Prikaži potpunu verziju : Da li su stare igre bile zabavnije?
_NEBOYSHA_
10.12.2008, 1:23
Naravno da NE!Nove igre su savremenije i bolje odrađene!A stare su bile dosadne!!!!
Stare su nama dosadne zto shto uopshte nismo ziveli u to doba i ne znamo kako je bilo u to vreme,pa bi svaki chovek koji je ranije igrao igre naravno ce reci da su nashe *****e i da se sve uglavnom svodi na budzenje grafike.Ali gledano vecina igara nemaju prichu.
WhenDarknessFalls
10.12.2008, 2:30
Sta znam, sve je to relativno. Ja sam imao srecu da je PSX (koji je izasao 1994. btw) stigao u moj dom a i shiru okolinu tek oko 2000-2001 koliko se secam, pa sam celo detinjstvo, tj devedesete proveo u matorim konzolama, pocevsi od Atarija (cini mi se 2600, 99% sam siguran), preko NESa do SNESa... Tako da, igre za te igracke sisteme smatram "starim igrama", jer nazalost nisam imao tad Komodor i slicne jos matorije zavrzlame.
Ljudi ne shvataju da igre starijih i novijih generacija nikako nisu iste, i ne mogu da se porede. Jer realno sve igre u zadnjih, da kazemo 4-5 godina se po pravilu zavrsavaju za jednu, max dve veceri. Lepo je rekao jedan covek u jednom igrackom casopisu pre par godina: "svi klinci prelaze Kol Of Djuti za par sati, ali bi zato za njih npr The Legend of Zelda: A Link to the Past bio neresiva enigma". Mislim, super je COD igra, ali razumete poentu vec... Jednostavno, igre se sada prave sa drugacijim ciljem.
A opet, ako cemo realno, ni sami igraci nisu isti. Nekad su se igre igrale sa uzivanjem, i natenane. A sad? Sve se svelo na retardirani hajp. Vise paznje se pridaje igrama pre nego sto se pojave na trzistu nego posle. Pa pogledajte npr samo GTA4 teme na bilo kom forumu, a prvo na ovom. Znaci svi postovi su na foru "jao pa meni secka / jao ne mogu da pokrenem / jao ja imam XYZfps, sad cu da klokujem pa da apdejtujem pa da benchmarkujem opet". Niko ziv ne komentarise o "samoj" igri.
U svakom slucaju, da ne idem jos vise u off, svakako da su starije igre bile zabavnije. Jer svako ko je makar jednom u "svoje vreme" odigrao neku igru na Terminatoru, Rambu, i slicnim prepakovanim NES konzolama, ima isto tako makar jednu igru koja mu je podjednako draga, ako ne i draza od svih ostalih igara novijih generacija...
Naravno da NE!Nove igre su savremenije i bolje odrađene!A stare su bile dosadne!!!!
Ne mozes porediti danasnje igre sa starim po tom kriterijumu... jer ako gledas tako i ove danasnje igre su tesko sr...! A zasto su tesko sr...? Zato sto igre koje budu izasle za 10 godina bice mnogo savremenije i bolje odradjene od ovih danasnjih. To je ocigledno tvoja teorija.
Ima nesto sto je zajednicko za sve igre bilo kada da se pojave, a to je dusa. I po tome treba porediti igre.
Wile E. Coyote
10.12.2008, 10:55
Ne samo dusa, prica je bitna, kad je prica takva da te zakuje za komp (pogotovu kod starih igara, gde nemas save i sifre, nego moras kad crknes da ides ispocetka), TO je dobra igra. Onda grafika, zvuk, itd. nije ni vazna. Ko je igrao textualne avanture? :D
Ko je igrao textualne avanture? :D
Nema smajli za dva prsta :D
Naravno da su starije igre zabavnije.
I danas izadje po koja igra koja moze da te drzi na duze staze, ali opet broj zanimljivih starih igara je veci od broja novih :) Npr. imam u kompu imam instalirane Serious Sam 2 - slistio za 2 popodneva natetane i vise ga ne upalio, Oblivion sa kojekakvim modovima - pali se samo kada mi treba referenca za HTL, i jos po neka novija pucacina kada bas nemam sta da radim. Pored njih tu su mi omiljene igre od Ravena (Heretic I i II, Hexen I i II), Blizzarda (Diablo, The Lost Vikings), 3D Realmsa (Duke Nukem 3D) etc. Te igre nisu relativno tolko matore (treba se setiti naziva igara za MAME i naslova sa kompilacije 256 igara), ali i dan danas mi je zadovoljstvo da ih odigram, cak i sa tolikom silinom da zapostavim rad na igri :D
Biseri poput Bioshocka i Witchera su tu, ali su nedovoljni da popune rupcagu kvalitetnih PC naslova (koja zjapi btw).
Geomaster
10.12.2008, 20:43
Naravno da jesu.
Kada se setim kad sam kao mali na Nintendu igrao Super Marija i po 2-3 sata, jednostavno mi se smuče sve novije igre. Nemam nijednu instaliranu (mislim na nove) ne zbog one zardjale GeForce 5200FX nego zbog toga što sam probao par puta da ih odigram, i verujte mi, duže od pola sata me nisu zadržale, dok i dalje imam Nintendo i trenutno sam na Dr. Mario-u stigao do 25. Level-a :to_care:
Tako da - koliko god igra imala napumpanu grafiku ili fiziku a nikakvu priču, glup gameplay / bilo šta drugo, za mene je jedna velika nula.ž
Stare 2D igre, (za naša poimanja) jadne grafike i zvuka kao što su Galax (Space Invaders ali na Nintendo-u), recimo Kung-Fu Mario, Tetris i slične su meni interesantnije od ovih novih.
Današnje gaming tržište je zanimljivo za neke na primer mog godišta ('97 godište) koji po 4-5 sati sede i bleje u igraonici ispred Warcraft-a ili WoW-a ali sumnjam da je neko od njih ikad igrao old-school igre.:kreza:
Dr. Mario rulZ
Telepatic
10.12.2008, 22:36
Kako sta, uglavnom su starije strategije bolje od novih..RA2>RA3, HoMMIII>HoMMV, WCIII>sve ostalo..
I WCII >> WCIII :) (ako mislimo na warcraft)
NjegovaWisost
11.12.2008, 0:08
A ti em imaš 15 godina pa ne znaš kakve su bile stare igre, a imaš i DX 8.1 karticu pa ne znaš ni kakve su nove igre :D
Star post al nema veze:
Meni i većini ljudi je grafika nevažna :P
Stare jesu. Sada je samo bitno da grafika bude odlicna a igrivost . . .:a_whistli
Wile E. Coyote
11.12.2008, 10:44
Nema smajli za dva prsta :D
http://www.getsmile.com/emoticons/energizer-smileys-51935/victory.gif
Odgovara?
purposemaker
11.12.2008, 13:08
Iskusno, nema shta... :rolleyes:
Stare jesu. Sada je samo bitno da grafika bude odlicna a igrivost . . .:a_whistli
Pa normalno kad vis igru sa nabudzenom grafikom prvo a posle u 2d grafici, normalno da ti je dosadnija.
Ja mislim da su stare igre bile bolje jer je bilo potrebno koriscenje mnogo vise maste da se docara sta su dizajneri igre hteli da prikazu a sada ove igre su sture i povrsne.
Objasni mi kako moze igra u 2D da bude dosadnija od igre u 3D? Mislim, nije mi jasno...
MEGATRON
11.12.2008, 23:11
stare igre su vr'!
e kako bese ide fatality za sub-zero, zaboravio sam:D:D.
Equilibrium
13.12.2008, 0:15
Nove igre su savremenije:rofl::rofl::rofl:
Nisi mogao ni jedan drugi pridev da nadjes, a otkud znas da stare nisu bile savremenije u ono vreme, i da ove danas nisu dovoljno savremene za danasnje vreme da bi se po savremenosti mogle meriti sa starima:D
Stare igre NISU bile dosadne, i ova moderna sra*a vecinom ni ne igram nego cepam po HoMM 3, WCII, Planescapu i dr.
Naravno i one bas stare igre sa Amige i sl. su bile dosta zanimljive iako sam ih igrao samo preko emulatora, ali kao mali imao sam SEGU i cepao sam Maria, Tenkice i gomilu drugih stvari, Crysis ne moze da se poredi sa ovim po zabavi iako ima grafiku realisticniju od gledanja uzivo
stare igre su imale zdrav humor i to je osnovna razlika izmedju tih i danasnjih igara. nesto slicno kao kod crtaca.
Red Dragon
13.12.2008, 16:03
Stare igre su imale dusu. S obzirom da je grafika bila takva kakva je, ljudi su dosta posvecivali atmosferi i prici, a bilo je potrebno i samo malo maste igraca i dozivljaj je bio potpun.
stare igre su vr'!
e kako bese ide fatality za sub-zero, zaboravio sam:D:D.
ICE BREAK: BL,BL,RUN,BL,RUN (close)
DEEP FREEZE: B,B,D,B,RUN (sweeping distance)
BABALITY: D,B,B+HK
FRIENDSHIP: LK,RUN,RUN,U
ANIMALITY: Hold BL, F,F,U,U
PIT FATALITY: B,D,F,F,HK
:D :D :D
Eeee brate... Taj MK [posebno trojka] je toliki vrh da ga ne mogu preteci nikakvi Soul Calliburi [koji su, opet extra], silni Tekeni, nekadashnji street fighteri.. :D
Poslednjih dana najvishe igram A. Creed i MK3 sa drugarima... :D
Shteta shto na temi nema nekog sredishnjeg odgovora, tako da necu odgovarati na pool. :)
Sve su super, stare za rado podsecanje, imaju vishe dushe [ili je to samo uobrazilja ljudi koji prate razvoj igara od pochetaka?!], manje su bile i komercijalne, shto sa sobom [uglavnom] povlachi kvalitet, a trebao si bogami biti poprilichno kreativan da sa tadashnjim resursima odradish neshto.
Novije igre su sigurno vizuelno atraktivnije, ali neka mi neko kaze da li je proveo vishe vremena uz Pirates, Shinobija, PoP [stari], Double Dragon, Bogermana, Tower Assaulta, Elita, Afterburnera... Ili pored ovih 3D ludila koje imamo sada. :)
Ako se izuzme FManager, ja sam vishe vremena proveo uz starine koje i dan danas uporedo igram sa bili kojim novim igrama. :D
A flipere tek da ne pominjem...
Wile E. Coyote
19.12.2008, 13:24
Za fliper zahvalnica od mene!:aplauz: Cimanje flipera kad kugla ide u bunar, TILT... To su bila vremena!!!:dedica:
Ja mislim da stare igre jesu bile zanimljivije, ali mislim da to nije bilo do igre nego do nas ... jer realno gledano, igre su bile krs sto se tice i grafike i igrivosti, ali tada smo bili klinci, nije bilo tesko zainteresovati nas i napraviti nam zanimljivu igricu, plus sto nismo znali za bolje ... a onda, kako ti iskustvo igranja raste tako postajes svestan sta je dobro a sta nije ... i logicno, stare su ti dobre jer ti je tad sve bilo dobro ... :)
Jel neko za Super Maria na Segi? :D
Ja mislim da stare igre jesu bile zanimljivije, ali mislim da to nije bilo do igre nego do nas ... jer realno gledano, igre su bile krs sto se tice i grafike i igrivosti, ali tada smo bili klinci, nije bilo tesko zainteresovati nas i napraviti nam zanimljivu igricu, plus sto nismo znali za bolje ... a onda, kako ti iskustvo igranja raste tako postajes svestan sta je dobro a sta nije ... i logicno, stare su ti dobre jer ti je tad sve bilo dobro ... :)
Jel neko za Super Maria na Segi? :D
Ja sad bas danas nesto diskutovao sa kolegom sa posla o novim igrama kako su krs, a stare su bile cool. Pa me je on pitao, da li je to zbog toga sto smo svi prerasli igre? Ne bih rekao... ja cu danas pre da odigram partiju Lotus 3 ili Super Cars 2, nego da ponovo instaliram NFS:Pro Street. Takodje, vec duze vreme ne mogu da nadjem RPG koji ce me zakucati za monitor naredna 2 meseca; te se sve vise razmisljam da ponovo obrnem Pool Of Radiance, igru staru vise od 20 godina. Jedini zanr koji tesko da ce izgubiti dusu je avanturisticki, iliti avanture :)
zoran845
26.12.2008, 13:58
... da li je to zbog toga sto smo svi prerasli igre?Igre se ne prerastaju. Možeš da ih voliš ili ne (da te interesuju ili ne), da imaš vreme za njih ili ne, ali ne možeš da budeš suviše mlad ili mator za igre.
Mislim na igre uopšte, pa i na video igre. :)
WhenDarknessFalls
26.12.2008, 13:59
To je vrlo relativna stvar. Bilo je itekako dosta igara sa impresivnom grafikom za to vreme, da ne nabrajam sad. Tako je i sad, za 10 godina ce izlaziti igre sa jos boljom grafikom, a kad pogledas unazad, igre koje izlaze sada ce biti smesne... Mislis da ce iko igrati overhajpovani Crysis tad? Cisto sumnjam.
Da, cinjenica je da nismo znali za bolje, i da nam je sve to bilo novo, ali, evo, posle 10 godina igrackog iskustva, mogu slobodno da tvrdim da ovaj problem nije subjektivan. Problem nije u tome sto se tada radilo zbog ljubavi, a danas zbog para, nego je glavni problem sedenje na dve stolice. Danas ljudi pokusavaju da prave igre koje ce zadovoljiti i "ove" i "one". Pre se lepo znalo. Za igrace avantura, avanture. Za igrace FPS-a, FPS, itd. Hibridi nisu pravljeni da bi se uzelo jos novca, nego da bi se napravilo nesto novo. A danas pokusavaju da naprave igru koju ce kupiti SVAKI gejmer u svetu. I onda naprave sr*nje. Kao F3...:(
crazy_LG
26.12.2008, 17:04
To je vrlo relativna stvar. Bilo je itekako dosta igara sa impresivnom grafikom za to vreme, da ne nabrajam sad. Tako je i sad, za 10 godina ce izlaziti igre sa jos boljom grafikom, a kad pogledas unazad, igre koje izlaze sada ce biti smesne... Mislis da ce iko igrati overhajpovani Crysis tad? Cisto sumnjam.
Možda izađu igre sa grafikom boljom od Crysis-a, ali će to biti prva igra sa tipom fotorealistične grafike, tako da sumnjam da neko neće igrati Crysis samo zbog, po tvom mišljenju, tada staromodne grafike.
WhenDarknessFalls
26.12.2008, 17:59
Nisi shvatio poentu.
Ja samo kazem da ce i Crysis za 10 godina imati krsh grafiku u odnosu na tadasnje naslove. Ako ne i ranije, s obzirom da tehnologija napreduje sve brze i brze.
A moje misljenje da Kriza sem grafike nema sta da ponudi dele jos mnogi ;) Nisam ja jedini ne brini se ;) Da ne zalazimo sada u off ;)
Upravo tako...Crysis nudi samo fotorealisticnu grafiku...Za deset godina, sve igre ce imati fotorealisticnu grafiku, i Crysis ce se samo spominjati kao zanimljivost tipa "E, znas gde je ovo prvi put uradjeno?". Navedi mi sve segmente koji ti se svidjaju kod Crysisa, i ja cu ti navesti za svaki po jedan primer gde je to bolje uradjeno, ali pre 10 ili vise godina...
Igre po meni su bile zabavnije nekada ali mislim da je to zbog oga sto sam tada bio mladji i sto mi je sve to bilo novo a sada u svakoj igri kao da sam sve vec negde video.
crazy_LG
26.12.2008, 21:54
Nisi shvatio poentu.
Ja samo kazem da ce i Crysis za 10 godina imati krsh grafiku u odnosu na tadasnje naslove. Ako ne i ranije, s obzirom da tehnologija napreduje sve brze i brze.
A moje misljenje da Kriza sem grafike nema sta da ponudi dele jos mnogi ;) Nisam ja jedini ne brini se ;) Da ne zalazimo sada u off ;)
To da:) ali sama grafika neće biti krš. Samo nadam se tada kad sve igre budu imale super grafu, da će imati dobar gameplay.
goodlikesweeper
26.12.2008, 22:00
@crazy_LG
Ako vec zelish da objasnis ljudima kako su ove novije igre bolje,zasto onda uopste spominjes krajsis?Kao kad bi ja hteo da objasnim nekom kako sam posten covek i onda mu maznem novcanik iz dzepa!:D
I da,ne pricam napamet,odigrao sam vorhed,nazalost.Kao sto sam vec 100 puta na ovom forumu rekao,cela poenta je bila razviti endzin i onda na samom kraju sprziti na brzaka neku malu demonstraciju njega da bi se lakse prodao.I eto,nastade krajsis,religija mladih narastaja gejmera.Think about it....
Pjanovic
26.12.2008, 22:18
Evo iz licnog iskustva...
Nisu igre danas nista manje zabavnije, nego sam ja ranije bio strastveniji igrac, pa sam imao mnogo vise strpljenja, volje a bogami i vremena.
Tada (pre pola decenije i vise) sam igre nabavljao na kasichicu, pa je predjem pa tek onda nabavljam drugu, sada skidam sa torrenta za nedelju dana, a za to mi treba meseca dana da odigram/odgledam, pa iz nedelje u nedelju, tj. iz meseca u mesec potencionalnog igranja i... nema leba od tog igranja.
Ranije sam uzivao recimo da zavirim u svaki cosak Tomb Raider-a 1 (igre na prvom mestu moje top liste svih vremena), ili da pocistim mapu, sve do jednog vojnika, u najboljoj strateziji (mada ne klasicnoj) koju sam ikad igrao - Commandos serijal.
A sada jednostavno za to ne bih imao volje ni strpljenja.
Jedini zanr koji me koliko toliko odrzava u zivotu :D, su P&C avanture, uz poneku, ali retko, pucacinu.
To se jedino nije promenilo, njih (avanture) igram sa zadovoljstvom, mada istina ne sa onakvim zarom kao ranije...
Jbg, valjda sam, sto Rambo kaze, zreo za penziju :dedica:.
crazy_LG
26.12.2008, 23:01
Jbg, valjda sam, sto Rambo kaze, zreo za penziju :dedica:.
Sram te bilo, šta bi ti onda rekli pojedini stariji članovi foruma :D Igraćeš ti još TR-a;) :alealeee:
@crazy_LG
Ako vec zelish da objasnis ljudima kako su ove novije igre bolje,zasto onda uopste spominjes krajsis?
JBG, ni ne pokušavam. Samo mislim da Krizu treba pljuvati po drugim karakteristikama, a ne po grafici:D To je već nisko:rofl: :rofl:
Pjanovic
26.12.2008, 23:46
Eh sinko, da mi je tvoje mladosti i ludosti (crazy LG) :D.
WhenDarknessFalls
27.12.2008, 0:16
JBG, ni ne pokušavam. Samo mislim da Krizu treba pljuvati po drugim karakteristikama, a ne po grafici:D To je već nisko:rofl: :rofl:
A ko je pljuvao grafiku Krize? Ja sigurno nisam.
Samo sam rekao da ce i ta grafika koja je sad najbolja biti krsh, kada se pojave igre sa boljom grafikom, da ne pricamo o pravom fotorealizmu.
Šalim se malo, zar ne vidiš smajlije:) Sigurno imaš dial-up:D i sad se šalim
Monk Psycho
27.12.2008, 2:52
Ma ljudi man'te se prepucavanja, i evo svima relax terapije. Svi mrs na jednu turu Raptora (ko zna zna :D )
Ovime sam sve rekao (starije igre su bile bolje (subjektivnost, mada je KB the legend biser koji sijaaaaaaaaaa :p))
To da:) ali sama grafika neće biti krš. Samo nadam se tada kad sve igre budu imale super grafu, da će imati dobar gameplay.
Kao sto ni grafika iz recimo prvog princa ni danas nije krs.
Inace, 2D grafika nije krs sama po sebi (cak suprotno).
Ja sam glasao DA, zato što sam nabavio Doom 1 iz 1993 (radi na Visti(!)) i mogu reći da je igra zanimljiva, ideš, ideš, i dok ideš, pucaš, pucaš. Ništa više, ništa manje.
Pjanovic
29.12.2008, 17:50
mogu reći da je igra zanimljiva, ideš, ideš, i dok ideš, pucaš, pucaš. Ništa više, ništa manje.
Sounds like fun :eek: :rolleyes: :D :a_bleh:.
To jeste bilo zanimljivo meni 97-98', kad nista drugacije nije ni bilo, u ostalim pucacinama.
Po meni jednako su zabavne i stare i nove,samo zavisi koliko uspem da se udubim u koju igru.Pre sam bio mnogo veci ljubitelj igara,i vise sam igrao nego danas,pa mozda i zbog te nostalgije nekome deluje da su igre pre bile zabavnije:D
Definitivo su stare bile bolje.
Po meni jednako su zabavne i stare i nove,samo zavisi koliko uspem da se udubim u koju igru.Pre sam bio mnogo veci ljubitelj igara,i vise sam igrao nego danas,pa mozda i zbog te nostalgije nekome deluje da su igre pre bile zabavnije:D
Da da, moguce je da je i zbog ovoga.
Bile su mnogo zabavnije. Meni se dzojstik na psone izlizao samo zbog crash-a, tu igricu sam mogao igrati po ceo dan, i nikada mi ne bi dosadila.
Milsim da imam utisak da su bile zabavnije jer tada nije bilo interneta, jedina zabava je bila ta konzola, pa se mnogo vise vremena provodilo na njoj.
Freelancer
24.3.2009, 16:05
Da li su stare igre bile zabavnije?
Naravno da jesu, mislim da je bilo koja prica vezano za ovo suvisna. Ko god je ziveo to vreme na pocetku i sredinom '90-ih, sve ovo mu je vrlo jasno.
Samo da dodam da ovo apsolutno nema nikakve veze sa nostalgijom, jednostavno, igrice su bile mastovitije, carobnije, imale su duh i namera im je bila totalno drugacija od ovoga danas.
Amiga 500 forever
Nego ček da pitam, gde mu dođe granica staro-novo? :)
Je li vezano za grafički prikaz, platformu, godine...
Da li je igra od pre 4-5 godina stara igra?
Predpostavljam da se radi o igrama sa kucnih kompjutera, automata i rana PC era :)
PreTpostavljam da se radi o igrama sa kucnih kompjutera, automata i rana PC era :)
Me % Zoki, pravopisna polizei foruma :dedica:.
Freelancer
24.3.2009, 22:22
Nego ček da pitam, gde mu dođe granica staro-novo? :)
Je li vezano za grafički prikaz, platformu, godine...
Da li je igra od pre 4-5 godina stara igra?
Sve igre iz 2000-ih su sve sem stare.
I ja sam odgovorio sa DA , posto jos uvek pamtim Resident Evil 1, Silent Hill 1, 2, i dobri stari Alone in the dark , a ne ovu novu glupost :mad: ! Mada sam tada i ja imao vise strpljenja, i zivaca , i znao sam neke igre da predjem i po 2, 3 puta, a sad ako uspem da stignem do kraja, a da se ne smorim ko ker bude super.
Jednostavno su tada igre imale dusu, krv znoj i dusa programera su bile utkane u njen kod, a ne kao danas, danas je sve grafika, prica i ostale dobre strane igara ostanu u 52 - gom planu, cast izuzetcima, koji su prava retkost ! :(:(
Mislim da je osecaj potrosaca ubila hiperprodukcija.
Ranije cekas kasete sa ripovanim verzijama igara i stelujes glavu kasetofona, a slozicemo se da je bilo i jako puno gluposti, ali nam je to stelovanje ostalo kao neka lepa uspomena, pa nam je to u stvari (sada) zabavno. :)
Sada je broj igara daleko veci, marketing napumpa price o nevidjenoj atmosferi, nikad ispricanoj prici i slicno, a mi onda dobijamo nesto sto je (uglavnom) vec vidjeno i naravno da nam nije zabavno kao kad smo to videli prvi put.
Zabavan je prvi Test drive, ali zabavan je i Burnout (nije zabavna gomila NFS promasaja, a u doba TD nije bilo jos 5 naslova voznji).
Zabavan je PES/FIFA (birajte), ali zabavan je bio i Emily Hughes, Sensible soccer i ostali.
Zabavan je 2k9, a bio je zabavan i TVS basketball...
Drugim recima nisu igre bile zabavnije, nego smo se mi vise zabavljali (vise uzivali), a manje jurili za naslovima (a i oni su redje bili bombasticno najavljivani).
Sada o igri pricamo godinu dana pre nego sto se pojavi (isti je slucaj i sa filmovima), u medjuvremenu se pojavi novi shader, engine i ostalo i mi smo vec ubedjeni da to nije dovoljno kvalitetno (u tehnickom smislu).
A sa malo mozga moze da se napravi cudo.
Ne znam koja je igra u pitanju, ni kad je nastala (igrao sam je osamdesetih).
Imate samo dve boje - crnu i belu. Imate beli trougao na dnu crnog ekrana (vas "avion"), odozgo slecu dva bela trougla (njihovi) i vi treba da ih roknete.
Kako da igru ucinite zanimljivom, zabavnom?:confused:
U jednom trenutku ulecete u maglu (ceo ekran je sad beo) i vi ne vidite njihove. Ali od vas ka njima (ka vrhu ekrana) ide uska crna strafta (vas radar) i vi mozete da ih opazite samo u trenutku kad linija prolazi preko njih.
Izuzetno malo resursa - dve boje, tri trougla, jednolicno kretanje, ali napravi se zabava i sa tim, ako ukljucis malo mozga.:tapsh:
Tada je mozak bio ukljucen jednom u pet naslova, danas je to jednom u stotinu.
Nije, nego smo bili mlađi i to nam je još bilo sve novo i zanimljivo.
Upali sad te iste igre preko emulatora, većina toliko zahteva mozak da ih možeš igrati jednom rukom i čitati nešto u isto vreme.
Za mladost si svakako u pravu :)
Nisam mislio da ti treba mozak da ih igras, nego je trebalo ukljuciti mozak da ih napravis (ako hoces uspeh i priznanje), sad ti je (ne po pravilu, ali obicno) dovoljno mnogo buke, dobar marketing i jaka grafika da bi (istinito ili lazno) tvrdio da si hit.
Dosta toga sada prolazi za pametno, a radi se o boljim oblandama starog fila (plus o monopolistima koji ti neretko serviraju m. za bubrege).
Uzivam i danas u (novim) igrama.
Ali koliko god da me plasi Alma, nikad necu zaboraviti kako mi je bila frka dok sam jurcao Von Braun-om i Rickenbacker-om u SS2. Mator sam, znam. :dedica:
E nije isti osecaj na emuloatoru i real-deal. U svakom slucaju, treba ti sad i drustvo da bi igrao stare igre. Danas niko to ne igra, pa nemas ni sa kim da razmenjujes ustiske, sto je takodje bilo znacajno. U svakom slucaju, ja sam sa Markom Riverom u proteklih par godina picio Rocky Horror Show, Dizzy-je, Frankie Goes to Hollywood, Wolfman-a itd. i bilo je ekstra!
DJ_MY_SOUL
25.3.2009, 19:38
Stvar je u tome sto je svaka izdavacka kuca sebi zacrtala da igrice moraju biti sto realnije. I tu veoma grese. Igrica treba da ti pruzi slobodu koju ne mozes naci u stvarnom svetu. I time sto su igrice sve realnije, sve su dosadnije ne opustaju uopste. Jednostavno realnost vise nije zabavna! Ne verujem da ce izleciti taj kompleks. Kao kad zene misle da nisu dovoljno mrsave, isto tako proizvodjaci misle da im igrice nisu realne.
Stare igre,jos se secam iako sam mlad imao sam commodore 64,i neka igrica princ neki,mnogo dobra.
Stare igre ce uvek biti bolje od sadasnjih, jer ...
Kakve god da su danas igre, generalno gledano, postoje neke koje iskacu, koje su po necemu fenomenalne, koje prelazimo iz zadovoljstva i koje ce nas vuci da ih ponovo predjemo. I kakvo god da je ovo vreme za igrice, jednog dana cemo se i njega secati sa setom jer ce nam u secanju ostajati samo one dobre igre, one igre na koje smo se posebno lozili i koje smo vise puta prelazili.
I sada kad se setimo starih vremena setimo se samo lepih stvari, koliko god da je tada bilo i losih, samo su nam lepe na pameti. I tako ce uvek biti, jer to je u ljudskoj psihi. Niko ne zeli da se seca ruznih stvari, pa ni losih igrica ... :)
Za mene i Twisted Metal 2 na Soni Kecu ima char jer me seca na vreme kada sam se upoznao sa Sonijem, kada sam skupljao dinarcice jer je sat u igraonici bio 6 dinara. Sada kad je pogledam objektivno, igra je krs ... ali ima dusu. A dusu ima zato sto sam emotivno vezani za nju i podseca me na detinjstvo, pa kakva god da je realno gledano.
Tako ce mi jednog dana opet biti toplo oko srca kada se setim GTA4 ... i pomislim "koji krs, ali ima dusu". ;)
Nisu igre danas nista manje zabavnije, nego sam ja ranije bio strastveniji igrac, pa sam imao mnogo vise strpljenja, volje a bogami i vremena.
Tada (pre pola decenije i vise) sam igre nabavljao na kasichicu, pa je predjem pa tek onda nabavljam drugu, sada skidam sa torrenta za nedelju dana, a za to mi treba meseca dana da odigram/odgledam, pa iz nedelje u nedelju, tj. iz meseca u mesec potencionalnog igranja i... nema leba od tog igranja.
potpuno se slazem...
Nije, nego smo bili mlađi i to nam je još bilo sve novo i zanimljivo.
Upali sad te iste igre preko emulatora, većina toliko zahteva mozak da ih možeš igrati jednom rukom i čitati nešto u isto vreme.
Voodoo ne kaki. U "stare igre" mozes i trebas da ubrajas X-COM serijal, stare Civove i Alfa Kentauri. Ceasar serijal. Battle Isle serijal. Zlatno doba Lucas Arts i Sierrinih avantura. Red Alert 1 i 2. Freespaceovi i Descenti. System Shock, prva dva Thiefa.
Sve su to sada stare igre. Za prosecnog potrosaca na zapadu i trosaca igraoncikog vremena kod nas, KAHTEP je nesto sto je kao mali klinac video da drugi igraju pa je poceo i on. Warcraft 3 i modovi/mape su postojali oduvek. A FIFA i NFS izlaze svake godine bez pauze, mada je prvi NFS onaj sa nazivom "underground".
Voodoo ne kaki. U "stare igre" mozes i trebas da ubrajas X-COM serijal, stare Civove i Alfa Kentauri. Ceasar serijal. Battle Isle serijal. Zlatno doba Lucas Arts i Sierrinih avantura. Red Alert 1 i 2. Freespaceovi i Descenti. System Shock, prva dva Thiefa.
Sve su to sada stare igre. Za prosecnog potrosaca na zapadu i trosaca igraoncikog vremena kod nas, KAHTEP je nesto sto je kao mali klinac video da drugi igraju pa je poceo i on. Warcraft 3 i modovi/mape su postojali oduvek. A FIFA i NFS izlaze svake godine bez pauze, mada je prvi NFS onaj sa nazivom "underground".
Ja evo pokusavam da se setim koja se nova igra igra sa mozgom, ali mi nesto ne ide :icon_scra
Puzzle Quest, Witcher, Drakensang, nova ekspanzija za NWN2, Stalker, gotovo svaka nova avantura... to što ih ne igrate ne znači da ne postoje.
Takođe, ako uporedim recimo Civ 1, koga sam svojevremeno ljuštio dan i noć, i Civ 4, stari Civ je daleko lakši za igranje nego novi.
Ko kaze da ih ne igramo :)
Samo ne treba zaboraviti da sve ove danasnje igre, pa i te za koje treba mozak, imaju svoje pretke i da je vecina kopija starijih igara.
Puzzle Quest, Witcher, Drakensang, nova ekspanzija za NWN2, Stalker, gotovo svaka nova avantura... to što ih ne igrate ne znači da ne postoje.
Takođe, ako uporedim recimo Civ 1, koga sam svojevremeno ljuštio dan i noć, i Civ 4, stari Civ je daleko lakši za igranje nego novi.
Je l' ga to sto je laksi cini manje zabavnim? Mene je recimo gomila stvari u Civ 4 smorila (subjektivno, znam, ali takva nam je i tema:))
I Prince of Persia realno ne zahteva mnogo mozga, ali sumnjam da ti nije bio zabavniji (u ono vreme) od Stalkera (danas, koji zahteva vise mozga i daleko je tezi).
Naravno da i mi evoluiramo sa tehnologijom, pa nas zato sad smara - "dugo ucitavanje, teksture, AA, optimizacija...", malo su nas mnogo tehnikom razmazili, a nekada su vise na sadrzaj pazili :D
Za ovo e treba glasanje...naravno da su stare igre zabavnije ove nove nevaljaju ni za k**** cast izuzetcima...
A ne da su bile zanimljivije nego su i bolje izgledale, ma sve. . ovo danas kako god da se napravi ne izgleda ni upola onako dobro kao sto je to bio slucaj prije nekih 10 godina . . danas je previse paznje posveceno grafici i ma kako god to dobro izgledalo nema taj shmek, jer mnogo je slicnih igara sve na istu foru - smo akcija, akcija, rokanje, klanje, horror. . sve prezvakane teme. . pa milion nastavaka, pa trilogije. . uhh.
nekako mi se cini da smo samo mi bili zabavniji...
i sve je to samo do toga...polako postajemo teski smorovi ,i vise nam nista nije zanimljivo.nema to veze sa igrama.bojim se...
seymourc64
11.5.2009, 17:08
Pa ko ce posle 8+ sati rada biti zabavan. Mozda subotom, posle 4-5+ piva...
BigBadVuk
11.5.2009, 18:55
Zuleeee grešiš druže, vidi:
I dan danas kad se pojavi dobra igra ja sam kadar da otkažem smenu za to popodne i zabodem da je pikam do kasno u noć..ali vidi sve je menje takvih igara,rećićeš odraslo se ( moj prvi komp je bio spectrum 48K) , nije samo to, probam ja te igre i na "zamorčićima" pre nedelju dana sam sestrinom klincu od 9 godina instalirao Tom Clancy H.A.W.X. ok,mali je igrao 2 sata i ugasio je sa pitanjem :" Ujo jel imaš nešto drugo?"
E onda sam mu pustio sa emulatora za Amigu Super Frog i mali je pikao i pikao dok ga na kraju nismo (bukvalno) sa prutom oterali u krevet...
Slučajnost?Neverujem!
Slične stvari sam doživeo da čujem od drugara koji imaju svoje klince.Neretko stara makina sa starim dobrim igrama mnogo bolje drži pažnju i deci i nama odraslima nego da je u pitanju C2D konfiguracija koja valja brda i planine sa novim naslovom hiper produkcije,,,
Zaključak: Uaaa Dx10 i šejderi i trt mrt..Živeli pikseli i dobra ideja i atmosfera!
R Tape loading error
Al da je taj mali imao 14 a ne 9 godina, ljuštio bi HAWX samo tako.
Ljudi postaju sve naporniji i sve ih je teže impresionirati bilo čime, Zule je u pravu.
A branko sa mnogo devetki je sjajan, zahvaljuje se svima koji kukaju na nove igre, a konfiguracija u profilu mu je modni krik 2003. godine. Pa delijo, otkud ti znaš kakve su to nove igre uopšte? :)
@voodoo: to se zove zdrav razum. Do decembra meseca i moja konfiguracija je bila takva. U decembru sam se ponovio, i od decembra do maja sam nadoknadjivao propusteno. A i zapravo, nisam imao sta da nadoknadjujem, sem Witchera i KB-a.
Dovoljne su i te dve igre da izvuku dve prošle godine. Al nije da su samo te dve igre bile odlične, ima ih još. Recimo, Portal kao jedan od najsvetlijih primera.
Uglavnom, ne može neko komentarisati da li su bolje stare ili nove igre ako nije igrao i stare i nove. Prosto, ne može. Mora da se ima neki i argument pri iznošenju takvih tvrdnji. Znači kaži ti "ne sviđaju mi se nove igre" al kaži "zbog toga, toga i toga", a ne da paušalno i ofrlje ocenjuješ na osnovu recenzija iz novina.
Evo, ne svidjaju mi se novije igre (a igram ih od otprilike 94-95 i zlatnog doba Sega Mega Drive-a i izroda, dakle rekao bih da imam dovoljno iskustva da konstatujem) zato shto su pochele da se svode na "uzmi nechiju spremnu formulu i nabudzi ultra-realnu grafiku sa gomilom poligona, nasenchenu i osvetljenu kao foto-model, uz to dodaj jedva vidljive novitete, eventualno neshto nalik originalnoj prichi, ali obavezno ismej nekog i pravi aluzije na neshto poznato i licenciraj neke holivudske zvezde da daju par glasova", i tako je josh od vremena FarCry-a. Jednostavno, ponestaje ideja, nije tu nikakva nostalgija u pitanju. Chast izuzecima, ali neshto originalno u zadnjih par godina uglavnom vidjamo od igara <300MB.
Danas, kada nekog pitam kakva je igra, uglavnom dobijam odgovor "ajoj brate, znash kako izgleda" a ne "e, brale, vrlo je zanimljiva"...
Neko je spomenuo da su stare igre bile takve da si mogao da chitash neshto i da ih prelazish. Ko je rekao da je to loshe? I nije tachno da bi danas vecina igara bila losha, ja sam do skoro imao RA2 instaliran na mashini, koji je pruzhao vishe nego dobru zabavu online. Isto vazhi za Worms World Party, Serious Sam, Carmageddon, MAME32 emulator (koji se pobrine za dosta toga), Rollcage i josh par igara, neke su josh uvek tu. Jedan Half-Life sa svojim modovima je suvishno pominjati. Neko ce reci da su to novije igre, ali prvo neka razmisli - stare su po gotovo 10 godina, a i vishe. Mozhemo i dalje da idemo do raznih verzija Raymana, Sonica ili Mortal Kombata (zashto je ikada prestao razvoj za PC :confused:) i ostalih legendi sa SMD-a. Ne bih se bunio ni da iskopam Crash Team Racing ako bih imao sa kim da ga igram, samo sam davno prodao PS1, a to nije to na emulatoru :o.
Equilibrium
11.5.2009, 21:27
I stare igre su bile teze, ili bolje receno izazovnije, kako se game industrija od matorog (skroz matori, 2D platforma) Princa od Persije koji mi je jeo zivce srozala na ovo moderno cudo u kom zamisli ne mozes da pogines. Pa samo kad se setim Super Maria, nema sejva posle svakog ubijenog protivnika, nego kad padnes, sve ponovo, tako isto i stare pucacine, a ne ove nove hiper osetljive.
Ove godine nisam odigrao ni jednu odlicnu igru, mozda i jesam ali sam se uz sve razocarao jer je to daleko od kvaliteta koji je najavljivan ili su imali prethodnici, i sve se svodi na to da posle idem da przim oci na igri koja ima paletu od 256 boja, ako ovo ne govori nista, onda ne znam sta govori.
Ne znam, ja sam stare igre igrao kad im je bilo vreme i bile su mi super, al da se vraćam, nema šanse. Što kažu, "never meet your childhood heroes". Ako već nema puno novih a dobrih igara, radije neću igrati ništa nego kvariti lepa sećanja.
Mada emulatore sam intenzivno ljuštio pre jedno 7-8 godina, al tad sam imao oko 18 pa je još bilo živaca za arkadne pucačine, beat-em up i slično što sam igrao i na konzolama i aparatima tokom devedesetih. Sad nema teorije, "prestar" sam, dok igram tako nešto "detektor gubljenja vremena" u glavi mi svira najjaču sirenu...
branko999999999
11.5.2009, 22:10
A branko sa mnogo devetki je sjajan, zahvaljuje se svima koji kukaju na nove igre, a konfiguracija u profilu mu je modni krik 2003. godine. Pa delijo, otkud ti znaš kakve su to nove igre uopšte? :)
Znam, zato sto sam jos kao mali igrao (citaj spavao) na automatima (cale me je trazio za rucak po sve igraonice u gradu), onda DOS igre, imao sam NES, SNES, Sega, GB, PS1, a sada imam PS2 (a za neku godinu i PS3). Zahvalio sam se dax-u i r0nIn-u zato sto sve sto su rekli je tacno. Ove danasnje igre, namesto da te opuste i zabave kao ranije, samo te nerviraju i smaraju. Zato sto je sve vec vidjeno (cast izuzecima = Shadow of the colossus), dzaba i grafika ako igra nije zanimljiva i ima dobar gameplay. MAME igram svako leto, te stare igre nemaju neku grafiku ali su originalni i zanimljivi, mnogo vise truda i imaginacije je ulozeno u njih nego u ove danas, presao sam ih 100 puta ali nikad mi nece zdosaditi a ove nove igre danas predjem samo po jednom i toliko...Ima i danas odlicne igre ali nije to to. Kad danas igram neku igru gledam samo da je sto pre predjem, kao da zurim negde, uopste ne mogu da se opustim i da uzivam (opet cu reci cast izuzecima = Ratchet & Clank 3 UYA, ova igra ima prelepu grafiku; kad sletas na neku planetu mozes jedno 15-20 min. samo da gledas u nebo)
*Sad ako mi jos kazes da PS2 igre nisu nove igre, stvarno ne znam sta je za tebe ''novo''...:opanachke Ova tema nije dali su danasnje igre zabavnije od one pre 5 god. nego od one pre 20 god. :dedica:
Pa i ja se igram nezvanično od '90 na C64, zvanično od '92 kad sam dobio Atari 2600 (ako to nisu old skul igre, onda ne znam šta su), igrao ili makar probao sve redom konzole, pa i dalje prosto ne mogu da tvrdim da su nove igre krš, jer ako pokušam, odmah mi se pred očima pojave Half-Life 2, Witcher, Company of Heroes, Morrowind, Gothic itd i svi uglas viču "ne lupaj budalo".
Ne može da se kaže da su u nekom vremenu igre bile dominantno bolje a u nekom ne, jer je to veoma subjektivna procena u koju treba uzeti mnoge faktore:
- tvoje godine (ako si bezbrižni školarac, u istoj igri nećeš videti isto što i zauzeti, nervozni čovek sa malo slobodnog vremena koje treba iskoristiti što kvalitetnije)
- zrelost i mogućnosti tadašnjeg softvera i hardvera
- društveno okruženje (koje utiče na tvoju percepciju tih igara)
A što se tiče gameplaya, većina igara svoj gameplay temelji na starim igrama uz manja ili veća unapređenja (ponavljam, većina, ne sve). Oblivion jeste razvodenjen u odnosu na Morrowind, i Morrowind u odnosu na Daggerfall, ali da li je udobnije (što je jako bitna komponenta gameplaya) igrati npr. Arenu u odnosu na Oblivion? Ili npr Diablo 1 u odnosu na Titan Quest? Nema teorije.
Znači ponavljam, ja sam najmanje godinu dana proveo ispred TV-a sa nakačenim Atarijem 2600. Potražite na Googlu kako su te igre izgledale. Ali da pričam kako su one neuporedivo zanimljivije i zabavnije u odnosu na novije igre? Nema šanse, jer prosto nisu nego ja tad nisam znao za bolje.
Znači ako poredimo današnje sa igrama od pre 10 godina, tu ne smem da tvrdim da su današnje bolje jer je to bilo zlatno doba PC igara koje je izrodilo legendarne naslove. Ali današnje igre protiv onih od pre 20 godina? Pa tu nikakve dileme nema. Seća li se neko užasne hiperprodukcije na C64, i kaseta gde od 20 igara valjaju jedna ili dve, i to uslovno rečeno valjaju, pošto deca nisu mogla da dovuku arkadni aparat u kuću nego su morala da se zadovolje sa tim što su imala. Tadašnje igre su iste ko današnje, minus grafika. Gomila tadašnjih bezličnih platformi i beat-em-up igara koje su imale "duh" kao i gomila današnjih bezličnih third person pucačina i recimo trka, koje su sve na isti kalup. Uz tek nekoliko bisera i gomilu škarta. Ložim se i ja na skladnu crtanu pikselizovanu 2D grafiku, al mora se posmatrati apstraktnije.
"Tadašnje igre su iste ko današnje, minus grafika."
Upravo si rekao nesto sto se ovde provlaci odavno: nema niceg novog - nema novih zabavnih ideja, nego se unapredjuje grafika - dakle, stare igre su bile zabavnije.
"Uz tek nekoliko bisera i gomilu škarta."
Problem je sto je danas procenat skarta veci, a ne bi trebalo da bude.
Osim BRAID-a i par bisera danas (RPG ljudi cesto navode kao primer zabavnosti, pa i ja padam u iskusenje, ali se u stvari radi o zanimljivosti i uglavnom - srecom - o dobro napisanim pricama), ljudi nisu ukljucili mozak da ih prave (ne da ih igraju, nego da ih prave).
Hajde da sednemo mi svi odavde i pocnemo - ajd nek bude FPS, ajde da ozivi Milos Obilic u noci punog meseca u Beogradu januara 2047 (da bi bio sneg, grafika ludilo) i da mora da nadje nacin (neka vrata na Kalemegdanu) da se vrati na Boj na Kosovu sa laserom i da napisemo istoriju ponovo. Tvrdim ti da bi ovo proslo kod izdavaca, jer znaju da ce kinte biti (jos ako je Milos u stvari kiborg, sto cemo otkriti na kraju da bismo pravili nastavak...). Ovo prolazi previse puta i zato je danas previse skarta. U tome je problem.
U proslosti si pored skarta cesce nailazio na biser - ideju, zabavnu ideju.
Boulder Dash mi je sad pao na pamet (srecom ne onaj kamen sto je padao po njemu) :)
"Tadašnje igre su iste ko današnje, minus grafika."
Upravo si rekao nesto sto se ovde provlaci odavno: nema niceg novog - nema novih zabavnih ideja, nego se unapredjuje grafika - dakle, stare igre su bile zabavnije.
Nisi lepo shvatio, tj ja se nisam izrazio do kraja.
Osamdesetih, video igre su bile još uvek u povoju. Skromne tehničke karakteristike računara diktirale su jako ograničen broj žanrova i jako malo prostora za programerske manevre (ne, ovo nije plus kao što bi neki hteli da predstave - "programeri su morali da se snalaze pa su igre bile zabavnije jer je moralo da se zamišlja ono što nije moglo da se prikaže". Čista glupost. Radilo se o ograničenju u pravom smislu reči).
Primera radi, pucačine iz prvog lica nisu postojale. Trkačke igre su se svodile na sprajt koji se pomera levo i desno (eventualno gore i dole) po ekranu. Rolplejevi se svode na suvi tekst i užasno jednolični dungeon crawl po tamnicama.
Krajem devedesetih i početkom "dvehiljaditih" igre su na vrhuncu. Sve aktuelne platforme (PC i tadašnje konzole) dovoljno su jake da mogu da prikažu sve što autorima padne napamet, ne na nivou fotorealističnosti ali taman toliko da suštinskih tehničkih ograničenja nema. Tada nastaju svi poznati biseri igara, najkvalitetnije pucačine, avanture, rolplejevi, upravljačke i sportske simulacije koji su nam poznate.
Dakle poenta je da osamdesetih igre nisu bile na vrhuncu pa je kvalitet opadao do današnjeg dana, kao što pokušavate da kažete, već... da se izrazim slikom:
http://i41.tinypic.com/r8uw6d.gif
I još jednom, Boulder Dash ili Donkey Kong ne mogu biti zabavniji od Kvejka 2 i Wipeouta ni u ludilu.
Nije procenat škarta veći - isti je, čak je i manji jer je hiperprodukcija igara manja (ako izuzmemo ruske "developere"). Pa za taj isti Boulderdash koji pominješ je izašlo mali milion kopija, plagijata (u kojima su samo zamenjeni sprajt glavnog junaka i sprajtovi kamenja) i ko zna čega pa smo došli u situaciju da pirati reklamiraju kako imaju novi Boulderdash XXXVIII. A tada je maltene svaka šuša mogla da sklepa igru, nađe nekog izdavača i plasira svoj "proizvod". Ideja je bilo, ali jedna dobra ideja na 100 loših kopija, a cenim da je i danas takva situacija - samo što danas 100 igara izađe za 6 meseci, a nekada za 20 dana.
Ono u čemu su igre neminovno napredovale jeste komfor igranja, prelazak sa tekstualnog interfejsa na grafički i dalje napređivanje istog kako bi bio što lakši za korišćenje (ko je igrao stare FRP-ove razumeće). Jbg, meni je svojevremeno Dune 2 bio ultra-mega-giga igra za koju sam verovao da je vrhunac kompjuterskih igara, da od toga nema boljeg etc... E onda pre 4-5 godina ga opet zavrtim na emulatoru, jeste to simpatično, ali činjenica da ne postoji selektovanje više jedinica odjednom jednostavno, da se te jedinice jako skokovito kreću - sve to doprinosi jednom osećaju neudobnosti pri igranju. A nekada mi nije smetalo jer nisam znao za bolje.
Đubreta je uvek bilo i uvek će ga biti, kao i dobrih igara u kojima treba malo i upotrebiti mozak, a ne samo igrati po principu ideš, ideš, ideš i dok ideš pucaš, pucaš, pucaš. I ranije je bil igara za koje je bilo potrebno napregnuti sivu moždanu masu, naravno ne mislim na tabačine, akcione i jump&run platforme koje su bile najpopularnije igre koje je svaki klinac šibao. Šta se desilo sa žanrom logičkih platformica? Zašto se Blizzard ne odluči na vaskrsavanje svoje priče o tri vikinga umesto SC2 i D3?
EDIT:
Voodoo, ja bih taj peak ipak pomerio malo pre 2000. Činjenica je da je u periodu od 1990. - 2000. nastala masa igara koja je postavila temelje daljem razvoju pojedinih žanrova. I da meni su Doom 1&2 isto zabavni kao i Quake 2, kao i HL2, kao uostalom i svaki FPS jer je to žanr koji je najmanje napredovao od svog nastanka.
Danas igrice izgledaju extra, ali im je prica kao pravljena za gamere koji nemaju bash neki IQ.
primer: Need for speed.
Great fun kad je izasho nfs 2, pa onda i expanzija (ne pricam o underground 2), onda porshe, OK, pa hot pursuit (blago receno bljuntav) pa onda underground 1 i2 extra, i posle most wanted samo dooooooooooooooooown
Uglavnom se ne slazem (ono za 2000 - x godina je ok :)).
Nekako ispada da je treca dimenzija po definiciji donela zabavnost? Nije.
Kompleksnost - po definiciji donela zabavnost? Nije.
Grafika - po definiciji donela zabavnost? Nije.
Mi govorimo o subjektivnoj kategoriji.
Objektivno igre su DRUGACIJE zbog tehnickog napretka, da li to znaci da su zabavnije? - Ne znaci (po definiciji).
Boulder Dash 5321xxxxxxxxxxxxxxxx je sad flash igra (ali je krenula od necije ideje) - i produkcija tih (sada malih i free) mora da se racuna - relativna racunica tu pada u vodu, upravo zbog tehnickog napretka.
A pogledajte koliko samo flash djubreta ima.
Kakogod, meni su igre danas manje zabavne, volim da ih igram, ali nikad ne bih upotrebio izraz "Zabavio sam se".
Za proslost, mogu da kazem, zabavljao sam se igrajuci igre.
Pozdrav, odoh da radim! Nista zabavno.
pentraksil
13.5.2009, 21:06
Uglavnom se ne slazem (ono za 2000 - x godina je ok :)).
Nekako ispada da je treca dimenzija po definiciji donela zabavnost? Nije.
Kompleksnost - po definiciji donela zabavnost? Nije.
Grafika - po definiciji donela zabavnost? Nije.
Mi govorimo o subjektivnoj kategoriji.
Objektivno igre su DRUGACIJE zbog tehnickog napretka, da li to znaci da su zabavnije? - Ne znaci (po definiciji).
Boulder Dash 5321xxxxxxxxxxxxxxxx je sad flash igra (ali je krenula od necije ideje) - i produkcija tih (sada malih i free) mora da se racuna - relativna racunica tu pada u vodu, upravo zbog tehnickog napretka.
A pogledajte koliko samo flash djubreta ima.
Kakogod, meni su igre danas manje zabavne, volim da ih igram, ali nikad ne bih upotrebio izraz "Zabavio sam se".
Za proslost, mogu da kazem, zabavljao sam se igrajuci igre.
Pozdrav, odoh da radim! Nista zabavno.
Pa da ti kazem 3d jeste doneo i zabavnost i kompleksnost (naravno ne svim igrama). Najbolji primer su ti simulacije letenja. Treca dimenzija donosi ovde mnogo toga novog i zabavnog, kompleksnog. Ono shto ubija nove igre su ciljna grupa (klinci) kojima je krv, nasilje, mafija jedino gde se prepoznaju. Naravno postoje igre koje koje koriste nasilje itd. da bi unele dozu realizma u igru (ratne igre) ali sve se uglavnom svodi bezglavo ubijanje i masakriranje na surovu akciju koja moze biti zabavna, ali meni bar veoma kratko. Igre su ti sad tamo gde su filmovi bili 80-tih, rane 90-te gde vlada zanr akcije "tepaj ne pitaj". Promenice se i to bar se nadam.
--ComputerBoy--
26.5.2009, 12:32
Stare igre nikada neće dostići nove iz prostog razloga što nove se prave da bi se zaradile pare, a uz stare znaš da ćeš se sigurno zabaviti. Tad nije postojao termin "glupa igra", nego su se igrale sve. 1 od 100 naslova valja danas! Da bi nove bile kao stare, treba da imaju nekakav poseban šmek, a to je ono glavno što im fali.
Sasa.Karanovic
26.5.2009, 13:05
Ima izuzetaka medju novijim igrama koje su stvarno odlicno uradjene i plus jos na to imaju odlicnu grafiku i zvuk ali takve su nazalost rijetke... Prije jedno 3-4 mjeseca, poskidao sam nekoliko starih igrica i prelazio ih po ko zna koji put. Medju njima su i Commandos, Sacred, Diablo, Age of Empires i dr. Nisu toliko stare ali su sigurno starije i imaju kvalitetan gameplay za razliku od danasnjih igrica koje imaju kvalitetan engine ali katastrofalan gameplay. :)
Kako god, mozda se situacija poboljsa u korist novijih igara kada izadje Diablo 3 i Starcraft 2 i nova MMO RPG sto Blizzard trenutno razvija, do tada...
Tad nije postojao termin "glupa igra", nego su se igrale sve.
Ahahaha :D
Oćeš da vadim listing mojih kaseta za Commodore 64 i sadržaj onih CD mikseva od pre 10-15 godina? Ne da se nisu igrale sve, nego si po jednoj kompilaciji imao par favorita, a ostale nisi pipao ni motkom.
Pa kake su ti to kompilacije? Ja kad sam pravio te kompilacije, to nisi znao koju pre da ucitas :) Istina je da se ranije mnogo teze dolazilo do igara (nisu bile bas sve dostupne odmah po releasu kao sada), pa si imao vremena temeljno da proigras svaku.
Pa one kompilacije što smo kupovali od Beosofta recimo, sa ingenioznim naslovima poput Luna park/Životinjsko carstvo ili još bolje Igre meseca "tog i tog". Te mesečne komplete sam naručivao uglavnom zbog jedne do dve igre čije sam opise pročitao u nekom časopisu, dok je ostatak bio samo nužno zlo. Dešavalo se da i među njima bude solidnih igara, ali većinom je to bilo najobičnije đubre, pa još ako je razbijena po nivoima i jedna debilna igra zauzme pola strane na kaseti:n-cc2:
--ComputerBoy--
27.5.2009, 10:37
Oćeš da vadim listing mojih kaseta za Commodore 64 i sadržaj onih CD mikseva od pre 10-15 godina? Ne da se nisu igrale sve, nego si po jednoj kompilaciji imao par favorita, a ostale nisi pipao ni motkom.
Ja sam imao Sega Mega Drive 2 i svaka igra mi se cinila super. Mozda sam imao takav utisak zato sto sam bio mali, ali sve sam igre voleo i svaka bi bila na svoj nacin interesantna. Nego, imam za vas jedno pitanjce. Da li vam je bolji Sonic ili Mario, ne racunajuci novije igre, zato sto su Sonicove uzas, a Mario igre su super. Znaci, mislim na one sa Nintenda i Sega Mega Drive 2.:rolleyes:
Zaboravio si "Kuce koje leti" :)
Priznajem bilo je mnogo zeznuto onima koji su bili osudjeni samo na kasetofon.
Mislim sve zavisi od igraca. Neko voli da uz neku igru provede 7-15 dana, neko voli da provede mesece uz igru, a neko voli da upali i odigra nesto na brzaka, a to moze samo uz neke stare igre ili nove koje su radjene u tom old school fazonu.
Tek sam se sad setio da sam na radiu pre par meseci (ne secam se stanice) slusao nekog tipa kako pusta igre za Spectrum.:D Kako je to bilo dobro. Najprimitivniji vid dalekodometne piraterije.:) Steta sto nisam imao praznu kasetu pri ruci.
U pocetku bese covek i bese mu dosadno
I tvorac htede da zabavi coveka
I bi konzola
I igre beoshe zabavne jer su imale svrhu da zabave choveka
I pricha im beshe lepa i zanimljiva
I bi kompjuter
I izadjoshe igre za kompjuter i bile su zanimljive.
I izadje Quake II
I dodje 2000-ta godina
I posle Q2 su josh nekoliko igara bile zanimljive
I bi kapitalizam
I pocheshe da se prave zahtevne igrice koje su ionako bile dosadne
I igre postashe lepshe vizuelno a gluplje misaono gledano
I chovek se smori
I tvorac se smori
I kompanije pocheshe da propadaju, bez obzira na to shto su igre zahtevnije i traze jache mashine i vishe para i tako too...
xD:rofl:
Pa one kompilacije što smo kupovali od Beosofta recimo, sa ingenioznim naslovima poput Luna park/Životinjsko carstvo ili još bolje Igre meseca "tog i tog".
neee, znas li ti koliko sam se ja lozio na te kombinacije :) Dobro, nasao si za koji komplet bas da se uhvatis, priznajem da je malo cudan, ali to sam ja oduvek voleo, poput: Sportovi na vodi(!) i igre bez granica (gde danas imas da skaces u casu vode sa tornja, ili da bezis od ajkula (te igre nema direktno, popizdeo sam zbog marketinskog trika alo-alo-a)), macevi + gladijatori i sl. Kao sto sam obozavao igre tipa Marvel vs. Capcom (u nedostatku bolje kombinacija sad), ili strip u kome se srecu Marti Misterija i Dilan dog itd. :) Inace lopove iz Beosofta mi ne pominji :n-cc2:
--ComputerBoy--
27.5.2009, 16:21
Najsmesnije su mi kompilacije za NES tipa ''9999 games in 1'', gde ima ustvari 6-7 igara koje se ponavljaju, samo se menja ime. Npr, Super Mario je ''Super Flying Dario'' :D
Da li vam je bolji Sonic ili Mario, ne racunajuci novije igre, zato sto su Sonicove uzas, a Mario igre su super. Znaci, mislim na one sa Nintenda i Sega Mega Drive 2.:rolleyes:
Meni je Mario, konkretno Super Mario Bros. 2 mi je među najboljim platformama ikad.
Timemaster
27.5.2009, 20:27
Ne može se nikada reći da li je bolji Sonic ili Mario. Nintendovcima (meni) je više Mario dobar nego Sonic, iako sam i Sonica pržio podugo i poprilično, ali samo na emulatoru. Ali da su mi starije igre (gamer sam od 1997, pa ću da računam 1997-2001) zabavnije, maštovitije i bolje, jesu, iako svaku igru novu skinem i pročešljam je uzduž i popreko, jednostavno, to mi je hobi, pa onda što ga ne bih radio :)
- TERMINATOR -
26.7.2009, 0:19
Mislim da su najbolje igre bile od 98' pa do 2004, mozda se kaze i 2005.
Vrhovi su bili 2000-ih godina, tako, i koju godinu kasnije, dok nisu pocele da izlaze igre sa nasminkanom grafikom a uzasnom pricom.
Vrh 2000-e godine, Red Alert 2, grafika je u to vreme bila extra, a ja sam toliko voleo igricu, da sam je igrao, pa, mislim do 2006-7, tako nesto.
Prica u toj igrici je bila fantasticna, extra, super, nazovite je sve u tom smislu :D.
Nije toliko mnogo opsirna igrica, ali je stvarno extra igrica bila. Kakav extra gameplay je imao, pa to je cudo. Koliko sam puta tu igricu premotao.... a mislim da ima 21 misiju, tako nesto, a da moze i da se namesti "random" ratovanje (RA2 je bila strategija), kao i danas sto moze da se namesti random, tj. ti da namestis rat, koje protivnike, koje boje itd itd. Yuri's revenge (dobar nastavak koji je izaso 2001. godine mnogo poboljsao Red Alert 2 po svemu! - sem grafike :D).
Cak sam u jednoj igraonici video kako neki preko LAN-a igraju Red Alert 2 2006. godine :D.
Mora da sam ja tu igricu premotao oko 30 puta! Uopste nije dosadjivala!
ali....
kad sam cuo da je izaso Red Alert 3 u Novembru 2008. godine, bas me je interesovao taj nastavak i bas sam imao zelju da odigram i prelazim misije stalno, kad ono, bljuvotina!
Jeste, grafika je dobra, samo jednu zamerku imam u grafici. Kad se selektuje neka jedinica, npr. koje je boje selektovana, oboji se okolo linijom te boje :boodala:. Kako mrzim to, a isto je to u igrici Terminator Salvation :boodala:.
Grafika je znaci dobra. OK. Grafika me je bas privlacila. Ali, gameplay je glup. Skoro sve su isto stavili iz RA2, stavili nesto novo, a to staro iz RA2 nabudzili grafikom. MSM...
Glasovi jedinica su katastrofa! Mnogo je glupa igrica, znaci kakva je razlika izmedju RA3 i RA2. Ocigledno je da su stare igrice (mislim na od 98' pa do 2004, mozda i 5-e) bolje od ovih novih titlova.
Generals iz 2003. godine imao mnogo dobru grafiku u odnosu na RA2, prica je onako, al mi nekako brzo dosadila. Najvise sam nju istakao u igranju, kao i RA2, al mi Generals brze dosadio! Za manje od pola godine ode sa mog kompa, slicno kao i Generals Zero Hour. Al ipak gameplay te igrice uopste nije bio los, interesanto je, al ne kao RA2 ili RA2YR.
Moj odgovor je - starije igrice su bolje!
- TERMINATOR -
26.7.2009, 0:39
Naravno, kako sve prolaze godine, sve su igrice dosadnije.
Terminator Salvation je ocaj.
Glupa prica. Dosadno je.
Al da napomenem, iz 2002. godine, igrica Need For Speed Hot Pursuit 2 je bila vrh! Imala je veoooma dobru grafiku, ali i trke. Nije bila nikakva prica, samo trka! Juri te policija, trkas se, veoma dobro! A sad na nove NFS-ove ubacuje se prica, kako ti moras da izvrsis misije, ovo ono... mislim...
Igrao sam Need For Speed Undercover. Grafika je super, ima dobre trke, automibile, podesavanja, ali opet ima mnogo glupu pricu! Sada pokusavaju da u trkama ubace neku pricu! Kao ti moras da izvrsavas misije npr. iz NFS undercover secam se misije da sam trebao da nekim BMW-om prevezem neku robu do mesta... Kad sam preso prvi grad, posle toga otiso sam u neko predgradje-selo, sa dosta autoputeva, bas je otezano tu da se vozi, nema mnogo saobracaja, a malo mi glupi detalji sta se nalazi tamo... I morao sam da se ja jadan vucem tamo po raznim putevima, al to je toliko tesko da sam mnogo puta promasio put, cak i koliko hocu da se snadjem na mapi da pronadjem, uvek se sj***m, pogresim, pa onda kad dodjem do mesta, umesto da mi kaze da sam zavrsio misiju pored toliko muka, ono tek treba drugi deo misije.:n-cc2: Mislim, za ove novije igrice bas treba dok se skonta sta treba, kako treba, ovo ono... :n-cc2:
Al mi glupo to sto ubacuju neku pricu u trke... msm... u trkama se trkas, a ne sad pricu ubacuju, pa kao neke misije...
U NFSHP2 mogo si da odaberes mapu i sve te ostale za*****cije, a i da izvrsavas misije, da se trkas.
Ranije, igrice su bile zabavnije, a ovo sad...
Kakva zabava... Samo buljis u grafiku, i nista specijalno... Igra ti na prvi pogled deluje dobra zbog grafike, a kad je isprobas na delo, gameplay katastrofa. :boodala::mad: Ali, postoje izuzeci, al sad ja ne znam koji su to, vi znate, ionako ne igram mnogo ove novije igrice, tako da vise zabave mi pruza net nego ove nove igrice! :to_care: :D
edit: reko sam za igrice da su bile dobre 2004-5, to su samo izuzeci! Al malo vise ih je tad bilo nego 2008-9!
Te 2002. sam ja to isto pričao za NFSHP2 u odnosu na NFS3 i NFS4 iz '98 i '99.
Takodje xD samo za Underground i td
I ja se slazem da su stare igrice u proseku bile bolje, ali samo u proseku. Jer od recimo TES: morrowind-a pa na ovamo nije izaslo toliko igraca a da sam obratio paznju. Mozda HL2, Oblivion. Ali npr. WIK, i World of Goo su novije a svakako su igrane...
Da, starije igre su bile zabavnije.E da li je to zato sto i mi starimo, pa smo se malo zasitili igara ili su stvarno bile bolje?Uglavnom mogu reci da sam u zadnjih godinu dana duze od 1,5h u kontinuitetu igrao samo Tomb Rider Underworld, Dark Athenu i Call of Juarez i RA3.Pre kad sednem za komp przim citavo popodne !!!
DjapeCorleone
8.8.2009, 19:55
old skul do smrti...
Devilish Soldier
11.8.2009, 15:57
starije igre su zanimljivije ali novije imaju mnogo bolju grafiku sto je logicno npr. mene mnogo vise privlaci dan danas nfs hot pursuit 2 nego undercover,nekako je zanimljivija i vise me drzi za kompom
Koga zanima odgovor na pitanje iz naslova teme nek skine neku od verzija Cannon Foddera. Jednostavan gameplay, smesna grafika ali mi to ne smeta da joj se vracam po stoti put :).
Takodje, jos jedan primer: Duke Nukem 3D (jedinstvena igra).
Kad mi neko pomene RTS, ja se stvarno odmah setim Dune 2. Moze da se igra i danas i da se zabavljas sve vreme. A jedna je od majki RTS:n_klanja:
Ima na Wiki-ju istorija video igara.
Prosto da se najezis kad se (pod)setis nekih stvari (kraj osamdesetih i devedesete).
Secam se kad su me ortaci zezali sto smo kupili PC 386 (4Mb rama, ludilo) a svi imali Amige...
A onda Lucas pustio TIE fighter samo za PC...
starije igre su zanimljivije ali novije imaju mnogo bolju grafiku sto je logicno npr. mene mnogo vise privlaci dan danas nfs hot pursuit 2 nego undercover,nekako je zanimljivija i vise me drzi za kompom
al si nasao predstavnike, pa hp2 je izasla dve iljade i neke i savrseno je moderna igra.
Ove danasnje igre, namesto da te opuste i zabave kao ranije, samo te nerviraju i smaraju.
E sa ovim se potpuno slazem, covece kidam zivce zbog ovog mutavog GRID-a moram 5 puta da ponovim trku samo zato sto me je neki tamo majmun malo zakacio... Pa gde je tu zabava..:icon_scra
Zabava je u tome da se potrudiš i svojim umećem izbegneš tog majmuna što te dokači;)
Zabava je u tome da se potrudiš i svojim umećem izbegneš tog majmuna što te dokači;)
Pa pokusavam..:D Dobra je igra ne kazem ja, nego bas ume da iznervira...
veseliburek
15.8.2009, 11:49
bio ja kod ortaka pre neki dan, on kupio novu zverinu (Q8300, 4gb rama, 250gts) i pika staru strategiju ZEUS...xD
Nisu zanimljivije stare igre, nego je nama tada bilo zanimljivije da se igramo. Tada kad sam se igrao sam ispunjavao vreme, danas kad se igram gubim vreme ;)
bio ja kod ortaka pre neki dan, on kupio novu zverinu (Q8300, 4gb rama, 250gts) i pika staru strategiju ZEUS...xD
a pored zeusa ima instalirane crysis, gta4 i ostale bolesno zahtevne igre :P
i nista cudno.. ja na mom najvise igram war3, a u poslednje vreme cesto instaliram neke stare naslove da se podsetim :kreza:
i jesu bile zabavnije da se ne lazemo. sad nekako kao da ljudi vise nisu kreativni.. i danas se previse obraca paznja na grafiku igre a daleko manje na sam gameplay... nema veze sto ne mogu da okrenem kameru normalno dok igram prince of persia.. bitno je da to sto vidim lepo izgleda.. -.-
E, a jel znate kad sam ja prvi put čuo tu priču "danas se obraća pažnja na grafiku a zaboravljaju gejmplej"? Kada sam bio u petom razredu, 1995. godine. Drugar koji je kukao kako su na Komodoru bile igre vrhunske igrivosti, a "danas se gleda samo grafika" :D
Mada realno "kriza" je počela 2003...
Lepo rečeno: E, a jel znate kad sam ja prvi put čuo tu priču "danas se obraća pažnja na grafiku a zaboravljaju gejmplej"? Kada sam bio u petom razredu, 1995. godine. Drugar koji je kukao kako su na Komodoru bile igre vrhunske igrivosti, a "danas se gleda samo grafika" :D
Još lepše rečeno: Mada realno "kriza" je počela 2003...
:tapsh::tapsh::tapsh:
:tapsh::tapsh:
:tapsh:
ilic stefan
16.8.2009, 23:03
Istina je naravno. Npr. uporedi GTA IV i super maria sa nintenda, da vidimo ko je bolji. Svi će reći mario, prvo jer su svi odrasli uz njega drugo što je tada ta igra bila jedinstvena, treće imala je zaista lepu grafiku za to vreme. Stvarno igra za pamćenje, i ne samo za tu nego za sve stare igre, kada se setim street fighter 2 na segi, cepao sam po ceo dan bez prestanka, i sada odigrao Street fighter 4, jeste dobra ali ne bolja od 2-ke. Pa Rock n Roll racing, takva igre se više i ne prave, pa lost vikings... puno ih je, mada retke su igre danas koje mogu nešto da nadmaše one stare, eto izašao onaj trine koji je sličan Lost Vikingsu, i nije nešto zahtevna ali dobra, vidi se da je uloženo truda, a ne samo nabudze grafiku kopiraju iz svih ostalih igara po nešto i onda prodaju kao ekstra novu igru. Da ne napominjem što se svi naložili na Crysis, igra ultra zahtevna a ostalo krš, to nikada neće biti bolje od Meadl of honor ili Call of duty. To su bile dobre igre. Kao što je reako lik pre mene 2003. je bila prelomna, tek po meni 2007. godine su izašle igre koje su razbijale sa zahtevnošću.
Gde se dede onaj "kanter" koji smo igrali do besvesti u igraonici.
E, a jel znate kad sam ja prvi put čuo tu priču "danas se obraća pažnja na grafiku a zaboravljaju gejmplej"? Kada sam bio u petom razredu, 1995. godine. Drugar koji je kukao kako su na Komodoru bile igre vrhunske igrivosti, a "danas se gleda samo grafika" :D
Mada realno "kriza" je počela 2003...
jedno je tripovati, a sasvim drugo biti objektivan, nemojmo sad da vadimo neke izjave koje kao treba da nam pokazu neku tendenciju ili sta god si hteo time:) a odmah zatim pricas o nekoj krizi i dajes godinu cak, pa isti si ko tvoj drugar onda, samo sto si to rekao osam godina kasnije.
tvoj drugar je bio u pravu za neki svoj sistem vrednosti jer nije mogao da se navikne na inovacije i sirinu koje su nepobitno (znaci objektivno) bile u jeku devedeset pete. sto nema veze sa tim da danas igre jesu gore nego ranije:) vece da, kompleksnije da, komplikovanije da, medjutim to nista ne znaci. tako da nas imamo jednu fifu sa petsto dugmica, licencama, grafikom itd, a nekad smo imali swos sa jednim dugmetom koji je imao savrsen gameplay, sto fifa jednostavno nema.
sve zavisi od sistema vrednosti, meni su tehnicke karakteristike nebitne (to ce sad svako da kaze jer to deluje tr00, medjutim nije tako, mnogima losa grafika nije nesto preko cega ce preci i nije im prijatno da igraju takvu igru na primer), nekom je do jaja sto ima ronalda sa flasterima na usima dok igra. dobro, to je u redu. medjutim, ja ipak mislim da je moj neki sistem blizi objektivnosti jer se zasniva na fundamentalnim stvarima, kao sto je igrivost, a ne na nekim podrazumevajucim stvarima kao sto je kvalitet prezentacije i odredjenih mehanizama koji naravno da su bolji deset ili petnaest ili dvadeset godina kasnije.
ne moze se poreci da se vrtoglavom brzinom iskljucuje sve sto nema potrosacki tag na sebi od cega najvise pate kreativne delatnosti. pogledajte slikarstvo, kao umetnost od koje ja zavisim, pa cete videti o cemu pricam. video igre, kao mlada pojava, imale su svoj grafik koji sada opada. oko vrhunca mozemo da diskutujemo kada se desio, ali cinjenica je da kvalitet igara opada. ta cinjenica je jedini moguci produkt ovakvih okolnosti jer su igre postale jedna unosna industrija. kao na primer holivud. pa svi se obradujemo ko retardi kad izadje neki polu-normalan film kao da je izaslo ne znam kakvo ostvarenje i krenemo da preporucujemo drugima i da pricamo o njemu. ali to sto je 99% filmova retardirano, ne znaci da je taj polu-normalan film do jaja. to je suvise relativan pristup, on jeste do jaja u odnosu na ostale aktuelne filmove, medjutim, sta god ljudi pricali, postoji neki fundamentalni etalon gde se taj film moze smestiti i dobiti ispodprosecnu ocenu. to sto smo mi jadni naviknuti da se radujemo kad neka igra poseduje, lupam, dva faktora od mogucih trideset koji cine kvalitetnu igru jer ostale ne poseduju nijedan, to nema veze sa tim da sto je ta igra nekvalitetna jer je dva od trideset sramotno malo.
Istina je naravno. Npr. uporedi GTA IV i super maria sa nintenda, da vidimo ko je bolji. Svi će reći mario, prvo jer su svi odrasli uz njega ....
Ima mnogo djece koja nisu odrasla uz Maria, i ne vjerujem da će iko od njih reći da je Mario bolji, čak i od do bola bagovitog GTA IV na PC-u, na Xbox-u da i ne pominjem. Vjerujem da bi rijetko koja nepristrasna osoba koja prvi put vidi te dvije igre jednu pored druge, rekla da je Super mario bolji, ni po čemu, pa ni po toj famoznoj "igrivosti."
Koliko vidim, većina ljudi ovdje upoređuje skakutalice iz devedesetih godina sa novim igrama, i, kao, "bolje su." Mislite da bi bilo bolje da su se nastavile praviti samo skakutalice, sa karakteristikama "grafika nije važna," "jednostavne kontrole," ".... ali da ima duha !" (a to da ima duha znači "simpatično nacrtan i animiran glavni lik, sa smiješnim komentarima i predmetima koje može da pokupi i da ih smiješno koristi")????? Da li bi čovjek sa istim žarom igrao "lijevo desno gore dole dijagonalno pokupi pucaj skači" i prije 17 godina, i danas? Da su igre ostale iste kao devedesetih, i opet bi nam danas bile dosadne, u tome je stvar.
Problem je u prolaznosti - vremena, života, svega. Naravno da čovjek od 35 godina ne može sa istim žarom da igra nove igre kao što je prije 20 godina igrao "Manic Minera." Čovjeku koji čitavog života igra avanture naravno da će svaka nova biti dosadna - u svakoj vidi neki kliše; milion puta ispričanu (i odigranu) priču (a priča je bilo raznih - fantazija, prošlost, sadašnjost, bliža i dalja budućnost); jednostavne ili već viđene zagonetke ... Isto važi za sve vrste igara. Danas ima mnogo smeća, to stoji. A devedesetih kao nije bilo?!?!?!?!?!?
Stare igre su bile dobre u staro vrijeme, nove su dobre u sadašnjosti. Međusobno su neuporedive, osim po sjećanju na "dobra stara vremena" kad smo stare igre igrali po cijele dane, bez obaveza i briga oko posla, porodice i svega što vrijeme donosi.
Rasprava se zahuktava, vidim uključiše se i eminentni članovi foruma :D
Prvo, teško mi je da na ovu temu gledam kao na izdvojenu celinu - skoro pa ide pod ruku sa pitanjima "Da li je starija muzika bila bolja?", "Da li su stariji filmovi bili kvalitetniji od ovih današnjih?", itd. a sve to maltene dovodi do "Eeee šinko, a u moje vreeme da znaš kako je bilo...", što opet ne znači da penzosi koji koriste tu mantru automatski greše.
S jedne strane, kad sam bio klinac koji je pritiskao PLAY na kasetofonu hipnotišući se linijama koje bi se vrtele po TVu prilikom učitavanja, sasvim je moguće da je na mene (i na ostatak mojih ispisnika) bilo mnogo lakše uticati ("naložiti" nas :D) video igrama, muzikom, filmovima, itd. S obzirom da sam sad formirana ličnost (valjda), i mator konj koji ima mnogo kritičkije stavove, mnogo me je teže impresionirati nego tamo neke '88. Ali opet, setim se igara kao što je Archon koju sam svojevremeno pržio na C64: šahovska tabla, podeljena na crne (zle) i bele (dobre) figure, od kojih je svaka predstavljala po neko mitsko biće. Kad jedna figura probra da "pojede" neprijateljsku, kretalo bi napucavanje 1na1, s tim što je bilo jako zeznuto apiti kraljicu (Zmaj za zle, Genie za dobre) pionom koji je imao samo melee attack (goblin za zle, knight za dobre). Naravno, valjalo je obratiti pažnju na koje polje postavljate figure, s obzirom da su Zli imali penal na HP ako ih postavljate na bela polja i obratno. Bili su tu i kraljevi (Wizard za dobre, Sorcerer za zle) koji su bacali magije, vaskrsavali pale figure, haste-ovali ih, itd. Bilo je još inkarnacija igara na ovaj fazon (BattleChess za Amigu valjda), ali i posle 20 godina i dalje mislim da je ovakva ideja *ebeno fenomenalna, da je igra ludački zabavna i da je prosto neverovatno šta su uspeli sve da napakuju na 30ak kB. E da, i igram je i dalje preko emulatora na PC-ju :D
Ali dobro, da se ne vraćam toliko u prošlost, npr. Ketchua je u jednoj svojoj recenziji spomenuo sierrin Birthright. Pa ono je stvarno bila fenomenalna igra - Total War (strateški i taktički deo) i party-FRP u jednoj igri! A igra je bila zeznuta, em gomila opcija, teško je bilo šteknuti koji zlatnik (sve je uglavnom odlazilo na raznorazne napitke i vojsku) a sile mraka nadiru sa svih strana predvođene nekim monstrumom a-la Sauron sa sumanuto napucanim atributima.
Za one koji su pobegli i sa tog časa praktične nastave, još noviji naslov - Baldur's Gate serijal npr (znali ste da ću da ga spomenem, jel da? :D). Pa samo kad na početku 2. dela naletite na mrtvog Khalida (koga je 90% igrača vodilo u partyju u 1. delu) stvara se takav osećaj gubitka, teskobe i želje za osvetom (još kad Jaheira počne da nariče :(), da je igrač na samom startu navučen da odmota klupko i buttkickuje zlikovce.
Ima još dosta ovakvih naslova (mada slažem se, bila je i gomila škarta, posebno na onim beosoftovim kompilacijama za C64) kojima današnji hitovi stvarno ne mogu prismrdeti. I dan danas se nađu sjajne igre, da se ne lažemo (King's Bounty koga Vasović nije uključio u listu za glasanje za najbolju igru 2008. :mad:) ali je očigledna težnja da se igre simplifikuju i prilagode prosečnom mediokritetu (tj. najvećem delu igračke populacije izgleda). U svakom slučaju, ja u poslednjih par godina ne naleteh ni na jednu igru tako dobru kao one tri (opet - KB, eventualno).
E sad - da se nadovežem na onaj rant sa početka posta - jako mi je čudno da se uz ovakav razvoj tehnike, mogućnosti komunikacija, downloada svega i svačega (čega nije bilo pre 20 godina, bar ne u ovolikoj meri), masa ljudi opredeljuje za Oblivion, Transformerse 2 i Grand produkciju. Zvuči suludo, ali ispada da su ljudi imali više ukusa kada je bilo manje mogućnosti da se ima dobar ukus. Mislim, zašto bi neko normalan slušao i gledao Seku? Ako mi se gleda takav materijal - torrent, rapid i download BBW xXx materijala, a što se dobre muzike tiče - pa pre bih na 14k modemu skidao 1080p snimak sa koncerta Melnitse nego slušao one baljezgarije.
Današnje igre (muzika, filmovi, itd.) mu nekako dođu ko Big Mek umesto punjenih tikvica sa kiselim mlekom - Mek je ukusan, na kratko vas zasiti i dobijete (prazne) kalorije, al nit ima nutritivnu vrednost, nit je zdrav a i za sat vremena ste opet gladni.
P.S: Nema za mene više postovanja u 05:30, mnogo sam počeo da guslam :opanachke
P.P.S: Možda bih mogao da nastavim sa svojom teorijom da se polako pretvaramo u cyberpunk društvo, al to bi stvarno bilo previše :)
Pored toliko boljih primera, ti se redovno hvataš za Oblivion :) Što nisi bolje rekao Fallout 3 :D
Ćuti, vidiš da mu je Oblivion naneo nezamislivu duševnu bol. A FOblivion barem ima puške, pa možeš da kažeš, Ok, FPS je.:D
Jes, da kažem nešto loše za F3 pa da dođe player1 da me skalpira što mu blatim best evah igru :D
A i iskreno, F3 je bolji od Obliviona (ovo je isto kao kad bih rekao "Indira je bolja od RadaDare"). Nema automatskog levelovanja kripova, nema onih smornih Oblivion kapija, tu je slo-mo & sh*t explodes (najcrnje loženje), a i Nova će vam dati ako u Megatonu iznajmite sobu od Morijartija za 120 čepova :D
P.S: A posle Obliviona sam predpostavljao kakvo će s*anje biti F3, pa se nisam ni razočarao.
Rasprava se zahuktava, vidim uključiše se i eminentni članovi foruma :D
Aaaaaaaa .... Ne mogu da vjerujem da si poslije moje poruke rekao "pojavili se eminentni članovi foruma ...." Okle ja to, moliću!?!??!!?!!?!? Ah, da ... tek sad vidim grohotni smajli :))))
Elem ... Moj stav nije da su stare igre bolje od novih, niti da su nove bolje, nego da ih sve treba staviti u vremenski prostor u kome su se pojavile, i tako ocjenjivati. Na primjer, pomenuo si fenomenalno razrađenu ideju šaha ... a kad bolje pogledaš, vođenje više likova sa različitim osobinama u borbu sa protivnicima u kojoj treba razraditi strategiju, uz dodatak logičkih zavrzlama ili nekih miniigara - to više manje odgovara opisu neke kombinacije strategije i FRP-a, kojih ima dosta ... i sve to bez ograničenja koja donosi šahovska tabla. Zašto bi neki prosječan FRP bio lošiji od tog šaha?
Da se razumijemo. Ja volim stare igre, ali to po meni ne znači da su bolje od novih Npr. obožavao sam Centurion - Defender of Rome, North & South, Cannon Fodder, Dune 2 - a današnji najveći šit od real time strategije je, ruku na srce, po svim karakteristikama bolji od mojih "ljubavi" - i vizuelno i po svim drugim tehničkim karakteristikama i po atmosferi, i po kompleksnosti, i po upravljanju - osim što traže DVD a ne dvije diskete. Dobro, i zbog emotivne vrijednosti.
Današnje igre (muzika, filmovi, itd.) mu nekako dođu ko Big Mek umesto punjenih tikvica sa kiselim mlekom - Mek je ukusan, na kratko vas zasiti i dobijete (prazne) kalorije, al nit ima nutritivnu vrednost, nit je zdrav a i za sat vremena ste opet gladni.
Lijepo rečeno, ali, samo donekle se slažem :) Naime, SVE IGRE, po meni, i stare i nove, su Big Mek sa svim navedenim karakteristikama. Igre nikada nisam uzimao ozbiljno, uvijek sam pokušavao samo da se njima zabavljam, opustim se, pobjegnem od svakodnevnice ... Ned'o Bog da ih igram profesionalno za pare :)
Odlicna tema i rasprava, samo sto je prvo potrebno jasno razjasniti koje bi igre ulazile u kategoriju ''starih''. Za dugogodisnje igrace, bolje reci za one koji igraju deceniju ili dve (ja igram vec 14 god.), igre koje su 2002. god i slicno, definitivno ne spadaju u kategoriju starih igara, dok za novopecene igrace, klince od 13-14. god takve igre su iz ''kamenog doba''...
Meni je granica deset godina.
Meni 17, ipak me ne privlači pedofilija.
(Morao sam :D )
Meni je granica deset godina.
Znaci uvek 10 unazad? Sto rece Voodoo nisu ovo devojke :p
Moj kriterijum starih igara je vise po izgledu nego po godini. Granicu bih stavio tamo negde pojavom CD-ova i otvaranjem CD klubova. Po meni je uvek imbecilno bilo iznajmljivati igre na par dana. Pa ja sam svaku igru istrazivao danima i danima, pa joj se vracao mozda i kasnije, tako da mi je koncept iznajmljivanja igara za pare bio prosto nezamisliv. I u to vreme bih lepo kupio igru i igrao, pre nego iznajmljivao. Opet, i danas se prave igre u stilu starih igara, pre svega na Indie sceni, tako da igranjem tih igara uopste nemam utisak da su one ne znam kako nove, vec kao vise kao nastavak u razvijanju starih. To ne znaci da medju novim igrama nema odlicnih naslova. Nazalost prestao sam da aktivno pratim nove naslove (vise sam se bacio na MAME da odigram sve one naslove koje sam propustio svojevremeno ili za koje jednostavno nikad nije bilo dovoljno zetona:)), ali evo secam se da me je DOOM 3 npr. drzao bas dugo uz ekran, a bilo je tu i jos nekih naslova :a_whistli
Moj kriterijum starih igara je vise po izgledu nego po godini.
Pa da, ali kazem, ako bi se postavila neka zvanicna granica za starost igara, meni bi bila 10 godina. Zato sam i postavio onu temu o najboljim PC igrama u periodu '98-'04. :)
sto se mene tice, pojam stare igre je vise 'metafizicki' nego vremenski. clickomania mi je stara igra, elastomanija takodje, blobby volley isto.
Tjah, meni je granica recimo vreme dok je za izradu jedne igre bio dovoljan tim od par ljudi, dok nisi morao da izdvojis 1,000,000$ da bi napravio igru od kojih ces 999,000$ dati za hype i reklame, dok se hardver (citaj: graficke karte) nije razvijao kao eksponencijalna funkcija... itd.
Posto sam programer, gledam na igre i sa te tacke gledista... Nazalost uzasavam se od cinjenice da danas svako moze da napravi svasta pomocu raznih alata, makera i slicnih stvari i uzasavam se od cinjenice da su svima dostupni ogromni hardverski resursi (cpu, memorija, grafika). Ogromni resursi omogucavaju da se aljkavo programira, bez brige dal ce da izcuri negde gigabajt memorije, dal grafa renderuje 100K poligona od kojih se 85% ni ne vidi iz ugla kamere, dal ce igra zauzimati 10gb ili 30gb na disku... who cares, ima se, moze se. Kada se ovo izfrikombinuje sa mafijaskim bizmismenima koji su otkrili da u igrackoj industriji moze da se mazne gomilu zelembaca, da moze postojati monopol, da mogu da se sklapaju dilovi sa kucama koje rade hardver kako onda mozemo imati valjane naslove. Prica i celokupna atmosfera su u totalno drugom planu, jer je potrebno napraviti neki klise koji ce popaliti sto vise zaludjene mase odredjenog uzrasta.
E, ali sa druge strane je vrlo interesantno kako svi pljuju po Crysisu, koji bez sumnje ima najbolju grafiku ikad vidjenu u video igrama. Neki kazu prica je krsh, neki kazu gameplay je krsh... ok to stoji, ali cekajte malo koju pricu imaju Wolfenstein 3d i Doom 1/2 :)
Ne znam meni je mnogo interesantniji Plants vs Zombies od nahajpovanog Spore-a, i mnogo mi je interesantnije da citam kako igre tipa Elite koriste proceduralne algoritme za generisanje galaksije i opisa svih planeta u njoj, nego da vidim kako mi igra na hardu zauzima xyz gigabajta.
WhenDarknessFalls
21.8.2009, 12:06
E, ali sa druge strane je vrlo interesantno kako svi pljuju po Crysisu, koji bez sumnje ima najbolju grafiku ikad vidjenu u video igrama. Neki kazu prica je krsh, neki kazu gameplay je krsh... ok to stoji, ali cekajte malo koju pricu imaju Wolfenstein 3d i Doom 1/2 :)
Upravo u tome je fazon, Wolfenstein i Doom takodje nemaju pricu, ali imaju gameplay koji je vrlo zarazan i to je ono sto te tera dalje da igras. Naravno tu je i atmosfera, ali prevashodno je poenta u fantasticnom gejmpleju, koji Crysis nazalost nema. Ima finih caka sa onim suitom itd, to stoji, ali samo izvodjenje nije toliko interesantno za igranje :)
Upravo u tome je fazon, Wolfenstein i Doom takodje nemaju pricu, ali imaju gameplay koji je vrlo zarazan i to je ono sto te tera dalje da igras. Naravno tu je i atmosfera, ali prevashodno je poenta u fantasticnom gejmpleju, koji Crysis nazalost nema. Ima finih caka sa onim suitom itd, to stoji, ali samo izvodjenje nije toliko interesantno za igranje :)Hm, pa meni ni Wolf ni Doom nisu bili interesantni, osim sto su doneli revolucionarno izvodjenje, naspram toga, Crysis donosi revolucionarnu grafiku (samo nisu bili skroz fer, jer je igra radjena za graficke koje jos nisu bile tada u prodaji). Za razliku od Wolf-a i Doom-a, vise atmosfere su imali Duke Nukem i Shadow Warrior sa sve smesnim komentarima u igri :)
WhenDarknessFalls
21.8.2009, 12:33
To i kazem, ove dve igre su donele revoluciju u gejmpleju, dok Crysis u grafici. Zar nije u tome i poenta, da je gejmplej (uglavnom) bitniji od grafike? Govorim objektivno, jer licno nijednu Doom igru ne mogu da smislim... I naravno, slazem se da Duke ima sto puta jacu atmosferu od svih tih igara :)
Meni su vala Wolf i Doom bili zanimljivi :) Napravio sam veliku pauzu u zanru pa mi je zato mozda i Doom 3 bio odlican. Ali eto na primer, nisu mi se svideli Hexen 2 i Half-Life.
EDIT: Malkice smo off, slobodno nek nastavi neko dalje
idkfa, iddqd... :kreza:
meni se recimo doom 3 nije nesto preterano svideo... a half life sam stigo do pola i dalje ga nisam igrao...
idkfa, iddqd... :kreza:
meni se recimo doom 3 nije nesto preterano svideo... a half life sam stigo do pola i dalje ga nisam igrao...
Da i to bas nisu tako stare igre...
A probaj doom 3 coop,ja ga sad igro znaci extra je...
A sta reci za hl 2(i jedan),legenda...
Jesu.
I meni je npr. Doom 2 bolji od trojke.
ali da li je to zbog kvaliteta ili zbog toga sto sam ja u vreme kada je izasao doom 2 i dalje preklinjao kevu da ne gasi svetlo kad krenem na kunt veliko je pitanje.
Mozda smo samo prerasli igre.
--ComputerBoy--
1.9.2009, 11:46
Nismo prerasli, nego smo ih se zasitili. Vise ne znamo sta hocemo. Ja sam se vratio na male glupe igre sa interneta, jer su mi sve ove ''bolje'' dosadile, ali to je samo faza... Nadam se...
Igre vise nisu igre, nego interaktivni filmovi . . :(
Devilish Soldier
6.9.2009, 22:25
bile su zanimljive zato sto sam imao vremena na pretek i tada kao klinja sam bio ne izivljen i igrao bi sta god ,daj sta das,dok je sada drugacije.
Monsterivan88
4.11.2009, 1:59
I svaka stara igra koja je doživela podmlađivanje sa danas realističnom grafikom izgubi onaj stripoliki šmek, izuzev novog Street Fighter IV tabačine koja je stripolikost zadržala...
ilic stefan
4.11.2009, 12:55
Pa jednostavno, izgubili su ideje. Ne znaju šta više da naprave. Evo igram call of duty 5 i žešće me drma deja vu efekat. Kao da sam nastavio da igram dvojku posle kraja i samo pojačao podešavanja preko maksimuma. Ima nekih novih koje su zaista dobre. Npr Trine. Ali te igre su danas velika retkost.
Monsterivan88
4.11.2009, 20:56
Za poslednje 3 godine bih samo kao dobre izdvojio Assasins Creed i oba dela Crysis-a, evo danas sam kupio Sony 2 samo zbog Metal Gear serijala.:n-cc2:
Jesu... Svakako... Kada se samo setim Prince-a... Ahh nostalgija... Kao klinac sam daleko vise voleo igre nego sada...
P.S. Ja pod "staro" ubrajam sve starije od 2000. god :)
Monsterivan88
5.11.2009, 2:46
Seća li se neko onih starih tenkića za one konzole sa buvljaka? Ne mogu naziva da se setim, zna li neko? To sam voleo više nego Sonica i Maria,poz starim gejmerima...:dedica:
Seća li se neko onih starih tenkića za one konzole sa buvljaka? Ne mogu naziva da se setim, zna li neko? To sam voleo više nego Sonica i Maria,poz starim gejmerima...:dedica:
Secam se, imam taj kertridz negde, i "konzolu"... :) Au, Tanks, Mario.... aaaaa:eek::D Jos jedan napad nostalgije, postaje nepodnosljivo :)
Monsterivan88
5.11.2009, 3:00
Ajde seti se please kako su se zvali ti tenkići da se setim detinjstva:n_klanja:
http://www.mobygames.com/game/nes/battle-city
Monsterivan88
5.11.2009, 3:13
Hvala na pomoći DeCoy ali nije to, u pitanju su bili žuti i zeleni tenk koji su branili onog orla dole i rokali se sa ostalima, ta pijačna konzola se zvala čini mi se Terminator. Tražio sam i na roms hustler i druge ali nisam našao...:icon_scra
Pa to je to, pogledaj screenshot-ove, imaju i žuti i zeleni tenk. Uh, koliko sam vremena roštiljao ovo sa komšijom... A bilo je različitih verzija iste igre, negdje možeš da "pokosiš šumu" (ako uzmeš dovoljno pojačanja za oružje), negdje možeš da dobiješ brod da pređeš vodu i sl.
Da to je to, ta "pijačarska" Sega je ustvari bio NES prepakovan u kućište Mega Drivea. Većina NES igara je dobila "nova" bootleg imena, pa se tako Battle City sa NES-a zvao Tanks...
Zvali su se Tanks nesto tako :) 19xx godina ne znam tacno... :) Mozda i battle city... Vrh igrica... Sa caletom sam prelazio i 100 lvl... Ma pitaj Boga dokle smo isli... :) Secam se i Bugs Bunny igrice... Ceo kertridz je bio samo njen... Ahhh kakva je to bila igrica, jedna od nejlepsih i najzanimljivijih :)
Da stanemo malo sa spamom, tema se ipak zove "Da li su stare igre bile zabavnije?", a ne "Da li se sećate igre ..."!
Nove igre su u svakom pogledu bolje od pravih starijih igara (a to su one od pre pojave PC-a). Malo starije igre (od pre 10-15 godina) su uglavnom bolje od novih igara (ne računajući akcione igre, RTS strategije i simulacije vožnje, sporta i podmornica), ali stanje uopšte nije tako crno, izuzev pojedinih žanrova.
Kod avantura ne valja što se oni ljudi koji stvarno znaju znanje više ne bave time. Danas je najveća reklama za novu igru glavni dizajner koji je radio animaciju troglavog majmuna u prvom Monkey Islandu... :D Kad bi se skupili svi koji su radili na tom MI-u garantujem da bi napravili dobru igru. Što se ozbiljnih avantura tiče tu nije tako loše stanje. U svakom slučaju, žanr ima svetlu budućnost, ima jaku zajednicu (ne u Srbiji, ali ima).
Drugi žanr koji je danas mnogo slabiji nego što je bio pre desetak godine je RPG. Ljudi kupuju sve što im se pošteno izreklamira, a izdavači nemaju razloga da menjaju pobedničkog konja. Pravi RPG-ovi se pojavljuju sve manje i manje. Možda je problem i do konzola, svaki visokobudžetni naslov ovih dana mora da se i na njima plasira, a konzole ipak jesu ograničavajuće. Sa druge strane, kao dokaz da se sve može je Dragon Age - em je dobar HC RPG, em postoji i verzija za konzole, em se lepo prodaje. Mislim da će takvo stanje da bude sve dok neki manji proizvođač postigne veliki uspeh sa nekim story-driven rolplejom, pa to postane in :)
Meni je žao što su neki žanrovi pomalo izumrli - mislim na akcione avanture (ali prave kao što su Shadow Man i Outcast) i old school TBS-ove nalik na Heroje (dobro, skoro je izaš'o King's Bounty, sprema se Disciples 3, ali ipak).
Mnogi se žale na inovativnost, ali toga itekako ima. Mass Effect, Batman, Ghostbusters... i mnogi drugi :)
Da današnje igre nemaju dušu je glupost. To vam se čini zbog nostalgije, a mnogi mlađi igrači tako nešto pričaju da bi ispali iskusniji. :opanachke Zašto ti programeri koji su ranije radili igre (i to ne zbog para, nego iz ljubavi) ne rade to i dalje? Svi redom su shvatili da su im pare ipak bitne? :p
Na kraju, i dalje se proizvode igre kao one baš matore od pre dvadesetak godina, samo što su sad freeware ili shareware.
Miki1987
15.11.2009, 23:37
Мислим да треба обратити пажњу и на нашу психологију, а то је да заборављамо лоше ствари, а памтимо лепе. Наравно да је и раније било маса глупавих игрица, само што смо једноставно те игре заборавили ,а упамтили оне добре, легендарне.
A od ovih novih baš i nećemo mnogo pamtiti. Na žalost.
Pričaj u svoje ime. :p
U svoje i vidim da i veliki procenat ima isto mišljene kao ja. :a_whistli
Glasao za "Da".
Nisam nasao ni jednu igru posle 2002 koja me je zabavila :((((Osim mozda Neighbours from Hell :dzavo:)
Odigraj i 1. i 2. deo komshija tj Neibhours from hell
super je :n_klanja:
Ja nisam glasao ni za jedno ni za drugo.
Zato sto kao 1.od kako postoje igracke konzole i racunari uvek su postojale lose i dobre igre.
Stare igre su bile uglavnom pod drugim smislom lose(nerazvijena prica,ne logicnost,los game play.... POGLEDAJTE AVGN) dok nove igre zbog monotonog game playa(svaka druga igra ima usporavanje vremena,"matriks" mod...) i slabog Al kako protivnika tako i ne prijatelja.
2.Grafika je relativna stvar jer dok su stare ige bile nove one su uglavnom imale dobru grafiku za svoje vreme, sto vazi i za danasnje igre
Kada bi morao da se opredelim ja bih rekao da su sadasnje bolje.
Po mom misljenju najbolje igre su:sve Call of Duty igre sem 3;POP:Sand of Time,Warrior Wihting(ako sam dobro napisao),Two thrones;Dark Messiah;God of War II(I nisam igrao a najverovatnije necu ni III);Heroes 5 i sve eksanzije;i mnoge druge
GagiPappa
20.11.2009, 12:51
Giana Sisters, Fast break, Slicks, Creatures, Lemmings, Alex Kid, Psycho Fox, Prince of Persia, itd... ludilo, sati i sati igranja. Secam se kum i ja bas klinci a nocima nismo spavali, drugari nas gledali kao ludake,ccc. Od nabavke prvog PC jedino sam dugo igrao Civ2, USM 98, CM, FM, NBA Live serijal i Deus Ex. Uglavnom je bilo instal, deinstal pa vracanje na pomenute igre. Mada, to sve ide sa godinama.
Evo jednog zanimljivog klipa, komodor za samo 350 evrića i reakcije ljudi na igre, ne skidaju osmeh sa lica:)
http://www.youtube.com/watch?v=UKyUnaZgFVo&feature=rec-LGOUT-exp_fresh+div-HM
Uf, kad se samo setim Terminatora i silne zabave, ali i gubljenja zivaca :)
polarnimeda
7.3.2010, 16:52
kako da znam dal sam ranije u igrama uzivao vise zato sto mi je to tada bilo novo ili zato sto su bile igrivije? :)
Probaš sad da ih igraš. :)
Jolpaz Jolpaz
7.3.2010, 21:48
Мислим да треба обратити пажњу и на нашу психологију, а то је да заборављамо лоше ствари, а памтимо лепе. Наравно да је и раније било маса глупавих игрица, само што смо једноставно те игре заборавили ,а упамтили оне добре, легендарне.
Pravo u centar!
--ComputerBoy--
7.3.2010, 22:49
Bilo je i pre glupih igara, ali ne glupih kao sad. :p
Moj odgovor je da su starije igre bile zabavnije!Verovatno zato sto kad su se pojavile (zavisi koliko su stare) sve je bilo novo!
thebluephoenix
8.3.2010, 1:04
Ne znam, cini mi se da danasnjim developer timovima prilicno nedostaje maste i vizije. To ne vazi za Crytek (njihov sam fan), Blizzard, Ken Levinea i Karmacka. Svi ostali presipaju iz supljeg u prazno. Mislim, Fallout, TES, GTA, Doom (FPS mehanika), Thief i Tomb Raider su davno izmisljeni, a programeri se fokusiraju na Tehnicke karakteristike i prilagodjavanje igara konzolnim Gamepadovima (I konzolasima).
Bile su inovativnije. Danas se sva snaga i vreme razvojnih timova usmerava ka doteravanju i ulepsavanju spoljasnosti igara, dok srz - gameplay, ostaje isti ili zanemarljivo izmenjen...
Ne znam, cini mi se da danasnjim developer timovima prilicno nedostaje maste i vizije. To ne vazi za Crytek (njihov sam fan), Blizzard, Ken Levinea i Karmacka. Svi ostali presipaju iz supljeg u prazno. Mislim, Fallout, TES, GTA, Doom (FPS mehanika), Thief i Tomb Raider su davno izmisljeni, a programeri se fokusiraju na Tehnicke karakteristike i prilagodjavanje igara konzolnim Gamepadovima (I konzolasima).
Crytek i Blizzard imaju maštu i viziju? Šta sam propusio?
Crytek uporno pravi tech demo-e, dok Blizz godinama muze WoW.
Pa treba imati mašte da se smisli onakva priča u wow-u :to_care:
Crytek i Blizzard imaju maštu i viziju? Šta sam propusio?
Crytek uporno pravi tech demo-e, dok Blizz godinama muze WoW.
Taj rad. Taman sam mislio da ce sad sa SC-om malo da se povade, kad oni resili da prave spansku seriju... :paranoia:
apsolutno "DA"
evo bas danas gledam spisak novih igara koje su izasle ovog meseca i koje ce izaci sledeceg i nijedna me neprivlaci :) nekada su igre mogle da me drze prikovanog za komp po ceo dan a danas nista.
AvP,Bioshock 2 , COD6 sve sam to probao i nista duze od sat vremena nisam igrao :qliranje: sve pre 2002 godine su bile dobre igre , cast izuzecima ( stalker i DAO :D ) primecujete da su to igre sa 6+ razlicitih zavrsetaka ;)
I Bioshock 2 ima 6 zavrsetaka. ;)
Da , ali kod njega fali ono "nesto" sto stare igre imaju :p
Jeste prvi deo dobar pogotovo prica ali se na sredini igre prica pocne rastezati i vidi se nedostatak radnje :) a dvojka me jednostavno nije privukla :p
e da jos zaboravih da napomenem i FEAR :paranoia: e ta me igra izvukla iz fotelje :D kad nemogu roditelji onda moze strah :dzavo:
apsolutno "DA"
evo bas danas gledam spisak novih igara koje su izasle ovog meseca i koje ce izaci sledeceg i nijedna me neprivlaci :) nekada su igre mogle da me drze prikovanog za komp po ceo dan a danas nista.
Onda promeni žanr, probaj da igraš starije RPG-ove (kažeš da ti se Dragon Age sviđa)... Pa ako te ni to ne zadrži prikovanog za komp, problem je u tebi, a ne u lošim igrama. :)
Mnogi se žale na inovativnost, ali toga itekako ima. Mass Effect, Batman, Ghostbusters... i mnogi drugi :)
Sta je ovde inovativno, keve ti? :)
Da današnje igre nemaju dušu je glupost. To vam se čini zbog nostalgije, a mnogi mlađi igrači tako nešto pričaju da bi ispali iskusniji. :opanachke Zašto ti programeri koji su ranije radili igre (i to ne zbog para, nego iz ljubavi) ne rade to i dalje? Svi redom su shvatili da su im pare ipak bitne? :p
Svi ti programeri, tj programerske kuce su "pokupovane" i prica im se od strane publishera direktno sta da rade i razvijaju (grafiku, shadere itd.), dakle nikako nisu u mogucnosti da sednu i naprave celovit proizvod "po svom ukusu" pre svega zato sto izrada igara kosta mnogostruko vise danas nego nekad.
A da li neka igra ima dusu ili ne - to je vec hipoteticko pitanje, i zavisi od onoga ko ga postavlja :) Ja bih rekao da bilo sta sto je zagazilo duboko u komercijalne vode nema dusu...
Nismo prerasli, nego smo ih se zasitili. Vise ne znamo sta hocemo.
Zasitili smo se repetitivnog gameplay-a... ja znam sta hocu - hocu Fahrenheit, Mirror's Edge i sl. necu 156. nasminkanu pucacinu...
Onda promeni žanr, probaj da igraš starije RPG-ove (kažeš da ti se Dragon Age sviđa)... Pa ako te ni to ne zadrži prikovanog za komp, problem je u tebi, a ne u lošim igrama. :)
DAO sam obrnuo 2 puta :) a sto se tice starijih rpgova tu sam obrnuo neverwinter 1 , baldurs , fallout 1,2 planescape , gothic 2 itd... i nije problem u meni nego u jeb#$% proizvodjacima. uzmi za primer fifa serijal , svake godine isto , uocim samo promenu u start meniju :confused: iste animacije isti zvuk ma isto sve ! I cod 6 uzasno prekratak , taman se zagrejem kad ono credits , a multiplayer isto nije nesto , sve je nekako preterano , i dan danas igram HL 1 deathmach ;) quake 3 arenu , CS... splinter cell 4 samo probao i ostavio ga da skuplja prasinu na polici , imao sam osecaj da igram nesto vec odigrano ( tj. chaos theory )
Hocu da kazem da danas proizvodjace samo zanima kako da izvuku pare od igraca i samo nam daju usminkane igre !
EDIT : A o crysisu necu ni da pricam...
Ok, nisam znao da si već odigrao te starije RPG-ove :) A jel igraš avanture? Pojavi se povremeno neka odlična, a u zadnjih petnaestak godina ih ima ihihi.. Dovoljno da te zaokupi na duže vreme.
Sta je ovde inovativno, keve ti? :)
Pa gameplay. :D Ja igre koje se isto igraju kao navedene nisam video. Mada sve 3 vuču na neki interaktivni film, da li će se to nekom svideti je subjektivno. Što se RPG-a tiče ključ je u raznovrsnosti, kod pucačina iz prvog lica mi je to super, a kod onih iz trećeg to i nisam primetio (Batman i Ghostbusters su priča za sebe)... sa izuzetkom implementacije cover sistema koji mi se baš sviđa. Akcija je tečnija (ranije si morao da dođeš do zaklona i da držiš ''c''), a ne gubi se na zanimljivosti i na težini. Poslednjih nekoliko misija iz Sabotera su me baš podsetile na Mafiju što se toga tiče, a verovatno je cela igra takva na feckin' hard.
Svi ti programeri, tj programerske kuce su "pokupovane" i prica im se od strane publishera direktno sta da rade i razvijaju (grafiku, shadere itd.), dakle nikako nisu u mogucnosti da sednu i naprave celovit proizvod "po svom ukusu" pre svega zato sto izrada igara kosta mnogostruko vise danas nego nekad.
Pih, kako onda može jedan čovek sam, bez nekog velikog budžeta, da napravi jedan Braid, jedan Dark Fall...? Pa onda Machinarium - napravila ga je ekipa od sedam čoveka koja je sama finansirala igru. Ko 'oće, može. Meni je neverovatno da je cela stara ekipa programera prodala dušu... izglednije je da je nije ni imala. :)
A da li neka igra ima dusu ili ne - to je vec hipoteticko pitanje, i zavisi od onoga ko ga postavlja :) Ja bih rekao da bilo sta sto je zagazilo duboko u komercijalne vode nema dusu...
Prvo ta duša mora da se definiše. :dedica: Recimo da svaka igra koja izazove emocije u čoveku ima dušu (inače, moja definicija umetnosti), ali onda je duša subjektivna.
A jel igraš avanture? Pojavi se povremeno neka odlična, a u zadnjih petnaestak godina ih ima ihihi..
Avanture ? hmm... bilo je nekih Siberija 1 ( dvojku nisam :( ) Still Life 1 , Dark Fall 1 i 2 , i naravno Lucas artsove :D A poslednje 2 godine nisam nijednu avanturu dotakao. Cekam Gray Mater ;)
a jos kad se setim heroja od moci i magije :D i diabla :D eto to ucvrscuje moju veru u stare igre
Pa gameplay. :D
Daj ne *****avaj :) Napredak u gameplay-u argumentujes time sto ne moras vise da drzis 'c' prilikom hvatanja zaklona :D Jesi li igrao nekada Incredible Machine ili video kako ta igra izgleda, tj. konkretno njen gameplay? :)
Pih, kako onda može jedan čovek sam, bez nekog velikog budžeta, da napravi jedan Braid, jedan Dark Fall...? Pa onda Machinarium - napravila ga je ekipa od sedam čoveka koja je sama finansirala igru. Ko 'oće, može. Meni je neverovatno da je cela stara ekipa programera prodala dušu... izglednije je da je nije ni imala. :)
To su izuzeci, kojih uvek ima, samo sve manje i manje plasim se...
Ne, argumentujem ga ovim:
Ja igre koje se isto igraju kao navedene nisam video.
Nađi mi igru koja ima isti gameplay kao Mass Effect (na primer), a da nije Mass Effect 2. Inače, pričao sam o inovativnošću, a ne o napretku (to je već subjektivno).
Posle sam rekao da su igre sve sličnije filmovima, sa izuzetkom pucačina iz trećeg lica, jedino što one imaju cover sistem koji mi se sviđa. To sam pričao nevezano za inovativnost.
Igrao sam The Incredible Machine, što?
To su izuzeci, kojih uvek ima, samo sve manje i manje plasim se...
Ti izuzeci dokazuju da možeš da napraviš odličnu igru sa malo para. Stariji proizvođači možda nisu pravili igre zbog para, ali su se prodali čim im je neki budža mahnuo dolarima. A nisu morali, mogli su da nastave da prave niskobudžetne igre s ljubavlju kao u ''stara, dobra vremena''. Meni zbog toga deluje kao da im je ljubav prema novcu još veća.
Nisu stare igre zabvnije, nego si ti; ja kad sam imao 3-4 godine, sve sto je trebalo uraditi da bih se ja ucutkao na 3 sata jeste dati mi praznu kutiju plazme.
A posle si otkrio da i puna kutija ima svojih čari ;)
Hmm,gledam temu i ima svasta ovde u ovoj stranici.Recimo Bioshock ne moze da zadrzi duze od sat jer nije dobar kao stare igre.To je veoma diskutabilno,kao prvo bitno je kakve igre vi gotivite,ne moze nekome biti dobar BS ko voli i igra samo trkacke voznje.Po meni BS je jedna od retkih igara koje imaju dusu i posto ima neverovatno mnogo slicnosti sa SS2(Koji na zalost nisam presao jer me 2 puta sprecilo opadanje sistema,treci put nisam instalirao jer sam izgubio CD :( )koji je nekad davno bio nesto revolucionarno u gaming svetu.Takodje treba znati koliko stare igre,ovo pitanje:"Da li su stare igre zabavnije" zvuci ne potpuno.Za nekoga je matoro nesto sto je izaslo pre 2 godine,za mene nesto sto je izaslo pre 10 god,a za nekoga nije ni to dovoljno matoro.Takodje i danasnje igre(ubrajam igre novije po nekom mom standardu a to su igre posle 2002 god) na fazon(Tomb raidera,Truck simulator,Bioshock,Generals itd).Sve su to igre ne prefurane grafikom a koje nisu lose i sem generalsa nisu pravljene za mlacenje love.Ok BS je bio za jake masine kad je izasao,ali veoma brzo ta grafika se prevazisla.Nemojte samo kukati kako igre danas bas ne valjaju,jesu starije bolje na kraju krajeva,ali i nove igre imaju svoje bisere koje deru veliki procenat starih igara sto se zabave tice.
Eh kao retro "savremenik" nisam mogao da se suzdrzim od komentara...
Dakle, prvo treba primetiti kako se tacno zove ova tema - Da li su stare igre BILE zabavnije? U svakom slucaju su BILE zabavnije. O ovome mogu da pricaju samo ljudi koji su ziveli u to vreme (osamdesete). To je bilo vreme "procvata" arkadnih igara i automata za igranje. Igrice su tada bile "cudo" i privilegija... Kad kazem BILE zabavnije, pod tim mislim da danas ima svakakvih zabavnih stvari, izbor je mnogo veci, filmovi, internet... (gomila ljudi ce danas reci da im je Facebook sada zabavniji od gomile igrica)
U to vreme su se igrice igrale prvo gotovo iskljucivo na automatima, i bile su i pravljene za njih. Tek pojavom prvih kucnih konzola/kucnih racunara pojavljuju se prvi "portovi". Ali ono sto je bitno je da su automati bili predvidjeni za uzmanje para. Igrice su morale da budu zabavne, da vas postavljaju pred izazov, ali i da ne budu previse teske, narocito pocetni nivoi, da vas ne bi odbile od sebe.. takodje bilo je potrebno da "poginete" u razumnom roku :) - da bi platili novi zeton. Bilo je naravno i "nagradnih zivota" na odredjenom broju poena, a i uvek vam se cinilo nekako kad izgubite poslednji "zivot" da ste "glupo poginuli" i da cete sledeci put odigrati bolje - da bi kuplil novi zeton :) Dakle poenta je bila u komercijali - "navlaka" na igricu, i taj osecaj da ste "glupo poginuli".
E sad, naravno da smo se i mi tada palili na bolju grafiku, pa kad su se pojavile prve 3D igrice na automatima to je bilo WOW. A da na pominjem Enduro Racer koji je bio 3D, ali je povrh toga imao i MOTOR na koji se sedne i vozi - e, to je bio gameplay :) ali i kod tog enduro racera je bilo bitno da uvek "za malo" dodjes do check-pointa... pa onda opet zeton :)
I da, naravno, tada igrice nisu pravljene da se igraju danima da bi se "presle" - to je novotarija koju su doneli racunari - snimis gde si stao pa nastavis posle. Mada i to snimanje je postojalo samo na retkim igricama u pocetku.
Naravno da i danas potoje zanimljive igre, igre koje imaju duh, atmosferu, igrivost, i to nije sporno (ja sam recimo obozavao Half Life) ali mislim da ako treba odgovoriti generalno na pitanje da li su stare igre BILE zabavnije, mislim da da... one su bile i predvidjene da budu deo industrije zabave i da sluze za razbibrigu..
Uh, preterah sa pisanjem, dosta za sada (a mozda i za uvek) :)
Pa bile su,zato jer se i dalje igra Warcraft i CS i Halflife koji su stari ko moj Genesis, zato sto se igracima svidja i zabavno je. CS su izmuzli samo ostaju MP modovi koji su jos jedan + za igru.CSSource i nije dozivio slavu. Ali CS nema pricu pa opet dobar.Kao sto neko rece,ovi i dalje muzu WarCraft...
@ laki1991 : Probaj HALO 1 ,2,3 na Xboxu ,iznajmi pa reci..Ako ti se ne iznajmljuje Xbox,skini Halo 2 on je portovan na PC.
Igraju se stare, ali se igraju i nove, to nije nikakav dokaz :p
Pa svi igramo Warcraft (dobro neki od nas),takodje neki od nas takodje igraju Fallout 1,2.Stare igre jednostavno imaju taj smek,tu iskru necega sto ih cini posebnim.Novije igre imaju bljestavu grafiku,to da ali su iskru izgubile.To ti je kao kad se neko od 40 i kusur godina takmici sa detetom u mastanju (ispravite me ako gresim),dete ce pobediti:)
Briga me koje su zabavnije, bitno mi je da uživam u njima (since (http://en.wikipedia.org/wiki/Chuckie_Egg_2)).
Igram i stare i nove koje su mi zabavne i kvalitetne.
I juče i danas i suta je bilo, i biće dobrih igara.
Ne biram da li je to ZX Spectrum emulator, Mame emulator ili na PC.
A žal za mladost je nešto drugo....
Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Igre igram još od arkadnih aparata i C64, tako da se može reći da sam veteran. Ono što je mene uvek oduševljavalo kod video igara je interakcija sa virtuelnim svetom. Interesantno je učiti da igraš određenu igru, uvežbavati neki potez u igri ili učiti strategiju koju možeš da primeniš kako bi pobedio. Volim sve žanrove igara, ali ipak imam određene zahteve. Tako npr. ne mogu da igram Warcraft i slične strategije, ali me oduševljavaju strategije na temu drugog svetskog rata, ili generalno igre koje imaju veze sa realnim oružjem (WiC, Order of war, CoH, Blitzkreig). Volim i sportske igre (FIFA, PES, Virtua tennis). Svaki žanr je na neki način interesantan. Svako ima svoj ukus.
Moje mišljenje je da čovek vremenom savlada sve cake u igrama, nauči strategiju kojom pobeđuje, lakše predviđa potez protivnika... Zato je svakome sa dužim stažom u oblasti igranja video igara, teško da u novim igrama pronađe neki izazov, nešto novo što će ga "prikovati za računar ceo dan".
draske73 je u pravu. Žal za mladost. Period kada sam prvi put igrao neku igru sa nekim novim konceptom, novim izazovima. To je prava stvar. Pojavi se i sad neka igra koja probudi taj osećaj iz mladosti, ali su takve igre retke.
pa meni su realno sve bile zabavne...secam se da mi je i diablo 2 bio zabavan,fallout 2 isto,wolfenstain bio,a sada su mi kriza,i ostali drugari..sve su mi bile zabavne...
Ja onu igru sa sege,odnosno prepakovanog NES-a.Nekketsu Hockey(Hokej bez pravila,ima i fudbal i kosarka)Igram zadnjih 5-6 dana.Ne silazim.Na pocetku je smarao jer nisam mogao da pohvatam kontrole,ali na 3 dan kad se malo uvezbao,ludilo.Steta sto je kratko,ali su oni poslednji likovi pravi izazov,i dalje me zadivljuje AI kompa iz 92 godine.
DarkoPatic
29.4.2010, 17:38
Stare igre su bile zabavne bez obzira sto nisu imale neku grafiku. Nove igre imaju prelepu grafiku ali ne pamtim kada sam zadnji put seo da igram neku novu igru :).
Citao sam sve stranice ove teme po redu. Citanje komentara bilo mi je zanimljivije nego citanje SK tekstova. SK zaista ima najbolji gejmerski forum na balkanu, a mozda i u evropi. :) Pa kako duze nije bilo komentara na ovu temu odlucio sam da vam "poklonim" jedan poduzi komentar. Svoj uvid i misljenje.
Prvo, sto se tice ankete i pitanja. Opredijeljenja sam da su stare i nove igre na potpuno istom nivou kada je zabava u pitanju. Odnosno, stare igre su u svoje vrijeme bile zabavne bas toliko koliko su i danas nove. Tako da ne bih glasao na anketi jer ne navijam ni za jednu stranu. Tvrditi da su nove igre zabavnije je neposteno prema starim, dok sa druge strane - reci da su stare zabavnije jeste balon zablude naduvan nostalgijom. Dosadilo mi je da citam tolike izlive nostaligije na ovoj temi. I ja sam nostalgicar, ali ovo sto se pisalo jednostavno nije u redu prema novim igrama. Kada se pise o novim igrama stalno se kritikuje nesto: te nije uredu ovo te nije ono;..., repetitivne su dosadne, samo radis jedno te isto,... levelujes, ubijas, istrazujes.. pa opet sve ispocetka... A sta je sa starim igrama? Kada su one u pitanju kaze se da imaju smeka i to je sasvim dovoljno da budu mnogo zabavnije?! To realno nije ravnopravno glediste. To je kao da nastavnik jednom djaku postavi banalno pitanje i ovaj normalno zna odgovor i dobije 5 u dnevnik a drugom postavi bar 20 pitanja koja idu u detalje i da mu dvojku. Iako se taj drugi djak ozbiljnije spremao za eventualna ispitivanja nastavnika. Dakle, ne mozete ljudi to tako da gledate. Starim igarama samo isticete vrline, dok ste mane zaboravili; dok kod novih igara izbijate oci manama, a ni jednu vrlinu necete da istaknete. Nema smisla. :(
Ja pod starim igrama podrazumijevam sve igre za stare sisteme. A tu su ne samo igre za Commodore, Amigu i Spectrum vec i za NES, SNES, Sega Master System, Sega Mega Drive, Sega CD, Sega 32X, Atari konzole, Neo Geo, Sve arkadne aparate, Sega SG-3000, MSX, DOS i sve ostale sisteme koji su ovde ozbiljno zapostavljeni... kao i rucne platforme: Game Gear, Game Boy i sve sto ide uz to. Sa druge strane nove igre dolaze za sisteme: PC (Windows), PlayStation, XBOX, Nintendo, Sega i sve ostale manje poznate sisteme (mislim na sve generacije konzola i sve usluge tih generacija).
Najlakse mi je da stare i nove igre poredim po stavkama.
PRICA - Svi govorite kako su stare igre imale "vrh" pricu ali to zaista nije tacno. Kod 90% starih igara prica je bila potpuno banalna. Npr. Losi momci ti kidnapuju djevojku pa moras da je vratis i polomis vilice zlocama, moras da spasis princezu, vanzemaljci su napravili neko *****e i ti moras da odes i da ih potamanis. Dakle nista specijalno nije bilo u vecini tih prica. Dok se kod novih igara razvijaju carobne price, veoma zanimljive i zabavne koje te drze satima i satima da igras. Pojavljuju se ogromni fantazijski svijetovi, u kojima se desavaju dogadjaji kojima sve stare igre zajedno nisu ravne.
RPG - Nove RPG igre su bolje nego stare. SNES je bila prava RPG platforma. Ali ti RPG-ovi kada se porede sa novima nemaju sanse. Svi mi znamo za MEGA popularne RPG-ove iz zlatnog doba tog zanra (oko 2000.ite godine). Ali ja se necu baviti njima vec jednim sasvim malim nezavisnim projektom - Avernumom. A Avernum je zaista dragulj, najvece cudo nezavisne RPG produkcije. Tu nema nikakvih izdavaca, nikakvih rokova o kojima se ovde pricalo. A igra je zaista jedinstvena. Grafika joj je na nivou starih igara, dakle nula za za nove standarde. Zvuk isto tako, muzike ni nema... ali su gejmplej, prica i atmosfera neprevazidjeni. Ni jedan stari RPG nije ni 1% Avernuma. A to je opet koliko god bila graficki lose izvedena igra, jeste igra NOVE generacije. Orginalni Avernum se pojavio 2000.ie godine. Najbolji Avernum, A3 2002.e Ja sam bio opcinjen (da ne kazem zaludjen) tom igrom. Ustajao sam u 5 ujutro da bih sto vise vremena imao da ga igram,... Dok sam isao prvi razred gimnazije, odmah cim dodjem kuci bacim stvari u cosak i igram Avernum. Cak i kada sam bio bolestan, imao pocetak upale pluca, nisam mogao da lezim pod visokom temperaturom vec sam morao da igram Avernum! A Avernum nije jedini primjer. Zakljucak je da su novi RPG-ovi zabavniji od starih.
STRATEGIJE - Kod strategija vazi sve sto sam napisao za RPG. Nove strategije imaju vise opcija, mogucnosti, siru paletu komandi, vise vrsta jedinica, mnogo vise TAKTIKA na raspolaganju. Prisjetite se sada svih tih legendarnih strategija koje ste igrali. Kako recimo jedan StarCraft moze da se poredi sa igrom Dune 2? I nema to nikakve veze sa razmazenoscu, vec sa realnoscu. Ispada da svako ko nije razmazen treba da igra stare strategije i uziva u njima kao u novima. Znaci glupost! Ali da se opet vratim na shareware igru i pokazem da je i sasvim prosijecna nova strategija bolja i od najbolje stare. Recimo, meni se veoma dopao Swarm Rampage, strategija sa mravima. Upravljate jedinicama mrava. Odgajate mrave, osvajate mravinjake, branite se. Imate samo 3 klase na raspolaganju. Svaka klasa je do temelja razlikuje jedna od druge. Ali tu su i druge vrste insekata. Ova strategije plijeni svim adutima starih igara: sasvim jednostavan interfejs, lako se uci, niko je ne shvata previse ozbiljno. Sasvim je otkacena i ima svoj smek kao i stare igre. A sa druge strane nije samo graficki naprednija vec je i po pitanju gejmpleja i mogucnosti daleko bolja igra. Satima sam se zabavljao uz ovu igru. U jednoj misiji sam imao samo leglo leptira. I sada tim leptirima treba da pokorim mrave koji su bili izdijeljeni na crvene i zute frakcije, koje su izmedju sebe bile u sukobu. Sada je tu prava umjietnost kako sa jedne strane drzati ravnotezu, balans da jedna frakcija ne stekne apsolutnu dominaciju (jer protiv 6 mravinjaka istih mrava nemate sanse), i kako postepeno neprimjetno preuzeti jednu frakciju i sa njom uz pomoc maticnog legla uzeti i ostala 3 mravinjaka. Satisfakcija koju donosi rijesenje ove misije ne moze da se porediti ni sa cim sto stare strategije mogu da pruze! I ovde uopste nepodcjenjujem stare igre koje i sam volim, vec isticem na ovoj temi podcijenjen kvalitet novih.
FPS - Dobro ljudi zar ovde zaista neko misli da su Doom, Duke Nukem 3D i Wolfenstein 3D zabavnije igre od Half Life-a, Unreal-a, UT-a, System Shosck-a, Painkillera, Bioshock-a, Crysis-a, Deus Ex-a, Splinet Cell-a, Call of Duty-a, na kraju krajeva od jednog NecroVisioN-a ili KillZone-a? Milim kako mogu da budu zabavnije? Zasto su te igre bolje od jednog Half Life-a? Zar nije ocgleno koliko Bishock ima uzbudljiviju i ludju pricu i atmosferu. Crysis ima najfotorealisticniju grafiku, ali da je bar i jedna stara igra imala makar prilblizno dobru mehaniku kao sto ima Crysis ona bi postala NADigra. Prinosili bi joj zrtvu paljenicu, zrtvu zahvalnu i zrtvu za grijeh i igrale bi je na stotine miliona ljudi. Opet i ovde postoji argument momenta opustanja i zeze. Odnosno neozbjinosti i smeka, koje sam citao. Ali zar nisu jedan Seriou Sam i Painkiller daleko bolja sredstva za opustanje i ubijanje stresa i "lakog" uzivanja nego stari 2.5D "FPS"ovi. Zar nemaju daleko orginalinije stosove i bolju atmosferu? Zar ih nije teze prekinuti igrati nego stare igre? Na sva pitanja odgovor je JESTE. Ako uzmemo game-mix svih ovih varijabli dobijamo da su moderni FPS-ovi neuporedivno zabavnije igre nego sto su to bili stari. Iako su i stari bili zabavni.
SIMULACIJE - Meni ni jedna stara simulacija koje se sijecam nije zabavnija od SPORE-a ili Simsa. A sta reci za simulacije letenja, voznje kamiona, voznje automobila. Kako da stara simulacija lova bude zabavnija od Hunting Unlimitid-a. U kom se slobodno setkam kroz prirodu. U kojem je kretanje zivotinja realno. Savrseno odradjena balistika, teksture, poligoni i priroda sasvim solidni. Nekada pazljivo moras da se sunjas, dok u drugom momentu zaista treba biti precizan. Nista od toga ne postoji u starim igrama. A sta reci za simulacije fudbala ili kosarke. Ako je tako zasto svoje drugare ne natjerate da batale najnoviji PES i NBA2k i igraju FIFAu 95 i NBA Jam. Imao sam F1 za Sega Mega Drive i sjecam se da mi je igra zaista bila zabavna. Danas na kompu imam F1 2010. Igrao sam ga, ali nije to to. Ipak, nivo zabave za ono vrijeme je bio na istom nivou kao i danas. A to sto favorizujemo stare igre nije do njih nego do nas. Ljepota svijeta je u oku posmatraca. Iz perspektive dijeteta je sve sareno dok starac sve vidi kao tamno sivo. A svijet nije ni jedno ni drugi vec je onakav kakav jeste - Normal.
PLATFORME - Platforme zaista jesu bile zabavnije na starim sistemima. Super Mario Bros 1,2,3; Mario World, Sonic The Hedgehog 1,2,3 & Knuckles, Donkey Kong 1,2,3 Mr. Nutz 1 za MD i dvojka za Amigu, Mickey Mania kao i sve nabrojane platforme za Amigu i ostale stare sisteme ucinili su da period druge polovine osamdesetih i prve devedesetih bude zlatno doba platformskih igara. Istina, stvarane su platforme i kasnije ali nisu bile ni blizu da obnove tu magiju. Croc 1,2, Frogger The Great Quest, Rayman i sve ostale platforme jesu bile dobre ali zaista neuporedive sa starima. Neki kazu da je Mario 64 najbolji Mario, ali meni je iskreno najzabavniji bio orginalni Super Mario Bros za NES. Danas pocinje preporod platformi i to najvise kroz Nintendo Wii konzolu. Prave se rimejkovi starih igara. Tu je i Super Mario Galaxy koji je na nivou starih platformi. Stvaraju se platforme koje po izvodjenju i 2D poziciji likova najvise podsjecaju na stare. Desava se pritisak fanova platformi na kompanije da se vrate retro korijenu i stvaraju onakve igre kakve su nekada bile. rezultati toga se ogledaju kroz Sonic The Hedgehog 4, Donkey Kong Contry Returns i New Super Mario Bros. To su zahtijevi retro igaraca. Ninetendo i Sega su ipak kompanije koje su postale poznate po starim igrama. Kada su u pitanju akcijone platforme situacija izgleda podijeljeno. Jer ipak je nabolja akscijska pucacka platforma Metal Slug. Najbolja Castelavnia je Symphony of Night (izasla za PS). Ali mora se na kraju krajeva reci da su generalno akcijske platforme najzabavnije bile na starim sistemima. Sve ostale najpoznatije Castlevnia-e izasle su MD, NES, SNES, MSX itd. Ne znam da li je ko igrao Vampire Killer za MSX. Nevjerovatno koliko je ta igra zabavna ili Castlevana za NES. Castlevania Bloodlines, Dracula X, Super Castlevnia IV itd. su nevjerovatno dobre i zabavne igre. A ima tu mnogih drugih naslova kao sto su Contra, Dark Water, Alien Solider, Alien 3, Alisia & Dragon, GHOULS'N GHOST itd.
SKROLUCUJE i VS TABACINE - Za ovaj zanr vazi isto sto i za platforme. Najzabavnije igre pojavile su se za stare sisteme. Streets of Rage 1,2,3 Final Fight 1,2,3 Double Dragon, Golden Axe,Teenage Mutant Hero Turtles - The Hyperstone Heist,Mighty Morphin Power Rangers,Turtles in Time,Cadilac & Dinosaur,Captain Commando,Punisher itd bile su i ostale legendarne igre. Gejmplej novih tabacina nikada nece moci da nadomjesti stari. 3D grafika sa pologonima ne moze pravilno da se uklopi u ovaj zanr. Tako da danas tabacine igramo uglavnom preko emulatora. Ako hocete da vidite sta je OK PC tabacina iskreno vam preporucujem "Streets of Rage Remake". Igra je besplatna i u punom kapacitetu docarava oldschool bet um up gejmplej. Kod VS. tabacina vazi isto pravilo. Mortal Kombat i Street Fighter su tata i mama ovog zanra. Teken ne moze da se poredi sa njima. A ima tu i dosta drugih neprevazidjenih VS. tabacina. Mortal Kombat 2 je najprodavanija MK igra. Prodata je u preko 4 miliona primjeraka. Sve ostale MK igre nisu dostigle takav uspijeh. Nakon mnogog lutanja tvorci MK fransize odlucuju se da najnoviji nastavak bude sto je moguce slicniji orginalima. Bice 2D fight sa orginalnom mehanikom! SF4 je takodje poziciniran u 2D ravan, iako je okruzenje 3D. Jer stare igre su ipak imale smek i danas pokusavaju samo to da prekopiraju.
AVANTURE - cijenim da nema vece razike izmedju starih i novih avantura. Bar kada je u pitanju zabava.
SAVE/LOAD POZICIJE - Stare igre su zaista imale problema sa snimanjem pozicije. Iako je postojao password sistem ili neki vid snimanja na disketu, vecina igara odnosno sistema nisu podrzavali te opcije ili one nisu bile isplative. A i password uopste nije bio praktican jer su se u vecini sluacajeva gubili svi skupljeni zivoti neophodni za uspjesan prelazak igre. Pa si morao po citav dan da igras igru dok ti oci ne pocrvene i ne ispadnu, ne bi li presao igru bez cuvanja progresa. Danas elegantno, komforno moze da se snimi pozicija. Ali nekada je to dovedeno do apsurda kao sto je recimo slucak kod Bioshock-a. Svaki put kada pogines pojavljujes se u komori za kloniranje (a u stvari za ozivljavanje) i odmah odatle trkom na splicere. Tako se desavalo da te ubiju spliceri, a ti odmah istrcis opet, zatim pogines i istrcis opet. Opet pogines i opet istrcis... i onda Spliceri pocnu da se zale "Dođavola, nemozemo da izdrzimo vise!!" :) Ubiju te a ti istrcis jos jednom i pobijes ih. I onda klinci koji igraju vicu kako su super heroji, jer su toboze upravljajuci jednim likom pobili 10+ naoruzanih splicera... ;) I sada ovde na forumu cete kritikovati ovaj koncept, ali zaboravljate da je identican koncept vladao na vecini arkadnih aparata. Prakticno samo ubacujes zetone. Pogines? Nije problem! Pogines 100 puta!! Opet nije problem. Samo ubacujes zetone. Sve u svemu ni nemogucnost ni mogucnost snimanja pozicija ne bih uzeo za zlo. Prosto, igre su nekada zaista bile kratke. Ali slatke. I spremanje progresa; kao i neprekidna iznova i iznova igranja samo su produzavali rok trajanja. Morao si prilicno da se pomucis ne bi li nesto presao. Ali starno to nije zabavniji niti dosadniji koncept. To je prncip ranog perioda istorije igara. I nevidim nikakvo opravdanje da se isti favorizuje, a jos manje da se blati. Bez mogucnosti snimanja pozicije ne bi smo danas uzivali u igrama onoliko koliko uzivamo. Bez ranog perioda kada to nije bilo moguce ne bismo ni znali kako da uzivamo.
GAMEPLAY - Na osnovu svega ispisanog ocigledno je da je gameplay (tj. kako vi kazete "igrivost") ipak i pored silnog hajpovanja starih igara generalno bolji kod novih. Sto ne znaci i da je stariji manje tecan i razvijen gejmplej bio nuzno i manje zabavan. U vrijeme nastanka i eskploatacije bio je zabavan koliko i ovaj koji vidite u novim igrama.
MOGUCNOSTI NOVIH SISTEMA - Citao sam da su stare igre zabavnije zato sto su bile namijenjene djeci. Dok su nove dosadne jer su za odrasle. To je krajnje neobjektivno. Ne shvatam zasto se na nove igre gleda samo kao na visokobuzetne EA naslove. Pa toliko je besplatnih, gamemaker, flash igara, besplatnih, malih "indi" projekata. Zasto zaobilazimo konzole kada pricamo o novim igarama? Kritikovati samo PC kada su u pitanju: "stare VS. nove igre" ravno je igrati fudbalsku utamicu protiv tima koji nema golmana. PS3 je za stariju publiku, XBOX360 za mijesovitu, dok Wii zaista nudi genijalne igre za djecu. Prosto bi se zapanjili kada bi zavirili da vidite sta sve tamo ima. Pravo djecije carstvo igara. I ne treba se cuditi sto bi dansnji klinci radije Wii nego neku staru konzolu. Pa pogledajte sta sve tamo ima! A tek XBOX360 live arcade... Igara kakve su Limbo, Braid, World of Goo, Sonic The Hedgehog 4: Episode One, Mashinarium, Planet Vs Zomies danas ima napretek. Porediti ove igre sa starima, njihov smek i zabavu, bio bi domaci zadatak svim forumasima.
DUSA - Smek o kojem se ovde prica zaista je karakteristika starih igara i tu se slazem sa vama. Ali ako pogledate sve nove igre (a ne samo Games for Windows ili iskljucivo neki drugi standar vec SVE!!) vidite da i tu ima napretek igara koje imaju dusu. Ipak, stare igre su po ovom neprevazidjene. Ali to ljudi jednostavno nije samo po sebi dovoljno da bi igra bila zabavnija od neke druge koja posjeduje sve ostalo sto jednu igru cini igrom. Nije li to onda samo interaktivni crtani film?
KLONOVI - Opet se pertjeruje i od nostalgije ne vidi realnost. Stare igre imale su takodje ogroman broj klonova. Uzmite MAME emulator pa pogledajte. Ukupno na njemu danas lezi blizu 9000 (!!) igara. Kada sve to podjelite sa brojem zanrova dobijete da su od toga bar 50% tabacine i platforme. To je priblizno 4000 igara. Pa sami izacunajte sada koliko je tu orginala a koliko klonova. Sto vec neko rece, ako nije meda onda je zeka, ako nije lav onda je dabar. I 100% se slazem.Nove igre imaju mnogo vise klonova zato sto vlada prava hiperprodukcija igara. Nikada se nije proizvodilo toliko igara kao sto se danas proizvodi. Svako ko ima komp moze da napravi neku shareware ili besplatnu "igricu" preko flasha, GM, ili ako nista drugo bar neki mod, mapu, RPG scenario... Tehnologije napreduju i rezltat je ogroman broj svega i svaceha. Ali uopste nije tacno da je manje dobrih igara nego sto je to bilo nekada.Proporcijonalno ih je manje zato sto se proizvodi 100X vise igara,(iz gore pomenutih razloga) Ali je tu i ogroman broj orginalnih igara. Cak je takvih igara medju novima i vise nego sto ih je bilo medju starma jer ukupan broj igara do danas koje su se pojavile niko ne moze da prebroji. A sto je nas smor da ih trazimo u nikad vecem moru prosijeka uopste ne znaci da ih je manje.Vec naprotiv!
UMIJETNOST - Kada se govori o prekrasnoj muzici i 2D slikanoj grafici onda se iskljucivo misli na nove igre. Uzmite Braid ili Castlevnia: Simphony of Night i uporedite njihove umjetnicke kvalitete sa bilo kojom starom igrom. Soundtrack-ovi starih igara jesu bili legendarni za svoje vrijeme, ali 16 bitni zvuk ljudi jednostavno ne mozete da poredite sa CD kvalitetom. Nemojte biti neozbiljni. Odslusajte muziku iz igara koje sam ovde pomenuo pa onda i sami sudite.
INSTANT ZABAVA - Ovo se pogotovo potencira. Ali samo mali broj ljudi ima strepljenja da sagleda u cjelosti nove igre i obrati paznju na one manje shareware projekte. A koliki je broj novih igara od tek nekoliko megabajta koje plijene lakocom izvodjenja, humorom i zabavom bez uvlacenja u pricu, radnju ili slozeni sistem upravljanja. Zapravo nije tacan stereotip da se sve ono po cemu smo pamtili stare igre moze naci iskljucivo samo kod njih. Postoji citava lepeza novih igara koje nisu kopirale staru kulturu, niti preuzele novu "POP" vec razvile potpuno identican smek slican starim igarama, a opet potpuno nov i svoj. Mozda je neko igrao igru Juno pa zna na sta mislim. A svi ostali obratite paznju samo na Death Spank ili Shank! Zasto to klincima ne bilo zabavno? Ili igra u kojoj skupljate slatkise i skakucete po cirkusu sve dok ne progutate nesto super mocno sto ce da vas pretvori u mutanta koji gazi sve klovnove pred sobom. XD Mnogo je takvih igara, mnogo gameplay stilova, instant fazona i razbibrige za "nakon napornog posla". A da zaista nije posteno uzeti parolu i ici ulicom i vikati kako samo stare igre pruzaju zabavu, a toliko je novih stilova za koje nikada nismo culi! To vam je kao Ediosonova propaganda.Postoji i danas citav niz odlicnih igara koje nisu komercijalizovane. U ciji krvotok nije uslo mnogo novca i ciji developeri na igrama zaradjuju prosjecnu srpsku platu. NPr gorepomenuti Avernum. Ali ljudi, ogroman je broj takvih igara. Nisu samo AAA naslov nove igre!!
SVE U SVEMU... Kada se sve sabere i oduzme. Pogleda iz lijevog i desnog ugla... Zabava koju su nam pruzale stare igre adekvatan je onoj koju danas mogu da nam pruze nove. To sto smo mi nekada vise uzviali, sto su nam stare igre draze, sto smo imali drustvo koje je igralo igre ne moze da bude opravdanje za pljuvanje novih igara. Nove igre su citav jedan svijet koji zasebno, nezavisno od starih valja istraziti. Obici ga uzduz i poprijeko pa tek onda o njima pricati. Vecina nas je probalo stare igre ali koliko je nas zaista okusilo sve cari novih? Na kraju moj licni utisak sa kojim se ne morate sloziti jeste da su igre samo sredstvo koje nam omogucava da se zabavimo, odnosno da se ispunimo srecom. Te da su stare igre imale kapacitet te vrste isti kao sto danas imaju i nove. A zasto nove igre ne djeluju na nas kao i stare. Pa stvar je sigurno u nama a ne u igarama, cak i da je apsolutno sve sto su kriticari novih igara napisali istina.
Smatram da nam se chini da su stare igre zabavnije, jer oduvek je bilo vishe tresha od onih kvalitetnih naslova. Pitanje je samo vremena i jednom tje i igre danashnjice postati "one stare dobre", jer svako toliko se pojavi neka legendica.
Pogotovo poslednjih godina izdaju se zarazne kreacije u velikom broju, od kada ljudi mogu sami kod kutje da razvijaju softver bez suvishne muke i prde na velike korporacije koje se ne 'igraju' sa novim i zabavnim konceptima.
Да, дефинитвно су старије забавније јер сам био млађи... ;)
ilic stefan
13.12.2010, 0:01
Nego jedno pitanje za sve, ima li neke inovacije u polju igara u današnje vreme? Tipa Diablo je postavio standard za sve hack n slash igre. Need for speed je postavo standard za vožnju itd... A da li se tako nešto desilo u skorije vreme, pa baš i nemogu da kažem, ima toga naravno, evo igrao sam Borderlands koji je neka hibridna vrsta RPG-FPS-a, I igrao sam je satima, zaista dobra igra današnjice, nema šta. Pa tu je HAWX, pa Street Fighter 4... Ali više nema onoliko inovacija kao što je nekada bilo. To treba svetu igara, nešto novo. Svi se žale na nove igre zato što veoma liče na svoje prethodinke. Tipa najnoviji call of duty, posle pola sata igranja sam je obrisao jer me deja vu efekat dobro prodrmao (igram call of duty od prvog dela igre). Prvi deo igre je bio zaista uzbudljiv jer je bio nešto novo tada, jeste tu bio Medal Of Honor ali je Call Of Duty tada doneo taj dašak osveženja. Imao si osećaj da hiljade ljudi idu zajedno sa tobom sa jednim ciljem, pa scene iz snimaka iz Drugog svetskog rata, pa odlične misije, pa je tu bila odlična muzika, odličan kraj za jednu igru iz Drugog svetskog rata... Isto to sve i za Need for Speed. A sad pogledajte danas Call of Duty, jeste dobar, to ne poričem, grafika je lepa, igrivost je kao i uvek... E baš to kao i uvek, nije izašao iz senke svojih prethodnika po meni. Takođe je neko spomenuo priče starijih igara kako su jednostavne, a danjašnje su kompleksne. E pa meni se čini da su previše kompleksne, Nekad i toliko da više neznaš zašta se u igri boriš i zbog čega si tu gde si sada, ni kako je počelo, ma ništa neznaš. Šta je onda falilo onim starim igrama, ovo je zloća, ti si dobar lik i potamani sve na putu. To je video igra, i treba da bude zabavna i jednostavna i da ti bude lepo dok je igraš, a ne da lupaš glavu kako i zašto se nešto desilo i da kad završiš igru ostane praznina. To mi se npr. desilo kod Borderland-a. Iako je dobra što se tiče mehanike kada sam je završio nekako mi je osećaj da je nisam završio, kraj je neuverljiv. Ne samo kod nje nego i kod većine igara. Eto jednog primera od pre tri godine koji se može smatrati novijom igrom kako tako. Need For Speed Carbon. Sva ona pitanja koja sam naveo važe i za ovu igru.
Dok kod starih igara, evo najjednostavnijeg primera. Sonic. Kada pređeš prvi deo sve zloćine mašine se raspadaju, pobedio si svo zlo, u pozadini muzika koja simbolizuje pobedu i sreću i onda ide credit. Evo i nekog malo novijeg primera kojeg će se svi rado setiti. Prince Of Persia The Sands Of Time. Ta igra je blago rečeno umetničko delo. Tada je to bilo nešto novo, ta igra je bila inovator u svom žanru, i imala je sve elemente. Fantastična grafika za to vreme, jedinstvena priča i takođe nije slična ni jednoj drugoj, likovi nama poznati iz bajki koje smo već znali ali opet na neki svoj način različiti. Igrivost... Da li je potrebno da ovde komentarišem. Na drugoj strani šta je novi tj. šta su dva nova princa imala da nam ponude. Bledunjave kopije prvog dela, ništa više. Jesu igre zabavne ali nije to taj osećaj.
Jednu sam igru ipak zaboravio da pomenem koja je zaista bila inovator u svojoj klasi. To je The Witcher. Igra je zaista dobra na svim poljima, iako nama poznata formula, ona u sebi ima neku dozu inovacije, npr. da li ste negde videli različitija čudovišta, pa onako lepe predele, pa dobro sažetu priču i što je najvažnije, borba ne zavisi samo od poena koje je igrač sakupio tokom svog igranja nego i od refleksa i brzog razmišljanja igrača, gde kada i kako da udari. A ne kao kod nekih igara da budzi maksimalnu štetu tako što 500 000 puta ubija jedno te isto čudoviše i onda postaje uber vojnik i niko mu nemože ništa.
Eto na to pomislim kada vidim starije igre, naravno ima tu i loših igara ali dobrih igara je imalo puno više nego danas. Bar je to moje individualno mišljenje. Eto sad će izaći novi Dragon Age a ja već u glavi znam, ah pa to je kao witcher, ili sad će izaći novi Bad Company, ee, još jedan call of duty.
Sve u svemu koga mrzi da čita ovo sve gore mislim da više nema one originalnosti kao nekada. Svi kopiraju nekoga.
Ako cemo tako, jedino nesto "stvarno originalno" u poslednjih deset godina je serijal Space Rangers. Takav hibrid zanrova, i upste igra koja ne moze da se klasifikuje u ijedan drugi zanr nigde drugde ne postoji.
P.S.
Ajd preterujem, i Simsi su izasli u poslednjih 10 godina i stvarno su nesto originalno bili onda kad su izasli. Naravno, sad je u pitanju krava muzara, al dobro. ;)
P.P.S.
Evo sad se setih i Mirror Edge-a. FPS platforma. :D
Pa zatim cudo nevidjeno zvano World of Goo.
Pa Portal...
Great_Sun_Jester
13.12.2010, 1:18
Ako cemo tako, jedino nesto "stvarno originalno" u poslednjih deset godina je serijal Space Rangers. Takav hibrid zanrova, i upste igra koja ne moze da se klasifikuje u ijedan drugi zanr nigde drugde ne postoji.
http://s3.hubimg.com/u/1044970_f520.jpg
Come again? It seems that we may be havin' some problems with our Talking Pet...:rolleyes:
Hmmm... ne
Potpuno drugaciji tip originalnosti.
Space Control 2 je space exploration RPG hybrid (ako nategnemo definiciju), dok je SR nesto sasvim drugacije (vise dodirnih tacaka ima sa npr. Sid Mejerovim Piratima).
P.S.
Hmm... Space Control 2... spasavas svemir, trazis saveznike, sukpljas resurse na planetama, budzis brod, dialozi, diplomatija. Kako nesto lici na jedan noviji RPG, minus pucanje. :D
Great_Sun_Jester
13.12.2010, 4:02
Nadam se da ce se i Space Control 3 zadrzati na tom kursu "- pucanje" i da ga nece povuci neki efekti koji su trenutno masovno u efektu u efektivnoj rpg avanturistickoj space exploring grani gaming industrije :D
Sto se SC-SR slicnosti tice mislim da su veoma veoma slicni samo sto ovaj kasniji ima daleko vise ekonomije i questova sto je appropriate ako se uzme u obzir vremenski raspon izmedju dva naslova...mada bilo bi lepo videti neki Space Control mod u Space Rangers engineu :opanachke
I jedne i druge igre su totalno zabavne ali se publika mnogo promenila a samim tim i igre. Da sledim zutog pa da kažem ponešto. On je većinu stvari rekao a ja ću onda samo izneti moja mišljenja koja se razlikuju.
Težina - Može se lako reći da i dalje ima prokleto teških igara. Ali u tome i jeste stvar. Nekada je normalna težina zajtevala mnogo više truda nego danas. Klasičan primer su "platforme". nekada si morao da drljaš i drljaš. Nučiš nivoe napamet, postaneš majstor da bi stigao daleko i pokušavao da pređeš kasnije nivoe. To je imalo dvostruku ulogu. Prvo, postao bi toliko vešt da bi ti kasniji izazovi, ma koliko suludi bili, bili savladivi. A drugo je da se tako produžavao život igara. Danas prosečna igra za široke mase ima milion olakšica i poštapalica kao i obavezan sistem snimanja pozivicija. Manje frustracije ali i manje zadovoljstva kada se nešto psotigne. Ima igara koje stvarno imaju stil starih igara i nisu suludo teške kao Megaman 9 na primer ali njih nećeš naći u prodavnici. Da bi do njih došao moraš da preoreš internet. To jednostavno nije to.
Save - nekada se snimanje koristilo samo kao prekid igranja. kada moraš ustaneš od kompjutera. na primer Project Firestart je imao funkciju snimanja ali ja je nisam koristio. Upalim igru kada ZNAM da imam 2 sata (dakle noću) i pokušam da je pređem. Posle dva sata igra se završava hteli mi to ili ne. Mnoge druge igre sam isto tako igrao. Igre koje se igraju duže moraš da pređeš tako. problem je što su svi danas navilki da nonstop snimaju poziciju i čim poginu, učitaju je. Klasičan primer posledica takvog ponašanja je pretposlednja prostorija u Quake 4 gde igra baci toliko neprijatelja na tebe da je preživljavanje dobrim delom i posledica sreće. Boss je mnogo, mnogo lakši od toga. Quake 2 je imao težinu igre bez snimanja. I svima nam je bio smešan jer nismo ginuli ko majmuni prelazeći ga. Save je ranije imao mnogo zdraviju primenu ako mene neko pita.
RPG - E sada moram da se obratim žutom. RPGovi u početku nisu imali priču. Mislim bila je retardirana totalno. Onda su je polako dobijali dok priče nisu postale toliko kompleksne i detaljne da današnji RPGovi stvarno ne mogu ni da im priđu. pogledaj samo XEEN sagu iz Might and Magica za najbanalniji primer. Onda je tu Fallout 2 koji ima jadnu centralnu priču, ali sa dobrim razlogom. Nisu želeli da skrenu pažnju sa desetina sporednih i mnogo kompleksnijih priča koje se paralelno odvijaju. Naravno tu je i kralj RPG priča, Planescape Torment koji ima više dobrih priča u sebi nego Fallout3, Fallout New Vegas, Oblivion, Dragon Age origin i oba Drakensanga zajedno.
Primetićeš da ja spominjem CRPGove dok si ti spominjao JRPGove. i tu je ključna ralika. U većini slučajeva u JRPGovima priča služi uglavnom kao poštapalica za razvoj likova dok u CRPGu priča ima glavnu ulogu a likovi su u njenoj funkciji. Tek je Final Fantasy XII prekinuo taj stil priče u JRPGovima i baš zato i bio sasečen kritikama.
Zvuk - Hardver je mnogo napredovao naravno. I naravno i posao kompozitora muzike za igre je psotao mnogo otbiljniji. Ali opet imam jedan veliki problem sa tim. Danas je muzika mnogo atmosferičnija nego ranije ali je nikako ne možeš zapamtiš Nekada su muzičke teme bile mnogo primamljivije sa prostim ali upečatljivim ritmovima i ostajale bi urezane u sećanje. Ja se ozbiljno ne mogu, bez znatnog mučenja, setiti muzike iz ijedne moderne igre a da nije licencirana (npr Brutal Legend) ali zato se i dalje odmah setim muzike iz Double Dragon-a, Monty on the Run, Agony, Lost patrol, Ghost n Goblins, One man and his Droid, Skate or Die, Secret of the Monkey Island, Ninja Warriors... jednstavno, tu muziku primetiš i zapamtih, dok modernu, iako radi svoj posao odlično, ignorišeš.
Vraćanje igri - ovo je najbolnija tačka modernih igara. I dan danas mi je zabava da upalim Rich Dangerous na 5 minuta. Ili Bop'n'Rumble. Ili Ruff'n'Tumble. U tim igrama si mogao da odigraš 2-3 nivoa i da se iskeziš zadovoljan. U većini današnjih igara nema tog zadovoljstva. Ono dolazi od napredovanja a kada jednom to odradiš ponovno igranje nekog dela jednostavno nije to.
nastaviću sali moram sada palim
Mislim da ovo pitanje postaje paralelno sa pitanjem "da li je muzika 60-ih bila bolja od muzike 00-ih?". I bojim se da je tako. Uskoro opširnije.
uvek je sve lepše kada je čovek mlad (14-21g) i gleda, vidi, čuje prvi put nešto novo, tako je bilo i tako će i biti. posle 30-te su uglavnom bolje ili lošije reprize, posle 50 samo potpuno ne zanimljive reprize. U dubokoj starosti samo originali iz puberteta imaju draž. :D
Ti si prijatelju skroz u pravu ali tvoje greške u pravopisu diskredituju snagu tvojih reči. Poradi malo na tome.
Slavisa83
23.12.2010, 1:26
Da se prikljucim diskusiji.
Trenutno na kompu igram AoE I, AoE II,Rise ofNations,Stronghold Crusaider...
Od onih jos starijih obavezno imam emulatore i tu picim uglavno ostvarenja sa automata(na koje sam potrosio toliko para).
Khm khm... E pa sad moram i ja nesto da napisem...
Elem, selem belem, my vote goes to: "NE". Dozvolite da elaboriram:
To NE je toliko upecatljivo i iskreno da ga je prosto sramota da ima samo 18% glasova - ej bre, da li su stare igre bili zabavnije? Hell, NO! Sta vise, ove sadasnje igre su MNOOOGO zabavnije nego one stare, a kad bih napisao zasto je to tako - ne bi stalo u ovaj post. Ali razlog zasto novije igre jesu (ne)zanimljivije od starijih ne lezi u grafici, muzici, gameplay-u. Razlog nije ni u konzolama, ni u kompjuteru. Razlog je u nama. WTF? U nama? Da da, ali dolazimo tu do jednog vrlo nezgodnog i bolnog momenta koja vecina ovde tesko prihvata. A to je jedna nazigled banalna stvarcica koji svi uzimamo zdravo za gotovo ali ipak zmurimo na nju po potrebi.
OMATORILO SE LJUDI! Thats the key!!! (ako ne vidis sad vezu, nastavi da citas mozda je pronadjes dole). Kolko god mi (i ja sa vama) to ne voleli, omatorilo se. Ej, imam 28 godina i volim da se igram i dalje. ALI - ko je onaj klinac od 15 godina sto igra COD - i sto me onako seta po mapi? I sto je najgore on apsolutno uziva svih 100% potrosenog vremena, dok se ja jedim ovde. Da ima 10:2 skor protiv mene?? Pa ja igram igrice od kad je on bio samo jedan u moru plivaca njegovog caleta. A on mene sad nasao da proziva da sam noob. E bre? Alo dete, uzmi malo Lost Vikings da vidis sta je prava igra!!! Nemas ti pojma vidim ja.
Uummmm samo cekaj cekaj cekaj. Ima jedan problem. Nasi roditelji. Kakvi bre roditelji? Sta bulazni ovaj? Ne ne, cekaj. Setite se sta su oni nama pricali. "Sta bre drndas taj Lost Vikings idiote, idi napolje igraj fudbal sa decom". A vala i bili su u pravu. Ali ipak, zasto da idem da igram fudbal napolju, kada sacekam da mi se ucita kaseta, i moci cu da igram Street Gang Football na mom monitoru! Bah, moram Azimuth da namestam - nema veze ocas posla cu to.
A verovatno su i njihovi roditelji njima pricali - sta igras taj fudbal, ja sam na selu igrao Klis... ne treba ti lopta, stative, treba ti samo stap - jedan kraci i jedan duzi pa onda bacis.............. ok, ok - valjda sam sad bio jasniji.
E, pa, vala, ako do sad niste shvatili sta i kako - probajte sa zakljuckom. To mi je poslednji argument. U njemu cemo doci do istine toliko direktne da ce te nabosti u nos ako ne drzis Q ili E za lean.
A istina je: Jedna od osnovnih posledica matorenja je da u tvoje vreme, kad si ti (ja) bio dete, vazduh je bio lepsi, zivot prijatniji i ljudi opusteniji. Leta su bila blaza, zime su bile krace. A igrice? Pa cak su i igrice bile bolje i sa vise duse <3 Eeee, sad je defintivno sve jasno :)
To je to... Nadam se nisam bio previse nejasan. Nego drugari jel pravi neko LAN za FIFU 11, posto ne mogu da se loadujem na server za MW2, a GTA IV da igram opet ne mogu jer me mrzi kad sam ga presao 17 puta. Heh, ma salim se samo malo. Pa necu sigurno da igram te novitete. Odoh da se zezam na Wii. Cao!!!
p.s. A vas kad uhvati nostalgija i pocente da pricate kako je u nase vreme bio najveci cef ici u luna park i igrati SF2 - pusite ovu stvar http://www.youtube.com/watch?v=kVlChkwzX0M - cak nije ni toliko losa - e bre kolko je muzika iz 90-ih bila bolja jel izvaljujete vi to? Ajmo neko glasanje da organizujemo, da popljujemo ove nove klince sto se loze. Kakva bre Operacija Trijumf i who d fak is Super s karamelom........ Oni nasli da mi sviraju, ma bre u banke sa njima, da nauce kako se bori sa deviznim i refinansirajucim kreditima (i to u kombu :))
But trust me on the sunscreen... ;)
@Rainman
Velika i tužna istina. Tako se ja sećam kako je neki film bio extra, pogledam ga sad a ono krš. A često pokrenem pokoju staru igru i prosto ne mogu da pronađem taj šmek i dušu, u koje bih se do pre minut zakleo :D.
A imam tek 25 god. Šta ću tek sa 40 da radim? :boodala:
Sa 40 ces da vices:"Sine daj der to calu,da ti pokaze kako se ubija taj boss"
@Rainman
Upravu si donekle, nostalgia is a bitch, ali opet sve zavisi od osobe do osobe kako vrednuje igre. Ja smatram da je kul sve sto je originalno i mislim da je ranije veliki akcenat bacen na samu izradu igara, a danas od multimilionskog budzeta, 99% ode na marketing i lozenje klinaca.
Evo bas sam sada napisao ovo:
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1216364&postcount=30
Provali godinu, provali muziku... nek mi neko nadje neku pribliznu dobru kompoziciju na bilo kojoj platformi do 2000-te godine recimo.
Pogledaj onda ovaj fazon menjanja disketa:
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1211630&postcount=20
U danasnjim instalerima retko kad mozes da vidis nesto drugo osim texta i progress bara, a kamoli ovako nesto pri menjanju diskova. Ljudi nemaju vremena da ubacuju takve stvari, suvise su zauzeti pricom kako da zgrnu sto vise para na krs produkat.
Ne kazem da od tih vremena do dana danasnjeg nema dobrih igara. Ali slozicete se da je dobrih ideja sve manje.
Ma osnovni problem je što su nekada igre sa tako malo postizale tako mnogo, a danas je situacija obrnuta - sa tako mnogo postiže se tako malo.
Šta je grafički mogao da ponudi Lords of Midnight iz 1984. godine? Ali zato je tu megalomanska priča i igra koja je odrađena na 10.000 ekrana!
Danas igre izgledaju neverovatno realno u grafičkom smislu, ali mogu da se završe za 3-4 sata.
ne kazem da od tih vremena do dana danasnjeg nema dobrih igara. Ali slozicete se da je dobrih ideja sve manje.
Изгледа да добре идеје и новац на брзака не иду заједно.
@Rainman
Upravu si donekle, nostalgia is a bitch, ali opet sve zavisi od osobe do osobe kako vrednuje igre. Ja smatram da je kul sve sto je originalno i mislim da je ranije veliki akcenat bacen na samu izradu igara, a danas od multimilionskog budzeta, 99% ode na marketing i lozenje klinaca.
Evo bas sam sada napisao ovo:
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1216364&postcount=30
Provali godinu, provali muziku... nek mi neko nadje neku pribliznu dobru kompoziciju na bilo kojoj platformi do 2000-te godine recimo.
Pogledaj onda ovaj fazon menjanja disketa:
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1211630&postcount=20
U danasnjim instalerima retko kad mozes da vidis nesto drugo osim texta i progress bara, a kamoli ovako nesto pri menjanju diskova. Ljudi nemaju vremena da ubacuju takve stvari, suvise su zauzeti pricom kako da zgrnu sto vise para na krs produkat.
Ne kazem da od tih vremena do dana danasnjeg nema dobrih igara. Ali slozicete se da je dobrih ideja sve manje.
Što se instalera tiče, mene je oduševio onaj u Fahrenheit (2005) (http://www.gamespot.com/pc/adventure/fahrenheit/index.html). Probao sam da nađem snimak ali nisam uspeo. Za one koji ne znaju, fora je da dok se igra instalira vama se postavljaju razna pitanja uz prijatne screenove i ovu muziku (http://www.youtube.com/watch?v=HDn2Ehmzp7c). Npr. koliko litara krvi ima odrasli muškarac? Šta je zajednička karakteristika masovnih ubica?... A birate jedan od četiri odgovora. Prosto mi je bilo žao što se instal završio :). To je po meni primer vrhunski obrađene igre a izašla je 2005.
Patone, ne zaboravi jednu mnogo bitnu stvar. U to vreme budžet za igru je bio u desetinama hiljada dolara za prosečnu veliku igru. Igra koja bi prešla u stotine hiljada su bile retke, 10-20 godišnje u vrh glave. Samim tim rizik je bio mnogo manji. Ako je rizik manji onda si spremniji da eksperimentišeš.
Posgledaj na primer Call of Duty: Black Ops. Razvojni tim je radio na igri dve godine. Razvojni tim od više od 100 programera/producenata/dizajnera i ko zne kojih još zanimanja. Dodaj na to licence, prava, beta testere i sve ostalo što ulazi u razvoj igra i cifre prelaze 20-30 miliona bez problema. Kada se radi o takvim budžetima teško je prihvatiti rizik koji nije neophodan. Tada pogledaš šta je popularno, podiđeš tim zajedničkim željama masa i nabaciš ogroman reklamni budžet da osiguraš uspeh.
Srećom još uvek imamo nezavisne developere sa manim budžetima koji smeju da rizikuju! Nekada iznedre neke od najboljih igara ikada kao što je , po mom mišljenju, Noitu Love 2
ysO4YfKM1E0
Nash Knight
9.1.2011, 3:17
Nisam zalazio u ovu temu jako dugo jer ne volim glupe naporne rasprave koje se uvek pretvore u svadje. I svratim sad cisto onako kad: ARGUMENTI! Znaci ne verujem, prava pravcata argumentovana ljudska rasprava! Rainmanov post me je bas oraspolozio i slazem se dosta, ali ne i sasvim, ima nesto i u pashteti, tj u Carnexovom postu. Znate onu staru "Bolje da ljulja nego za zulja"? E a jel znate onaj nastavak, "..ali kad zulja duze se pamti!"? E u tome lezi moj argument zasto sam glasao za DA. Stare igre su imale vecu tezinu i trazile su vise angazovanja, a i obilno koriscenje mashte koje je jednostavno neophodno da se zamaskiraju tadasnja grafika i zvuk. Ta ista grafika i zvuk su cesto bili tresh na tako kul nacin da mogu slobodno da kazem da je umetnicki. Trikovi koje su programeri tada koristili isli su direktno u podsvest jer jbg nisu imali izbora.
Danas klinac ukljuci COD, ima fotorealisticnu grafiku, uproscen interfejs, i cepaj sa mozgom na otavu. Istog trenutka kada igru zavrsi ona isparava iz mozga jer nije imala kad ni da se zadrzi. Naravno, igra JESTE zabavna jako dok traje, ali zbog svoje dostupnosti i banalnosti ne predstavlja nista bitno, nikakvu vecu satisfakciju. Kada su video igre bile retkost i kada se za njih trebalo pomuciti, pruzale su i vece zadovoljstvo. Sada su ko dobro jutro, a dizajneri su svesni toga i ne cimaju se da naprave nesto vise.
Uh, znao sam da nisam trebao da dolazim ovde :)
Da ne pricam o tome koliko je ranije bilo tesko graficarima da nacrtaju bilo sta pixelovanjem koristeci samo 16, 32 i kasnije 256 boja. Danas u photoshopu svako moze biti umjetnik. Takodje danas nije nikakav problem izbaciti neoptimizovanu igru, uvek ce klinac bez mozga kupiti jacu masinu (sto je zapravo i cilj), dok si pre imao neprosiriv hardver, pa provaljuj fore kako igru da ucinis brzom. Sve ovo nema veze sa time da li su igre bile zabavnije, ali ima veze sa time da su ljudi pri izradi igre mnogo vise ukljucivali mozak.
Mada kad kad Nash pomenu COD, ako su toliko novca pukli za proizvod kako oni misle da to sada vrate? Mislim, pola igraca skida pirate, a polovina druge polovine ceka da se igra pojavi na rasprodaji za 5e.
...Mada kad kad Nash pomenu COD, ako su toliko novca pukli za proizvod kako oni misle da to sada vrate? Mislim, pola igraca skida pirate, a polovina druge polovine ceka da se igra pojavi na rasprodaji za 5e.
18 miiona prodatih primeraka po ceni koja je još uvek 60€, ako se ne varam da je to bila startna cena.
http://img291.imageshack.us/img291/6481/codt.jpg (http://img291.imageshack.us/i/codt.jpg/)
Još 97. god. je Final Fantasy VII koštao oko 30m $, a segin Shenmue na Dreamcastu se procenjivao na preko 60m, a isto toliko i novi Gran Turismo 5. FF VII i pogotovo Shenmue su bile među najboljim igrama koje sam ikada igrao, pri čemu je Shenmue bio vrlo nestandardna igra. Visok budžet nije opravdanje za kukavičku nemaštovitost, već je spoj ta dva samo dokaz alavosti određenih izdavača poput Activision-a.
P.S. Jedna stvar se jasno razlikovala pre 20 god. i sad. Igre su se tada pravile za određenu grupaciju ljudi sa određenim mentalnim sklopom. Dovoljno je prisetiti se koji tip ljudi se interesovao za računare i video igre 80ih i biće jasno zašto su igre bile teže, maštovitije... Računare sada koriste svi, pa i većina igara pokušava da udovolji svima. COD i slične fast food-olike igre su samo ogledalo većine.
Dobro je to što će malih studija i novih ideja uvek biti, a meni nijedna no-brain igra ne može da naudi ako ja ne želim da je igram.
Da ne pricam o tome koliko je ranije bilo tesko graficarima da nacrtaju bilo sta pixelovanjem koristeci samo 16, 32 i kasnije 256 boja. Danas u photoshopu svako moze biti umjetnik.
Ne bih se složio sa ovim. Baš zato što danas postoje tako moćni alati koji omogućavaju maksimum kreativnosti, potrebno je imati vrhunske umetnike u svojim redovima da cela igra ne bi delovala kao amatersko zezanje (odnosno, da ne bi delovala kao "igrala se deca u Photoshopu"). Probaj u Photoshopu (ili ručno, pa skeniraj i obradi) da nacrtaš pozadine iz Baldur's Gatea 2. Nećeš uspeti nikad.
U periodu pre Amige, razvojni timovi najčešće nisu ni imali dedicated umetnike i dizajnere, nego su grafičke poslove radili programeri, baš zbog toga što se grafika svodila na popunjavanje malog broja tačkica malim brojem boja. Čak i da tome pristupiš najprostijom "trial and error" metodom i da crtaš iznova i iznova dok na nešto ne ispadne, trebaće ti manje vremena nego da u Photoshopu napraviš delo koje bi zaslužilo prelaznu ocenu na bilo kojoj akademiji umetnosti.
Nash Knight
10.1.2011, 1:42
Mislim da je hteo da kaze kako je danas lakshe postici tehnicki kvalitet, a sto se tice kreativnosti to il imas il nemas, tu photoshop nista ne pomaze
Pa da, ali je nekada davno bilo lakše "zamaskirati" nedostatak kreativnosti na vizuelnom planu, jer su zbog slabe snage hardvera igrači imali daleko viši prag tolerancije.
Davno obećah da ću da se oglasim na ovu temu, pa evo ispunjenja :)
http://gameblobs.blogspot.com/2011/01/2d-vs-3d.html
Nije baš striktno "stare-nove" igre, ali je vrlo srodno.
Ehhh, kada se setim kraja 90-ih i Delta Force -a koji me je oduševio... Sećate li se te igre? Zbog nje sam kupio prvi računar... Bilo je to vreme kada nisam znao razliku između Celerona i Pentiuma.... Svi su tada kao imali Pentium 3 ili 4, a u stvari skrnave Celerone. I ja sam tako prošao sa skrnavim procesorom i nekom zilda pločom. Tu je negde izašao i Alien vs Predator, toliko zabavniji od ovog skorašnjeg, pa Freelancer, fantastična svemirska pucačina, Star Trek Starfleet Command 3 i ostali... Ne zaboravimo Legendarni Quake. U to vreme je bilo više mesta za kreativnost, izmišljanje novih stvari... Setite se samo naših starih filmova, Maratonci, Ko to tamo peva...Nema više te ekipe ni te umetnosti. Zašto su prvi: Mi nismo Anđeli'' toliko bolji od ovih novijih??? Danas je sve u novcu i da se radi ono što se dobro prodaje, kopiraju se stvari koje dobro prolaze, dok su nove stvari(kreativnost) rizične i zato ih je toliko malo... Tu i tamo zasija poneki biser, koji odmah kupe i upropaste velike kompanije (recimo Mass Effect, drugi deo jeste lepši i detaljniji ali nekako nije toliko zabavan kao prvi). Sada željno iščekujem Dead Space 2 i nadam se da ga nisu upropastili... Istina je i da su godine jedan od razloga zašto nam se stare igre čine boljima jer smo mnogo probirljiviji i iskusniji, ali zato i bolje razumemo razloge zbog kojih su i filmovi i igre bili pre bolji nego sad...
pa Freelancer, fantastična svemirska pucačina,
A Freelancer je nula u poredjenju sa recimo Frontierom i Privateerom :D
Eh da sam to onda znao!!! :D
Probao sam to da igram ali nemo'ž ništa na ovim widescreen monitorima da napraviš kako treba...
Nebojsa111
23.1.2011, 1:40
Uf kad se samo setim Metal Gear Solida, Silent Hilla, Soul Reavera, Drivera(do zadnje misije), War Gamesa.....to su bila vremena
Freelancer je meni jedna od (naj)boljih "novijih" igara. Jedino me je smorilo open putovanje po "svetu" kada predjes igru, jer se odnosi medju frakcijama nelogicno resetuju. Znam da sam otkrio brdo onih level 10 lasera, neke tajne wormholove, otkrio onaj sleeper ship Hispanju (ne znam koliko je to tesko naci ali ja sam se odusevio), video sam posle na netu da se moze doci i do alien nekih sistema ali to vec nisam uspeo. U svakom slucaju igra je veoma zanimljiva, od pricanja sa ljudima u baru, do misija, letenja kroz magline (nikad necu zaboraviti Badlands sa pocetka), ma super..
Elite Plus sam igrao na PC-ju, smorio me Elite na c64 (bio sam klinac, mada sam se posle opisa u SK-u primio ko majmun), a Frontier me nije dovoljno dugo drzao, iako sam uzivao u svakom momentu provedenom uz njega.
Urgh, Elite Plus... igra u kojoj su te mogli ubiti samo targoidi i kada se zakucaš u nešto. Čak i panduri sa Viperima su mogli da ga duvaju
Urgh, Elite Plus... igra u kojoj su te mogli ubiti samo targoidi i kada se zakucaš u nešto. Čak i panduri sa Viperima su mogli da ga duvaju
Vrlo moguce, mada sam je igrao prilicno mlad i takvih stvari se ne secam. Kad bolje razmislim nisam neki elite igrac iako sam hteo da bide, i ipak sam zavoleo i Elite i Frontier.
Palo mi je na pamet jos nesto na ovu temu kada sam presao drugi nivo "Bare Knuckle Vacuum"-a pa hajde da napisem.
Ukoliko poredimo period osmadesetih sa periodom u kojem smo sada ocigledno nam je da se sve promjenilo. Promjenile su se igre koje vise nisu ni nalik starima. Ali daleko vise su se promjenili sami igraci za koje danas pojam "igra" predstavlja nesto sasvim drugo od onoga sto je ispunjavalo svijest prosjecnog igraca sredinom osamdesetih.
Kada je neko prije 5 do 10 godina kazao "video igra" mislilo se na ostvarenje koje prije svega mora da ima najsavremeniju grafiku, muziku i ostale tehnicke komponente. Zatim obavezno pricu, atmosferu i raznovrstan gameplay. Sve ostalo sto nema jednu od tih komponenti kaznjavalo se potpunim medijskim mrakom. Igraci su takve naslove zaobilazili u "sirokom luku", kao nesto sto nema nikakve veze sa njihovim interesovanjima.
Danas su stvari otisle jos dalje. Pa ni sve iz prethodnog pasusa nije dovoljno. Da igra ne bi bila "poluproizvod" podrzumjeva se da mora da sadrzi nabrojano. Ali mora da bude i daleko kvalitetnija od svih slicnih igara. Da bi bila cjenjena ona mora da bude najkvalitetnija u zanru. Sve ostalo je "dosadno", "glupo" i "nevidjen smor". Naravno, i ukoliko ne pripada dovoljno popularnim ili medijski prihvacenim zanrovima, vec starima, repetitivnim i zaostalim ceka je ista sudbina.
E sad, da bi se rasteretili bijesa gejmera koji ima nizak fps ili mu je prica "sumljivog" kvaliteta. A grafika zastarjela jer je eto ista kao i od prije dvije godine, zaronimo u vrijeme i vratimo se osamdesetim!
Osmadesetih su vladala potpuno drugacija pravila i zakoni u gejmerskom svijetu! Da bi nesto bilo video igra nije bilo bitno ni da ima grafiku, pricu, zvuk niti ista sto se danas smatra mjerilom kvaliteta. Bilo je bitno samo da bude "igrica", ma koliko to glupo zvucalo nekom klincu koji je slucajno zavirio u moju poruku. Jednostavno, bila su totalno drugacija ocekivanja pa prema tome i mentalitet i temperament igraca. Ljudi su se nekada daleko vise smijali i zabavljali uz video igre, ne sto su one bile kvalitetnije vec je prosto svijest igraca o igri bila kilometrima udaljena od danasnje.
Danas je doslo doba "next-gen" gameniga koje se u srzi razlikuje od onoga sto zovemo "retro". Uporedimo ih kao dva momka. Retro je kao dobrica koji se druzi sa svima. Sve sto ima dijeli sa drugima. Kada se igra sa drugima nije mu bitan uspjeh koji ce tim postici, vec kvalitet zabave i dobro raspolozenje koje ce preovladavati. Dok je Next-Gen veoma strog mladic kojega svi postuju, ali ga niko nesto posebno ne voli. U drustvu bira samo najuspjesnije, dok su mu svi ostali glupi i dosadni. Pa prema tome nisu ni vrijedni njegove paznje, vremena i "zivaca". Postize izvanredne rezultate, neuporedive sa Retro-om. Ali nagrade prima hladno, kao da mu ne pruzaju nikakvu satisfakciju. Dok se Retro raduje i najmanjem uspjehu.
Nego da ja batalim ovo, i da se vratim Bare Knuckle Vacuum-u! :D
http://www.streetsofrage.net/fangames_vacuum.htm
Recicu samo ovo WarCraft 3 jos uvek ne prevazidjen
-Djole_90-
23.5.2011, 9:24
Neke jesu,neke nisu,neke sam igrao iznova i iznova,neke sam brisao posle 10 min...Sve u svemu bilo je dosta zabavnih igara :D
Wile E. Coyote
23.5.2011, 11:49
Osmadesetih su vladala potpuno drugacija pravila i zakoni u gejmerskom svijetu! Da bi nesto bilo video igra nije bilo bitno ni da ima grafiku, pricu, zvuk niti ista sto se danas smatra mjerilom kvaliteta. Bilo je bitno samo da bude "igrica", ma koliko to glupo zvucalo nekom klincu koji je slucajno zavirio u moju poruku.
Uglavnom tačno, bar što se tiče grafike i zvuka. Što se tiče priče, to je bilo ono što je zapravo činilo igru u tim vremenima.
Uglavnom tačno, bar što se tiče grafike i zvuka. Što se tiče priče, to je bilo ono što je zapravo činilo igru u tim vremenima.
Ne kazem da nije bilo igara sa dobrom pricom. Kao i lijepom grafikom za to vrijeme. Ali je vecina bila krajnji klise: spasi princezu/ djevojku, povrati davno izgubljeni/oteti artefakt, ubi glavnog kriminalca koji vlada gradom, odbrani planetu od vanezmaljaca /mutanata / zombija... Samo dobijes kratski tekst na pocetku i udri. Ne bitno sta.
Poenta je u tome da je tada igra bez price mogla da bude klasik koji ce se pamtiti za sva vremena. Sto je danas apsolutno nezamislivo.
Poenta je u tome da je tada igra bez price mogla da bude klasik koji ce se pamtiti za sva vremena. Sto je danas apsolutno nezamislivo.
Znači, zaključak je da su danas igre bolje :)
Ma, ranije gaming i nije bio toliko rasiren - sve te igre koje smo igrali po "buvarama" na automatima ili tek stidljivo na spektrumu ili commodoreu su bile tehnicki daleko od modernih 3D igara (od 1997-8 pa nadalje). Sve igre su bile skoro odreda kratke, platformskog tipa, brze i sa zeznutom mehanikom jer pricu i zagonetke i nisu imale. Morale su da budu sadrzinski kratke (i prilicno repetitivne, ovo sve zbog teh razloga) a opet zanimljive i zarazne jer valjalo je uzeti pare igracu za zeton a opet ne potrositi previse struje po zetonu (da se ne igra sa jednim zetonom dva sata). Ako se ipak sa jednim zetonom igra kratko, igrac je brzo gubio interesovanje pa je zaista bila umetnost naci pravu meru. Danasnjim mladjim igracima je neshvatljivo sta znaci igrati Phoenix ili Donkey Kong, Moon Patrol, Packman, Captain Silver, Green Beret, Gnosts'n Goblins, Ghost Busters, Arkanoid, Defender.. na automatu dok gomila ljudi okolo samo gleda (ili npr jedan "vozi" a drugi samo puca). Multiplayer je bio misaona imenica (pojavila se tek na automatima iz kasnijeg perioda mogucnost igranja dva pa cak i tri igraca na jednom automatu) a stepen fotorealisticnosti danasnjih igara bio je apsolutno nezamisliv. Sreca je sto se od fotorealisticnosti u igrama uglavnom odustalo - taj trend je bio bas jak do pre par godina. Verovatno ce i buducim generacijama za 20-ak,30-ak godina danasnje igre biti smesne. Veoma je verovatno da ce buduci naslovi biti neka vrsta hologramskih prikaza sa potpunom psihofizickom interakcijom igraca u tom holo-prostoru uz ubacivanje efekata za stimulisanje cula dodira, ukusa i mirisa, osecaja hladnoce i toplote, pored vida i sluha. Nesto sto sebi sada tesko da mozemo i da predstavimo.
Da dodam, stare igre nisu nudile toliko imerzivnosti ali su nudile mnogo vise prave, zive medjuljudske interakcije - smejanje i komentarisanje ispred i pored automata. Nove igre nude u smislu imerzivnosti, virtuelne interakcije mnogo ali na polju fizicke prave ljudske komunikacije padaju (osim u igraonicama, kojih je sve manje). Neki naslovi se igraju sada i preko 100 sati dok je najduzi naslov sa tadasnjeg kompjutera/automata trajao do 3 sata.
Sta je bolje? I jedno i drugo ima (je imalo)svojih cari - igranje je sada daleko udobnije i jeftinije, to je cinjenica.
Znači, zaključak je da su danas igre bolje :)
Ne, zakljucak je da postoje dva nespojiva sistema vrijednosti kada su u pitanju video igre.
@Laskaris
Uglavnom je sve sto si izlozio tacno, osim :
Sreca je sto se od fotorealisticnosti u igrama uglavnom odustalo
...Bas naprotiv ! - Tezi se ka apsolutnom realnoscu, kako pomocu grafike tako i fizike objekata u igri.
I jos nesto, grafika je oduvek bila bitna komponenta (naravno ne uvek i najbitnija), dokaz za to je i uspeh tadasnjih automata u odnosu na domace kompjutere : ZX Spectrum,C64,Amstrad,AtariXL vs "flipera ili tzv. automata" - automati su odneli pobedu zahvaljujuci boljoj grafici (citaj bolji hardver) ; isto tako pojava Amige 500 i njen uspeh na igrackom planu jasno govori o popularnosti grafike na polju igara (nisu valjda igre na Amigi imali bolju pricu od konkurencije ?! - imali su 4096 boja u paleti, copper efekti i slicnih sminki).
Zapravo ne, na totalnoj fotorealisticnosti i realisticnosti fizickog modela se ne insitira vise kao pre par godina jer se vidi da to i nije toliko bitno za igranje. Svakako da ce se neki naslovi kretati u tom smeru ali to vec sada nije tako masovno kao pre 3-4 godine.
Zanrovi u kojim se tezi ka fotorealisticnosti :
1. Sportske simulacije (FIFA, NBA, Golf, Madden USA Football, auto trke, moto trke...)
2. Shooters (mrzim ovaj zanr, ali evo - Crysis 2, CounterStrike X, Far Cry...)
3. RTS (mislim bilo koja...)
4. Avanture
5. Akcije ili tzv. TPS (Prince of Persia X)
6. VS tuce (Tekken, Soul Calibur, Mortal Kombat... mada Strit Fajter uspeva u arkadnom stilu)
Zanrovi u kojim se NE tezi ka fotorealisticnosti :
1. Logicke ili pazl igre (izuzetak je recimo sah, gde tabla izgleda kao "prava")
2. Arkadne ili platformske (ovo su uglavnom retro igre u novom "gfx" ruhu)
3. Takozvane "indi" igre (ovde se programeri trude da idejom ili "pricom" nadoknade deficit u budgetu, pa tako i nemogucnost da angazuju glumce ili umetnike koji bi odradili "gfx" deo)
Od FPS-ova (od novijih samo Crysis 2) nema ni jedne fotorealisticne a da je izasla u poslednje tri godine. Ista je stvar sa RPG-ovima, sportske simulacije teze (i treba), RTS skoro pa ni jedan - bolja grafika, bolji fizicki model da, ali teznja ka fotorealisticnosti - ne. U vreme far Cry 1 to je bio opsti trend. Avanture su cini mi se "cartoonolike" kao nikada ranije, ne znam gde si ti video neku a da je fotorealisticna od novijih. Tuce - Street Fighter 4 npr ne da ne teze fotorealisticnopsti nego su bas zabavni crtac...no to i nema bas previse veze sa temom.
-Djole_90-
23.5.2011, 20:01
Nije toliko bitna grafika koliko dobra prica.Ja sam prvi Crysis igrao na 1024x768 i na LOW,cak sam skidao fabricka ogranicenja temperature da bi mogao da ga igram :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.