LAKI PINGVINI
Nuts and bolts (20) : P82B715
I2C na dugačke staze
D. P.
1. februar 2021.

Kao interfejs, I2C ima svoja ograničenja. Možda i najveće, ogleda se u činjenici da se neometana komunikacija I2C uređaja može odvijati na jednoj štampanoj ploči, a u idealnim uslovima razdaljina može biti do jednog metra. Za sve preko toga, za prenos podataka moramo odabrati drugu tehnologiju. Da li je baš tako?

Predstavljamo vam integralno kolo koje omogućava neometanu komunikaciju dva I2C uređaja na daljinama do čak 50 metara. Ovo naše IC sa oznakom P82B715 dolazi iz Philipsa (mada, to nije jedini proizvođač) i često se koristi uz LAN kablove, gde su nam za međusobnu komunikaciju potrebne samo četiri linije.

P82B715 je dvosmerno integralno kolo, što znači da se komunikacija može odvijati u oba smera. Može da radi sa bilo kojim master, slave ili bus baferom. Prema tehničkoj dokumentaciji, dva ovakva integralna kola u paru omogućavaju sveukupnu kapacitivnost (uređaji, kablovi, konektori i slično) čak do 3000 pikofarada. Ovde govorimo o kapacitivnosti između Lx/Ly do Lx/Ly pinova na integralnim kolima, preko kojih oni i ostvaruju međusobnu komunikaciju. Na drugoj strani, na Sx/Sy linijama (SDA/SCL) kapacitivnost mora ostati ispod 400 pikofarada, što je i maksimum I2C interfejsa. I2C interfejs poznat je i po tome što se na dve linije može dodati veliki broj uređaja i ta odlika je zadržana i ovde. Više P82B715 se može povezati međusobno u obliku zvezde ili kao multi-point, sve dok ukupna kapacitivnost ne prelazi maksimalnu propisanu. Veza između dva ova integralca, pored Lx/Ly linija, može sadržati i naponske, ali to nije neophodno. Takođe, naponska logika na ulazu i izlazu je odvojena. To znači da se petovoltni Uno može povezati sa BME280 na 3,3 volta, dok se posredna integralna kola u međuvremenu mogu napajati naponima od tri do 12 volti.

Brzine na interfejsu su zadržane (100 do 400 kiloherca), međutim, treba znati da, sa povećanjem razdaljine na većim brzinama dolazi i do povećanja smetnji. Drugim rečima, kvalitetan prenos na velikim razdaljinama direktno zavisi od sveukupne kapacitivnosti, brzine interfejsa, kao i napona napajanja. Iz razumljivih razloga, veća daljina za neometan prenos podataka traži manju brzinu, ali i veći napon za napajanje. Kao i svuda, uniformno rešenje ne postoji, već se moraju tražiti kompromisi.

U okviru tehničke dokumentacije, kao minimum podsistema, imamo dva ovakva integralna kola povezana sa I2C uređajima. Ako ih povezujemo CAT5 kablom, što je i preporuka, od eksternih komponenata, potrebni su nam još samo pull-up otpornici. Ako se mikrokontroler koristi na jednoj strani, koji će sasvim sigurno imati svoje napajanje i udaljeni senzor na drugoj, treba znati da takav setup jedan Uno ne može da napaja, jer će sami proširivači biti ujedno i najveći potrošači. Svaka od linija između njih troši i do 30 miliampera u sync konfiguraciji. Ako proširivače napajamo eksterno, taj isti napon možemo koristiti i za udaljeni senzor. Ako se koriste uvrnute parice, jako je bitno da u jednom paru budu VCC i SCL, a u drugom GND i SCL. Dok smo kod ovakvog setupa, vrednosti direktno zavise od mnogo faktora. Tu spadaju brzina interfejsa, broj I2C uređaja, dužina LAN kabla i drugo, a formulu možete naći u okviru tehničke dokumentacije. Ne postoje univerzalne vrednosti. U određenim situacijama (do pet metara) može se proći i bez ovih otpornika.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama