TIPS & TRICKS
Windows: Manipulacija kontekstualnim menijem
Oduzimanje i sabiranje
Vladimir PISODOROV
1. maj 2021.

Sistemski kontekstualni meni moćan je kompanjon u svakodnevnom zauzdavanju Windowsa. Zamišljen je kao svojevrsni launcher preko kog se pristupa najčešće korišćenim funkcijama i programima. Da stvar bude još bolja, kontekstualni meni dostupan je praktično u bilo kom momentu i lako može da se prilagođava datim uslovima eksploatacije. Nažalost, potonje važi isključivo kada su napredni korisnici i programeri u pitanju, jer Microsoft nije učinio ama baš ništa da manipulaciju kontekstualnim menijem učini lakšom, pa čak i mogućom na konvencionalni način.

Dakle, ukoliko poželite da na kontekstualni meni dodate ili sa njega uklonite neki item, to ne možete da uradite na jednostavan način. Zbog toga je na softverskoj pijaci prisutna gomila third party alatki za ovu namenu, uz čiju pomoć na bezbolan i vizuelno prijemčiv način možete da pristupite izmeni sadržaja kontekstualnog menija. Ovom prilikom, pretpostavićemo da, ipak, ne želite da ih koristite i da ste se zapitali da li je stvar moguće obaviti ručno. Odgovor će vas donekle razočarati, pošto osnovne radnje, kao što su dodavanje i uklanjanje itema jesu moguće, ali da ni to nije jednostavno, pa čak ni pouzdano kao u slučajevima kada se koriste namenski programi.

Akcija se obavlja iz Registry Editora koji se najlakše pokreće tako što prvo pozovete dijalog Run, pritiskanjem kombinacije tastera ‘Win-R’. Nakon toga upišite regedit, pritisnite ‘Enter’ i Registry Editor će se pojaviti na ekranu. Da biste došli u priliku da iz kontekstualnog menija izbacujete iteme, potrebno je obaviti navigaciju do „adrese” ComputerHKEY_CLASSES_ROOT*shell and ComputerHKEY_CLASSES_ROOT*shellex. Kao što verovatno znate, a i pisali smo o tome već više puta, to možete da obavite na dva načina: ručnim prebiranjem po tree view delu Registry Editora „prišivenom” uz desnu ivicu radnog prozora ili upisivanjem „adrese” u polje koje se nalazi odmah ispod padajućeg menija. Bilo kako bilo, obratite pažnju da se ovde nalaze dve stavke, a ona od interesa nazvana je ContextMenuHandlers. Budite veoma oprezni prilikom uklanjanja itema sa liste i možda ne bi bilo loše da pre činjenja bilo kakvih izmena izradite kopiju registar baze. Inače, brisanje se obavlja jednostavno - levim tasterom miša kliknite na željeni item i odmah potom pozovite kontekstualni meni, tako što ćete „overiti” desni taster. Pronađite opciju Delete i kliknite na nju levim tasterom miša. Uslediće pitanje da li zaista želite da obrišete označeni unos i sve vezano za njega, na šta odgovarate potvrdno, pritiskanjem tastera Yes.

Kao što ste mogli da vidite, uklanjanje sadržaja iz kontekstualnog menija moguće je i relativno je jednostavno, ali šta da radite ukoliko poželite da obavite dodavanje sadržaja? Situacije je, naizgled, nešto komplikovanija, jer, kao što smo rekli, za ovo je bolje koristiti specijalizovane alatke koje nude više manevarskog prostora. Ipak, to ne znači da akcija nije moguća, naročito u onim situacijama kada kontekstualni meni želite da iskoristite kao launcher, odnosno, da iz njega učinite dostupnim programe koje često koristite. Pretpostavićemo da pri ruci uvek želite da držite program GPU-Z, pa ćemo tok akcije prilagoditi njemu, ali to može da bude i bilo koji drugi program.

Ukoliko se već ne nalazite u Registry Editoru, pozovite ga na način koji smo predložili na početku teksta. Potom na jedan od dva načina obavite navigaciju do „adrese” od interesa za ovaj slučaj - ComputerHKEY_CLASSES_ROOTDirectoryBackgroundshell. Desnim tasterom miša kliknite na item shell, pa iz kontekstualnog menija odaberite New i odmah potom Key. Biće potrebno da upišete naziv programa pod kojim će se „prijaviti” u sistemskom kontekstualnom meniju, pa učinite to (mi upisujemo GPU-Z) i pritisnite taster ‘Enter’. Da bi Windows znao šta želite da radite sa unosom koji ste upravo kreirali, potrebno je da obavite još nekoliko radnji. Desnim tasterom miša kliknite na upravo kreirani unos (GPU-Z) i kao malopre odaberite New, pa odmah potom Key. Novom itemu nadenite naziv command i pritisnite taster ‘Enter’. Blizu smo, ostao je samo još jedan korak, a on podrazumeva da upišete putanju do izvršne datoteke programa koji želite da pokrenete na ovaj način. Prvo kliknite levim tasterom miša na command i u desnom delu radne forme pojaviće se unos Default koji je potrebno prilagoditi. Kliknite desnim tasterom miša na njega i iz kontekstualnog menija odaberite funkciju Modify. U polju Value data upišite putanju do izvršne datoteke programa, pritisnite taster ‘Enter’ i završili ste posao.

Ako se pitate koji je najlakši način za stizanje do potrebne putanje, skoknite do desktopa, pronađite ikonicu programa i na nju kliknite desnim tasterom miša. Odaberite Properties i prebacite se na radnu karticu Shortcut. Kopirajte sve što se nalazi u polju Target (uključujući tu i navodnike) i došli ste do potrebne putanje.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama