TEST DRIVE
Prestigio Click&Touch 2
Tačped na tasterima (2)
Tihomir STANČEVIĆ
1. jun 2021.

Iza ovog proizvoda brenda Prestigio krije se ekipa momaka iz Belorusije, koja je osmislila prilično nesvakidašnji uređaj. U pitanju je tastatura koja je većim delom svoje površine osetljiva na dodir i efektivno služi kao tačped. Pritom je prelaz sa „kuckanja” na „pipkanje” potpuno automatski. Takođe, Prestigio Click&Touch donosi još nekoliko lepo osmišljenih detalja.

Na prvi pogled, ovo je još jedna kompaktna bežična tastatura - dok je ne dodirnete...

Ako vam ovaj tekst zvuči poznato, to je zato što je većinom prepisan iz SK 3/2020 (i.sk.rs/27881), kada smo predstavili prvu verziju ovog proizvoda. Ipak, navešćemo sve odlike nove verzije, a ne samo one koje su nove i unapređene.

Na prvi pogled, ovo je još jedna kompaktna bežična tastatura - dok je ne dodirnete. Kao što rekosmo, tasteri su osetljivi na dodir; zapravo, većina njih, pošto je od ove funkcije izuzeta razmaknica i kontrolni tasteri (’Shift’, ’Caps Lock’, ’Ctrl’, ’Alt’, ’Enter’...). Efektivno, oko 80 odsto površine ove tastature je osetljivo na dodir, što je jedan baš poveliki tačped. Laganim dodirom tastera i povlačenjem prsta Click&Touch 2 automatski prelazi u tačped režim rada. Isto tako, prvi pritisak na neki taster prebacuje je u režim kucanja.

Kada je tastatura isključena (taster je na zadnjoj strani), mala lampica u desnom gornjem uglu pokazuje status baterije, a kada je tastatura uključena, ona pokazuje trenutni status veze. A veza može biti ostvarena sa ukupno četiri uređaja: tastatura može da zapamti tri Bluetooth uređaja i sa još jednim se može povezati žično, preko USB-C priključka. Isti kabl služi i za punjenje ugrađene neizmenjive baterije. Proizvođač tvrdi da baterija sa jednim punjenjem može da potraje i nekoliko nedelja umerenog rada.

No, sve je to već viđeno, nego da se vratimo na tač-funkcije. Površina osetljiva na dodir ima i dve zone sa posebnom funkcijom; povlačenje prsta levo-desno po tasterima od ’F1’ do ’F6’ suštinski je isto što i pritiskanje strelica levo i desno, što je najzgodniji i najlogičniji način za, na primer, premotavanje audio/video-snimaka. Slično tome, klizanjem prsta po tasterima od ’F7’ do ’F12’ podešava se jačina zvuka.

Kvalitet tastera je odličan, jer se ispod njih nalazi mehanizam „makazica”, a hod tastera je solidnih 1,5 milimetara. Raspored tastera je sa uobičajenim kompromisima, kao što je dobijanje funkcija nedostajućih tastera pomoću ’Fn’ modifikatora. Funkcijski tasteri su po defaultu „multimedijalni”, od čega su prva tri rezervisana za izbor jednog od uređaja povezanih preko Bluetootha. Moguće je isključiti tačped opciju u trenucima kada vam je ova tastatura potrebna samo za kucanje.

Na samoj tastaturi (kombinacijom ’Fn’+’Q/W/E’) podešava se da ona odgovarajuće funkcioniše sa Windows, masOS i Android uređajima. Što se tiče Androida, postoji aplikacija Clavetura koja omogućava softversko podešavanje tastature, kao i osvežavanje firmvera. U podešavanja spada i mogućnost aktiviranja tačpeda samo na levoj i desnoj polovini aktivne površine, što je zgodno za levoruke/desnoruke korisnike.

Na kraju, pohvalićemo Prestigio i za kvalitet izrade ovog uređaja, a dopada nam se i to što je tastatura lagana i tanka manje od 12 milimetara, tako da se lako drži jednom rukom, dok drugom povlačite prstom po njoj. Pošto je tastatura osetljiva na dodir, a ivice kućišta tastature su minimalnih dimenzija, prethodnu verziju je bilo teško koristiti iz ruke (a pogotovo je bilo teško držati je jednom rukom, a drugom je koristiti kao tačped). Doduše, dva proreza na donjoj strani za vrhove prstiju leve ili desne ruke dosta su pomagala u tome. Kod nove verzije nema potrebe za tim, tako da ima glatku donju površinu, sa uobičajenim gumenim stopicama protiv klizanja po stolu.

U kategoriji univerzalnih tastatura za korišćenje sa više uređaja, Click&Touch 2 sasvim je solidan proizvod, ali u kategoriji ulaznih uređaja koji se koriste „iz fotelje”, ovo je i dalje najbolje što smo do sada videli. Ako vaš pametni televizor smatrate kućnim ljubimcem, možda biste mogli da ga častite ovako kvalitetnim dodatkom, a obradovaće mu se i telefoni, tableti i ostali „pametni ljubimci” koje imate.

Osnovno: USB-C i Bluetooth veza; 84% površine tastature osetljivo na dodir; 78 tastera, neizmenjiva baterija

Ostalo: podrška za iPadOS, macOS, Windows, Android (aplikacija Clevetura); gestovi sa više prstiju, dimenzije 280×128×11,7 mm, masa 283 g

Proizvođač: Prestigio (prestigio.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama