TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 10: Instaliranje Desetke
Jednostavnije nego ikad
Vladimir PISODOROV
1. oktobar 2020.

 

Vodič za početnike

Instaliranje Windowsa operacija je u koju se manje iskusni korisnici nerado upuštaju. Operativni sistem ionako deluje zastrašujuće - sa gomilom ikonica, menija i podešavanja, pa mora da je sve to vascelo teško postaviti u funkciju. Zapravo, mnogo lakše i jednostavnije nego što većina to misli, jer je instalaciona rutina dovedena do perfekcije i zahteva minimalnu interakciju sa korisnikom.

U ovom momentu, najveći problem je obaviti pripremne radnje, dok je sam tok instalacije kao vožnja u jednosmernoj ulici. Oni nešto stariji pamte da je ranije situacija bila potpuno drugačija i da su se pripremne radnje završavale nabavkom disketa ili optičkog medija na kojem je operativni sistem uskladišten. Igranka je počinjala kada se instalacija pokrene jer je bilo potrebno odgovoriti na toliko zahteva da vam se vrtelo u glavi. Na svu sreću, Microsoft se ovde ugledao na konkurenciju i stvari su sada dijametralno suprotne i nema razloga za strah.

Pripremne radnje

Windows je i dalje moguće nabaviti na nekom od širokorasprostranjenih nosača podataka (mahom na USB stikovima i DVD-ovima), ali potpuna digitalizacija softverskog spektra uslovila je to da se forsira njegovo preuzimanje sa servera kompanije kao da je u pitanju „obična” programska alatka. Da, Desetka može da se preuzme u ISO obliku sa kojom većina korisnika ne zna šta treba da radi. Iskusni vukovi u glas će zavijati „Rufus, Rufus, Rufus...” i biće u pravu, ali korišćenje third party aplikacije ipak je namenjeno onima koji znaju šta rade. Zbog toga, programeri iz Redmonda izašli su u javnost sa alternativnim rešenjem - Media Creation Toolom (i.sk.rs/357666, 18,54 MB). U pitanju je ostvarenje koje je osmišljeno da zameni pomenuti Rufus i slična ostvarenja iz klase. Pri tome, upravljački intefejs pojednostavljen je do krajnjih granica, ali to je tek prvi deo priče. Ukoliko se odlučite za ovaj način instaliranja Desetke, nećete morati čak ni da prokrčite put do lokacija za preuzimanje odgovarajuće ISO datoteke. Media Creation Tool to radi umesto vas i materijal „pakuje” na USB „flešku” koju ste mu ponudili. Inače, Microsoft preporučuje da to minimalno bude primerak veličine osam gigabajta, što verujemo da neće predstavljati veći problem, mada (za sada) sve staje i na komplement kapaciteta četiri gigabajta.

Očigledan nedostatak ovog postupka je to što se od korisnika zahteva pristup podešenom kompjuteru, na kojem je moguće preuzeti i pokrenuti Media Creation Tool. Pri tome, treba da znate da ova alatka nije namenjena za korišćenje pod Linuxom ili macOS-om, te da bez aktivne internet konekcije nećete stići nigde. To je cena automatizacije i ako nemate način da pomenuto obezbedite ovaj tutorijal nije za vas i moraćete da se preorijentišete na neku od klasičnih metoda. Sledeća stvar na koju moramo da vam skrenemo pažnju je da se na ovaj način može instalirati samo legalna kopija Desetke, za koju ste ranije nabavili (čitaj: kupili) registracioni ključ.

Da bi bootovanje sa USB stika bilo moguće, matičnoj ploči moraćete da „kažete” gde da potraži instalaciju. To se radi iz BIOS-a u koji se ulazi tako što po uključivanju kompjutera pritisnete taster ‘Del’ ili ‘F2,’ ukoliko se radi o laptopu (u većini slučajeva). Redosled bootabilnih uređaja određuje se iz sekcije koja u nazivu sadrži reč Boot i njen pun naziv zavisi od proizvođača do proizvođača. Prčkanje po BIOS-u, ipak, može da se izbegne i to tako što ćete tokom inicijalizacije kompjutera pritisnuti taster koji će od vas zahtevati da ručno odaberete uređaj sa kojeg će se obaviti bootovanje. To je obično taster ‘F12’ ili taster ‘F10’, a informaciju o tome možete da dobijete ukoliko pažljivije budete pazili šta se „izlistava” na POST ekranu pošto ste uključili kompjuter. Ukoliko pritisnete taster ‘Pause’ inicijalizacija se zaustavlja i tada na miru možete da pročitate sve informacije koje se nalaze pred vama. Radnje koje je potrebno preduzeti u ovom koraku pretrčali smo pošto ne postoji univerzalna metoda na koju bismo mogli da se oslonimo, ali osnove su tu.

Unutar Media Creation Toola

Media Creation Tool se ne instalira i pošto ga pokrenete obaviće skeniranje kompjutera na kojem je pokretnut i nakon izvesnog vremena ponudiće na uvid famozne „uslove korišćenja”. Ovde nemate previše manevarskog prostora i pošto kliknete mišem na taster Accept nastavljate dalje. Programska rutina nastavlja da radi svoje, a vi čekate sve dok se na ekranu ne bude pojavilo pitanje da li želite da obavite updateovanje Windowsa na mašini na kojoj ste pokrenuli Media Creation Tool ili želite da izradite instalacioni medij za neki drugi PC. Podvlačimo da se pored pripreme USB „fleški”, sadržaj može prebaciti i na optički medij, odnosno uskladištiti u obliku pominjane ISO datoteke. U svakom slučaju, potrebno je da označite opciju Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC i pritisnete taster Next.

Na sledećem ekranu nalazi se nekoliko opcija koje je veoma važno pravilno podesiti kako biste se dočepali odgovarajuće verzije Desetke. no, nijednu od njih ne možete da menjate, sve dok ne deselektujete „kućicu” ispred funkcije Use the recomended options for this PC. Kao što smo na početku naveli, Media Creation Tool po pokretanju obavlja skeniranje kompjutera, ali to ne znači da instalacija mora da bude vezana za detektovanu arhitekturu i okruženje. U najkraćim crtama, najvažnije su prva i treća opcija: Language i Architecture, pošto ona u sredini - Edition, ne može da se menja i „zaključana” je na vrednost Windows 10. Prebiranjem po sekciji Language birate jezik na kojem želite da vam se Desetka „obrati” (među njima je i srpski), dok se iz sekcije Architecture bira da li će instalacija biti prilagođena za 32-bitno ili 64-bitno radno okruženje. Možete da odaberete i opciju Both, ali nećete pogrešiti ako odaberete 64-bitno okruženje, s obzirom da je 99,99 procenata novih kompjutera bazirano na procesorima iz 64-bitne familije. Kada je sve podešeno onako kako želite, ponovo pritiskate taster Next i čekate programsku rutinu... Imajte na umu da ukoliko na sistemskoj particiji ne postoji osam gigabajta slobodnog prostora kompletan proces moraćete da obavite iz početka, što je prilično nezgodno.

Došao je momenat kada treba da odaberete da li želite da se potrebne datoteke prebace na USB stik ili pohrane na hard-disku u obliku ISO datoteke koju naknadno možete da narežete na optički medij ili sami „pošaljete” na USB. U potonjem slučaju, imajte na umu da Media Creation Tool ne nudi dodatnu pomoć i da automatizacija prilikom transfera podataka na USB funkcioniše isključivo ako ste odmah odabrali opciju USB flash drive. S druge strane, prebacivanje podataka na instalacioni DVD moguće je direktno iz programa i na veoma jednostavan način. Već smo nagovestili, ukoliko odaberete opciju USB flash drive i kliknete mišem na taster Next, započeće proces downloadovanja i upisivanja fajlova na odabranu USB „flešku”. Takođe, svi prethodno upisani podaci na njoj zauvek će biti izbrisani, pa dobro pazite šta radite. Preostaje da se zavalite u fotelju i sačekate da se obavi preuzimanje i kopiranje podataka, a ceo proces možete da pratite preko Progress linije. Kada na ekranu budete ugledali poruku Your USB flash drive is ready možete da pritisnete taster Finish i pređete na glavni deo posla.

Događaj večeri

Po ubacivanju ovako pripremljemnog USB stika u neki od portova i uključivanju kompjutera, biće potrebno da sačekate nekoliko sekundi pre nego što se pred vama bude pojavio prvi meni. Dostupne su tri mogućnosti od kojih prva - Language to install, podrazumeva odabir jezika koji ćete koristiti. Da podsetimo, jezik ste već izabrali u Media Creation Toolu, pa ovde neće biti dodatnih mogućnosti, ali ako koristite multijezični ISO, koji ste pribavili na drugačiji način, ovo je mesto sa kojeg birate jezik kojim će vam se Desetka „obraćati”. Time and currency format je druga opcija odakle se bira način na koji će se prikazivati datum, valuta u kojoj će biti izražene cene, odnosno nomenklatura korišćenja znakova interpunkcije vezana za regionalnu pripadnost. Stvari slobodno možete da ostavite takve kakve jesu (mogu da se promene i kada se instalacija završi) ili sa spiska možete da odaberete unos Serbian (Latin, Serbia) ili Serbian (Cyrilic, Serbia). Treća funkcija je Keyboard or input method i vezana je za tip tastature koju koristite. Ukoliko koristite klasičnu, QWERTY tastaturu, potrebno je da odaberete unos US, dok je u slučaju komplementa sa našim slovima potrebno odabrati Serbian (Latin) ili Serbian (Cyrilic). Naravno, moguće je da imate i nemačku, italijansku ili neku treću tastaturu, pa odavde odaberite podršku za nju. Ovo je bitno zbog toga što nepravilan izbor tastature dovodi do toga da se pritiskanjem njenih tipki na ekranu ne pojavljuju odgovarajući znakovi i moraćete da pišete „na slepo”. Kada završite odabir pritiskate taster Next i nastavljate dalje.

Na sledećem ekranu diskretno će vam biti ponuđena opcija Repair your computer (levi donji ugao), koju možete u potpunosti da ignorišete i pritisnete taster Install now smešten na sredini. Sledeće što će installer zatražiti od vas je da upišete registracioni kod koji ste dobili kada ste kupili Windows 10. Nakon što ga „utipkate” u jedino dostupno polje potrebno je da pritisnete taster Next i nastavite dalje. Međutim, ukoliko ste „padobranac” i hoćete samo da vidite kako će Desetka da se ponaša na vašem kompjuteru, upisivanje šifre (za sada) možete da preskočite tako što ćete pritisnuti taster I don’t have a product key, čime ćete praktično pokrenuti probni period. Naredni ekran donosi važan izbor jer se pred vama nalazi odluka koju verziju Desetke ćete instalirati. Naravno, ona mora biti identična onoj koju ste kupili, a na meniju se nalaze iteracije Home, Pro i Education. Primetićete da su pojedine verzije označene sufiksom „N” u nazivu i to ne treba da vas buni - u pitanju su specijalno „upakovane” verzije namenjene korisnicima iz Evrope, iz kojih je izbačen medija plejer. Isto tako, ukoliko vam ne treba podrška za dodatne jezike, možete da izaberete Single Language verziju Desetke koja „fercera” isključivo na odabranom jeziku, a dodatne naknadno ne možete da instalirate. Sledi još jedno prihvaćanje uslova korišćenje (klik mišem na „kućicu” ispred I accept the license terms), nakon čega pritiskate taster Next.

Stvari u ovom delu instalacije polako privodimo kraju i, između ostalog, potrebno je da odaberete da li želite da obavite updateovanje ranije instalirane verzije Desetke ili instalaciju „od nule”. Zanima nas sveža instalacija, pa je shodno tome potrebno označiti opciju Custom: Install Windows only (advanced) nakon čega ćete automatski preći na sledeći korak. On je možda i najvažniji jer podrazumeva odabir hard-diska, odnosno particije, na koji želite da se obavi instalacija. U slučaju da se radi o novom kompjuteru, ovde će se naći samo jedan unos - sirov prostor hard-diska koji vam stoji na raspolaganju. Ukoliko ih imate više, označite onaj na koji želite da obavite instalaciju i potom pritisnite taster New. Od vas će se sada tražiti da definišete veličinu particije koja će biti dodeljena Windowsu. To može da bude kompletan sadržaj hard-diska i ako to želite dovoljno je da pritisnete taster Apply. Međutim, ukoliko vam je na umu podela dostupnog prostora na particije, u „kućici” koja će se pojaviti na ekranu valja upisati veličinu u megabajtima koja će se rezervisati za particiju C i nakon toga pritisnuti Apply. Primetićete da će se kreirati čak tri particije: ona za čiji ste nastanak vi zaslužni i dve sistemske koje je Desetka oblikovala kako bi na njih obavila smeštanje esencijalnih informacija. Ove particije nisu vidljive iz Windowsa i na njih možete u potpunosti da zaboravite. Najveću particiju potrebno je formatirati i to radite tako što je označite levim tasterom miša, pritisnete taster Format i iz dijaloga koji će se potom pojaviti na ekranu locirate i aktivirate taster OK. Šta je sa preostalim mestom na hard-disku, onog kojeg niste dodelili particiji C? U tabeli ga pronalazite tako što pored njega stoji odrednica Unallocated Space i sada je potrebno ponoviti čitav proces koji smo opisali. Kada ste završili, levim tasterom miša konačno birate particiju na koju želite da instalirate Desetku (onu koju ste prvu kreirali) i pritiskate taster Next.

Konačno možete da odahnete i na miru pratite dešavanja na ekranu, jer u sledećem koraku instalaciona rutina obavlja kopiranje fajlova sa USB stika na hard-disk i u tom procesu joj vi niste potrebni. Na kraju procesa kompjuter će se restartovati i to je momenat u kojem možete (ali ne morate) da odstranite instalacioni USB iz slota. Akcija je i dalje automatizovana i na ekranu će se smenjivati Getting ready i slični „naslovi” na čije pojavljivanje nemate nikakav uticaj. I dalje ste nemi promatrač događaja, čak i kada se kompjuter još jednom bude restartovao (ovog puta bez ikakve najave). Instalaciona rutina obavlja sve umesto vas i tek kad se na ekranu bude pojavio ekran na kojem piše Let’s start with region. Is this right? vreme je da upalite motore i ponovo se aktivirate. Kao što pretpostavljate, Desetki još jednom morate da kažete u kojem regionu se nalazite, a ako je on identičan onom kojeg ste uneli na početku dovoljno je da pritisnete taster Yes kako biste nastavili dalje. Ukoliko želite da odaberete neki drugi i to možete da uradite sa jednostavne liste čiji sadržaj može da se skroluje vertikalno. Odmah iza toga uslediće provera tipa tastature, odnosno rasporeda slova na njoj i ako je sve u redu samo kliknite levim tasterom miša na taster Yes. Ukoliko želite da dodate još neki raspored tastature to možete da uradite na sledećem ekranu (taster Add layout), u suprotnom pritiskate taster Skip. Nakon kraćeg čekanja, sledi još jedan (nenajavljeni) restart kompjutera.

Stigli smo do dela kada je Desetki potrebno „reći” ko će koristiti kompjuter. Programeri iz Redmonda predvideli su da podrazumevani način za prijavljivanje na sistem bude preko Microsoft naloga. Zbog toga je u centru ekrana „parkirana” linija u kojoj je potrebno da unesete email adresu, a odmah potom i lozinku. Međutim, ako nemate Microsoft nalog, možete da kliknete mišem na improvizovani taster u levom donjem uglu ekrana - Offline account. Na ekranu će se tada pojaviti neka vrsta upozorenja da ćete na taj način biti u prilici da koristite Desetku smanjenim kapacitetom i da neće biti dostupne sve njene funkcije. Ne obazirite se na ovo previše i kliknite mišem na Limited Experience. Za divno čudo, na ekranu se pojavljuje login forma, identična onoj koja podrazumeva korišćenje Microsoft naloga, s tom razlikom da se od vas sada traži da jednostavno upišete korisničko ime, nadimak, naziv organizacije ili šta god želite. Uradite to i pritisnite taster Next lociran u desnom donjem uglu ekrana. Nalog možete da zaštitite šifrom koja se definiše na sledećem ekranu, ali ako to ne želite u predviđeno polje ne upisujte ništa i samo pritisnite taster Next.

Neke od podataka o akcijama korisnika koje Windows 10 šalje Microsoftovim programerima možete da zadržite na mestu. Na meniju ih je sedam i za svaku od njih postoji kratko objašnjenje. Mirne duše prekidače možete da postavite u položaj Off jer od online prepoznavanja glasa, „plasiranja” sadržaja vezanog za lokaciju na kojoj se trenutno nalazite, personalizovanih reklama, dijagnostičkih podataka i ostalih mumbo-jumbo featuresa nećete imati previše hasne u realnom svetu. Dalje nastavljate pritiskom na taster Accept, a tamo vas očekuje nedoumica vezana za Timeline. Ovaj izuzetno koristan feature Desetke omogućava vam da preko svojevrsne vremenske linije steknete uvid u korišćene programe i otvarane datoteke, te da jednim klikom miša na izdvojeni thumbnail „skočite” tamo gde ste prekinuli posao. Funkcija je dostupna po defaultu, ali sa ograničenim vremenskim periodom u kojem se „pamte” korisnikove akcije, pa ako vam treba više manevarskog prostora kliknućete na taster Yes. Treba da znate da ste se u tom slučaju složili da šaljete Microsoftu istoriju aktivnosti vašeg delanja, koja ne samo da podrazumeva spisak posećenih veb-stranica, već i način na koji koristite aplikacije i servise. Svi koji ovakvim stanjem stvari budu nezadovoljni mogu da kliknu na taster No i zadovolje se Timelineom ograničenog skladišnog prostora. Nakon dužeg čekanja, na ekranu će se pojaviti prepoznatljiv desktop, što znači da je instalacija završena.

• • •

Na prvi pogled, može da vam se učini da je instalacija Desetke daleko komplikovanija nego što to zapravo jeste. Ono što stvara lažnu sliku je gomila teksta u ovom tutorijalu, zbog kojeg ćete pomisliti da vas očekuju ale i karakondžule. U praksi to nije tako i većina stvari svodi se na jednostavno pritiskanje tastera Next. Obradili smo sva bitna „stajališta” na kojima morate da se zaustavite i donesete odluke, a doprinos je dao i Microsoft sasvim zadovoljavajućim obimom objašnjenja. Ono što sledi je podešavanje tek instaliranog Windowsa, ali je to priča za neku drugu priliku.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2021
Kriptovalute
Trese se kripto-gora
Za nama je neverovatnih godinu i po dana u svetu kriptovaluta. Ne samo da je u pomenutom periodu zabeležen fantastičan rast na...
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6700 XT Gaming OC
Iskopavanje safira
Novi Radeoni, sa oznakom RX 6700 XT deklarativno su pronašli svoje mesto među suparničkim modelima GeForce RTX 3060 Ti i RTX ...
Gigabyte Aero 15 XC
Ne postoji pitanje isplativosti
U prošlom broju predstavili smo vam prvi Gigabyteov laptop na našem tržištu, svrstan pod gejmerski brend Aorus. Sa dosta sli...
Xiaomi Mi 11 Ultra
Kalif umesto kalifa
Mi 11 Ultra je odličan izbor za napredne korisnike koji se u video-produkciji često oslanjaju na telefon
Asus Zenfone 8
Kompaktno ubitačan
Bez obzira na male dimenzije, Asus Zenfone 8 ne pravi kompromise sa sistemskom konfiguracijom
Google Charts • FusionCharts • Highcharts • Chart.js • Datawrapper
Alatke za vizuelizaciju podataka
Većina developera navikla je da gleda u crnu pozadinu sa šarenim slovima. Hiljade linija kôda u jednom dokumentu, često pode...
Projekat Earth 300
Nuklearna brod-laboratorija
Platforma za podršku istraživanjima i saradnji između naučnika u vidu ploveće laboratorije čije naučne mogućnosti su dan...
Resident Evil Village
Pre tri godine, Resident Evil 7: Biohazard dao je olujni vetar u leđa ovoj legendarnoj horor franšizi, koja je posrtala nakon ...
Subnautica: Below Zero
Nakon više od dve godine razvojnog mutiranja u early access programima na Epicu i Steamu, Subnautica: Below Zero konačno je sp...
Biomutant
Najveće visokoprofilno razočaranje u 2021. godini je pred nama. Biomutant, igra koja je godinama odašiljala poruku da će bit...
ver.1.22474487139...
NieR Replicant  
Lud čovek taj Joko Taro, ekscentričan štaviše. U javnosti je uvek sa maskom na glavi, napisao je nekoliko mangi, predstava, ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama