TEST RUN
Microsoft Windows 11
Grom iz vedra neba
Vladimir PISODOROV
1. jul 2021.

Kada su onomad diljem sveta slali „dobošare”, Microsoftovi glasnici nosili su informacije da je Windows 10 poslednja verzija Prozora koja će postojati. Ako ništa drugo, ono barem poslednja koja će imati brojčanu nomenklaturu u nazivu. Sugerisano je da će Desetka, putem sezonskih updatea, da raste, raste i raste i da je u najmanju ruku reč o modularnom operativnom sistemu koji će se i vizuelno i po funkcionalnosti prilagođavati novim trendovima.

U pitanju je simbioza klasične Desetke i Windowsa 10X, koju bismo bez previše razmišljanja mogli da nazovemo Windowsom 10.1...

Jedno vreme, to je zaista tako i funkcionisalo i činilo se da Microsoft nezaustavljivo korača stazom koju je sam sebi utabao. A onda, za nekoliko dana, sve se promenilo. Prvo je u javnost plasirana vest da će kompanija iz Redmonda 24. juna održati event na kom će nam „nešto važno” saopštiti, a odmah potom i da će sredinom 2025. godine Windows 10 zvanično ostati bez podrške svojih tvoraca. Nije prošlo puno vremena dok poznavaoci dešavanja nisu sabrali dva i dva i izašli sa teorijom da se Microsoft sprema da predstavi Windows 11.

U tom momentu, većina zainteresovanih za ovu temu i dalje ne veruje u kuloarske priče i novonastalu situaciju pripisuje teorijama zavere. Baš tih dana, diljem interneta, počela je da „iskače” radna verzija Windowsa 11, koja je postala dostupna bukvalno svima - tako, odjednom, kao da je iz mraka izašla, prikravši nam se kada smo se tome najmanje nadali. Sledi najzanimljiviji deo... Iz Microsofta ne čine ništa da spreče njenu „distribuciju” i kao da žele da je se što više ljudi dočepa, da se o tome što više priča i da se na što više portala i kanala pojavljuju vesti o, sada već izvesno, novoj verziji Prozora.

Predispozicije za instalaciju

Naravno da smo i mi imali prilike da je „provozamo” i ovim putem ćemo to iskustvo podeliti sa vama. Verzija koja nam se našla na operacionom stolu označena je sa 21996.1 (poređenja radi, aktuelna iteracija Desetke, u izdanju 21H1, trenutno nosi oznaku 19043.1081) i može da se instalira kao nadogradnja ili potpuno svež sistem. Zanimljivo je i to da je ponuđena čitava lepeza različitih verzija (mi smo izabrali Pro), ali i da sve podržavaju isključivo 64-bitnu arhitekturu. Čitav proces završava se veoma brzo i bez bilo kakvih trzavica, te u velikoj meri podseća na onaj koji trenutno imamo kada je Desetka u pitanju. Ukoliko i sami budete želeli da isprobate novi sistem, moramo da vam skrenemo pažnju na dve stvari. Prvo, bez aktivnog Secure Boota i protokola TPM 2.0 nećete daleko stići. Obe bezbednosne stvarčice moraćete da aktivirate iz BIOS-a matične ploče, mada postoji i relativno jednostavna metoda da se celokupna tarapana zaobiđe „prčaknjem” po originalnoj ISO datoteci. Ipak, u ovom momentu, to nije stvar na kojoj bismo želeli da se zadržavamo.

Ekstravagantan vizuelni doživljaj

Prvo što ćete ugledati na ekranu po okončanju instalacije jeste nova tema - Windows (light), u čijem centru se nalazi desktop tapeta za koju je malo reći da je apstraktnog izgleda. Osim toga, primetićete dijapazon novih ikonica, ali i to da je dizajnerski tim ovog puta odlučio da one bude okrenute direktno ka posmatraču. Uključujući tu i sam logotip Windowsa. Ipak, najveća novina u ovom departmentu je položaj tastera Start i za njega vezanog polja quicklaunch. Naime, obe stvari nalaze se na sredini taskbara, a kako dodajete sadržaj (ili jednostavno pokrećete programe), šire se ka ivicama ekrana. Po defaultu, ovde se sada nalazi šest ikonica, od kojih je jedna potpuno nova - Widgets, a kasnije ćemo joj posvetiti više pažnje. Minimalizam je očigledno bio lajtmotiv ovog puta, pa je funkcija Search predstavljena samo komandnom ikonicom (ne možete da je transformišete u polje) i tek kada kliknete mišem na nju, iznad taskbara pojaviće se nova radna forma sa opcijama. Iako je njena organizacija manje-više identična kao i ranije, obratite pažnju na zaobljene ivice prozora kao svojevrsnu novinu. Ova novotarija trebalo bi da bude dostupna diljem operativnog sistema (primenjiva je čak i na kontekstualne menije), ali to, nažalost, nije slučaj. U pitanju je, očigledno, bag ili nedostatak verzije koju smo mi imali prilike da probamo. Ono za šta možemo da potvrdimo da radi jesu nove animacije prilikom prikaza sadržaja upravljačkog menija, koje prilično dobro „čuče” u paru sa novim vizuelnim identitetom Prozora. Ukoliko vam se položaj menija Start i quicklauncha (koji je, da i to napomenemo, kao kod Windowsa 10X) ne dopada, iz sekcije sa podešavanjima možete da ga „gurnete” do leve ivice ekrana, tamo gde se nalazio i do sada, u prethodnim verzijama Windowsa. Ne bi bilo zgoreg da pomenemo da je čuveni taster Show desktop moguće ukloniti sa taskbara, što je funkcija koju su mnogi korisnici godinama zahtevali.

Promenu je doživeo i Task View, koji uz novu ikonicu prezentovanje sadržaja obavlja na nešto drugačiji način. Naime, odavde i dalje može da se pristupa poslovima koje ste obavljali ranije i snapshotovi radnih ekrana prisutni su kao što smo na to i navikli, ali... Spisak virtuelnih radnih površina, ali i alatki za njihovo kreiranje, postavljen je pri dnu overlay forme i na taj način im se lakše pristupa. Ranije ste kursor miša morali da „rulate” skroz do vrha ekrana i na taj način ste gubili vreme. Na taskbaru, inače, ima i odsutnih, a to je Cortana, koja je i dalje gradivni deo operativnog sistema i očigledno je da Microsoft neće tako lako odustati od ovog virtuelnog asistenta. Komandnu ikonicu više nije moguće postaviti na taskbar iz sekcije sa podešavanjima za taskbar, odnosno, prebacivanjem upravljačkih prekidača iz položaja Off u On.

Novi meni Start

Verovatno najveća promena vezana je za izgled menija Start. Na ekranu se pojavljuje u sličnom maniru kao radna forma funkcije Search, a to znači u prozoru zaobljenih ivica koji „pluta” nekoliko piksela iznad taskbara. Osnovni sadržaj čine pinovane aplikacije/programi, a primetićete da više nema („živih”) pločica. Ikonice po ekranu možete da raspoređujete po sopstvenom nahođenju, metodom drag & drop, ali trenutno nije omogućeno njihovo grupisanje, niti odvajanje na bilo koji način. Ispod pinovanih nalaze se „preporučene” aplikacije, na čije pojavljivanje, naizgled, nemate uticaj. Ne dozvolite da vas naziv sekcije zbuni (ne znamo zašto su se u Microsoftu uopšte odlučili da je nazovu Recomended), jer u pitanju nije ništa drugo do prostor na kom se smeštaju ikonice nedavno instaliranih programa, otvaranih dokumenata, pregledanih slika i tome slično. Klikom na taster More, lista može da se proširi, na taj način vam pružajući potpuniju sliku o vašim prethodnim akcijama. U neku ruku, na sekciju Recomended možemo da gledamo kao na listu history ili svojevrsni timeline. U donjem levom uglu radne forme nalaze se funkcije za baratanje korisničkim nalozima i odavde ne samo da je moguće obaviti odjavljivanje korisnika, već i pristup funkcijama za podešavanje korisničkog naloga. Na suprotnom delu, u desnom donjem uglu radne forme, smeštene su funkcije Power. Sigurno se pitate, a šta se desilo sa (pre)instaliranim programima i kako im se pristupa? U desnom gornjem uglu menija Start izdvojen je taster All apps, čijim „overavanjem” se pristupa kompletnom spisku aplikacija i to na prepoznatljiv način. Sve je sortirano abecednim redom i upakovano u novo ruho, tako da nećete napustiti skute nove radne forme. Zanimljivo je da u Microsoftu nisu odustali od „tajnog” menija Start, tako da je njegovo pozivanje i dalje moguće obaviti desnim klikom miša na taster Start.

Snapovanje dostupno i početnicima

Sa snapovanjem prozora, odnosno, podelom desktop površine između odabranih aktivnih programa, družimo se još od Windowsa 7. Desetka je ovo iskustvo učinila daleko prijatnijim, a funkciju kudikamo korisnijom. Sve je moguće i u Windowsu 11, ali uz nekoliko promena. U ovom momentu (pretpostavljamo da je, opet, u pitanju bag), kada inicirate smeštanje odabranog prozora uz neku od ivica ekrana, Windows vas neće počastiti spiskom programa koje automatski možete da smestite na preostali slobodan prostor. To jeste korak unazad, ali zato sada na raspolaganju imamo nešto potpuno novo. Ukoliko kursor miša „parkirate” iznad tastera Maximize, na bilo kom radnom prozoru, ispod će se pojaviti svojevrsni meni koji nudi odabir neke od četiri mogućnosti snapovanja sadržaja. Tako, na primer, možete da odaberete način na koji će se obaviti podela radnog prostora, ali i u koje od dostupnih polja će se poslati aktivan radni ekran. Nama se više sviđalo prethodno rešenje, ali ukusi su, očigledno, različiti.

Povratak vidžeta?

Verovali ili ne, ali iako je sve išlo u tom pravcu, kompanija iz Redmonda još uvek nije onemogućila korišćenje Windowsa, hajde da to tako nazovemo, u offline režimu. To znači da ćete i Windows 11 moći da koristite prijavljujući se lokalnim nalogom, ali uz određenu cenu. Kod Desetke, na primer, ukoliko ste želeli da koristite timeline do maksimalnih 30 dana, morali ste da se prijavite koristeći Microsoftov nalog, a nešto slično je i ovog puta. Doduše, ograničenje se ne odnosi na timeline, već na vidžete koje smo pomenuli na početku teksta. Oni su inkorporirani u okviru Windows Dashboarda, dodatka koji na jednom mestu donosi vesti, vremensku prognozu i ostale vama važne informacije. U praksi, to znači da nema ništa od podrške za vidžete kakve smo nekad imali i da je reč o još jednom proširenju Microsoftove Sports-News-Money politike koju već neko vreme pokušavaju da nam proguraju. U pitanju je Microsoftovo viđenje Googleovog feeda, ali sa ograničenim nivoom prilagođavanja sopstvenim potrebama. Članke možete da sačuvate i kasnije ih pročitate, možete da ih uklonite iz vidnog polja, pa čak i da blokirate čitav izvor informacija. Naravno, iz sekcije sa podešavanjima sve to može preciznije da se odredi, odnosno, da se odaberu tipovi informacija koje želite da dobijate. Podešavanje se ne obavlja iz školjke operativnog sistema, već je za to potrebno otvoriti dedicated internet stranicu, što nije baš elegantno rešenje. Vidžeti se smeštaju uz levu ivicu desktopa i u ovakvom obliku krajnje su neupotrebljivi, naročito korisniku sa ovih prostora koji je limitiran funkcijama za prilagođavanje priliva informacija lokalnog tipa.

Ostali noviteti

Programeri su mnoge stvari „pozajmili” iz Windowsa 10X, a slična situacija je i sa zvučnom šemom. Za desktop korisnike ovo će biti osvežavajuća novina, barem za one koji promenu na zvučnom polju uopšte budu primetili. Ono što nam se dopalo jeste podatak da je vizuelni identitet prilično konzistentan, pa su i neke, uveliko ostarele komponente zavredile makeover. Konkretno, mislimo na Control Panel koji je preživeo još jednu tiradu programera i ponovo je sastavni deo paketa. Do njega ćete, opet, morati da dođete zaobilaznim putem (preko funkcije Search, recimo), a kada se već budete našli na odredištu, prijatno ćete biti iznenađeni novim izgledom, odnosno, upotrebljenim ikonicama. Ipak, promene su prisutne samo na glazuri, pošto kada odaberete neku od komponenata, na ekranu će se ukazati svima dobro poznato radno okruženje. Ovde ćete najlakše uvideti razliku između frontalnog i „iskošenog” prikaza ikonica.

Nedoumice i nedoslednosti

U momentu nastanka ovih redova, Microsoft zvanično još uvek nije najavio Windows 11 i verzija koju smo mi imali prilike da testiramo možda je samo zamorče. Utisak je da je noviteta daleko manje nego što smo to očekivali, a iz sistemskog shella na površinu toliko izbija stara boja, da to prži oči kao direktno gledanje u Sunce. Na primer, kada su izmenama u paket aranžmanu već obuhvaćeni meni Start i quicklaunch, kada su ubačene nove ikonice i zaobljeni uglovi prozora, nešto je moglo da se uradi i sa systrayom, odnosno, Notification centrom koji su ostali identični kao kod Desetke. U ovom momentu, oni toliko „ispadaju iz konteksta” da nam dođe da se zapitamo o čemu se ovde tačno radi? Jasno, svesni smo činjenice da se ne zna na koji je način ova verzija Windowsa 11 „iscurila” u javnost i ko je za to „zaslužan”, pa bi za bilo kakvu dublju analizu, ipak, bilo pametnije da se sačekaju zvanične informacije. Testirana verzija možda je stara mesec, dva ili tri, možda je „svučena” sa proizvodne trake juče, a možda predstavlja tek koncept koji treba da se potvrdi. Kada ovo budete čitali, znaće se mnogo toga što do zaključenja broja mi nismo bili u prilici da saznamo.

• • •

Na jesen (kada tačno - ne zna se), očekuje nas veliki update Desetke interno nazvan Sun Valley. Od njega se očekuje da bude svojevrsna prekretnica za Windows 10, koja će osim gomile tweakova „ispod haube”, doneti i neka vredna poboljšanja na prvim linijama fronta. Gledajući iz ovog ugla, postavlja se pitanje ne skače li time Microsoft sam sebi u stomak i da li je Windows 11, zapravo, mnogo dalje nego što smo to u prvi mah pomislili. S jedne strane se trudite da izradite potpuno novo korisničko okruženje, a s druge poboljšavate staro i to na tom nivou da ga najavljujete kao revolucionarno. U isto vreme, označavate kraj podrške za Windows 10 i to za nikad bliže četiri godine, što implicira da bi Windows 11 mogao da se pojavi u vremenskom periodu od, najkasnije, dve godine. Kakva zavrzlama...

Bilo kako bilo, ono što smo imali prilike da vidimo testirajući Windows 11 u verziji 21996.1 nije nas preterano oduševilo. U pitanju je simbioza klasične Desetke i Windowsa 10X, koju bismo bez previše razmišljanja mogli da nazovemo Windowsom 10.1. Suštinskih novina ovde nema i ako se već ukazala potreba za osvežavanjem upravljačkog okruženja, to je moglo da bude obavljeno i kroz seriju, manje ili više, klasičnih nadogradnji Desetke. Windows 11 suviše je sličan Windowsu 10 i ako bismo sada morali da donesemo odluku da li se isplati preći na njega ili ne, odgovor bi bio negativan. Da stvar bude još zamršenija, pobrinuli su se legacy ostaci kojih Microsoft nikako da se reši. I dalje nam je na raspolaganju Control Panel, i dalje ćemo kratke zabeleške pisati u Notepadu, i dalje ćemo se „slikanjem” baviti u Paintu.

Na kraju, jedina stvar koja je izvesna jeste to da sa hardverskim komponentama ne bi trebalo da bude problema. S obzirom na to da se evidentno oslanja na stari engine, čak iako se izazove veštačka nekompatibilnost, ne bi trebalo da bude teško da se obavi „prerada” starih drajvera u nove. Inače, neke strane kolege otišle su toliko daleko i pozabavile su se „merenjem” performansi novog Windowsa, momentalno ga proglasivši brzinski superiornim u odnosu na prethodnika. Sa takvim zaključcima ipak bismo sačekali, barem dok od Microsofta ne dobijemo konkretan odgovor šta su nam to spremili za budućnost i kada Beta verzije Windowsa 11 ne budu počele da se ažurnije kotrljaju ka našoj busiji.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama