PHONE ZONE
TCL Plex
Prvo, pa muško
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. decembar 2019.

Kineska multinacionalna kompanija TCL, od ranije je poznata po nazivu TTK i kopijama kultnih audio-kaseta, a danas se na tržištu prepoznaje kao jedan od najuspešnijih proizvođača pristupačnih i kvalitetnih TV aparata. Osim toga, Telephone Communication Limited već petnaest godina uspešno podupire Alcatelov brend na tržištu pametnih telefona, a sada u mobilnoj areni po prvi put nastupa pod sopstvenim barjakom. Čast da nosi venac TCL-ovog prvenca pripala je modelu Plex, Android telefonu srednje klase koji svoju priliku vreba u društvu dobro zaokruženih, multimedijalno orijentisanih uređaja pristupačne cene.

TCL Plex stiže u standardnom pakovanju sa USB tip C kablom, brzim punjačem (18 vati) i providnom maskom, odnosno kadicom od krute plastike koja štiti bočne strane i ćoškove kućišta, ostavljajući veći deo gornje i donje ivice slobodnim – takav obrez obezbeđuje lakši pristup portovima, ali narušava vizuelni kontinuitet inače odlično dizajniranog telefona. U svakom slučaju, zaštita je preko potrebna jer je kućište veoma klizavo i lako se prlja (uz to, ekran nema ozbiljniju zaštitu od udaraca), ali mekana silikonska maska bi svakako bila praktičnije rešenje, između ostalog i zbog toga što se plastična više grebe, a i veoma teško se skida. Prema estetskim merilima Plex bi se svakako mogao nazvati privlačnim telefonom, koga krasi naglašeno simetričan dizajn. Njegovom prednjom stranom dominira veliki ekran sa uzanim rubovima i relativno malim otvorom za prednju kameru, koji je skrajnut u sam levi gornji ugao, gde najmanje smeta. Poleđina je prekrivena staklom koje se zanimljivo presijava, a potrebnu čvrstinu obezbeđuje metalna šasija sa glatkim i lako zaobljenim ivicama. Sa zadnje strane, ispod redno raspoređenih kamera koje diskretno štrče, uz dva snažna LED blica, nalazi se četvrtasti skener otiska prsta, koji je odlično pozicioniran, brz i precizan. Sa desne strane su tasteri za podešavanje jačine zvuka i uključivanje ekrana, levo su programabilni taster i fioka za kartice, dok su portovi raspoređeni na gornjoj i donjoj ivici. Telefon je relativno glomazan i prilično masivan, ali sasvim dobro leži u ruci i dovoljno je udoban za korišćenje zahvaljujući, između ostalog, i softverskim pomagalima kao što je opcija za prilagođavanje interfejsa levorukim, odnosno desnorukim osobama. Kućište nije vodootporno, ali dobro podnosi prskanje.

Šta bi se drugo očekivalo od proizvođača TV aparata, nego da svoj prvi telefon opremi ekranom koji, koristeći se tehnološkim dostignućima matične kuće, pravi vidnu razliku u odnosu na svoje klasiće. U ovom slučaju reč je o tehnologiji Nxtvision TV sa endžinom koji omogućava konverziju SDR u HDR prikaz u realnom vremenu (povećanje dinamičkog opsega kontrasta, uz korekciju boja), naglašavanje vizuelnih efekata u igrama i video-zapisima, kao i prikaz u monohromatskom režimu po modelu e-čitača, koji smanjuje naprezanje očiju tokom dužeg čitanja i štedi energiju. Fizičke karakteristike ekrana obuhvataju IPS matricu dijagonale 6,53 inča, rezolucije 1080 × 2340 piksela, sa odnosom stranica 19,5:9 (screen-to-body odnos je oko 90 odsto). Ekran je odlično kalibrisan prema deltaE parametrima, koji najviše odgovaraju karakteristikama ljudskog oka, pa već pri prvom kontaktu sa telefonom dobijamo sliku izuzetnog kvaliteta, kao proizvod kombinacije kvalitetnog panela sa Pixelworks hardverom i pomenutog endžina. Manju zamerku imamo samo na račun osvetljenja, koje samo po sebi nije toliko slabo koliko reflektivno staklo i fabrička folija, koja se masti kao papir od bureka, otežavaju korišćenje pod vedrim nebom. Kontrast, uglovi gledanja, osvežavanje, preciznost i osetljivost – sve to je na vrlo visokom nivou i tu nema mesta zamerkama.

Što se zvuka tiče, TCL Plex nudi mogućnost povezivanja do četiri Hi-Fi audio-uređaja putem tzv. Super Bluetooth konektora (nešto slično Apple nudi od iOS-a 13, ali samo za sopstveni hardver). Kvalitet zvuka u slušalici je odličan, dok glavni zvučnik zaostaje, kako po intenzitetu, tako i po kvalitetu zvuka. Plex se može pohvaliti i više nego korektnim hardverom: pokreće ga Snapdragon 675 koji uz šest gigabajta RAM-a i 128 gigabajta brze UFS 2.1 memorije diše punim plućima. Odličnim rezultatima sa testova dodajemo i isto tako dobre utiske iz neposrednog iskustva: sve operacije teku glatko i stabilno, multitasking je prava pesma, a pošteno smo se i naigrali tragajući za slabim tačkama Adrena 612. Za sve vreme testa nismo uočili nikakve probleme sa zagrevanjem, niti bismo se preterano žalili na autonomiju – naravno, mogla se uglaviti i malo jača baterija, ali ravnotežu drži odličan Quick Charge 3.0 punjač koji za jedan minut „u struji” donosi u proseku jedan dodatni procenat na skali popunjenosti baterije.

Par reči i o softveru. TCL Launcher na prvi pogled deluje kao još jedan božićni paketić sa šarenim ikonicama, (ne)potrebnim animacijama i tranzicijama, specijalnim efektima i drugim audio-vizuelnim čudima. Međutim, ispod ove fasade krije se veoma dobar interfejs sa obiljem funkcionalnih nadogradnji koje uobičajene zadatke olakšavaju ili skraćuju vreme za njihovo obavljanje, utiču na bezbednost i omogućavaju bolju kontrolu ponašanja aplikacija (recimo, sistem nas po instalaciji aplikacije pita da li želimo da joj ograničimo pristup bateriji ili onemogućimo postavljanje prečice na radnoj površini). Za razliku od MIUI-ja, ovde ne nalazimo reklame, ali se saplićemo o više „home made” aplikacija koje, ruku na srce, nisu loša alternativa. Najbolje ocene dajemo Alcatelovom Turbo Browseru, koji se pokazao kao vrlo sposoban u domenu bezbednosti i privatnosti, podrške za JavaScript i mogućnosti promene korisničkog agenta kojim se pregledač predstavlja veb-stranici. Interfejs nudi i mogućnost navigacije putem gestova, prevlačenjem prsta od donje ivice ekrana po iPhone mustri, ali one nisu dovoljno precizne da bi se lako usvojile (tanak okvir ispod ekrana otežava precizno izvođenje pokreta). Od softverskih minjona izdvajamo i mogućnost da se brojevi na koje se često ne javljate automatski stave na listu za ignorisanje.

Kao još jedna evidentna prednost ističe se programabilni taster. Premda nije prvi put da u ruci držimo telefon sa namenskim tasterom, čija se funkcija može prilagoditi potrebama korisnika, treba naglasiti da je Smart Key ovde naročito dobro realizovan. Taster na levoj ivici kućišta može se aktivirati na tri načina – kratkim, dvostrukim ili produženim pritiskom, pri čemu se svakoj od ove tri prečice može pridružiti bilo koja aplikacija, ili funkcija. Na primer, jednim pritiskom možete aktivirati selfi kameru, dvostrukim pritiskom obaviti optimizaciju uređaja, a dugim pritiskom aktivirati režim podeljenog ekrana, što je naročito zgodno.

Treći adut kojim će TCL Plex mamiti kupce jeste sistem od tri kamere odličnih performansi. Glavna kamera opremljena je Sonyjevim IMX582 senzorom rezolucije 48 megapiksela i podržava snimanje pri 960 fps (u trajanju od jedne sekunde), ima sočivo sa otvorom blende f/1,8 i piksele od 0,8 mikrona. Sekundarna kamera sa ultraširokim sočivom koristi Samsungov senzor S5K3P9 od 16 megapiksela, zahvata ugao od 123 stepena i ima nešto krupniju tačku. Treća kamera od dva megapiksela (Omnivision OV02K) specijalizovana je za noćno snimanje i to čini pomoću velikih 2,9-mikronskih piksela koji hvataju više svetla. Za dodatno osvetljenje objekata zadužen je par snažnih jednotonskih LED bliceva, koji obezbeđuju ravnomernu disperziju svetla i u izvesnoj meri mogu da koriguju polusenke na bliskim objektima. Telefoto sočiva u ovom modelu nema, ali to ne smatramo naročitim hendikepom, imajući u vidu visoku rezoluciju glavnog senzora. Prednja kamera koristi OmniVision OV24B senzor od 24 0,9-mikronskih megapiksela i zahvata prilično širok ugao od 78,2 stepena, podržava 1080p video i bokeh režim za portrete.

Dok sa hardverske strane kamere možda ne predstavljaju nekakvo čudo, softverska podrška je utegnuta do perfekcije, počev od AI funkcije koja umešno prepoznaje ambijentalne uslove kojima prilagođava parametre fotografije, preko intuitivnog upravljačkog programa koji obiluje raznovrsnim opcijama i zanimljivim režimima, do konkretne softverske obrade i mogućnosti interpolacije snimaka nastalih različitim senzorima. Kao kuriozitet, izdvajaju se mogućnost simultanog prikaza slike sa sve tri kamere, kako bi se olakšao izbor idealnog kadra, kao i tzv. Super Night režim, koji izvlači i poslednji foton svetla iz mračnog ambijenta, ali daje bolje rezultate na video-snimcima nego na fotografijama (uz to, potrebna je mirna ruka ili nekakav stativ). Sveukupna ocena o kvalitetu fotografija je pozitivna, jer uprkos velikom izboru pristupačnih telefona sa vrlo dobrim kamerama, nema mnogo onih koje mogu da pariraju najskupljim modelima onako kako to radi Plex. Što se videa tiče, i tu je sve na svom mestu: žiroskopska (elektronska) stabilizacija slike funkcioniše dobro, na snimcima ne nalazimo veće artefakte, a jedinu zamerku imamo na račun mikrofona koji snima zvuk smanjenom jačinom (verujemo da se to može ispraviti i softverskom nadogradnjom).

Kao retko koji prvenac, TCL Plex sve najvažnije funkcije pametnog telefona obavlja kako priroda nalaže, sa lakoćom i određenom dozom elegancije koja ga izdvaja iz gomile sličnih aparatusa. Bilo da su u pitanju dizajn, sirove performanse, uslužan i funkcionalan softver ili kamere, teško je izdvojiti neki iole bitan nedostatak.

Operativni sistem: Android 9.0

Dimenzije: 162,2 × 76,6 × 8 mm

Masa: 192 g

Ostalo: Qualcomm SDM675 Snapdragon 675 čipset (11 nm, Octa-core, 2 × 2,0 GHz Kryo 460 Gold CPU + 6 × 1,87 GHz Kryo 460 Silver CPU + Adreno 612 GPU), 6,53” IPS LCD (1080 × 2340, 19,5:9, 395 ppi), 6 GB RAM-a, 128 GB interne memorije, mikro SD do 256 MB (hibridni slot), Bluetooth v5.0 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual direct hotspot, GSM/HSPA/LTE, 3,5-mm audio port, FM, NFC, USB 2.0 Type-C 1.0, 48 Mpx (f/1,8, wide, PDAF, EIS), 2160p @ 30 fps – 720p @ 960 fps + 16 Mpx (f/2,4, ultrawide 13 mm) + 2 Mpx (f/1,8) / 24 Mpx (f/2.0, HDR), 1080p @ 30 fps, dual nano SIM, Li-ion baterija 3820 mAh, brzo punjenje 18 W

Performanse: AnTuTu Benchmark: 209284; Geekbench 4: 2260 (Single-Core), 3920 (Multi-Core); Geekbench 5: 491 (Single-Core), 935 (Multi-Core)

Proizvođač: TCL (www.tcl.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama