Prikaži potpunu verziju : Da li su stare igre bile zabavnije?
I jos nesto, grafika je oduvek bila bitna komponenta (naravno ne uvek i najbitnija)...Sa ovim se totalno slazem. Amiga i automati su u to vreme izuvali sto se tice grafike. A sto se tice debeljka, mnogi su kupovali igre samo zbog izuzetne muzike Rob Hubbarda i ostalih velikana.
Ako se ipak sa jednim zetonom igra kratko, igrac je brzo gubio interesovanje pa je zaista bila umetnost naci pravu meru.
Ne baš. Skoro sve igre na automatima imale su difficulty slajder (0..9) pa je gazda buvare mogao da prilagođava težinu po želji. Npr, kad tek dobije igru, spusti težinu, pa kad se igrači naprime i krenu da deru, on podigne, pa kad opadne interesovanje, on opet spusti, i tako.
mozda a mozda smo jednostavno malko prerasli igre zar ne? pre mi nije trebalo mnogo da me igra okupira a sad je to sve teze i teze a da ne pominjem i copy paste efekat tj da je sve vidjeno vec na primer total war, da da ovo je u japanu ono u doba rima ali u sustini razlika i nije nesto ogromna razlikuju se samo detalji i grafika koja meni nikad nije bila mnogo bitna
Ta prica kako su nove igre repetitivne. Kako su dosadne i predstavljaju vec vidjeno uglavnom se odnosi na period zadnjih pet do deset godina. Ranije toga nije bilo. Ili bar ne u tolikoj mjeri. A da li su stare igre zaista bile toliko inovativne koliko nam se cini? Ne bih rekao.
Krajem osamdesetih i pocetkom devedsetih igrale su se platforme, beat 'em up, shoot 'em up, arkadne sportske igre i arkadne voznje, maze (Pik-Man, Bomberman), puzzle, versus tabacine, platformske avanture... Uglavnom su igre iz ovih zanrova bile slicne kao jaje jajetu. Recimo nakon izlaska Super Maria nicale su na stotine klonova te igre. Igre nisu imale pricu. Samo dobijete medu/zeku/slona i u svakoj platformi radite jedno te isto. Godinama se nije moglo naci nista novo u tim platformicama, a svake godine su bile sve popularnije i popularnije... Ili beat 'em up. Prica kllise. Ides i samo pritisces jedan do dva tastera za tabanje/skok. I tako je funkcionisala gotovo svaka igra. Nije tu bilo nikakve inovativnosti novih igara u odnosu na stare... Sve arkadne voznje, ne bitno da li se pojavile 85.e ili 92.e, su u osnovi funkcionisale na potpuno isti nacin. O sportskim igarama i da ne pricam. Pucacke igre - klasika, sve Space Invaders klonovi. Pomjeras jedan piksel. Pucas i izbjegavas druge... I na potpuno istu shemu je proizvedeno na hiljade igara. Sto pokazuje koliko se dugo drzao tako jednostavan gameplay i koncept. Ili Shadow of the Beast? Sta je tu bilo toliko inovativno i novo sto nije postojalo u ranijim Castlevania naslovima? A igra je postala izuzetno popularna.. Iako prepuna "vec vidjenog" kao i svi ostali slicni naslovi kasnije.
Svaka igra je bila prica za sebe! Niko nije primjecivao da su igre klonovi jer su ljudi bili zaneseni svakim fragmentom igre. Svakom novom nijansom boje i "novim" zvukom, tako da nikoga nije zanimalo da li je to vec postojalo ili ne. Ljudi su tek kasnije postali strogi kriticari. Toga kod starih igara nije bilo. Moje misljnje je da "novopecene" stare igre uopste nisu bile inovativne u odnosu na ranije "veterane" koji su decenijama vec postojali. Ali i da su kao takve kakve su imale odlican prijem kod igraca. Sto danas nije slucaj. Ne sto su igre postale repetitivne, vec zato sto se u srzi promjenila igracka kultura i navike prosjecnog igraca.
Evo jos koja igra za primjer:
Donkey Kong Contry - Obicna platforma. Trci, skaci, skupljaj banane. Igra je postala izuzetno poznata u svijetu samo zato sto je imala za svoje vrijeme i SNES sistem nevjerovatnu grafiku. Nista tu specijalno u gameplay-u i prici nije bilo. U srzi je funkcionisala kao bilo koja platforma iz osamdesetih. Pa ipak nikome nije palo na pamet da ga smara "vec vidjeno". Ljudi su cijenili i voljeli tu igru.
Lotus - Arkadna voznja. Pred sobom imate put, pravougaonik kojim upravljate (vasim autom) i ostale pravougaonike tj. druge vozace. Cilj je da ih zaobidjete i na vrijeme predjete stazu. Koliko je samo osmadesetih i devdesetih bilo takvih igara... Koje su se razlikovale samo u boji i animaciji "vozila" i puteva. A da su funkcionisale na poptpuno isti nacin. Sto prije, sto poslije Lotus-a. I niko nije pljuvao takve igre i smatrao ih "poluproizvodima"...
FIFA 95 - Devedestih se pojavio ogromana broj sportskih igara. Pa tako je svijet ugledala i FIFA. Za to vrijeme je FIFA 95 izgledala OK. Ali kada bi dobili da isprobate jos koju fudbalsku sportsku arkadu ne bi uopste mogli da se snadjete u tom mnostvu igara. Svaka bi vam igra bila kao FIFA i uopste ne bi znali sta karakterise 95 ili 96, ili po cemu su losije starije fudbalske arkade. A isto je bilo i sa svim ostalim sportskim igarama. Uticajne, revolucionarne promjene se nisu mogle naci ni mikroskopom.
Final Fight - Tabacina za automate. Haggar, Cody i Guy mogu samo da udaraju negativce i skacu. Svi nivoi su potpuno isti, samo sa drugacijim, ali opet slicnim pozadinama. Sve tabacine su iste, samo sa razlictim imenima likova i negativaca... Ako mi ne vjerujete pokrenite MAME i uvjerite se. Probajte bar desetak tabacina...
...Final Fight - Tabacina za automate. Haggar, Cody i Gay mogu samo da udaraju negativce i skacu. Svi nivoi su potpuno isti, samo sa drugacijim, ali opet slicnim pozadinama. Sve tabacine su iste, samo sa razlictim imenima likova i negativaca... Ako mi ne vjerujete pokrenite MAME i uvjerite se. Probajte bar desetak tabacina...
Kad vec pominjes Final Fight, da kazem da je bio revolucija kad je izas'o, a sta tek reci o "Mustafi"(kako je bio poznat u ovim krajevima), naravno rec je o CapCom-ovom automatu Kadilaci i Dinosaurusi. Mislim da jos nije nadmasen ovaj bit'em'ap ! (U Ohridu i dan-danas mozete da odigrate koju partiju i to na pravom automatu a ne "PC u kutiji" - tzv MAME cab) - Licno odigrao prosle godine na odmoru!
P.S. Nadam se da se Guy ne ljuti na tvoj lapsus Gay i da nije sacuvaj boze gej :kreza:
Kad vec pominjes Final Fight, da kazem da je bio revolucija kad je izas'o, a sta tek reci o "Mustafi"(kako je bio poznat u ovim krajevima), naravno rec je o CapCom-ovom automatu Kadilaci i Dinosaurusi. Mislim da jos nije nadmasen ovaj bit'em'ap ! (U Ohridu i dan-danas mozete da odigrate koju partiju i to na pravom automatu a ne "PC u kutiji" - tzv MAME cab) - Licno odigrao prosle godine na odmoru!
P.S. Nadam se da se Guy ne ljuti na tvoj lapsus Gay i da nije sacuvaj boze gej :kreza:
Double Dragon je bio veca revolucija. A imao je i raznovrsniji gameplay. Final Fight je postao popularan samo zato sto je prvi uveo novi graficki engine. Predivna grafika i raskosne animacije predstavljale su glavne adute Final Fight-a. Njima je privukao igrace. Ali tada to nikome nije smetalo. Dok danas svi pljuju Krizu zato sto nema pricu ili ne znam sta, iako ima najbolju grafiku i odlican gameplay. Nekada je to bilo nezamislivo. Jer da jeste ne bi postojao ni jedan klasicni hit.
I zao mi je za Guy-a. Valjda se nije naljutio za lapsus. :D
Nash Knight
26.5.2011, 19:42
To je tema za posebnu raspravu. Da, zvanicno je Double Dragon prvi napravio revoluciju u beat'em up igrama, ali po mom mishljenju ta igra je krsh. Tek je od nekog treceg dela ili tako nesto dobila solidnu igrivost. Final Fight je za DD umetnicko delo po svakom kriterijumu.
Inace bitno je da igra bude KARAKTERISTICHNA. Likovi iz FFa su kasnije ubacivani u jos milion igara, mainly Street Fightere i slicne borilacke igre. Celokupan dizajn te igre je jako upecatljiv i prepoznatljiv. Crysis je dobra igra, ima dobru grafiku i gameplay ali sem odela nista u njoj nije narucito upecatljivo, i za koju godinu ce biti potpuno zaboravljena.
el_corona
28.5.2011, 11:20
Znate kako, stare igre ste igrali kao klinci ili kad ste bili mladi a sad se ostaralo pa se nama vremena za dokolicu iz tog razloga su vam mozda stare igre bile bolje. Mozda je jos nekom palo na pamet ovo moje misljenje ali gde da citam sad celu anketnu temu :paranoia:.
^
A kako objasnjavas onda trenutne rezultate glasanja - ne znam koja je prosecna starost posetilaca foruma ali ne verujem da je preko 19 godina. meni je skoro 36 i verujem da zaista imam pravo da pricam o starim igrama - tj igrama sa spektruma, C64, automata i onih malih dzepnih (sto je tu tek bilo zabavnih igara).
Inace bitno je da igra bude KARAKTERISTICHNA.
A sta mislis zasto je Final Fight bio karakteristican? Pa bas zbog lijepe, upecatljive i prepoznatljive animacije. Za koju je trebao hardver najnovije generacije. Nekada je svaki napredak hardvera predstavljao pravu revoluciju u svijetu gejminga. Dok danas ne da nam je postalo svejedno, vec nas cak i smaraju quad core procesori i najnovije graficke kartice.... Nekada su mnogo znacile "sitnice" za koje ljude danas "zabole cosak". Vjerujem da bi, da se sutra pojavi igra karakteristicna koliko i Final Fight ostala potpuno nezapazena i podcjenjena...
Nash Knight
31.5.2011, 6:37
Ne bih rekao. Ono shto je karakteristichno su detalji, dizajn, male stvari. FF je imao upechatljive neprijatelje i nivoe i taj dizajn su igre slicnog tipa krale posle godinama. Takve stvari se i dalje pamte. Kao shto ce svako ko je makar jednom video prvu kraljicu iz FFa uspeti da je zapamti na keca, a nece vecinu likova koji se biraju (sem Haggara :)) tako ce svi jos dugo pamtiti odelo iz Crysisa, a manje neprijatelje ili recimo onog ko nosi odelo :)
Znate kako, stare igre ste igrali kao klinci ili kad ste bili mladi a sad se ostaralo pa se nama vremena za dokolicu iz tog razloga su vam mozda stare igre bile bolje. Mozda je jos nekom palo na pamet ovo moje misljenje ali gde da citam sad celu anketnu temu :paranoia:.
Postoje nove igre koje su zanimljive i zanimljivije od starih, ali takvih izroda je malo.
el_corona
31.5.2011, 13:42
^
A kako objasnjavas onda trenutne rezultate glasanja - ne znam koja je prosecna starost posetilaca foruma ali ne verujem da je preko 19 godina. meni je skoro 36 i verujem da zaista imam pravo da pricam o starim igrama - tj igrama sa spektruma, C64, automata i onih malih dzepnih (sto je tu tek bilo zabavnih igara).
Stvarno ne znam sta pokusavas ovim da kazes :), niko ti ne osporava to pravo, cak sta vise slazem se sa tobom. Rezultate glasanja objasnjavam upravo izjavom iz prethodnog posta npr. bio sam mladji igrao sam vise igara (starije igre sve osim C64) bilo mi je generalno dosta zanimljivije da ih igram nego ove danasnje pa iz tog razloga i manje igram ove danasnje igre, mozda samo jednostavno prerastam igre i ne nalazim ih zanimljivim kao nekada.
Postoje nove igre koje su zanimljive i zanimljivije od starih, ali takvih izroda je malo.
Evo i u ovoj izjavi se prepoznajem i slazem se. Dal sad zbog gejmerske industrije ili zbog sebe kao individue koja polako ostavlja video igre iza sebe jos tacno ne znam :).
@Nash Knight i Zuti Bar
Mighty Final Fight, epska igrica http://www.youtube.com/watch?v=8M8GuQAmI3I igrao sam je na Nintendu i Terminatoru. Skoro sam je pomenuo u temi Preporucite staru igru http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1306558&postcount=176 provalite samo kako covek prelazi igru za ~9 minuta, hahahahaha a ja mislio ja jedini igrao tu igru :to_care:
СлобаСрбија
6.7.2011, 13:33
Да не отварам нову тему, а нисам нашао одговарајућу, да питам овде.
Да ли постоји могућност да се игра "Oni" на Виндовсу 7?
Пробао сам неке закрпе али није успело. Иначе, у питању је ова игрица:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2e/Oni_Coverart.jpg
Игре су, дефинитивно, биле далеко забавније ( и боље) све до неке 2002-2003. године... након тога се нешто променило и то врло...врло лоше.
Да не отварам нову тему, а нисам нашао одговарајућу, да питам овде.
Да ли постоји могућност да се игра "Oni" на Виндовсу 7?
[/IMG]
Da, jedna od mogucnosti je da "nabavish" PS2 disk/iso iste igre i poterash preko PCSX2 - radi savrseno !
СлобаСрбија
7.7.2011, 9:59
Хвала, пробаћу.
meni su definitivno stare igre bile zabavnije...spectrum, amstrad, amiga..
Ma nisu,sada su igre sve realnije. Super mario mi je bio zabavan i to je to.
I jesu i nisu,mene trenutno gaze godine,imam potrebu da skinem igru pogledam kako izgleda,sta je autor hteo da kaze i to je to,mrzi me da igram, ne privlacime,delimicno tome su krive online igre sa pravim igracima,igrati posle toga protiv kompjutera uopste nije zabavno,ovo je moje misljenje.Zamislite ove igre u doba moje mladosti kad je cepao commodore 64 a kasnije sega i nintendo konzole,kako bi mi tad bale isle na usta,jednostavno sve u svoje vreme....
Ja mislim da su stare igre zabavnije na slican nacin na koji su i stari crtani filmovi "od 7 minuta" zabavniji od danasnjih polusatnih crtaca.
Glavni razlog je po meni sto se u zadnjih 15-eastak godina programeri mnogo trose na "oponasanje realnosti", a upravo zbog toga ispastaju aspekti kao sto su ideja, zabava, kreativnost, ostavljanje licnog pecata, balans i sl. U mainstreamnu proizvodnje igara vec odavno je pocelo da se puca na sigurno, i jako je apsurdno da danas, kada imamo tako jake kompjutere u odnosu na one pre 20-30 godina, mnoge igre lice jedne na drugu kao jaje jajetu.
Htedoh samo jos da preciziram, to ne znaci da se danas ne prave KVALITETNE igre, naravno da ih ima. Ali ZABAVNE, vrlo retko i gotovo iskljucivo u flash-retrogaming andergraundu.
gundamnrt87
5.10.2011, 17:27
Ja mislim da su stare igre zabavnije na slican nacin na koji su i stari crtani filmovi "od 7 minuta" zabavniji od danasnjih polusatnih crtaca.
Glavni razlog je po meni sto se u zadnjih 15-eastak godina programeri mnogo trose na "oponasanje realnosti", a upravo zbog toga ispastaju aspekti kao sto su ideja, zabava, kreativnost, ostavljanje licnog pecata, balans i sl. U mainstreamnu proizvodnje igara vec odavno je pocelo da se puca na sigurno, i jako je apsurdno da danas, kada imamo tako jake kompjutere u odnosu na one pre 20-30 godina, mnoge igre lice jedne na drugu kao jaje jajetu.
Htedoh samo jos da preciziram, to ne znaci da se danas ne prave KVALITETNE igre, naravno da ih ima. Ali ZABAVNE, vrlo retko i gotovo iskljucivo u flash-retrogaming andergraundu.
Potpisujem svaku rec :)...moram te ispraviti za crtani film,pogledaj neku animu(verujem da za to neces reci kao za ovo isto,ipak i ona spada u neki film...)...da ne bi masio temu ;)
Poredio sam neki need for speed sa Lotus-om sa amige,i definitivno radije danas picim lotus nego neki nfs naslov ...................:alealeee:
Znam o cemu pricas, voleo sam ja mnogo ko klinac i Gramzorta i Tritona, ali na polusatne crtace sam mislio pre svega u "zapadnom" svetu :)
Pinball Wizard
6.10.2011, 15:22
Lotus! *kopanje po polici*
Hvala za podsecanje :)
NjegovaWisost
7.10.2011, 0:08
Možda je bolje da prepravite pitanje u:
Da li su vam igre nekad bile zabavnije?
:)
Slavisa83
7.10.2011, 10:24
Ukusi su razliciti,ali meni su definitivno starije igre i zabavnije i zaraznije:cool:
Znam o cemu pricas, voleo sam ja mnogo ko klinac i Gramzorta i Tritona, ali na polusatne crtace sam mislio pre svega u "zapadnom" svetu :)
Aaaaa Granzort :)) all times fav :D
http://www.youtube.com/watch?v=nqJSf4t8JkY
A starije igre su utoliko bile zabavnije jer su bile manje podložne hiperprodukciji a i mi smo bili mlađi i te stvari su bile relativno nove tada. Lasno je sada sedeti ispred tfta i spamovat quick save, de da vidim nekog da pređe Tokija ili Dragon Ninju sa jednim žetonom :)
Video sam prelazak Dragon Ninje sa jednim zetonom :D
Nash Knight
7.10.2011, 19:49
B0gami u lokalnoj fliperani prelazilo je puno njih i Tokija i Dragon Ninja jednim zetonom, kao i neke mnogo teze igre. Moj najveci podvig mi je prelazenje King of Dragons jednim zetonom, mada sam i na puno drugih igara blizu.
B0gami u lokalnoj fliperani prelazilo je puno njih i Tokija i Dragon Ninja jednim zetonom, kao i neke mnogo teze igre. Moj najveci podvig mi je prelazenje King of Dragons jednim zetonom, mada sam i na puno drugih igara blizu.
Šta je radila kriza omladinskih dana? Učinila apsurdne stvari mogućim. Viva el jedan žeton.
Једним жетоном до локалне славе. :tapsh::D:D
Ја сам некако више волео да играм билијар и стони фудбал, али и те како ми је познато ово што је напоменуто.
Сећам се свега к'о да је јуче било...
Додуше ја сам највише играо неку игру где неки мали лик гађа чудовишта и претвара их у кугле и онда пошаље куглу и побије све па супља воћкице. На сваких 10 нивоа долази главни колико се сећам (на десет спратова).
А код Панишера, мислим да је у трећем нивоу, постоји некакав cheat да се ухвате бандиди и онда да се брзо и снажно мрда палица те се на конту тога добија имунитет током тог нивоа и сви умиру без да било ко макне прстом... :]
За MK2 су правили турнире, а волели су људи да играју и неки фудбал.
Све у свему - немогућност приступа интернету у то време је чинила да се ентузијасти видео-игара или проналазе или такмиче у локалним флиперанама, односно играоницама. И било је далеко, далеко забавније и боље. Наравно, падале су и батине, али било је боље... :aplauz:
Никада нећу заборавити назив за сваког главног у било којој видео игри...
''КРАЉИЦА!''
''УБИЈ КРАЉИЦУ!''
''ЕТО ГА КРАЉИЦА!!!''
Nash Knight
9.10.2011, 3:21
Додуше ја сам највише играо неку игру где неки мали лик гађа чудовишта и претвара их у кугле и онда пошаље куглу и побије све па супља воћкице. На сваких 10 нивоа долази главни колико се сећам (на десет спратова).
Bubble Bobble? Snow brothers?
А код Панишера, мислим да је у трећем нивоу, постоји некакав cheat да се ухвате бандиди и онда да се брзо и снажно мрда палица те се на конту тога добија имунитет током тог нивоа и сви умиру без да било ко макне прстом... :]
Na drugom, ali izgleda da je to bio bag samo na odredjenim aparatima, poshto na emulatoru ne mogu to da izvedem. Mada moguce je da samo ne umem.
...
Додуше ја сам највише играо неку игру где неки мали лик гађа чудовишта и претвара их у кугле и онда пошаље куглу и побије све па супља воћкице. На сваких 10 нивоа долази главни колико се сећам (на десет спратова)...
HXdSrwLJWkg
Igra li neko te stare igre na orgilnalnim sistemima? :)
Recimo ovako nesto :
http://www.youtube.com/watch?v=zk8YqhrMOCg
Da li je neko obrnuo ovu verziju ?
Nash Knight
10.10.2011, 21:07
Na originalnim sistemima slabije, jer retko ko ima. Emulatori sa druge strane su moji dobri prijatelji!
http://www.retrocpu.com/mame/images/roms/p/pang_world.png
Jедна од најбољих игара с апарата :D
madscientist
11.10.2011, 14:49
Ako se misli na starije igre od 1998 do 2004, moj odgovor je DA.
Od uvodjenja ADSL-a kod nas su igraonice zamrle, a nista lepse nije moglo biti nego kad se okupi dobro drustvo i ubijamo se po 6-7 sati :D
Igre poput StarCrafta - BroodWar, Red Alerta 2, Age of Empire 2, WarCrafta 3, Half Lifea...... mi nikad nisu, niti ce mi dosaditi. Secam se da sam StarCraft snimio prvi put davne 1999 godine i nikad ga nisam obrisao (sem kod rusenja sistema) :D
Jedine novije igre koje su vredne pomena (po meni) su Company of Heroes i Prince of Persia 2. Dok ove "matore" igram sa zenom skoro svaki dan u LAN-u :D
Nash Knight
11.10.2011, 15:12
Mislim da se vishe misli na igre koje su izashle pre '95e..
Mislim da se vishe misli na igre koje su izashle pre '95e..
^+1
(pa i sama tema kaze : Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E...)
За мене је стари Prince of Persia кева. Овај нови не може ни да присмрди.
http://simplyrobert.files.wordpress.com/2010/04/pop1-01.jpeg
А једини 3D PoP којег признајем јесте
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bc/Prince_of_Persia_3D_Coverart.png
Иначе, препоручујем га, дефинитивно. :] Одлична и тежа игра...није ни приближно тешкао као стари PoP али дефинитивно вредна пажње обзиром да је последња која је пратила тај шмек.
Nash Knight
10.11.2011, 22:31
Ovo sam vec okacio na temi Da li su vas video igre smorile? ali smatram da mu je mesto i ovde. Odlican tekst (http://www.cracked.com/blog/5-ways-to-tell-youre-getting-too-old-video-games/), covek je lepo objasnio neke stvari.
Možda ali ja se ne slažem s njim. Tj ponešto ima smisla ali njegova frustracija što je ostareo da se onako projektuje na video igre... jbg ostari se. :)
Inače, neke stare igre su bile zabavnije neke nisu.
Jedno sa čime bi se složio sa tekstom je baš ta interpretacija i doživljavanje u različitom životnom dobu. Ali to se odnosi i na žene, muziku, školu... skoro na sve aspekte, tako da ni to nije neki izgovor.
Znači:
5 - ne mislim
4 - ne mislim
3 - ne
2 - ne
1 - ne
a nisam baš mladjano momče :)
Meni multiplayer jeste bullsit. Nikada ga nisam volio. Sve se tu svodi samo na akciono takmičenje. Svaka nepažnja se kaznjava metkom u čelo. Nema vremena za razmišljanje, razgledanje, zapažanje, kontemplaciju, utiske... Samo udri ili budi poražen/ubijen. Godinama igram UT2k4. Dovoljno "naoštren", pobjeđivao sam te klince koji se pominju u tekstu. Doduše nekada ih dobiješ nekada izgubiš. Ali u svemu tome ne vidim nikakvu poentu. Čemu tolika napetost? Kakvom cilju može težiti sav taj napor? Nema progresa, nema nikakve satisfakcije. Samo možeš da se frustriraš, lomiš tastaturu i povrijeđuješ se, dok pokušavaš pobjediti "kiborge", najbolje igrače koji istu igru grizu još od "pelena".
Čemu težnja da se postgine hiljadu klikova po sekudni kada postoji tolika oaza mirnih avantura. Igara u kojima se svaki sekund uživa, i za koje je prelazak svakog nivoa prava premija. Da li sam ostario što tako razmisljam? Vjerovatno za multiplayer jesam, ali ne i za video igre koje i dalje po čitav dan mogu igrati. Samo da bude onako kako ja želim. A ne kako su to zamislili tvorci multiplayer-a.
I like games
14.2.2012, 15:14
Mene isto smorio multyplayer.Samo uzmes pusku i udri bez cilja i ubrzo i to dosati.
Meni se najvise svidjaju igre kada ima misija u kojima treba malo i razmisljati ali da ima i akcije, a ne samo da resetam po drugima
Nash Knight
14.2.2012, 16:00
Ja nikad nisam nešto ni voleo multiplayer, kad igram igre volim da budem sam, kad mi treba društvo ja izađem u grad. Izuzetak su pojedine igre, najčešće nešto preko emulatora što mogu sa ortakom da opikam na džojpedu a što ne zahteva previše pažnje ili vremena.
Doduše samo zbog toga što ja ne volim multiplayer ne mogu da kažem da je to glupost, ko voli nek izvoli. Poenta, nije da ne volim multiplayer što sam mator, nisam ga voleo ni kad sam bio klinac.
Kad se samo setim kolike sam dane proveo igrajuci ovu igricu i klao se sa bratom koji je bolji:f16 ili mig21
http://www.bestoldgames.net/img/ss/dogfight-80-years-of-aerial-warfare/dogfight-80-years-of-aerial-warfare-ss1.gif
Danas me retko koja igra privuce za komp na duze od dan,jedino CoD ali i to je smesno spram starih old school igara.
Koliko sam samo puta sa drustvom rapravljao na ovu temu. Vala ako i niko ne procita ovaj post, ja moram da ga napisem, dusu svoju da otvorim :D. Moj gejmerski staz je veoma dug - od mojih 25 godina, 21 je dobrim delom bila posvecena igrama. Prvo je bila konzola ,,Rambo" koju je cale doneo iz Bugarske, zatim nikad prezaljeni ,,debeljko 64", onda pijacni ,,Terminator", da bih u sestom razredu osnovne dobio Celerona na 400 mhz (tada znan u sirokim masama kao pentium 2, sto je meni cak i u garantnom listu pisalo:D). Elem, da li su tada igre bile bolje - prilicno odgovorno tvrdim da nisu! Samo smo mi bili bolji.
Jedan primer koga uvek potegnem: na Commodore-u sam imao neku igru (ne mogu da se setim imena, bila je klasicni shoot em up, neki svemirski brodic) i ja sam tada imao 6-7 godina. Igra nije imala nikakvu pricu, ili ako je imala ja je se ne secam, posto engleski pojma nisam imao. Tada su se na TV emitovali ,,Mocni rendzeri" koje smo ja i moje drustvo obozavali (znam da bi trebalo da me je sramota, ali nije :qliranje:). I dosao je drug kod mene jednog dana, ja ucitam tu igru sa kasetofona i kazem mu da je taj svemirski brod novija verzija Megazorda i da je ta igra u stvari ,,Mocni Rendzeri". Mislite da je na trenutak on tu tvrdnju doveo u pitanje? Sto je jos gore, mislite li da sam ja doveo tu moju tvrdnju u pitanje, da nam je smetalo sto se ni jedan elemenat iz Mocnih rendzera ne pojavljuje u igri? Mi smo satima igrali i cekali da se pojavi Zed, a kad smo ubili i poslednjeg bosa (kraljicu, pardon) dosli smo do jedinog logicnog zakljucka: sigurno je Zed bio u toj poslednjoj kraljici (tada nam ovakva recenica nije imala konotaciju kakvu bi danas mogla da ima).
Drugi primer: jos jedan nedosanjani san je Sega Mega Drive (aka Genesis, nepijacna revizija). Svakog dana sam gledao ,,Segoteku" i sanjao kad cu ja da zaigram Mortal Kombat, Fifu 97, NBA Live Jam (imao je Divca, a Divac je imao bradu, ej bre!!). Jos je moja sestra po tetki dobila iz inostranstva, a ja kad god bih otisao, pustala me je po 20 min ,,da se ne pregreje" (mada ona gotovo da je nije igrala, ali zato gledanje mene kako kriziram joj je bila vrhunska zabava ). Godinu dana nakon sto sam dobio kompjuter nabasam na termin ,,emulator". Nadjem Kega Genesis. Narednih par godina skidam ROMove preko dial-upa i nabavljam joyped koji je slican seginom po rasporedu dugmica. Tih godina sam igrao Sonic. Toe & Jam, TMNT, pa i gore navedene rendzere, Death and return of Superman, Batman, Spiedrman, Boogerman (needless to say, prvo sam nabavio sve igre koje je imala moja sestra, ne zato sto su bile narocito dobre, nego iz istog razloga zbog kog pas lize svoje genitalije- jer mu se moze). Meni nista u zivotu nije drugo trebalo. E onda je dosla srednja skola, socijalne norme se moraju ispostovati, devojcice juriti etc. Igre su svoje mesto morale prepustiti drugim stvarima i OBAVEZAMA. Treba napomenuti da do pre par godina i nisam imao racunar koji je dovoljno jak da potera nove igre (pod nove mislim da one koje su bile aktuelne u datom trenutku), pa sam uvek kaskao po par godina, ali se uvek po nesto igralo. Kao sto rekoh, pre par godina sam uzeo relativno jak racunar sa kojim sam mogao da poteram bilo koju igru sa zadovoljavajucim brojem detalja, a u to vreme sam i dobio pristup brzom netu, te je narednih par meseci komp punjen gotovo iskljucivo fajlovima sa ekstenzijom *.ISO ili *.rar. Sada imam negde oko 300 DVD sa igrama, ali od toga je odigrano mozda desetak u poslednje 3 godine zbog nedostatka vremena. Zasto navodim sve ovo? Pre nekih mesec dana, komsinica samohrana majka u kasnim 20im godinama me je pozvala da ,,ubacim neke igrice klincu" koji ima pet godina i koji nikad nije ranije imao ni konzolu ni kompjuter. Tabula rasa. Rekoh sebi, vreme je da proverim moju teoriju da su igre i dalje dobre, samo ja ne valjam i da zbog toga ne uzivam kao ranije. Ubacio sam mu gore pomenuti Kega Emulator, Spider-Man iz 2003-4 za PC (ne znam tacno koji), Serious Sam (prvi deo), Max Payne 1, Moto GP. Na emulatoru je takodje imao Spajdermena, motore, automobile. Sta mislite da je uzeo da igra? Ne, nije emulator. Nije ni pogledao u njega nakon sto je video Spajdermena za PC i ostale ,,nativne" PC igre.
Poenta celog ovog pisanija je: igre su i dalje OK, neke manje neke vise. Samo mi sa godinama sve manje se igramo, a sve vise ,,prelazimo" ili ,,obrcemo" igru, a tada je mnogo lakse naci sve one nesavrsenosti nego kad se IGRAMO. Kad smo naivni klinci, nedostatak price i motivacije za ,,prelazenje" igre moze da bude veliki plus jer to onda moze da bude sta god ti hoces da bude, a sad ako mi neko ne da debeo razlog da ubijem par 'iljada vojnika/zombija/other karakondzula u vidu sazvakane ali ukusne i hranljive price, gameplaya koji nije vidjen do sad/ easter egg-ova od kojih cu se osecati da sam pametan jer znam na koje reference iz pop kulture autor aludira, ja cu ih komotno pustiti da izvrse svoje zlocinacke namere, makar one ukljucivale i invaziju i okupaciju moje spavace sobe i frizidera.
Neko sacuva dete u sebi, neko ga zapusti pa bude retardirano, neko ga jednostavno ubije i zakopa ispod dva metra zemlje. Ce la vie...
P.S.
That being said, i dalje mi je na windowsu xp instaliran starcraft brood war (i to original). My precious...:love::love::love: :dedica:
" Omiljeni sport nas umornih kritičara u zadnje vreme predstavlja razočarano piljenje u gomilu tehnički savršenog softverskog smeća. Mnoštvo diskova nabijenih tovarima maštovitih enginea, za koje su odgovorni stočlani timovi koji raspolažu budžetima dovoljnim za višestruku modernizaciju elektroprivede u Srbiji, najčešće ne sadrže nikakvu supstancijalnu vrednost. Nažalost, šareni „enžin” i impozantni broj poligona od kojih se sastoji glavati heroj/heroina ništa ne vrede bez magičnog fluida atmosfere čijoj kreaciji ne mogu doprineti generički C++ programeri besprekornih biografija. Kvalitet gameplaya, kao kombinacije priče, balansa i good old zaraznosti zbog toga predstavlja sve veću retkost. Pored ostalog, zbog takve recesije na tržištu igara za PC prost narod se sve češće odlučuje za kupovinu stupidnih konzola. "
Ово је Кузма писао још 2000.-е, када су игре у том и следећем броју СК биле мегахитови и тог времена, а камоли када се упореде са данашњим.. Страшно звучи податак да је, рецимо, те 2000 жанр пуцачина из првог лица био "стар" свега осам година, данас је то то двадесет.. А ја више добрих пуцачина могу да наведем у периоду од `95-00 него од `00-12.. Већ неколико година се превише акцентује мултиплејер који напросто корозира душу игре, тј. сингл-плејер.. И ако га има, боље да га нема, мада сам пријатно био изненађен квалитетом кампање за први Modern Warfare и евентуални наставак сам ишчекивао, али је он био потпуно безвезе.. Наслови као што су Half-Life, Deus Ex, Quake 2 и Unreal више нећемо видети и играти, јер су они можда и имали више маневарског простора, али су жестоко упали у експерименталне воде и аутори су их храбро обликовали у антиципацији тржишног успеха. Мени је искрено жао родитеља који купују рачунаре деци која желе да играју CoD, GTA IV и PES, у односу на дивне наслове на којима сам одрасао, те игре су као турбо-фолк, потпуно безначајне приликом било какве евалуације деценије или века. О стратегијама, које заправо највише волим, намерно не пишем овом приликом. Још увек се сећам Red Alert 3-jke и C&C 4-ke...
@makiem
Pa ti nisi dusu samo otvorio... ...vec si je i izvadio, ma potrgao i prebacio preko dve zice, da se na ovim zimskim sramezljivim suncem oslobodi balasta bezbriznosti koji je tinjao kao u bezvremenskoj zoni, zarobljen u telu nekadasnjeg fantazera... ...Neobicno mi je drago da sam prosao pored nje... ...pa dok sam citao tvoju "ispoved", zureci u njenu viseslojnu teksturu... ...stvorila mi se pred oci mapa vremena, koja me jasno dovela do mog zakopanog blaga... ...sada vec stare igre na Spectrumu : Kokotoni Wilf... ...koja sa aktuelnog aspekta je "obicna" platforma i nije bas neko blago, a kamoli zakopano i na mapi krsticem obelezeno... ...ali taj krstic pokazuje mesto koje je daleko... ...i ne znam dali je rec "daleko" adekvatna zato sto se tamo vise ne moze stici... ...zato sto taj krstic pokazuje na jedno vreme... ...vreme crno-belog televizora, malo poveceg digitrona na stolu zvanog Sinclair ZX Spectrum... ...vreme mog detinjstva...
Nash Knight
19.2.2012, 19:01
makiem ako pročešljaš ovu temu od početka videćeš da je gotovo svako od nas napisao sličan tekst :) Možemo da napravimo zbirku priča ispovesti ex-yu nerdova. Dobar tekst u svakom slučaju
Drago mi je da nas ima jos :D. Ali mi je rezultat ove ankete previse neujednacen, pa sam morao da se naglas zapitam i pokusam da dam odgovor zasto je to tako. Jedino pitanje ,,Da li smo vise uzivali u starim igrama" bi mi imalo logike da ima ovoliko vise potvrdnih odgovora.
A sad jedno KRAJNJE SUBJEKTIVNO misljenje: da sam pre 11-12 godina imao Crysis, prilicno sam siguran da danas ne bih znao ko je Gordon Freeman.
Slavisa83
25.3.2012, 23:43
За мене је стари Prince of Persia кева. Овај нови не може ни да присмрди.
http://simplyrobert.files.wordpress.com/2010/04/pop1-01.jpeg
А једини 3D PoP којег признајем јесте
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bc/Prince_of_Persia_3D_Coverart.png
Иначе, препоручујем га, дефинитивно. :] Одлична и тежа игра...није ни приближно тешкао као стари PoP али дефинитивно вредна пажње обзиром да је последња која је пратила тај шмек.
Prince of Persia 3D,fenomenalna je.Nazalost nisam je presao ali je odlicna.
Ал сам ово некада пичио. После кхм...школе правац у сега клуб. Па кад ми истекне време а радник каже "comix zone, јел играш даље" :D
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFH5dUKTE8Wib0Ca0cUS6_1GvL80goF AlJ9g9SQ5LMGyp0jmgz
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT73EMq4mI6SeLP6m993FwCY8hmyfnsy h5mBwKmVPJOVpvEVcPRSA
Silver_Stoleone
26.3.2012, 14:50
Mislim da je glupavo uporedjivati starije igre sa ovim danas, pa jos i pricati o tome da li su zabavnije. To su bile drugacije igre, drugacije vreme, i mi smo bili drugaciji i mladji. Siguran sam da se neki klinac danas podjednako dobro zabavlja uz danasnje igre kao ja pre 13 godina na nekoj buvljak konzoli.
Ono sa cime se slazem je da se izgubio taj osecaj prisnosti, kad odes u igraonicu i vidis ljude, popricas sa njima, druzis se, takmicis se...danas toga generalno nema, nazalost.
Pa sve u svoje vreme kao klinac sam voleo svaku igru ,sad mi je to navika , smorilo me je da igram a i osecam se ko da gubim vreme i neigram skoro nista sto se igra jako dugo , vise flash
Definitivno su starije igre bile zabavnije. Ja sam relativno mlad "gamer" pa ću se usmeriti ka PC igrama. Na PC (2006.) sam prvo počeo da igram Unreal Tournament iz 1999 godine. Pa odprilike sve do pojave CoDMW niko koga sam Ja poznavao nije obraćao pažnju na zahtevnost igre, HD rezoluciju i sto čuda. Tada nisam ni znao za ta podešavanja, uključim i uživam dok igram i napredujem kroz igru. Sada se sve svodi na to da se hvalimo kako možemo namestiti podešavanja na Full HD sa 100 FPS.:cool: Ima i danas zanimljivih igara, ali tu nije prisutna samo zabava.
Mogao bih iskucati X rečenica na ovo pitanje, ovo je "mini" verzija odgovora i Mog mišljenja.
:ciao:
Ал сам ово некада пичио. После кхм...школе правац у сега клуб. Па кад ми истекне време а радник каже "comix zone, јел играш даље" :D
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFH5dUKTE8Wib0Ca0cUS6_1GvL80goF AlJ9g9SQ5LMGyp0jmgz
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT73EMq4mI6SeLP6m993FwCY8hmyfnsy h5mBwKmVPJOVpvEVcPRSA
Ja tu igru igram i dan danas, povremeno na mame32 emulatoru. :D Inace i ja sam glasao DA za stare igre:tapsh:, zato sto kao sto ni odelo ne cini coveka, tako ni grafika ne cini i nije presudna za dobru igru, vec dusa-gameplay.
Skenderevo
5.9.2012, 12:52
T7MDMdfcRfI
@Skenderevo
Interesantan video ! (Dobra je ona Lara :o )
Ko je onaj tip sa bejzbol palicom ? ( Ja sam ti tipican pretstavnik OldSkul igraca i stvarno neam pojma ko je ?! )
Video sam ovo pre neki dan, kad je izašao. Interesantno da freddiew, čiji je svaki video inspirisan modernim fps igrama napravio ovakav prilog.
Inače, smešan mi je onaj Assasin, dobro su ga parodirali (nepotrebno skakutanje i onda ga raznese pikselizovani tenk).
Ko je onaj tip sa bejzbol palicom ? ( Ja sam ti tipican pretstavnik OldSkul igraca i stvarno neam pojma ko je ?! )
Scout iz Team Fortress 2.
Dobar video. I pre nego da pogledam sam znao da je freddiew odgovoran za njegov nastanak :D
Oldschool kicking ass! :)
A na ovom snimku se ne zna ko je veci smarach..da li ovaj lik iz AC ili Lara! :D
Zuti Bar
10.12.2012, 23:28
Obožavam ovu reklamu! :)
GSHSbLgkuyE
al najjaci je blaza na 286-ici :)
Ovo sam vec okacio na temi Da li su vas video igre smorile? ali smatram da mu je mesto i ovde. Odlican tekst (http://www.cracked.com/blog/5-ways-to-tell-youre-getting-too-old-video-games/), covek je lepo objasnio neke stvari.
Da odgovorim na sve tvrdnje posto nisam...
#5. You Think Multiplayer is Bullshit
Tačno. Mislim tako. I obrazložio sam stav.
#4. You Think Games Are Suddenly Too Long
Ne mislim. RPG ne bi imao smisla da nije dug. Platforme, pucačine, avanture,... pa za mene su OK. Nije stvar u vremenu potrebnom za pralazak već u kvalitetu. To sto godinama imamo sve manje slobodnog vremena jeste druga priča.
#3. You Miss Game Storylines That Were Actually Compelling
Ne. Price i sve u vezi njih je OK. Sluze svrsi. A ima tu veoma kvalitetnih, divnih prica. Neke vas vuku za nos da igrate satima...
#2. You Think Originality is Dead
Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Originalnost nije mrtva. Ali to ne mijenja činjenicu da 99% naslova jesu klonovi klonova. Prema tome istina je negdje između. Pojavi se tu i tamo po nešto originalno. No više kao izuzetak.
#1. You Miss When Games Used to be "All About Fun"
O ovome sam pisao na temi. Sve što smo nekada imali imamo i danas... ako ne u AAA varijanti onda kroz prizmu indie, kickstarter, Nintento Wii, Steam, Xbox Live, Playstation Network i mnogih drugih projekata. Razlika je samo u tome što više nismo klinci.
#1. You Miss When Games Used to be "All About Fun"
O ovome sam pisao na temi. Sve što smo nekada imali imamo i danas... ako ne u AAA varijanti onda kroz prizmu indie, kickstarter, Nintento Wii, Steam, Xbox Live, Playstation Network i mnogih drugih projekata. Razlika je samo u tome što više nismo klinci.
Amin!
Sto imas vise iskustva, to su nove igre manje zabavne.
Prosto i jednostavno, kada si stariji, imas mnogo vise igara, koje si igrao, sa kojima mozes da ih poredis.
Ja sam među onima što smatraju da igre nisu bile bolje ranije niti da su sada bolje, prosto smatram da su međusobno neuporedive zbog ogromnog vremenskog i tehnološkog jaza između njih. Kao nekad, i danas ima vrhunskih igara, i smatram da svako može naći neki "biser" kad god poželi, kojeg god žanra ili kombinacije žanrova, samo treba mnogo truda u nalaženju zbog hiperprodukcije.
Međutim, ispada da sam ja još davno kao klinac bio prestar za videoigre, jer nikada nisam volio multiplayer. Pritom baš i ne mislim na razne simulacije, borilačke, strateške i razne duel i takmičarske video igre - prije svega mislim na MMO, MMORPG i slične. Nikada me nije privlačilo igranje zajedno sa živim ljudima ali u virtuelnom svijetu. Također, video igra je za mene nešto što me opušta, nešto u čemu uživam, a ne nešto čime želim da zaradim novac ili da se takmičim za trofeje ili da tome posvetim život i sate i sate treninga.
A ostali razlozi, nemam riječi - ne možeš da ispratiš priču/ne sviđa ti se priča, igre ti postaju preduge, nedostaje ti vrijeme kad si se samo zabavljao (u prevodu, igra koju igraš ti je dosadna), misliš da igrama nedostaje originalnosti (da da kako da ne, koliko sam inače vrhunskih igara otpisao zato jer sam smatrao da nisu originalne :dzavo: :) ) ... Ma, očigledno je da ti se igra koju igraš ne sviđa. Nađi neku drugu, ili nemoj, tvoja stvar.
Ne volim te priče i etikete tipa "prestar si za to ako ..." Znači, kad god ti se lično nešto ne sviđa, više ne smiješ da se buniš nego postoji univerzalan odgovor "prestar si."
=FI=Ghost
25.5.2018, 20:37
Rekao bih da nije fer postavljati takvo pitanje prema samim igrama, jer ni mi nismo isti kakvi smo bili pre petnaest ili dvadeset i više godina kada smo igrali "stare igre."
Danas postoji zasićenost (možda i prezasićenost) tržišta video igara koja, sa jedne strana, dovodi do toga da je nekim "biserima" mnogo teže da isplivaju nego što je to bilo ranije. No, što je bitnije, ta je zasićenost dovela do toga da mi danas nismo isti kakvi smo bili ranije.
Veliki broj igara koje smo do sada odigrali doveo je do toga da ih mi danas drugačije doživljavamo u odnosu na ono kako smo ih doživljavali ranije. I to je karakteristika nas samih, a ne igara.
Recimo, prvi simulator aviona koji sam ja igrao na Amigi 500 - F-16 Combat Pilot - bio je prokleto zabavan. Ali, on je bio prokleto zabavan ne samo zbog toga što je tada to bio jedan kvalitetan simulator, već što ih do tada nije bilo mnogo, odnosno što je za MENE bio prvi. Danas je DCS: World svakako daleko, daleko kvalitetniji i pruža mnogo više zabave. No, zabava koju DCS pruža drugačijeg je kvaliteta od one koju je pružao Combat Pilot. Ja sam do sada odigrao veliki broj simulatora i više nemam onakav osećaj ushićenosti kakav sam imao početkom devedesetih godina igrajući Combat Pilot.
Reći da je Combat Pilot zabavniji od DCS: Worlda ili obrnuto jednostavno nema smisla, jer tu se radi o drugačijem doživljaju igranja. Mislim da se to može generalizovati na sve ostale igre.
Lemingsi i Setlersi koje sam igrao na Amigi 500 su mi ostali u prelepom sećanju kao vrhunski izvor zabave, ali taj kvalitet zabave je specifičan zbog mog ličnog iskustva i doživljaja igranja koji sam tada imao, a koji je neponovljiv.
Doživljaj koji imamo danas igrajući nove igre ne može biti jednak onome koji smo imali kada smo davno nekada igrali stare igre i zbog toga, verujem, ne možemo da govorimo o tome koje su igre zabavnije.
Pa vidi sve zavisi od osobe do osobe ,ja stvarno ne mogu da ti navedem vise od 10ak igara od 2000 recimo do danas da su me odusevile i da sam im se vracao dok ima tona platformera,pucacina,side scroller,rts itd starih igara koje malo malo pa opet obrnem.
Sinoc bas zabio sa drugarom na vec tradicionalno fusarenje celu noc igrali BlackThorne i bilo nam je strava :D
Pricam u svoje ime naravno al kazem bezveze je reci da nemoze da se poredi kad ocigledno ima i nas koji vise volimo matoro :P
Sent from my Samsung Galaxy J7 2017 using Tapatalk
code master
9.6.2018, 18:38
Tesko pitanje? mislim da starije igre nose prednost pogotovo kada govorim o periodu osamdesetih i devedesetih od arkadnih aparata, Nintenda, Sege i Playstationa, PC DOS itd, Period i pocetak dvehiljaditih isto je veoma nostalgican za mene zato sto je i u tom periodu bilo velikih hitova. Postoji i medju novijim igrama izuzeci mada se moze primetiti i neoriginalost ili neka sklopocija na brzaka, Steam i era mobilnih igara su po nekom mom misljenu i pored doprinosa doneli su i srozanje same industrije. Kazem ovo nije lako pitanje iz godine u godinu dobijamo naslove koje ce obeleziti svet igara za sva vremena i samo mogu da kazem da sam uzbudjen da vidim sta dolazi sutra:).
Nisu stare igre bile zabavnije koliko su bile inovativnije i koliko je češće moglo da se vidi triple-A igara sa novim idejama. Evolucija je bila konstanta i podrazumevalo se da svaka sledeća igra od jakog publishera mora da pomeri granice sa nekog aspekta.
Danas toga u najjačem segmentu AAA industrije praktično da nema jer se danas tu okreće mnogo više novca nego tada.
Danas toga u najjačem segmentu AAA industrije praktično da nema jer se danas tu okreće mnogo više novca nego tada.
I jer se radi po sistemu "cedjenja suve drenovine" jer nema ni znacajnih tehnickih proboja a stoga ni novih ideja. Nalepljene su vece i detaljnije teksture, poboljsana mehanika, svetlosni efekti nesto bolji i to je sve. Samo izvodjenje je ostalo isto kao i kod naslova iz '98 godine.
Matches Malone
13.6.2018, 16:07
Ma i ove teme služe za ceđenje suve drenovine...
Hellblade, Prey, Dishonored 2 Death of a Outsider, Yakuza 0, Persona 5, Horizon Zero Dawn, Nier Automata,
Nioh, Resident Evil 7, Divinity 2, Torment Tides of Numenera, Observer, Sexy Brutale i još gomila igara.... Sve ovo samo u 2017, ali ne, totalno je bzvz biti gejmer danas....:rolleyes:
Nije bezveze biti gejmer danas vec je bezveze uopste polemisati o ovakvim stvarima lol ,svako igra sta mu se svidja npr nisam ni jednu jednu od navedenih ni probao a opet sam se fino naigrao i nemam na sta da se zalim :)
Ma i ove teme služe za ceđenje suve drenovine...
Hellblade, Prey, Dishonored 2 Death of a Outsider, Yakuza 0, Persona 5, Horizon Zero Dawn, Nier Automata,
Nioh, Resident Evil 7, Divinity 2, Torment Tides of Numenera, Observer, Sexy Brutale i još gomila igara.... Sve ovo samo u 2017, ali ne, totalno je bzvz biti gejmer danas....:rolleyes:
Poenta diskusije nije da današnje igre ne valjaju nego da su starije igre bile zabavnije... I jesu, zbog konstatnog napretka sa aspekta gejmpleja i tehnološkog aspekta. Ima toga i dan-danas na pretek samo sve ređe u AAA industriji gde bi trebalo da ga i ima najviše.
S druge strane - sve je to i potpuno razumljivo.
Da pokušam da objasnim ono što je ovde zaista žalosno na primeru: Insurgency, igra po sa najboljim gunplayom među šuterima smeštenim u moderno doba pati od nekih problema za koje bi samo dobra količina keša bila dovoljna da se ispeglaju. Međutim, developer nema milione koje ima Activision koji svoju kravu muzaru izmuzao do besvesti i napravio pun krug mužnje i vratio se u WW2 dok su gunplay i sve ostalo isti ili gori nego što su bili 2007. u originalnom Modern Warfareu.
Ma....zasto bi nas interesovalo sta developer ima a sta nema ako nema zasto izdaje nedovrsenu igru? Koga bre briga?
To nikad nisam mogao da razumem kod "novih gejmera" da su kriticniji mozda bi naslovi bili i kvalitetniji. Pocicu od sebe,kupim jedan naslov odredjene firme i bude los ok desi se al ako kupim jos jedan i on bude los onda nikada vise necu kupiti od tog developera pa makar igra bila dolar :) Jos ludja stvar je sto danas developeri\izdavaci lazu i obecavaju kule i gradove al ne ni to nije dovoljno ljudima da se opamete
P.S. ne kazem da si novi gejmer nego generalno
Ma....zasto bi nas interesovalo sta developer ima a sta nema ako nema zasto izdaje nedovrsenu igru? Koga bre briga?
Promašio si poentu onoga što sam napisao skroz.
Ma ne razumeo sam te skroz nego sam cisto pomenuo to kao problem danasnjice jer malo malo pa se cuje to u gejmerskim vestima :)
Zato i imamo milijardu budjavih developera koji nicu ko gljive u odnosu na ranije gde se znalo da kad kupis igru sa tom i tom etiketom da ce da pokida u svakom smislu i igre su bile cele a ne ko sad....1DLC...2DLC...15DLC i konstantno bagovi lol
Sent from my Samsung Galaxy J7 2017 using Tapatalk
Bile su mnogo zabavnije!
Jer smo bili mnogo mladji :)
Skorije sam probao da igram stari Decent... Majko mila, ne znam kako nisam izgubio osecaj za ravnotezu kao klinac uz ono.
Igram sad bas Alien Breed 3D. Pre sam ga bio zabatalio na Amigi posto mi je tamo negde na 7.-8. nivou postao pretezak, ali sada sve radi 100x bolje kada mapiras kontrole na dzojped! Kakav doom 2016.... Preso sam ga na nightmare sa cetvrtinom mozga ukljucenim i zevajuci dok komadam demone! U alijenu nema za*****cije! Municija i energija, sve balansirano do bola, mozes i da promasis, mogu i da te pogode po nekad, ali ni za sekundu ne smes da se opustis! Nivoi dugacki taman kolko treba, iako su pikseli po pola santimetra na 24'' ekranu sada, atmosfera te unosi kao da stvarno krljas monstrume na svemirskom brodu! :)
A ja juče ponovo počeo da igram Starcraft 1.
(uvek ga i završim, naravno).
Još uvek su mi zabavnije stare, dobre.
...Kakav doom 2016.... Preso sam ga na nightmare sa cetvrtinom mozga ukljucenim i zevajuci dok komadam demone!
Važi, važi. :D Igram FPS-ove od kako znam za sebe i Doom 2016 se garantovano ne prelazi tek tako na nightmare, tu mora da se trčiskačepuca, multitaskuje, switchuje oružje i preživi u svakoj areni.
AB3D je ipak dosta pregazilo vreme za razliku od klasika kao što je OG Doom i slične igre.
Još uvek su mi zabavnije stare, dobre.I meni je uvek zabavno... Npr. nikad me ne smori da vidim šta će 10+ hidraliska da uradi kad pokušam da ih prevedem preko mosta. :D
Dungeon Siege, igra koja je na mene ostavila utisak i koja me uvek vuče da je ponovo igram. Jako mi se svidja taj prost interfejs (Dungeon Siege 2 mi izgleda šaroliko), muzika koja razbija. I
NWN je jako sličan, ali nikako da svarim zastarelu grafiku i sporu mehaniku napada.
Pri izboru igara ovog žanra, uvek gledam koliko je slična DS.
Mali Princ 81
7.1.2019, 0:54
Stare su bile bolje.
Commodore 64 pa posle AMIGA 1200.
Konzole su malo bile zanimljive, sad je sve komercijala i teška zaraza. Pogotovo Civilization.
Ja sam sebi za odmor sastavio listu igara iz detinjstva kojima bih da se vratim ponovo, čisto za merak, prvih par nivoa samo da udovoljim sopstvenoj nostalgiji:
Descent (source port na OG Xboxu, radi i izgleda sjajno)
Medal of Honor + ekspanzije
Codename: Outbreak
Project IGI
Conflict: Desert Storm (isto OG Xbox, bolje iskustvo nego na PC-u jer je port očajan)
Isto tako planiram da se vratim i Hidden and Dangerous 2 kampanji kada budem imao više slobodnog vremena i manji backlog, ta igra već zahteva da joj se čovek lepo posveti. Ova igra je ujedno i primer onoga što se nijedan publisher danas ne bi usudio da izda na tržište. Fantastična igra koja je i tada mnogima prošla ispod radara zbog klasičnih krljačina koje su bile aktuelne. Pritom je vrlo dobro ostarila i može da se igra lepo i dan danas.
S druge strane, čekaju me fantastične igre kao što su Dishonored 2 i Prey. Razlog zbog kog ih ne igram je upravo to što se jednostavno nema vremena a prosto ne želim da ih igram na brzinu. Ovim starim igrama mogu da se vratim na sat-dva i da dobijem fiks.
Što se mene lično tiče (dakle, vrlo subjektivno mišljenje) - da, starije igre u suštini jesu bile zabavnije iz razloga što se mnogo više eksperimentisalo unutar i između žanrova i pritom je gameplay mehanika bila centralna stvar u praktično svakoj igri i njoj se posvećivalo najviše pažnje tokom developmenta.
Međutim, neke od njih je zub vremena ne okrnjio nego sažvakao i ispljunuo. Nemaju sve igre timeless gameplay i vizuelni dizajn kao Doom i Descent. Recimo, skripting i animacija u pomenutom MOHAA pozivaju na plač iako je napucavanje i dan danas vrlo "meaty and punchy", za razliku od kasnijeg CoD (koji je radio praktično isti tim) gde je sve to dovedeno na jedan novi nivo.
Objektivno - primarni faktor ovde je nostalgija, čini mi se. Da, "fun factor" je danas potpuno drugačiji u igrama i to je nešto sa čime lično ne mogu da se pomirim (MP igre dominiraju, QTE gameplay, loot boxevi, progression sistemi kao glavni element gameplaya itd) ali ako ignorišem svo komercijalno smeće i pogledam šta je izašlo od kvalitetnih igara u prethodnoj i ovoj generaciji konzola nema govora o tome da li su igre napredovale - svakako jesu i to sa svakog aspekta. Samo je AAA industrija toliko narasla i okreće toliko novca da se nikome ne rizikuje da ulaže milione i milione u, recimo, Hidden & Dangerous 3 i slične igre namenjene manjoj publici ili da drastično menja proverenu formulu koja donosi novac (AC, CoD, BF itd.).
Tu su na scenu došli indie developeri koji su odlično popunili taj prostor i postaju sve jači - primeri kao Hellblade ili Insurgency: Sandstorm pokazuju da takvi developeri mogu i bez stotina miliona dolara da naprave jako dobre igre i mislim da će taj prelaz indie developera u semi-indie developere sa većom slobodom od AAA studija a znatno većim budžetom od onog kad bi zaista bili indie da tek donese značajne promene u industriji.
Ala sam se raspisao... I to vrlo inkoherentno :D
EDIT: Samo pogledajte sadržaj test play rubrike u ovom broju:
https://www.sk.rs/2003/12/siop01.html
code master
23.5.2023, 14:44
Da stare igre su zabavne i bolje to bi neki moj kratki odgovor na ovo izuzetno teško pitanje. Generalno igre sa Arkadnih aparata, C64, Spectrum, Amiga, NES, Sega Mega Drive, DOS, PS1 su obeležili jedan period i veliki broj igara je položilo test vremena i o njima se priča i danas u časopisu SK.
Sa druge strane PC scena sredina i kraj devedesetih i početak dvehiljaditih je možda i jedan od najboljih perioda kad je u pitanju sam PC kako AAA i kratkih igara u ono vreme zezalica sa flopi disketa ili fleša da puštiš mozak na ispašu. U ova sad vremena u kome je internet dosta napredavao i došli smo do internet prodavnica poput Steam i GOG nadje se poneki izuzetak i Indie scena je na neki način malo pokreće sve sa mrtve tačke jer je današnja situacija sa AAA naslovima je blago rečeno užasna, sa igrama koje izlaze veliki broj tih naslova je uglavnom sa tehničkim problemima, bagovima ili traži nekakvu zver od mašine a nekad su igre maksimalno zauzimale 100MB, 500MB, 1GB ili 2GB slobodnog prostora na hard disku a sad je to otišlo u nebesa, teži se ka nekom realizmu što je recimo pokazao trejler za igru Unrecord gde se pitate jel ovo stvarno ili fejk ali generalno to ni ne treba da bude poenta.
I na kraju moje neko igranje se svodi na starije igre kad mogu odigram Tetris, Maria, Mortal Kombat ili Street Fighter, C64 itd radi neke nostalgije a danas je sve to otišlo u nekom pravcu u kome nema povratka jednostavno to je tako stanje i moramo da prihvatimo ali sve se na kraju svodi na vreme kada su video igre bile video igre.
Još uvek su mi zabavnije stare, dobre.
i opet sam ga obrnuo, ove godine.
i još uvek mislim da su stare igre zabavnije.
vidimo se sa opet
za godina pet.
I na kraju moje neko igranje se svodi na starije igre kad mogu odigram Tetris, Maria, Mortal Kombat ili Street Fighter, C64 itd radi neke nostalgije a danas je sve to otišlo u nekom pravcu u kome nema povratka jednostavno to je tako stanje i moramo da prihvatimo ali sve se na kraju svodi na vreme kada su video igre bile video igre.
Nije sve tako crno i danas imamo aktuelne primere na alternativnoj gaming sceni u kojima su igre video igre. Samo je potrebno interesovanje proširiti malo izvan ustaljenih okvira. ;)
https://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-pig-quest-2023/
https://www.emuglx.org/opisi-igara/muddy-racers-2022/
https://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-wormhole-2020/
https://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-miner-2019er-2022/
Neki od ovih naslova su bolji od onih koji su izlazili u lajftajm Komodora !
P.S. Elvire imas licnu :)
P.S. Elvire imas licnu :)
Što mu dade ličnu greśku? :a_whistli
Što mu dade ličnu greśku? :a_whistli
Nije napisao "ličnu", već "licnu" : elektronika, ...
Ne znam uopšte odakle vremena da ljudi koji već duže od 30 godina igraju igre, ovoliko polemišu da li su stare igre bile bolje od novih.Koliko god djubreta danas da ima , vremena je tek dovoljno da se igraju naslovi koji itekako vrede.Ima predobrih igara u siguran sam svim žanrovima (ja ipak nemam vremena da ih sve istestiram) i danas, a u žanrovima koje ja pratim ima ih koliko hoćeš u poslednjih 10 godina.Generalno je glad za novcem mnogo veća nego nekada a odatle, po meni, potiču toliki problemi sa današnjim igrama (mikrostransakcije, multiplejeri, poluproizvodi, odlaganja, laganja, nemaštovitost...)Mislim da priča nema nikakvog smisla.Pitanje je koliko bi nam '80 kojih se svi sada tako rado sećamo bile toliko bezbrižne da smo u njima živeli sa 40 i više godina.
ognjen_ogi
23.6.2023, 18:04
Nisu samo igre u pitanju,kad pogledas unazad videces da se sve nekada
radilo kvalitetnije,automobili,filmovi,tehnika...
Imalo je i nekada đubreta (igre, filmovi, muzika...) koliko hoćeš, samo ti ne ostaje u sećanju kao kad je nešto dobro.
Uvek je bilo filmova, muzike, igara losijeg kvaliteta ali pre nisu imali marketing masineriju iza sebe koja stvara hajp.
U ovoj temi kritikujemo komercijalu koja je do pre 15 godina bila mnogo kvalitetnija.
Manje trosim vreme na gaming prethodnih 10 godina jer mi se ne igraju rimejkovi, ne skupljaju mi se zastavice u open world naslovima i ne zelim da bacam vreme na deja vu gameplay.
Filmska i gaming industrija verovatno i dalje zaradjuju ogromne pare ali primetno je da se godinama unazad ljudima servira repete i da vise ne postoji raznovrsnost zanrova u tim industrijama.
Svima je jasno da glumci, sportisti, muzicari koji dolaze ne mogu ili nemaju kvalitet da zamene legende koje odlaze u penziju. Djokovic, Modric i Ibrakadabra bez problema mogu da igraju do 40 godine a neki ljudi govore da je sport sve naporniji i da je najbitnija fizicka sprema.
Uporedite sadasnje fudbalere Real Madrida sa onim koji su igrali sa Zidanom u timu. Prethodnih nekoliko godina skoro da nema sta da se vidi ako vas ne zanimaju filmovi snimljeni po strip junacima u helankama.
U gaming industriji Nintendo uspeva odlicno da zaradi sa sminkanjem prastarih junaka/igara i prodajom handhald konzole.
Nintendu je i dalje gameplay na prvom mestu za razliku od većine drugih publishera koji idu na kvantitet i bolju grafiku. Oni jesu g*vno kao kompanija što se tiče mnogih drugih stvari, ali uvek imaju visok kvalitet first-party naslova koji su jednostavno zabavni i ispolirani koliko je to moguće.
Uvek je bilo filmova, muzike, igara losijeg kvaliteta ali pre nisu imali marketing masineriju iza sebe koja stvara hajp.
Mi nismo živeli u državi u kojoj su postojali takvi mediji, niti je bilo interneta pa da kampanje budu globalne, ali u SAD tokom 80ih i 90ih nisi mogao da živiš od reklama za video igre na TVu, naročito tokom Nintendo vs SEGA marketinškog rata početkom devedesetih.
DA4V-n8Ft3g
Na nasoj televiziji se oglasavao Beosoft i Digitech (znam da su to samo distributeri igara) u SK ali to ne moze da se uporedi sa youtuberi-ma, placenim tekstovima na gaming sajtovima i slicnim cakama koje se koriste danas za skretanje paznje naivnim kupcima.
TELEvizijsko oglasananje igrica (https://www.youtube.com/watch?v=tjJ0Tl3WENQ) pre tri decenije ne moze da se poredi sa ovim danasnjim.
Danas najava neke igre pocinje sa teaser-om a posle nekoliko godina hajpovanja nam se servira "gotov" proizvod koji je cesto bagovit, deja vu i neigriv.
Koliko puta dnevno na tv-u, youtube-u, panou, web portalu vidimo oglase za kurirske sluzbe, kladionice, banke, supermarkete...?
Pre nekoliko decenija dobrim igrama nije biilo potrebno toliko oglasavanja.
@M.C.
Nikada nisam bio fan konzole te kompanije ali sam primetio da prethodnih nekoliko decenija stancuju igrice sa istim junacima.
Volim da igram platformere ali od igara iz te kompanije bih sada igrao samo Metroid Dread.
Pre tri decenije dobrim igrama je trebalo više plaćene reklame nego danas, zato što nije bilo interneta. Nekad nije bilo tizera i xy trejlera zato što se svaki sekund emitovanja debelo plaćao, danas je sve to besplatno, plus sami konzumenti besplatno šire hajp i reklamu na globalnom nivou (nekad si mogao da ispričaš samo drugarima u školi, danas može da te čuje cela planeta).
Šta si ti u temi "Najave budućih naslova" nego produžena ruka marketinških kompanija? Da, čak i indie studiji rade marketing, zato i u većini slučajeva i traže izdavača umesto da sami rade sve.
Pre tri decenije nije bilo toliko igara kao danas pa nije bilo potrebno ni hajpovati ih.
Uglavnom su se reklamirali u casopisima.
Koliki procenat igara se oglasavao na TV-u pre tri decenije?
konzumenti besplatno šire hajp i reklamu na globalnom nivou
Hajp najvise sire youtube-ri i gaming sajtovi sa gomilom tekstova u kojima se nude prezvakane informacije.
Šta si ti u temi "Najave budućih naslova"
U toj temi uglavnom najavljujem neprimecene platformere za koje verovatno niko ne bi ni cuo.
Sta ti radis u Epic Game Store temi? Izgleda da oglasavas tu prodavnicu na ovom forumu.
Nisam te ni kritikovao (štaviše mislim da je tema i više nego korisna kao agregator informacija na jednom mesto, i sam često postujem tamo), samo navodio kao primer besplatnog marketinga koji danas izdavači uživaju zbog lakoće globalnog deljenja sadržaja, za razliku od pre 30 godina, ali ti sve doživljavaš kao lični atak i krećeš u neku kontru.
Nekako kako čovek stari stiče utisak da sve što nam je ikada trebalo već odavno izašlo. Imamo igre iz osamdesetih, devedesetih, 2000.ih, po nešto iz 2010.ih i to je sve što će mi ikada trebati. U poslednje tri godine nije izašla igra kojoj bi dao prednost u odnosu na dobre stare naslove. Kupujem na Steamu igre stare 10-40 godina.
Grafika je udarila u plafon. Da li zaista više ima smisla forsirati grafiku? Da li će vas usrećiti ta četiri triliona poligona u odnosu na "zastarela" tri triliona. Kupiš Next Gen konzolu i 16K TV da bi igrao remaster originala predviđenog za "old gen" 8K. Da ne govorim koliko mi je muka od toga. Nekada je razlika između hardverskih generacija bila neverovatna čak i za vaš stari prašnjavi TV na kom jedva da se vide boje.
Što se ostalih stvari tiče 99% ideja je već viđeno, priča ispričano, muzike odsvirano. Nama će se to sve samo iznova i iznova reciklirati i nuditi kao nov proizvod.
Možda je i do krštenice, godine čine svoje. Postoji granica do koje ljudski mozak može pohranjivati podatke, selektovati, obrađivati... Zato je uvek lepo biti dete. Rođeno 50-ih, 2000-ih, ili 2050-ih... Svaka generacija ima svoju priču. Lični kapacitet. Mogućnost koliko daleko da putuje kroz kulturu, tehniku, nauku. Sve dok ne postanete prevaziđena i ne ode u penziju. Dolazi nova generacija sa totalnom drugačijim mogućnostima, pogledima na svet. I tako u krug...
Odoh malo u filozofiju, ne zamerite. :D
Odličan post :) Jedino obrati pažnju - danas deca igraju remastere sa nama :) Prosto mi je neverovatno koliko igara dobijaju remaster i tome nema kraja, a o nastavcima i da ne govorim. Ima nešto novih igara ali u odnosu na "zlatno vreme"? Ni blizu.
ognjen_ogi
31.8.2023, 9:37
Dobro je dok se rade remasteri.
polarnimeda
31.8.2023, 12:32
nisu starije igre bile zabavnije. tako samo ume da deluje jer je coveka lakse zabaviti necim sto prvi put dozivljava.
Što se ostalih stvari tiče 99% ideja je već viđeno, priča ispričano, muzike odsvirano. Nama će se to sve samo iznova i iznova reciklirati i nuditi kao nov proizvod.
Ono što se često zaboravi je da mnogim klincima to jeste nov proizvod. Briga njih koja je to reciklaža po redu, bitno da je njihova.
Igre su mlađa grana pa je lakše napraviti primer na filmovima. Kad sam bio klinac obožavao sam Bartonovog Betman-a iz 1989 (https://www.imdb.com/title/tt0096895/). Obožavam ga i dalje, za mene je to original i svi drugi su moderna s*anjca. Za nekog mlađeg, makar samo u duši, je to stara kanta a pravi i najbitniji su mu Nolanovi - Batman Begins (https://www.imdb.com/title/tt0372784/?ref_=tt_sims_tt_i_3) sa nastavcima. Tako ja jednom pun neke nostalgije guglam originalni Batman movie da pokažem jednoj mladoj "neznalici" šta je "prava stvar", kad ono izađe Batman: The Movie iz 1966 (https://www.imdb.com/title/tt0060153/). Setim se kroz maglu da je to postojalo, video sam nekad na TV-u tu "smejuriju", bedni kostimi, nepostojeći efekti, smešno čak i zvuče glumci... Ma zaboravio sam i da postoji. Ali neko je i te 66-te imao deset godina i bio mu je to možda prvi korak u čaroban svet mašte i super heroja, a moj omiljeni iz 89-te mu je možda već bio reciklaža. :paranoia:
Možda je i do krštenice, godine čine svoje. Postoji granica do koje ljudski mozak može pohranjivati podatke, selektovati, obrađivati... Zato je uvek lepo biti dete. Rođeno 50-ih, 2000-ih, ili 2050-ih... Svaka generacija ima svoju priču. Lični kapacitet. Mogućnost koliko daleko da putuje kroz kulturu, tehniku, nauku. Sve dok ne postanete prevaziđena i ne ode u penziju. Dolazi nova generacija sa totalnom drugačijim mogućnostima, pogledima na svet. I tako u krug...
Odoh malo u filozofiju, ne zamerite. :D
Pravo u centar.
nisu starije igre bile zabavnije. tako samo ume da deluje jer je coveka lakse zabaviti necim sto prvi put dozivljava.
Nije da nisu. Starije igre su zbog hardverskih ograničenja imale jednostavne gameplay sisteme koji su, da bi igra valjala, morali da budu utegnuti do maksimuma. I to je rezultovalo klasicima koje danas poznajemo.
Danas su igre toliko nabudžene i napucane svim i svačim i prepune filler gluposti da bi se stvorila iluzija "contenta" i "valuea" i onda često kad se zagledaš u core gameplay mehaniku - tu nema ničeg vrednog pomena. A to je ono što igrama daje dugovečnost.
Ako ništa drugo evo Counter-Strike je primer jedne takve mass-market mass-appeal igre (iako MP i iako inicijalno formula nije bila takva) koja se igra preko 20 godina i nadživeo je i nadživeće sve što se u međuvremenu pojavilo od karođutija i fornajtova. Dobar primer su i Doom/Quake koji su relevantni evo već po 30 godina i nove generacije modera i gejmera ih otkrivaju iznova i iznova.
Uz to bih da dodam da ja recimo tek poslednjih godina igram PS1 naslove iako nisu bili deo mog detinjstva i pronalazim igre u kojima uživam i pored loših kontrola i zaostale grafike jer te igre prosto imaju jednostavnost i šarm koje moderni AAA naslovi nikada više neće imati. Kao klinac sam se igrao samo na PC-u, maltene.
Indie igre baš zato i kidaju poslednjih godina i ti studiji uspevaju da zarade i opstanu, ljudi su se uželeli "starih" igara i formula za uspeh koje su one pratile - jak core gameplay pre svega i taj "šarm" koji sam spomenuo.
Nove igre su pune side misija, povezivanja sa društvenim mrežama, tu su Twitch, Steam, prodaja kojekakvih kartica i trofeja, skinova, chatova u kojima te vređa dvanaestogodišnji Kinez i ostalih budalaština. Što se mene tiče, moderne multiplejer opcije su uništile igre. Dok se cepalo u LANu, bilo je sjajno, ovo sad je užasno.
Dušan Vićić
31.8.2023, 18:58
Nije da nisu. Starije igre su zbog hardverskih ograničenja imale jednostavne gameplay sisteme koji su, da bi igra valjala, morali da budu utegnuti do maksimuma. I to je rezultovalo klasicima koje danas poznajemo.
A da ne pričamo o impresivnim portovima igara na konzole i pored toga sto je hardver bio slabiji od onog iz originalnih izdanja, specifično pričam na port RE2 na Nintendo 64, Street Fighter 2 na SNES i Dooma 3 i Half-Life-a 2 na originalnom Xboxu.
Indie igre baš zato i kidaju poslednjih godina i ti studiji uspevaju da zarade i opstanu, ljudi su se uželeli "starih" igara i formula za uspeh koje su one pratile - jak core gameplay pre svega i taj "šarm" koji sam spomenuo.
Prosto receno, sve je pocelo od kada je Microsoft napravio debakl za Xbox One konzolu, tačnije, pričam na onaj deo gde nisi mogao da igraš ako nisi imao stalnu internet konekciju. EA od kada su dodati Ultimate Pakovi na Fifi, započeli su toliko da propadaju da to nije bilo normalno. Svi su odmah to počeli da praktikuju kada su shvatili koliko je EA pokupio od kockanja u vidu toga, da nisu ni shvatili da polako postaju ono što svi normalni gejmeri mrze.
Vecina AAA igara ima neke uslove koje trebas da ispunis kako bi mogao uopste da pokreneš igru, tipa Steam nalog, Microsoft nalog, nalog od Muje i Hase, onda molis Boga da nije always online, jer se igra kad tad zatvori i posle ode ta igra u istoriju, kao LawBreakers. Nije ni čudo sto u zadnje vreme sve vise Indie igre postaju popularne jer nemaju te uslove i s***a.
Sam' turiš disk i cepaš. Danas nema toga, zbog Steama.
Sto je najgore, igre na disku polako izumiru. PS5 I Series X imaju varijante sa i bez čitača diska, ona prva je skuplja, ali se ne prodaje mnogo.
Kada bude došao PS6 i nova Xbox konzola i kada budu najavili da neće više biti disk verzije konzola, što se sve više plašim da hoće, tada ću smatrati da je gejming otišao u dođavola.
Od big box izdanja igara 90-tih, preko standardnih DVD izdanja, preko internet kopija, gejming evoluira. UNAZAD.
Sve je bilo bolje do pre nekoliko decenija a ne samo gaming.
Nisu kriticari novih igrica toliko matori da se ne secaju boljih vremena a kompetentniji su od balavurdije kojoj influenseri i youtube-ri formiraju misljenje o svemu.
Mogu starijim gamerima da se svidjaju nove igre i da uzivaju u njima ali moraju priznati da su vise ocekivali od gaminga u 2023 i da se prethodnih decenija samo sminka grafika.
Glupo je kritikovati gaming industriju sto nam serviraju samo komercijalu i po oprobanom receptu zele da dodju do sto vece zarade jer je svakoj firmi novac najbitniji.
Mislim da ni indie kreatori igara nece uspeti da promene nesto na bolje u gaming industriji osim sto ce manji procenat njih uspeti da napravi hit koji ce im doneti gomilu novca.
Cujem da je Ron Gilbert ponovo napravio dobru avanturu iz Monkey island serijala ali to skoro da nema nikakav uticaj na popularnost point & click avantura.
hrana Nadam se da na forumu ima ljudi koji se secaju koliko je ranije hrana bila ukusnija. Nije samo voce i povrce bilo ukusnije nego i industrijski slatkisi ciji su recepti promenjeni da bi se povecala zarada.
muzika U proslom veku si mogao da biras koji zanr domace muzike koji ces da slusas a danas mozes da izaberes muziku koji ne zelis da slusas. Popularnu domacu muziku koja se sada slusa ne vredi komentarisati.
filmovi/glumci Uglavnom se snimaju filmovi po stripovima i prave rimejkovi ili se filmska industrija poigra sa nasim lepim secanjima o najpopularnijim filmskim serijalima zbog zarade. U filmskoj industriji verovatno nikada nije bilo manje kvalitetnih glumaca.
sportisti Verovatno ste primetili da u vecini sportova najpopularniji sportisti mogu da igraju do 40e i da budu medju najboljima jer nema ko da ih zameni. Svake godine su sportisti sve vise placeni a Liga sampiona i NBA imaju sve manje zvezda.
polarnimeda
1.9.2023, 13:01
Danas su igre toliko nabudžene i napucane svim i svačim i prepune filler gluposti da bi se stvorila iluzija "contenta" i "valuea" i onda često kad se zagledaš u core gameplay mehaniku - tu nema ničeg vrednog pomena. A to je ono što igrama daje dugovečnost.
Ako ništa drugo evo Counter-Strike je primer jedne takve mass-market mass-appeal igre (iako MP i iako inicijalno formula nije bila takva) koja se igra preko 20 godina i nadživeo je i nadživeće sve što se u međuvremenu pojavilo od karođutija i fornajtova. Dobar primer su i Doom/Quake koji su relevantni evo već po 30 godina i nove generacije modera i gejmera ih otkrivaju iznova i iznova.
Uz to bih da dodam da ja recimo tek poslednjih godina igram PS1 naslove iako nisu bili deo mog detinjstva i pronalazim igre u kojima uživam i pored loših kontrola i zaostale grafike jer te igre prosto imaju jednostavnost i šarm koje moderni AAA naslovi nikada više neće imati. Kao klinac sam se igrao samo na PC-u, maltene.
ovo ti je kad poredis lose nove igre sa dobrim starim. igre su napredovale u svakom smislu i to sto postoji tona djubreta ne umanjuje vrednost onoga sto nije djubre. a nije da nije bilo djubreta i pre.
hrana Nadam se da na forumu ima ljudi koji se secaju koliko je ranije hrana bila ukusnija. Nije samo voce i povrce bilo ukusnije nego i industrijski slatkisi ciji su recepti promenjeni da bi se povecala zarada.
Hrana bila bolja dok ti je baba bila ziva a :D ?
muzika U proslom veku si mogao da biras koji zanr domace muzike koji ces da slusas a danas mozes da izaberes muziku koji ne zelis da slusas. Popularnu domacu muziku koja se sada slusa ne vredi komentarisati.
A da ta srecna vremena kad je Vesna Zmijanac imala milionske tiraze
filmovi/glumci Uglavnom se snimaju filmovi po stripovima i prave rimejkovi ili se filmska industrija poigra sa nasim lepim secanjima o najpopularnijim filmskim serijalima zbog zarade. U filmskoj industriji verovatno nikada nije bilo manje kvalitetnih glumaca.
Dizni ≠ filmska industrija
sportisti Verovatno ste primetili da u vecini sportova najpopularniji sportisti mogu da igraju do 40e i da budu medju najboljima jer nema ko da ih zameni. Svake godine su sportisti sve vise placeni a Liga sampiona i NBA imaju sve manje zvezda.
Ne igraju samo najpopularniji sportisti duze nego samo njih znas, zbog popularnosti. Mozda ima veze sa tim sto vise ne puse i ne bance do ujutru nego leze u kadama sa ledom i spavaju 12 sati dnevno, sise.
@Apostrof
Tvoju prvu recenicu ne bih komentarisao jer ocigledno nesto nije u redu sa tobom kada mozes tako nesto da napises.
Mucni malo glavom pre nego sto se na taj nacin obratis nekom forumasu.
muzika
U ta davna vremena gomila ljudi je slusala yu rock ali je bilo ljudi koji su zbog jedne televizije poceli da slusaju šund muziku.
Ja nisam veliki fan domace muzike ali volim povremeno da cujem rok i pop muziku iz tog vremena.
filmovi
U osnovnoj i srednoj skoli sam gledao nekoliko decenija stare filmove a pre mesec dana jedan kolega/dvadesetogodisnjak se nasmejao kada sam spomenuo tv seriju Friends i objasnio mi da nikada ne bi gledao toliko "bajatu" seriju.
Moje drustvo je pre 30 godina gledalo filmove od Louis de Funès-a, Alfred Hitchcock-a, noir filmove i starije klasike filmske industrije.
Skoro sam na tv-u naleteo na The Chase iz 1966 i iznenadio se koliko poznatih glumaca se pojavljuje u tom film. Takvih glumaca danas nema u filmskoj industriji a bilo ih je mnogo u drugoj polovini proslog veka.
sport
Mislio sam na kvalitet i talenat starijih sportista a ne na nacin zivota.
Uporedi igrace igrace Ac Milana koji su igrali pre 20ak godina sa sadasnjim ili pogledaj kakav je gol dao Clarence Seedorf na prijateljskoj utakmici pre nekoliko nedelja pa ce ti biti jasno o cemu pricam.
A da ta srecna vremena kad je Vesna Zmijanac imala milionske tiraze
Pa realno i ta Vesna Zmijanac iz tog perioda je podnošljivija i slušivija u odnosu na ovo danas. Pogotovo u sferi onih domaćih muzičkih žanrova koje više ne možeš ni da definišeš kom muzičkom trendu pripadaju a koji popularnošću dominiraju. Danas svako može da svira da peva da komponuje, pravi popularnu muziku i kao takav da bude primećen.
ognjen_ogi
2.9.2023, 11:19
Najaci su ovi neki reperi koji kazu da imaju muzicki studio,
a unutra 2 zvucnika i kompjuter.
polarnimeda
2.9.2023, 14:10
Najaci su ovi neki reperi koji kazu da imaju muzicki studio,
a unutra 2 zvucnika i kompjuter.
dobro je ako su dva. ja zamisljam bezicni JBL od 40 evra.
Ako ćemo objektivno, niti su sve igre bile bolje tada niti su svi žanrovi jednako dobri sada. Fallout 2 među RPG-evima i StarCraft među strategijama više ne viđam nešto... ali su npr. RDR, TLoU, NieR, Soulsborne i sl. remekdela ovog vremena. Sad samo ostaje pitajne da li je čaša do pola puna ili do pola prazna.
Recept za eurokrem se možda promenio... ali pre 30 god postojali su samo eurokrem i cipiripi (koji je uvek bio ugrudvan iz nekog razloga :kreza:) a sada su tu još i Linolada, Nutella, Pionir, Delhaize... od kojih su mnogi sa povećanim procentom lešnika i bruka ukusa. Ko nema da nađe makar jedan koji mu je dobar, možda mu prosto nije do krema više.
Neke stvari idu na bolje, neke na lošije, ali jedno je sigurno, svet se uvek menja a stvari iz detinjstva se obično gledaju kroz ružičaste naočare. To je zabeleženi psihološki fenomen - Rosy retrospection (https://en.wikipedia.org/wiki/Rosy_retrospection)
U ta davna vremena gomila ljudi je slusala yu rock ali je bilo ljudi koji su zbog jedne televizije poceli da slusaju šund muziku.
Ja nisam veliki fan domace muzike ali volim povremeno da cujem rok i pop muziku iz tog vremena.
Ma ogromna kolicina ljudi, evo EKV tiraz 5 hiljada Lepa Brena 2 miliona, zlatno doba, svi slusali rok bili kul samo da nam Pink nije dosao bili bi hipi komuna i sve bi bilo super ko kad su nam babe bile zive.
U osnovnoj i srednoj skoli sam gledao nekoliko decenija stare filmove a pre mesec dana jedan kolega/dvadesetogodisnjak se nasmejao kada sam spomenuo tv seriju Friends i objasnio mi da nikada ne bi gledao toliko "bajatu" seriju.
Moje drustvo je pre 30 godina gledalo filmove od Louis de Funès-a, Alfred Hitchcock-a, noir filmove i starije klasike filmske industrije.
Skoro sam na tv-u naleteo na The Chase iz 1966 i iznenadio se koliko poznatih glumaca se pojavljuje u tom film. Takvih glumaca danas nema u filmskoj industriji a bilo ih je mnogo u drugoj polovini proslog veka.
Shvatam problem, ti uopste ne volis filmove sa superherojima. Probaj da ih ne gledas i neces se nervirati. Veoma je lako evo ja nisam pogledao ni jedan.
Mislio sam na kvalitet i talenat starijih sportista a ne na nacin zivota.
Uporedi igrace igrace Ac Milana koji su igrali pre 20ak godina sa sadasnjim ili pogledaj kakav je gol dao Clarence Seedorf na prijateljskoj utakmici pre nekoliko nedelja pa ce ti biti jasno o cemu pricam.
Znam, evo i ja sam gledao svetsko prvensto na kome su objektivno dva najbolja igraca svih vremena prakticno zavrsila karijere, lozio se na Mbapeov volej u finalu, ali taj mac za Ukrajnu mi je otvorio oci. Stvarno nema vise ni jedne jedine zvezde, pogotovu u NBA, ma raspad sistema.
A posto je tema o igrama, kad bi sada pravio top listu omiljenih igara sve bi bile iz poslednjih 10 godina, uz mozda par izuzetaka zbog nostalgije.
Ma ogromna kolicina ljudi, evo EKV tiraz 5 hiljada Lepa Brena 2 miliona, zlatno doba, svi slusali rok bili kul samo da nam Pink nije dosao bili bi hipi komuna i sve bi bilo super ko kad su nam babe bile zive.
Ništa neobično, Jugoslavija jeste bila primarno poprište Folk muzike otuda i toliki tiraži. Ali je postojala i ona druga strana kao primer ozbiljne polarizacije muzičkih ukusa. Znalo se ko kome pripada. Rock/Pop muzika je imala svoju armiju slušaoca i bila je sastavni deo opšte kulture u toj Jugoslaviji. Neretko se taj EKV gledao/slušao i na državnoj televiziji, pored pregršt drugih bendova počev od novog talasa pa na dalje. (Da ne idem još dublje u prošlost) Ipak, ovde je reč da li nešto vredno ili nije slušanja na duže staze. To svakako ne ide u prilog današnjoj trendovskoj muzici na ovim prostorima. Bilo da je Folk ili ovo nešto drugo za koje se ne zna više ni šta je. Rock muziku/bendove nema smisla ni spominjati, jer su isti odavno na marginama zastuljenosti i više u nekom alternativnom/underground modu.
Ako ćemo objektivno, niti su sve igre bile bolje tada niti su svi žanrovi jednako dobri sada.
Tri decenienije je proslo od kada su nas prve tps i fps igre odusevile sa grafikom/gameplay-om i ti mislis da je vrhunac gaming industrije u 2023 nekoliko tps open world naslova.
Prethodnih deceniju i po se prave igre i filmovi za ljude koji slusaju Brenu jer se tako najlakse zaradjuju velike pare uz malo truda.
Gde su nestale strateske igre, avanture, platformeri, trkacke igre, upravljacke simulacije...?
Najlakse je ljudima servirati filmove pravljene po stripovima i nasminkane tps svake godine kako bi se osigurala sigurna/laka zarada.
Recept za eurokrem se možda promenio... ali pre 30 god postojali su samo eurokrem i cipiripi (koji je uvek bio ugrudvan iz nekog razloga ) a sada su tu još i Linolada, Nutella, Pionir, Delhaize... od kojih su mnogi sa povećanim procentom lešnika i bruka ukusa.
Izgleda da ti nisi jeo Kinderladu. Pogledas procenat lesnika na etiketi domacih "lesnik" kremova i shvatis da klopas preslatki kakao krem koji je pomesan sa palminim uljem.
U vecini prodavnica se prodaje Nutela koja se proizvodi u Poljskoj za istocno trziste ali u bar jednoj prodavnici moze da se nadje Nutela za Nemacko trziste. Trenutno mi je najbolji Italiamo krem koji kupujem u "Lindi" jer ima najveci procenat lesnika.
@apostrof
U domacim filmovima i reklamama se pustaju starije/bajatije rok i pop pesme a ne Brenine. Jesi li ti brojao tiraz ili verujes svemu sto cujes?
Tokom 90ih su ljudi presnimali muziku na audio kasete tako da nikada necemo znati koliko ljudi je slusalo rok i pop.
Smeta mi sto se u stranim i domacim filmovima/serijama pojavljuje sve manje dobrih glumaca pa zbog toga jedva cekam oktobar kada ce moci da se pogleda nova sezona serije Frasier-a.
Ta dva igraca o kojima pricas verovatno nisu najbolja ni u ovom veku. U njihovo vreme se fudbal srozao na najnize grane i pricalo se samo o njihovoj statistici.
Mozda ce Mbape da ima bolju statistiku od njih dvojice ali to ne znaci da ce on biti najbolji igrac koji je ikada igrao fudbal.
U reklamama se pustaju starije/bajatije rok i pop pesme a ne Brenine. Jesi li ti brojao tiraz ili verujes svemu sto cujes?
Tokom 90ih su ljudi presnimali muziku na audio kasete tako da nikada necemo znati koliko ljudi je slusalo rok i pop.
Smeta mi sto se u stranim i domacim filmovima/serijama pojavljuje sve manje dobrih glumaca pa zbog toga jedva cekam oktobar kada ce moci da se pogleda nova sezona serije Frasier-a.
Ta dva igraca o kojima pricas verovatno nisu najbolja ni u ovom veku. U njihovo vreme se fudbal srozao na najnize grane i pricalo se samo o njihovoj statistici.
Mozda ce Mbape da ima bolju statistiku od njih dvojice ali to ne znaci da ce on biti najbolji igrac koji je ikada igrao fudbal.
Ah da kako je sport bio bolji pre, dodjem iz grada kuci u pola tri taman kad sos kanal krece da krade prenos nba, pogledam tekmu legnem da spavam sutra ko nov. Sada, jedva ostanem budan da pogledam, onda se jedno dete probudi i krene da smara, sutra nisam ni za sta. Ovaj novi NBA ne valja nista. A o fudbalu da ne pricam, ranije odem sa ortacima u kafanu za finale, olesim se, derem, bude do jaja. Sad ne mogu ni 10 minuta sam gajbi da bacim pogled a da me zena ne smara sta treba da kupim u prodavnici sutra kad se vracam sa posla, ovaj fudbal ne valja nista. Kakav Benzema, kakav Mesi, Paolo Maldini i ekipa to je bio fudbal sve pre i posle perioda kad sam gledao fudbal sa ortacima jedva trezan na prasnjavom malom tv-u u lokalnom podrumu pica je krs.
A ranije su svi slusali istu muziku kao i ja, secam se gde god da izadjem pustaju muziku koju ja volim. Tih 80 ljudi u podrumu bez ventilacije je sigurno bio dovoljno veliki uzorak da zakljucim koliko je rok super popularan. A evo sada ne izlazim nigde iz nekog razloga gledam Pink po ceo dan, ocigledno svi slusaju samo gluposti.
A tek sto su filmovi bili bolji. Doduse ne tih 80ih i 90ih, ali 70e su kidale. Ovo sad ne valja nista. Doduse pocetak veka je bio do jaja, i oko 2010 je izaslo brdo dobrih filmova, ali sad je sve bezveze, ti filmovi iz 70ih koje sam ja gledao 90ih su vrhunac kinematografije.
Igre! Ranije pobegnem iz skole i pikam ceo dan, matorci na poslu. Onda celu noc pricam sa ortacima o igrama. Sada jedva da upalim komp, a i niko ne igra nista nemas ni sa kim da pricas. A i kad sednem zazvoni mi sluzbeni telefon, ma ove nove igre ne valjaju nista.
Pa pazi iznosenje svog misljenja i licnog iskustva i predstavljanje toga kao apsolutne istine ja ne zovem objasnjenjem. A realno sam sve odmah shvatio, sve ti je bilo lepse kad nisi bio matori prdonja, ne razumem sta je problem.
A realno sam sve odmah shvatio, sve ti je bilo lepse kad nisi bio matori prdonja, ne razumem sta je problem.
Pa nisi shvatio u tome i jeste problem. :D
Čovek pokušava da ti objasni da su pojedini žanrovi zarad profita kompanija marginalizovani jer nemaju taj više taj globalni impact na gejmere kao nekada.
Primer su RTS igre koji su praktično izumrle (makar u tom AAA/meinstrim okviru) i to upravo "ubijene" posle najezde RPG i Open World žanrova. Jer naravno, očigledno je daleko lagodnije/opuštenije i manje kompleksnije voditi jednog heroja, juriti questove, kliktati na ikonice sa magijom i levelovati. Obrnuti posle nekoliko dana i čekati sledeći RPG i umisliti kako je to nešto najbolje što se desilo u gaming univerzumu...
Malik Tintilinic
3.9.2023, 10:24
Uz nove igre, uvek igram neku staru. Ovih dana to su Return to castle Wolfenstein, Total Annihilation, Ground Control 2 i Max Payne 2.
Jos starije igre kao sto su Pong, Scramble i Boulder Dash sam poslednjih godina malo igrao na androidu, cisto da se podsetim.
Novim igrama, ipak, posvecujem vise vremena, neke su mi i zabavnije od nekih starih. Verovatno bi odnos stare - nove bio pola-pola kad bih merio po nekim parametrima.
@Aibo
Bilo je vise kremova.
Pa nisi shvatio u tome i jeste problem. :D
Čovek pokušava da ti objasni da su pojedini žanrovi zarad profita kompanija marginalizovani jer nemaju taj više taj globalni impact na gejmere kao nekada.
Primer su RTS igre koji su praktično izumrle (makar u tom AAA/meinstrim okviru) i to upravo "ubijene" posle najezde RPG i Open World žanrova. Jer naravno, očigledno je daleko lagodnije/opuštenije i manje kompleksnije voditi jednog heroja, juriti questove, kliktati na ikonice sa magijom i levelovati. Obrnuti posle nekoliko dana i čekati sledeći RPG i umisliti kako je to nešto najbolje što se desilo u gaming univerzumu...
Aha , znaci kad je pricao o tome kako sada sportisti igraju do 40e (jer nema ko da ih zameni :facepalm) je zapravo neka, ne znam, alegorija, o ukusima i gajmerskom senzibilitetu modernog drustva. A ja mislio samo jedna od glupljih izjava koje sam cuo u zivotu.
RTS nije umro. Base-building RTS u stilu C&C ili Starcrafta je usporio ali i dalje izadje nesto dobro na svakih par godina, grand strategy i 4x RTS igara ima koliko hoces i one su uzele igrace old-school rts-u, a ne znarovi koji veze sa strategijama nemaju.
RTS nije umro. Base-building RTS u stilu C&C ili Starcrafta je usporio ali i dalje izadje nesto dobro na svakih par godina, grand strategy i 4x RTS igara ima koliko hoces i one su uzele igrace old-school rts-u, a ne znarovi koji veze sa strategijama nemaju.
Umro je na meinstrim poljima. Tako je i napisano. RTS, kao i mnogi drugi zanrovi postoje kao alternativna ponuda igara u okviru indy ili od strane manje poznatih devolpera. Starcraft 2 je bio poslednji globalno zastupljeni RTS. Bilo je kasnije i drugih igara ali nisu imale taj impact kao SC2. RTS i ostali oldschool žanrovi imaju svoju publiku ali u okvirima drugih scena. To svakako nije AAA jer ista odavno nema šta da ponudi na tom polju.
Da li vredi kukati ? Naravno da ne jer svako moze kroz alternativu da iskopa ono sto ga ispunjava. Ali činjenica da je sadašnja AAA scena vredna kritika kao nikada pre. Razloga je puno. Najlakše je zabiti glavu u pesak i praviti kako je sve superiška dok je stvarnost drugačija. :)
ognjen_ogi
3.9.2023, 19:09
Ljudski mozak je u poslednjih 20 godina jako degradirao.
Nove visokobudzetne igre koje izlaze su prilagodjene novijim generacijama
dok su starije generacije bile dosta pametnije.
Ne kazem da nema dobrih novih igara,jedna od njih je Song of horror,
avantura sa potpuno drugacijim konceptom.Medjutim ovakvih ideja je malo,
one su iscrpljene,uproscene.Videcemo kakav ce biti Stalker 2,tipujem da nece biti dobar kaoovi stariji.
Ako bude bar kao solidni Chernobylite bice dobro.
Umro je na meinstrim poljima. Tako je i napisano. RTS, kao i mnogi drugi zanrovi postoje kao alternativna ponuda igara u okviru indy ili od strane manje poznatih devolpera. Starcraft 2 je bio poslednji globalno zastupljeni RTS. Bilo je kasnije i drugih igara ali nisu imale taj impact kao SC2. RTS i ostali oldschool žanrovi imaju svoju publiku ali u okvirima drugih scena. To svakako nije AAA jer ista odavno nema šta da ponudi na tom polju.
Da li vredi kukati ? Naravno da ne jer svako moze kroz alternativu da iskopa ono sto ga ispunjava. Ali činjenica da je sadašnja AAA scena vredna kritika kao nikada pre. Razloga je puno. Najlakše je zabiti glavu u pesak i praviti kako je sve superiška dok je stvarnost drugačija. :)
Age of Empires 4? Company of Heroes 3? AAA igre, izasle u proteklih godinu dve, AoE4 u top 50 igara na stimu po broju igraca. A RTS igre koje nisu klasican base-building sablon kidaju vec godinama. RTS nikada nije bio popularniji od FPS ili RPG-a, ne znam sta ocekujes.
Age of Empires 4? Company of Heroes 3? AAA igre, izasle u proteklih godinu dve, AoE4 u top 50 igara na stimu po broju igraca. A RTS igre koje nisu klasican base-building sablon kidaju vec godinama. RTS nikada nije bio popularniji od FPS ili RPG-a, ne znam sta ocekujes.
Dve, tri igre od SC2 ? Od toga jedna je teski prosek. I to treba da pokazatelj da RTS ipak postoji na AAA sceni ?!
To da RTS nije nikada bio popularan kao žanr bas i ne stoji. Okej nije bio popularniji od svega sto je dominiralo ali treba krenuti samo od sredine devedesetih godina. Da ne spominjem uticaj Blizzardovih RTS igara.
Danas ? Od RPG-a, Open World-a i slično... gotovo je premija da čovek iskusi nešto drugačije u AAA okruženju.
Dve, tri igre od SC2 ? Od toga jedna je teski prosek. I to treba da pokazatelj da RTS ipak postoji na AAA sceni ?!
Ko je rekao od SC2, rekao sam u poslednjih godinu-dve. Od SC2 imao si C&C4, Supreme Commander 2, Ashes of Singularity, nekoliko Dawn of War igara, nekoliko Sins of the Solar Empire igara, nekoliko ekspanzija za AoE2 i AoM, Planetary Annihilation, Company of Heroes 2, Homeworld Deserts of Kharak i sigurno jos par komada kojih se ne secam. A od indie developera sjajni AI war 1&2 i They are Billions.
To da RTS nije nikada bio popularan kao žanr bas i ne stoji. Okej nije bio popularniji od svega sto je dominiralo ali treba krenuti samo od sredine devedesetih godina. Da ne spominjem uticaj Blizzardovih RTS igara.
Kad sam rekao da nikada nije bio popularan? I dalje je popularan. Blizardove RTS igre su fenomenalne, i dalje mozes da igras SC2 mp, neces imati nikakvih problema da nadjes mec.
Danas ? Od RPG-a, Open World-a i slično... gotovo je premija da čovek iskusi nešto drugačije u AAA okruženju.
Necu da branim velike izdavace ali stvarno ne izbacuju samo OW RPG, i te igre nisu "ukrale" igrace RTS igrama.
Ko je rekao od SC2, rekao sam u poslednjih godinu-dve. Od SC2 imao si C&C4, Supreme Commander 2, Ashes of Singularity, nekoliko Dawn of War igara, nekoliko Sins of the Solar Empire igara, nekoliko ekspanzija za AoE2 i AoM, Planetary Annihilation, Company of Heroes 2, Homeworld Deserts of Kharak i sigurno jos par komada kojih se ne secam. A od indie developera sjajni AI war 1&2 i They are Billions.
Pa upravo si potvrdio ono sto sam i ja kroz prethodne postove. :D
Samo što te igre nisu imale impact kao Sc2 2010 godine, koliko god da su neke od njih odlične. Zato sam i rekao da je Sc2 bio poslednji major RTS.
Kad sam rekao da nikada nije bio popularan? I dalje je popularan. Blizardove RTS igre su fenomenalne, i dalje mozes da igras SC2 mp, neces imati nikakvih problema da nadjes mec.
Slažem se. Igram ga redovno. Doduše malo sam zaribao... :)
To samo govori o veličini i uticaju igre na tržištu. Ali opet ne možemo proizvod od pre 13 godina uzimati kao večitu referencu i time pravdati kako je sve u redu i da RTS kao žanr (danas) ipak funckioniše na globalnom AAA okviru. Sa druge strane, igrači su ti koji diktiraju tržište i razlog zašto je jedan Witcher ili Baldurs Gate, Cyberpunk na samom vrhu a sve ostalo manje-više u zapećku, ma koliko bili vredni pažnje.
Pa upravo si potvrdio ono sto sam i ja kroz prethodne postove. :D
Samo što te igre nisu imale impact kao Sc2 2010 godine, koliko god da su neke od njih odlične. Zato sam i rekao da je Sc2 bio poslednji major RTS.
Nisi, rekao si da je RTS zanr umro
Primer su RTS igre koji su praktično izumrle (makar u tom AAA/meinstrim okviru) i to upravo "ubijene" posle najezde RPG i Open World žanrova.
Umro je na meinstrim poljima
sto je glupost cak i kada se ogranicimo na base-building RTS igre, i tvrdio da je popularnost RPG zanra kriva sto je takodje glupost. Sad si se uhvatio za "impact". Sta ti je "impact"? Hajp? Uticaj? MP scena? Broj igraca? Marketing? Nove tehnologije? Inovativnost? I sto ti je toliko stalo da veliki, stari studio napravi igru? Blizzard nije bio AAA kad je izbacio Warcraft, objektivno nije bio AAA ni kad su izbacili Starcraft 1.
To samo govori o veličini i uticaju igre na tržištu. Ali opet ne možemo proizvod od pre 13 godina uzimati kao večitu referencu i time pravdati kako je sve u redu i da RTS kao žanr (danas) ipak funckioniše na globalnom AAA okviru. Sa druge strane, igrači su ti koji diktiraju tržište i razlog zašto je jedan Witcher ili Baldurs Gate, Cyberpunk na samom vrhu a sve ostalo manje-više u zapećku, ma koliko bili vredni pažnje.
Ne razumem tvoj problem.
Nisi, rekao si da je RTS zanr umro
Na onim okvirima kojim danas cirlkulišu neke druge AAA igre, da umro je.
Neko je ranije spomenuo da tebi ocigledno treba da se nacrta...
Ovo sve drugo kako si napisao i šta si napisao, nema smisla ni komentarisati.
Na onim okvirima kojim danas cirlkulišu neke druge AAA igre, da umro je.
Neko je ranije spomenuo da tebi ocigledno treba da se nacrta...
Ovo sve drugo kako si napisao i šta si napisao, nema smisla ni komentarisati.
Cekaj jel ovo opet neka zabuna u komunikaciji kao pre par dana kad nisam shvatio sta je tvoj kolega zapravo hteo da kaze dok je pricao o tome kako je hrana bila ukusnija? Jel to neki impact ili sta je?
ovo ti je kad poredis lose nove igre sa dobrim starim. igre su napredovale u svakom smislu i to sto postoji tona djubreta ne umanjuje vrednost onoga sto nije djubre. a nije da nije bilo djubreta i pre.
Ono što sam napisao se odnosilo samo na mainstream AAA igre iz najvećih studija i kuća. Generičko smeće gde god da se okreneš. EA, Ubisoft, Activision Blizzard itd.
Imaju ljude, novac i vreme da prave fenomenalne igre ali rade se pre svega površni bućkuriši. Što je i logično jer su igrači kreteni koji sipaju novac u mikrotransakcije, DLC-eve, preordere itd. Sećam se perioda iz mladosti kad je logo gorepomenutih izdavača u intro sekvenci praktično garantovao dobru igru i to iz raznih žanrova.
Normalno da će uvek biti loših i dobrih igara i loših i dobrih studija...
Sto je veci studio veci je upkeep, dodas na to da su sve akcionarska drustva i da polazu racune nekim tamo bogatunima logicno je da ce da prave proizvod koji gadja najsiru moguci publiku. Sto vise imas da izgubis manje rizikujes. Bobi Kotik je najgori moguci lik za nas gejmere ali je isto tako najbolji moguci CEO koga bi vlasnici firme mogli da pozele kad im je cilj pare pare i pare.
Elem, sve je novo i lepse kad si mladji, devedesete npr nisu bile lep period u ovoj zemlji ali meni kao detetu je bilo vrh vrhova i nisam to osetio. Dosta starijih igara obozavam i preferiram u odnosu na nove igre i volim da seruckam kako je ranije sve bilo bolje, al’ onda razmislim odigrao sam mozda 15-20 igara mladjih od 2010 sveukupno, kako realno mogu da kazem da je bolje bilo pre kada ne konzumiram trenutne igre u meri kao pre 20-25 godina.
Bukvalno svaki vid ljudskog izrazavanja bio je bolji ranije, ukljucujuci i igre.
Ne, nije samo do godina. Pogledajmo filmove iz 60-ih i 70-ih pa i 80-ih godina i njihove rimejke. Npr. The Omen (prvi) je nemerljivo bolji od svog mladjeg brata. Efekti su se nekada samo nazirali, psovki u filmu nije bilo, golotinje skoro nimalo, nivo dijaloga je bio beskonacno visi. Nekada u filmu nije psovao ni klosar, sada u filmu psuje predsednik drzave kao kocijas.
Da uporedimo serije: Sever i Jug ili Vetrovi rata (bar prva sezona) su svetlosnu godinu ispred Netflix-Amazon-HBO smeca. I prica, i gluma, i dijalozi i scene i kostimi. Sve je bolje. Mozemo da uporedimo i Star Trek serije, starije su toliko ocigledno bolje, iako su siromasnije efektima. Ovo su samo dva banalna i verovatno ne i najbolja primera, bilo je puno odlicnih serija 70-ih i 80-ih, poneka i kasnije.
Igre su imale jednostavniju mehaniku i to je bas ono sto igri treba. Dobra ideja, solidan tekst i jednostavna ali funkcionalna mehanika.
King's Bounty rimejk je bio tako uspesan jer ima jednostavnu mehaniku pre svega. Artwork igre je predivan kao i muzika ali to nista ne bi pomoglo da nema jednostavne mehanike. A ona je nasledjena od originala. Sada u igri dobijes minimapu i kursor i izvoli prati ga. Misije su najcesce neresive bez minimape ili kvest markera. Drugi primer cak indie igre koja se oslanja na staru mehaniku ali dobru ideju je Underrail. Ta igra sije mogucnostima istrazivanja i borbe bukvalno sve moderne rpg naslove. Underrail su napravila 2-3 coveka, a uglavnom je na njoj radio samo jedan.
Novac apsolutno mozemo iskljuciti iz jednacine kvaliteta. Uz tako slabu ponudu ljudi samo za novac vise ne moze da se dobije kvalitet.
Zasto su moderni proizvodi toliko losi? Po meni, doslo je do ostrog pada kvaliteta obrazovanja na Zapadu i ka Zapadu gravitirajuceg dela covecanstva. Zasto je do toga doslo? Zbog niskog nataliteta i stoga male konkurencije kako u obrazovnom sistemu tako i na trzistu rada. Za kvalitet je potrebna konkurencija a za konkurenciju ljudi kojih u razvijenijem delu sveta ima sve manje a trend depopulacije je vec sada dramatican. Hoce li biti bolje? Nece. Mozda sa nekim novim ljudima, za 100 do 200 godina. Sada ne.
ognjen_ogi
16.9.2023, 16:23
Sve si lepo naveo samo ima jedan problem.
Planeta nece postojati za 100-200 godina.
Suma u planinskim delovima Crne Gore vec je pocela da se susi,
zatim izvori vode presusuju...Sve polako nestaje.
Nije priroda kriva sigurno,kriv je covek.
Malik Tintilinic
20.9.2023, 11:02
I do nas je. Kao deca, otrkivamo svet, saznajemo i upoznajemo stvari, sve nam je novo, sve nam je zanimljivo. Zivot, uglavnom, bezbrizniji, a sto smo stariji vec nam je lupio neku cvrgu, a i samar. Dozivljavamo stvari drugacije.
Secam se kako sam bio odusevljen citajuci Paklena lobanja/Na krilima noci/Horde zla. To je bilo pre nego sam citao Tolkina i mnogo pre Dzeksonove trilogije. E, sad ne znam da li sam nesto pre ili nesto posle gledao stare animirane crtace po Tolkinu, ali su mi navedeni Zagor stripovi bili nesto nesto novo, zanimljivo i nesto sto otvara apetit za jos takvih stvari.
Sad mi je lep osecaj kad vidim naslovnice i setim se svojih osecanja, ali nije isto uzivanje.
Plamena lobanja :)
To je jedan od prvih Zagorovih stripova koje sam sam procitao, izasao 1983. Secam se da sam ga kupio na kiosku (prvi strip ZS ili LMS koji sam kupio) a pult mi je bio u visini ociju :). Animirani filmovi po Tolkinu (Ralfa Bakshija) pojavili su se kod nas nesto kasnije (LOTR je inace iz '78-me), mislim ne pre 1984-86. Meni je citanje tog stripa i danas isto uzivanje i budi isti osecaj misterije, straha i teskobe kao i pre 40 godina. Nastavci su mi vec nekako obicniji, prvi deo je najbolji.
Po naslovu treceg nastavka navijacka grupa FK Sarajevo je sebi dala ime Horde zla i mislim da ga nosi i dan danas.
Malik Tintilinic
22.9.2023, 17:19
@Laskaris
Da...plamena.
Sta mi bi da napisem paklena...
I do nas je.Nije samo do nas.
Pogledaj filmove Star Wars iz 1970ih, The Untouchables, Spasavanje redova Rajana, Kum, Blade Runner, Planet o Apes pa se vrati da napises kako su ti filmovi istog kvaliteta kao novi koji osvajaju nagrade prethodnih godina.
Postoje stripovi koji su poceli da izlaze pre 60ak godina kao sto je Asterix ali godine ne uticu na njihovu popularnost i posle toliko vremena su i dalje medju najprodavaniji stripovima.
Vecina najpopularnijih igara prethodnih godina su osvezene verzije/rimejkovi najpoznatijih gaming serijala npr. Nintendov Mario, Segin Sonic ili najnovije igre iz serijala koji su pocele da izlaze tokom 90ih godina proslog veka npr. GTA.
Mnogo mi se svideo The Super Mario Bros movie iako nikada nisam bio fan Nintendovih igrica a tokom gledanja tog crtanjca sam primetio da je skoro ceo soudtrack sastavljen od pesama iz proslog veka.
Lako se primeti kreativni bankrot filmske i gaming industrije i stancovanje jednog te istog zbog lake zarade.
Mogu da vam se svidjaju novi filmovi i igrice ali morate priznati da ne naletite cesto na nesto originalno sto ce vam duze ostati u secanju.
off topic
Uskoro ce da izadje 700 broj Zagora iz redovne serije a u septembru se na kioscima u Italiji pojavio 755 broj Tex Willera (https://shop.sergiobonelli.it/tex/2023/08/03/albo/la-cavalcata-del-destino-1023478/) na njegov 75 rodjendan :)
Malik Tintilinic
22.9.2023, 21:41
Monsieur Verdoux, The Shining, 2001: A Space Odyssey, The Clockwork Orange, Citizen Kane...davno prestao da ih gledam. Ima li sta zabavnije danas? Za mene? Dva sata All cutscenes neke igre, neki random xxx, igrani filmovi o slikarima u 480p.
^
Nemoj random xxx vec random iz 70-ih ili bas ranih 80-ih. Nekada su i u takvom filmu zene bile lepe. Uporedi sa random takvim ostvarenjem novijeg datuma pa vidi da li je do nas :)
Ko o čemu, baba o uštipcima...
Jeste, snimljeni su vrh filmovi '30-ih,' 40-ih i kojih sve ne godina... Ali ispada da tada nije bilo đubreta....
Razlika je što se tada snimalo 100 filmova godišnje pa je valjalo deset, sad se snimi 1000 filmova pa valja deset. (lupio sam brojke, ali suština je u pitanju).
Zagor ima 700 brojeva i? Svaki je vrhunski? Pa bar trećina je čist prosek.
Isto važi za većinu stripova.
Kao i za gejming.
Mrzi me da više ponavljam i nabrajam naslove u prethodnih 10-15 godina koji su odlični.
Da, slažem se, ima more krš igara, ali držati se tvrdnje da od 2007-8 nema dobrih naslova, čisto pro.eravanje.
Ne verujem da iko misli da bukvalno nista ne valja ali hiperprodukcija smeca je takvih razmera da je procenat kvalitetnih ostvarenja daleko nizi nego ranije. A kada govorimo o kvalitetu nivo proseka je drasticno pao.
Trenutno igram par starih point and click avantura. Pixel hunting kod mnogih je uzasan i bio je deo mehanike igre. Grozno. Svako vreme je imalo svoje gluposti pitanje je samo u kojoj meri. Svako ko hoce trezveno da porazmisli zakljucice kada je procenat krsa i loseg kvalteta bio veci. A u industriji igara nekada je bilo daleko manje novca nego danas.
ognjen_ogi
23.9.2023, 9:47
Ubrzani razvoje tehnologije ciji smo svedoci poslednjih godina ima za cilj da unapredi vestacku inteligenciju koja ce razmisljati umesto ljudi.
Secate se one serije Nikita 1997 sezona 4 epizoda 15.Neko je napisao The Clockwork Orange,The Shining, retki su takvi filmovi.
Meni je Predator prvi deo najbolji film svih vremena,mislim zapadne produkcije.Nema veze sa temom ali dobro.
Ne verujem da iko misli da bukvalno nista ne valja ali hiperprodukcija smeca je takvih razmera da je procenat kvalitetnih ostvarenja daleko nizi nego ranije. A kada govorimo o kvalitetu nivo proseka je drasticno pao.
Trenutno igram par starih point and click avantura. Pixel hunting kod mnogih je uzasan i bio je deo mehanike igre. Grozno. Svako vreme je imalo svoje gluposti pitanje je samo u kojoj meri. Svako ko hoce trezveno da porazmisli zakljucice kada je procenat krsa i loseg kvalteta bio veci. A u industriji igara nekada je bilo daleko manje novca nego danas.
Dakle, ponovio si ono što sam rekao, kada imaš 100 filmova/stripova/igara godišnje naspram 1000 kvalitet više dođe do izražaja jer je manje škarta.
A ovo drugo...
Đubre je đubre. Ne postoji kvalitetno đubre.
Tako i prosek.
Svejedno mi je koji je nivo kvaliteta, neću to ni da gledam/čitam/igram.
Plus interneta nije bilo ranije u ovoj meri pa je manja kolicina kojecega dolazila do ljudi. Npr ko prati 192_rs na instagramu pomislice da nikad vise udesa u danasnje vreme, a cak ih je i manje nego ranije nije bilo prilike da saznas za sve. Pa 50% svih igara koje su izdate na stimu ikada su iz 2023e godine…
Nije cak toliko bitna ni kolicina ako je kvalitet bar prihvatljiv, a i ne moraju sva ostvarenja biti remek dela. Prosek je pao, kvalitet proseka je u bunaru a to ipak nije nebitno. Kvalitetnog sadrzaja je, kao sto rekosmo, izuzetno malo a ono sto je "ostatak" je takvo smece da je bolje ne trositi vreme na to. Ali otkud poplava tolikog smeca? Jer novac koji je ranije isao u industriju nema vise kuda da ode (deindustrijalizovana "postindustrijska" drustva) pa se pare guraju u neproizvodne delatnosti. Fudbaleri vrede kao budzeti osrednjih gradova Zapada, poplava krs filmova, serija, igara jer se pare ubacuju u taj mehur (ne mogu sve da odu u nekretnine). Em slabije obrazovani pojedinci nego ranije em laka lova koja i ne zahteva neki kvalitet. Taj nezaradjeni tj "nastampani" novac trazi investiciju ma kakva bila. Rezultat je epska kolicina smeca jer jeftin novac tesko proizvede kvalitet. Videcemo da li ce visoke kamatne stope tj poskupljivanje novca da poprave stvari. Verujem da malo hoce jer sada najkvalitetnija ostvarenja dolaze od onih kojima je novac najskuplji.
Ove godine nisam pogledao u bioskopu film da iole valja.
water wizard
23.9.2023, 15:16
ja na nekom sajtu listam po 50 strana dok ne nađem neki film da ubijem vreme, bolje da igram igrice Tomb Raider me čeka samo da ga kliknem :D
Uopste mi nije jasno zbog cega se na ovaj nacin obracas ljudima na forumu.
Da li je samo tvoje misljenje u ovoj temi ispravno?
Jeste, snimljeni su vrh filmovi '30-ih,' 40-ih i kojih sve ne godina... Prvi Hickokovi filmovi iz tog perioda su mnogo zanimljiviji od ovog sto nam danas nudi filmska industrija.
Pogledao sam na imdb-u spisak filmova sa najvise ocena koji su izasli ove godine i nije mi jasno gde si nasao 10 dobrih filmova koji mogu da stanu uz rame filmovima sa mog spiska.
Zagor ima 700 brojeva i? Svaki je vrhunski?Gomila crtaca i scenarista je pravila tih 700 stripova o Zagor pa je logicno da nisu svi istog kvaliteta.
Nigde nisam napisao da su sve igre lose i da je Zagor vrhunski strip.
Kao i za gejming.Koliko nahajpovanih igara je razocaralo gamere prethodnih godina?
Verovatno si primetio da se prethodnih godina sve vrti oko par popularnih gaming serijala i da redovno izlaze osvezene verzije starih igara da bi se zaradilo na nostalgiji.
Mogu tebi da se svidjaju igre koje se danas prave ali shvati da ima ljudi kojima walking simulatori i quick time event igre ne mogu da zamene klasicne point and click avanture. Fifa je najbolji primer stancovanja igre ali logicno je da EA sports ne menja gameplay jer nema konkurenciju.
Pretpostavljam da ti ne prija kada neko "pljuje" nove igre ali nemoj na agresivan nacin da nameces svoje misljenje kao lik na prethodnoj strani.
Razumeo bih tvoju ljutnju da sam usao u GTA temu i napisao da je ta igra za mene simulacija gubljenja vremena.
Uopste mi nije jasno zbog cega se na ovaj nacin obracas ljudima na forumu.
Da li je samo tvoje misljenje u ovoj temi ispravno?
Prvi Hickokovi filmovi iz tog perioda su mnogo zanimljiviji od ovog sto nam danas nudi filmska industrija.
Pogledao sam na imdb-u spisak filmova sa najvise ocena koji su izasli ove godine i nije mi jasno gde si nasao 10 dobrih filmova koji mogu da stanu uz rame filmovima sa mog spiska.
Gomila crtaca i scenarista je pravila tih 700 stripova o Zagor pa je logicno da nisu svi istog kvaliteta.
Nigde nisam napisao da su sve igre lose i da je Zagor vrhunski strip.
Koliko nahajpovanih igara je razocaralo gamere prethodnih godina?
Verovatno si primetio da se prethodnih godina sve vrti oko par popularnih gaming serijala i da redovno izlaze osvezene verzije starih igara da bi se zaradilo na nostalgiji.
Mogu tebi da se svidjaju igre koje se danas prave ali shvati da ima ljudi kojima walking simulatori i quick time event igre ne mogu da zamene klasicne point and click avanture. Fifa je najbolji primer stancovanja igre ali logicno je da EA sports ne menja gameplay jer nema konkurenciju.
Pretpostavljam da ti ne prija kada neko "pljuje" nove igre ali nemoj na agresivan nacin da nameces svoje misljenje kao lik na prethodnoj strani.
Razumeo bih tvoju ljutnju da sam usao u GTA temu i napisao da je ta igra za mene simulacija gubljenja vremena.
Pa čekaj, samo je tvoje mišljenje ispravno?
I ne znam na koji način sam se obratio i ne znam gde si protumačio da sam se tebi obratio, kad sam citirao post koji nije ni tvoj.
Da uzeo sam par primera iz tvog (možda bi trebalo Vašeg da stoji) posta i napisao svoje mišljenje.
Nigde nijednog trenutka nisam rekao da sam u pravu i da se samo moje mišljenje uvažava.
Ko o čemu,
Ako prvu recenicu pocnes na taj nacin onda verovatno mislis da je tvoje misljenje opste prihvaceno u ovoj temi i da se bespotrebno kritikuju nove igre.
Nisi me citirao ali si komentarisao ono sto sam napisao o filmovima.
Mozda preterujem sa kritikovanjem novih filmova i igara jer i dalje moze da se nadje nesto kvalitetno i zanimljivo ali obicno to dolazi od indie kreatora igara.
Pa čekaj, samo je tvoje mišljenje ispravno?
Nigde nisam napisao da je moje misljenje o ovoj temi ispravno i ne pokusavam drugima forumasima da promenim nametnem svoje misljenje.
Ako prvu recenicu pocnes na taj nacin onda verovatno mislis da je tvoje misljenje opste prihvaceno u ovoj temi i da se bespotrebno kritikuju nove igre.
Nisi me citirao ali si komentarisao ono sto sam napisao o filmovima.
Mozda preterujem sa kritikovanjem novih filmova i igara jer i dalje moze da se nadje nesto kvalitetno i zanimljivo ali obicno to dolazi od indie kreatora igara.
Nigde nisam napisao da je moje misljenje o ovoj temi ispravno i ne pokusavam drugima forumasima da promenim nametnem svoje misljenje.
Da baš to mislim, zato sam juče prvi put pisao u ovoj temi od kako postoji.
Ne treba ti možda, jer evo tvrdim da preteruješ.
OK, ti nalaziš to u indie igrama, ali moja malenkost to nalazi i u drugim igrama.
Tako da, složimo se da se ne slažemo.
I s ovim bih završio, neću više da tupim, ne namećem ja nikome ništa. Izneo sam svoj stav i mišljenje.
Ništa više, ništa manje.
Pozdrav.
Da baš to mislim,
Mogao si da pogledas kako su ljudi glasali u ovoj temi.
Ne treba ti možda, jer evo tvrdim da preteruješ.
Cenim tvoje misljenje ali sledeci put ga zadrzi za sebe.
Mozda ti je zanimljivo da komentarises ono sto napisu neistomisljenici ali na taj nacin mozes samo nekod da isprovociras ili uvredis. Niko ne moze da ti zabrani da to radis ali nemoj da flipnes kada ti neko odgovori.
Izneo sam svoj stav i mišljenje.
Izneo si misljenje ali i kritikovao ono sto je nekoliko forumasa napisalo na prethodnoj strani.
Ko o čemu, baba o uštipcima...
Mrzi me da više ponavljam i nabrajam naslove u prethodnih 10-15 godina koji su odlični.
ali držati se tvrdnje da od 2007-8 nema dobrih naslova, čisto pro.eravanje.
Meni se cini da ovde niko nije napisao da nema odlicnih/zabavnih novih igara. (PC/konzole) Ima ih itekako ! Samo sto ne pripadaju AAA branši. Mozda neki izuzetak čija je pojava ultra retka.
ognjen_ogi
24.9.2023, 21:46
Svaka cast za Elden ring,Dark souls i ostale rpg-ove,
bolje rpg igre od Morrowinda i Gothica prvog dela nisam igrao.
Oblivion je bio jednostavniji od Morrowinda a bezdusni Skyrim
nije vredan pomena.Cak mi je bila zanimljivija igra onaj Two worlds
prvi deo a i Soulbringer iz davne 2001.godine.
Malik Tintilinic
30.9.2023, 9:21
Jesu li vam zabavne igre i kad gubite?
Eto, ja igram conquest u Call to arms, sa GMR, gubio sa 0:3, sad imam 2 pobede vise, posle desetak borbi. Pocetno nadiranje protivnika ka mojoj bazi sam uspeo da zaustavim i da krenem u kontranapad. Trenutno se sve borbe odvijaju negde na sredini. Korak napred, korak nazad.
Ovde mi ne smeta kad izgubim, posebno sto sam gubio kad drugacije i nije moglo, kad je protivnik imao bolju poziciju i sa cim da je adekvatno brani. I pored poraza, dobijem research poene, pa u sledecu bitku udjem sa novim jedinicama koje mi omogucavaju drugaciji pristup.
U conquest modu je sve to u redu, makar ne zavrsio, jer imam osecaj rata koji traje, ne dobija se svaka bitka i svuda, ali u kampanji bi bilo problematicno gubiti i ne stici do kraja price.
polarnimeda
30.9.2023, 9:27
kad posteno gubim, zabavno je.
kad je pay to win ili izvalim da je igra prenastelovana, batalim.
Meni su najzabavnije baš te igre u kojima pošteno gubim i u kojima iskustvo i skill donosi da sve manje gubiš ali ne smeš da se opustiš potpuno nikad. Drugim rečima imaju izazovan i zabavan gameplay. Nažalost, da bi se to postiglo je potrebno da neko mnogo dobro izbalansira težinu neprijatelja, pravila igre, learning curve, tj. ceo gameplay.
Neki ljudi se uporno pitaju zašto je DS postao toliko popularan iako "siluje" igrača. Pa baš zato što ima poštena pravila koja se nikad ne krše. To je igra u kojoj se učenje i skill nagrađuju, ne cheatuje, ne auto-leveluje protivnike... Kostur je uvek kostur, crni vitez uvek crni vitez... Posle mnogo sati u igri tačno osećaš koliko si moćniji od one mokre krpe koja si bio u početku. Slična je priča za They Are Billions ko voli taj žanr.
Sa druge strane ima igara u kojima se iznerviram kad izgubim jednom u 10 sati igranja jer sam npr. naleteo na buffovanog protivnika koji upija udarce kao sunđer jer je veći level od mene. Ništa bolje nisu ni igre u kojima su protivnici nekim čudom uvek level koji je taman za tebe pa osećaj napredka ne postoji. Npr. Bethesda i pacovi style. Nije bitno šta si ti sve prošao i pobedio, koje oklope i oružijem imaš... Čas će oni to matchovati pacovom level 99. Pa ako ti je fokus malo opao ili si upao u lošem trenutku u taj fajt, vidi da se ne iznerviraš takvim lenjim cheatovima.
ognjen_ogi
30.9.2023, 14:30
Tesko je sad tu podvuci neku paralelu.
U DS igrama i sa levelom 1 mozes dosta da doguras
dok u Gothicu recimo ne mozes dok ne unapredis level.
Mislim da je sampion ona igra The last stand aftermath,
taman dodjes do kraja,izgines i ponovo si na pocetku.
Prate ovu temu radnik u pogonu, čistač i radnik na građevini.Svi bili mladi 80ih.Gledaju i neveruju...
Možda je broj igara za igru godine svake godine sve manji i manji, ali poslednjih, pa bar 5 godina, ne znam koja igra koja je izabrana za igru godine a da meni stvarno te godine nije i pored svih ostalih naslova koje sam završio i u koje sam kao 45. godina star otac dvoje dece, radnik, suprug, u ova teška vremena, nepovratno potrošio i po 100 sati, nija bila nešto najbolje što sam te godine odigrao.Daleko od toga da je to bilo najbolje u bednoj ponudi, već su to sve prilično kvalitetni naslovi.
Sećam se kad sam kao klinac dolazio do kaseta za c64 nemajući internet i bilo kakav uvid u ono što se na kasetama nalazi i koliko god mi te kasete bile dragocene, od svih onih igara na kaseti ako je valjala 1. ili 2.
Kasnije se ta priča prenela i na diskete, dok sam biciklom odlazio za Beograd do Beosofta, pa skupim sve diskete koje imam, pa odvojim sa strane rezervne za neku igru da mi je nasnime 2x jer sa tom ne sme da bude greške, pa dođem kući a ono osim te koju sam baš znao, ni jedna druga nije ni za k****
Nisam ja tad toliko voleo to što od 10 naslova vredi 1, nego sam bio mlad, pun entuzijazma, bez ijedne brige na svetu, pa nisu morale igre ni da valjaju, a mogao sam odmah i da pokupim sve te diskete i podmažem lanac i nazad za Beograd da nasnimim novu turu igara, koliko su mi vrištala j***.
Meni su izgleda od 2011. najbolje igre u kojima gubim dosta.Toliko gubim ovih dana u Lies of P, a moram da priznam da se čak ni u Elden Ringu nisam toliko zabavio i oduševio kompletnom igrom.
Ja uzeo da igram opet na PSX emulatoru Medal of Honor. Najrudimentarniji konzolaški FPS ikada i uzeo sam da igram samo zbog nostalgia factora, priznajem. Ali prvi put sam to odigrao inače pre godinu dana.
Ono što me fascinira je šta su uspeli da izvuku iz PS1 konzole i kakvu atmosferu, muziku i setting ima igra, bije po ušima, ima ono za šta mi, jelte matori gejmeri, volimo da kažemo da "ima dušu". Ima i danas takvih igara svakako ali je fascinantno šta se ranije postizalo sa takvim hardverom a danas legendarne franšize devolviraju u tom pogledu (a baš i MoH) iako imaju na raspolaganju hardver i softver da se podrže fantastična iskustva.
Inače igra ima i klasične dual analog kontrole na koje smo svi navikli, to je tek ludilo. R2 fire, L2 aim, R1 reload, stickovi standardno konfigurisani...
Mali uvid u igru: vrlo slow-paced metodološki hodnik-shooter i shvatio sam da mi taj momenat (koji je ovde uslovljen tehničkim ograničenjima) sporijeg igranja i kontrolisanja igre baš prija, nije gas 200 na sat sve vreme već imaš mogućnost da polako doživiš igru...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.