirati nesto duze, naravno :)

Prief Lirator
19.12.2016, 14:32
Znam to sve, to vječno traženje apdejta mi se dešavalo više puta, ali sam ga riješio tako što sam deinstalirao neki od prethodnih apdejta koji je to uzrokovao, ili instalirao apdejte određenim redoslijedom.
Komplikacija je bilo, ali za sada normalno radi.

Prief Lirator
20.12.2016, 13:48
Ima način da sa njihovog sajta ručno skinete "Security only" mjesečne apdejtove, a ne puni "Monthly rollup" koji sadrži ko zna šta osim sigurnosnih apdejtova.
Evo link: https://support.microsoft.com/en-us/help/22801/windows-7-and-windows-server-2008-r2-update-history
Sad sam ručno skinuo takav decembarski i nakon instalacije, prilikom restarta, pola sata stajalo "Windows is configuring updates, do not turn off computer", pa sam nasilno resetovao na kućištu.
Definitivno ima dosta problema u posljednje vrijeme, a nakon nasilnog reseta Windows Update ručnom pretragom opet vrti i ne nalazi apdejtove.
Znači opet se zaglavio, obrišem ovaj decembarski, proradi, definitivno moj komp ne podnosi ove nove mjesečne apdejtove. :D

Rockstar
20.12.2016, 14:34
Ima način da sa njihovog sajta ručno skinete "Security only" mjesečne apdejtove, a ne puni "Monthly rollup" koji sadrži ko zna šta osim sigurnosnih apdejtova.
Evo link: https://support.microsoft.com/en-us/help/22801/windows-7-and-windows-server-2008-r2-update-history
Sad sam ručno skinuo takav decembarski i nakon instalacije, prilikom restarta, pola sata stajalo "Windows is configuring updates, do not turn off computer", pa sam nasilno resetovao na kućištu.
Definitivno ima dosta problema u posljednje vrijeme, a nakon nasilnog reseta Windows Update ručnom pretragom opet vrti i ne nalazi apdejtove.
Znači opet se zaglavio, obrišem ovaj decembarski, proradi, definitivno moj komp ne podnosi ove nove mjesečne apdejtove. :D

Код мене на 8.1 такође тај "monthly rollup" није прошао, каже ми "undoing changes", па сам скинуо сам те сигурносне. Ни онај "preview" из Новембра ми није прошао.

Prief Lirator
20.12.2016, 15:10
Eto, znači nisam jedini kod kojeg zezaju mjesečni apdejtovi.
Neću ih više ni instalirati jer nisam neko ko ne vodi računa o sigurnosti, tako da smatram da mi nisu ni potrebni.
Instaliraću jedino Office apdjetove.
Inače, stanje će vjerovatno postati još gore jer će još agresivnije početi da nameću Windows 10, podrška za starije sisteme će biti lošija, broj problema sve veći, jer im je cilj da iskorijene 7 i 8.1.

water wizard
20.12.2016, 15:40
par puta kočilo i ugasio sam servis za update, nema više kočenja :D
Win mi je ionako star jedno 5 godine spremam polako nov, a ovaj se kao još drži, ali je već krajnje vreme da ga menjam da ne nabrajam šta mi više ne radi

Rockstar
20.12.2016, 16:08
Inače, stanje će vjerovatno postati još gore jer će još agresivnije početi da nameću Windows 10.

Мислим да је са наметањем готово, а подршка је јасно дефинисана од раније -линк (https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet)-.

Видећемо шта ће бити са Windowsom 7 који држи скоро 50%, није три године тако пуно, мислим да ће морати да продуже подршку као што су са XP-ом радили.

Lex987
20.12.2016, 16:17
Win mi je ionako star jedno 5 godine spremam polako nov, a ovaj se kao još drži, ali je već krajnje vreme da ga menjam da ne nabrajam šta mi više ne radi

Ima vremena, mozda da ostavis deci ili unucima, gde zuris :D.
Meni je skroz neverovatno da neko ko nije totalni laik za ovakve stvari, vise od 5 godina nije reinstalirao Win (jos kazes da mnoge stvari ne funkcionisu). To je posao do sat vremena na HDD-u, manje od pola sata na SSD-u.
Jednom godisnje moram da odradim clean install, cak i kada sve funkcionise. Ne kazem da to treba raditi svaki mesec (kao sto neki rade iz dosade), ali tebi komp ne stima duze vreme, krpis Windows koji je star vise od 5 godina... ne kapiram.
Zaboravio si kakav je osecaj sesti za komp na kojem je sveze instaliran Windows, progledaces :).

water wizard
20.12.2016, 16:31
imam ja instaliran ali sad sve ostalo što se nakupilo u zadnjih 5g stigao sam do drajvera.. a nisam imao ni mesta pa sam morao i neke hard diskove da nabavim..ovaj novi mi je sad rezervni ako nešto ne može da radi mada me iskreno mrzi da restarujem komp, ali vremenom će ovaj novi win7 da nasledi stari.. do skoro je bio dobar i stari nije radio samo instal za IE11 pa kad sam brisao od win10 đubre nekako sam oštetio .net pa mi sad to najviše pravi problem. Probao sam da popravim ali ne ide.. Do sad sam uvek uspevao da ga sredim zato mi je i trajao 5godine, menjao sam i matičnu, procesore od E3400,Q6600, i3, xeon, ma svašta je pregurao. A treba i još neke hard diskove da vidim za raid, pa na njih da stavim win, a pre toga da zamenim ventilator na grafičkoj, a igram i igricu na internetu pa da ne gasim komp.. i tako prođe još vreme...:D
A .net što ne radi ne mogu da instaliram novi drajver za grafičku i što ne mogu da dodajem nove modove u skyrim, nije mnogo ni strašno, za sad igram druge igre.. Ima tu mnogo procedura kao što vidiš, plusa i minusa

Prief Lirator
20.12.2016, 16:44
Jednom godisnje moram da odradim clean install, cak i kada sve funkcionise.Haha, i ja tako. :D
Kod mene inače nema problema, nisam neko ko zapostavi sistem, odnosno jako sam pedantan oko softvera, nisam ni primijetio usporavanje sistema nakon nekog vremena, ali volim često da odradim reinstall.

ZoNi
21.12.2016, 10:50
Jednom godisnje moram da odradim clean install, cak i kada sve funkcionise.
Zašto? Meni to zvuči potpuno besmisleno, s obzirom da normalno održavani Win7 (pa čak i XP) mogu bez problema da lepo rade bar 3-4 godine.

Laskaris
21.12.2016, 14:59
Zašto? Meni to zvuči potpuno besmisleno, s obzirom da normalno održavani Win7 (pa čak i XP) mogu bez problema da lepo rade bar 3-4 godine.
I mnogo duze. Meni je na par laptopova radio windows XP odlicno i po osam godina (apdejtovan naravno) bez ikakvih problema. I nastavio bi tako da nisam formatirao diskove i presao na Sedmicu koja takodje dobro radi (ako se izuzmu povremeni (resivi) problemi sa apdejtima, kojih je, ruku na srce, bilo i pod XP-om ponekad).

voodoo_
21.12.2016, 15:58
Kod mene sedmica radi već tri i nešto godine bez problema, uz redovno (minimalno) održavanje (nekoliko puta godišnje Disk Cleanup, CCleaner, NTRegOpt).
S obzirom da su mi KB3177467 i KB3172605 definitivno rešili probleme sa Windows Update, sad više nemam nikakvog razloga da prelazim na noviji Windows do daljnjeg :D

Lex987
21.12.2016, 22:56
Zašto?
Reinstaliraj Windows na kompu koji si svakodnevno koristio (internet) 5+ godina i dobices odgovor (kao da si nadogradio hardver, takav je osecaj).
Prekljuce sam imao na stolu komp gde Windows nije taknut 5-6 godina... ocistio od virusa, pobrisao razno smece koje se nakupilo sa interneta... jeste malo prodisao, ali tek posle ciste Win instalacije shvatis kako bi trebalo da radi, razlika je nebo i zemlja. Na jakim masinama sa SSD-om to se ne oseti mnogo, ali ako imas neki stari dual-core, HDD i 2-3GB RAM-a, probaj pa ces videti zasto.

Laskaris
22.12.2016, 9:22
^
Imam nekoliko takvih masinica i windowsi mi rade odlicno, kao i prvog dana.. nema virusa, instalirani provereni programi, lagana av resenja. Radi sve kao doxa. Operativni sistem je kao auto - ako ga ne vozis i apdejtujes nece da radi dobro posle nekog vremena (kao auto predugo na parkingu), ako ga vozis a ne odrzavas bice u losem stanju svakako. Izbor aplikacija najvise utice na performanse sistema - neuporedivo vise nego fragmentacija diska, registra i sl. Zapravo, nema dokaza da npr fragmentacija registra utice negativno na performanse u nekoj vidljivoj meri. Disc cleanup uraditi par puta godisnje je u vecini slucajeva sasvim dovoljno.

Lex987
22.12.2016, 18:44
^
Operativni sistem je kao auto - ako ga ne vozis i apdejtujes nece da radi dobro posle nekog vremena (kao auto predugo na parkingu)

Bas suprotno, ako instaliras OS danas i ugasis komp na par godina, kada budes ponovo pokrenuo radice kako si ga ostavio (zanemaricemo vremenski uticaj na hardver, kao i vecu zahtevnost buducih aplikacija, posto prica "automobil na parkingu" mnogo vise odgovara hardveru nego operativnom sistemu). Ako kupis napajanje danas i bacis u neki magacin da skuplja prasinu 6-7 godina, to moze imati lose posledice, recimo kondenzatori na komponentama ne vole takav rezim.
Sto vise igara i raznih programa, apdejtova... instaliras/deinstaliras, posle duzeg koriscenja krece usporavanje. Zatim virusi, upotreba system restore-a... razloga koliko hoces.
"Windows radi dobro", kod mnogih verovatno podrazumeva da nemaju plavi ekran, zamrzavanja, restartovanja... ali zanemaruju brzinu, fluidnost, jer nekima je bitno samo da "komp radi", ali ne i koliko brzo radi.
Manji procenat ljudi zaista zna da odrzava OS, pa i posle nekoliko godina sve radi relativno dobro, ali vecina starih racunara koje cesto imam priliku da "osposobim" (windows ~5 godina) je u veoma losem stanju. Kliknes na internet browser i mozes da zakuvas kafu dok se pokrene (ponekad se i ne pokrene uopste, mora prvo AdwCleaner). Mnoge stvari cesto uopste ne funkcionisu (procitaj wizard-ov komentar), tu ciscenje i krpljenje retko pomognu, a nekad oduzmu vise vremena nego sama instalacija Windows-a.
Mozes jednostavno odraditi backup "svezeg" sistema ako te mrzi da sve ponovo instaliras posle par godina.
Jako mi je tesko da poverujem da komp koji svakodnevno koristis (pre svega internet i gomila programa), radi kao prvog dana i posle 6-7 godina od instalacije Windows-a, ali bitno je da si zadovoljan, ostalo su sitnice :).

Rockstar
22.12.2016, 21:37
Релативно скоро сам био код другара (који ми је позајмио екстерни хард од терабајта да спашавам податке након катастрофе са Windowsom 10) и он на свом рачунару Windows 7, искључени апдејти, стар једно 4 године. Без антивируса. Мила мајко. Чак му је и Aero био искључен, сав био у чуду када сам му то напоменуо. FX4100 чини ми се процесор, није тако спора машина али оно је било хорор. Ставим му ја свеж Win 8.1 x64, није могао да верује која разлика :) Да, ништа као свеж Windows :D

ETR1
22.12.2016, 22:10
Kod mene windows radi dobro znači da se podiže za 10 sekundi, bez antivirusa, otvara aplikacije za 2 sekunde, svako veče ccleaner i disk cleanup. Instalirano samo ono što se koristi svaki dan, slobodan prostor na c nekih 47% (većinu zauzima windows). I tako već 5 meseci.

ZoNi
23.12.2016, 12:26
Jako mi je tesko da poverujem da komp koji svakodnevno koristis (pre svega internet i gomila programa), radi kao prvog dana i posle 6-7 godina od instalacije Windows-a, ali bitno je da si zadovoljan, ostalo su sitnice :).
Ali, ako znaš kako da održavaš komp, to je vrlo realna situacija.

water wizard
23.12.2016, 18:33
da mi nisu prepunili particiju sa win10 koji se tajno skinuo verovatno bi i dalje sve radilo kako treba osim tog ie11 što nije hteo da se instalira.. pa sam onda je čistio i nešto pokvario.. sad sam stavio 200 gb proširio sam particiju ali kasno
Mada realno skuplja se đubre koje nije baš dobro brisati, jedino što nemam nešto vreme da sve iz početka radim, kad ne mogu da rešim problem botujem nov win7 pa iz njega uradim, i to mi se desilo samo jednom

Nikola16789
20.1.2017, 6:11
Imam problem sa windows update. Kad izaberem koje updateove hocu da uradim i kliknem na download, nista se ne desava. Brojac stoji na 0% i tako stoji satima. Zna li neko u cemu je tu problem?

analayzer
20.1.2017, 16:52
Idi ovde http://forum.oszone.net/thread-257198.html Skini taj simplix i instaliraj ga. S'vremena na vreme poseti sajt i skini novu verziju pa je instaliraj. Vremenom će udejt pregurati muku.

Nikola16789
20.1.2017, 22:34
Jel to kumulativni update ili moram da trazim ranije verzije da instaliram?

analayzer
21.1.2017, 16:44
Kumulativan. Svaki naredni je nova verzija. Nju čuvaš stari brišeš. Dobro je da skineš i neki updejtovani Win 7 u esd varijanti zbog debljine i nemaš problema.

Nikola16789
22.1.2017, 19:24
Zapravo, taj paket i jos 2 dodatna updatea sa ms sajta su oporavila automatski update, tako da je stvar resena. Hvala.

SolidanCSplayer
27.1.2017, 22:13
Obavešten sam iz Control Pointa da na moj računar ne mogu da instaliraju win 7 64 bit...to oko win 32-64 sam provalio kad mi je pisalo da računar koristi 2.98 gb RAMa od 8.00. Onda sam ušao i video da piše 64 BIT CAPABLE YES. Sad da se sa njima nabeđujem ne želim, da li bih mogao sam da instaliram taj win 7 64 umesto 32 bit-a?

bachi
27.1.2017, 22:20
O kom računaru je reč? 99% da može, jedino ako ima neka komponenta za koju fali drajver, ranije je znalo da bude reč o grafičkoj karti.

C64freak
28.1.2017, 8:04
Kako si dobio obavestenje is control panel_a? o.O
Ako je processor x64 onda moze x64 OS,drajveri za ostale komponente mogu sa 32bitonog

SolidanCSplayer
28.1.2017, 21:40
Control Point prodavnica gde sam kupio racunar. Proverio sam desni klik na computer, pa propertis, klinknuo na windows experience index, pa na View and print detailed performance and system information i tu pise 64-bit capable YES.

Inace pise da je procesor AMD Athlon(tm) X4 840 Quad Core Processor 3.10 GHz
8.00GB RAM. Graficka kaze da je AMD Radeon R7 200 Series i za GAming graphics pise 2292 MB Total available graphics memory.

Na nekom krsu od laptopa imam 64 bit.. Brat mi se zali ne moze da pokrene neke igrice i ne koristi sve resurse, a relativno skoro je uzeo racunar...

bachi
28.1.2017, 22:15
Ovaj računar je više nego sposoban da pokrene Windows 7 x64.

SolidanCSplayer
28.1.2017, 22:17
Znaci ne moze da postoji nista sto bi pravilo problem? Ja kapiram da je tako cim mu pise da moze 64. Samo ne znam sto ovi iz prodavnice lupetaju onda.

Remedy
28.4.2017, 16:53
Da zabelezim ovo na forumu da se ne bih ceskao po glavi za par meseci kad mi zatreba, a verujem da ce jos nekome zatrebati. Dakle, poslala mi drugarica nov Dell laptop (i3 6006u je procesor), koji je dosao sa preinstaliranim Ubuntuom i zeljom da se zadrzi Ubuntu i doda Win 7.

Dakle UEFI, particiona sema GPT, USB3. Ako se butuje u legacy modu (bios) Win 7 nece da se instalira na GPT particije, vec trazi MBR. Pored toga, nema drajvera za USB 3. Pozeljno je koristiti neki noviji image/disk Win7, mada sam ja iskoristio bajati Win7 x64 SP1. Prvo se Rufusom napravi butabilan fles, sa sledecim postavkama: Partition scheme and target system type - GPT partition scheme for UEFI, File system - FAT32, Cluster size - 4096 bytes (Default). Posle se taj fles provuce kroz Intelov Win7 USB 3 Creator (da bi se dodali USB3 drajveri). Sada treba butovati u UEFI modu sa iskljucenim Secure Boot-om (Win7 ne podrzava). I sve ovo se da izguglati, ali sada problem. Nece fles da se pojavi medju UEFI uredjajima, pojavljuje se samo u Legacy modu. Na kraju sam u UEFI-ju (aj da kazemo Biosu) nasao opciju da dodam novi UEFI boot device, tu se moze dodati fleska (posle je treba i ukloniti) i odatle sve ide bez problema. Posle naravno treba srediti GRUB da bi moglo da se butuje oba OS-a.

fisfikus
29.4.2017, 16:54
Mozes i da butujes i iz EFI shell-a ako ti Boot meni ne vidi flash. Pogledaj na netu par stvari o tome,nije tesko.
Prvu gresku si napravio sto si stavio bajati Win 7. Nadji najnoviju verziju sa zadnjim update-ima i nju provuci kroz Rufus kao sto si i prije.
Druga greska je sto zelis da forsiras usb 3 na Win 7. Koristi usb 2.0 port (a i 2.0 flash drive nece da skodi) kako bi ga UEFI vidio i preskoci ovaj Intelov Win7 USB 3 Creator.
Kasnije ces kroz update Windowsa dobiti 3.0 drivere.
Sve te fast boot,win boot opcije pogasi u Bios-u i update-uj Bios.Ugasi legacy Sata podrsku,ukljuci AHCI ili kako vec.

senje
27.6.2017, 1:51
Имам Тошибин лаптоп већ скоро седам година. Већ неко време он ради спорије, али се држи. Редовно га чистим преко Си-си Клинера, променио сам изглед иконица, таскбара, фолдера итд. тако да не троши пуно меморије, немам никакве вирусе, а с времена на време отворим таск менаџер да бих погасио непотребне програме који неприметно раде, итд.

Када сам скорије отворио таск менаџер затекао сам нешто јако чудно. Види се само једна од неколико опција. Немам Performances, Processes, итд. него само једну од њих, претпостављам Services.

Погледајте и сами. https://ibb.co/b62Exk

https://i.imgur.com/NTjUvRg.jpg

Ваљда ће сада радити.
Заборавио сам да напишем:
хвала свакоме ко ми буде помогао око овога, јер стварно немам представу шта се десило.

Притом, небитно је на који начин сам отворио Таск Менаџер увек је изгледао тако осакаћено. :confused:

https://www.howtogeek.com/66622/stupid-geek-tricks-6-ways-to-open-windows-task-manager/

water wizard
27.6.2017, 2:27
klikni dvaput tu gore iznad name

senje
27.6.2017, 12:35
Хвала на овако брзом и тачном одговору!

senje
27.6.2017, 16:01
Не бих да досађујем, али имам још једно питање. Покушавам да уклоним све непотребне процесе да бих колико је могуће растеретио рачунар.

Када погледам Таск Менаџер видим да chrome.exe*32 шест пута (некад четири, некад пет) стоји у самом врху најзахтевнијих.

Заокружио сам овде: http://imgur.com/a/HbhIE

Молим некога ко се разуме у то да ми објасни јел могу ја некако да побришем неке од тих процеса. То нема везе са табовима. Ја сам прво мислио да број тих процеса који се зову "chrome.exe*32" зависи од броја отворених табова, али то није тачно. Хвала!

Prief Lirator
27.6.2017, 18:20
Имам Тошибин лаптоп већ скоро седам година. Већ неко време он ради спорије, али се држи.Instaliraj svjež Windows, ako to nisi odavno radio.
Biće puno brži, bar neko vrijeme.
Када погледам Таск Менаџер видим да chrome.exe*32 шест пута (некад четири, некад пет) стоји у самом врху најзахтевнијих.To je normalno za Chrome, ako se pokazuje samo kada je Chrome otvoren.

Laskaris
27.6.2017, 19:14
Koji je to Toshibin model? Ima neki dvojezgarni procesor pretpostavljam? Koliko RAM-a imas? Sa 2 GB RAM i dvojezgarnim procesorom win7 32bitni trebalo bi da ti radi sasvim dobro. Vise RAM nece da skodi ali tih 2 GB je sasvim dovoljno za surf, filmove, stare igre, Office. Deinstaliraj taj AVG i instaliraj neki laganiji AV program. BitDefender Free, Panda Free (ona je najlaganija od besplatnih). Umesto Chrome-a mozes koristiti npr PaleMoon - derivat Firefoxa. On je laganiji i od Chrome-a i od FF a losiji nije.

senje
28.6.2017, 9:18
Пре свега, хвала пуно на доброј вољи.

@Prief Lirator - Мораћу ускоро да инсталирам, хвала на савету.
Што се тиче Гугл Хрома, показује се само када ради. Добро, драго ми је да то није нека вирушчина.

@Laskaris -
1) модел Satellite C655D
2) процесор са једним језгром http://www.cpu-world.com/CPUs/Bobcat/AMD-E%20Series%20E-240%20-%20EME240GBB12GT.html
3) W7 - 64битни
4) RAM - 3,00 GB, 2, 60 може да се користи (тј. usable)

Хвала на саветима за AV програм и за браузер.

Prief Lirator
28.6.2017, 10:16
Sa 2 GB RAM i dvojezgarnim procesorom win7 32bitni trebalo bi da ti radi sasvim dobro.П
2) процесор са једним језгром http://www.cpu-world.com/CPUs/Bobcat/AMD-E%20Series%20E-240%20-%20EME240GBB12GT.htmlŠteta, to je spor procesor sa jednim jezgrom i malom frekvencijom.
Ne može se ni očekivati da radi puno bolje.
Da je bar neki Core 2 Duo procesor, oni su i danas prilično dobri za većinu potreba prosječnog korisnika.
Dobra stvar je da polovni laptopi sa Core 2 Duo i 4 GB RAM koštaju tek nekih 100 evra, pa razmisli o zamjeni. :)

Laskaris
28.6.2017, 10:45
Taj procesor tj APU je zalemljen na plocu (vidi ovde (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=nZ90J42Oww8#t=855)) i nema apgrejda na neki bolji CPU, to je bzvz. Ipak, ponesto i moze da se ucini da radi bolje. Njegova integrisana grafika ima podrsku za hardversku akceleraciju flasha pa flash obavezno koristi za pustanje videa na youtubeu, dailymotionu i bilo gde gde jos postoji mogucnost a postoji. Mozes full HD stream preko flash plejera da gledas, bez njega tesko da taj procesor moze 720p da pusti bez trzanja. Chrome, Firefox, Opera,Palemoon i ostali browseri imaju ekstenziju koja forsira flash player na npr youtubeu. Za pustanje videa offline MPC-HC ili MPC-BE su verovatno i najbolja resenja - opusteno mozes mp4 (h.264) HD filmove da gledas i sa tim nejakim E-240 jer grafika podrzava DXVA. Sto laksi antivirus jer procesor je slabasan, Panda ili Bitdefender free (laksa je Panda), mozes da razmislis i o prelasku na win 8.1 32bitni. Osmica je nesto laganija i trebalo bi da bar malo bolje radi. Win 7 32bitni bi takodje bolje radio od 64bitne verzije na toj masini, 8.1 bi verovatno bio najbrzi. Ako imas legalan OS verovatno je najbolje da se drzis njega. 3GB koja vec imas su sasvim dovoljna za sve sto taj laptop moze. 2,60 GB je na raspolaganju jer graficka karta (APU) koristi ostatak.
U principu i takve masinice mogu jos uvek da se koriste uz malo paznje pri izboru aplikacija. Da graficka nema hardversku akceleraciju za flash i DXVA taj laptop bi vec bio prilicno neupotrebljiv za modernije "kucno koriscenje". Steta je sto ne moze da se apgrejduje procesor, ali sta je tu je.

C64freak
29.6.2017, 4:01
Ma bre stavi XP sp3 na to i bog da te vidi

Sent from my Samsung Galaxy J7 (2016) using Tapatalk

senje
30.6.2017, 1:12
Што се тиче оперативног система - ја никад до сада нисам деинсталирао систем. Ако нека има савет како то да урадим, био бих захвалан.

Мислим, чак и да нико не одговори, већ сте ми пуно помогли.

П. С. Испробавао сам ових дана неколико браузера. Користио сам Вивалди током вечери, па негде око четири сата укупно у континуитету. Од тренутка кад сам престао па у наредних сат и по времена осећао сам бол у глави који ми није познат. Није то замор, него баш бол. Проузрокован је највероватније црвеном бојом која "гори" на Вивалдију.

C64freak
30.6.2017, 1:26
Skines iso koji narezes na dvd il postojeci dvd sa originalom ako imas ubacis u dvd player, pogledas boot screen i pogledas dal ima boot menu (pritisnes to dugme ako ima i izaberes dvd) ako ne lupas delete i onda u biosu postavis dvd kao prvi butabilni uredjaj, resetujes racunar i samo pratis upustva

senje
1.7.2017, 16:30
@C64freak - Хвала ти пуно на саветима. Ипак, јел ти не би био проблем да ми образложиш зашто бих инсталирао Виндоус Икс-Пе? Није ми јасно што је то толико добар систем у мом случају, тј. на основу чега си то проценио. Хвала.

Picard
1.7.2017, 16:36
Zato što imaš slab jednojezgarni procesor. I probaj Operu.

Sass Drake
1.7.2017, 16:39
32-bitni 8.1 ili 10 LTSB bi ti bio taman za E-240 iako je jako slab CPU.

C64freak
1.7.2017, 18:01
@senje Nije xp mnogo dobar vec je taj procesor bas slab , mogao bi i sedmicu da stavis sto kazu na guzove al samo bi probleme imao tako da je xp najbolja opcija

MasterChief2
2.7.2017, 0:03
Ako se taj laptop koristi za ono najosnovnije na njemu bi najbolje radio Linux. XP je star i za njega sve manje i manje programa ima. Sa druge strane na Linuxu je sve dostupno, i radice mnogo brze od bilo kog Windowsa. Windows 7 se vuce na 3GB RAM-a i Athlon 64 X2 procesorima. Kod strica sam na Sempron 3000+ stavio Linux mesto Windowsa 7 i racunar se preporodio. Moja preporuka ti je da stavis Lubuntu na njega i neki laganiji pretrazivac i radice odlicno.

bachi
2.7.2017, 10:56
Windows 7 x86 Home Basic stavi i radiće sasvim pristojno na takvoj mašini.

Laskaris
2.7.2017, 13:02
Ako se taj laptop koristi za ono najosnovnije na njemu bi najbolje radio Linux. XP je star i za njega sve manje i manje programa ima. Sa druge strane na Linuxu je sve dostupno, i radice mnogo brze od bilo kog Windowsa. Windows 7 se vuce na 3GB RAM-a i Athlon 64 X2 procesorima. Kod strica sam na Sempron 3000+ stavio Linux mesto Windowsa 7 i racunar se preporodio. Moja preporuka ti je da stavis Lubuntu na njega i neki laganiji pretrazivac i radice odlicno.
Linux? Hoce, sam operativni sistem radice brze ali samo on i nista vise. Sve ostale aplikacije radice zapravo losije zbog loseg drajvera za graficku kartu. Nema hardverske akceleracije flash sadrzaja, DXVA radi losije nego na windowsu. Win 7 Home je za tu konfiguraciju super, njegov originalni koji god da ima win 7 ili win 8.1 32bit.
Windows 7 32bit sa 3 GB RAM i Athlon 64 x 2 radi sasvim pristojno, ne znam otkud ti to da radi lose. Na toj konfi radi i 8.1 sasvim dobro pa i win 10 (koji ipak ne preporucujem).

bachi
2.7.2017, 13:33
Upravo tako i prestanite da preporučujete Linux u te svrhe.

MasterChief2
2.7.2017, 17:28
Linux? Hoce, sam operativni sistem radice brze ali samo on i nista vise. Sve ostale aplikacije radice zapravo losije zbog loseg drajvera za graficku kartu. Nema hardverske akceleracije flash sadrzaja, DXVA radi losije nego na windowsu. Win 7 Home je za tu konfiguraciju super, njegov originalni koji god da ima win 7 ili win 8.1 32bit.
Windows 7 32bit sa 3 GB RAM i Athlon 64 x 2 radi sasvim pristojno, ne znam otkud ti to da radi lose. Na toj konfi radi i 8.1 sasvim dobro pa i win 10 (koji ipak ne preporucujem).

Sve se da namestiti.

Imam laptop iz 2007 godine koji u sebi ima 2GB RAM-a, Atom procesor na 1.6GHz i integrisanu Intel grafiku. Windowsi su se vukli, XP je ocajno radio. Sada se na njemu nalazi Arch Linux sa LXDE okruzenjem i radi racunar odlicno. Svakodnevno se koristi za surfovanje netom, gledanje filmova, rad u ofisu, tj. za ono osnovno. Iskustvo je mnogo bolje, sve radi mnogo glace i brze nego na Windowsu.

Ne znam odakle ti to da nema hardverske akceleracije. Kao sto sam rekao, sve se da namestiti.

Ne bi dalje da pisem, jer cemo otici daleko u off. Moj glas ide za Linux, i garantujem mu da ce laptop prodisati i raditi mnogo bolje nego sa Windowsom.

Laskaris
3.7.2017, 7:43
Na linuxu ne postoji podrska za hardversku akceleraciju flasha i NE DA se namestiti - nema je. DXVA tj hardverska akceleracija pri pustanju video sadrzaja (h.264) je losija nego na windowsu i NE DA se namestiti da bude bolja nego sto jeste. I podrzana je na jednom plejeru na linuxu - VLC-u. Mplayer ima podrsku za hw akceleraciju ali u posebnom buildu koji mozda radi stabilno a mozda i ne. I prestanite vise da trpate linux u svaku pricu. U ovom slucaju je procesor zaista slab pa se mora koristiti svaka mogucnost graficke kartice gde god je moguce. Linux svojim ubogim drajverom za grafiku samo pogorsava ionako losu situaciju.
WinXP je zastareo operativni sistem i nije ga vise preporucljivo koristiti, ne zato sto je navodno nebezbedan vec prosto uskoro nece biti podrske novih verzija browsera za njega. Kada prestane podrska Firefox ESR grane a uskoro hoce, winXP ide sa 6-7 odsto udela na trzistu na max 5 promila u roku od 6 meseci.

MasterChief2
3.7.2017, 10:23
Ne znam kako onda kod mene na LG X110 laptopu sve radi kako treba. Bez problema pustam .mkv snimke i gledam YT u 720p. No nije ni bitno, ako ti kazes da ne moze, onda ne moze. :)

Za ovo druge se slazem. Iz tog razloga ja izbegavam Windows XP, a vec mnogi programi ne postoje za XP. Samo je pitanje kada ce XP postati isto sto i Windows 2000.

Rockstar
3.7.2017, 10:25
Mislim da je Firefox ESR jos 18 meseci aktuelan (taj se koristi i za Vistu).

SolidanCSplayer
3.7.2017, 13:26
Imam opet pitanje, ostavio sam komponente svi ste rekli da može win64bita, samo da još jednom proverim pre nego ga odnesem.. U pitanju je MSI MS 7895... Da li on podržava win64bit?

bachi
3.7.2017, 14:24
Da, podržava.

senje
10.7.2017, 23:46
Поздрав свима. Покушавам да деинсталирам Седмицу, али ми нешто не иде. На неком сајту сам пронашао да би требало да кликнем "Дилит" у прозору који наводим, али ја на свом рачунару немам ту опцију понуђену. Ако неко има идеју шта да радим, нека каже слободно.

http://postimg.org/image/hnqy32cln/

Хвала!

П. С.

Да не буде никаквих тајни, реч је о овом сајту.

http://www.digitalcitizen.life/how-uninstall-windows-8-windows-7-or-any-other-version-windows

Хвала још једном!

DeCoy
10.7.2017, 23:55
To uputstvo je za situaciju kad imaš dve verzije Windowsa instalirane, što kod tebe očigledno nije slučaj.

senje
13.7.2017, 23:26
Помислио сам да је то, али нисам био сигуран. хвала! Покушавам да деинсталирам Виндоус 7, како бих инсталирао неки Линукс, па ако неко има неки туторијал или савет нека каже. Тражићу сам, наравно, него кажем чисто ако неком није тешко. Хвала!

analayzer
14.7.2017, 18:20
Ako hoćeš samo Linux da ti prođe bezbolno onda digni sistem nekim boot partition managerom i preko njega napravi tri particije. Prvu malu od 2~3Gb za swap i tako je formatiraj. Pored nje drugu veći i nemoj je formatirati i pored nje treću particiju takođe je nemoj da je formatiraš. Tako da kada instaliraš linux onda izabereš Manual Partition i tako se lako orjentišeš.Pored Swapa particiju drugu mauntuješ sa / i izabereš ext4 i Raiser fajl sistem tu ti instalira sistem...i treću particiju mauntuješ sa /home i izabereš takođe ext4 ona ti je za podatke..... Tako sam barem ja radio zbog dual boota sa Winom. Ako si profi ondak radi particionisanje iz Linuxa.....

senje
16.7.2017, 13:22
@analayzer - Морам да признам да пола тога нисам разумео. Ја нисам у животу нити инсталирао, нити деинсталирао, нити реинсталирао било какав систем. :) Свеједно, хвала ти пуно на одговору. Заиста хвала, али ја сам спор око свега тога и онда миц по миц скупљам храброст и упутства како да то урадим.

analayzer
16.7.2017, 15:08
U tom slučaju drži se Windowsa Linux nije za tebe.

Mickie
17.7.2017, 18:36
lazu te, jeste Linux za tebe. A windblows nije.

Samo ubaci flesku ili disk sa linuxom i izaberi install accross entire HDD

DeCoy
18.7.2017, 14:13
@analayzer - Морам да признам да пола тога нисам разумео. Ја нисам у животу нити инсталирао, нити деинсталирао, нити реинсталирао било какав систем. :) Свеједно, хвала ти пуно на одговору. Заиста хвала, али ја сам спор око свега тога и онда миц по миц скупљам храброст и упутства како да то урадим.

A šta ti zapravo hoćeš da uradiš? Da bi stavio nešto drugo umesto te sedmice ili da bi opet stavio sedmicu (reinstalacija)?

ZoNi
19.7.2017, 11:10
@ DeCoy:
Pa, lepo je rekao: "Покушавам да деинсталирам Виндоус 7, како бих инсталирао неки Линукс".

DeCoy
19.7.2017, 14:32
Ne videh to, gledao sam prvu poruku...

ColdBoot
19.7.2017, 19:55
Što reče Mickie, samo pusti instalaciju na auto i ode 7-ca ko da je nikad nije bilo...:D Nema potrebe za deinstalacijom. Ovo naravno pod pretpostavkom da instalira na tu Toshibu a ne nešto još matorije. HD6310 je podržana a moj predlog je WattOS-R10 (http://planetwatt.com/new/) full LXDE.

Na laptopu je uvek bolje imati lakši desktop ako se dosta koristi na bateriji a i zbog toga što procesor više nije čudo brzine, Sa LXDE-om će ponovo prodisati i raditi ko satić mali.:D

senje
21.7.2017, 13:40
Хвала вам свима, тј.

хвала @analayzer
хвала @Mickie
хвала @DeCoy
хвала @ZoNi
хвала @ColdBoot

пуно на одговорима. Сад ми је јасније да не треба посебно да бринем о деинсталацији Виндоуса, него о инсталацији Линукса. Без вас бих сигурно лутао још у овоме, јер ви имате много више искуства са тим. Ово је јако добар пример како форум може човеку да олакша живот.

Сад ми предстоји да видим који би ми Линукс највише одговарао, јер мени само треба нешто што личи на Ворд и неки браузер. То већ није за ову тему, па ћу ускоро писати на некој друго

MasterChief2
27.7.2017, 22:06
Lepo sam ja rekao da je za taj laptop Linux, a ne Windows, ali svi na mene nasrnuli kako to ne valja...
Ako na mom krsu LG X110 koji je mnogo, ali MNOGO slabiji radi kako treba, radice i kod tebe.

senje
28.7.2017, 9:39
хвала @masterchief!

bobiv
13.11.2017, 23:14
Jel zna neko kako da trajno ugasim firewall na win 7.
Čim ugasim i pokrenem nešto preko mrežne karte odma se pali i *****e mi stvar..

ETR1
14.11.2017, 10:02
Jel zna neko kako da trajno ugasim firewall na win 7.
Čim ugasim i pokrenem nešto preko mrežne karte odma se pali i *****e mi stvar..

Kucaš u startu Services, otvoriš ih, nađeš Windows Firewall, desni klik properties, Stop i Disable. :)

Btw, jesu svi updateovi za dotični sistem ok? Već mesec dana mi stoji u ponudi nekih 6 important, a ne da mi se instalirati kad sve funkcioniše. :D

kuureee
17.11.2017, 20:58
Da probam da iznesem svoj problem ovde, smatram da je problem do win.

Naime od pre 10tak dana imam problem sa google i sve vezano za njega, tipa gmail i slicno.Preko bwosvera koje sam imao u tom trenutku mi ne dozvoljava izlaz na google i njegove ostale aplikacije.Opera, hrome,IE ne dozvoljavaju.Naknadno sam instalirao Mozilu i tu sve sljaka normalno.
Greska je mislim kod nekog ,,certificate,,.Probao nesto sa neta, ali ne ide.Vreme ,datum mi podeseno sve kako trreba.Stetocina nemam, sistem cist.
kao gresku izbacuje sledece Your connection is not private

This server could not prove that it is www.google.rs; its security certificate is not trusted by your computer's operating system. This may be caused by a misconfiguration or an attacker intercepting your connection.

You cannot proceed because the website operator has requested heightened security for this domain.

Back to safety
Help me understand

When you connect to a secure website, the server hosting that site presents your browser with something called a "certificate" to verify its identity. This certificate contains identity information, such as the address of the website, which is verified by a third party that your computer trusts. By checking that the address in the certificate matches the address of the website, it is possible to verify that you are securely communicating with the website you intended, and not a third party (such as an attacker on your network).

You cannot visit www.google.rs right now because the website uses HSTS. Network errors and attacks are usually temporary, so this page will probably work later.

kapetan_Miki
3.1.2018, 17:55
zna li neko zašto se u chrome-u javlja screan tearing tokom skrolanja i youtube klipova kad je postavljena windows basic tema, a sa aero temama tearinga nema?

u nvidia control panelu v-sync uključen.

voodoo_
3.1.2018, 20:18
Zato što vsync nema efekta ako Aero, tj Direct3D ne radi (inače Aero koristi vsync bez obzira da li je uključen u Nvidia kontrol panelu).
Basic tema je softverski rendering i ne obuhvataju je 3D podešavanja (a i više opterećuje sistemsku RAM memoriju od Aera, osim ako je u pitanju integrisana grafika koja ionako koristi sistemsku memoriju).

LoneWolf
3.1.2018, 21:13
Zato što vsync nema efekta ako Aero, tj Direct3D ne radi (inače Aero koristi vsync bez obzira da li je uključen u Nvidia kontrol panelu).
Basic tema je softverski rendering i ne obuhvataju je 3D podešavanja (a i više opterećuje sistemsku RAM memoriju od Aera, osim ako je u pitanju integrisana grafika koja ionako koristi sistemsku memoriju).

Da li problem nestaje ako se odabere neka tema, i koju bi bilo optimalno odabrati?

Laskaris
3.1.2018, 22:18
Nestaje ako odaberes neku (bilo koju) aero temu. Na stranu sto je aero jedan vizuelni uzas. Ni posle xy godina ne mogu da se naviknem na njega.

kapetan_Miki
4.1.2018, 0:18

nakon toliko godina, opet nešto novo da se nauči u vezi win7 :D

i to sasvim slučajno otkrio, digao jedan sistem i bez menjanja teme stavljao programe, kad ono prvi put videh taj tearing. tokom svih ovih godina sam odma stavljao neku aero temu po navici, sad eto ostavio neko vremen basic i imao sam šta da vidim :)

a nisam znao ni to da basic tema više opterećuje ram... jer znam da neke igrice nude u grafičkim postavkama da se ukine aero tema, jer kao to oslobađa resurse.

voodoo_
4.1.2018, 0:46
Nude, zato što onda one kreiraju svoj Direct3D kontekst pa da ne moraju da se otimaju sa Aerom oko resursa :)

Laskaris
4.1.2018, 11:14
ATI tj AMD kartice se mnogo bolje snalaze sa tearingom na win 7 (basic tema) od nVidie i Intela. Intel je najlosiji u tom smislu. Vsync naravno mora biti ukljucen.

Malik Tintilinic
19.3.2018, 18:22
Imam Win7 32-bit (dual-boot sa 64-bit Ubuntu), pa me zanima da li bih mogao da taj WIn pregazim 64-bitnim? Narano, da ostane i Ubuntu.

sonet
21.4.2018, 21:41
Поштовани, имам проблем, вероватно имате решење...

Постоји фолдер на мом харду који није могуће избрисати. Уз препоруку, нешто сам избрисао помоћу Start Unlockera, али и даље има неколико фолдера и фајлова које никако не могу да избришем...

Шта ми је чинити?!

Хвала унапред.

Lex987
21.4.2018, 23:06
Поштовани, имам проблем, вероватно имате решење...

Постоји фолдер на мом харду који није могуће избрисати. Уз препоруку, нешто сам избрисао помоћу Start Unlockera, али и даље има неколико фолдера и фајлова које никако не могу да избришем...

Шта ми је чинити?!

Хвала унапред.

Probaj IObit Unlocker
(https://www.iobit.com/en/iobit-unlocker.php)

sonet
21.4.2018, 23:28
probaj iobit unlocker
(https://www.iobit.com/en/iobit-unlocker.php)

Нисам успео са тим програмом...

Malik Tintilinic
21.4.2018, 23:43
Meni je koristio Unlocker http://fr.wikipedia.org/wiki/Unlocker

Lex987
21.4.2018, 23:55
@ sonet

LockHunter (https://www.techspot.com/downloads/4860-lockhunter.html)
Jos jedan pokusaj :)

sonet
22.4.2018, 19:59
@ sonet

lockhunter (https://www.techspot.com/downloads/4860-lockhunter.html)
jos jedan pokusaj :)

Неће па неће... Ни то није успело, ни класично брисање помоћу "дилит"...

Picard
22.4.2018, 21:15
Digni live Linux sa USB-a i brisni.

water wizard
22.4.2018, 21:27
format c

Laskaris
23.4.2018, 6:58
format c
A ako podaci nisu na C:\? :-P

Slazem se da je neki live linux najbolje resenje. Mint ce posluziti odlicno, vec nakaci sve particije, samo treba pobrisati nezeljene podatke.

sonet
23.4.2018, 21:22
A ako podaci nisu na C:\? :-P

Slazem se da je neki live linux najbolje resenje. Mint ce posluziti odlicno, vec nakaci sve particije, samo treba pobrisati nezeljene podatke.

Хвала свима на труду, извињавам се, ако може неко да ми објасни поступак инсталације + брисанја тог спорног фолдер?!

Напомена: Многе фолдере сам обрисао помоћу класичног "delete" или прекo unlockera... Остало је још неколико малих фолдера и никако да их избришем...

sonet
24.4.2018, 19:53
Digni live Linux sa USB-a i brisni.

Извињавам се, можете ли ми објаснити поступак инсталације (дизања) тог live Linux, наравно са поступком брисања спорних фолдера и фајлова?!

Захваљујем унапред.

Svetislav
25.4.2018, 7:57
Jednostavno, narezi botabilni CD ili napravi USB Pri podizanju izaberi da se sistem dize sa CD-a USB-a. Pojavice se prozor gde ce biti opcija Live..... ili instal ti iyaberi Live i sve drugoce sam odraditi. Trebalo bi da se na desktopu pojavi Computer Home i disk volume /odnosno tvoji diskovi/.

water wizard
25.4.2018, 7:59
... Остало је још неколико малих фолдера и никако да их избришем...
To ti je gubljenje vremena ako ne zauzimaju mnogo mesta

sonet
25.4.2018, 19:16
to ti je gubljenje vremena ako ne zauzimaju mnogo mesta

Наравно да не заузимају много простора, али ми "боду" очи својом појавом...

DeCoy
25.4.2018, 21:27
Desni klik, properties, pa čekiraj hidden...

sonet
28.4.2018, 20:54
desni klik, properties, pa čekiraj hidden...
Да, то сам и урадио... Мислио сам да га могу избрисати трајно, а не да га скривам... Хвала, у сваком случају...

bobiv
30.5.2018, 22:08
Dešava se da mi komp kad podigne sistem stalno drlja po hdd..
Inače to traje nekih par minuta posle radi normalno..
Radi se o win 7 x64 sp1 ..Skoro sam ga instaliro al me ovo nervira..
Nemam puno rama 4 gb u dual i sata 2 hdd wd blue..

Shonkas
30.5.2018, 22:54
Dešava se da mi komp kad podigne sistem stalno drlja po hdd..
Inače to traje nekih par minuta posle radi normalno..
Radi se o win 7 x64 sp1 ..Skoro sam ga instaliro al me ovo nervira..
Nemam puno rama 4 gb u dual i sata 2 hdd wd blue..

Da nije AV ukljucen da skenira pri dizanju sistema? Progledaj u task menadzeru sta radi....

bobiv
30.5.2018, 23:12
Koristim nod 32AV al msilim da nije on proveriću za svaki slučaj..

bachi
31.5.2018, 8:06
NOD32 po defaultu ima uključen startup scan.

bobiv
31.5.2018, 17:14
Izgleda da je nod.Nemam nekih ostalih procesa kad dize sistem..
Jbg nova verzija sve više zahtevan al i vredi..Win sa njim dugo traje bar meni..

Milic15
31.5.2018, 20:01
Narezao sam sebi Windows 7 64bit Ultimate na DVD,nakon cega sam proverio dali radi sve kako treba i radilo je normalno,ali mi se pojavi slika na kojoj trebam da odaberem nacin boota.Ukoliko kliknem na 1 instalacija krene,a ako kliknem 2 izbaci neki error.Zanima da li neko zna sta to znaci i zasto se pojavljuje?Evo slika:
https://ibb.co/eTCEdJ

Shonkas
31.5.2018, 22:26
Izgleda da je nod.Nemam nekih ostalih procesa kad dize sistem..
Jbg nova verzija sve više zahtevan al i vredi..Win sa njim dugo traje bar meni..

Ma nije zahtevan, samo ti iskljuci skeniranje pri dizanju sistema!

water wizard
1.6.2018, 3:17
win 8.1 se diže mnogo brže, win 7 kad botujem pola sata čekam...

Laskaris
1.6.2018, 11:09
win 8.1 se diže mnogo brže, win 7 kad botujem pola sata čekam...
Ali se i iskljucuje sporije ako imas obican hard disk jer sa diska cita u RAM da bi se pri bootu podigao brze.. To je malo presipanje iz supljeg u prazno mada se u krajnem rezultatu ipak vidi neko ubrzanje.. Istini za volju, i meni se 8.1 vise svidja. GUI je brzi od GUIja na win 7. Jesu metro aplikacije uglavnom sve prilicno zastarele sada, ali rade (metro skype je naravno mrtav). MSN Weather ima glup "update" bug pa ga valja deinstalirati. Zamenio sam ga The Weather Network aplikacijom. Store aplikacija takodje nije idealna ali radi ipak. Neuporedivo stabilniji OS od raspalog win 10 koji bi i bio ok da ga Microsoft ne urnise apdejtima...

water wizard
1.6.2018, 12:27
taj metro nisam ni koristio blokirali mi email a bez toga neće.. a nisam primetio da se duže gasi

bachi
1.6.2018, 12:43
Uključi hibernate još od windows 2000 i windows ima da se podiže ko zmaj. :D

Markius
1.6.2018, 12:57
taj hibernate je uvek bio blago bagovita stvar i onda i nemam naviku to da koristim. Mozda jedno kratko vreme u proslosti jesam.

water wizard
1.6.2018, 13:36
ja ga stavljam u sleep, ne radi a sve stoji u ram i pali se na klik mišem

Laskaris
1.6.2018, 13:36
taj metro nisam ni koristio blokirali mi email a bez toga neće.. a nisam primetio da se duže gasi
Gasi se duze nego sedmica. Sigurno mu bar 5 sekundi duze treba sa sporijim hard diskom.

bachi
1.6.2018, 13:53
taj hibernate je uvek bio blago bagovita stvar i onda i nemam naviku to da koristim. Mozda jedno kratko vreme u proslosti jesam.

Stavio sam ga više stotina računara, jednocifreni broj je imao problema. Verovatno ne legne neki drajver kako treba, pa napravi haos.

Pele10
1.6.2018, 15:49
Internet wireless nece da radi sa w7 od sinoc. Na mobu hoce. Pise konekcija ima, jacina veze ok, updatovani drajveri, wifi on, intel za wifi enable sve ok. Sve je kako treba , a nece da se poveze. Ruter sam restartovao i on nece. O cemu se radi?

Laskaris
1.6.2018, 16:27
Desni klik na wireless konekciju u sistem tray pa na troubleshoot problems. Windows ce sam da ti resi problem.

bobiv
16.6.2018, 20:49
Jel zna neko kako da u win isključim onu admin stvar ..
Primer u program files treba da promenim neki parametar..
Konkretno u text formatu..On mi ne da trazi neku dozvolu..
To se ranije nije dešavalo sad u sp uveli..Hvala..

bachi
17.6.2018, 10:07
Jel zna neko kako da u win isključim onu admin stvar ..
Primer u program files treba da promenim neki parametar..
Konkretno u text formatu..On mi ne da trazi neku dozvolu..
To se ranije nije dešavalo sad u sp uveli..Hvala..

https://knowledge.autodesk.com/search-result/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/How-to-turn-off-User-Account-Control-in-Windows.html

bobiv
18.6.2018, 14:27
Namešteno radi ko sat..

Quark
13.7.2018, 19:21
Ako se ne varam, "System Reserved" particija je mala particija od 100 do 500 MB koja je namenjena kao ispomoć sistemu? Sistem se uvek instalira na neku od "Primary" particija?

Postoji li neka razlika ako je sistem instaliran na Primary ili na System Reserved particiju (u slučaju da je ista dodatno proširena)?

water wizard
13.7.2018, 19:25
ne to je za particije, boot sektor i slično nije za sistem

Quark
13.7.2018, 19:37
OK, hvala. ;)

A zna li neko da li može da bude nekih posledica ako se taj System Reserved proširi i na njega regularno instalira sistem? Pri tome pored te System Reserved i ostalih Primary particija ima 500 MB slobodnog unallocated space koji možda može da preuzme tu potrebnu ulogu za boot sektor itd a možda i ne, to ne znam.

To sam isprobao i za sada ne vidim nikakvu razliku u radu osim što ispred C particije piše System Reserved (C: ) umesto Local Disk (C: ).

water wizard
13.7.2018, 19:41
nisam radio takve eksperimente, uradi beckup važnih podataka da ne bude posle kuku lele

Quark
13.7.2018, 19:50
nisam radio takve eksperimente
Najverovatnije je da si normalan čovek. :cool:

Bilo bi zanimljivo čuti šta o ovome misli neko ko je imao posla sa tim ovako ili onako ali kao što kažeš, bekapovaću podatke, preraspodeliti particije ponovo i drmnem novi sistem i rešeno. Mada i ovako deluje sasvim sve ok. :)

real022
13.7.2018, 19:59
Hteo bih da od slobodnog prostora na particiji, (1 Tb disk, slobodno 300 Gb), napravim novu particiju radi instalacije win 10.

Da li postoji neka brža varijanta od "Shrink" opcije iz disk managmenta.

Kad upalim disk defragmenter vidim da je na 0.82% posle pola sata :kreza:

C64freak
14.7.2018, 14:29
Defragments se ne radi manuelno od windows 7, ako hoces da shrinkujes particiju idi desni klink na computer pa menage i kliknes na disk menagment

real022
14.7.2018, 23:51
defragment služi samo da vidim progres shrinkovanja...

btw, ne može brže.

kapetan_Miki
4.12.2018, 11:10
ima li neko ikustva sa lenovo laptopima, konkretno model g50-30, ne mogu nikako windows 7 na njemu da rešim. evo već sam dva dana izgubio i pomaka nema. nisam goreg branda vidio za instaliranje sedmice od lenova i njegovih bios podešavanja.

u čemu je stvar, prvi put instalacija uspela ali nije mogao windows da se aktivira putem daz loadera (unsupported partiton table). po ovim "hakerskim" forumima saznam da je to nešto vezano za mbr format particije. u međuvremenu vidim da postoji nova verzija biosa za isti, instaliram taj novi bios i hajde reko da probam sa generation2 .iso fajlom koji je pre-activated sa daz loaderom. naravno govorim o bootabilnom usb drajvu na koji je .iso stavljem preko rufusa.

i tu sad nastaju problemi, na prvom ekranu instalacije nema nikakvog kursora miša, niti radi tastatura. opcije biosa nude postavke za win8, win7 i other OS. probam sa win8 i other OS, pojavi se kursor, odradi instalaciju i nakon prvog automatskog reboota, pojavi se na sekundu plavi ekran sa greškom i onda drugi ekran koji izgleda otprilike ovako:

https://lnv.i.lithium.com/t5/image/serverpage/image-id/126973i26DC1B6306C8AF12/image-dimensions/590x443?v=1.0

s tim što kod mene nema ovog u donjem delu, nego imaju one safe mode opcije. dakle gornji deo ekrana identičan, donji sa safe mode opcijama.

nema šta nisam probavao u biosu od postavki, ili nema kursora ili ne može da boota windows nakon instalacije.

ovo nikad u 25 godina nisam doživeo, da sam znao da se kod lenova ovako može iskomplikovati instalacija windowsa 7, nikad to ne bih uzeo da radim.

ima li neko ideju?

na drugim forumima su mi tratili vreme sa pričom oko GPT/mbr particije, u kojem od ta dva formata napraviti bootabilni usb, sve sam probao, ali uvek isto. na win7 postavkama biosa nemam kursora, na win8 i other OS ne može da boota windows nakon instalacije.

šta uraditi? pomagajte :D

kapetan_Miki
4.12.2018, 11:12
ima li neko ikustva sa lenovo laptopima, konkretno model g50-30, ne mogu nikako windows 7 na njemu da rešim. evo već sam dva dana izgubio i pomaka nema. nisam goreg branda vidio za instaliranje sedmice od lenova i njegovih bios podešavanja.
u čemu je stvar, prvi put instalacija uspela ali nije mogao windows da se aktivira putem daz loadera (unsupported partiton table). po ovim "hakerskim" forumima saznam da je to nešto vezano za mbr format particije. u međuvremenu vidim da postoji nova verzija biosa za isti, instaliram taj novi bios i hajde reko da probam sa generation2 .iso fajlom koji je pre-activated sa daz loaderom. naravno govorim o bootabilnom usb drajvu na koji je .iso stavljem preko rufusa.

i tu sad nastaju problemi, na prvom ekranu instalacije nema nikakvog kursora miša, niti radi tastatura. opcije biosa nude postavke za win8, win7 i other OS. probam sa win8 i other OS, pojavi se kursor, odradi instalaciju i nakon prvog automatskog reboota, pojavi se na sekundu plavi ekran sa greškom i onda drugi ekran koji izgleda otprilike ovako:

https://lnv.i.lithium.com/t5/image/serverpage/image-id/126973i26DC1B6306C8AF12/image-dimensions/590x443?v=1.0

s tim što kod mene nema ovog u donjem delu (nema status i info), nego imaju one safe mode opcije. dakle gornji deo ekrana identičan, donji sa safe mode opcijama.
nema šta nisam probavao u biosu od postavki, ili nema kursora ili ne može da boota windows nakon instalacije.
ovo nikad u 25 godina nisam doživeo, da sam znao da se kod lenova ovako može iskomplikovati instalacija windowsa 7, nikad to ne bih uzeo da radim.
ima li neko ideju?
na drugim forumima su mi tratili vreme sa pričom oko GPT/mbr particije, u kojem od ta dva formata napraviti bootabilni usb, sve sam probao, ali uvek isto. na win7 postavkama biosa nemam kursora, na win8 i other OS ne može da boota windows nakon instalacije.

kapetan_Miki
4.12.2018, 11:13

s tim što kod mene nema ovog u donjem delu (nema status i info), nego imaju one safe mode opcije. dakle gornji deo ekrana identičan, donji sa safe mode opcijama.

ima li neko ideju?

bachi
4.12.2018, 11:49
unsupported partiton table znači da si Windows podigao kao UEFI i onda naravo da neće da može. Koristi Professional ili Enterprise verziju tu može da se aktivira preko KMSa.

Dakle, u BIOSU uključi CSM i ako ima stavi da bude legacy only i namesti ta podešavanja za Windows 7, a mogao bi i po koji screenshot opcija u BIOSu da daš.

Pokreni instalaciju i prilikom instalacije konvertuj iz gpt u mbr (ako imaš neke bitne podatke, sačuvaj ih negde druge, jer se ovim brišu podaci).

Konverziju vršiš ovako:

Kada učita Windows 7 setup, stisni SHIFT+F10 i pojaviće ti se komand prompt.

Zatim kucaj diskpart i enter

Zatim kucaj list disk i enter

Nađi koji je tvoj hard.

Pod pretpostavkom da je 0, kucaj select disk 0 i stisni enter

Zatim kucaj clean i enter

Zatim kucaj convert mbr i enter

Posle toga nastavi normalno sa setupm i instaliraj Windows 7 Pro ili Enterprise.

kapetan_Miki
4.12.2018, 13:20
neće ništa od toga, već sam sve to pokušavao.

prilikom prve instalacije bilo je sve namešteno na legacy/legacy priority first i nije hteo da aktivira preko daz loadera (unsupported partition table). bootabilni usb .iso sam taj put odradio po automatskim postavkama rufusa.

stavljao i professional (doduše retail) i nije hteo niti preko jednog aktivatora da se aktivira (svaki put poruka da ne može jer nije VL).

odustanem od toga, ažuriram bios sa lenovo support sajta, skinem generation2 .iso sa pre-activated daz loaderom i onda imam gore opisane dve situacije:

1. ako je bios podešen na win7 mode, nemam kursora, niti bilo šta mogu uraditi kada krene instalacija, samo gledam onaj početni instalaconi ekran;

2. ako se stavi na win8 ili other OS mode, onda ima kursor i krene instalacija, ali nakon prvog automatskog reboota pojavi se na sekundu plavi ekran i onda slika slična onoj iz prethodnog posta.

radio u command promptu pretvaranje particije u mbr (ono isto što si i ti napisao), flešovao .iso u rufusu i kao GPT i kao mbr, ništa sve isto se dešava kao pod tačkama 1. i 2.

nikad u životu ovo nisam doživio, eno gledam i lenovo support je pun tema oko intaliranja windowsa 7 na taj model laptopa.

nemam više ideja šta da radim, čak sam i po youtube klipove gledao, sve pokušavao kako tamo piše, međutim opet sve isti rezultati kao pod tačkama 1 i 2.

kapetan_Miki
4.12.2018, 13:23
p.s. ovo je bios tog modela, s tim da sam ja ažurirao jučer bios na v48 (bio je na v47):

https://www.youtube.com/watch?v=mnemzq1YqNA

https://www.youtube.com/watch?v=F8zaFeBqg1U

water wizard
4.12.2018, 13:29
jel ima taj laptop uopšte podršku za win7, drajvere i to... novi laptopovi se prave bez podrške za starije windowse..

kapetan_Miki
4.12.2018, 13:45
ima, laptop je iz 2015-te, ima profile u biosu za win7, win8 i other OS.

e da, i ovo mi se zna pojaviti nakon prvog reboota tokom instalacije windowsa 7:
https://i.stack.imgur.com/ModWx.jpg

https://www.windowspasswordsrecovery.com/images/topic/fix-windows/boot-manager-failed.jpg

water wizard
4.12.2018, 14:09
a jel si probao original win a ne te modifikovane?
Znači trebaš da staviš na legacy, csm, mbr i u rufusu da staviš za mbr da pravi.

Probaj i windows 8.1...

ZoNi
4.12.2018, 15:32
Ja instalirao Win7 na nekoliko Lenovo laptopa i nikada nije bilo nekih ozbiljnijih problema.

kapetan_Miki
4.12.2018, 15:35
nisam probao originalni, jer sam dosad na desetine puta digao sistem preko generation2 .iso fajlova. nemam vremena da instaliram sve apdejte za windows 7, zato uvek koristim generation2 (pošto više nema murphy-a 78).

ti kada pokreneš rufus 3.0 i izabereš .iso fajl, on automatski podesi na koji format ide i meni uvek stavi na CPT.

na nekoliko tech foruma govore da treba ostaviti CPT jer on radi i na uefi i na legacy biosu, dok mbr radi samo na legacy.

ja sam obe varijate probao, dakle kreiranje usb-a i u CPT modu i u mbr modu i ne radi ni na jednom. mislim da to nije problem, jer sam prvi windows koji nisam mogao aktivirati zbog "unsuported partition table" digao sa automatskim postavkama rufusa.

znam samo da sam milion puta opsovao u sebi lenovo i njihove laptope.

kapetan_Miki
4.12.2018, 15:38
Ja instalirao Win7 na nekoliko Lenovo laptopa i nikada nije bilo nekih ozbiljnijih problema.

otiđi na lenovo support forum za ovaj model, pa ćeš videti veselja.

a dovoljno ti je baciti pogled i na youtube.