Prikaži potpunu verziju : Pristupačni USB DAC-ovi
http://www.smsl-audio.com/Upload/products/201704191308186154.jpg
http://www.smsl-audio.com/productshow.asp?id=133
Vrlo zanimljiva spravica prilično povoljne cene od 86$. Po specifikacijama bolja od konkurencije u vidu Dragonfly Black i Cyrus Soundkey, a i po zvučnim utiscima izgleda.
Eh, koliko mene kopka kako zvuče neki ovi kineski dac-ovi... da se nisam u zadnjih par meseci dekintirao sada bih naručio par komada čisto da ih istestiram, uporedim sa svojim microstreamerom i rasprodam sve sem najboljeg. A ako sve bude išlo po planu iduće godine ću tako nešto i da uradim.
Sa jedne strane sam sklon da verujem da mogu biti odlični jer DAC-ovi jako brzo napreduju, ali sa druge ništa bez probe, ipak je ceo uređaj mnogo više od centralnog DAC čipa.
This time next year :p verovatno će biti još boljih za te pare.
Evo jednog odličnog testa IDEA-e:
http://archimago.blogspot.rs/2017/05/measurements-smsl-idea-usb-dac.html
Isti DAC po nižoj ceni:
https://www.aliexpress.com/item/Sabaj-Da2-Portable-Audio-DAC-Headphone-Amplifier-32bit-768kHz-Mini-USB-DAC-AMP-for-PC-Mac/32822086684.html
I još jedan, po specifikacijama i najbolji u klasi, sa dva ESS Sabre 9018Q2C čipa, po jednim za svaki kanal:
https://www.aliexpress.com/item/Sabaj-Da3-Portable-Tiny-Audio-DAC-Headphone-Amplifier-Audio-Hifi-Amp-High-Resolution-Balanced-Output-32bit/32824196963.html
Ovo mu dođe kao eksterna stereo zvučna koja ujedno može da služi i kao amplifier za slušalice sa visokom impedansom?
Pa da, a i slušalice niže impedanse i in-ear zvuče bolje kada se koriste sa pojačalom nego bez.
Utisak o IDEA-i sa drugog foruma:
Stigao danas DAC, prvi utisci pozitivni. Zvuk je definitivno bolji od SMSL M3 i FiiO E10K, a i snage mu ne nedostaje uprkos minijaturnim dimenzijama.
Testirao je na AKG K550.
Lepo, znači nije podbacio. Više volim da čujem ovako konkretan lični zvučni utisak nego da gledam ona merenja, merenja su varljiva. :D
U međuvremenu sam čuo neke negativne utiske za onaj FX X6. Jedan član sa drugog foruma ga je kupio i odmah preprodao jer je zvuk po njemu bio ravan i ispran, bez dinamike.
Lično mislim da će od kineza sad biti svega i svačega, od odličnih spravica do onih koji su samo lupili popularan DAC čip na datasheet ali nemaju pojma da naprave kolo oko njega, klok, put signala... pa to može da ne bude ništa bolje nego stare dobre Creative karte od 1500 din. :)
Da stavim još jedan link, kažu da je ovo kopija Dragonfly v1.0 za 10 evra. :D
https://www.conrad.de/de/usb-audio-dac-96-gsas-speaka-professional-001489578-1489578.html
Dobar i jeftin USB DAC za korisnike u inostranstvu (Conrad, Nemačka)
Pre par dana sam slučajno naleteo u nemačkom hardwareluxx forumu na preporuku za jeftin, a dobar DAC.
Ime firme mi nije ulivalo neko poverenje, radi se o "SpeaKa", proizvode razne audiokablove, konektore i slično, možda još nešto.
Ono što me je zaintrigiralo, je opis korisnika koji kaže da zvučno ne zaostaje za veoma poznatim USB DAC modelom "DragonFly", firme AudioQuest (prvi model koji se pojavio).
Pošto je trenutno SpeaKa DAC na sniženju u Conradu, samo 9,99 €, rešio sam da ga uzmem (iako mi trenutno nije baš potreban), kada se nađem u blizini.
Danas sam ga kupio, spravica zaista izvanredno radi, zvuk je odličan, ima dosta snage na izlazu, mada je verovatno koncipiran za slušalice niže impedanse, recimo do 80 Ω (moja pretpostavka, pošto je Ti 6130 dizajniran za te uslove).
Pošto me kopkalo zašto mu pripisuju zvučnu bliskost sa Dragonfly modelom, pokušao sam nađem više informacija, međutim, jako mršavo, skoro ništa nisam našao, i slučajno naletim na ovaj link, direktno na AudioQuest stranici:
http://www.audioquest.com/wp-content/uploads/2016/10/df-cf-side-by-side.jpg
Radi se o slikama unutrašnjosti originalnog modela (DragonFly 1.2) i kopije.
Dakle, ova verzija što sam kupio je kopija prvog DragonFly modela, koga (verovatno) nema više u prodaji, a svojevremeno je prošao odlično na mnogim testovima.
Ugrađene komponente su iste, USB 1020B pretvarač signala (radi bez drajvera), Sabre ES9023 DAC, i Ti 6130 pojačalo za slušalice.
Veoma impresivno, šta je firma SpeaKa spakovala za malu cenu. Ok, trenutno je na sniženju, ali i za originalnu cenu je dobra kupovina (29,90).
Eto prilike, ako je nekome potreban DAC za laptop ili desktop, može ga nabaviti za smešnu cenu.
Ako su stvarno uspeli da ga iskopiraju po toj ceni, svaka im se dala. :)
Ne znam da li isporučuju kod nas ali to bi baš vredelo isprobati pa sve i da nije na popustu. Taj prvi Dragonfly možda nije poslednja reč po pitanju detalja sada nakon 5 god napretka i novijih DAC-ova, ali ima toliko života, dinamike i muzikalosti da sam se ja smejao oko glave kada sam ga prvi put ubacio u sistem, bio je to stvarno pozitivan šok.
Kakav je u poređenju sa HRT MicroStreamer-om?
Microstreamer ima nešto čistiji zvuk i malo dublji bas ali najviše se primeti razlika u tome da bolje ocrtava zvuke i smešta ih u ptostor koji zvuči šire i dublje od Dragonfly-a.
Zanimljivo je da kada sam prešao sa Dragonfly na Microstreamer sve sam to čuo ali kao i nije mnogo bitno. Međutim kada sam vratio nazad Dragonfly posle 2 nedelje jer sam hteo da prodam HRT za veći novac... onda mi je sve to ipak falilo i nisam mogao da se nateram da ga otuđim pa je Dragonfly otišao.
Promenio sam naziv teme pošto se govori o raznim uređajima.
Bilo bi interesantno uporediti Dragonfly Red i Music Streamer III.
Da podelim negativno iskustvo sa Sabaj Official Store.
Hteo sam da isprobam Sabaj Da2 i naručim ga od njih sa Alija ali su me zavrnuli na kvarno. Da2 im je nestao na lageru (iako je u trenutku naručivanja pisalo da imaju 84 na stanju, posle moje narudžbine 83...) pa su mi nudili da doplatim za Da3 putem direktne uplate na njihov račun... nakon što sam im rekao da neću da doplaćujem tako van Alija (jer za taj novac nemam nikakvu garanciju) i da ću da cancel-ujem order pa ću odmah da naručim Da3 lepo i regularno, brže bolje su kliknuli da je paket poslat i dali mi lažni broj za praćenje koji ne postoji stvarno (evo već 10 dana nakon porudžbine i dalje ne postoji u sistemu).
Ne znam šta misle da postignu ovakvim ponašanjem sem da me iznerviraju jer moram da čekam mesec ipo dana da bih uzeo svoj novac nazad putem Dispute-a kada istekne rok za prijem paketa. A onda ću nakon takvog ponašanja i iz dobrog starog inata verovatno da naručim SMSL Ideu i kraj. :cool:
@Aibo
Nemam nameru da držim stranu prodavcu, al mislim da si trebao da doplatiš i ne bi bilo nikakvih komplikacija. Alipay nije PayPal,a Kinezi imaju drugačiji način poslovanja nego zapadnjaci (znam lično par Kineza) tako da sve treba uzeti u obzir. I sam sam doplaćivao i nije to ništa strašno.
Inače, znam da svi prepoučuju Sabaj kao dobru opciju, baš me zanimju utisci.
Čudi me da niko nije preporučio Fiio Taishan, za 20-30e misim da nema jeftinijeg DAC-a. Vidim ovde se preporučuju DAC-ovi sa nemanom da idu, na sluške jer SMSL Idea nema čak ni RCA izlaze već klasičan 3.5mm jack za sluške.
Nema veze što ovakvi DAC-ovi nemaju RCA, kupi se 3.5mm to RCA kabl i gotovo.
Taishan-ov USB je samo za napajanje što ga ograničava u upotrebi sa kompom.
Nema veze što ovakvi DAC-ovi nemaju RCA, kupi se 3.5mm to RCA kabl i gotovo.
Taishan-ov USB je samo za napajanje što ga ograničava u upotrebi sa kompom.
Ok taj adapter sa RCA izlazima nije teško naći, a sad pitanje:
Da li bi u tom slučaju signal i dalje ostao balansiran ili ne? Pošto SABAJ Da3 tvrdi da daje balansiran signal na 3.5mm džeku za sluške?
@ helen
Može adapter ali ima i već gotovih kablova koji na jednom kraju imaju 3.5 mm a na drugom 2 x RCA. Za hifi je to bolje rešenje jer su ti adapteri niskog kvaliteta i mogu samo nešto negativno da unesu.
O poštenju... pa uvek ima i mnogo dobrih i kvarnih, a ja nemam nameru da razmišljam ko je ko. Od kineza kupujem više nego u domaćim radnjama i iskustva su izmešana. U većini slučajeva je sve OK ali kada dođe do problema nisu baš svi laki na vraćanju novca i neki definitivno pokušavaju da te zavlače do isteka Purchase Protection-a. Npr. kada sam kupio USB osciloskop i stigao mi neispravan, prodavac je rekao da ja ne umem da ga koristim i ignorisao me iako se na videu jasno vidi da ne daje nikakve znake života... pa sam morao preko Dispute da iznuđujem novac nazad. Onda je tražio da mu se uređaj vrati, na šta ima pravo i to me je koštalo dodatnih 15€ a on ga na kraju nije ni preuzeo nego se isti taj paket vratio u Srbiju. Kinez je jelte tvrdio da mu nisam posalo ali sam ja skenirao sve papire sa ispravno popunjenom adresom, priložio Tracking broj gde se vidi da je paket otišao gde treba ali da ga niko nije podigao... i tek tada dobio svoj novac nazad (i na kraju sam ipak bio u minusu ~30€ zbog carine i troškova slanja nazad u Kinu).
Najnovije loše iskustvo, samo mnogo jeftinije gde mi je stigla LED traka sa neispravnim daljincem a prodavac se pravio pametan kako ne znam da ubacim bateriju u njega. :cool: Onda je igrnoisao Dispute gde sam tražio samo parcijalni refund koliko košta samo taj daljinac... par dana dok se Ali nije umešao i prekinuo ga u moju korist (imam Diamond status pa idem na brzu traku za rešavanje svih problema).
Tako da je moja lična preporuka da se na reč ne radi ništa, a i zašto bi kada postoje sasvim korektna Ali pravila, nek ih samo ispoštuju i mirna Danska.
Ako sam te dobro razumeo ovakav (https://www.aliexpress.com/item/NI5L-New-XLR-3-Pin-Female-to-Right-Angle-1-8-XLR3F-to-Right-angle-3/32751286912.html?spm=2114.search0104.3.16.tNcvl5&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10152_10 065_10151_10344_10068_10342_10343_10059_10340_1031 4_10341_10534_100031_10084_10604_10083_10103_10613 _10307_10615_10614_10142,searchweb201603_32,ppcSwi tch_2&algo_expid=73179242-469a-4af5-8efe-747d9badd26b-2&algo_pvid=73179242-469a-4af5-8efe-747d9badd26b&priceBeautifyAB=0)kabal bi dao balansiran signal?
Recimo ako bih povezao Sabaj Da3 sa aktivnim monitorima, na to sam mislio.
Da3 na balansiranom izlazu koristi 2.5 mm priključak sa 4 pola, i to mora da ide na strani DAC-a, druga strana kabla zavisi šta imaš od konektora na svojim aktivnim zvučnicima. Ako su RCA priključci onda ti treba ovakav (http://www.lunashops.com/images/upload/Image/15-ak240-ampx-2.jpg) kabal. Ako imaš XLR priključke onda ovakav (https://www.dhresource.com/0x0s/f2-albu-g1-M00-4C-28-rBVaGFWLoY6AINQvAAEEk9USrcU444.jpg/3-5mm-silver-plated-trrs-re-zero-balanced.jpg).
Realno je taj balansirani izlaz koristan samo ako ti monitori, tj. pojačalo u njima podržavaju balansiranu vezu i ima ugrađeno kolo za common mode rejection. I ako imaju balansirane ulaze skoro sigurno će biti XLR tip konektora. Ako na zvučnicima ima samo jedan par ulaza i oni su RCA to su verovatno nebalansirani... njima neće da smeta ovaj tip veze ali neće ni da služi ničemu pametnom jer džaba si vodio 4 žice i posebne negativne vodove sve do ulaza u zvučnike/pojačalo kada ih ono tu spoji u jednu tačku bez odstranjivanja šuma (što je cela poenta balansirane veze) i ti opet dobiješ istu stvar kao na klasičnom 3.5 mm džeku.
Hvala Aibo, verujem da tvoji muzički saveti koriste ostalim audiofilima :tapsh:
Ahem, moji monitori (Tanoy Reveal 502) imaju nebalansirani RCA koji koristim, ali i balansirani XLR koji ne korisitim. Zanimalo me da li bi kupovinom ovakvog Sajbana dobio nešto u odnosu na Fiio Taishan koji već imam..
Bonus pitanje, (mali off ako nije problem), da li su skuplji DAC-ovi tipa Cambridge audio Dacmagic u stanju da razlikuju balansirani i nebalansirani signal, dakle šta bi bilo kada bi 2 nezavisna izvora (recimo PC i gramofon) istovremeno povezao na Tanoy preko DAC? Da li bi DAC utišavao prethodni signal ili kako već?
Ili uzmi Sajban Da3 za primer, isto ima 2 izlaza balansirani i nebalansirani.
Taishan ima preklopnik (switch) dakle ne može istovremeno i koaksijalni i optički ulaz, ovi skuplji to valjda mogu ili grešim.
Ne mogu istovremeno više izvora ni skuplji, imaju Source Select isto kao tvoj, svi DAC-ovi tako funkcionišu.
Što se tiče izlaza obično može bez problema da se zakači više pojačala ili aktivnih zvučnika. Oni imaju visoku ulaznu impedansu koja se meri u desetinama ili stotinama kilo-oma (što veća to lakše DAC-u) pa su vrlo malo opterećenja za DAC (mnogo manje od slušalica). Tako da će DAC verovatno bez problema poslati zvuk i na balansirane i nebalansirane izlaze istovremeno, pa možeš da poteraš još jedan par aktivnih zvučnika ako ti treba. A ako nekome baš treba može slobodno da razvodi sa jednog DAC izlaza na više pojačala, znam da deluje čudno ali 10 prosečnih pojačala su sva zajedno i dalje manje opterećenje od bilo kojih slušalica. :)
Inače, pošto nisam čuo ni Taishan ni Da3, stvarno ne znam da li bi vredelo doplate i kako koji zvuči. Na papiru je Da3 bolji ali da li bi se to čulo kod tebe i da li vredi doplate je već drugo pitanje.
Verujem da bi bilo primetne razlike u korist Da3, ipak je to uređaj sa znatno novijim i moćnijim DAC čipom, tj. dva komada.
Hah razočaran sam, znači može više izlaza istovrmeno, ali ne može više ulaza. Znači svaki izvor mora imati svoj DAC, jasno. :a_whistli
Jedino mi ostaje mikseta tipa Yamaha AG03, ovi uređaji valjda mogu više signala istovremeno (to ima je funkcija), e sad dal je pametno koristiti miksetu kao DAC to je drugo pitanje.
Još jedan utisak o onom DAC-u od 10e:
Stigao mi danas DAC.
Znao sam da ce biti bolji zvuk od integruse ali ne da ce biti izrazito bolji.
Kod mene vec na 50% snage kao integrusa na skoro 100% kako na jeftinim no name sluskama tako i na kvalitetnijim Sony.
Izrazita razlika u kvalitetu zvuka se primecuje na budget sluskama, dok Sony nadoknadjuje dosta toga preko BT konekcije, jedva je za nijansu slabiji kvalitet bez DAC, mislio sam da ce biti obrnuto sa sluskama...
Ocekivano cist zvuk, Win 10 u momentu prepoznao i sve sam odradio.
Sve u svemu za 10e super stvarcica
Još malo o IDEA-i:
Nisam bas stigao da mu se posvetim koliko sam zeleo usled brojnih obaveza, ali sve u svemu zadovoljan sam. Zvuk mi je nekako prijatniji i prirodniji nego sto je bio sa SMSL M3. Probao sam i par DSD albuma, ali nazalost ne cujem nikakvu bitniju razliku u odnosu na kvalitetniji FLAC (24bit/96kHz). Mozda bi trebalo da se proba na nekom kvalitetnijem ozvucenju od K550.
Za razliku od M3 koji ne zahteva dodatne drajvere, za IDEA je na Windows-u potrebno instalirati XMOS drajver koji se skida sa SMSL sajta (nista komplikovano), dok na MacOS sistemu radi plug-and-play.
Idea na kućnom pragu za 11 dana od narudžbine. :) DAC je manji od prosečnog USB fleša a i lakši. Instalirao XMOS drajvere i sve proradi iz prve bez i najmanje greške. DSD radi lepo mada ne čujem praktično nikakvu razliku u odnosu na 24/96 PCM, sem ako je namerno ne naprave u masteru što je redovna praksa.
Zvuk je vrlo detaljan i na malo svetlijoj strani ali nije oštar ni naporan već naprotiv vrlo lagan za slušanje. Zvučna scena široka, diše lepo, ništa nije nabacano, čuje se što kažu vazduh i atmosfera na dobrim snimcima. Bas precizan i mekan. Sve u svemu otvoren, detaljan a prijatan zvuk.
https://farm5.staticflickr.com/4667/39897650751_023a7db476.jpg (https://flic.kr/p/23MBTyc) https://farm5.staticflickr.com/4763/28116598599_6e24096539.jpg (https://flic.kr/p/JQyVcn) https://farm5.staticflickr.com/4750/39897651311_e2efbaa93d.jpg (https://flic.kr/p/23MBTHR)
A sada neizbežan kleš sa mojim trenutnim šampionom HRT microStreamer-om jer biram koji ostaje u sistemu. Detalji su rame uz rame, širina scene isto, Idea ređa zvuke u jednu ravan pa su neki detalji čak i malo čujniji, HRT ih više ređa po dubini i nekako je muzikalniji... barem je tako za moj ukus i u mom sistemu, da ne ulazim da li je to potpis SABRE vs Burr-Brown čipa ili šta već. Ono gde HRT bez sumnje dobija je da se spušta niže sa basom i to daje neku potporu svim zvucima da deluju opipljivije. Druga stvar je da ima veću dinamiku zvuka i u stanju je da bude življi i uzbuljiviji, što kažu da uvuče slušaocia i natera ga da cupka u ritmu. Sa slušalicama opet slična stvar, Idea radi lepo i vrlo detaljno, HRT radi isto to samo sa još više snage i autoriteta. Dakle microStreamer što se mene tiče ponovo izlazi kao pobednik i za sada ne ide nikuda.
Ali Idea je sama na svome jako fin DAC bez ijedne ružne strane. Ko prvi put kupuje DAC ovo bi bila sasvim fina varijanta, samo ga ne bih stavljao u već svetle sisteme da se ne prevagne previše.
Zakačio sam Ideu na svoj Xiaomi Redmi 3 i tu je ispao pravi boom. Zvuk na Beyerdynamics DTX 41 iE je odličan. Pre svega je mnogo detaljniji i širi tj. baca mnogo bolju i otvoreniju stereo sliku... što kažu čuješ stvari koje do tada nisi znao da postoje na snimku. A bas koji direktno sa telefona hoće da dominira i mulja je ovako mnogo brži i prijatniji. Na kraju sam završio slušajući dosta muzike jer mi je prosto prijalo.
Pogodnost uz telefon je što je DAC tako mali i lagan da mi se čini da je metalni Lumberg džek na slušalicama teži. :) Mana je da kada se prvi put prikači na telefon čuje se neko kliktanje samo, onda se izvuče i ponovo ušteka da bi proradio, nije neki veliki problem ali da pomenem. Volume dugmići uredno rade a još jedan lepo promišljen detalj je i to što se svaki put kada se skine pa ponovo priključi na USB glasnoća resetuje na neki umeren nivo, tako ne može da dođe do nekih neprijatnih situacija za uši.
Edit:
A sad nešto malo čudno :) moj lični doprinos večitim zidovima teksta o detaljima, trodimenzionalnosti, pozadinskoj tami... Pošto volim crtanje, nekako mi se u glavi stvorila ova analogija. Ako ste nekada gledali kako se crtež stvara od nule pa mu se polako dodaje sve više i više dok ne postane pun detalja... a onda kada bi već mogao da bude gotov dođe još jedna finalna glazura da te oduva. Ovako ja to otprilike čujem u svojoj glavi.
Ima li sta jeftino od DAC-ova a da valja za nas smrtnike? Imam intrgrusu Realtek® ALC898, sa ugradjenim "GIGABYTE AMP-UP Audio technology".. Ploca iz potpisa.
Pa jedino FX-Audio X3 ili M-audio Audiophile USB ako ti nije bitna podrška za Win10, pošto koliko vidim nekima radi a nekima ne na tom OS-u.
Pojavio se i Sabaj Da3 za 115e na KP-u.
Hmm, bacicu pogled. Nije mi bitna podrska za Windows, koristim GNU+Linux. U svakom slucaju, hvala :)
Pojavio se i Sabaj Da3 za 115e na KP-u.
Taman ko sa carinom sa Ali-ja.
Trebalo bi da M-Audio može da radi pod Linuxom, ali nisam istraživao.
U svakom slučaju dao bih joj/mu prednost u odnosu na X3, verujem da je zvučno ipak iznad.
Još jedan kandidat do stotke:
https://it.aliexpress.com/item/New-products-shelves-TOPPING-D10-is-a-USB-DAC-with-Line-out-Optical-and-Coaxial-output/32853779639.html?spm=a2g0y.10010108.1000016.1.2c68 31eaFLD0OF&isOrigTitle=true
Behringer UMC204HD
https://audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/budget-dac-review-behringer-umc204hd.1658/
Sabaj Da2 je 85e na KP-u.
I još jedan ala Speaka sa Conrad.de koga tamo više nema za 10e (a ni za 30):
https://www.amazon.com/XtremPro-Portable-USB-Headphone-Amplifier/dp/B01FQHBDI4
Mogu da potvrdim da su Sabaj Da2 i Idea potpuno isti uređaji sa identičnim zvukom. Ja ih ni najmanje ne razlikujem a ni komp očigledo, ištekaš jedan i uštekaš drugi... sve nastavi kao da se ništa nije desilo. Razlika u ceni je sada manja nego kada su se pojavili ali svejedno zašto bacati i 10€.
Svoju Ideu sam inače prosledio dalje, samo sam čekao da stigne Da2 zbog poređenja. Da2 je nažalost dobio full tretman carina+pdv pa je izašao više nego što sam se nadao.
Hteo sam da isprobam i Da1 primarno za telefon ali njega više nema niti će se ikada ponovo proizvoditi, to mi je lik rekao preko poruka na njihovom official store-u, kaže gotova je proizvodnja. Naručio sam zato SMSL X4. Vidim da je pločica unutra jako slična sa Ideom/Da2, napajanje slično itd... samo je čip Cirrus umesto Sabre i mislim da tu nastaje sva razlika u ceni, pa me zanima da čujem zvučnu razliku. Čini mi se da bi mogao da bude pozitivno iznenađenje za takoreći smešan novac, pogotovo za telefon i slušalice jer ima snažniji izlaz.
WM8524G je više Wolfson.:)
Nije mi taj detalj najjasniji iskreno. Video sam da se pominje kao Wolfson ali u opisu po Aliju uglavnom stoji Cirrus i kada search m-ujem WM8524G dobijem Cirrus Logic sajt. Da nije Cirrus kupio Wolfson... Čini mi se da se desilo nešto tako pre koju godinu. Mrzi me sada da guglam sa telefona.
Stigao, neki osnovni utisci su da nije jednako detaljan kao Idea niti ima tu stereo širinu, a ima i naduveniji bas (ne dublji samo naduveniji). Na pojačalu i zvučnicima sam ga zadržao svega par minuta... Dobra stvar je da ima jasno više snage za slušalice. Kada ih prikačiš oni se uvek resetuju na 50% volume-a i na toj tački je X4 već čujno glasniji.
Kao dodatak za Redmi je OK jer svira čistije i življe od njega čak i sa in-ear slušalicama, kontam da bi sa većim i žednijim slušalicama razlika još porasla ali nemam ništa trenutno kod sebe za test.
Trenutna namena mu je da ostane devojci koja je krajnje nezahtevna po pitanju telefona ali izbirljiva po pitanju zvuka pa je uvek muka zameniti joj telefon kada stari crkne (sada sluša neki iPhone 3GS u poluraspadu). A i bolje se zvučno slaže sa njenim Sennheiser-kama koje imaju odličnu sredinu a utegnut bas nego sa mojim slušalicama koje kao i DAC imaju napucan bas a malo povučenu sredinu.
Preksinoć mi je stigao Da3 naručen za brata pa sam iskoristio priliku da ga isprobam. Ja nemam balansirane ulaze pa je išao na klasičan izlaz. DAC je značajno teži od svih ovih drugih pomenutih. Sviđa mi se što može da se našteluje automatsko isključivanje ekrana kada se ne koriste komande. Ima i neka 3 filtera zvuka ali ja ne čujem razliku među njima. Sve u svemu lepo parče hardvera nema šta.
Zvuk je po karakteru dobro izbalansiran i detaljan ali sa čujno više mesa od Da2/Idea, bas kopa dublje a i sredina ima više energije... iako je isti čip u pitanju sam uređaj je očigledno bolje izveden. U direktnom poređenju microStreamer i dalje ima nešto tečniji i puniji zvuk, ali je ovog puta mnogo ravnopravnija borba, da kažem zvuk grubo u istoj klasi. Na površno slušanje bi ga neko pre pomešao sa microStreamer-om nego sa Da2. Recimo, po sećanju, prilično sam siguran da bi Da3 odneo pobedu nad onim prvim DragonFly v1.0 koji sam imao.
Ja za neko vreme stajem sa eksperimentisanjem. Ovu su stvarno dobri DAC-ovi, krcati su funkcijama i zvuče odlično za traženi novac. Ovi enormno visoki bitrate-ovi i DSD su ipak samo marketing na uređajima koji ne mogu da dostignu zvuk HRT-a iz 2013-te. Jeste on i dalje skuplji od njih i Da3 mu je već jako blizu... ali poenta je da bi se po papiru očekivalo da ga oba prosto pregaze a nije tako.
:aplauz: Mnogo znače ovakva direktna poređenja.
Što se DSD-a tiče, kažu da je za čujnu (bolje reći osetnu, primetnu) razliku potrebno imati zvučnike (ili slušalice) sa super tweeter-ima (ribbon-ima) ...
Uzeo sam HD681 Evo i oseća se da Realtek na matičnoj ne može da isporuči dovoljno snage slušalicama. Šta bi bilo najpovoljnije rešenje koje može da vozi ove slušalice kako valja? Nisu one nešto posebno i samo mi treba neki ok amp ili šta već da može da ih vozi barem 20-30% glasnije nego što su sada.
EDIT: Na max volume su i dalje tihe i kod pesama sa izraženim basom se tada javlja distorzija. Kapiram da je Realtekova kartica slaba ali šta dođavola?!
Takođe, moj Redmi Note 4 vozi ove slušalice bolje nego ova integruša, stvarno mi nije jasno?
EDIT2: SMSL X4 možda? Jeftin je a kontam da je svetlosnu godinu ispred Realteka.
Za njega je Aibo napisao da ima izraženiji bas, što u kombinaciji sa 681 EVO koje i same imaju malo jači ne bi dalo dobre rezultate najverovatnije. Treba ti nešto neutralnije, možda malo skuplji FX Audio X3 ... Ili X4 pa da softverski malo smanjiš bas.
Nije ništa čudno što RN4 bolje vozi te slušalice, jednostavno mu je bolji audio izlaz. Da si ih bocnuo u LG V20/30 tek tu bi bio doživljaj.:)
Ma meni prosto neverovatno da se Realtek prosto guši i grca... Videću onda X3/X4.
A da uzmem neku zvučnu? Tipa Xonar DGX?
Koje alternative imam do 30-50e jer mi trebaju dva komada i ne mogu više da se isprsim.
Zašto da ne, bila bi sasvim dovoljna za te slušalice.
Alternative mogu biti Xonar U3/U5 ili AE, noviji model zvučne za koju nema nekih testova.
Xonar U3 je 29e kod fante, to ću da uzmem 2 komada i to je to. Hvala ljudi.
Javi utiske kad stignu, verujem da ćeš biti zadovoljan.
Javi utiske. Ja sam imao HD681 bez evo i slična je priča, na integruši se muči. Na DACu je druga pesma bila. Dobre su to sluške, trebalo bi jasno da se čuje kad je bolja zvučna.
Imam neke radove po zgradi u poslednje vreme, drče pola leta već i smetaju mi da koristim hifi, pa mi žao što sam dao svoje sluške. Gledam sad opet da nabavim nešto slično, mada sam bacio oko na ISK HP 580 ovog puta.
Javljam. Ne nadam se ne znam kakvom otkrovenju niti ekstremno glasnom zvuku ali na nekih 60-70% volumea da bude pristojno glasno i, najvažnije, jasno i čisto.
@Picard
Možda bi i trebalo zbog ovog burgijanja ali mi obično manje prija zvuk zatvorenih. Mada sam svakako otvoren za predloge.
Razmotriću, sviđa mi se kako izgleda materijal za jastučiće, verovatno je prijatnije na duže staze. Gledao sam i HP-680, one mi deluju baš samo kao zatvorene 580. Mnogo izbora ima. :)
HF2010 su otvorene. Možda bi dozvolili da se probaju slušalice u radnji ...
DiNDiNBrE
25.7.2018, 16:19
Meni se 681 EVO cuju pristojno cak i na telefonu (Nokia 5, a ona ima nesto slabiji izlaz), bolje nego na integrisanoj na kompu. Sto je jako zanimljivo zapravo.
Zašto vas to čudi, pa integrisane su 99% težak krš. Možda se za one sa ALC898 i sada novim ALC1220(A) na pločama od preko 100-120e može reći da su OK ...
DiNDiNBrE
25.7.2018, 16:25
Pa ne znam, na integrisanoj sam ih slusao dva dana i razocarao se, mislio da je do slusalica. Tek kad sam uzeo X-Fi Titanium sam skapirao koliko sam pogresio i koliko su dobre slusalice :rolleyes:
Pa klasika, integrisane su tu tek da se nešto čuje ...
Javljam. Ne nadam se ne znam kakvom otkrovenju niti ekstremno glasnom zvuku ali na nekih 60-70% volumea da bude pristojno glasno i, najvažnije, jasno i čisto.
Stigli?
Jok, Fanta nabavio valjda ali šalje tek u čet/pet pa ćemo da vidimo. Javljam čim isprobam.
Imaš na ovom forumu temu o tome kako te slušalice (HD681 EVO) pretvoriš u monstruma - https://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=88330 Detaljna uputstva i utisci i ovde: http://rockgrotto.proboards.com/thread/4769/superlux-hd-681-modifications?ixzz2QvLK3SI0=undefined
Doduše, ovo nije originalno pisano za EVO model, ali kapiram da nema nikakve razlike i da i njima donosi značajno unapređenje.
A postoji i jedan jednostavan način koji će doneti znatno poboljšanje - sa dva prsta izvadiš sunđere iz drajvera. Prodisaće, izgubiće se mutan zvuk koji postoji dok su sunđeri tu, bas će biti bolji i oštriji... Baš primetna razlika. I obavezno stavi velurske padove.
EVO nema problem sa viškom visokih koliko znam.
Sundjer malo menja zvucnu sliku. A sto se visokih tice, to zavisi od pesme uglavnom. Gde nema izrazenih visokih cuju se malo izrazenije, a gde je bilo malo vise visokih cuju se izrazenije dosta, pogotovo kod vokala, ali nisu dosadni. Basa imaju dovoljno, ali ja volim da ga dodam jos malo posto sviram bas gitaru, da bi lakse zapamtio bas linije jer pesme uglavnom skidam na sluh...
EVO nema problem sa viškom visokih koliko znam.
Nema, ali filter i ta caka sa sunđerom svakako znače i za ostale komponente zvuka.
Imaš na ovom forumu temu o tome kako te slušalice (HD681 EVO) pretvoriš u monstruma - https://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=88330 Detaljna uputstva i utisci i ovde: http://rockgrotto.proboards.com/thread/4769/superlux-hd-681-modifications?ixzz2QvLK3SI0=undefined
Doduše, ovo nije originalno pisano za EVO model, ali kapiram da nema nikakve razlike i da i njima donosi značajno unapređenje.
A postoji i jedan jednostavan način koji će doneti znatno poboljšanje - sa dva prsta izvadiš sunđere iz drajvera. Prodisaće, izgubiće se mutan zvuk koji postoji dok su sunđeri tu, bas će biti bolji i oštriji... Baš primetna razlika. I obavezno stavi velurske padove.
Velurske sam stavio odmah a te sunđere nisam hteo da vadim... Videću kad stigne Xonar kako se ponašaju sa i bez tih sunđera.
Što se hardkor modovanja tiče - možda nekada kasnije ako se baš smorim i nemam šta da radim :)
Jok, Fanta nabavio valjda ali šalje tek u čet/pet pa ćemo da vidimo. Javljam čim isprobam.
Fanta se nešto ispalio i javio mi da šalje tek u ponedeljak... Slušalice sede na stolu već 10 dana a ja tiho cvilim.
Pa sunđere lako vratiš, to je baš malo posla, čini mi se. :)
Stigli Xonari :D Javljam utiske večeras, mada i nemam neku referentnu tačku jer nikada nisam imao ništa od kvalitetne audio opreme ali eto moći ću da uporedim Redmi Note 4, Realtek integrušu i Xonar i pored toga mogu da vidim i kako zvuče Xiaomi Hybrid na Xonaru u poređenju sa ostalim uređajima. Sennheiser HD201 je otišao u večna lovišta skoro, nažalost.
Ako kojim slučajem stignem isprobaću ga i na telefonu preko OTG kabla. Ali uređaj definitivno nije dovoljno minijaturan da bude lako portabilan osim ako se radi o laptopu koji se ionako nosi u torbi/rancu.
EDIT: Biće full review u podforumu za recenzije kad budem mogao da definišem tačno koliko sam zadovoljan celom kombinacijom, teško je na keca.
Kratak review. Ako bih subjektivno morao da ocenim izvore zvuka koje sada imam u kući u odnosu na to kakav zvuk čujem na HD681 Evo to bi otprilike išlo ovako:
Realtek 2/10
Redmi Note 4 4/10
Xonar U3 8/10
Zadovoljan sam i slušalicama i zvučnom.
HD681 Evo
Slušalice su odlične za ovaj novac, bas je pun i mekan ali kad odvrnem preko 85% imam utisak da snaga basa ne može da isprati snagu koju dobiju visoki i mid tonovi koji su inače kristalno jasni. Zvuk je topao i generalno relativno "ravan" osim malo izraženijeg basa ali meni to ne smeta nimalo, štaviše suprotno. Za sada mi se čini da su sluške malo "mutne" kada su u pitanju frekvencije između low i mid ali to ću tek da testiram.
Sve u svemu za sluške:
- bass 8/10 zbog toga što ne može da isprati na max volume mid i high tonove (koji su glasni onoliko koliko snage može da im isporuči Xonar) i ostaje na nivou na kom je bio na ~85% snage (osim ako ja ne tripujem)
- mid i high 9/10
- soundstage 8/10 ali treba tek da testiram detaljnije
Opšti utisak 8/10 koštale su 5280 dinara i slušao sam razne slušalice od 3-4-5k dinara i nijedne ne mogu da priđu ovima a ocenu im umanjuje samo činjenica da me nisu potpuno oduvale s nogu što je sasvim realno. Price-performance je 10/10 jer za bolje slušalice u ovom cenovnom rangu ne znam.
Slušao sam house, trap, akustiku, klasiku, drum and bass, metal. Biće još testiranja.
Xonar:
U3 daje dobar signal, nema nikakvog pozadinskog šuštanja i ugrađeni amp radi posao toliko dobro da me na max setovanju glava zaboli od snage zvuka - ima tri setovanja: do 32 oma, 32-64 oma, 64+ oma, ja držim na srednjem (HD681 Evo deklarisan na 32 oma) iako se slušalice bez problema "voze" i na maks setovanju na 100% snage.
Efekti koji mogu da se aktiviraju su prilično dobri (8 channel zvuk sa Dolby Headphones za bolji sound positioning kod igara se ističe kao dobro odrađen efekat) a sam control panel je vrlo prost.
Mic input sa jeftinim Genius mikrofonom je 2x glasniji i dosta jasniji u odnosu na integrušu.
Za 30e ovaj upgrade se isplati svakome ko ima iole dobre slušalice.
Probao sam i Xiaomi Hybrid na U3, slušalice su se prosto otvorile i zvuče neverovatno za in-ear model od 20 eura.
Nisi probao fazon sa sunđerima? Otvoriće ti se basovi i nestaće taj osećaj mutnog zvuka, videćeš, tj. čućeš.
Zaboravio sam, skidam ih večeras pa javljam.
To otprilike kao mrežice za zvučnike... Mogu da tvrde koliko hoće da je uticaj minimalan, meni se zvuk zamuti sa njima. Zato ih stavljam samo kada dolaze neka deca u kuću.
BTW, meni stigle ISK HP 580, onako na sećanje to je taj zvuk kao HD681 a i izrada slična, mada su malo lepše za moj ukus i udobniji su im jastučići. Nisu nešto zahtevne, rade OK i na Redmi 3 samo ne može mnogo glasno.
Ontopic, bio sam kod brata koji fura SMSL X4 (ja sam mu naručio zajedno sa svojim) sa nekim Onkyo pojačalcem i mislim Yamaha zvučnicima... nije nešto sistem ali je realnije okruženje za ovako jeftin DAC od mog. I kod njega stvarno sasvim fino radi. Ima i Audigy 2 ZS koja zvuči ravno i dosadno u poređenju, prebaci na X4 i odmah mu unese neki Boogie u zvuk da možeš da cupkaš nogom.
Meni je ovde bio cilj da napravim neku entry-level konfiguraciju za zvuk za malo para i odlično sam prošao za ~75e po mom mišljenju. Kad budem imao keša za aktivne monitore tada idem i na ozbiljan DAC itd.
Sknuo sam sunđere ispod padova i zvuk se stvarno otvorio u tom delu gde je bio mutniji mada mi deluje kao da su high tonovi sada osetno izraženiji nego ranije. U svakom slučaju poboljšanje, hvala na savetu!
@Doktor Kakve su ti 681 Evo po pitanju udobnosti na headband delu, kod obicnih 681 je ravna ta plastika sto sam video sa slika a kod ove verzije mi se cini da vidim kao neke izbocine i traka mi deluje gore drugacije pa me interesuje . Ne pitam radi sebe nego ovako cisto.
Skroz su okej. Headband je samopodesiv i odlično nalegne na glavu.
Jedino što mi malo jače stežu uši ali em su nove em sam ja glavat tako da kontam kad se malo olabave od nošenja biće skroz kul. Na uši naležu odlično.
Sknuo sam sunđere ispod padova i zvuk se stvarno otvorio u tom delu gde je bio mutniji mada mi deluje kao da su high tonovi sada osetno izraženiji nego ranije. U svakom slučaju poboljšanje, hvala na savetu!
Ništa, uživaj. :) I meni je bilo iznenađenje koliko tako mala promena može da donese.
Topping D30 je još jedan vrlo hvaljen DAC koji košta 120$.
Potvrđujem. :)
Stigao mi je u petak i planirao sam da se javim ovde. Duel sa HRT-om je bio kratak i u korist D30 koji je trajno ostao na polici. Sviđa mi se što ima i optički ulaz pa sam već naručio kabal da ga spojim sa TV-om (HBO, Netflix... svi imaju visok kvalitet zvuka pa za filomve će vredeti). Nema izlaz za slušalice zato ali šta je tu je. Pakuju ga u prilično velikoj kutiji pa je zakačio kompletan tretman carine od ~32 €.
Zvuk je stvarno dobar, energičan, pun detalja lepo raslojenih u širok stereo. Definitivno je na utegnutoj strani pa ako recimo neko voli malo basom i mid-basom podebljan zvuk možda mu ne bude po volji. Da ne bude zabune nije bas plitak, kopa dublje od svih što sam kroz temu pominjao (samo HRT ide jednako duboko) ali je brz i disciplinovan pa u prvom mahu deluje kao da ga malo fali. Dinamika zvuka, npr. kad se naglo okine žica i sl. je veća nego kod ostalih DAC-ova koje sam ja imao priliku da čujem tako da zvuči prilično uzbudljivo. Pa kome ne treba izlaz za slušalice ima moju toplu preporuku.
Opa, ovo je bilo najbrže testiranje DAC-a nakon pominjanja u temi.:D Ovo dokazuje tezu da zvuk mnogo zavisi od onoga što okružuje DAC čip koji je u ovom slučaju prilično star, ali mu to očigledno ne smeta da zasija i danas. Isti je i u Marantz-u PM6006 recimo.
Mislio sam da sam pomenuo kada sam naručio ali sad gledam unazad i nisam očigledno. Inače stigao je za samo 9 dana, još interkonekt kabal nisam bio spremio. :D
Posle nekog vremena mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan U3 + HD681 Evo kombinacijom. Skontao sam kad sam nakon nekoliko dana slušanja muzike samo na toj kombinaciji ubo Xiaomi bubice u RN4 i hteo da probušim sebi bubne opne koliko je zvuku falilo energije i čistoće iako sam prethodno tim bubicama na tom telefonu bio prilično zadovoljan.
Sasvim dobar kombo, zvučna daleko iznad bilo koje integruše i sluške su iznad bilo kog krša koje drugi brendovi prodaju za te pare.
Tako je to sa konja na magarca. :) Šteta samo što se mnogi učesnici ovakvih tema po forumima prave da su slušali nešto što nisu pa daju neke potpuno neistinite izjave i zbunjuju ljude koji bi da ulože u bolje slušalice/zvučne karte/DAC-ove. Ja sam više puta prokomentarisao za Xiaomi Hybrid da vredi svojih 15-ak € i to je to, zvuk nakon nečeg boljeg je baš takav kakvim si ga ti opisao... a htedoše me na lomaču.
Gledam po nekim drugim forumima kako se igraju sa onim KZ slušalicama, promene po 3,4,5 modela tražeći kao neki odgovarajući balans. Mislio sam napravili kinezi neku revoluciju, poslušao više kom (ZS3, ES3 i ZS5) i da imam energije za veće forume, najiskreniji savet bih im dao da batale te igračke i skupe pa daju 40-50€ na nešto normalno, da čuju šta je pravi zvuk. Ovako se igraju sa fabričkim presetima - manje basa, više basa, visoki pršte manje ili više... ali suštinski ni jedan taj model ne preskače vrednost zvuka od 15€. Sve je to manje ili više natrpano, nedinamično, glasovi nemaju prirodnost...
Inače, za kraj jedna najava u slici. :D Stižu utisci uskoro, da ne budu zbrzani.
https://farm2.staticflickr.com/1865/42367825950_11bab5fba2_z.jpg (https://flic.kr/p/27xUbzL)DSC_3742 (https://flic.kr/p/27xUbzL)
Ma kad se skrpim u neko dogledno vreme planiram da uđem u amatersko produciranje muzike za svoju dušu i uložiću tada u ozbiljan DAC, pojačalo i monitore, samo kad dođe vreme za to.
Kad se jednom navikneš na dobro, posebno što se zvuka tiče, nema nazad. I pare samo lete.
@Aibo: šta, planiraš i Topping D10 ili ... ?
To je slika kod mene, sluša se već. Samo želim da ga uporedim sa još ponečim pa ću da podelim mišljenje. Preliminarno, dobra sprava i lepo zvuči ali D30 je bolji.
Skupljam energiju da uradim i neke YT opise... i nadam se da taj hobi sa vremenom postane redovan kako bude novih zanimljivih modela ali otom potom. :)
Ne znam da li bi imalo neke svrhe probati D10 kao USB-to-SPDIF konvertor.
Možda bi bilo od koristi nekome ko već ima jako dobar stariji DAC bez USB pa da mu prosledi. Mada skoro sve matične imaju interni 3-pinski SPDIF interfejs pa ovakva stvarčica obezbeđuje potrebne izlaze na PC-u - https://www.aliexpress.com/item/SPDIF-RCA-Out-Motherboard-Cable-Bracket-Plate-Cable-Bracket-for-ASUS-MSI-ECS-free-shipping/32612766897.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.23ae2e0exBT 0vP
Iznenadio sam se kada sam video da i moja uboga H110 ima ovaj interfejs, probaću da li ima neke razlike jer se često pominje da SPDIF zvuči superiornije od USB.
Luka Filipovic
22.8.2018, 5:54
Ulecem u ovu temu malo nepozvan, ali treba mi preporuka za neku zvucnu karticu ili samo DAC. Imam sistem sacinjen od matorog technicsa su 8080 (https://www.hifiengine.com/manual_library/technics/su-8080.shtml) i tannoy mercury m4 (https://www.hifidatabase.com/Detailed/Tannoy_Mercury_m4_4822.php). S obzirom da me je mp3 razmazio i hocu da pravim poduze playliste, a ne da menjam diskove svako malo resio sam da povezem taj sistem sa kompom. Za sad je povezan na integrisanu na maticnu iz profila i kvalitet zvuka je logicno daleko losiji nego kada pustim preko cda ili ploce.
Koliko para je potrebno uloziti, a da nije bogatstvo, za neki pristojan zvuk?
Zavisi koliko si otprilike imao na umu da potrošiš. Kao neka najjeftinija a sasvim solidna varijanta u odnosu na integrisanu je zvučna Creative Audigy 2ZS, 4 itd. mada za to treba imati PCI port što sve ređe imaju nove ploče ali ako ti je ta iz profila onda imaš 3 kom. Trebalo bi da ih ima za 10-ak € polovnih po oglasima.
Nikada nisam čuo ove Asus Xonar DS i sl. ali bi trebalo da su još bolje navodno, vidim ima za ~2000 din.
Što se DAC-ova tiče, tu negde od 30-ak € kreću ovi najjeftiniji poput Asus U3 kog je doctor kupio i SMSL X4 pa odatle malo skuplje FX-audio, Sabaj, Topping... Puno izbora ima a realno, što više se ispružiš to bolji zvuk naravno a rekao bih da ti je sistem dovoljno dobar da se čuje kvalitetniji DAC.
Luka Filipovic
22.8.2018, 12:19
Nije problem i do 50e ako stvarno toliko utice na kvalitet.
Nikad nisam imao prilike da isprobam nista slicno.
Kako sam ja zamislio, taj odnos kvalitet-cena kod audiofilske opreme (a i kod mnogo cega drugog) je nesto kao logaritamska funkcija, u nekom trenutku se za veliku razliku u ceni dobija manja razlika kvaliteta zvuka.
Pa bih voleo da ubodem neki rang gde je najisplativije za jednog prosecnog ljubitelja muzike.
Naravno jurio bih i polovno, pogotovo sto mogu da donesem iz Amerike nesto sa ebaya.
Kod ovih DACova nabrojanih u ovoj temi me buni sto oni uglavnom imaju pojacavac za slusalice na izlazu, a koliko vidim meni treba nesto sto ce na izlazu da daje line level napon (https://en.wikipedia.org/wiki/Line_level).
Voleo bih i da budu RCA cincevi, od 3.5mm bananica se malo jezim :D.
Ovi što imaju jedan 3.5 mm izlaz automatski prepoznaju da li su prikačene slušalice ili pojačalo pa oko toga nema da brineš. Ja sam lično sve do skoro koristio te male USB dongle-ove sa 3.5mm izlazima i nikakvih problema nije bilo, samo da im ne stavljaš baš onaj kablić od 150din sa pijace između njih i pojačala.
Kod nas do 50€, sa RCA izlazima, nisam siguran da ima nešto dobro. Pretraživao sam sada malo e-bay ali ni tu nije neki izbor trenutno. Možda je ipak najbolje probati neku solidnu zvučnu kartu poput M-Audio Audiphile 2496 koja ima RCA izlaze.
Što se tiče toga koliko utiče na zvuk, pa dosta ako je ostatak sistema dovoljno dobar. Ipak ta logaritamska funkcija još uvek ne važi u ovoj ceni o kojoj pričamo.
Ne može do 50e da se mnogo bira u smislu da treba da ima RCA izlaze i sl.
Xonar DS/DSX/D1/DX/AE, s obzirom da imaš i PCI slotove na ploči i ako ne planiraš da menjaš platformu uskoro onda i karte sa takvim konektorom dolaze u obzir.
Ili dodaj 10e za FX-Audio X3. Ne vidim smisao kupovine nečega između.
Ni na Ebay ne vidim ništa interesantno do te sume.
Evo ja da javim malo detljnije utiske o Topping D10. Prvo je naleteo na starijeg brata D30 i nisu na istom nivou jer D10 ne može da postinge istu detaljnost, svi zvuci su malo stopljeniji međusobno i malo manje živahni. Čitkao sam malo strane forume i vidim da neki navodno ne primećuju razliku između D10 i D30 pa ih svode na različite konekcije... ne znam na čemu su slušali ali to prosto nije tačno, razlika je sasvim jasno čujna.
Sa druge strane D10 je potpuno rame uz rame sa HRT-om... bez pobednika. D10 je malo više analitičan, otvoreniji i detaljniji u visokim tonovima, dok je HRT malo smireniji u visokim a puniji u basu i glasovima. Da treba da biram ne bih znao za koji da se odlučim, mislim da su DAC-ovi toliko istog nivoa kvaliteta a samo karakterno različiti pa ko šta voli. Moj lični ukus bi ipak prevagnuo na malo topliji zvuk HRT-a koji verovatno potiče od Burr-Brown čipa naspram oštrije zvučećeg Sabre ali eto to je moj ukus i mom sistemu. Sa obzirom da sam HRT platio 190€ a i sada je nov 175... D10 za svojih 80€ je potpun uspeh (troškovi dostave su mi bili samo 760 din). Jedino što nema taj izlaz za slušalice pa da izdominira na svim poljima i za sve potrebe. Nailazio sam opet po stranim forumima da kao SMSL Idea i D10 zvuče isto ali to nije tačno, u istom rangu im je količina detalja ali Idea ipak zvuči tanje i nema težinu basa koju D10 ima.
D10 vs Sabaj Da3 - blisko ali ako je samo za hifi sistem i ne treba izlaz za slušalice, balansirana veza, kontrola jačine zvuka na samom uređaju... moj lični glas ipak ide za D10.
Tako da su topinzi iskreno prebacili moja očekivanja. D10 je lagano nadsvirao Idea/Da2 pa čak po meni i Da3 za nijansu što već nisam očekivao. Za D30 tek nemam reči, ko ima fin sistem i dovoljan budžet (treba računati na veće troškove jer je kutija baš velika) vredi bez ikakve sumnje jer puca od neke sebi jedinstvene energije i širine stereo slike.
Ja kao i uvek puno pišem, a ako neko ima želju da nešto posluša, uporedi sa nečim što ima... uvek možemo da se dogovorimo, ohladimo pivo/sok i malo testiramo. :qliranje:
Dimitry86
29.8.2018, 11:44
Pozdrav,
Pošto se ne razumem i nemam iskustva sa ovom vrstom uredjaja, značila bi mi pomoć.
Da li može preporuka za neki OK preamp/amp/dac koji ima RCA izlaz?
Od ulaza su mi potrebni takodje RCA (za digitalni kontroler kojem bi da pojačam zvuk malo) kao i digitalni ulaz za povezivanje sa LG TV-om koji ima Optical Digital Output.
Budžet do nekih 100€. Može i polovno sa KP, novo sa Alija itd.
Uredjaj će biti povezan na Microlab Solo 6c sistem (koji već ima svoje integrisano pojačalo).
Nešto što sam video na AE: https://www.aliexpress.com/item/XiangSheng-DAC-01A-Top-Luxury-version-USB-XMOS-u8-Coaxial-Optical-HIFI-EXQUIS-decoder-with-op/2044103064.html
Hvala unapred.
Nisam ni viđao toliko često tu kombinaciju DAC-a sa analognim RCA ulazima. Taj što si ti naveo u linku ima sve što ti treba a kakav je sam kvalitet... sumnjam da je iko probao.
Ako koristiš taj digitalni kontroler u tom slučaju će on obavljati DA konverziju i od njegovog kvaliteta će ti zavisiti zvuk a ovaj DAC koji dokupiš samo prosleđuje isti taj signal koji je dobio na izlaz jer to je već konvertovani analogni signal i DAC praktično nema nikakvu funkciju sem da bude prekidač/skretničar tog signala. Kod TV-a je već digitalni signal i u tom slučaju DAC baš radi svoj posao.
Pitanje, da li ti je baš stvarno potreban taj digitalni kontroler da pojačava bilo šta? Jer ako koristiš samo DAC, ti do njega dovučeš digitalni signal kom ne treba nikakvo pojačanje... on ga pretvori u analogni i prosledi tvojim zvučnicima. Jačina signala koju bi Microlab dobili zavisi od visine linijskg izlaza DAC-a u voltima, to može da bude slabije, npr. 1V, 1.2V... Ali ima dosta DAC-ova da se probere koji imaju ~2V i to je već vrlo glasan signal koji stiže u pojačalo/aktivne zvučnike... Jači od toga čak ne bi ni valjalo da bude jer može doći do distorzije. Mnogi ljudi toga nisu svesni ali što je viši taj linijski signal koji ulazi u pojačalo to je manji nivo koliko smemo da odvrnemo potenciometar da ne bi došlo do distorzije, čak je i ovih 2V već više nego što bi trebalo i samo daje privid jačeg zvuka a u realnosti samo smanjuje hod na volume potencimoetru koji smemo da koristimo... ali to je već za neku drugu priču.
Pa ako možeš, pojasni malo zašto baš ovako želiš da spojiš. Mislim da bi bolje bilo ako možeš da izbaciš taj digitalni kontroler iz lanca i onda samo tražiš običan DAC sa digitalnim ulazima koji ti trebaju.
Dimitry86
31.8.2018, 11:01
Hvala na veoma detaljnom odgovoru, već sam bio izgubio nadu da će bilo ko nešto napisati. :)
Evo dodatnog objašnjenja...
DAC mi je potreban samo za TV, svestan sam ja toga. Znam da je zvuk sa kontrolera već konvertovan u analogni, ali mi se čini da je malo tiši nego što bih očekivao, pa bih da ga pojačam ako je moguće pre spajanja na zvučnike. Tako da sam mislio da nadjem jedan uredjaj sa dve funkcije, DAC za povezivanje TV-a i amp za digitalni (DJ) kontroler koji ipak ne mogu da izbacim iz lanca. :)
Koliko vidim u specifikacijama ovog Kineza, izlazni napon je 2V (Output voltage> 2000 mV)
Hvala još jednom...
Ok, ja lično nemam iskustva sa toliko multifunkcionalnim uređajima. Taj što si ti našao na papiru deluje skroz ok. Možda se još neko ubaci...
Hajde da prekopiram ovo sa drugog foruma, 3 mišljenja vrede više od 1og. :)
Dakle, nije mi prvi DAC. Imam NAD DAC2, ali mislim da je ovom postu mesto u ovoj temi.
Kupio sam Topping D30. Nešto mi se javljalo da treba da ga kupim.:) Bio je osam dana na carini, pržio sam se na tihoj vatri, ali je na kraju stigao. Da sad ne cepam košulju i sečem vene, ali mislim da je odličan. I sa onim shugavim napajanjem i njegovim USB kablom se izvanredno čuje. Mogu da mislim šta bi bilo sa nekim krštenim.
NAD će ponovo morati u sistem B ili na prodaju. Pri tom u opšte ne mislim da je hrđav. Na protiv. Ali je D30 bolji, na prvu loptu.
Nije ni meni prvi dac , i ja sam kupio Topping D30 , danas stigao iz USA , sutra sledi uporedjivanje vs. iFi Nano iDSD DAC .
.
.
.
Topping D30 pobednik , mada detaljno uporedjivanje sledi , sad za sad blaga prednost Toppingu , definisaniji bas i mirnija zvucna slika .
Ko nije u toku, NAD DAC 2 je iz 2014. i koštao je 230€... iFi Nano iDSD je od kraja prošle, početka ove... i košta 220€.
Mario Pavićević
25.9.2018, 22:16
Nema veze bas sa DAC-ovima ali ima veze sa integrusama pa svima koji se dvoume da li ce nesto dobiti prelaskom sa integruse na drugu zvucnu to toplo preporucujem.
Ovde ne pricam o jeftinim plocama koje ocekivano imaju losije CODEC-e i slicno, juce sam radi probe ukljucio fensi integrisanu SupremeFX S1220A zvucnu koja je iskombinovana sa RC4580 i OPA1688 op-ampovima, Nichicon kondenztorima i EMI zastitom i kvalitet zvuka se ne moze ni porediti sa Creative Sound Blaster Z zvucnom, koja inace ne spada u neki vrh ponude.
Iako integrusa ima pojacalo za slusalice, Creative-ovo je osetno jace, te izvlaci vecu glasnocu i ima dovoljno snage da "pogura" drajvere slusalica kako treba i da punocu zvuku(Pritom ih testiram sa Sennheiser HD415, 32 oma koje nije tesko gurati).
Sad ostaje da se javi neko iz BG sa FX-3 ili nekim DAC-om pa da uporedimo kako to zvuci u smislu jedno naspram drugog kako bi se stekla dobra predstava sta se za koji novac dobija.
^^ Nemam FX-3 ali bih mogao da ponudim SMSL X4 i Sabaje za poređenje... i Topping D30, mada on nema izlaz za slušalice pa bi mogli u klasičnom stereo okruženju da se uporede.
BTW, u prodaji je novi SMSL Sanskrit 10th (http://www.smsl-audio.com/productshow.asp?id=151) za 85-90€. To je izdanje za desetogodišnjicu, na papiru je sve super, koristi AK4490 čip sa podrškom za sve moguće formate. Pošto Asahi Kasei čip nikada ranije nisam čuo pa sam radoznao, naručio sam čim je krenuo u prodaju. Očekujem da mi stigne za 15-ak dana pa će pasti i jedan od prvih opisa ovde kod nas na forumu, kao i YT video. :)
Jedino su mi boje malo bezveze, ali ako valja zvuk onda se pređe preko toga.
Stigao Sanskrit 10th, tek sam ga malo slušao, OK je na prvu, za ovako kratku probu mogu samo da kažem da je D30 lagano bolji. Ali kad stignem da poslušam malo duže uporediću ga pažljivo sa Da2 i Da3 a okačiću i video.
Do tad, uživo je lepši nego na slikama, nije drečava boja.
https://farm5.staticflickr.com/4899/44989731434_50e60ae005_n.jpg ('https://flic.kr/p/2bxA8JJ') https://farm2.staticflickr.com/1903/44989730264_7bf12422ed_n.jpg ('https://flic.kr/p/2bxA8oy') https://farm5.staticflickr.com/4901/44989732494_c4681004f1_n.jpg ('https://flic.kr/p/2bxA941') https://farm2.staticflickr.com/1935/44989728014_ae31a5627b_n.jpg ('https://flic.kr/p/2bxA7HL') https://farm5.staticflickr.com/4888/44989728904_5467c6b4ef_n.jpg ('https://flic.kr/p/2bxA7Z7')
Slušao sam ga juče i danas... u globalu bih rekao da je po količini detalja i nekoj generalnoj čistini na nivou sa Idea/Da2 ali takođe ima neki svoj zvučni pečat. Npr. basa ima više i malo je topliji a slabije kontrolisan. Visoki su svetliji mada nisu napadni, ali zato utiču na vokale pa hoće da zazvuče sibilantno kod mene. Generalno me zvuk podseća na ono što npr. furaju slušalice koje su ripp-off AKG-a (Superlux, ISK...) samo bez one rupe u sredini, ovde ima sasvim dovoljno srednjih. Kontam da bi se nekome svidelo ali ja bih lično za sebe radije slušao Ideu ili Da2. I naravno tu je i po meni best buy za tih 80ak € - Topping D10 koji svira još bolje, u nivou sa Da3, a košta isto kao Sanskrit... naravno ako ne smeta to što je malo manje funkcionalna sprava jer ima samo USB ulaz i nema daljinac. Daljinac ovde mi je inače super stvar, šteta što svi DAC-ovi ovo nemaju... pogotovo jer meni ni pojačalo nema daljinac.
A evo i video:
9mtFhrAwLfE
Da sumiram sve svoje utiske do sada. Nekako su mi se izdvojila 4 nivoa (ovi grupisani zajedno su blizu i možda bi neko drugačije mislio):
Topping D30
.
.
Topping D10
Sabaj Da3
.
Sabaj Da2/SMSL Idea
SMSL Sanskrit 10th
.
.
SMSL X4
Jedan zanimljiv Amirov opis Audirect Beam i Dragonfly Black (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-audirect-beam-and-aq-dragonfly.5455/). Meni je ceo test posebno zanimljiv zato što Audirect Beam pobeđuje u većini testova a na kraju debelo gubi na običnom slušanju. I on na kraju zaključuje kako specifikacije na papiru mogu da obmanu.
Iskreno, ja kao inženjer (oblast mi je baš "Instrumentacija i merenja") cenim sve što Amir i ljudi poput njega rade jer su to interesantni detalji... ali većina čitalaca ne shvata šta ti grafici pokazuju i još bitnije šta ne pokazuju. Iz mog ličnog iskustva sajtovi koji skoro nikada ne omanu sa audio opisom su What Hi-Fi i Trusted Reviews. Sve je opisno ali uvek znaju o čemu pričaju.
Poslednji na liniji su mi Topping NX4 i FX DAC-X6 i mogu da kažem da mi se oba jako sviđaju. NX4 je prvi koji sam slušao da ima malo jači Sabre ES9038 Q2M i prvi koji kod mene kući zvuči jednu nijansu lepše od D30, a ta nijansa je blago utegnutiji bas i malkice čistiji visoki. Van toga zvuče začuđujuće slično sa obzirom na različite čipove i iskreno ne mogu uvek da registrujem razliku, samo kad pustim neku vrlo realnu akustičnu muziku snimanu u prirodnoj prostoriji, tu NX4 malo bolje prenese onaj eho prostora u kom se snimalo... zvuči cool kad se primeti ali mora da se načulje uši... tako da ne želim zbog sitnice da se odreknem dodatnih ulaza koje D30 ima.
Kupio sam ovih dana i AKG K92 da bih mogao malo bolje da procenim kakvi su izlazi za slušalice i na moju sreću prilično reaguju na snagu i kvalitet DAC-a pa će mi od sada služiti za testiranje tog dela. Baciću i njihov opis kad stignem jer su zanimljive za poređenje sa AKG kopijama koje sam do sada samo imao (Superlux i ISK). Moje kućno pojačalo i NX4 ih teraju odlično, FX X6 isto jako dobro gura. Telefoni, PC, Sabaj Da2, Da3... i ne baš tako dobro.
Inače, FX X6 me je pozitivno iznenadio, krajnje iskreno nisam očekivao da ovako dobro zvuči. Još sam čuo od par ljudi da je tanak i ispijen zvuk a ovaj moj primerak je sve samo ne tanak i ispijen. Na prvu loptu ovo je verovatno best bang for buck... Detaljniji opis ću da odložim dok malo više vremena ne provedem sa njim i odradim AB sa ostalim modelima... ali već na prvu se vidi da uređaj stvarno vredi svaku paru.
A evo i video za NX4: https://youtu.be/ZCagT1vCWJ4. Odradio sam i za D10 ali nikako da stignem da ga editujem, sav sam nešto na sve strane.
I par sličica od NX4 i Topping familije:
https://farm5.staticflickr.com/4913/46155228072_1654570c28.jpg (https://flic.kr/p/2djzBhm)
https://farm5.staticflickr.com/4823/31266715407_dda682aed3.jpg (https://flic.kr/p/PCW6b8)
https://farm5.staticflickr.com/4817/46155227702_f3afd38061.jpg (https://flic.kr/p/2djzBaY)
Povratak na korene teme - pristupačan USB DAC - link (https://www.aliexpress.com/item/SA9023A-ES9018K2M-portable-USB-DAC-AMP-HIFI-external-audio-Sound-card-decoder-Headphone-Amplifier-24bit-96KHZ/32874764555.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.1e442e0eIQX rdd)
Prvi put sam danas naleteo na njega, ima Sabre ES9018K2M baš kao i Idea/Da2, ali za razliku od njih ima i ugrađeno pojačalce za slušalice - Texas Instruments TPA6133A2 i košta samo 22 €. Po komentarima izgleda da ne radi baš dobro sa telefonima jer mu treba malo više struje ali na Win se kači bez drajvera. Već sam naučio da na finalni zvuk utiče mnogo više od čipa... ali naručiću ga iz čiste radoznalosti, prosto moram. :D
EDIT: Imam i male izmene kod sebe pa mi je sada u srcu sistema pojačalo Cyrus 8vs2 koje je mnogo transparentnije od starog Harmana. DAC-ovi će sada biti pod još jačim reflektorom.
Ooo, čestitam na apgrejdu amplifikacije.:D
Kad smo kod ultra jeftinih opcija, evo još jednog DAC/amp (ne headamp) vrednog razmatranja - Nobsound NS-01G:
hzjDbbuNNpc
Komentar sa drugog foruma:
izuzetno kvalitetno i dobro ocenjeno D class nobsound pojačalce koje sam skoro čuo i oduševiJo se
(20e, ima ugrađen DAC i Bluetooth, ludilo)
Postoji i malo bolja verzija, NS-10G PRO, ali bez USB ulaza.
Luka Filipovic
29.12.2018, 0:24
Koji biste dac sa alija preporučili do nekih 15, 20$ da služi kao veza tv (spdif) i pojačalo?
Ne treba mi ni potenciometar, ni bluetooth. Samo dac.
Btw uzeo sam audiophile 2496, i poprilično sam zadovoljan poboljšanjem u odnosu na integrisanu.
Od tih skroz jeftinih sam čuo samo Fiio D3 i šta znam, nije to sad neki preterano detaljan zvuk ali za tu cenu sprva radi sasvim korektno i svakako zvuči bolje od uglavnom žalosnih analognih izlaza sa TV-a (ako ih uopšte imaju).
Baciću pogled po Aliju kad stignem da li neka od tih budžetskih varijanti ima zanimljivije specifikacije od proseka, pa da možda zaslužuje malo više pažnje.
P.S. Naručio sam Khadas Tone Board (https://www.khadas.com/tone), tolika se prašina digla oko njega da sam prosto morao. Meri se čistije i od Topping D50 / SMSL SU-8 a prvi DAC (https://www.marchaudio.net.au/dac-1) baziran na ovoj pločici će koštati 420$ (promo cena je 350$ trenutno). Samo pločica je 99$ na Aliju. Ako stvarno bude zvuk kako ga hvale, lično ću napraviti lepu alu kutiju.
Luka Filipovic
31.12.2018, 18:10
Do skoro sam imao sbbov Cisco risiver koji je imao dobar audio dac na izlazu. Sad od kako je stigao eon tv box izgubio sam tu mogućnost i da ne bih slušao preko zvučnika na tvu koji su katastrofalno loši sam uzeo ovo (https://s.click.aliexpress.com/e/DZWWYDw) kao prvu pomoc. Ali kvalitet je srazmeran ceni. Hoću nešto bar pristojno da bude, valjda može za te pare da se probere.
Mislim da je prva sigurica Fiio Taishan, ispod toga mrka kapa.
@Aibo: a da ovde preneseš utiske o AKG K92?;)
Stiže ovih dana komplet opis. :)
Inače sam ostao dužan malo detaljnije o FX X6. Ukratko, po mom mišljenju je to odlična spravica. Tako se pogodilo da sam ga nabavio baš pre promene pojačala i na starom Harman Kardon HK6500 se čula razlika u odnosu na D30 ali nije to ništa preterano značajno i vredno cimanja. Međutim nedelju dana kasnije nabavim Cyrus 8vs2 i nakon par dana isprobam opet... X6 tu i dalje zvuči krajnje prijatno ali u direktnom poređenju je D30 ipak življi i detaljniji uređaj, pa kad ga slušam malo duže nije da želim da se vratim na X6. Ali realno može X6 solidno dobar ostatak sistema da isprati (npr. popularan entry level NAD 3xx + Monitor Audio Bronze i sl. bih bez problema zakačio na X6 i uživao).
Sa slušalicama je slična priča, jako dobro gura K92. Sabaj Da2/Da3 prosto ne mogu da ih poteraju tako. NX4 naravno može, čak pritom izbaci malo više onih najfinijih atmosferskih detalja koji se npr. čuju kada slušam odlične stare albume Elvisa, ali ako recimo slušam Pop 80-ih, jedva da ih razlikujem. Verujem da bi se na još boljim slušalicama stvorila veća razlika, kao što je slučaj sa promenom pojačala pokazao, ali to je ipak samo pretpostavka. U svakom slučaju je za svoj novac odlična sprava.
EDIT: Da, verovatno prirodnije poređenje po ceni su Topping D10 i Sabaj Da3... oni su kao DAC-ovi oba oštriji i više teže da iscrtaju svaku ivicu od X6 što ume da zvuči uzbudljivije, ali je X6 staloženiji i nikada ne upada u zamku da zvuči nervozno i veštački analitično. Meni u svemu tome verovatno D10 ubada najbolji balans između uzbuđenja i mirnoće ali klasično ima najmanje funkcija.
Jedan dodatak i ispravka za Sanskrit 10th - nakon što je neko zatražio Amiru na AudioScienceReview da napravi merenja kada je DAC prikačen na spoljno napajanje, Amir je to uradio i dobio dosta čistija merenja. Ja sam evo večras seo da proverim da li se to čuje na uvo i moram da kažem da se DAC čuje solidno bolje kada se napaja sa punjača za telefon nego sa PC-a. Ovako sa punjača zvuči baš primetno dinamičnije, bas više nije samo masivan a mekan već ima bolji udar i dubinu, a i visoki su čistiji.
Onaj generalni zvučni potpis koji sam opisao, da je bas malo masniji a visoki malo svetliji i dalje stoji, ali je to sada ipak sveukupno življe, dinamičnije i čistije - dovoljno da se podigne za jednu klasu i sada ga već nikako ne bih poredio sa Da2 i Idea kao što je bez dodatnog napajanja istina. Ovako sa napajanjem zvuči punije/dinamičnije i od Da3. Mislim da imamo izazivača za duel sa Topping D10 (kog nažalost nemam kod sebe) za vladara klase od oko 80€.
Mislim da SMSL nije ni trebao da omogućava rad samo na PC-u već da adapter bude obavezan i priložen u pakovanju, ili makar da u uputstvu naglase da je za max performanse potrebno dokupiti adapter - ovako su sebi samo medveđu uslugu učinili.
Problem kod svih tih jeftinijih uređaja je u najviše slučajeva loše napajanje.
Bilo da je dac konvetrer ili pojačavač.
Treba dosta para da se napravi kvalitetan ispravljač..To bi poskupelo
cenu samog uređaja..
Zbog toga se taj dac čuje bolje kad radi preko posebnog ispravljača jer na usb
niti može da dobije dovoljan napon niti kvalitetan napon..
To bi se najbolje videlo kada bi se struja prikačila na osciloskop..
Skupi konverteri pored kvalitetnih i skupih komponenti imaju i ozbljno napravljena napajanja zato i koštaju toliko bezobrazno..
Ista priča je i sa pojačalima bez kvalitetne struje nema dobrog zvuka..
Treba mi nešto za zvuk na računaru, pa imam nekoliko pitanja.
Prvo - koristim Superlux HD681 EVO slušalice na integrisanoj zvučnoj karti, ali nameravam i njih da zamenim za neke bolje, tako da mi treba uređaj koji bi mogao lepo da radi i sa boljim slušalicama.
Šta da uzmem? DAC ili zvučnu kartu? Budžet je oko 100 evra, ne bih išao preko toga zasad, a i svakako mi je plan da ulažem u audio opremu ubuduće, ne u računarske komponente, tako da mislim da je taj novac dovoljan za pristojan zvuk na računaru.
Vidim da se pominje FX X6 često, ne samo ovde, nego i na onom drugom velikom IT forumu. Je l' to sasvim dovoljno za moje potrebe? Inače najviše slušam ekstremni metal, ali volim da pustim i druge, mirnije stvari.
Mislim da je X6 sasvim dovoljan i najbolji izbor za taj novac, sumnjam da ijedna zvučna može da se poredi.
HSVstoned
19.1.2019, 13:14
ESI Juli@/XT i Xonar STX/II karte su zvucno sigurno malo bolje od X6 ali ESI nema pojacalo za slusalice i veoma tesko se nalazi dok su STX i dalje skupe cak i kao polovne i za taj novac je moguce kupiti funkcionalniji kineski DAC+AMP.
X6 je stvarno odlicna kupovina za taj novac (60-65$, na snizenjima bude i jeftiniji) ali izgleda da je i FiiO K3 (oko 100e global, 128e u srb) odlicna sprava, verovatno je zvucno bar malo bolji od X6 a po dimenzijama je primetno kompaktniji, ne zahteva dodatno napajanje (napaja se preko usb), ima vise korisnih funkcija (tu pre svega mislim na prekidace - gain i bass boost funkcije, taj boos je dobro implementiran i moze znacajno da utice na muzikalnost/fun efekat uz minimalnu degradaciju zvuka, u zavisnosti koje slusalice se koriste). Sudeci po testovima K3 je bolji uredjaj od svejedno veoma dobrog E10k koji je zvucno otprilike izjednacen sa X6, ima cak i neke prednosti - koristim oba, npr. X6 (ili Xonar DG) nije bas idealan za Superlux-olike slusalice sa impedansama ispod 80 Oma, visoki zvuce nervoznije i napornije nego kada su iste slusalice ubodene u E10k dok 80 Ohm Fostex zvuce isto u koji god DAC ili kartu da ih ubodem. To je vrlo verovatno posledica visoke izlazne impedanse kod X6 (8.5Ohm)/Xonar DG (verovatno 10-15Ohm) za razliku od E10k (samo 1.5Ohm) pa kod Fiia nema remecenja frekventnog odziva.
To je neki moj laicki zakljucak, u pocetku nisam znao sta je u pitanju ali sam nasao malo detaljnija objasnjenja na odgovarajucim audio forumima/sajtovima.
Na kraju izbor zavisi od budzeta i nacina koriscenja, za klasicnu kucnu, desktop upotrebu (zvucnici + slusalice) uz sto manji trosak X6 je provereno dobra opcija. Ako su kompaktne dimenzije i prenosivost bitni onda FiiO i slicni kineski uredjaji predstavljaju bolji izbor. A i uopste imam neki utisak da je K3 za slusalice bar malo bolja opcija od X6 (iako nisam jos uvek direktno uporedio) ali to mi je logicno na osnovu svih utisaka/testova i onoga sto cujem u poredjenju X6 sa E10k. Napomena za K3 da treba proveriti mogucnost usb konekcije sa starijim plocama.
Dosta je velika razlika u ceni između K3 i X6, skoro duplo, a muziku slušam i na dobroj audio opremi, pošto kupujem originalne diskove, tako da iz svega što sam pročitao imam utisak da bi mi X6 bio taman za slušanje muzike preko računara.
HSVstoned
19.1.2019, 13:33
Slobodno uzmi X6 pa testiraj sa SL Evo koje imas mada one nisu bas idealne za slusanje zanrova koje si naveo.
Ako budes kupovao neke bolje slusalice onda biraj neke provereno dobre za to sto slusas ali sa impedansom iznad 60 Oma, da bi izbegao moguce ''remecenje'' frekventnog odziva i nervozu u treble podrucju. Ne znam da li je uvek tako ali na osnovu iskustva sa 3 modela slusalica znam da 32Ohm HD7 i CKX9 visoki zvuce napornije, svetlije i nervoznije kada su ubodene u X6 (ostatak zvuka je sasvim ok, detaljan, muzikalan, ne cujem nista lose) nego kada ih povezem sa E10k dok 80Ohm Fostex u tom smislu zvuce prakticno isto sa oba DAC-a.
Poslusaj sound demo za Senn HD58x na YT, te slusalice zvuce sjajno, po mom misljenju bolje od vecine Sennheiser, cak i od onih skupljih, a na Massdropu su relativno jeftine samo treba naci nacin da ih neko donese ili odvojiti jos nekoliko desetina evra za dodatne troskove (prevoz/dazbine).
Znam, ove sam uzeo na brzinu zato što su mi hitno trebale nove, ali svakako ću da ih menjam.
Hvala na preporuci za Senn HD58X, upravo slušam taj demo.
HSVstoned
19.1.2019, 13:54
Odlicne su Evo u odnosu na cenu ali nisu bas idealne za te zanrove koje si naveo, za to su bolje 668b/HD7/SR850/hi2050/hf2010/somic v2 (od tih semi-open kineskih) jer zvuce preciznije, uz brzi, tight bas i cistije srednje.
Sa Zeos demo snimkom tih Senn izgleda nesto nije u redu pa zvuce nekako muljavo i veiled kao neke jeftinije Sennheiser (to kazu i sami korisnici, vidi komentare), ovaj demo je verodostojniji: https://www.youtube.com/watch?v=kdNgbkPDujw
Ponekad se na KP pojave i polovne Fidelio X1/X2, takodje sjajne slusalice u tom cenovnom rangu.
ESI Juli@/XT i Xonar STX/II karte su zvucno sigurno malo bolje od X6
Ne bih se kladio na to. Šta više, stavljam dve banke na X6. :D Jednom sam davno slušao onaj eksterni STX, zaboravio sam tačno ime ali koštao je nešto oko 300€ i HRT microStreamer ga je isprašio. Lično mislim da bi STX/II izgubio od X6... Voleo bih da se neki takav duel organizuje STX vs par kineskih dakova.
Odlicne su Evo u odnosu na cenu ali nisu bas idealne za te zanrove koje si naveo, za to su bolje 668b/HD7/SR850/hi2050/hf2010/somic v2 (od tih semi-open kineskih) jer zvuce preciznije, uz brzi, tight bas i cistije srednje.
Sa Zeos demo snimkom tih Senn izgleda nesto nije u redu pa zvuce nekako muljavo i veiled kao neke jeftinije Sennheiser (to kazu i sami korisnici, vidi komentare), ovaj demo je verodostojniji: https://www.youtube.com/watch?v=kdNgbkPDujw
Ponekad se na KP pojave i polovne Fidelio X1/X2, takodje sjajne slusalice u tom cenovnom rangu.
Da da, taj sam i pustio kad sam video komentare na prvom.
Što se tiče HD681-EVO, pročitao sam dosta komentara kad sam ih kupovao i video da imaju više basa od HD7, pa sam zato išao na njih, pošto ne slušam samo ekstremni metal, već i dosta elektronike. Dobre su, zadovoljan sam, ali je kvalitet izrade upitan, pošto ih već drugi put nosim u servis zbog prekida kod džeka koji izlazi iz slušalica, iako ih slušam isključivo za radnim stolom.
Ove Senn su baš zanimljive, idu na spisak, pa ću detaljno da istražujem kad budem kupovao nove u toku godine.
HSVstoned
19.1.2019, 14:28
@ Aibo
Moguce da je veoma blizu a sada da li je bolji.. svakako bi bilo dobro direktno uporediti. Secam se da sam pre kupovine X6 na nekim RU/PL forumima nasao utiske gde oni koji su probali navode da X6 zvuci muzikalnije ali malo manje detaljno i prefinjeno od STX II ali i malo bolje od U7 Xonara koji je direktna konkurencija u toj klasi niskonudzetnih DAC. Bilo bi zanimljivo porediti modovan X6 (sa gain i op-amp modom) sa STX/II ali i raznim skupljim DAC+AMP.
ESI Juli@ je odavno veoma cenjena karta medju audiofilima, mnogi smatraju da je zvucno iznad STX ali nazalost nema pojacalo za slusalice.
Što se tiče HD681-EVO, pročitao sam dosta komentara kad sam ih kupovao i video da imaju više basa od HD7, pa sam zato išao na njih, pošto ne slušam samo ekstremni metal, već i dosta elektronike.
I po grafiku se vidi da Evo imaju jaci bas ali je u praksi muljaviji i manje precizan, uz to kazu da je i malo sporiji dok HD7 po mom misljenju imaju fantastican, brz, tight bas i to ne samo u datom cenovnom rangu nego i uopste. Cak ni Fostex TR-90 nemaju bolji bas od HD7, odziv niskih tonova im se razlikuje i mogu da kazem da su podjednako dobre iako za razne zanrove usima vise prija fluidniji i tight HD7 bas (peak izmedju low i mid bass-a, veoma slicno kao kod Fidelio X2 slusalica) od cvrsceg basa sa malo boljim atakom kod Fostex (peak na prelazu iz mid u high-bass).
A i zvuk je generalno samo malo cistiji, prefinjeniji, dinamicniji ali vise su side-grade i ''monitor'' slusalice nego sto su apgrejd u odnosu na PreSonus. A razlika u zvanicnim cenama je drasticna (poredim iznose sa fiskalnih racuna iako sam ih platio dosta manje polovne) -24500 din vs 4850 din. Jedino polje gde Fostex deru PreSonus su dizajn, kvalitet upotrebljenih materijala i zavrsne obrade + kvalitet dodatne opreme, tu se stvarno vidi i oseti razlika od 2 klase.
I ja slusam veliki broj zanrova i vecina zvuci odlicno uz PreSonus, jednostavno zvuk je brz, detaljan, tight, dinamican i problem mogu da budu samo naostreni visoki tonovi i to pre svega ako je sam audio fajl ''zasiljen'' izasao iz studija. Tada dosta pomaze EQ preset sa blago utisanim visokim (2-3kHz i iznad). Koliko god da sam zadovoljan sa Fostex toliko me i dalje odusevljavaju HD7 jer sam ih pre 5 godina platio samo 40e a zvuk je uporediv sa dosta skupljim slusalicama (i pored te mane u treble podrucju)
Senn HD59x stvarno vaze za sjajne slusalice u toj cenovnoj klasi. Na osnovu sound demo snimka mi zvuce odlicno i mislim da cu ih kad-tad kupiti (ili Fidelio X2).
Nisam bio u prilici da ih poredim, tako da nisam mogao da čujem razlike.
Svakako su mi i HD7 zanimljive zbog onih modova sa filterima, tako da ću verovatno uzeti i njih jednom, čisto da se igram i vidim da li su poboljšanja koja se dobijaju tim filterima, odnosno mogućnosti slušalica baš tolike koliko se piše. Baš ovde postoji velika tema o tim filter modovima za HD7, čovek je oduševljeno pričao o tome šta je dobio sa nekoliko lemova i dodataka.
HSVstoned
19.1.2019, 14:53
I ja sam poceo da razmisljam o tim filterima, mozda cu kupiti jos jedne nove HD7 samo zbog takvog modovanja. Jer ako stock zvuce ovoliko dobro, dinamicno, muzikalno (uz odgovarajuci DAC, bez ili sa ''light EQ'' presetom) i ako mogu na crtu visestruko skupljim Fostex (koje su sasvim solidno ocenjene u toj klasi) onda izgleda da hajp vezan za modovane slusalice nije bez osnova.
Taj Poljak (YT kanal gde slusas Senn sound demo) kaze da mu obicne HD681, uz obican EqualizerAPO preset koji je napravio (DL link u opisu klipa) zvuce malo bolje od DT990 i veoma blizu HD600, meni je to nerealno iako nisam probao ali ta izjava dolazi od lika koji je prilicno ostar u kritikama slusalica i audio opreme.
Superlux su stvarno misterija, u rangu sa Xiaomi telefonima. :D
Taj Poljak (YT kanal gde slusas Senn sound demo) kaze da mu obicne HD681, uz obican EqualizerAPO preset koji je napravio (DL link u opisu klipa) zvuce malo bolje od DT990 i veoma blizu HD600, meni je to nerealno iako nisam probao ali ta izjava dolazi od lika koji je prilicno ostar u kritikama slusalica i audio opreme.
HD681 imao da DT990 slušao više puta... i stvarno ne znam kako da procesiram takvu kolosalnu neistinu... Ponekad sam prosto umoran od interneta majke mi.
HSVstoned
19.1.2019, 18:47
Mozda je samo razlika u subjektivnim utiscima a mozda zavisi i od opreme koja je koriscena.
Taj Poljak deluje prilicno objektivno i kritike su mu ostre. Do sada napljuvao niz slusalica, od prehajpovanih kineskih in-ear do modela poznatih brendova od 1000$ a uz to je prilozio i najbolje sound demo koje sam do sada cuo.
I stvarno, sve slusalice koje je napljuvao zvuce iznenadjujuce lose ili prosecno u najboljem slucaju, posebno je kritikovao neprirodne treble peak-ove i slicne mane. Zato sam pretrazio ostale klipove da bih cuo sta misli o SL i iskreno ocekivao sam da ce zestoko da ih kritikuje a u stvari ih hvali i predlaze samo EQ preset za treble. Licno ih je kupio, nije u pitanju nekakav poklon ili sponzorstvo, kao sto je uglavnom slucaj sa vecinom tech review sajtova/YT kanala.
Ne treba zaboraviti da je cak i Tyll (IF sajt, audiofil i covek koji ne podnosi sibilantne slusalice) takodje pohvalio HD681/668b uz napomenu da je potrebna korekcija visokih uz EQ ali i da su bas, srednji iznenadjujuce dobri kao i ostale karakteristike.
Sve to su utisci ''sa neta'' i do juce nisam verovao svemu sto procitam.
Ali na osnovu iskustva sa TR-90 i HD7 mogu da kazem da PreSonus zvuce iznenadjujuce dobro i blizu 4-5X skupljim slusalicama, cak uz laganu korekciju (EQ preset) zvuce i zabavnije u mnogim zanrovima i to bez previse boje u zvuku, ''boxy'' signature itd.
Lik od koga sam kupio Fostex ima solidnu kolekciju kvalitetnih slusalica i rekao mi je da njemu FR-90 zvuce bolje od 668b, malo bolje od DT990 Pro i mozda samo za nijansu losije od Senn HD58x. I uopste se te Fostex vode kao veoma dobre slusalice u toj klasi. A u poredjenju sa HD7 zvucno su malo bolje i to stock vs stock, HD7 uz bass (& mids) boost na FiiU ili uz jednostavan EQ preset zvuce samo malo losije, neretko i zabavnije mada je cinjenica da su Fostex ipak bolje kao celina i monitor sluske vise klase (materijali/izrada/dodatna oprema)
Iskreno, da sam usao u prodavnicu sa 200e ''u dzepu'' i na licu mesta testirao HD7 (45e) i TR-90 (199e), uz neki dobar DAC (npr. K3 od 128e) mislim da bih novac potrosio na combo K3 + HD7 i da bi ostatak kesa zavrsio u kafani :D
Jesam napravio apgrejd ali me je cela ova prica uverila koliko su HD7 odlicna kupovina, ma koliko boljih slusalica da imam u buducnosti, na polici (i povremeno na usima) ce biti mesta i za jedne PreSonus.
Voleo bih HD7 da čujem nekada baš, rekao bih po tome što ti pričaš da su one ipak primetno bolje od HD681. TR-90 takođe nikada čuo nisam pa oko toga ne bih imao šta da kažem zaista.
Da ne budem pogrešno shvaćen, super su meni HD681, za svoju cenu pa i za malo veću cenu. Ali, npr. uzmem jednu običnu bas gitaru kvalitetno snimljenu, pustim je na HD681 i čujem lepo toplo brundanje, a ako čovek brzo svira note se stapaju jedna u drugu i tako lepo toplo brundaju zajedno na sve strane... na DT990 sa druge strane čujem brze pojedinačne note, i gde počinju i gde prestaju i teksturu u njima koja potiče od brujanja žice. Pa nedostatak punoće u glasovima na 681 recimo... Razlike tog tipa nijedan ekvilajzer ne pegla. Pošto sam HD681 imao i držao ih na baš dobrom izlazu od HRT-a i HK pojačala... znam gde im je plafon preko kog ne mogu da preskoče pa ne znam šta da im se radi i zato sam taj svoj par poklonio nekome a ja nastavio da tražim sreću. Jedini logični zaključak koji mi se nameće je da taj poljak iz nekog razloga nije čuo DT990 na način na koji bi trebalo i da krajnje nesvesno pravi vrlo loše zaključke. Da li on inače pominje ostatak sistema, muziku, fajlove?
HSVstoned
19.1.2019, 21:16
Da zivim u BG ili okolini prosledio bih ti sve ovo sto trenutno koristim pa da licno testiras.:icon_cool
Instrumenti i vokali na HD7 mozda ne zvuce prefinjeno i puno kao na premium slusalicama ali generalno zvuce veoma dobro, srednji su kroz vecinu spektra ''na mestu'', neutralni do 1kHz, iznad toga ''forward'' high-mids/low treble. Samo im treba ukrotiti malo visoke i to je to, zvucace veoma dobro, uz kvalitetan DAC naravno.
U svakom slucaju ako ikada probas HD7 pokusaj da ih testiras na sto boljem DAC-u sa niskom izlaznom impedansom, tipujem na NX4 DSD (koji koristis) jer je odlican a ima i dobro implementiran bass boost pa da se uveris kako zvuce bez i sa bustovanim nizim frekvencijama a da u isto vreme nema primetnog zamucenja ostatka spektra. Ne kazem da sa X6 te slusalice zvuce lose ali su visoki naglaseniji nego preko E10k i cuje se neka ''nervoza'' koja ne postoji u kombinaciji Fiio/Presonus. Sa druge strane HD7 bas je malo detaljniji uz X6 i soundstage je malo veci, imaging precizniji pa je je taj DAC malo bolje resenje za igre i gledanje filmova.
Zanimljivo je to sto HD7 ''cistije i atraktivnije'' zvuce uz E10k a TR-90 za nijansu bolje povezane na X6 (pre svega zbog malo veceg soundstage-a). U tom slucaju HD7 su veoma blizu zvucno Fostex (u smislu opsteg kvaliteta zvuka) ali definitivno zabavnije dok su TR-90 zvucno preciznije, prefinjenije, uz bolje mikro detalje/dinamiku. Ako je produkcija muzike krstena zadovoljstvo je slusati muziku sa oba modela slusalica.
Najveca mana E10k je ogranicen soundstage (to je naglaseno i u svakom ozbiljnijem testu, samo mogu da potvrdim), nije to sad nesto drasticno i iritirajuce zbijen zvuk vec se jednostavno cuje ta limitiranost pozornice ali zato zvuci sirupasto i ''intimate''. Zato i ciljam na K3 ili NX4 jer su bolji i na tom polju od E10k a imaju jos bolje implementiran bass boost uz koji bi HD7 gotovo sigurno zvucale izuzetno zabavno a opet cisto, detaljno. Slican efekat dobijam i sa EQ presetom kada su povezane na X6 ali me pomalo nervira ta nervoza u visokim (da ponovim, izgleda da je problem u visokoj izlaznoj impedansi X6 koja ne odgovara nijednim 32Ohm slusalicama koje imam + HD7 taj problem na FiiU nemaju a TR-90 80Ohm visoki zvuce prakticno isto na oba uredjaja)
Evo link za YT kanal namracenog Poljaka: https://www.youtube.com/user/clavinetjunkie
Covek je bas hejter i ostro kritikuje sve sto mu smeta, nevezano za brend. Preslusaj npr. sound demo raznih prehajpovanih chi-fi in-ear (a bogami i nekih $1000 AKG) i njegove komentare na sve to.
U nekim klipovima previse smara i drami (prozivke na racun drugih audio-review YT likova) ali dobro, treba cuti i takva misljenja a ne samo hvalospeve.
Topping DX3 pro ukratko - vrlo lepa i kvalitetno napravljena sprava sa korisnim daljincem, ekranom i gomilom funkcija. Wireless konekcija radi odlično sa telefonom, bez prekida i ja ne čujem bilo kakve gubitke u kvalitetu zvuka kada slušam tako. Što se samog zvuka tiče ima dobro pojačalo za slušalice ali prilično razočaravajuć line-out izlaz tako da ga ne bih preporučio ako treba da bude čist DAC izvor u ozbiljnom stereo sistemu sa pojačalom i zvučnicima.
Malo detaljnije o zvuku:
Za slušalice može da se bira low-gain i high-gain mod. Low-gain zvuči otvoreno i tečno, vokali su prominentni i topli, ima svega što treba. U poređenju sa NX4 fali malo dinamike i udara basa. High-gain mod dodaje vrlo primetnu žišku i živost, slušalice praktično počinju da igraju na glavi, sve zvuči dinamičnije i moćnije... moćnije i od NX4. Samo glasovi izgube malo onu prethodnu punoću i detaljnost. Ja bih lično High-gain mod koristio za većinu stvari - rock, pop, blues, igre, filmove... a low-gain za lagan jazz, vokaliste i akustičnu muziku.
Kao line-out DAC može da se koristi sa kontrolom jačine zvuka u 100 koraka (pogodan kao pre-amp) ili kao čist DAC bez kontrole. Kako god se okrene, zvuk je solidno detaljan ali na tanjoj strani i bez dovoljno dinamike. Dakle na nivou SMSL Idea i Sabaj Da2. Kao multifunkcionalna sprava, to je možda ok, ali sa obzirom na cenu, fensi DAC čip... ovo mi dođe kao hladan tuš. Praktično svi Topinzi koje sam do sada probao zvuče bolje uključujući D10.
Malo slika:
https://farm5.staticflickr.com/4858/46080100845_b84f2cd9d0.jpg (https://flic.kr/p/2dcWyzk) https://farm8.staticflickr.com/7871/46942017642_7177e6df6b.jpg (https://flic.kr/p/2ew77pL) https://farm8.staticflickr.com/7857/46942014122_e865926cab.jpg (https://flic.kr/p/2ew76n5)
YT video: jRuJJXuGZlk
Malopre sam odgledao review na YT, svaka cast.
Znaci, za slusalice je odlican izbor i prakticno sa dve podjednako dobre a opet razlicite signature dok je kao klasican DAC ipak ispod ocekivanja u odnosu na cenu, steta.
Da li i X6 bolje zvuci kao DAC?
Nadam se da ces probati i SMSL M7 uskoro.
Da X6 zvuči bolje kao DAC, ima više mesa i dinamike.
Čak i ako bi neko namerno hteo tako malo svetliji zvuk, Sabaj Da3 i Sanskrit 10th su kao DAC-ovi čistiji i življi.
Stigao mi sinoć i Khadas (https://www.khadas.com/tone), nisam hteo da se istrčim posle 3 pesme, ali sada već mirne glave mogu da kažem da imam novu referencu - ova pločica od 88€ prosto kida! Da ne idem sad po bas, srednji, visoki... sve je veće, moćnije i čistije. Izlaz je iste voltaže kao D30 tako da nema razlike u jačini zvuka ali zbog izražene čistine i dinamike deluje glasnije čim se pređe na njega.
Slušam evo nekog Balaševića, šiba bas i kontrabas čisto i teksturisano kao nikad pre, tamburice virtuozno brze - svaki mikro trzaj je jasno razdovjen od onog pre i posle njega... prosto kao višu rezoluciju da si pustio. Vratim se na D30, to je isti zvučni potpis - sasvim dobar balans, dobra kontrola ali u poređenju sa Khadas pločicom ipak deluje kao blago zaliven zvuk koji ne može da razreši detalje jednako jasno i brzo.
Što se mene tiče, razlika je sasvim dovoljno velika i jasna da ga više ne raskopčavam sa pojačala, već polako tražim finu alu kutijicu. Mislim da uopšte nije lud onaj Australijanac što je rešio da od toga napravi gotov DAC cene 420$ - March Audio DAC1 (https://www.marchaudio.net.au/dac-1). Izvalio čovek da su kinezi prevazišli sebe ovog puta.
Trebalo bi da padne uporedno slušanje sa kolegom sa HiFiles foruma koji kao konkurenta nudi Chord QuteHD (https://www.whathifi.com/chord-electronics/qutehd/review). 6-7 god star DAC od 1000€. Nemam pojma šta će se desiti ali jedva čekam duel. :D
https://farm8.staticflickr.com/7894/33133898398_8863d67ef5.jpg (https://flic.kr/p/StVTCj) https://farm8.staticflickr.com/7816/33133893178_44680d8606.jpg (https://flic.kr/p/StVS5j)
EDIT: Evo i gotove kutije (https://www.audiophonics.fr/en/aluminium-boxes-cases/aluminum-case-for-khadas-tone-board-p-13626.html) i samo da se ubaci pločica. Tako da za nešto malo preko 100€, kome treba klot DAC a ne i izlaz za slušalice ovo je po meni bezrezervni best-buy.
Mario Pavićević
7.2.2019, 10:26
A testirao si ga posle na cemu, nekom pojacalu za sluske, risiveru, sa je islo iza DAC-a posto nema svoj izlaz za sluske?
Moja kućna postavka - pojačalo Cyrus 8vs2 (bilo pojačalo godine do 1500 funti u What HiFi 2007. ali nema tako starih opisa na sajtu. Trenutno sam našao samo review jedne verzije ranije 8vs (http://stereotimes.com/amp013006.shtml)) i zučnici Acoustic Energy Aegis Evo 3 (za njih već imam sken iz štampanog izdanja WHF - grupni test na kom su bili B&W, KEF, Wharfadale... https://snag.gy/I2kSWN.jpg , https://snag.gy/wMJn2X.jpg). A svi kablovi koji nisu digitalni su DIY mojih ruku delo... :D
Ja lično ovako na amp+zvučnicima lakše razlikujem DAC-ove i sve prednosti/mane nego na slušalicama raznim. Ako te zanima neki uporedni test da pravimo, nudim ovo kao test poligon...
Da li je neko probao ovaj SMSL M-100 DAC (https://www.aliexpress.com/item/SMSL-M100-dac-decoding-Coaxial-Optical-out-Support-DSD256-PCM32bit384kHz-audio-amplifier-Decoder/32899710546.html?spm=a2g0y.10010108.1000001.8.4275 61a154tQeh), ili neki drugi sa AK čipom?
Nema razloga da se test vrši na slušalicama ako je pri ruci neki fin audio sistem.
Hajde da napišem nešto o Topping D50 iako već realno izlazi iz okvira "pristupačnog DACa", ali eto ne bi bila zaokružena priča bez njega. Izrađen je kao kamen, mali, pun, težak i završna obrada deluje odlično - stvarno deluje kao premium proizvod. Može da se našteluje da se automatski pali kada registruje signal na ulazu i gasi kada ga nema neko vreme. Ima 7 filtera za zvuk koji vrlo blago utiču na zvuk i tek neke od njih uopšte razlikujem. Bitna razlika u odnosu na D30 je što ima i kontrolu jačine zvuka u koracima od 0.5 dB (što je vrlo fin korak) pa može da se koristi kao predpojačalo.
Zvuk je detaljan i analitičan. Bas je dubok i kontrolisan, kontrolisan malo bolje nego na D30 npr. ali neki malo viši mid-bas je možda čak i malo previše pritegnut. Sredina je ok ali i njom malo dominira taj oštriji analitičan potpis... isto važi i za visoke. Dakle D30 zvuči nijansu zalivenije ali i muzikalnije, dok D50 svakako jeste nijansu detaljniji ali na analitičan način tako da se akcenat stavlja na utegnutost i oštrije ivice tonova a žrtvuje se malo tečnosti. U smislu dinamike, stereo slike... su manje više isti. Zvučno po mom mišljenju prosto ne opravdava razliku u ceni.
Čisto za poređenje Khadas zvuči jasno bolje od oba, ima možda i najveću detaljnost ali ne na oštar način gde kao se daje sharpness ivicama već ravnomerno kroz ceo zvučni spektar - može da iskopa detalje iz basa i srednjih tonova npr. koje nijedan drugi DAC ne može a da pritom uvek zvuči puno, tečno i prirodno. Zvučna slika uopšte je šira i veća, punija onog praznog prostora o kom audiofili često pričaju. Prosto je napravio klasu za sebe i tek treba da čujem DAC koji može da mu parira. I sada kada je jasno postao moj novi DAC za stalno naručio sam mu lepu crnu alu kutiju (https://www.aliexpress.com/item/WA42-Full-aluminum-digital-amplifier-chassis-AMP-Enclosure-case-DIY-box/32732710216.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dajv xOD) jer je i više nego zaslužuje, pa ću sam malo bušiti i turpijati. :)
https://farm8.staticflickr.com/7925/46317058875_10dfac5e67.jpg (https://flic.kr/p/2dyT2WB) https://farm8.staticflickr.com/7912/47179411482_3e992fd4ca.jpg (https://flic.kr/p/2eT5Pk1) https://farm8.staticflickr.com/7900/32289466477_ae6ed9125e.jpg (https://flic.kr/p/RciXrg) https://farm8.staticflickr.com/7837/47179411292_94f686aa3b.jpg (https://flic.kr/p/2eT5PgJ)
Kao po običaju napravio sam i video:
HL7m1elbWA0
Skutijao sam Khadasa ali radio u žurbi pa sam zbrzao i napravio krivu rupu za USB pa dok je širio napravio još veći haos... mada ću da isturpijam to lepo kad stignem da makar bude urednog oblika i zatvoriću višak rupe iznutra nečim pa će biti malo lepše finalno.
https://live.staticflickr.com/7912/47540765032_9bfa8e4d3e.jpg (https://flic.kr/p/2fr1R9C) https://live.staticflickr.com/7861/32651319357_26d75f49a5.jpg (https://flic.kr/p/RKhxG2) https://live.staticflickr.com/7836/47540764772_c66bb5dfc3.jpg (https://flic.kr/p/2fr1R59)
Kinez je kutijicu inače upakovao jako lepo, a uz nju poslao i lepljive gumene nožice kao i 8 prohromskih imbus šrafova i to me je sa sve poštarinom iznelo nekih 19 $.
Inače, pominjao sam duel sa Chord Qute HD (DAC iz 2012. god od 1000 funti, DAC godine u WHF). Član HiFiles foruma je na kraju bio zauzet da ga radimo zajedno ali mi je zato ustupio DAC na nedelju dana na slušanje. Nema tu velike filozofije, Chord zvuči jasno bolje i bez čuljenja ušiju - moćnije, šire, sa više teksture u zvuku. Sad da li je 10x bolji - nije, da li je i 5x bolji koliko trenutno polovan košta - opet nije. Mogli bismo npr. da raspravljamo da li je recimo 20, 30 ili 50% u zavisnosti šta ko u zvuku traži i vrednuje a i koliko je ostatak sistema u stanju to da isprati. Sa gledišta best bang for buck tačke to nije baš pametna kupovina ali meni je svejedno bilo žao kada sam ga vratio jer je moćna sprava u pitanju i da su mi primanja 3-4x veća ne bih se previše ustezao da potrošim pare na neki Chord. Trenutno mogu samo da navijam da kinezi uz još malo vežbe dobace nekad i do ovog kvaliteta zvuka.
koristim roland rubix22 High Resolution USB audio interface dac da li bi pozeljno bilo uzeti samo dac recimo Topping D10 ili D30 umesto roland rubix22 zvucnici su
wharfedale diamond 250 pojacalo yamaha a-s701
https://s16.directupload.net/images/user/190324/jujlgyzo.jpg
https://s16.directupload.net/images/user/190413/v228uuzb.jpg
Verujem da bi dobio na kvalitetu uz D30.
Schiit Modi 3 je pokupio odlične kritike, ali ne znam koliko je lako/jeftino dobavljiv kod nas.
Povratak na korene teme - pristupačan USB DAC - link (https://www.aliexpress.com/item/SA9023A-ES9018K2M-portable-USB-DAC-AMP-HIFI-external-audio-Sound-card-decoder-Headphone-Amplifier-24bit-96KHZ/32874764555.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.1e442e0eIQX rdd)
Prvi put sam danas naleteo na njega, ima Sabre ES9018K2M baš kao i Idea/Da2, ali za razliku od njih ima i ugrađeno pojačalce za slušalice - Texas Instruments TPA6133A2 i košta samo 22 €. Po komentarima izgleda da ne radi baš dobro sa telefonima jer mu treba malo više struje ali na Win se kači bez drajvera. Već sam naučio da na finalni zvuk utiče mnogo više od čipa... ali naručiću ga iz čiste radoznalosti, prosto moram. :D
EDIT: Imam i male izmene kod sebe pa mi je sada u srcu sistema pojačalo Cyrus 8vs2 koje je mnogo transparentnije od starog Harmana. DAC-ovi će sada biti pod još jačim reflektorom.
Da li si ga naručio?
Naručio sam ga tokom neke akcije (nekih 1.5$ je bio snižen) ali mi prodavac uopšte nije poslao i vraćen je novac na račun. U međuvremenu sam naleteo na neki komentar da je zvuk onako, tek da bude malo jači i detaljniji od integruše pa sam se ohladio, barem za sada.
Kasnije sam pročitao pozitivan Amirov opis i merenja za Musiland MU1 pa me je još više zainteresovao i kad dopunim račun idući put verovatno ću njega isprobati.
https://s.click.aliexpress.com/e/bz2bMaHa
imam pojačalo filips fa 910 i zvuučnike Ar 18BX izvor zvuka komp sa Realtek HD Al662 audio kodekom tako piše.
Slušam,džez balade, klasiku, akustiku uglavnom opuštajuću muziku.
Ono što me interesuje da bi Brand Name:LUSYA SA9023A + ES9018K2M USB portable DAC HIFI fever external amplifier audio card decoder for Computer Android Set Box A6-017https://www.aliexpress.com/item/SA9023A-ES9018K2M-USB-portable-DAC-HIFI-fever-external-amplifier-audio-card-decoder-for-Computer-Android-Set/32932392383.html?spm=2114.10010108.1000014.3.4c705 baaMkSuLV&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.112237.000000000000000&scm_id=1007.13338.112237.000000000000000&scm-url=1007.13338.112237.000000000000000&pvid=49c19e59-31bd-481d-b1c3-a8dd5c4a458c
joj koliki link, doneo neki primetan boljitak u kvalitetu zvuka u odnosu na intergrušu, ili ako imate vi neki predlog za usb dac slične cene?Mozda i ovaj iz predhodnog posta Musiland MU1
Teško je to ovako na prazno pretpostaviti dok neko ne čuje i uporedi. Ako ti se ne žuri, nna ću u roku od mesec-dva verovatno isprobati ovaj MU1 pa mogu da javim utiske. Do tad jedino da se javi neko ko je već čuo ili da malo pretražiš strane forume. A inače kada se informišeš oko DACova fokusiraj se na lične utiske i poređenja jer merenja su varljiva... po principu "nije zlato sve što sija".
U firmi 4A ... pojavili su se Dragonfly Black i Red po cenama od 11880 i 23880 din.
Evo veoma interesantan dongle koji podržava i DSD fajlove.:nov_explo
https://www.aliexpress.com/item/new-Original-Meizu-type-c-interface-HIFI-decoding-amp-high-performance-DAC-chip-hifi-sound-quality/33005037391.html?spm=2114.12057483.0.0.68f9360aFs9 n5K
U velikoj sam dilemi koji DAC uzeti.
DAC ce biti korišćen kao headamp za slušalice na android mobilnom telefonu i kao DAC u sistemu, priključen na pojačalo preko RCA.
Kako sam gledao ima puno toga u ponudi. Do nekih 100 EU, nekako mi se izdvajaju Audio FX6 i Khadas Tone Board. Ako imate neki predlog šta bi bilo najbolje, molim Vas napišite.
Hvala!
Khadas nema headamp.
Ok onda to otpada. Šta bi moglo pored Audio FX6 do nekih 100 EUR?
Gledam Audioquest Dragonfly Black ali ne znam da li vredi 100 evra?
@Aibo
Kako se SMSL M100 nosi sa Khadas Tone Board u prezentaciji zvuka.
Khadas je zvučno kompletniji i prirodniji. M100 mu je ravnopravan u visokotonskim detaljima ali nema tu sredinu i bas Khadasa. M100 zvuči praktično isto kao Topping D50 što je sa jedne strane odlično sa obzirom na cenu. Uglavnom, da se ne ponavljam baci samo pogled neki post unazad gde je bio D50 i sve isto za zvuk važi i ovde.
Inače mi je uživo baš lep ovako mali i lepo je izrađen. YT si već video pretpostavljam čim pitaš: https://youtu.be/csMru2mNfFc
EDIT:
https://live.staticflickr.com/65535/48053853103_2948318671.jpg (https://flic.kr/p/2gdmymF) https://live.staticflickr.com/65535/48053853043_0c8496ed48.jpg (https://flic.kr/p/2gdmykD) https://live.staticflickr.com/65535/48053900172_d2bd0dbba8.jpg (https://flic.kr/p/2gdmNmd) https://live.staticflickr.com/65535/48053899932_798e6f61ff.jpg (https://flic.kr/p/2gdmNh5)
Da, video sam YT review, i meni je simpatičan po izgledu, ali sam mislio obzirom da je u njemu AKM čip da će signatura zvuka biti nešto na topliju stranu a ne na svetliju kao što su uglavnom Sabre čipovi.
To oko zvučnog potpisa samih DAC čipova je iz mog iskustva prilično preuveličano i ja lično ne mogu da uočim nikakav jasno prepoznatljiv zvučni potpis AKM, Sabre ili nekog drugog proizvođača. Npr. teško je naći neku zajedničku tačku zvučnog potpisa Khadasa i D50 a koriste isti Sabre čip.
Originalni Dragonfly V1.0 je isto bio pun energije, punog tona i nikada ga ne bih opisao kao svetao a koristio je Sabre. SMSL Idea sa druge strane ima mnogo oštriji zvučni potpis, itd. Punoća, svetlina, oštrina... realno mnogo više zavise od toga kako je izvedeno električno kolo oko čipa i analogni deo, kao i odabir samih komponenti.
Potraga se nastavlja (mada sam potajno mislio da će M100 biti na toplijoj strani zvučnog spektra).
Imao sam Topping D10 i pored svih pohvala meni je delovao malo presvetlo (recimo u odnosu na Marantz-ov CD plejer).
Razumem te potpuno, evo ja sam prekjuče za tasta nabavio Denon DCD-500AE, hvaljen budžetski CD player iz 2007-e (mislim da je oko 250€ bio tj. u klasi sa NAD C521 i Cambridge Azur 340C npr.) i pošto mu još nisam odneo slušao ga malo kod sebe. U principu stvarno ne može da se meri u količini detalja i nekoj krajnjoj odsečnosti sa Khadas-om, D50 i M100 ali mu je zato tonski balans jako dobar i samo Khadas može da se nazove tonski prirodan i ispravan pored njega. To što Denon može da odsvira od detalja zvuči sasvim prirodno i uravnoteženo - ima basa taman koliko treba, glasovi puni i podebljani kako treba, nema nikakve oštrine u visokim. Nema baš zadovoljavajuću količinu detalja i brzinu sada posle svega ovoga što sam slušao ali je to ipak bio entry level model pa nije ni čudo.
Među jeftinim kineskim DAC-ovima je teško naći te kvalitete umerenosti, oni se prvo zalete na detalje po svaku cenu, iscrtaju ih visokotonskim područjem a zanemare srednjetonsku punoću (nižeg basa obično bude OK) i time nakrive balans na svetlo i oštro. Uostalom, isto to rade i sa slušalicama u većini slučajeva. Ja to toliko često ponavljam da sam i sam sebi dosadio ali moram. :D Khadas je po tom pitanju stvarno iskorak u odnosu na sve drugo u ovoj cenovnoj klasi - najzaokruženiji zvuk bez daljnjeg.
EDIT: Pokušaću da se organizujem u narednih mesec-dva da dovučem Schiit Modi 3 pa da vidimo kako tu stoje stvari.
Da li je promena elektrolita na Khadas TB značajnije uticala na zvučnu sliku?
Tih 7 kondenzatora nisu elektroliti već polimeri a oko zvuka stvarno nisam siguran šta da kažem, pretpostavljam da si čitao onih par postova na Hi-Files... Neke promene jeste bilo ali teško je reći nešto objektivno jer nemam nemodovani Khadas za direktno poređenje kao što je Impuls uradio npr. Najgore od svega je što ti novi Panasonic polimeri u početku dok se ne razrade zvuče prilično gadno i zvuk je oštriji nego fabrički, onda polako popuste i sada sa njima sve zvuči prilično lepo... na sećanje bih rekao malo tečnije i punije nego sa fabričkim ali da se nešto revolucionarno promenilo - mislim da nije.
Uzdržao bih se od preporuka ljudima da to rade dok ne čujem 1na1 modovani protiv fabričkog.
Aibo, da li si testirao
FX Audio X6 ,ako jesi možeš li mi nešto reći o karakteru zvuka i da li bih osetio neki bitniji napredak u kvalitetu zvuka na mom sistemu: imam pojačalo filips fa 910 i zvuučnike Ar 18BX izvor zvuka komp sa Realtek HD Al662 audio kodekom. FX Audio X6 ima cenu koja mi je u ovom trenutku prihvatljiva, preko toga ko zna kad...
Jesam. X6 je po meni odlična sprava, pravi best bang for buck proizvod posle kog postaje sve teže opravdati veće ulaganje za jednog prosečnog normalnog korisnika koji se nije totalno navukao na audiofiliju pa ne žali para. X6 je kao DAC stvarno jako dobar, daje detaljan i živahan zvuk. Ne vuče ni na koju stranu u smislu da nije svetao/analitičan niti topao/zamuljan već je stavrno lepo izbalansiran i trebalo bi da se složi sa većinom pojačala/zvučnika tako da bi definitivno bio dobar iskorak u smislu detalja i opšte energije/živosti zvuka u odnosu na integrisanu zvučnu.
Izlaz za slušalice je takođe prilično moćan ako ti ikad zatreba.
Aibo,hvala ti do neba,rešio si me svih muka i dilema,uživam da čitam tvoje postove,mnogo sam naučio iz njih.:aplauz:
Musiland MU1 (https://www.aliexpress.com/item/32869987030.html) - Fino je izrađen, zagreva se jako malo, ne troši puno struje koliko sam primetio i ima jasno više snage od prosečnog telefona. Xiaomiji su inače pristojno glasni ali je jači od njih a npr. u odnosu na Xperia Z3 compact je bez problema duplo jači tako da bez frke pogura moje AKG K92 i nove Takstar Pro 82 koje zvuče bledo na slabom telefonu.
O samom kvalitetu zvuka - ima prilično detaljan zvuk sa finim punim basom ali je malo istanjen u sredini. Dalje sve zavisi koji telefon imate, od Huawei Y7 2019 npr. zvuči 3x bolje i za takav telefon bi vredeo svaku paru jer bi od njega napravio sasvim pristojan audio player. Kada ga zakačim na svoj Mi8 lite dobijem nešto čistiji i precizniji zvuk, puniji u basu ali malo istanjen u glasovima pa je to već malo teža preporuka. Mi5 već zvuči jednako detaljno a čak i nešto punije pa na njega ne bih uopšte stavljao sem ako mi ne treba snaga veća. U poređenju sa Sony Xperia Z3 compact zvuči jako slično, on ima isto tako detaljan ali malo istanjen zvuk, samo što je sa MU1 daleko snažniji.
Iz nekog razloga MU1 + Takstar Pro 82 zvuče jako lepo na mom telefonu, sa puno detalja i snage i verovatno ću zadržati taj kombo. Ne znam tačno gde ću i kada da ga koristim ali nema veze. :)
Schiit Modi 3 po mom mišljenju zvuči jako lepo. Detaljno i otvoreno ali sa punijom sredinom od većine drugih DAC-ova i bas je izuzetno lepo kontrolisan. Nivo detalja je jasnov viši od npr. FX X6 i Toppinga D10, D30 npr. Sa D50 i M100 (koji zvuče skoro identično) je tu negde sa razlikom da su D50 i M100 oštriji i napadniji a Modi 3 finiji i mekše zvučeći sa punijim srednjim tonovima, a da pritom ne gubi ni jedan jedini detalj.
Da ne dužim, Modi 3 zvuči bolje od svih Topping i SMSL koje sam do sada čuo mada na žalost mi nikako ne možemo da ga dovučemo po onoj ceni od 99$ jer uz shipping i troškove izađe skoro 150€ bez osiguranja za gubljenje i oštećenje paketa i 170€ sa osiguranjem. Meni jedino Khadas Tone Board zvuči bolje od Modija jer ima jednaku količinu detalja a još dinamičniji i puniji zvuk... a pritom je za nas free shipping i solidne šanse da ga propuste bez troškova jer je mnogo manja kutija, tako da on ostaje moja bezrezervna preporuka.
https://youtu.be/kD3gXVrPRM4
Svakim danom sve više je ovakvih "igračaka" na tržištu.
Jedna interesantna koja podržava i DSD256.:opanachke
http://www.ibasso.com/cp_xq_dy.php?id=8745#page1
Luka Filipovic
23.7.2019, 16:31
U kojem kvalitetu vam je muzika koju slusate preko ovih kvalitetnijih dacova?
I gde je nabavljate?
FLAC fajlova ima gde god hoćeš, a tu je i Tidal, recimo.
U kojem kvalitetu vam je muzika koju slusate preko ovih kvalitetnijih dacova?
I gde je nabavljate?
Meni je većina FLAC fajlova u CD kvalitetu tj. 16bit/44kHz ali u poslednje vreme ako ima Hi-Res varijanta u 24/96 npr. sa HD tracks i slično ja obično uzmem to.
Mada priča nije tek tako - što veća rezolucija to bolji zvuk. Jako bitna stavka je da li je album zaista zaista rađen u Hi-Res. Ako jeste to se zaista čuje bolje i detaljnije od klasičnog CD kvaliteta - npr. poslednja 2 albuma Leonard Cohena jasno bolje zvuče u Hi-Res varijantama. Čak i neki prastari albumi npr. Elvisovi koji su snimani na magnetnim trakama vrhunskog kvaliteta (svakako višeg od CD-a) su pažljivo i kvalitetno ponovo digitalizovani u Hi-Res i to zvuči brutalno. Koriste se po HiFi sajmovima za demonstraciju zvuka.
Nažalost postoji mnogo muzike snimano u ranim digitalnim formatima i 16/44... od toga pravi Hi-Res nikada neće biti jer u izvornom snimku nema dovoljno detalja i kvaliteta za tako nešto. To ipak ne smeta muzičkim kućama da izdaju lažni Hi-Res album koji je veštački upsemplovan iz fajla CD kvaliteta (čisto kao primer - prva 4 albuma Nore Džons bolje zvuče u originalnim CD izdanjima nego u tim kobajagi HD izdanjima jer nisu stvarno snimani u visokoj rezoluciji). Mada ponekad i takve varijante mogu da zvuče bolje jer ih je remasterizovao dobar sluhista ali to je već druga priča.
I poslednja stvar koju ne mogu da ne pomenem su - HD ripovi gramofonskih ploča koji obično nose LP (Long Play) tag u nazivu. Tj. neko uzme ploču, pusti je na gramofon i izvrši AD konverziju u digitalni fajl 24/96 ili 24/192, i to je sada kao Hi-Res varijanta. :facepalm Pošto je video mnogima poznatiji, to je kao da si presnimio film sa VHS kasete putem nekog VHS plejera i TV kartice u kompu pa snimio to na hard u MKV fajl 4K rezolucije... i kažeš evo vam 4K verzija filma. Žali bože potrošene struje i prostora na hard disku da u fajlu od 20GB čuvaš muljavi VHS snimak. A pritom i ne razmišljaš o tačnosti tog presnimavanja sa VHS plejera na TV kartu... i da je taj MKV fajl finalno zapravo nižeg kvaliteta slike nego originalni VHS. Cela ta priča je glupost nivoa 9999.
Ne baš pristupačan za naš standard, čisto kao info:
https://www.hi-files.com/jos-mocniji-dragonfly/
Dragonfly Black u 4A firmi je trenutno 8k.
Vau super, odlična cena. Naručio sam ga odmah, hvala za dojavu. :)
Ovih dana očekujem da mi stigne i FX Audio Tube-06, DAC + lampaško predpojačalo. Deluje zanimljivo. Cena mu je 90$ mada su mi ga ustvari poslali iz FX-a na test. Čekam ponedeljak da vidim da li će carina poverovati da je free.
http://www.szfxaudio.com/en/product/product-52-957.html
Je l' FX X6 i dalje najbolja kupovina u rangu do 100 evra i malo iznad?
Za 100e već može da se ide na Topping D10 ako nije potreban headamp.
Ne zna se koji je DAC u Tube-06? Baš me zanima uticaj lampi, da ne bude suviše "mekan" zvuk ... Level out 5.4Vrms?:eek:
Pa i mene zanima kako lampe utiču na zvuk. DAC unutra je CM6533, to je najbolji koji CMedia pravi valjda. Verovatno nije bilo moguće uklopiti i lampe i neki fensi DAC u ovu cenu. Visoka voltaža je da može da ide direktno u pojačalo snage. Mada baš zato što je zamišljeno da bude i predpojačalo ima volume potenciometar pa može da se smanji koliko god treba.
Glavna namena mi je baš korišćenje sa slušalicama.
Ne verujem da ima bilo šta bolje od X6 do te cene. Mada zavisi koliko su zahtevne slušalice u pitanju i Dragonfly Black ima mini pojačalo za slušalice ali mislim da nema puno snage. Sa slušalicama koje ne traže puno struje bi u teoriji mogao da zvuči bolje. Javljam čim stigne i isprobam ga.
Trenutno koristim Superlux HD681 Evo, ali planiram da kupim bolje za nekoliko meseci.
Vau super, odlična cena. Naručio sam ga odmah, hvala za dojavu. :)
Ovih dana očekujem da mi stigne i FX Audio Tube-06, DAC + lampaško predpojačalo. Deluje zanimljivo. Cena mu je 90$ mada su mi ga ustvari poslali iz FX-a na test. Čekam ponedeljak da vidim da li će carina poverovati da je free.
http://www.szfxaudio.com/en/product/product-52-957.html
Nije stiglo ništa?:D
Mario Pavićević
7.8.2019, 15:44
Cekamo da stigne i da ga okaci na oglas :D
Dragonfly narudžbina je i dalje "U obradi". Tako stoji od petka popodne. :rolleyes:
Tube-06 je stigao... Fina sprava na prvu loptu, malo mekši i masniji zvuk u basu od npr. DAC-X6 (koji je detaljniji malo) mada sveukupno sasvim prijatan za slušanje. Ali ima tonske kontrole (meni najviše prija kad nijansu zavrnem i bas i visoke) i analogne ulaze pa ima svoje vrednosti. Takođe lepo svetli u mraku. :D Evo dve brzinske slike telefonom:
https://live.staticflickr.com/65535/48480356522_6334ea1dbc_z.jpg (https://flic.kr/p/2gS3uXU) https://live.staticflickr.com/65535/48480353607_7fb27fcced_z.jpg (https://flic.kr/p/2gS3u6D)
Mario Pavićević
7.8.2019, 15:58
Da, lampe sigurno zanimljivo izgledaju u mraku!
Mada sam ja vise za svetla bez, jezim se od LED tastatura, miseva i ostalog, sve na kompu sto je imalo te opcije sam pogasio :D
Lampe su u socketu, moguce ih je menjati? Jel Ei jos uvek ima zivu proizvodnju lampi?
U socketu su i stižu razmontirane zbog bezbednijeg pakovanja. Koliko znam, ne proizvode se više lampe kod nas, ako se više išta proizvodi dole. Inače nemam nameru da isprobavam druge lampe, u to ludilo se još ne upuštam.
Inače se potpuno slažem za LED-ove raznih vrsta. Ja sam otvarao jednog miša i nekoliko ventilatora da im ručno isečem ledove jer nije moglo drugačije. Mada ove lampe iako velike svetle prilično meko i lepo (i devojci se sviđaju :)). Više u oči upadaju opet ove dve led lampice napred (crvena da je uključen i zelena da pokaže koji je ulaz odabran).
I ja sve gasim, mrzim sva ta svetlanca i jako me nervira to što na DS4 ne mogu da se ugase, a da umesto toga na ekranu stoji neki indikator statusa baterije.
Ako bi još neko da iskoristi akciju za Dragonfly Black zovite lično ili ih mejlujte. Pisao sam im da proverim i narudžbina sa sajta njima nije u sistemu uopšte, kažu menjali su servere ili tako nešto pa ne radi sve kako treba. Ali sad smo razrešili problem i stiže sutra.
Edit: Mimoišao sam se sa kurirom za malo... Moraću da čekam ponedeljak.
Stigao Black. Mnogo lepo i kvalitetno deluje u ruci. Nisam ga zasad probao sa slušalicama ali sam ga zakačio na pojačalo. Zvuk je OK - bas malo masniji i slabije kontrolisan pa hoće da ljulja na pesmama sa puno basa. Sredina i visoki dobri, čisti. DF Black zapravo zvuči vrlo slično FX Tube-06 ali ima još masniji bas i malo čistije, detaljnije visoke od njega pa zvuči nekako nabildanije. U principu može da se kaže da su ista klasa. Zavisno od pesme mi se nekada više svidi jedan a nekada više drugi. Ali DAC-X6 zvuči utegnutije i kontrolisanije od oba jer ima malo smireniji ali precizniji bas i malo smirenije visoke... po meni je najprirodnije izbalansiran i ja bih sebi njega odabrao pre ova druga dva.
DF bih gledao npr. ako je portabilnost bitna jer X6 baš i nije za šetanje sa laptopom i telefonom. A ovaj TUBE 06 samo kome su preamp funkcije bitne i ne koriste se slušalice pošto uopšte ne može da pokrene slušalice. Iako ima visok napon, očigledno da ima 0 struje i snage na izlazu - kad zakačim slušalice jedva da se čuju... prosto mora da se zakači na neko pojačalo.
A evo malo boljih slika od TUBE 06:
https://live.staticflickr.com/65535/48521202106_e1fee3e58d.jpg (https://flic.kr/p/2gVDQW7) https://live.staticflickr.com/65535/48521372742_61a577563b.jpg (https://flic.kr/p/2gVEHE7)
https://live.staticflickr.com/65535/48521372502_42a10ce844.jpg (https://flic.kr/p/2gVEHzY) https://live.staticflickr.com/65535/48521372352_e1725783af.jpg (https://flic.kr/p/2gVEHxo)
I klasika za kraj, YT video - https://youtu.be/CAgXrsk8r80
Evo da odmah dodam nastavak. Dragonfly Black sa slušalicama radi odlično. Izgleda da su jako dobro izveli to pojačalo za slušalice (Dragonfly ga zapravo ima, kao što je i HRT microstreamer imao... a ne kao npr. SMSL Idea koja samo koristi izlaz iz DAC-a direktno).
Pre svega puca od snage, ispod 10% moram da držim volume na AKG K92 i Takstar Pro 82. Zvuk je vrlo detaljan ali još bitnije vrlo pun i moćan. Ima neki odsečan karakter i udar koji bi englezi nazvali kick ili slam, koji npr. čak ni DAC-X6 ne može da proizvede u jednakoj meri pa Black zvuči malo življe i napucanije. Ne mogu da prestanem da slušam Takstar Pro 82 sa njim upravo.
Dakle, ne bih ga uzimao kao desktop DAC za pojačalo i zvučnike jer ima boljih za slične pare... ali za slušalice mi je skinuo X6 sa trona, čista 10-ka. :nov_explo
Baš neobično, nisam do sada nigde čuo takav utisak o nekom DAC/headampu. A kada ti je povezan na pojačalo volume je na 100% i u plejeru i u Win-u?
Tako je, na 100% su oba. Puštam u ekskluzivnom modu, bit-perfect, premošćavam sve obrade... I meni je zanimljivo. Mada, koliko se sećam tehnikalija, DF oseća impedansu na izlazu (pojačala su reda kilooma tj. ne vuku struju uopšte kada se na njih zakači) i shodno tome automatski aktivira čist line-out ili uključuje pojačalo za slušalice kada oseti nisku impedansu. Verovatno su samo izveli to pojačalo bolje od FX-a i za toliko ga pretekli kad se tako koristi.
Sad, daleko od toga da on ne valja kao DAC za line-out... po meni su nijanse na strani X6 a neko bi možda čak i drugačije mislio. Više sam hteo da kažem da ga ne bih preporučio za tu namenu jer za 90€ postoji Khadas koji kao čist DAC ima sam svoju klasu pa mislim da je prosto greh odabrati nešto drugo. :) Ali za slujke ili za neku mešanu upotrebu je Black baš fina spravica...
Dobre recenzije. Šta je na kraju preporuka za upotrebu sa slušalicama? Dragonfly?
Da, pogotovo po trenutnoj ceni.
EDIT: Inicijalni plan je bio da samo probam i opišem DF pa ga prodam što pre uz minimalno gubitaka (možda kada više ne bude aktuelna akcija) ali on i Takstar Pro 82 daju ozbiljan zvuk. Izgleda da ću ga zadržati za sebe i naručiti adapter za USB-C da mogu da ga koristim sa telefonom. Mada mi ne pada na pamet da plaćam Dragonfly Tail, naći ću nešto kod kineza. :)
Zanimljivo da je čak i na AudioScienseReview (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-audirect-beam-and-aq-dragonfly.5455/) na kraju bio oduševljen kako Black zvuči na slušalicama iako je imao pilično loša merenja na sve strane, a oni se tamo kunu u objektivna merenja. U principu, taj Audirect Beam sa kojim je bio na testu je po merenjima razbio Black (100x manja distorzija, dosta veći dinamički opseg pa čak i veća izmerena snaga pod opterećenjem) ali mu je Black svejedno zvučio mnogo bolje i moćnije:
Compared to the Beam, the Audioquest Black was a revelation. With AKG K92 performance was superb with thundering bass that would rattle (nicely) the cups! Quite a satisfying experience :). Experience using either HD-650 or HE-400i was respectable but of course, that thunder was no longer there. All in all, the Audioquest Dragonfly is far superior to Audirect Beam subjectively.
Nažalost isti čovek forsira ta merenja kao objektivno merilo kvaliteta a vrlo retko direktno poredi slušanjem. Da to češće radi možda bi shvatio koliko je besmisleno i dezinformativno ovo što radi.
polarnimeda
15.8.2019, 0:46
Zanimljivo da je čak i na AudioScienseReview (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-audirect-beam-and-aq-dragonfly.5455/) na kraju bio oduševljen kako Black zvuči na slušalicama iako je imao pilično loša merenja na sve strane, a oni se tamo kunu u objektivna merenja. U principu, taj Audirect Beam sa kojim je bio na testu je po merenjima razbio Black (100x manja distorzija, dosta veći dinamički opseg pa čak i veća izmerena snaga pod opterećenjem) ali mu je Black svejedno zvučio mnogo bolje i moćnije:
Nažalost isti čovek forsira ta merenja kao objektivno merilo kvaliteta a vrlo retko direktno poredi slušanjem. Da to češće radi možda bi shvatio koliko je besmisleno i dezinformativno ovo što radi.
hehe slicna diskusija je bila i po pitanju x6 koji je takodje po merenjima tanji od modela sa kojim su ga uporedili (fiio e10k i topping d30).
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/measurement-and-review-of-fx-audio-dac-x6-dac-compared-to-topping-d30-and-fiio-e10k.2097/
popljuvase ga negde bez i da ga poslusaju posteno.
zbog toga sam se dvoumio duze dal da uzmem x6 ali evo, sad ga imam vec nekoliko nedelja, primecujem razlike vise nego pre, definitivno cistiji od integruse cak i na z333 zvucnicima od 60e. :)
a super je sa isk-om hf-2010 uz malecke ali (meni) ipak bitne korekcije u eq. mozda je i meni trebalo malo privikavanja. :D
Taj forum je vrlo brzo postao prilično toksično mesto za svakog ko prenese subjektivni utisak koji se ne slaže sa njihovim merenjima. Malo sam postovao tamo, pokušavao u par navrata da objasnim da taj set merenja prostim test signalima pokriva samo mali delić realnog audio signala i njegove kompleksnosti... dok nisam skontao koji je to čoporativni mentalitet - većina ima izuzetno nizak nivo znanja i iskustva a visok nivo cinizma i agresivnosti da ismeje i izruga se svemu i svačemu. Pritom se šire po netu i prosipaju svoje (ne)znanje drugima.
Jedan drugi audio forum superbestaudiofriends (https://www.superbestaudiofriends.org) je baš iz tog razloga dodao u pravilnik - A HEALTHY APPROACH TO MEASUREMENTS - A REBUKE TO THE MEASUREMENT EXTREMISTS (https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/mervs-politically-incorrect-audio-blog.7261/#post-249242). Pa ako nekog uopšte zanimaju audio merenja treba da pročita šta se u ovom linku kaže o THD i SINAD merenjima, koliko je to usko gledanje na široku temu. Dobro su tu potkačili i ASR i njegove fanatične članove, sa svakim pravom mogu da dodam.
Iskreno ne razumem šta pokretač foruma Amir pokušava i zašto truje mase ovim uskim i banalizovanim merenjima kao da su neko objektivno merilo kvaliteta... iako se često iz njegovih ličnih utisaka pokaže da to prosto nije tačno, kao kod Dragonfly-a. Pa evo i za X6 je na kraju rekao da jedva razlikuje zvuk od Toppinga D30 (što sam i ja ranije ovde pisao) i da mu sa slušalicama bez muke zvuči bolje od Fiio E10K.
Listening Test
I listened to the line output of the DAC-X6 against the Topping D30 through my Stax SRM-007t headphone amp driving their "Pro" headphones. Going through my playlist, I could not detect any obvious differences. But if I squinted enough, I thought the Topping sounded better. See the frequency response measurements for possible reason.
I then switched to headphone listening and comparing the DAC-X6 against Fiio E10K. Without level matching, the DAC-X6 easily pulls ahead. Even with level matching, the DAC-X6 sounded noticeably better with the Sennheiser HD-650. There was more bass, more clarity, etc.
Znači čovek jasno kaže da njemu to zvuči super, a po merenjima nikako ne bi smelo:
Summary
Measured performance of the FX-Audio DAC-X6 is rather disappointing. It loses to similarly priced Fiio E10K and by a larger margin to Topping D30.
I sad normalan čovek treba da se zapita - zašto onda uopšte praviš i guraš pod nos sve te grafike kad po tvom ličnom pisanju nisu indikativni za realan kvalitet? Ovi njegovi zombiji nažalost biraju da te slušne delove potpuno ignorišu, već se dive graficima i bez problema pljuju po odličnim uređajima jer se tamo neki dongle meri jednako dobro ili bolje.
HSVstoned
15.8.2019, 22:07
Napisao je jos i ovo: I then switched to headphone listening and comparing the DAC-X6 against Fiio E10K. Without level matching, the DAC-X6 easily pulls ahead. Even with level matching, the DAC-X6 sounded noticeably better with the Sennheiser HD-650. There was more bass, more clarity, etc.
Switching to Hifiman HE-400i headphones, most of the differences went away. After listening for a while, I could still hear some improvement from the DAC-X6 but clearly this is a less demanding headphone than the HD-650 is. It is also more comfortable to wear.Koristim i X6 i E10k i veoma je tesko proceniti koji je zvucno bolji (pre svega mislim na koriscenje sa slusalicama).
Na osnovu mog iskustva sa M390/HD7/TR-90 (over-ear), CKX9/DT6 (in-ear) slusalicama nema ni govora da jedan uredjaj ''dere'' drugi. Na papiru X6 ima mocnije pojacalo ali je zapravo fabricki u low gain-u (130mW @32Ω dok se E10k prekidacem prebacuje u high gain/200mW @32Ω). Modovan X6 (dzamper mod) je sigurno dosta glasniji, preko 900mW @Ω ali to nisam probao jer nema potrebe.
Ono sto cujem je da X6 zvuce malo otvorenije, da ima malo vise ''vazduha'' u zvuku i da je separacija isntrumenata malo bolja, uz malo bolji soundstage u svim ''dimenzijama''. Ali isto tako kao da ima ''prljaviji'' zvuk, kao da je neka blaga sephia boja prisutna sa svim slusalicama koje koristim a i visoki zvuce pomalo nervozno na vecini slusalica. Mogu da garantujem da E10k ima cistiji zvuk (nizu izlaznu impedansu svakako), muzikalnije srednje, smirene i malo punije visoke i ono sto zovu ''more darker background''. Ukratko, E10k nudi prilicno cist zvuk ali uz taj neki ''intimate'' trip i manji soundstage (mada su pozicioniranje i separacija ok). X6 zvuci malo detaljnije (bas i prelaz high bas-srednji) a E10k opet nekako utegnutije, punije, muzikalnije uz najvecu razliku u srednjim i visokim.
E10k bass boost je lose resenje za sve slusalice koje same po sebi imaju previse naglasen bas, posebno ako se radi o mid i high bass ''grbama'' i ako generalno lose reaguju na EQ i takve boostove. Ali zato fino izbalansirane slusalice mogu da zvuce drugacije i izuzetno dobro uz taj hardverski boost (npr. HD7).
Ovo je u sustini razlog zasto sam zadrzao oba uredjaja, zadovoljan sam audio kvalitetom i mislim da su zvucno sasvim solidni a po izradi i funkcionalnosti odlicni i to za malo izdvojenog novca. Lako su prenosivi, kombinujem i bodem slusalice u zavisnosti sta slusam i kakav zvuk hocu da slusam.
Nisam cuo K3 ali mi na osnovu testova i utisaka deluje kao uredjaj koji bi mogao da zameni X6 i E10k, deluje kao da nudi sve prednosti X6/E10k ali u jednom, cak i malo boljem pakovanju, a nije preskup, kod nas je oko 13k din. Ali ipak mislim da cu zadrzati E10k zbog prenosivosti/malih dimenzijama i funkcionalnosti a da ce X6 zameniti SMSL M7 ili neka slicna sprava.
Jedan interesantan DAC sa nešto starijim AKM čipom, a ima svoje posebno napajanje (mogućnost upgrejda na linearno) i podržava DSD 512.
https://hifi-express.com/collections/s-m-s-l-vmv/products/new-smsl-m6-hi-fi-dac-ak4452-decoder-native-dsd512-amp-asynchronous-multifunction-with-32bit-768khz-usb-optical-coaxial-input?variant=18595729178724
Mislim da niko nije pominjao Loxjie D10 (http://www.loxjie-audio.com/productshow.asp?id=155). Dizajn je malo čudan za moj ukus ali koristi najbolji mogući Sabre ES9038Q2M, ima i pojačalo za slušalice i meri se odlično ako to išta znači. Košta 129$ inače a narednih par dana je na akciji za 109$ (https://www.aliexpress.com/item/32961486974.html).
Razmišljam se da isprobam. Koja boja je lepša po vama? :)
polarnimeda
28.8.2019, 1:52
Mislim da niko nije pominjao Loxjie D10 (http://www.loxjie-audio.com/productshow.asp?id=155). Dizajn je malo čudan za moj ukus ali koristi najbolji mogući Sabre ES9038Q2M, ima i pojačalo za slušalice i meri se odlično ako to išta znači. Košta 129$ inače a narednih par dana je na akciji za 109$ (https://www.aliexpress.com/item/32961486974.html).
Razmišljam se da isprobam. Koja boja je lepša po vama? :)
zavisi za koga navijas, jugoslaviju ili srbiju. :D
ja mislim da bih uzeo crveni. :)
pozdrav kakva je ova zvučna po vama?
https://www.kupujemprodajem.com/Kompjuteri-Desktop/Zvucne-kartice/Zvucna-kartica-AUREON-XFire-8-0-externa-81706295-oglas.htm
ja mislim da bih uzeo crveni. :)
Poslušao sam te, čeka se crveni. Ako bude zvučio bolje od Khadasa moraću da držim crveni toblerone blok u polici. :D
polarnimeda
31.8.2019, 18:41
Poslušao sam te, čeka se crveni. Ako bude zvučio bolje od Khadasa moraću da držim crveni toblerone blok u polici. :D
sto se mora nije tesko. :D
Stigao mi je FX-Audio DAC-X7 juče i danas je već postao novi stalni DAC u sistemu. :) Prosto iznenađujuće dobra sprava i kao DAC i kao pojačalo za slušalice.
Kao DAC zvuči čistije, šire i tečnije od svih do sada uključujući i Khadas. Meni je to i više nego dovoljno da zamenim Khadas ali sa gledišta nekog "normalnog" to možda i nije prevelika razlika, pogotovo ako bi bilo slušano u nekom više budžetski okrenutom sistemu. U odnosu na druge DAC-ove slabije od Khadasa kao što su Topping D30, D50, SMSL M100... ovo je stvarno vrlo jasno moćniji i čistiji zvuk.
Kao pojačalo za slušalice isto odličan, tj. opet najbolje koje sam do sada čuo. Takstar Pro 82 na njemu zvuče tako moćno i detaljno da iskreno nisam verovao da ove slušalice to uopšte mogu. :eek: Bas je izuzetno dubok i udara fenomenalno a jasno, glasovi su super puni i lepi. DF Black koji je isto odličan i ima pun, moćan zvuk - nema baš toliko detalja i širinu zvuka kao X7 a ni bas mu nije baš toliko energičan. Opet, razlike nisu nebo i zemlja ali u direktnom poređenju je X7 jasno bolji.
Videćemo kako će se pokazati u smislu trajnosti pošto sam viđao razne žalbe po netu ali za zvuk ima čistu 10-ku na oba fronta. Kome treba i DAC i pojačalo za sluške a može da ga priušti, nema potrebe da traži dalje. Recimo Topping DX3 pro bukvalno nema šta da traži zvučno pored X7 (za sluške možda još i nije toliko strašno ali kao čist DAC ne može vodu da mu nosi).
HSVstoned
13.9.2019, 21:21
Aibo, da li kvalitet zvuka X7 opravdava razliku u ceni u odnosu na X6?
Verovatno ne u potpunosti ali me zanima da li mislis da je takav apgrejd isplativ?
Odavno razmisljam o prelasku sa X6 na X7 ali u pocetku uopste nije bilo ni testova, cak ni nekih osnovnih utisaka korisnika, posle se pojavilo nekoliko komentara na nekom FR sajtu (hvalospevi) a onda sam na hf i jos nekim sajtovima video da mnogi pisu o QC problemima sa X7.
Ovde ima nesto vise na tu temu: https://www.head-fi.org/threads/fx-audio-dac-x7-first-look.873857/page-8
Zato sam i odustao jer mi se ne nije davalo skoro 200e (sa dazbinama) za potencijalno problematican uredjaj bez validne garancije.
Mozda su vremenom ispravili nedostatke ali i dalje je prilicno tesko naci opsirnije informacije vezane za X7.
SMSL M7 bi trebalo da je zvucno najbolji u tom cenovnom rangu, nisam primetio zalbe na QC mada je za taj model jos teze pronaci utiske, testove.
Cak ni Amir sa ASR sajta nije ni spominjao mogucnost nabavke.
Ako ikada budes mogao nabavi M7 za potrebe testa/dalje prodaje, ovde kazu da je jedan od boljih DAC/HP AMP i to ne samo u tom cenovnom rangu (215$): https://www.hfc.com.pl/test/2947,s.m.s.l-m7.html
Uh, to oko cene ne znam šta da ti kažem... ako gledaš samo X7 koji je 3 puta skuplji od X6, toliko nije bolji sigurno. Mada ja razlika opet dovoljno velika da kada ga jednom čujem i primim se na taj novonastali kvalitet, pa se vratim na lošije i deluje mi kao da mi je neko ugasio svetlo - meni to zvuči kao i više nego razumna investicija. Druga strana priče je da ako pogledam iz perspektive celokupnog sistema u kome mi radi, to napravi razliku u ceni od možda ~15% a razlika u zvuku definitivno vredi toliko pa i više.
Barem ja na to gledam ovako, ako meni svira 30% bolje (lupio sam ovu cifru jer ne znam kako da je realno ocenim), ja slušam puno muzike svaki dan i svaki dan mi je 30% lepše... sa vremenom je to n x 30% zadovoljstva. :D Lično bih zato rekao da X7 vredi svaku paru ali ne znam koliko je to objektivna izjava za druge ljude. Ja sam evo pre nedelju-dve kupio kablova nekih u vrednosti celog X6 i bio zadovoljan razlikom u zvuku, smatrao ih vrlo dobrom kupovinom. Kad po ceo dan provodiš oko nečega, i sitne stvari imaju tendenciju da poprime subjektivno velike razmere. Tako da ne znam šta tačno da ti kažem a da to bude realna procena. I dalje stoji ponuda da ako si u prolazu svratiš i čuješ svojim ušima, ili se i ti oduševiš ili misliš - meh - pa uštediš sebi 200€.
SMSL M7 nisam nešto imao na radaru ali sada iz onog njihovog opisa mi se baš sviđa kako pominju punoću i bogatstvo zvuka... Videću možda ga uguram na listu u narednih par meseci ako ostane dostupan.
Sramota me je ali moraću sam sebe da ispravljam. Pre mesec ipo sam napisao za Schiit Modi 3 da zvuči jako lepo ali nedovoljno energično da bude bolji od Khadasa. Evo isečka iz tog posta koji sumira šta treba:
Schiit Modi 3 po mom mišljenju zvuči jako lepo. Detaljno i otvoreno ali sa punijom sredinom od većine drugih DAC-ova i bas je izuzetno lepo kontrolisan...
Da ne dužim, Modi 3 zvuči bolje od svih Topping i SMSL koje sam do sada čuo ... Meni jedino Khadas Tone Board zvuči bolje od Modija jer ima jednaku količinu detalja a još dinamičniji i puniji zvuk...
Međutim napravio sam grešku u tome da nisam dozvolio DAC-u da se razradi (burn-in - verovao neko u to ili ne) jer kod većine dakova koje sam do sada slušao se ništa pametno nije dešavalo sa protokom vremena iako sam na netu često naletao na suprotna iskustva. Međutim, izvadim ga pre neki dan iz kutije da uporedim sa X7 i ostanu mi tako sva tri DACa da rade neko vreme (Modi 3, X7 i Khadas). Skontam jedno veče da Modi zvuči bolje i moćnije nego što pamtim. Menjam tako pesme i vrste muzike (pomislio sam da se samo pogodilo da mu leži odabrana muzika) međutim nema sumje uopšte - zvuk je postao nekako veći i puniji, i više uopšte ne zaostaje za Khadasom po pitanju energije i težine zvuka. A sve ostalo za šta sam ga pohvalio - detaljan i vrlo otvoren zvuk je i dalje tu, čak i još izraženije... I sada on u ovoj generalno vrlo jakoj trojci zvuči najbolje bez ikakve sumnje. :eek: Sačekam to veče devojku da dođe kući i pitam je da li se seća kako je Modi 3 zvučio, kaže: "lepo ali nekako istanjeno u poređenju sa Khadasom". Ne kažem joj ništa više već je samo pustim da odsluša par pesama i ona odabere Modi 3 svaki put kao najbolji (kaže sve zvuči bliže i jasnije od druga dva), pa X7 kao drugi najbolji (isto lepo ali mutnije od prvog) pa Khadas kao treći (pun i dobra boja ali najzatvorenije zvuči). Tj. slepa proba se slaže sa onim što i sam čujem.
Sada se osećam kao totalni klipan što sam pretpostavio da je to to i nisam dao dovoljno vremena da se 100% razradi (ne znam tačno ni koliko je vremena potrebno jer je uključivan par put po par sati... nisam vodio računa). I sada osećam obavezu da ispravljam utisak svude gde sam o njemu pisao, počevši od našeg foruma. :facepalm Ako ništa drugo ovo mi je bilo edukativno iskustvo... više ne pišem ništa o hifi opremi dok nema bar par desetina sati rada iza sebe.
Loxjie D10 je odličan uređaj, ali stvarno odličan. U principu nema nikakav zvučni pečat koji ja registrujem (svetao, taman, oštar, mumlav) sem da je vrlo detaljan i živ zvuk, ima basa odlično, vokali puni i mesnati, visoki detaljni i čisti...
Kao DAC je bolji od svega što sam do sad imao uključujući i X7 i Modi 3. Razlike nisu neke velike i bitne u odnosu na odlični Modi 3 ali nijansu je čistiji i življi od njega. A ako npr. sada posle Loxjie D10 odmah uključim X6 jasno se na prvu čuje kako se zamuti zvuk i malo nekako skupi ka sredini.
Kao DAC + pojačalo za slušalice je meni opet najbolje što sam do sada čuo, zvuči nešto čistije i tečnije od DF Black, mada razlika sve u svemu nije prevelika. Npr. slično je muzikalan i lak za slušanje kao X7 samo sa još više detalja od njega. Sad ja nemam neke super teške slušalice za pokretanje da procenim gde mu je limit (nadam se jednim Massdrop x Sennheiser HD 6XX u skorije vreme) ali sa ovim do 100-ak evra blista.
Za ovu cenu je čista 10-ka. Realno sve i da košta bilo koliko do 200€ ne bih mu promenio ocenu. Razume se da ću ga zadržati za sebe do daljnjeg. Inače, već sam negde na netu našao da je ovo sub-brend SMSL-a i mislim da je to očigledno - vidi se po kutiji u kojoj je stigao a koja ima isti dizajn i boje kao za Sanskrit i M100, a vidi se i po ovom izboru boja (plava i crvena)... samo se igraju sa pravljenjem više brendova očigledno.
Nešto je na vidiku, može biti vrlo interesantno :nov_explo
https://majorhifi.com/ifi-zen-dac-review-economical-ecstasy/
^^ Ovih dana su me cimali iz iFi da pošalju Zen Blue (https://ifi-audio.com/products/zen-blue/) na test. Prihvatio sam i upravo im rekao da želim da opišem i Zen DAC ako je moguće. Nadam se da će biti voljni da pošalju i njega. :)
Inače nikada ranije nisam čuo iFi uređaje ali imaju i kod nas zvaničnu distribuciju a cena je sasvim OK.
Ko je zvanični distributer iFi kod nas?
Bio sam ubeđen da Player prodaje ifi ali sada vidim da sam prebacio nešto i da ga jedino "mađari" nude na KP.
U Hrvatskoj ima
https://audiocinema-art.hr/novosti/ifi-audio/
a kod nas nisam našao. :mad:
Izdejstvovao sam zamenu sa Zen Blue na Zen DAC. Za par dana silazi prva tura sa trake pa stiže jedan na test. :) Javljam utiske.
Stigao Zen. Kao spravica mi se mnogo sviđa. Izrađen je kao tenk i svideo mi se čim sam ga uzeo u ruku jer prosto odaje utisak kvalitetne stvari. Plus ima stvarno puno praktičnih detalja. Npr. linijski izlaz može da bude fiksan ili varijabilan pomoću dugmenceta pozadi. Kad se stavi fiksno onda volume potenciometar utiče samo na izlaz za slušalice. Pojačalo za slušalice ima 2 nivoa pojačanja za manje i više zahtevne slušalice, pa ako npr. zakačite vrlo osetljive slušalice stavite ga na low da ne morate da mrtkate samo prvih par milimetara potenciometra jer je prejako pojačalo za njih. Takođe ima bass boost koji podeblja mid-bas ali to mi se i ne sviđa baš.
https://live.staticflickr.com/65535/48966929637_0ac2ec44b0.jpg (https://flic.kr/p/2hB3jcx) https://live.staticflickr.com/65535/48966200728_0e3d86350b.jpg (https://flic.kr/p/2hAYzw9)
Zvuk je takođe vrlo kvalitetan i malo drugačiji od tipičnih Sabre i AK DAC-ova. Vrlo je tečan/muzikalan. Bas je malo masniji a visoki nijansu svetliji mada to neko ko nema sa čime da ga direktno poredi verotvatno ne bi ni primetio. Loxjie D10 npr. ima malo detaljniji zvuk sa preciznijim basom i izbaci glasove više ka slušaocu, jasnije se čuju oni najsitniji detalji, npr. kako pevač diše. Ali Loxjie zato zvuči i malo suvlje generalno. iFi to malo opusti u basu, ima nešto manje detalja u sredini ali zvuči mekše i tečnije. Jedino je u visokim malo istaknutiji što ponekad zvuči uzbudljivo ali ponekad malo svetlije nego što je prirodno.
Meni lično više prija zvuk Loxjie-a ali nije to razlika u samom kvalitetu koliko u karakteru, oba imaju ponešto što rade bolje od ovog drugog. Što se tiče izgleda i promišljenosti sitnih detalja, Zen je za medalju. Šteta što ga niko ne uvozi kod nas jer po ovoj zvaničnoj ceni od 129€ je stvarno odlična spravica.
....po ovoj zvaničnoj ceni od 129€ je stvarno odlična spravica. ...
Mislim da je zvanična cena u GB 129 funti a u Evropi se prodaje po 149€.
Šteta što u paket nije uključen i adapter od 5V.
^^ Vidi stvarno. Mada šta znam, sa obzirom na vrednost funte i to da je US cena ustvari pre poreza... 149€ je i sasvim ok cena za ovakav uređaj ko može po istoj da ga kupi. Za nas već ide +30% dažbina... nama konkretno i nije neki deal.
Inače, koga zanima, 11.11. je ona redovna Alijeva rasprodaja i već su objavljeni popusti na svim artiklima koji će učestovati. Video sam da će između ostalih i Loxjie D10 opet biti za 109$/99€.
^^ Vidi stvarno. Mada šta znam, sa obzirom na vrednost funte i to da je US cena ustvari pre poreza... 149€ je i sasvim ok cena za ovakav uređaj ko može po istoj da ga kupi. Za nas već ide +30% dažbina... nama konkretno i nije neki deal.
Inače, koga zanima, 11.11. je ona redovna Alijeva rasprodaja i već su objavljeni popusti na svim artiklima koji će učestovati. Video sam da će između ostalih i Loxjie D10 opet biti za 109$/99€.
Po tebi šta je bolje uzeti, Topping D30 ili Loxjie D10? hvala
Loxjie D10 bez sumnje. Em zvuči bolje em imaš vrlo dobro pojačalo za slušalice ako zatreba. Topping bi trebalo da osveži svoje modele malo da ostanu konkurentni, mnogo se dobrih DAC-ova pojavilo od vremena kad su oni bili najbolji u klasi.
Loxjie D10
Kada bi raspored kontrola i LED bio drugačiji..... ovako kako je malo je nepraktično....:opanachke
Zen DAC onako kako stigne iz kutije je samo nagoveštaj šta stvarno ume. iFi je napravio novi firmware koji menja kompletan filter signala u DAC-u. Kada se najnoviji firmware instalira DAC zvuči bolje i življe, nema više masnog i mekanog basa i malo povučenih vokala. Zen sada zvuči bolje od Loxjie D10, Modi 3...
Druga stvar, često se po netu pominje značaj kvalitetnog napajanja. Ja imam jedno linearno napajanje koje sam pre par god napravio po vrlo popularnoj šemi SuperTeddyReg, ali ovi DAC-ovi koje sam do sada koristio nisu nešto preterano reagovali na te stvari. Međutim Zen kada se zakači na dodatno napajanje se prvo resetuje (valjda dok se prebaci sa PC napajanja na eksterno) a onda zazvuči još čistije i još dinamičnije. Od onog početnog malo povučenog i mekanog zvuka ni traga, sad tako okida žice, bas... da se smeškam celo veče i vrtim razne pesme da čujem kako zvuči.
U principu spravica otkida ali traži malo pažnje da se dođe do maksimuma. Ja sam ga dobio samo na test pa moram da ga vratim, ali ću pitati da li mogu da ga otkupim. :love:
iFi je napravio novi firmware koji menja kompletan filter signala u DAC-u.
Da li to znači da će novi komadi koji se isporučuju imati već ubačen novi firmware ili se mora dodatno to uraditi (možeš da pitaš iFi).
Da li to znači da će novi komadi koji se isporučuju imati već ubačen novi firmware ili se mora dodatno to uraditi (možeš da pitaš iFi).
Nije još finalna odluka da potpuno napuste linear phase i pređu na novi GTO filter, mada su mu naklonjeni i mislim da će prelomiti na tu stranu pre ili kasnije. Do daljnjeg idu sa dosadašnjim firmware-om. Ali je proces zamene lak i flešovanje traje 15-ak sekundi. Jedino što se pritom "izgubi" je promena boja za različite formate, pa umesto zelene, žute, ljubičaste... uvek svetli žuto. Meni je to još i bolje iskreno.
... Jedino što se pritom "izgubi" je promena boja za različite formate, pa umesto zelene, žute, ljubičaste... uvek svetli žuto...
Ako usvoje novi filter verovatno će i taj bag da isprave.;)
@Aibo
drug, jel imaš mozda neki dac za prodaju? javi na pm. hvala
Zdravo, imam jedno pitanje i dilemu.
Trenutno koristim FX-AUDIO X6 dac, na njega su mi povezani komp i tv pa to saljem na pojacalo HK980 i zvucnike JBL Loft 50.
Generalno sam zadovoljan kako mi svira X6 ali mi smeta syalno rucno prebacivanje kanala sa prekidacem izmedju kompa i tv-a a to radim vise puta dnevno.
Pa bih hteo da ga zamenim za neki slicnog ili malo jaceg ranga ali da ima daljinski za prebacivanje kanala.
Sta bi ste mi preporucili kao alternativu?
@Aibo
Da li si imao prilike da testiras Sabaj D4 ili Alientek D8 ili FX D802/c?
Ako da sta bi preporucio od njih?
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
....Alientek D8 ili FX D802/c?....
Ova dva su digitalna pojačala (DAC + amp) za razliku od Sabaj D4 koji je samo DAC.
Da li si imao prilike da testiras Sabaj D4 ili Alientek D8 ili FX D802/c?
Ako da sta bi preporucio od njih?
Nisam ni jedan od tih probao. Ali evo upravo mi je stigao Topping D50s koji ima daljinski preko kog se mogu menjati ulazi, pojačavati i smanjivati... Još bitnije, solidno je unapređen zvuk u odnosu na D50. Slušam ga juče i danas kod sebe u sistemu i odlično svira - vrlo čisto, oštro i dinamično. A pritom ima moćan bas i sredinu, za razliku od D50 koji je umeo da zvuči istanjeno i napadno analitično. Dakle stvarno dobro unapređen uređaj i funkcionalno i zvučno. Nisam ništa bolje za ovaj novac do sada čuo.
Očekujem ovih dana i Burson Playmate, zaglavio je na carini već danima, pa mogu i za njega da javim kad konačno stigne.
Kako stoji iFi Zen Dac u odnosu na novi D50s (mada nisu u istoj cenovnoj kategoriji)?
ZEN zvuči malo mekše generalno. D50s je prosto još čistiji i odsečniji. Bas drmne nešto jače, žica na gitari trzne bolje... Razlika nije velika ali jeste čujna.
E da, još jedna stvar, D50s isto voli kad se skopča na kvalitetno napajanje, kao i ZEN. Mislim, sve radi super i kada se napaja sa PC-a ali kada ga zakačim na linearno napajanje onda seče koliko je čist. Stvarno su ga baš baš unapredili u odnosu na D50 (koji uopšte nije opravdavao svoju cenu)... mogli su D60 da ga nazovu opušteno. :) Mada realno ni cena D50s + napajanje nije naivna uopšte.
Koje je najjeftinije resenje za 5.1 sistem? Jel jedino da trazim polovan 5.1 receiver? Imam dva zvucnika i stereo pojacalo, da kazemo da nabavim jos 3 zvucnika posto mogu da se nadju oglasi koji prodaju zvucnike koji rade (dok je sam receiver/pojacalo crklo).
Koje je najjeftinije resenje za 5.1 sistem?...
Malo si omašio temu - ovde je priča o pristupačnim DAC-ovima.:opanachke
Očekujem ovih dana i Burson Playmate, zaglavio je na carini već danima, pa mogu i za njega da javim kad konačno stigne.
Vidim da je odglavljen i pozicioniran, pa bi mogao da padne neki utisak.:D
Da, stigao je i to taman par dana nakon što sam zamenio zvučnike sa KEF LS50 da mogu bolje da seciram zvuk. :D Evo sve skupa na delu:
https://live.staticflickr.com/65535/49237280203_ca38dbb85d_c.jpg (https://flic.kr/p/2i1VW1c) https://live.staticflickr.com/65535/49237754401_16c002efc3_c.jpg (https://flic.kr/p/2i1YmY2) https://live.staticflickr.com/65535/49237754241_a70584a8ef_c.jpg (https://flic.kr/p/2i1YmVg)
A Burson je zanimljiva sprava. Zapravo je zamišljen tako da može da se ušteka u PC kućište, zakači na 12V od napajanja i viri mu samo front panel. Mada ne znam koliko bi to bilo pametno jer radi u klasi A i greje se ko besan.
Zvuk onako iz kutije je dobar ali manje više u ravni sa Topping D50s. Tek kad se poigra sa opcijama malo (neki jitter suppression se smanji koliko može a da se ne izgubi veza sa kompom, i ako se koristi kao DAC da se obavezno ide na 99 volume da se premosti digitalna atenuacija signala...) onda definitivno zazvuči bolje. Po audiofilskim merilima "jasno bolji zvuk, prisutniji instrumenti i pevači, rezolutniji, jasnije ivice" a onako sa gledišta normalnog čoveka je "nijansu čistiji i oštriji". Pojačalo za slušalice mu je isto vrlo moćno i baš odsečno i čisto gruva šta god da sam kačio na njega, a kačio sam svašta.
Meni se dakle mnogo sviđa ali realno je best bang for buck negde niže gde su Schiit Modi, Loxjie, ZEN... Playmate je bolji i tu nema dileme ali plaća se dobro taj dodatni kvalitet. Ono kao i sa svim drugim stvarima, zna se koji je best buy CPU, GPU... a onda kreneš da plaćaš puta X za 10, 20, 30% razlike, pravdaš to nekim subjektivnim glupostima itd. Tako i ovo. Ja nažalost polako ali sigurno klizam u audiofilsku svest i čim nešto zvuči bolje koliko toliko već sam zaljubljen. :kreza:
EDIT: Još ga oblikujem i sam sve radim pa mi je haos u glavi poslednjih par nedelja i možda nije sve tip top... ali rodio se i sajtić (https://iiwireviews.com/). Eto samo da se pohvalim pa neće više biti linkova i sl. :)
polarnimeda
20.12.2019, 21:02
heeh, pa super je sajtic, onako na prvu. sve cisto i pregledno. :tapsh:
kasnije da dodas pretragu kad se nakupi materjala i super bi bilo neke ocene tu ubaciti, to uvek prvo gledam(o) na bilo kom sajtu. tipa: izrada, kvalitet zvuka, bang for the back, konekcije... itd. :) :alealeee: :ciao:
Ima search desno u crvenoj traci ali to što ga nisi video je značajan info. Volim i ja ocene stvarno, što kažeš prvo na to bacim pogled iz navike. Sećam se i vremena kada su u SK prestali da dele ocene igrama - teško sam taj period podneo. :) Razmisliću o tome i kako bi bilo dobro da se to odradi...
polarnimeda
22.12.2019, 7:24
Ima search desno u crvenoj traci ali to što ga nisi video je značajan info. Volim i ja ocene stvarno, što kažeš prvo na to bacim pogled iz navike. Sećam se i vremena kada su u SK prestali da dele ocene igrama - teško sam taj period podneo. :) Razmisliću o tome i kako bi bilo dobro da se to odradi...
aaaah tu je. :D nisam se puno zadrzao na sajtu juce pa ga nisam primetio, navikao sam valjda da je uokviren u pravougaoniku. :) :alealeee:
Evo nešto zaista pristupačno za promenu AIYIMA T5 (https://www.aiyima.com/products/tube-amplifier-preamp-aiyima-t5?variant=30999040524363). U pitanju je DAC/pretpojačalo sa cevima (6K4 fabrički ali su izmenjive) a na Aliju se prodaje za još nešto manji novac nego na sajtu proizvođača, mislim da sam ~85$ video. Pored USB ulaza ima i Bluetooth, pa čak i 2 analogna ulaza, izlaz za slušalice, daljinac i tonske kontrole. Lampe su ispod poklopca položene pa se sa gornje strane greje solidno. Zaista puno stvari za ovu cenu su stavili a i izrada je super. Loše je što DAC podržava samo do 48 kHz fajlove i to je to.
Zvuk kad radi kao DAC, na linijskom izlazu, je sasvim fin. Rekao bih na nivou FX DAC-X6 otprilike (bolji od Dragonfly Black malo). Živahan, dobro izbalansiran, ne naglašava ni bas ni visoke... nisam tonske kontrole koristio uopšte iako ih ima. Izlaz za slušalice je solidan i opet sličan X6 i Blacku, ali je Black ipak malo bolji i življi/detaljniji sa slušalicama (nemam X6 trenutno da sa njim baš poredim). Sa velikim sluškama radi sve super ali sa in-ear ima malo pozadinski šum - ne čuje se tokom muzike ali se čuje u praznom hodu (podsetilo me na dane kad sam imao HTC Desire X :)). Nije da smeta previše, i kontam da ljudi retko koriste in-ear u desktop varijanti, ali eto. BT radi lepo ovo malo koliko sam ga testirao, nije gubio vezu i sl.
Uglavnom fina spravica, za ovakvu cenu BT i daljinac (koji kontroliše sve - on/off, volume, ulaze, tonske kontrole) je stvarno zanimljivo... samo još da su makar 24/96 podržali pa da bude pravo u centar. Ovako je samo za ljude koji ne mare za hi-res formate.
Moram ovo da podelim. :) Naletim malopre na SBAF forumu (Super Best Audio Friends) čoveka koji pokušava da opiše zvuk Toppinga DX3 pro. U principu navodi ono što sam i ja: tanak, veštački oštar, zrnast... E on je na kraju postavio ovu ovu sliku:
https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?attachments/%D0%91%D0%B5%D0%B7-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-1-jpg.19331/
Činjenica je da i to može da zvuči sasvim OK nekom ko dolazi sa integruše gde nema ni toliko od (zvučne) slike da se vidi. Ali kad se jednom naviknu uši na nešto čistije i prirodnije, taj digitalni šum i veštačko oštrenje zvuka se čuju na prvu.
D50 je takođe, samo u mnogo manjoj meri imao ovaj problem. D50s je već za gornju sliku - Healthy man gear.
HSVstoned
20.1.2020, 13:54
Nemoguce, pa ima odlicna merenja :rolleyes:
Takodje videh sliku pre neki dan, podseca me malo na neke starije saomi/huawei modele.
@ Aibo
Ima li svrhe uzeti neki DAC (70-80e) za aktivne digitalne zvucnike (DSP)?
Konkretno Edifier R1700BT.
Hm, zanimljivo pitanje ali teško je dati pametan odgovor bez probe. Nisam čuo te zvučnike nikada, guglao malo i našao ovaj opis na WHF - https://www.whathifi.com/edifier/r1700bt/review
Da li ih sada na integrisanoj zvučnoj slušaš? Ako da, od nečeg boljeg bi sigurno imao koristi, samo ne znam šta bi otprilike bio optimum da se ne plaća nešto što ne pravi razliku. Mislim da je možda varijanta koja ima najviše smisla - FX Audio DAC X6. Za cenu prosečne zvučne karte se dobije odličan DAC, a ako koristiš slušalice bilo kakve dobiješ i mnogo bolje pojačalo od bilo koje zvučne. Ako bi ga naručio iz Kine, u slučaju da ti nešto ne legne ili prosto ne pravi dovoljno veliku razliku po tebi (mada sumnjam da bi se to desilo), mogao bi da ga prodaš bez ijednog izgubljenog dinara.
Ako ti se ne žuri, sačekaj malo da mi stigne ovaj mali DAC za koji sam po netu čitao da je na nivou Dragonfly-a, pa mogu da podelim utiske i o njemu.
https://a.aliexpress.com/_sNt9BZ
Naručio sam ga pre neki dan, pa čekam da ga isprobam. Ako je upola fin kao što se priča možda bude vredan da se uzme u obzir.
Ako ti se ne žuri, sačekaj malo da mi stigne ovaj mali DAC za koji sam po netu čitao da je na nivou Dragonfly-a, pa mogu da podelim utiske i o njemu.
https://a.aliexpress.com/_sNt9BZ
Naručio sam ga pre neki dan, pa čekam da ga isprobam. Ako je upola fin kao što se priča možda bude vredan da se uzme u obzir.
Sacekacu da testiras to malo cudo koje kosta ~20$. Po ovoj ceni ako bude nivo Dragonfly-a, necu dalje da trazim. :) Cak i da ne bude znacajne razlike sa zvucnicima, posluzice za sluske.
HSVstoned
21.1.2020, 18:53
Zasto si uopste kupovao te zvucnike?
Ovaj mali DAC je verovatno dosta dobar (u odnosu na nisku cenu) za manje zahtevne slusalice ali kao combo (DAC + headphone AMP) X6 i dalje nema konkurenciju za 60$.
Zasto si uopste kupovao te zvucnike?
Ovaj mali DAC je verovatno dosta dobar (u odnosu na nisku cenu) za manje zahtevne slusalice ali kao combo (DAC + headphone AMP) X6 i dalje nema konkurenciju za 60$.
Zato sto je trenutno za 150-160e tesko naci nesto bolje. Imas na internetu gomilu komentara za Edifier, vecina je odusevljena kvalitetom koji se dobija za ulozen novac. Trenutno sam prezadovoljan ali ako moze jos bolje uz neki DAC, nije mi problem da potrosim jos par desetina evra.
Edifier R1700BT vec ima u sebi neku vrstu DAC-a, tako da nisam siguran koliko bi X6 bio isplativ. Kod skupih pasivnih zvucnika je druga prica, tu je verovatno svaki ulozen dolar u DAC opravdan.
HSVstoned
21.1.2020, 22:36
Pa zato se i cudim, kupio si dobre zvucnike a zbog 30$ razlike razmisljas o malom DAC-u koji je gotovo sigurno zvucno inferioran u odnosu na X6 (mislim na zvuk preko zvucnika, kada se povezu slusalice mozda i nema razlike u samom kvalitetu zvuka ali X6 vrlo verovatno ima mocnije pojacalo).
Pa zato se i cudim, kupio si dobre zvucnike a zbog 30$ razlike razmisljas o malom DAC-u koji je gotovo sigurno zvucno inferioran u odnosu na X6 (mislim na zvuk preko zvucnika, kada se povezu slusalice mozda i nema razlike u samom kvalitetu zvuka ali X6 vrlo verovatno ima mocnije pojacalo).
Edifier R1700BT su aktivni zvucnici, oni vec imaju integrisano pojacalo. :)
Ovde je pojacalo nepotrebno, mnogo je bitniji kvalitet zvuka, tako da ona mala spravica od 20$ deluje kao bolja opcija.
Mozda ne bi bilo lose da posaljem zvucnike na test kod Aibo-a? :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.