PDA

Prikaži potpunu verziju : Pristupačni USB DAC-ovi

Strane : 1 [2]

HSVstoned
21.1.2020, 22:47
Sacekaj njegove utiske (jer moze da uporedi oba DAC) ali u svakom slucaju X6 deluje kao svestranija i mocnija sprava za samo 30-ak $ vise.

DiNDiNBrE
21.1.2020, 23:03
И мене је заинтересовало ово чудо, пошто сам навикао на добар звук, а на овом лаптопу је средње жалостан. Имам Superlux HD 681 EVO слушалице, лаптоп их једва гура.

Akumu
22.1.2020, 0:17
I ja sam zainteresovan, s tim da su recenzije koje sam dosad pročitao toliko dobre da ću verovatno da naručim i pre nego što Aibo izbaci svoju.

Zek-Zek
22.1.2020, 0:23
Edifier R1700BT vec ima u sebi neku vrstu DAC-a,.
Ne znam na šta misliš, ali koliko sam video na slikama zvučnici imaju samo dva para analognih ulaza. Da imaju u sebi DAC imali bi neke digitalne ulaze.

Lex987
22.1.2020, 0:39
Ne znam na šta misliš, ali koliko sam video na slikama zvučnici imaju samo dva para analognih ulaza. Da imaju u sebi DAC imali bi neke digitalne ulaze.

Nema to veze. Jeftiniji Edifier R1280DB ima digitalni ulaz ali nema DSP (digital signal procesor).
Koliko sam skontao, analogni signal koji dobijaju oni konvertuju u digitalni i posle opet vracaju u analogni. Imaju svoj "pecat", tako da je pitanje da li bi se zvuk znacajno promenio kada bi koristio DAC umesto integruse.
Sto rece Aibo, tesko je dati odgovor bez probe.

DiNDiNBrE
22.1.2020, 0:53
koliko sam skontao, analogni signal koji dobijaju oni konvertuju u digitalni i posle opet vracaju u analogni. Imaju svoj "pecat", tako da je pitanje da li bi se zvuk znacajno promenio kada bi koristio dac umesto integruse.
Sto rece aibo, tesko je dati odgovor bez probe.

Ја мислим да квалитетнијим улазом можеш добити квалитетнији излаз. Ако звук који прво долази до звучника пре "остављања печата" побољшаш, верујем да ће и звук бити бољи, тако да вероватно да ће dac утицати на звук.

Aibo
22.1.2020, 1:43
Ја мислим да квалитетнијим улазом можеш добити квалитетнији излаз. Ако звук који прво долази до звучника пре "остављања печата" побољшаш, верујем да ће и звук бити бољи, тако да вероватно да ће dac утицати на звук.Slažem se. Šta god zvučnici u sebi rade, što bolji signal im se dovede to bolje. Ili drugim rečima, što se manje degradira signal pre ulaska u zvučnike to bolje.

@Lex

Ako si u mogućnosti da svratiš sa zvučnicima, možemo da ih probamo sa Dragonfly-om i sa čim god se nađe još u tom trenutku kod mene.

Zek-Zek
22.1.2020, 17:04
Evo nešto što bi @Aibo mogao da testira :biglaugh:

https://www.aurisaudio.shop/collections/digital/products/earmen-donald-dac

Aibo
24.1.2020, 11:49
^^ Kruševljani. :) Možda bi mi poslali jedan na test ako bih ih cimao... možda i probam da ih kontaktiram pa šta bude. Mada, nagomilava mi se trenutno stvari pa oklevam da ulećem sa još. Mislim da u naredna dva meseca imam 8-10 stvari da opišem. Mada nemam nešto DAC-ova, više slušalica. Danas završavam editovanje za Sennheiser Momentum In-Ear... pa prelazim na Moondrop Starfield. Hint - kinez bolji od nemca. :opanachke

Zek-Zek
24.1.2020, 12:59
^^ Kruševljani.
Koliko sam video na našem domenu nemaju ovaj DAC, a imaju ga za prodaju na spoljnjem sajtu.:confused:

Aibo
24.1.2020, 13:43
Samo nagađam... ali vrlo moguće da se proizvodi u Kini za razliku od zvučnika i pojačala koja verovatno prave ovde. Sumnjam da bi se kod nas ukopili u ovu cenu.

Zek-Zek
24.1.2020, 16:43
Izgleda da je za USA tržište ovaj Donald DAC
EarMen

EarMen is a US based company located in Chicago Illinois, whose products are designed in Auris Audio kitchen. Latest technology, best components and beautiful design of Portable Head Amps and DAC’s will guarantee you the best quality performance solution to enhance your personal audio.
The compact and classy design allows you to use Donald DAC, TR-Amp and Sparrow wherever you want, and this brand superior sound will satisfy even the most demandig Audiophiles. EarMen is everything you need to bring music to life!
www.earmen.com (http://www.earmen.com)

Zek-Zek
25.1.2020, 1:26
Earmen na sajmu u Šangaju 2019
https://www.headphone.guru/canjam-shanghai-show-report-sponsored-by-moondrop-smsl-and-artvano-part-1/

Zek-Zek
27.1.2020, 17:19
Donald DAC može da se dobije u Beogradu.
Evo ponude koju sam danas dobio.

Aibo
29.1.2020, 18:39
Onaj mali Sabre - Lusya, ako je to uopšte ime brenda je na prvo slušanje odličan DAC-ić. Samo sam ga sa Takstar Pro 82 slušao za sad, mrzelo me je da ga kačim na pojačalo i zvučnike (tu se sad nešto drugo testira). Čuje se odmah da ima pojačalo za slušalice jer vrlo živo i dinamično zvuči sa slušalicama. Malo je svetliji zvuk od DF Black ali i malo otvoreniji sa širom zvučnom scenom i preciznijim basom. Nisu velike razlike ali se meni ovo čak i malo više sviđa od Black-a. A košta 23$ :worshippy

Jedini "problem" je što odbija da radi sa telefonima, probao na Mi 8 lite i Mi 5 i samo se puckanje čuje šta god da radim. Kome to nije problem, ovo je luuuda kupovina.

https://live.staticflickr.com/65535/49460278426_2e55e805ed_z.jpg (https://flic.kr/p/2imCRB9)

Kućište je inače od aluminijuma, lagano je, gore oko džeka je neka providna plastikica - svakako ne deluje premium izrada kao DF ali je 4x jeftinije tako da nemam zamerki nikakvih. Isto je plug and play kao i DF, nema drajveri, komp ga prepoznao na prvu... podržava hi-res do 24/96, već sam probao i to, radi super...

Mislim da ovo treba da ima svaka kuća po 1 i da se integruša izbaci iz upotrebe. :D

DiNDiNBrE
29.1.2020, 23:02
Ево сад сам замолио другара да ми поручи, таман да њему, "неверном Томи", докажем колику разлику у звуку добар dac прави у односу на интегрисану звучну.

Aibo
6.2.2020, 18:48
Prikačim ga danas konačno i na pojačalo, odvrnem u Win na 100% kako se to obično radi kada se koristi linijski izlaz (puna voltaža, bez atenuacije) kad ono kliping se čuje povremeno. Smanjim polako volume i negde oko 75, hajde da kažem 70 za svaki slučaj, sve legne na svoje. Nema više klipinga a zvuk otvoren, živ, detaljan... a ne fali ni mase ni basa pa da kažeš da je presvetao ili sl. Ma ne mogu da verujem šta su uradili za ovu cenu majke mi. Jasno kvalitetniji zvuk nego na DF Black, pitam se kako bi se sa Red pokazao. Možda probam da se dokopam nekog primerka za poređenje, mada mi se čini da bih bacio pare onako bezveze.

Samo da se ne odvrće preko 75% (sa slušalicama i ne može jer je to glasnoća koja probija uši) jer su iz nekog razloga pustili da ide glasnije nego što može bez klipinga, a stvarno nisu imali potrebe jer je i na tih 75% već glasniji od DF na max. Ali to je minoran detalj naspram kvaliteta zvuka koji se dobija za ovu cenu.

Ja ga inače aktivno koristim ovih dana sa Takstar Pro 82 za igranje. Gomila detalja i prostran zvuk + udobnost ovih sluški na duže staze mi je prava kombinacija. A zapalo je da igram Nier Automata koja ima prelep soundtrack. :qliranje:

shin-bojan
7.2.2020, 16:28
Koliko ima smisla kupiti Black za slusanje muzike sa yt (znaci ne bas dobar kvalitet) na laptopu ili sa iphone 6s (na stranu sto grozno izgleda setup)?
Bubice koje koristim su Dunu 2000j.

Iskreno, vuce me da kupim to malo cudo da bih ga uporedio sa Schiit uber 2 stackom koji koristim uz Fidelio X2.
Ali bi bilo lepo da ima jos neku upotrebu :).

Aibo
7.2.2020, 21:20
Pa i muzika sa YT, iako nije baš vrh kvalitet, svejedno zvuči bolje tako. Ja evo pre par dana istražujem muziku po YT i zamišljen umesto u DAC ubodem slušalice u kućište tj. integrušu... kao da mi je neko zavesu na uši stavio. :) Pritom su to bile jeftine Senfer DT6 ali jasno lošije zvuče na integrisanom izlazu.

U poređenju sa tvojim Schiit Modi Uber 2, Dragonfly Black je sigurno lošiji i ne vidim razlog da ga kupuješ sem za portable nošenja okolo. Ovaj kineski DAC-ić je bolji ali i dalje nije bolji od Schiit-a... mada je super za laptop kao portabl. Sa mojim telefonima baš ne sarađuje, možda bi sa iPhone hteo. Mada meni to nije praktično - probao sam sa DF - imam onaj nastavak pa dok sve to što viri iz telefona stavim u džep, pa hoću da pomenim pesmu, onda opet vadi, pa opet slaži nazad... :cool: Ubije mi želju za korišćenjem. Lepo napolje nosim Hidizs Sonata HD (http://s.click.aliexpress.com/e/_sK6oI3), keva je u tu svrhu. Zaboravim da nije deo kabla od slušalica, sa njima ga i motam i držim, a zvuk je 90+% od DF Blacka. A radi i na novijim Win 10 (to nisam probao jer je moj neka starija verzija sa blokiranim apdejtovima).

DiNDiNBrE
7.2.2020, 22:21
Ја чекам да ми стигне овај кинески DAC, пошто ме јако занима да ли ће да ради са мојим телефоном. Музику слушам код куће или у колима, а било би лепо да ради са телефоном јер за музику у колима користим AUX, то ми је најпрактичније. Не знам какав је DAC Kenwood уградио у овај радио, али приметно је бољи звук на USB него кад пустим преко AUX улаза. Једноставно практичност побеђује квалитет звука овде.

Zek-Zek
9.2.2020, 21:33
Ne baš povoljna recenzija za Donald DAC
https://majorhifi.com/earmen-donald-dac-review/

Lex987
22.2.2020, 1:16
Onaj mali Sabre - Lusya, ako je to uopšte ime brenda je na prvo slušanje odličan DAC-ić.

Porucio pre desetak dana, stiglo danas.
https://i.imgur.com/rFP3ZB8.jpg

Prvo sto sam primetio je da su zvucnici (Edifier R1700BT) dosta glasniji. Sada jacinu zvuka drzim na 40% dok slusam muziku, ranije na ~60%. Bass je utegnutiji, precizniji. Za mene sasvim dovoljno sto se tice zvucnika.
Ortak doneo da proba Superlux HD681 EVO (https://i.imgur.com/X9dfnqA.jpg), razlika nebo i zemlja. HD681 EVO ne pokazuje ni 50% onoga sto moze na integrusi. Ponekad moze za malo para mnogo muzike.
Hvala ti za ovo malo cudo :tapsh:

Aibo
22.2.2020, 2:29
Super. Pretpostavljam da će sada i drug da nabavi jedan. :)

Lex987
22.2.2020, 2:34
Super. Pretpostavljam da će sada i drug da nabavi jedan. :)

Mislim da je vec porucio :)

Aibo
22.2.2020, 2:56
Pa da, šteta tako fine slušalice na integruši, pogotovo kad ovo košta koliko košta. Inače trenutno ima čak i nešto jeftinije (https://s.click.aliexpress.com/e/_dX9SvwP) ako je nekome falilo da prelomi. :D

Akumu
22.2.2020, 12:38
Au, i ja imam HD 681 EVO i odmah naručujem ovo :D
Odakle si ti naručio, Lex, kad je tako brzo stiglo?

Lex987
22.2.2020, 13:56
Au, i ja imam HD 681 EVO i odmah naručujem ovo :D
Odakle si ti naručio, Lex, kad je tako brzo stiglo?

Ovde (https://www.aliexpress.com/item/32932392383.html?gps-id=pcStoreJustForYou&scm=1007.23125.137358.0&scm_id=1007.23125.137358.0&scm-url=1007.23125.137358.0&pvid=b4259f17-411b-479c-9248-f3efe8a8a2e5&spm=a2g0o.store_home.smartJustForYou_316062243.2)
I ja sam se iznenadio sto je tako brzo stiglo.

Akumu
22.2.2020, 14:11
Uf super, baš taj mi i stoji u wish listi. Naručujem odmah.

Aibo
22.2.2020, 14:40
I ja sam uzeo od istih od kojih je Lex i stiglo je za 12 dana. Izgleda da nije slučajnost, stvarno su brzi.

DiNDiNBrE
22.2.2020, 21:39
Стигао је и мој примерак код другара и он каже "Па само се јаче чује". Он има неке Redragon слушалице од 20 евра, а и није неко ко воли да слуша музику претерано. Ја имам 681 EVO и једва чекам да преузмем DAC код њега да видим какав је звук.

Aibo
23.2.2020, 16:07
Стигао је и мој примерак код другара и он каже "Па само се јаче чује"

Mali offtopic ali podsetilo me je na druga pre nekoliko god. kad je kupio Radeon R9 270X da zameni neku slabašnu kartu (tipa HD3450) koju je dobio u konfiguraciji. Pitam ga ja "i, kako šljaka?", kaže "pa malo je čistija slika i malo manje secka". Za pojašnjenje, čovek je odvrnuo podešavanja u GTA IV sa low na high, rezoluciju podigao sa 720p na 1080p i frame rate mu je pritom bio bolji... ali toliko mu sve to znači. :D

Javi svoje utiske kad stigneš...

polarnimeda
23.2.2020, 17:22
ahaah evo tako niko ne vidi sta to fali mom tv-u i sto hocu drugi, a ja od 24p juddera ne mogu film da gledam. oci mi para kako secka cim ima pokreta, hocu da ujedam. :D

ali iskreno, zavidim tim ljudima kojima je "isto". ja sam proklet. :(

DiNDiNBrE
24.2.2020, 18:32
Mali offtopic ali podsetilo me je na druga pre nekoliko god. kad je kupio Radeon R9 270X da zameni neku slabašnu kartu (tipa HD3450) koju je dobio u konfiguraciji. Pitam ga ja "i, kako šljaka?", kaže "pa malo je čistija slika i malo manje secka". Za pojašnjenje, čovek je odvrnuo podešavanja u GTA IV sa low na high, rezoluciju podigao sa 720p na 1080p i frame rate mu je pritom bio bolji... ali toliko mu sve to znači. :D

Javi svoje utiske kad stigneš...

Он је или глув или тако нешто... ОГРОМНА је разлика између ове интегрисане у лаптоп и овог малог чуда. Звучна слика доста шира, високи тонови се много, много јасније чују и бас је утегнутији. Пробао сам свашта, Слејер, Супер еуробит, Ипчета, одушевљен сам :qliranje: Најбоље потрошених 20 евра :kreza:

DiNDiNBrE
28.2.2020, 17:42
Управо сам набавио адаптер USB женски на USB micro мушки и пробао DAC на свом телефону, Нокиа 5 је у питању. DAC ради без грешке. Касније ћу пробати каква је комбинација са Blaupunkt Blue Magic звучницима у Југићу :D

Zek-Zek
12.3.2020, 17:50
@Aibo bi mogao da pribavi novu MkII verziju Sanskrit Dac-a koji ima AK4493 čip i bolja merenja od stare verzije, pa da se uporede.

https://hifi-express.com/products/smsl-sanskrit-10th-sk10-mkii-hifi-digital-decoder-ak4493-dac?variant=31659197136996
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/wolfx700-measurement-of-smsl-sanskrit-10th-ak4493-edition.10830/#post-348655

Aibo
12.3.2020, 21:32
Samo ako Mandy hoće da pošalje jedan na probu jer sam para bez. :) Ali evo pre 3 sata mi je stigao jedan drugi uređaj sa AK4493 - Fiio K5 pro, malo da šaram sa brendovima. Za sada sam ga probao samo sa slušalicama (nabavio Hifiman HE-4xx u međuvremenu) i na krato, to jest upravo slušam dok kucam ovo. Nije se još ni pošteno ugrejao. Fino radi skroz, ima tu i mesa i detalja...

https://live.staticflickr.com/65535/49652732656_9d53d1dce5_z.jpg (https://flic.kr/p/2iDDexw)

Ali ima jaku konkurenciju: Lusya Fever + Magni 3 pružaju još malo bolji fokus i preciznost, opipljivije glasove i čvršći bas. Optužiće me da sam postao fan Schiit-a ali šta ću kad prave dobre uređaje.

https://live.staticflickr.com/65535/49652196413_1c4aa3d59c_z.jpg (https://flic.kr/p/2iDAu8X)

Mada su oni zagrejani tandem već, tako da nije konačan rezultat. Puštam Fiio da se zagreje bolje, da isprobam sve što nudi pa javljam utiske.

Akumu
12.3.2020, 22:15
Meni će ovaj kineski stići za jedno 200 godina zbog ovog haosa. :D

Aibo
12.3.2020, 22:26
Ne mora da znači, idu stvari relativno OK... Meni je Fiio baš iz Kine stigao za par dana DHL-om. Idu i obične pošiljke, baš sam ovih dana pokupio par sitnih paketa iz pošte.

Akumu
12.3.2020, 23:58
Nadam se, ali kad pomislim na novosadsku carinu nije mi dobro, prošli put su mi paket od 11 evra držali 23 dana.

water wizard
13.3.2020, 0:03
ja se samo nadam da će da mi stignu maske na vreme..

Zek-Zek
13.3.2020, 0:41
Samo ako Mandy hoće da pošalje jedan na probu...
Pa šarmiraj je (ali pazi da te ne vidi tvoja ženska).:biglaugh:

Aibo
13.3.2020, 12:52
Ne bi ona primetila ni da nam se kineskinja useli u kuću trenutno. :kreza: Epidemiolog je i ne spava ovih dana, ili je na poslu ili na telefonu...

Šalu na stranu, cimao sam bio SMSL/Mandy pre par meseci za M300. Predusretljiva je i OK lik ali ipak ništa od slanja nije bilo. "Šarmiraću" je nadam se uspešnije kada budem imao 5000 subscribera umesto 1500. Dok sam plaćam sve, biram ipak stvari koje su ili meni lično zanimljive ili su popularne i cimaju me često za njih. Revizija Sanskrita mi nekako ne upada ni u jednu kategoriju.

EDIT: Evo upravo proveravam i vidim okruglu cifru. :)

https://snipboard.io/TuNHBF.jpg

Akumu
13.3.2020, 13:47
DAC stigao u Srbiju, bar tako kaže Postal Ninja. Sad će carina da ga mrljavi mesec dana. :D

Aibo
13.3.2020, 14:09
Mali je i lagan... Ovde bi verovatno prošao bez otvaranja ali čujem da su u NS napetiji dosta.

Na čemu trenutno slušaš te 681evo?

Inače, zaboravio sam da pomenem da ima sasvim dovoljno snage da gura ove planarne Hifiman koje su prilično lenje/neosetljive. Svakako bolje rade sa većim i moćnijim pojačalom ali se ni malac ne bruka uopšte i ne fali glasnoće.

Akumu
13.3.2020, 14:26
Najviše na integruši, s tim da imam i CD plejer Sony X229ES, pa ih koristim i sa njim, kada slušam diskove.

U NS su odvratni, sve zadržavaju i tarifiraju.

Zek-Zek
14.3.2020, 16:34
Šalu na stranu, cimao sam bio SMSL/Mandy pre par meseci za M300.
Sada ima poboljšana verzija M300 MkII.
https://hifi-express.com/collections/s-m-s-l-vmv/products/smsl-m300-mkii-audio-ak4497-balanced-dac-witn-bluetooth?variant=31424886997092

Aibo
18.3.2020, 14:51
Uskoro stiže novi Topping E30 sa AK4493. Po oznaci bih rekao da je nešto poput naslednika D30... Krajnje je vreme da osveže tu nižu klasu jer su u poslednje vreme tu realno pregaženi.

https://scontent.fbeg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/89656925_3119121481432023_158334020906647552_o.jpg ?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=8UZ-ilu7JkMAX-J6byg&_nc_ht=scontent.fbeg1-1.fna&oh=d0ad700c49eaab17ccc5cd9c76f94142&oe=5E97181A

Cimnuo sam ih da vidim da li žele da pošalju/pozajme jedan na opis. Do sada sam kupio 7 ralzičitih Toppinga, mogli bi baš jedan i sami da daju. :to_care:

FX-Audio mi inače javlja da razvijaju novi DAC i da će ga poslati na opis kad bude spreman. Mada nisu dali baš nikakve tehničke i cenovne detalje, a ni datum kad smo već kod toga. :kreza: Mada me uvek zanimaju njihovi proizvodi jer do sada su znali znanje.

Akumu
18.3.2020, 16:47
Moj DAC izgleda proleteo carinu, juče je stigao i imao status "za carinu", a već danas piše otprema. Prvi put ovakvo iskustvo sa NS carinom.

Akumu
19.3.2020, 12:05
Stiglo ovo, prikačio, pustio No Leaf Clover i ostao zabezeknut, evo ne mogu da skinem kez koliko je dobro. 🤣

Zvuk čist, jasan, pun, čuje se kao da sam tamo, neverovatno šta radi ova jeftina spravica. Ima da kupim još tri komada, čisto da stoje za svaki slučaj.

Sad imam želju da celu ogromnu kolekciju preslušam ispočetka.

Aibo
19.3.2020, 13:32
Sad imam želju da celu ogromnu kolekciju preslušam ispočetka.

Ekstra. Kad god se ovo desi znaš da si napravio stvarno bitan napredak a ne ono što se juri lupom... Uživaj. :qliranje:

Za sada ima samo jedna negativna reakcija, momak sa Bencha nije zadovoljan uopšte. Čudno opisuje zvuk i navodno mu je čak i integrisana zvučna na laptopu bolja. :icon_scra Osećam odgovornost jer sam ga nahvalio... ali nešto sa tim njegovim utiskom ne štima i ne slaže se sa utiscima manje više svih ostalih.

VBoss
19.3.2020, 14:02
Nadovezujuci se na temu koji bi najbolji dac u ultra budzet kategoriji(30-ak)€ bio najbolji iskljucivo kao zamena ,,integrusi"na pc.Fiio D03K,Fx Audio il Lusya Fever DAC(dostupno na nasem popularnom online buvljaku).Prevashodno me interesuje kvalitet zvuka.Bez upotrebe slusalica!

Lex987
19.3.2020, 14:09
Nadovezujuci se na temu koji bi najbolji dac u ultra budzet kategoriji(30-ak)€ bio najbolji iskljucivo kao zamena ,,integrusi"na pc.Fiio D03K,Fx Audio il Lusya Fever DAC(dostupno na nasem popularnom online buvljaku).Prevashodno me interesuje kvalitet zvuka. Bez upotrebe slusalica!

Koje zvucnike imas?

Picard
19.3.2020, 14:15
D03K nema USB ulaz, onaj koji ima je samo za napajanje.

Aibo
19.3.2020, 14:17
Taj Fiio nisam čuo. Između X6 i Fever-a je zvučno mrtva trka i više stvar preferencija. Fever ima ono što zovu Sabre zvuk - živahan i malo oštriji... X6 je možda malo mirniji i povučeniji - ja mislim da ne bih mogao da odaberem pobednika sve i da hoću. Funkcionalno je X6 svakako bogatije opremljen uređaj i u skladu sa tim opravdava svoju cenu.

VBoss
19.3.2020, 14:58
Zvucnici su JBL Arena 170(podnostojeci)i bice pogonjeni nekim starijim stereo pojacalom,tipa HK 6500!Trenutno,,voze" neki Panasonik povezani na muzicku liniju.Ploca mi ima samo jedan pci e slot,koji je zaklonjen od grafe,tako da samo eksterno resenje dolazi u obzir!

Lex987
19.3.2020, 15:41
Zvucnici su JBL Arena 170(podnostojeci)i bice pogonjeni nekim starijim stereo pojacalom,tipa HK 6500!

Otvori se za neki ozbiljniji DAC, ~100e. Aibo je probao dosta tih spravica u tom cenovnom rangu, dobices vec preporuku sta je best buy.
Uzmes tako skupe zvucnike i onda trazis DAC ispod 30e, nema smisla.

VBoss
19.3.2020, 17:15
Otvori se za neki ozbiljniji DAC, ~100e. Aibo je probao dosta tih spravica u tom cenovnom rangu, dobices vec preporuku sta je best buy.
Uzmes tako skupe zvucnike i onda trazis DAC ispod 30e, nema smisla.

Ma to je ispala neka extra povoljna kombinacija..Bilo kako ne bi bas imalo smisla nabavljanje budzetskog daca koliko sam razumeo.Ulazak u ,,gornji dom" bi podrazumevalo neki topping d10 kako preporucuju.Ima na kp m2 tech high resolution interface.Misljenje i predlozi?!

Aibo
19.3.2020, 17:26
Topping D10 i D30 ne zvuče ništa bolje. D30 sam imao 6 meseci kad sam prvi put probao X6 i jedva sam ih razlikovao. Prvo sledeće da zvučio bolje od Fever i X6 je Khadas Tone Board ili Loxjie D10.

Taj M2Tech nisam nikada čuo ali po godištu ne bih rekao da bi se proslavio. On je i cenom i klasom iz vremena prvih Dragonfly i HRT microstreamer-a koji su koštali 200-250$ i Topping D30 ih je počistio lagano (X6 takođe jer zvuči gotovo isto). Usput, high resolution interface nije DAC, to je koverter sa USB na coax. M2Tech hiface DAC se baš tako zove, narandžast je i ima 3.5 mm izlaz.

Inače, i ja sam imao HK6500, super je pojačalo.

Zek-Zek
19.3.2020, 17:37
Evo i prvih merenja za novi E30 dac i odlično izgledaju, još samo i da tako dobro zvuči - pun pogodak.
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-e30-dac-review.12119/

Akumu
19.3.2020, 19:38
Ekstra. Kad god se ovo desi znaš da si napravio stvarno bitan napredak a ne ono što se juri lupom... Uživaj. :qliranje:

Za sada ima samo jedna negativna reakcija, momak sa Bencha nije zadovoljan uopšte. Čudno opisuje zvuk i navodno mu je čak i integrisana zvučna na laptopu bolja. :icon_scra Osećam odgovornost jer sam ga nahvalio... ali nešto sa tim njegovim utiskom ne štima i ne slaže se sa utiscima manje više svih ostalih.Gde je pisao o tome? Na Benchu ili tebi lično?

Hvala ti za test, baš je značio, iako si još pre toga kačio link i tuđe ocene.

Aibo
19.3.2020, 19:53
Na Benchu ima tema "bubice" pa je tu među poslednjim postovima.

JUGA_v
20.3.2020, 22:19
https://i.imgur.com/rFP3ZB8.jpg
Pozdrva i meni stigao dotični dac pre neki dan,koje slisalice mi preporučujete ?
Trenutno imam Superlux HD385.

Aibo
23.3.2020, 22:17
^^ ako i dalje želiš in-ear onda Senfer DT6 (https://www.aliexpress.com/item/32951098417.html?aff_platform=product&sk=_scRTzH&aff_trace_key=f6d0523474ee4c03b22229cc72fc8d88-1584992987207-03469-_scRTzH&tmLog=new_Detail_6397&terminal_id=fd2c36d5340147d2832b6e95a036f704&aff_request_id=f6d0523474ee4c03b22229cc72fc8d88-1584992987207-03469-_scRTzH) - ludilo od slušalica za smešnu cenu, nisam ništa primetno bolje ispod 100$ čuo za sada... Od velikih over-ear bih ti preporučio Samson SR850 (https://www.aliexpress.com/item/32962070763.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.d955ded c3IhkTG&algo_pvid=067190a6-c9a6-486f-ab5e-9571a8ad26bd&algo_expid=067190a6-c9a6-486f-ab5e-9571a8ad26bd-1&btsid=0ab6f82c15849933809881767e435f&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_) - ako ti ne smeta što su semi-open i ne izoluju zvuk iz okoline baš. Bolje su od Superlux HD681 po meni (HD681 Evo nikada nisam čuo ali evo par poruka ranije Akumu kaže da zvuče odlično sa ovim DACom...).

Inače su opet razne akcije 27. marta na Aliju... pravo vreme za nabavku. :)

Cimnuo sam ih da vidim da li žele da pošalju/pozajme jedan na opis.

Topping ispao predusretljiv, stiže E30 na test. Vidim ima ga od danas i na Aliju - 129$

Zek-Zek
23.3.2020, 22:27
...
Topping ispao predusretljiv, stiže E30 na test...
Odlično, da vidimo kako će se pokazati ova implementacija AK4493 čipa. :tapsh:

Akumu
23.3.2020, 23:14
Uzeću i ja te DT6, imam ih već dugo u wishlisti, a baš sam pre neki dan izgubio svoje bežične, pa mi sad baš trebaju nove bubice.

Šta mislite o ovome? https://www.aliexpress.com/item/32881933145.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.167e2e0eJoC nvJ

Pročitao sam da je odličan, pa bih ga uzeo da koristim uz DT6, ako se dobro slažu.

Aibo
24.3.2020, 0:34
^^ Meni je to već par meseci kombo koji koristim na telefonu i super rade zajedno. Za najbolji zvuk preporučujem neki player koji može da preuzme kontrolu nad DAC-om direktnu, ne menja sample rate i kontroliše volume u samom DACu a ne softverski. Ja npr. koristim HibyMusic (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hiby.music&hl=en).

EDIT: DT6 > Sennheiser Momentum In-ear... i izrada i zvuk... toliko o tome od mene.

Luka Filipovic
24.3.2020, 2:08
@Aido mogao bi po neku recenziju za sk da napises :D

Akumu
24.3.2020, 2:57
^^ Meni je to već par meseci kombo koji koristim na telefonu i super rade zajedno. Za najbolji zvuk preporučujem neki player koji može da preuzme kontrolu nad DAC-om direktnu, ne menja sample rate i kontroliše volume u samom DACu a ne softverski. Ja npr. koristim HibyMusic (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hiby.music&hl=en).

EDIT: DT6 > Sennheiser Momentum In-ear... i izrada i zvuk... toliko o tome od mene.

Auh, to je baš bald statement :D Naručujem ih čim prođe ovo ludilo, kao i taj nastavak.

Od plejera pre svega koristim Spotify, jer imam nalog, a sumnjam da sadrži te opcije. Drugi koji imam na telefonu je GoneMAD, zbog Album Artist taga koji jako malo drugih plejera ima, a koji je meni veoma bitan. Ne znam da li u njemu postoje te opcije.

Aj kad sam već tu - da li imaš iskustva s ovim bubicama? t.ly/1eJrM
Pročiao sam dobre ocene, pa su mi i one na spisku.

HSVstoned
24.3.2020, 3:24
Auh, to je baš bald statement :D Naručujem ih čim prođe ovo ludilo, kao i taj nastavak.

Evo jos jedno poredjenje.
TR sajt je Senn Momentum in-ear ocenio sa 8/10. (https://www.trustedreviews.com/reviews/sennheiser-momentum-free)
ATH-CKX9 (iz iste cenovne klase) sa 9/10. (https://www.trustedreviews.com/reviews/audio-technica-ckx9is-sonic-fuel)

DT6 (18$) u sustini mogu na crtu ATH-CKX9 (85€), i po materijalima/izradi (mada me manje nervira ATH kabl, manje se petlja, ali nije izmenjiv), i po zvuku. Zajednicko im je da zvuce odlicno ali primetno drugacije, sto je u principu plus tako da sam zadrzao oba modela. U poslednje vreme nekako vise koristim ATH, verovatno je do trenutnog ''raspolozenja'', generalno jesu malo bolje ali DT6 imaju nerealno dobar odnos cene i kvaliteta.

Problem moze da bude veliko variranje zvucne signature, u zavisnosti koje gumice/nastavci se koriste (fabricki namontirane crvene treba izbegavati, zvuk je ''nerealno'' brz, prezasicen detaljima, pomalo hladan). Smesno zvuci ali ovako jeftine slusalice traze sto bolji plejer/telefon, DAC/AMP da bi pruzile maksimum u smislu kvaliteta zvuka, uz to su i najzahtevnije in-ear koje sam probao (2x3 drajver sistem, verovatno zbog toga).

U slucaju da ih neko koristi sa stock crvenim nastavcima, da slusa 128-192kbps mp3 (ili muziku su YT), i sve to preko nekog telefona sa neubedljivim audio kvalitetom.. vrlo lako moze da bude razocaran sa DT6, odnosno to ce zvucati lose. Ali ko namesti odgovarajuce gumice iz fabrickog pakovanja (obicno su to crne, srednje velicine), i upari DT6 sa dobrim lossless plejerom/telefonom/DAC+AMP.. onda ce zvucati nestvarno dobro za taj novac.

Aibo
24.3.2020, 11:15
Aj kad sam već tu - da li imaš iskustva s ovim bubicama? t.ly/1eJrM

Pročiao sam dobre ocene, pa su mi i one na spisku.

Nisam čuo. Lično nisam nešto zainteresovan za bežične, barem za sada. Kad pomislim na punjenje, trajanje baterije, povećanu potrošnju i na telefonu zbog BT... Meni lično deluje više opterećujuće nego jedan kabal.

Akumu
24.3.2020, 13:15
@ HSV

192 i YT muziku svakako ne slušam, posebno ne 192. Telefon koji imam je OnePlus 6, ne znam koliko je kvalitetna njegova audio komponenta. Ovo za gumice su korisne informacije, hvala.

@ Aibo

I ja sa tako mislio dok nisam počeo da ih koristim. Punjenje nije neka briga, posebno ako kutijica može da obezbedi 6-7 dodatnih punjenja slušalica i jedina briga mi je bila da li ću da ih izgubim ili ne.

HSVstoned
24.3.2020, 15:43
Znam da imas OP6 i da ne slusas krs mp3.

Nego treba to navesti jer nije mali broj onih koji muziku slusaju pretezno sa YT (vanced), preko prosecnog onora/saomija, i ocekuju bassy zvuk. U toj kombinaciji DT6 mogu da zvuce lose (posebno uz stock crvene nastavke), za takve korisnike mislim da je bolje da naruce jeftine (tamnije, bassy slusalice) kao Sony MH750 ili skuplje Blon BL-03, sigurno bolje ''peglaju'' sve navedene nedostatke i zvuk ce biti prijatniji.

Aibo
24.3.2020, 23:23
@Aido mogao bi po neku recenziju za sk da napises :D

Rekao bih da moje pisanije i poređenja u jednoj ovako vrlo uskoj grani nije baš za SK stil laganog i pitkog almanaha koji pokriva puno oblasti, bez preteranog seciranja audio uređaja.

Trudim se da i ovde ne smaram baš previše sa količinom informacija i epskim opisima. :D Ali mi je SK forum nešto kao druga kuća i volim ovde da delim utiske.

Počeo sam da piskaram pomalo za Hi-Files, 2 testa and counting... Oba mogu da se pročitaju i na njihovom sajtu koga zanima (iFi Zen DAC i Schiit Modi 3). Inače je pre par dana omogućen download svih brojeve u PDF formatu (gest zbog Korona situacije). Pa ako nekog zanima eto zanimacije.

Aibo
3.4.2020, 15:05
Ne bih da hajpujem ali nemam izbora - Topping E30 je izdominirao! :nov_explo

https://live.staticflickr.com/65535/49730966162_c979ebce7f_z.jpg (https://flic.kr/p/2iLycD5)

Jedino se po tome kako se pomalo ugiba front panel kada se stisne vidi da nije premium proizvod. Sem toga, sva 3 tipa ulaza, daljinac, kontrola jačine zvuka, može i da se prebaci u pure DAC mod, odabir nekoliko filtera... Najvažnije, zvuči mnooogo dobro. Praktično bolje od svega što sam do sada čuo, sem Bursona, sa njim je izjednačen manje više.

Zek-Zek
3.4.2020, 15:59
Neki koji su ga skoro dobili kažu da je zvuk malo suv i linearan bez topline u basu i srednjim tonovima, kako se tebi čini taj komentar (možda nije prošao burn-in period)?
Da li je bolji od D50s?
Da li se čuje pop noise (pulse noise) između pesama, na ovo se žale ali kažu da se čuje samo ako je dac direktno vezan na aktivne zvučnike ili snagaš, a ako ide preko predpojačala da se skoro i ne čuje sem ako se ne prisloni uvo na visokotonac. To je izgleda boljka AKM čipova.

Aibo
3.4.2020, 17:20
Meni se čini da je bas odličan i masivan, glasovi puni... Svakako jeste na oštroj strani što se visokih tiče, ali se barem meni ne čini prenapadno. Činjenica je da ispucava ogromnu količinu detalja i nije oprostive prirode pa nekima možda otkrije i nešto što im se ne sviđa (slabe snimke, šum iz noisy usb portova i sl.).

Inače nisam čuo nijednom to puckanje između pesama.

Moraću malo duže i u različitim uslovima da ga slušam za više detalja. Jer trenutno ima baš maks uslove (linearno napajanje, iFi USB regenerator, antirezonantne podloške... To sve smanjuje šum i tzv. digitalis). Kad stignem probaću ga na golo, možda pokaže malo ružniju stranu bez svega toga.

Aibo
4.4.2020, 13:07
@Zek

Evo da dam opširniji odgovor. Pucanje i dalje ne čujem jer ide na integrisano pojačalo.

Što se tiče zvuka, kada ga raskopčam sa svih pomagala zaista postane tanji i suvlji. Generalno i dalje jako dobar ali ipak ide na tu suvlju i analitičnu stranu. Kome ne smeta je i dalje odličan DAC, brz, živahan, vrlo detaljan. Isto tako verujem da bi se nekome definitivno više svideo mekši i malo masniji zvuk ZENa recimo.

Međutim kad se zakopča na linearno napajanje (manji uticaj) i USB regenerator (veći uticaj) to je nov uređaj. U toj varijanti dobije na punoći, suvoća nestane i razlaže zvuk fenomenalno. Mislim da će u takvom sastavu da Zameni Bursona kod mene.

Mislim da se ovde lepo vidi još nešto. Burson npr. ne reaguje ovoliko na taj USB regenerator jer verovatno ima bolje filtere u sebi. Takođe ima ugrađeno low noise napajanje, i zato verovatno košta koliko košta. Verovatno je takva stvar i sa skupljim Topinzima (D70 i D90), oni se kače direktno na 220V jer u sebi već imaju niskošumna napajanja. Verovatno imaju i kvalitetnije filtere signala. I tako cena dođe gde dođe a ne samo zbog jačeg čipa. A ja samo sve to dokupim i dodam eksterno kao upgrade umesto da sam ga platio odjednom.

HSVstoned
4.4.2020, 14:39
https://iiwireviews.com/fiio-k5-pro-review

Aibo
4.4.2020, 15:37
^^ Samo nemoj posle da bude da sam te ja nagovorio da se izuješ za K5 pro. :D

Jedno pitanje, da li volite da pogledate sound testove na YT? U principu ne govore puno i sve se to filtrira kroz ono na čemu ga slušamo... ali npr. kad neko kaže da Topping E30 nema basa, palo mi je na pamet da li mogu da zabeležim kakav takav dokaz koji govori suprotno. Dokon sam u ovoj izolaciji. :kreza: Na brzinu iz ruke sam snimio ovaj klipić: https://youtu.be/ui9FXQUiIu4

Mikrofon baš i nije dobar za ovo, pre svega jer je mono, a i nije ni neki kvalitet jer je namenjen za glas i ne pokriva pun opseg. Ali da li vam se čini da prenosi koliko toliko osećaj da li je zvuk pun/tanak/...?

Shadowfax
4.4.2020, 17:30
Ne znam kako misliš da to bude relevantno ako nije u direktnoj usporedbi sa nekim drugim uređajem, jer zvučnici su pet do petnes' (:)) klasa iznad pomenutog uređaja i daće kvalitetan bas skoro na bilo čemu. Plus što zvuk zavisi i od pojačala.

Bar ja ovako gledam na stvari, ispravi me, uvek sam rad naučiti nešto :)

Lex987
4.4.2020, 18:41
Jedno pitanje, da li volite da pogledate sound testove na YT?

Pratim Digital Stereophony (https://www.youtube.com/user/skubny/videos).
Nije sigurno isto kad slusas uzivo ali svakako zanimljiva poredjenja zvucnika i jos zanimljiviji komentari :)

Zek-Zek
4.4.2020, 20:31
YT samo kao neka vrsta informacije a nikako kao ocena kako nešto zvuči, prvo što ne znaš sa čime je snimano a drugo što to snimljeno reprodukuješ na svom sistemu ili slušalicama.

Lex987
4.4.2020, 21:05
YT samo kao neka vrsta informacije a nikako kao ocena kako nešto zvuči, prvo što ne znaš sa čime je snimano a drugo što to snimljeno reprodukuješ na svom sistemu ili slušalicama.

Cesto i sam vlasnik pomenutog kanala iznese svoje misljenje o zvucnicima koje uporedjuje. Ima mnogo iskustva, testirao stotine modernih zvucnika... Ipak on sve to slusa uzivo. Ne krije sta koristi za snimanje.
Njegovi komentari su dosta uticali na mene prilikom odabira sadasnjih zvucnika.

Ovog ludaka (https://www.youtube.com/watch?v=LHAai9FYgbg) ponekad poslusam. Jeste malo blesav ali otvoreno iznese sve sto mu se ne svidja kod zvucnika.

Aibo
4.4.2020, 22:11
^^ Šta koristi od opreme za snimanje lik sa ovog kanala što pominješ? Ja ne želim da se upuštam u to, ali pitam iz radoznalosti.

Z reviews je vidim u skorije vreme promenio priču o DAC-ovima... pre dve godine je tvrdio da svi koji nisu pokvareni zvuče isto. A skoro sam gledao neki video gde se čak sprdao sam na svoj račun zbog toga. :D Mada, da stanem u njegovu odbranu - razlike su daleko manje čujne na slušalicama (na kojima ih on sluša obično) nego preko zvučnika. Prosto kad se sve razvuče na 2-3 metra širine i još se doda dubina kao dimenzija, mnogo se lakše čuju razlike.

A u vezi sa tim jedan fun fact pošto sam video da dosta mojih poznanika nije bilo svesno toga. Zvučna slika može da bude šira od granica zvučnika. Samo treba da bude tako snimljeno i sistem zaista dobro sređen da precizno prenese pozicije, ehoe i odjeke iz snimka. Npr. Roger Waters - Amused to Death, u celom albumu ima zvukova koji su i po metar levlje od levog zvučnika. Odličan je test za širinu zvučne scene, a i da nekom ko se prvi put susreće sa tom pojavom namamiš osmeh na lice. :) A taj efektat baš kreće od izvora, ako on ne razvuče i rasloji sliku već je ispali zbijenu, pojačalo i zvučnici ne mogu da je povrate koliko god da su dobri. Što bi rekli ameri - shit in, shit out.

Lex987
4.4.2020, 22:20
^^ Šta koristi od opreme za snimanje lik sa ovog kanala što pominješ? Ja ne želim da se upuštam u to, ali pitam iz radoznalosti.

U pocetku je koristio Tascam DR-22WL recorder, ne znam da li je nesto menjao prosle ili ove godine. Potrazicu koji DAC koristi, bas me zanima kakav je u poredjenju sa ovim spravicama koje testiras.

Lex987
4.4.2020, 23:31
Potrazicu koji DAC koristi, bas me zanima kakav je u poredjenju sa ovim spravicama koje testiras.

Njegov odgovor prosle godine: "I use Matrix Mini-I and Behringer Monitor2USB"

Aibo
7.4.2020, 11:55
DAC X6 MKII nam stiže uskoro. Imaće BT i Sabre SE9018, a cena je 80$. Da ne kopiram sve karakteristike i kačim slike, malopre sam sve bacio ovde (https://iiwireviews.com/fx-audio-dac-x6-mkii-version-announced).

Zek-Zek
7.4.2020, 17:35
Nešto što bi moglo biti interesantno (kao Lusya DAC)
https://www.aliexpress.com/item/4000244821452.html?spm=a2g0o.detail.1000014.1.3589 6ddfTyWwNm&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.14976.157518.0&scm_id=1007.14976.157518.0&scm-url=1007.14976.157518.0&pvid=8c99d0c2-3764-4295-a667-53972d7e1d0f&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.14976.157518.0,pvid:8c99d0c2-3764-4295-a667-53972d7e1d0f,tpp_buckets:668%230%23131923%2315_668 %23808%235965%23694_668%23888%233325%2320

Aibo
7.4.2020, 22:59
Vidim da koristi Qualcomm WHS9415 DAC - low power varijanta za mobilnu primenu. Ima i ovaj opis (https://www.audioglorye.com/bgvp-t01/) u kom kaže da je malo bolji od Sonate HD, što je super jer je Sonata sasvim dobra za ovu vrstu dongle-a. Kaže i da manje troši što je još jedna super stvar kad se koriste malo duže u putu.

U Sonati je inače Cirrus Logic čip, ovde je Qualcomm... ali oba su low power namenjeni za telefone. Ja inače koristim Sonata HD aktivno i to radi sasvim lepo. Za in-ear do ~100€ nije neka čujna razlika u odnosu na veće i bolje DAC-ove. Međutim kada se zakači na rezolutnije pojačalo i zvučnike, Lusya je jasno bolji DAC, ugazi Sonatu HD propisno. Sumnjam da bi situacija bila drastično različita sa ovim donglom... Mrzi me da ih sve isprobavam a ima ih pun Ali zaista. Da su barem malo popularniji za YT... ali nisu ni to.

Mada idejno baš volim ove donglove i to za šta služe. Zvuče bolje od svakog telefona i za većinu ovih budžetskih sluški su puna kapa. Mnogo su praktičniji za nošenje od ovih većih USB stikova, praktično zakačiš na slušalice i zaboraviš ga... I ne moraš više nikad da misliš o zvuku kada biraš nov telefon. Mislim da zaslužuju više pažnje nego što dobijaju.

Zek-Zek
8.4.2020, 15:28
Veoma čudno ponašannje E30 dac-a pri reprodukciji DSD64 fajlova...:eek:
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-e30-dac-review.12119/post-368465

Aibo
9.4.2020, 16:07
^^ Probao malopre i stvarno štuca sa DSD64... sa višim DSD već radi najnormalnije. :opanachke Ne znam da li će moći da isprave to kroz drajvere i firmware ali eto. SACD format je upravo DSD64 pa ko ima takvu kolekciju može da bude dilbrejker. Mada mi se nešto javlja da 99.9% potencijalnih kupaca E30 ne juri SACD ripove i DSD formate.

Inače, više uticajnih ljudi iz Audio industrije je izjavilo da je DSD stillborn (mrtvorođenče) i ja se slažem sa njima. Problem je što je tehnički neizvodljivo da se streamuje DSD format, Stream mora da bude nekakav PCM a Streaming servisi su prošle godine donosili 80% zarade u kompletnoj muzičkoj industriji: https://www.riaa.com/wp-content/uploads/2019/09/Mid-Year-2019-RIAA-Music-Revenues-Report.pdf

I taj procenat i dalje raste. Deo tržišta na kom je uopšte moguće primeniti DSD je dakle prošle godine bio 18% a pašće još više, za par godina ni 5% legalno kupljene muzike neće biti u fizičkom formatu ili u fajlovima. A za obradu DSD-a pritom ne mogu da se koriste isti metodi miksovanja i obrade koji se koriste za PCM... Pa da saberemo dva i dva, ko će da ulaže vreme i novac u nov hardver i softver za nestajuće tržište?

Tako da ja iskreno imam samo par DSD test fajlova. Izuzetno je teško naći pravu muziku i nikada neće postati industrijski standard, barem ne u svom današnjem obliku. Zbog toga to doživljavam kao gimick, nešto sa čim se igraš 3 puta nakon što kupiš DAC i onda zaboraviš... kao što je 3D bio na TV-ima - utrkivali se jedno vreme oko njega a danas je potpuno napušten kao tehnologija na kućnim TV-ima.

Picard
9.4.2020, 16:13
Na to bih dodao da je vrlo diskutabilna razlika između DSD-a i 24/96 materijala na opremi niže i srednje klase.

Akumu
14.4.2020, 22:12
Imam čudan problem sa Lysya DAC-om. Igram PES i ide mi muzika, a i PES i .mp3 fajlovi su mi na istoj particiji koja nije sistemska. Zvuk na svakih nekoliko sekundi nestane na 1-2 sekunde, pa se nastavi. Kad u toku istog meča prebacim na zvučnike, probleml nestaje i nema nikakvih prekida, a ovo mi se nije dešavalo ni dok su slušalice bile ubodene u audio džek na prednjoj strani kućišta i tada je zvuk i na njima i na zvučnicima ubodenim sa zadnje strane kućišta išao bez ikakvih smetnji.

Aibo
14.4.2020, 23:35
Audio preko USB-a je generalno mnogo osetljiviji na latencije u sistemu od internih rešenja, a latencije rastu u takvom multitaskingu sigurno.

Probaću baš da vidim da li mogu sličnu situaciju da ponovim kod sebe... ali to ipak mnogo zavisi od konkretne ploče, kako su rešene/deljene USB magistrale i sl. Ja sam npr. sa nekim DAC-ovima imao prekide ako su spojeni na front panel a rade odlično kada su zakačeni direktno poazadi (čak i preko produžnog USB od metar ipo ali on ide pozadi).

EDIT: Koji player koristiš za muziku i kako ti je podešen Output? Iz mog iskustva Direct Sound i Wasapi su stabilniji po pitanju konekcije, Asio ume da bude mušičav kad mu nije sve potaman.

Akumu
15.4.2020, 1:06
Koristim foobar, a output je Direct Sound.

Aibo
22.4.2020, 20:49
^^ Isprobao sam upravo Foobar + Niear: Automata... sem vrlo malog puckanja kada se igra prvi put pokrene sve radi dobro... i opet se čuje malo puckanje kada se odradi exit iz igre.

I igra i Foobar su instalirani na SSD-u a fajlovi su na HDD. Buffer u Foobar mi je 1000 ms, odčekiran je Exclusive mod u Win da bi mogla oba zvuka odjednom... i 24 bit 48 kHz mi stoji u Win opciji.

Akumu
23.4.2020, 17:06
Sva podešavanja su ista i kod mene, jedina razlika je u tome što je kod mene je PES instaliran na eksternom disku prikačenom na USB 3.0. Fajlovi su na HDD-u koji je u kućištu, tj. nisu na eksternom.

Aibo
23.4.2020, 17:48
Mislim da je tu eksterni HDD problem, tj. zagušenje koje izaziva na USB kontroleru kad se aktivno sa njega učitava... Audio stream je real-time proces, ne trpi baš čekanje na red.

Akumu
23.4.2020, 19:05
Da, biće da je do toga. Hvala na trudu i testu!

ognjen_ogi
28.4.2020, 23:44
fx-audio dac-x6 je odlicna stvar,ko bi rekao da je ovo kinez.stigao mi danas preko kp.glas je dosta jasniji,bas utegnutiji,kao kad kosarkaska lopta udrari o teren i nesto je jaci ton na izlazu od integrisane zvucne,ton podesen na 67%.probao sam na microlab solo-6c,nisu to sad neki ekstra zvucnici,kinez ali dobar,lepo izgledaju.sutra cu da probam i na solo-7c,jedina razlika je sto ovi imaju dosta jaci bas,nije to bas kao na microlab m500u vec dosta izrazeniji,meni su vise za tv setup nego za pc.primetio sam dosta cudnu stvar,kad se udaljim 2-3m od ovih solo-6c zvucnika imam osecaj kao da mi bombarduju uvo a pojacam ih na svega 30-35.

Aibo
4.5.2020, 19:42
Vidim da nisam ovde pisao. Naše gore list EarMen TR-Amp (https://earmen-shop.com/products/tr-amp) je ozbiljno dobra sprava. Zvuk je baš moćan i napucan bez obzira da li se koriste linijski izlazi ili izlaz za slušalice. Nije što je naš zaista ali bolje zvuči od Bursona, Topping E30... a posledično i od svega drugog što sam do sada slušao. Sad mi je samo žao što nemam 2 kom, jedan za pojačalo i zvučnike a drugi za na desktop za slušalice. :kreza:

Jedino pomalo smara što mora da se puni, kod mene otprilike svaki drugi dan jer provede po ~4 sata dnevno u radu. Dobro je makar to što može da radi i puni se istovremeno. Čuo sam da npr. Chord Mojo baguje kada se to radi.

Picard
4.5.2020, 20:11
Chord Mojo je, što neko reče, sjajan poluproizvod.

Da li si probao MQA na nekom DAC-u?

Aibo
12.5.2020, 12:06
Jesam na par njih, mislim prvi put na Zenu a sada evo i TR-amp podržava... Uglavnom, koristim ga sa Tidal streaminga ponekad i nisam preterano oduševljen tom pričom uopšte. Tidal inače ima odličan kvalitet zvuka kad se odabere HiFi (nekompresovani CD kvalitet šalju). Ali kad čekiram tu MQA varijantu... ne znam, kao da su neki filter za finoću uključili, ne umem bolje da objasnim ali dodaje nešto što se meni ne sviđa.

Evo detaljan primer. Uzmem dobar FLAC u CD kvalitetu sa svog kompa i uporedim ga sa CD kvalitetom sa Tidal servisa... Isto izdanje albuma, zvuk praktično isti. Onda pustim istu stvar sa svog kompa iz FLAC-a u 24/96 i zvuk još nijansu bolji i oštriji bude... onda pustim MQA 24/96 i bude uvek nešto blago tunjavo, jasno drugačije od ovih pravih 24/96. Često mi čak i CD kvalitet zvuči bolje, odsečnije i življe, a taj MQA mi dođe poslednji po kvalitetu iako je navodno Hi-Res.

Rekao bih da je problem u samoj MQA kompresiji i upscaleingu. Mislim da se više u tom procesu izgubi nego što se dobije. Džaba je on na papiru Hi-Res ako nekompresovani 16/44 zvuči bolje. Po meni to služi samo da bi ovi servisi kao ponudili Hi-Res a pritom uštedeli protok potreban za pravi fajl tog kvaliteta. Ne vidim ništa dobro za korisnike u njemu trenutno, samo za firme i njihov marketing. Možda će se dodatno razviti i bolje raditi nekad ali za sada nisam fan. Inače sam video da i vlasnici Schiit-a kažu da ne vole MQA i da je ta priča hoax koju je pokrenuo Meridian a prihvatio Tidal radi marketinga...

Eto, da znaš da bih mogao da napravim i jedan video o tome. Mislim da većina ljudi ne shvata da nam na mala vrata guraju "Hi-resolution MP3" umesto pravog nekompresovanog Hi-resolution sadržaja... i još se naplaćuje dodatno da DAC nosi bedž da može da pušta kompresovan materijal. :rolleyes:

Picard
12.5.2020, 13:59
U startu nema neke logike da lossy zvuči bolje od lossless-a, ali nisam hteo da se upuštam nigde u neku raspravu o tome jer nisam imao prilike da uporedim.

Aibo
19.5.2020, 20:30
Da podelim par zanimljivih iskustava.

1. Dva Toppinga E30 jedan do drugog, potpuno nov zvuči malo suvlje i tanje od mog koji je radio danima. Znači nije u glavi i navici stvar, nešto legne na svoje posle malo rada. Razlika nije nebo i zemlja ali se čuje.

2. Novi E30 nije imao problem sa DSD64... Podstakne me to da flešujem nov firmware i na svoj, proradi i na njemu super. Posao je od 2 min, sve se sa zvaničnog sajta skida.

I za kraj, naručio sam Schiit Modi Multibit, da probam konačno i tu varijantu što se loše meri a navodno mnogo dobro zvuči.

Zek-Zek
20.5.2020, 15:59
Korisnici E30 su otkrili da uređaj ima inverznu polarizaciju - testirali sa nekim programima i vršili snimanje fajlova na druge digitalne mašine i dobili inverznu polarizaciju.:eek:

Aibo
20.5.2020, 16:19
Pa to se barem lako ispita da li išta utiče na zvuk ko ima zvučnike... okrenuću polaritet kad stignem pa javljam da li ima nekog efekta. Ne bi valjalo da zazvuči bolje, i ovako obrnut čisti većinu konkurencije. :D

Inače se sećam nekog pisanja kako je dosta CD-playera starijih (tipa 90-te) imalo obrnut polaritet. Nikad mi nije bilo jasno da li su to iz nekog razloga radili namerno ili je samo grub propust u pitanju. Nego, ne vidim što digli paniku tamo na ASR i otkazuju porudžbine, šta ima veze koji je polaritet kad se meri savršeno. :rofl:

EDIT: Evo završen eksperiment. Možda se tripujem ali čini mi se da je zvuk nijansu tamniji kad okrenem polaritet, a nijansu svetliji kad vratim nazad. Efekat je jedva primetan i manje više zanemarljiv, na nivou menjanja onih 6 digitalnih filtera između kojih retko ko čuje razliku.

Zek-Zek
17.7.2020, 13:22
Pojavio se novi Topping D10s sa drugim čipom - ES9038Q2M
http://www.tpdz.net/productinfo/505000.html

Cracked But Whole
18.7.2020, 11:06
Uzeh ovo čudo, 150e, deluje mi kao fin combo a i pokazao se kao takav iako baš i nemam neke sluške sa visokom impedansom (trenutno koristim Focal Listen Pro i Meze 99 Classic)
https://www.fiio.com/k5pro

Predugo sam gledao nešto slično i ovo mi je delovalo u tom cenovnom rangu (ispod 200) zaista kao najbolja ponuda, eto ako nekog zanima nešto tog tipa.
Samo, videh da mnogi smatraju da je ovaj model previše "dosadan", odnosno neutralan - meni to odgovara, Focal Listen su relativno neutralne pa za neki rad na zvuku mogu njih da koristim s ovom spravicom, a Meze su "zabavnije", imaju izraženiji bas i vrlo šarenolik signature.

Zek-Zek
18.7.2020, 23:13
U pripremi novi Fiio K7
https://majorhifi.com/wp-content/uploads/fiio-k7-front-696x298.png

Aibo
19.7.2020, 23:30
Pojavio se novi Topping D10s sa drugim čipom - ES9038Q2M
http://www.tpdz.net/productinfo/505000.html

Evo već par dana preturam kartice da vidim gde ima dovoljno da naručim jedan. :) A vidim i on kao D10 ima samo USB ulaz.

SMSL Sanskirt 10t MKII sam pre nekog vremena naručio ali sve mnogo sporo putuje sada. Želim da ga uporedim sa E30 da vidim da li stvarno isto zvuče... a biće zanimljiv i D10s tu kao treći takmac, sve je to slična cena relativno.

Inače ovih dana koristim Schiit Modi Multibit - mogu da ga mere loše koliko hoće, meni on zvuči carski i stvarno ono kao što ga najčešće opisuju - puno i trodimenzionalno. Još par ljudi koji su ga čuli dosad su se konvertovali u "multibit religiju". :D I iz nekog čudnog razloga, svaki put kad se ugasi preko noći, sutradan zvuči malo stegnuto prvih 1~2 sata nakon paljenja pa mi je zato uključen 24/7. Konstruktor je to objasnio time da je taj industrijski čip koji su upotrebili vrlo osetljiv na promene temperature i tek kad se potpuno stabilizuje radi u punoj preciznosti.

HSVstoned
20.7.2020, 1:23
U pripremi novi Fiio K7

Da, K7 i K7 Pro. Prema svim najavama, bice to najbolji i ''najozbiljniji'' FiiO uredjaji do sada, ali i najskuplji.

Ovo (https://www.head-fi.org/threads/fiio-k7-desktop-dac-headphone-amp-discussion-xlr-balance-dual-thx-aaa-xmos.927171/) je zvanicna tema na head-fi, pa ko hoce moze da prati.
Tu je i poredjenje K7 mockup-a sa K3 i K5 Pro. (https://www.head-fi.org/threads/fiio-k7-desktop-dac-headphone-amp-discussion-xlr-balance-dual-thx-aaa-xmos.927171/page-13#post-15678918)

To sto si postavio je verovatno pocetni render, u medjuvremenu su prilicno izmenili dizajn i ovaj je blizu finalnog:

https://scontent.fbeg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/96735681_2972175582890491_4779309598328750080_o.jp g?_nc_cat=111&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=Iq76ivPy9-0AX-DZS56&_nc_ht=scontent.fbeg1-1.fna&_nc_tp=7&oh=fc692a517bb00798b82e45bf0bee7418&oe=5F39B6D5

Inace, E10k je dobio pojacanje, stigao K5 Pro i sto vise preslusavam samo mogu sve vise da se slozim sa iiWi/Aibo recenzijom (https://iiwireviews.com/fiio-k5-pro-review) a i soundnews. (https://soundnews.net/amplifiers/headphone-amps/fiio-k5-pro-review-student-fi/)
Ozbiljno dobra sprava za ovaj novac, iako je cinjenica da zvucno nije drasticno (''nebo-zemlja'') bolji od sasvim solidnih E10k i DAC-X6 ali je dovoljno bolji da se sve redje vracam na ove starije uredjaje.
http://https://scontent.fbeg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/96735681_2972175582890491_4779309598328750080_o.jp g?_nc_cat=111&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=Iq76ivPy9-0AX-DZS56&_nc_ht=scontent.fbeg1-1.fna&_nc_tp=7&oh=fc692a517bb00798b82e45bf0bee7418&oe=5F39B6D5

Zek-Zek
20.7.2020, 14:35
Svašta nešto novo.:ciao:
U najavi poboljšani Zen Dac.

Aibo
20.7.2020, 22:25
Ekstra boje. :love: Ali duplo skuplji od običnog Zena.

Zaboravio sam da pomenem, stiže mi na test i ova spravica - Soncoz LA-QXD1 (http://www.soncoz.com/laqxd1.html#/) - DAC sa balansiranim izlazima za 200$. Jedino što ja nemam na čemu da isprobam balansirane izlaze. :opanachke

Zek-Zek
20.7.2020, 23:06
Ekstra boje. :love: Ali duplo skuplji od običnog Zena.
Mogli su bar da povećaju broj digitalnih ulaza (SPDIF) kad su ga ogolili bez izlaza za slušalice.
Inače je predviđen da ide u paketu sa ZEN CAN Signature 6XX
https://drop.com/buy/ifi-zen-can-signature-6xx-amp-drop-exclusive

Aibo
6.8.2020, 20:34
Stigao mi danas EarMen Sparrow (https://earmen-shop.com/products/sparrow) nenajavljeno pa sam se baš iznenadio. Probao sam ga na kratko samo sa Kinera Freya slušalicama i spravica izuva koliko moćno zvuči a manja je od DF Black - koji mu nije konkurencija prosto. Dinamika, punoća zvuka, dubok a čvrst bas... sve je na broju. Miki (konstruktor) mi je ranije rekao da Sparrow izuva i DF Red bez problema i da mu je Cobalt tek konkurencija, mislim da nije preuveličavao.

Za Windows mu ne trebaju drajveri ali mora novija W10-ka da bude kao za sve driverless DAC-ove... na mom LTSB 1706 ne radi, moram da ga apdejtujem. :o

https://live.staticflickr.com/65535/50196473532_b9312f02ac_c.jpg (https://flic.kr/p/2jtG3Ld)
https://live.staticflickr.com/65535/50196214466_d1766ff861_c.jpg (https://flic.kr/p/2jtEHKy)

Stigao i Soncoz LA-QXD1 (http://www.soncoz.com/laqxd1.html#/) - dobra i tipična Sabre sprava, oštar i detaljan zvuk, uzbudljivije zvuči od Toppinga E30 ali posle par pesama imam utisak kao da je DAC popio malo više kofeina nego što bi trebalo. :) Izrada je inače odlična, čist industrijski dizajn, sviđa mi se. Inače sam nahvatao na netu da je ovaj brend osnovao ex Khadas inženjer zvani Ben (koji je pretpostavljam bio zadužen za Khadas Tone Board), tako da nije baš bez reputacije.

Aibo
12.8.2020, 8:49
Ako neko želi da se oproba, u toku je Soncoz LA-QXD1 giveaway (https://www.soncozaudio.com/soncoz-la-qxd1-balanced-dac-giveaways/?fbclid=IwAR2dA6GZU-HvxtgPZRvKiA9burhhlvsdhz_NF4LhmhH8IFENse4Ke_14bqg) .

Inače, već sam i zaboravio na X6 MKII usled stalnih odlaganja kad ono juče:

https://live.staticflickr.com/65535/50216722918_4f93e7cc88_c.jpg (https://flic.kr/p/2jvtQcy)

Deluje duže od originala...

JUGA_v
12.8.2020, 10:18
Pozdrav, da li je neko uporedio senfer dt6 i xiaomi mi in ear basic?

Aibo
12.8.2020, 10:43
Senfer su osetno bolje, samo ako ti telefon ima dobar zvuk da ih pogura i da se to pokaže lepo. Takođe su veće i teže pa se nadam da ti to ne smeta.

JUGA_v
12.8.2020, 14:17
Probao sam i jedne i druge na telefonu (xiaomi redmi note 4) i na kompu sa dac(SA9023A + ES9018K2M)
Mi basic imaju glasniji bas, dt6 mi deluje da se cuje vise detalja...

Aibo
22.8.2020, 21:53
SK forum obično dobije prvi utisak i pre nego što objavim opis ali sam zaboravio ovog puta... Uglavnom FX-Audio DAC X6 MKII je izdominirao - punokrvni naslednik i u duhu originalnog X6 otkida po pitanju cena/kvalitet.

Da ne dužim puno, izrada je i dalje odlična, malo je veći, ima i bluetooth koji radi vrlo dobro. Zvuk je ovog puta detaljniji, oštriji, bas kontrolisaniji... Kao DAC, nisam čuo ništa bolje sve do Toppinga E30 a ni tu nije neka prevelika razlika uopšte. Kao DAC/AMP nisam čuo ništa bolje sve do EarMen TR-Ampa koji zvuči punije u sredini. Fiio K5 pro npr. zvuči toplije i mekanije ali ne i bolje. X6 MKII je čist, rezolutan i ima odsečniji, bolje kontrolisan bas, ali je takođe oštriji i suvlji. Kontam da bi nekom više prijalo ovo a nekom ono, u zavisnosti od ukusa a i slušalica. Ja lično čak mislim da bih radije za sebe zadržao MKII nego Fiio jer je uzbudljiviji zvuk. @HSVstoned, ne mrzi me. :D

Evo i celog opisa sa ocenama (https://iiwireviews.com/fx-audio-dac-x6-mkii-version-announced) koga zanima. Razmišljao sam se da mu iz fore stavim 11/10 za value. :kreza: Ali na kraju ipak nisam kad već nisam to uradio za Lusya Fever a trebalo je.

Što se mene tiče, za sluške u ovoj klasi DAC/AMP-ova samo ta dva uređaja trenutno imaju smisla. Lusya Fever kome treba nešto još jeftinije, portabilno i za manje zahtevne slušalice. X6 MKII za na sto i gladnije sluške, jer zvuči još moćnije i ima snage da se rasipa... do 150-200€ nema ništa primetno bolje.

Aibo
26.8.2020, 21:02
Znači preko pola godine se njakam da dobijem E1DA Power DAC V2 (https://s.click.aliexpress.com/e/_dYXAFkO), praktično od kad je izašao, ali ovaj Covid me je omeo svojski pa sam čekao mesecima, pa naručio ponovo...

Da skratim, stigao je pre neki dan a ja se tek sinoć nakanio da ga poslušam. Ako se volume kontroliše softverski iz Windowsa, onda radi jako dobro, na nivou X6 MKII recimo, samo malo manje oštro u visokim i ne tako kontrolisano u basu. Međutim, ako se kontroliše volume iz aplikacije sa telefona (hardverski u samom DACu) a u Win playeru se namesti exclusive mod i sve na 100 - spravica otkida, ali otkida, pretekne X6 MKII a i još ponešto 2-3-4 puta skuplje. Kolje se evo sa TR-amp rame uz rame.

Greje se baš dosta dok radi, nema nijedno pravo dugme (nervira me da arčim BT i mrtkam slajdere po telefonu) sve mi je to nepraktično za nešto što je realno desktop proizvod (ne može na telefon bez dodatnog napajanja jer vuče mnogo struje)... ali ti uvrnuti detalji na stranu, sam zvuk je :n_klanja:

Cracked But Whole
26.8.2020, 21:26
Baš čudna spravica.
Koje slušalice koristiš na njoj?

Aibo
26.8.2020, 21:27
Hifiman HE4xx

Sasa012
27.8.2020, 19:34
@Aibo
Razmisljam o kupovini nekog mini dac-a.Koristio bi ga na Solo 6C,a takodje bi ga prikljucivao i na Xiaomi MI8.
Koje je tvoje misljenje po pitanju Lusya Fever dac-a ili Tempotec Sonata HD?:)

Aibo
27.8.2020, 20:42
Lusya je tu bolji DAC i bio bi bolji za desktop varijantu bez greške. Nažalost ne radi na većini telefona a na Mi8 gotovo sigurno ne zato što ne radi ni na mom Mi8 lite, ni na Mi5.

Sa druge strane, Sonatu u TempoTec proizvodnji konkretno nisam probao ali sudeći po svemu to je potpuno isti proizvod kao Hidizs Sonata HD koju imam i aktivno koristim. Ona već radi i na svakom telefonu na koji sam je kačio. Radi i na PC, pod uslovom da ti je Windows 10 noviji od 1704 (ako se ispravno sećam verzije)... npr. na mom starom 1607 neće da radi. Jer to je ova nova driver-less fora po nekom USB2.0 audio protokolu koji ranije nije bio podržan u Win.

Zek-Zek
28.9.2020, 19:41
Nešto što bi moglo da bude veoma ineresantno
https://hifi-express.com/collections/loxjie/products/loxjie-d30-ak4493-hi-res-dac-amp

HSVstoned
29.9.2020, 10:54
Zanimljivo deluje. D30 (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/the-loxjie-d30-dac-look-nice.16141/)
Najvise me zanima kako ce se ovi filteri (https://cdn.shopifycdn.net/s/files/1/0130/6591/2420/files/D30-_-ENG_06_2048x2048.jpg?v=1599716983) pokazati u praksi. Iz specifikacije jedino snaga pojacala ne deluje bas dobro za tu klasu, otprilike je u rangu starog E10k ili K3 (balanced), sto je drasticno slabije od Atom pojacala ili K5 Pro DAC/AMP, malo slabije i od Zen DAC.

Shadowfax
30.9.2020, 21:04
Da li je neko uspeo da natera Lusya DAC da radi s telefonom?

Zek-Zek
13.10.2020, 0:32
Merenja za Loxjie D30 su odlična, još samo da i tako dobro zvuči, biće pun pogodak.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/loxjie-d30-dac-and-headphone-amplifier-review.16679/#post-539041

Aibo
15.10.2020, 22:36
Lep, ozbiljan izgled ovog puta. Većina ljudi kojima sam preporučio D10 je samo odmahnula glavom kad ga je videla, šteta jer je zvuk super a cena mu je sa vremenom padala pa sada već može i ispod 100$ da se nađe.

Meni se inače u skorije vreme SMSL Sanskrit 10th MKII baš svideo. Ima detaljan, ali takođe sočan i pun zvuk, baš lep napredak u tom srednjetonskom delu u odnosu na prošli Sanskirt 10th i M100. Topping E30 je možda malo detaljniji u visokim ali tanji u sredini pa mi se lično 10th MKII ipak više sviđa.

Uče kinezi brzo, onaj oštar digitalis zvuk koji su često furali u početku su mahom iskorenili.

Zek-Zek
16.10.2020, 20:11
Ko neće da čeka nove igračke, možda je povoljno vreme za SMSL-Sanskrit-10th-SK10-MKII

https://www.banggood.com/SMSL-Sanskrit-10th-SK10-MKII-Upgraded-Version-XMOS-AK4493-PCM768-DSD256-HiFi-Digital-DAC-Decoder-Audio-Amplifier-p-1654435.html?rmmds=search&DCC=RS&currency=EUR&ID=513252&cur_warehouse=CN

edman
17.10.2020, 14:54
dugo vremena citam ovu temu uz nameru da kupim neki DAC koristio sam roland rubix22 audio interface i napokon mukama dosao kraj uzeo sam bluesound node 2i odlican uredjaj za moje potrebe zvuk je mnogo bolji od rolanda i ne treba vise da palim racunar koristim Tidal i qobuz....

Picard
17.10.2020, 15:31
I uz to cenovno sasvim u skladu sa temom.:kreza:

Aibo
4.11.2020, 22:29
Stiže Khadas Tone Board Gen 2. Sliku nemam, samo specifikacije i na papiru ne vidim da se puno promenilo, isti DAC čip, isti USB risiver. Tvrde da su utegli filtriranje i napajanje. Najčudnije mi je što kažu da koristi novu balansiranu RCA vezu koju su oni lično razvili... mada RCA ne postoji u balansiranoj izvedbi jer prosto nema dovoljan broj pinova. :icon_scra

Nice to tell you we will launch our update version of tone board with balance RCA(A new design by us),the 2 Gen is more powerful and the design is cool.

Let me bring your kind attention to a few aspects.

XMOS XU208-128-QF48: 8 xCores up to 500MIPS, fully compliant with USB 2.0 specifications
Very Quiet Power Supply: Ultra-low noise, high PSRR LDO for powering Hi-Fi applications
RCA Connectors: High-quality RCA to deliver audio with tiny, clear, powerful and rich sound details
ESS ES9038Q2M DAC: Industry's highest performing 32-bit mobile DAC with unprecedented dynamic range and ultra-low distortion
Accurate Low Noise Clock: Ultra-low phase-noise crystal oscillators with superior phase-noise characteristics

Početkom 2019-te kada je original izašao, počistio je po mom mišljenju tadašnje DAC-ove slične cene (D10, D30, Sanskrit 10th) ali ove godine su se svi osvežili odličnim novim verzijama pa me baš zanima da li mogu da ponove uspeh.

Aibo
23.11.2020, 13:18
Evo konačnih specifikacija, izgleda i mogućnost za preorder - Khadas Tone2 Pro (https://www.khadas.com/tone2pro)

Novine ukratko:

- Alu kućište sa volume točkom
- Izlaz za slušalice (3.5mm i balansirani 4.4mm)
- Mogućnost balansirane veze na custom RCA izlazima (naravno rade i kao klasični)
- 2 USB ulaza (jedan za napajanje i signal, drugi za dodatno napajanje ili BT modul)
- MQA podrška
- 169$ preorder cena (ne znam kakva će biti finalna, verovatno ista :))

Stiže jedan na test.

https://static.wixstatic.com/media/04a2a6_000b536d595346e09d5a1db322c30e9e~mv2.png/v1/fill/w_490,h_342,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/04a2a6_000b536d595346e09d5a1db322c30e9e~mv2.webp

Zek-Zek
23.11.2020, 13:41
Kad bi mogao da pribaviš Loxjie D30 (https://hifi-express.com/collections/loxjie/products/loxjie-d30-ak4493-hi-res-dac-amp) na test, bilo bi dobro uporediti sa ostalim do sada testiranim dac-ovima iz te kategorije.:D

Aibo
23.11.2020, 16:14
Već bih ga naručio da u ovom Korona vremenu svi ne šalju FedEx-om i DHL-om (čak i kad to nije eksplicitno naglašeno). Tu nema vrdanja sa carinom i porezom, pa još sa njihovim špedicijama bi D30 izašao na 290~300$.

Tako da dok traje ova muka sa slanjem, izbegavam da kupujem bilo šta što nije:
1. Poklonjeno (mada sam skoro FedExom primio poklon pojačalce za slušalice od 120$ za koje sam ukupno platio 11500 din dažbina što državi što fedexu :cool:)
2. Za mene lično, želim da ga posedujem (npr. Ares II koji čekam)
3. Vrlo popularno pa zagarantovani hit video.

D30 mi nešto ne upada ni u jednu od ove tri kategorije da bih na 150$ davao još 150 da ga u ovom trenutku uvezem.

Cracked But Whole
25.11.2020, 19:53
Malo je offtopic ali vratiću se i na samu temu; ovo je svakako jedina povremeno aktivna audiophile tema ovde.
Gledam da iskoristim ovaj Black friday koliko mogu, Meze nudi svoje Rai Solo IEMs za 100$ manju cenu:
https://mezeaudio.com/products/rai-solo

Pitam se vredi li?
Cilj mi je da imam adekvatne sluške za usput, dakle nešto što ću koristiti dok sam u putu i prevozu. Imam Meze 99 Classics i zaista su odlične, no kad sam gajbi uparim ih sa FiiO k5 pro. Na fonu isto fino šljakaju... samo u više recenzija ovih gore IEMs videh da deluju dosadno, obično, kad se ne upare s nekim uređajem koji će da im da malo snage. Kapiram da bi radile posao na telefonu, ali neam još ništa portabilno.
Dakle, da se vratim na temu, ima li neki adekvatan uređaj da koristim kao DAC za telefon a da nije Dragonfly, i da je pristupačan, tj da ga možda pogađa ovaj Black friday? :D

Zek-Zek
25.11.2020, 21:47
A da pitaš @Aibo za ovo... (https://iiwireviews.com/fever-dac-a-25-game-changing-stick)

Shadowfax
25.11.2020, 21:50
Da li je neko uspeo da natera Lusya DAC da radi s telefonom?

Ne radi s telefonima Lusya, jedino ako neko ima novije vesti u vezi toga.

Zek-Zek
27.11.2020, 0:15
Neke nove igračke kod braće Kineza...
https://www.aliexpress.com/item/1005001704840484.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.32 dfbfadgxz5bl&algo_pvid=7fc0923f-d70e-440b-8dd0-59801bded77e&algo_expid=7fc0923f-d70e-440b-8dd0-59801bded77e-2&btsid=0b0a556e16060847303658591e8986&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
https://www.aliexpress.com/item/4001234725870.html?spm=2114.12057483.0.0.28aa4528s L2i1B
Ova prva već ima neke pozitivne rivjuve na netu.
https://www.audioglorye.com/shanling-ua1-review/

ognjen_ogi
27.11.2020, 20:14
Ne razumem se mnogo u audio,ali ova zvucna ma Tomahawk x570 je bolja od fx audio x6.Nema apsolutno nikakve distorzije kad pojacam zvucnike do kraja(Microlab Solo 6c),jos se jace cuje i zvuk je kvalitetniji.Slucajno sam probao i iznenadio se,nikad ne slusam jako.Sad,moguce da su u tom FX-u polovne komponente,neke dotrajale...

Aibo
24.12.2020, 14:29
Kad bi mogao da pribaviš Loxjie D30 (https://hifi-express.com/collections/loxjie/products/loxjie-d30-ak4493-hi-res-dac-amp) na test, bilo bi dobro uporediti sa ostalim do sada testiranim dac-ovima iz te kategorije.:D

Update na temu, javili se sami da pošalju sample... Takođe sam dobio i zvaničnu potvrdu da uređaj dizajnira SMSL tim. Javljam utiske kad stigne, kad god to bilo.

dzangrizalo
25.12.2020, 13:29
Behringer U-Phoria UM2, je li ko imao iskustva sa ovim? Mislim, znam da je gitarski pre amp za snimanje, ali isplati li se uzeti ga kao DAC (isključivo u svrhu slušanja muzike, za video igre i filmove imam odvojen sistem)?

Picard
26.12.2020, 19:13
Ja bih pre uzeo Lusya Fever ili FX Audio X3 na KP-u za muziku, deluju kao sigurniji izbor.

Aibo
3.2.2021, 1:38
Kasno večernje preslušavanje... za sada samo sa slušalicama.

https://live.staticflickr.com/65535/50903162686_703257bd80_c.jpg (https://flic.kr/p/2ky91PY)

Loxjie D30 ima jasno više snage za sluške, pa zato i življi zvuk nego što je D10 imao. Lepo izbalansiran zvučno, lepo napravljen, ima da se bira par filtera i utiču na zvuk pomalo svaki. Nisam ga kao DAC još isprobavao, tek je danas stigao a malopre sam ga raspakovao. Za sada deluje da je odličan odnos cena/kvalitet baš kao i D10.

Khadas Tone 2 Pro je tu već par dana. Sa sluškama zvuči čisto, lepo izbalansirano... ali nema jednaku masu u basu kao npr. Loxjie. Kad se pređe na balansirani izlaz dobije se i na živosti zvuka i na detaljima. On bude malo detaljniji, D30 malo mekši a puniji i to je to. Tek kad Tone 2 zakačim na linearno napajanje, prešiša D30 sa više čistine i rezolucije (ali svejedno ostaje nešto malo tanji u basu). Loxjie se napaja direktno sa 220 pa ne može na taj način da se apgrejduje. Mada je samo to napajanje skuplje od celog D30 pa je kombinacija više za igru i test nego što je razumna.

Onda sam probao da zakačim Khadas u ulozi DAC-a na Topping L30 pojačalo... to mnogo dobar i dinamičan zvuk baci, jasno bolji nego Tone 2 sa svojim internim pojačalom, a bolje zvuči i od E30/L30 pa ovako na prvu izgleda da je Tone 2 bolji DAC nego što je pojačalo za sluške. Spojiću ih nekad sve na integrisano pojačalo da potvrdim tu stranu priče.

EDIT:

Evo zakačio jutros i na pojačalo-zvučnike. Loxjie D30 zvuči bolje, življe, udarnije od Toppinga E30 sa sve linearnim napajanjem... a bez linearnog ga pegla još jasnije. Khadas Tone 2 i kao DAC ima taj karakter utegnutijeg ali malo tanjeg basa, vrlo je detaljan ali malo zatvoren u visokim... fokusira se na sredinu, baš kao i originalni Khadas samo još detaljnije. Kada se napuca linearnim bude za moje uvo nešto bolji od Loxjie D30... bez linearnog nešto slabiji. Balansirane izlaze na pojačalu nemam, a sve i da imam, potrebni su neki Khadas adapter kablovi jer je ovo nestandardna konekcija i niko drugi nije nikad koristio RCA kao kombinovani izlaz.

Tone 2 pro - jako dobar i natrpan svim mogućim izlazima. Kome ne trebaju balansirani izlazi i neće dodavati low noise napajanje... ne isplati se realno pored D30 koji je u tam vanilla stanju bolja sprava i jeftinija. Tek sa linearnim Tone 2 postaje bolji DAC, a tek na balansiranom izlazu za sluške daje malo više od D30. Ja koji mogu da uposlim obe te varijante bih ga radije zadržao za sebe ali podigne to cenu osetno. D30 mi i dalje deluje kao best buy u ovoj priči.

Da rezimiram, Loxjie D30 ovde otkida po pitanju cena/performanse. Kao DAC je bolji od E30, kao pojačalo za sluške nije daleko od E30/L30... ne treba mu nikakvo linearno napajanje, radi odlično out of the box. Mislim da je ovo novi best buy do ~200€.

Zek-Zek
3.2.2021, 12:55
Mogu li neka uporedna zapažanja za D30 i Sanskrit 10th Mk2, jer imaju isti DAC.

Aibo
3.2.2021, 13:25
Bolji je D30, prosto napucanije zvuči, detaljnije, življe, dinamičnije. Nije da 10th MKII išta fali u izolaciji i da je to neka velika razlika ali ovaj je bolji, pogotovo ako se MKII ne zakači na linearno.

Npr. MKII ima lep pun zvuk ali čak i u poređenju sa Topping E30 nije imao jednaku količinu detalja i otvorenosti u visokim, malo je uža zvučna slika bila. E30 je u tim detaljima bio bolji ali malo tanji i ravniji. Loxjie D30 ima i puniji/sočniji zvuk dole kao MKII a detalje, otvorenost u visokim i široku sliku kao E30... Znači najbolje od oba (i to kad su na eksternom napajanju) sa još malo dodatne dinamike preko svega.

popajp
19.2.2021, 16:01
Može li jedna pomoć. Danas sam kupio USB DAC Sanskrit 10th Mk2. Povezao USB i zadovoljan sam zvukom. Medjutim imam i Chromecast audio i ne mogu da ga nikako povežem, to jest ne čuje se. Do sada sam ga slušao analogno, kablom 3,5 na dva klasična činča pa u pojačalo. E sada su mi preporučili da uzmem ovaj kabl https://www.psp.rs/klotz-ais-foptm01 ida će to svirati u optičkom ulazu DAC-a. Medjutim ne ide. U čemu je problem, da li mi je potreban neki drugačiji kabl?

Aibo
19.2.2021, 16:16
Nisam previše upoznat sa Chromecast-om, ali to jeste kabal koji bi trebalo da radi sa hibridnim izlazom Chromecast-a (analogni 3.5 i digitalni optički mini unutar njega). Da li kad raskačiš kabal i staviš ruku u pravcu tog izlaza vidiš crvenu tačkicu svetlosti? Ako ne, onda nema digitalnog signala, ako ima tu tačkice onda zakači optički na Chromecast a raskači sa DACa pa vidi da li svetli crveno na kraju kabla. Da se utvrdi ako negde ne prolazi snop...

popajp
19.2.2021, 16:19
Nisam previše upoznat sa Chromecast-om, ali to jeste kabal koji bi trebalo da radi sa hibridnim izlazom Chromecast-a (analogni 3.5 i digitalni optički mini unutar njega). Da li kad raskačiš kabal i staviš ruku u pravcu tog izlaza vidiš crvenu tačkicu svetlosti? Ako ne, onda nema digitalnog signala, ako ima tu tačkice onda zakači optički na Chromecast a raskači sa DACa pa vidi da li svetli crveno na kraju kabla. Da se utvrdi ako negde ne prolazi snop...

Kad isključim kabl iz DAC-a vidi se crvena svetlost

Aibo
19.2.2021, 16:25
OK, znači nije fizičko zakrčenje nigde... I dalje ipak ne znamo da li Chromecast ne šalje zvuk ili Sanskrit ne prima (pretpostavljam da si probao i In 2 i In 3 da odabereš).

Ako imaš neki TV sa optičkim izlazom pa da probaš da li to radi sa DACom... Ako radi onda je nešto do Chromecasta. Sumnjam na njega više jer sam nailazio na netu na žalbe da mu ne radi optički izlaz, dok vrlo retko naletim da DACu ne radi ulaz.

popajp
19.2.2021, 16:29
Birao sam In2 ali ne ide. Imam televizor sa optičkim izlazom ali nemam takav kabl, optika na obe strane.

Aibo
19.2.2021, 17:57
A In 3? Čisto da pokrijemo sve mogućnosti, zapravo obično i jeste 1-USB, 2-Coax, 3-Opt.

Tih kablova inače ima za 300-400 din na KP, nisu neki kvalitet ali za probu dovoljno.

popajp
19.2.2021, 18:44
A In 3? Čisto da pokrijemo sve mogućnosti, zapravo obično i jeste 1-USB, 2-Coax, 3-Opt.

Tih kablova inače ima za 300-400 din na KP, nisu neki kvalitet ali za probu dovoljno.

Da postoji coaxialni, ali kakav mi kabl treba za to i da li može?? 3,5 na coaxialni??

Aibo
19.2.2021, 18:46
Chromecast nema kaosijalni, pomenuo sam ga samo iz razloga što je obično koaksijalni na ulazu 2 a optički na poslednjem ulazu 3 kod većine DAC-ova.

popajp
19.2.2021, 18:56
Chromecast nema kaosijalni, pomenuo sam ga samo iz razloga što je obično koaksijalni na ulazu 2 a optički na poslednjem ulazu 3 kod većine DAC-ova.

Mislio sam na DAC, on ima koaksijalni ulaz. Nego može li se na njemu Chromecast povezati?

popajp
19.2.2021, 19:03
Ili ako može i ovo, na kojoj sempl rati slušati DAC iz računara na USB-u? 44,48, 98,192, 352, 378?

Picard
19.2.2021, 20:06
Na originalnom sample rate-u samih fajlova.

Aibo
20.2.2021, 0:11
Da, našteluj player da šalje bitperfect, tj. da ne menja sample-rate originalnog fajla.

A što se te optike tiče, nema načina da ovako na daljinu utvrdimo gde škripi, bez malo unakrsnog testiranja različitih uređaja. Da se meni ta situacija dešava, prvo bih posumnjao da Chromecast nešto baguje i to bih potvrdio probom optičkog kabla od TV-a da DAC-a. Ako to radi, znaš sto posto da je Chromecast krivac, ako ne radi znaš da je problem verovatno u DAC-u.

A taj Otpika na Coax adapter za koji pitaš postoji ali sumnjam da može da se nađe kod nas, već bi verovatno moralo sa Alija ili eBay-a (npr. ovako nešto (https://www.aliexpress.com/item/4001151882717.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.22ca 390cZSFfU9&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.169870.0&scm_id=1007.13339.169870.0&scm-url=1007.13339.169870.0&pvid=2734b9c9-d4ba-46d1-9508-a20cc246d143&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.169870.0,pvid:2734b9c9-d4ba-46d1-9508-a20cc246d143,tpp_buckets:668%230%23209439%234_668% 23888%233325%231_668%232846%238112%231997_668%2327 17%237560%23235_668%231000022185%231000066059%230_ 668%233468%2315614%23575)). Međutim, stvarno ti ne preporučujem da to radiš - pomoglo bi samo i jedino ako je problem na strani DAC-a. Ali ako Chromcast pravi problem, što je verovatnije, samo ćeš potrošiti vreme i novac.

popajp
25.2.2021, 0:10
Zna li neko kakva je razlika u filterima 1 - 6? Meni svi zvuče isto, koji je najbolj?

vust
25.2.2021, 8:32
Ima li ovde vlasnika Donald Dac-a? I ako ima kakva su iskustva?

Deluje mi to poprilicno interesanto. Pogotovo zbog MQA podrske.

acony
22.3.2021, 20:02
Cao Narode,

Imam Focal Alpha 80 monitore, koji su preko Yamaha AG 03 vezane na izvor zvuka - MacBook pro 2020 (do skoro je bio MacBook pro 2013 i nisam morao da se mucim sa donglovima za usb port).

E sad, posto menjam stan, ovaj set-up nece vise moci da funkcionise kao i do sad, jer mi treba jos jedan par zvucnika, za radnu sobu u koj ce biti mac.

Pitanje je koji affordable dac/amp, solidnog zvuka ako je moguce da to cudo radi direktno na usb-c ili da sa mac-om komunicira preko bloototha pazariti a da taj dac, mogu da spojim i na ag-03 u jedan od instrumentalnih ulaza a i da na njega mogu da vezem zvucnike koji sviraju ok a nemaju mnogo rms ? :confused:

Aibo
6.7.2021, 22:16
Hidizs S9 Pro (https://www.hidizs.net/products/hidizs-s9-pro-balanced-single-ended-mini-hifi-dac-amp) portabilni DAC sa Sabre ESS9038Q2M čipom. Danas ga otpakujem i oduševim se. Nijansu bolji od EarMen Sparrow na 3.5 mm izlazu, rame uz rame sa DragonFly Cobalt. Na balansiranom 2.5 mm izlazu ima još malo više snage ali fenomenalno zvuči na oba, nije slučaj kao kod Sparrow koji je osetno bolji na balansiranom (Sparrow zato na 2.5 izjednači ali na 3.5 gubi od S9 pro).

Tako da kome treba baš portabilni DAC sa vrhunskim zvukom, ovo je najzaokruženiji proizvod koji sam do sada čuo. Kombinuje najbolje od Cobalta i Sparrowa za deo cene. Ima na Aliju za 110$ (https://s.click.aliexpress.com/e/_AmVkOk) sa sve jeftinim shippingom do nas. Mrzelo me dve nedelje da ga otpakujem iz kutije, da sam znao da je ovako dobar ne bih čekao toliko. :D

Cracked But Whole
7.7.2021, 1:16
Hidizs S9 Pro (https://www.hidizs.net/products/hidizs-s9-pro-balanced-single-ended-mini-hifi-dac-amp) portabilni DAC sa Sabre ESS9038Q2M čipom. Danas ga otpakujem i oduševim se. Nijansu bolji od EarMen Sparrow na 3.5 mm izlazu, rame uz rame sa DragonFly Cobalt. Na balansiranom 2.5 mm izlazu ima još malo više snage ali fenomenalno zvuči na oba, nije slučaj kao kod Sparrow koji je osetno bolji na balansiranom (Sparrow zato na 2.5 izjednači ali na 3.5 gubi od S9 pro).

Tako da kome treba baš portabilni DAC sa vrhunskim zvukom, ovo je najzaokruženiji proizvod koji sam do sada čuo. Kombinuje najbolje od Cobalta i Sparrowa za deo cene. Ima na Aliju za 110$ (https://s.click.aliexpress.com/e/_AmVkOk) sa sve jeftinim shippingom do nas. Mrzelo me dve nedelje da ga otpakujem iz kutije, da sam znao da je ovako dobar ne bih čekao toliko. :D

Jesi li imao prilike da testiraš iBasso DC03? On mi jedino deluje okej, u odnosu cene, kvaliteta i dostupnosti - pošto se može naći kod nas na kp - ne mogu da se bakćem s aliexpress lutrijom kad će i da li će stići.

Aibo
7.7.2021, 8:48
Nisam njega probao nikad.

Zek-Zek
7.7.2021, 13:47
Ovaj čova testirao stotinjak raznoraznih donglova i napravio rang listu
https://andyaudiovault.com/donglemadness/

Aibo
7.7.2021, 21:42
I njemu je S9 pro u prvoj grupi najboljih. A iBasso DC04 i DC03 su oba odlično kotirani.

Meni je već u putu i S3 pro (https://www.hidizs.net/p/hidizs-s3-pro-mqa-streaming-dac-dongle), za par dana tek kreće prodaja i javili su mi cenu između 70-80$, znači verovatno 79.99. :kreza:

Zek-Zek
21.10.2021, 20:39
Nešto novo od FiiO
https://hifigo.com/products/fiio-ka3

Cracked But Whole
21.10.2021, 21:52
Zanimljivo, dosad me FiiO K5 Pro odlično služi kao DAC/amp combo.
Pored toga, kao što sam gore pominjao, interesovao me je iBasso DC03 i isprobao sam ga u radnji ali je baš čudno funkcionisao (ili u većini slučajeva nije normalno radio) sa Tidal app-om na fonu, i sa samim androidom (testirao pored toga i u Black Player EX).
Tako da sam uzeo Questyle M12 koji je jedini od ponuđenih pristojno funkcionisao, iako na njemu moje iBasso SR2 imaju neko užasno pucketanje, ali njih svakako ne bih ni nosio van kuće pa je manje bitno.

Naravoučenije: ako vam je cilj da imate portabilni DAC najpre proverite dal odgovara na vašem uređaju. Android telefoni pogotovo znaju da imaju te probleme.

Ivan1981
12.12.2022, 21:24
Da li ima resenja za dva problema sa FX-Audio X6 MK2:

- prvo sto ne pamti volume i source, sto ne smara toliko

- drugi, mnogo veci, cim recimo radim seek na filmovima ili muzici desava se kratka pauza od 2-3s kada zvuka jednostavno nema. Ako recimo radim seek sa nekog dela gde je muzika glasna na neki gde je vrlo tiha onda zvuka nema cak i duze, sto itekako iritira. Mozda neki FW update, ali ne nalazim nista ne netu povodom ovoga, samo da se neki ljudi zale.

polarnimeda
14.12.2022, 11:39
ne znam sta mu je. ja imam x-6 (bez mk2) vec 4-5 godina ali nikad nisam imao slicnih problema. ne znam sta su menjali za taj model, ali sumnjam da ima ikakav firmware update i slicno... jesi siguran da nije do win-a nekako? ako nadjes nesto, javi sta je bilo.

Ivan1981
14.12.2022, 11:51
ne znam sta mu je. ja imam x-6 (bez mk2) vec 4-5 godina ali nikad nisam imao slicnih problema. ne znam sta su menjali za taj model, ali sumnjam da ima ikakav firmware update i slicno... jesi siguran da nije do win-a nekako? ako nadjes nesto, javi sta je bilo.

Problemi izgleda postoje samo na MK2 :(

https://www.youtube.com/watch?v=2Su40qmDNro

Za to sto ne pamti volume i input je odavno poznato, ali retki navedu i ovaj drugi problem. Neki ljudi su ga tek primetili kada su videli ovaj video isl. Definitivno nije do windowsa, probano pod win 10 i win 11 na dve razlicite masine.

polarnimeda
14.12.2022, 20:27
taj fade in imam i ja kada se zvuk prvi put ukljuci posle vise sati. verovatno je taj dac podesen da udje u sleep mode gotovo instantno.
ako ne pravi probleme tipa da udje u sleep svaki put kada je tisina u filmu ili igri, onda po meni nije neki razlog za cimanje. :)