![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
Pregled rezultata glasanja: Odakle vise volite da ucite | |||
Knjiga |
![]() ![]() ![]() ![]() |
23 | 65,71% |
Video tutorijali |
![]() ![]() ![]() ![]() |
12 | 34,29% |
Glasova: 35. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Odakle vi ucite programiranje, kada npr krecete da ucite novu tehnologiju ili samo zelite da usavrsite poznavanje postojece (koliko-toliko).
Da li vise volite knjige ili video tutorijale? Ja imam utisak da vise naucim tokom video tutorijala... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
može i jedno i drugo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka
|
![]()
Video tutorijali jesu lakši ali kad god ne moram da vidim nešto kako radi preferiram knjigu ili pisane tutorijale jer me u video tutorijalima često smara to što ne mogu da preskočim delove koji su mi poznati jer na taj način mogu da previdim nešto bitno a knjigu mogu da obrađujem tempom koji mi odgovara.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 6.2.2012.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
|
![]()
Koristim uglavnom video tutorijale, laksi su mi za ucenje, uzivo vidim pisanje koda i vise volim zivu rec...
http://channel9.msdn.com/ <--- |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
^
Iz istog razlgoa i ja vise volim video tutorijale ![]() Sto se tice tog kanala, nervira me sto Bob Tabor nije odradio i C++ tutorijal za windows store app |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 9.3.2013.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
|
![]()
Vise volim da procitam nesto nego da pratim tutorijale,nekad mi je lakse preko tutorijala,ali u vecini slucajeva citam na netu ili po knjigama nije mi bitno.
Razlog zasto ne mogu preko tutorijala je taj da ako nesto ne ispratim lepo,moram da vracam da vidim gde sam stao i tako dalje,a od texta mi ostaje u glavi lakse,bolje pamtim tako cini mi se. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 42 puta na 32 poruka
|
![]()
Za detaljnije učenje uz više posvećenog vremena - knjiga. Za brzo upoznavanje sa određenom stvari koja je potrebna za rešenje problema...može i video tutorial.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku ballerina72 na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#9 |
Član
Član od: 1.7.2014.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
|
![]()
Onaj ko uci iz video tutorijala uglavnom samo gubi vrijeme. Tesko je naci dobre tutorijale koje su uradile kompetentne osobe. To je prvo na sta moras da pazis! A kako da pazis ako se prvi put susreces s programiranjem... Uzmite npr. TheNewBoston. Decko je uradio tutorijale u Javi gdje prvi video ima skoro 3 miliona pregleda a mogao bih se zakleti da nema dana iskustva s Javom. A da stvar bude jos gora, kada ukucate "Java tutorials" prvo sto ce vam Youtube izbaciti su njegovi video snimci. Tekstualni tutorijali nisu nista bolji. Evo dobrog clanka koji je napisao poznati Bauke Scholtz
Dakle, samo knjiga ili dokumentacija. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci: | ||
Howard1 (21.2.2015) |
![]() |
#10 |
Starosedelac
Član od: 2.6.2008.
Zahvalnice: 93
Zahvaljeno 311 puta na 294 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Član
Član od: 6.2.2012.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka
|
![]()
Tutorijali su okej da se pokupe neke fore i osnove i brzo savlada neka veština. Ali, nažalost, brzo učenje isključuje dublje zalaženje u tematiku, previše toga se ne kaže ili bude preskočeno. Recimo, C++ može da se savlada kroz mesec dana što se tiče sintakse i osnovnih algoritamskih problema. Ali sigurno nećete umeti da baratate višestrukim nivoima pointera nakon toga kako treba, nećete razumeti templejtske klase kako treba i nećete biti sigurni u svoje znanje. Ovo pričam iz ličnog iskustva, fakultet mi je otvorio oči što se tiče učenja, ništa se ne može kvalitetno naučiti kroz tutorijale, uglavnom je to znanje površno.
Drugačije su situacije sa video kursevima, to je već prihvatljivo ali i oduzima dosta vremena, kao i kvalitetna knjiga na istu temu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Član
|
![]() Citat:
Ja samo kazem da su knjige i dokumentacija najsigurniji metod jer kao sto je doctor rekao, u video tutorijalima se dosta toga preskace. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nisam programer ali vektorski dizajn ucim i preko knjiga i preko video tutorijala. Umem da se zadubim u video tutorijalima i po dva sata. Odmah primenjujem u praksi ali i vrlo brzo zaboravim. Medjutim zapamtim gde sam nesto naucio i ako mi je potrebna bilo kakva pomoc opet se "ufatim" za tutorijale.
p.s. Eto glasam za video tutorijale. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
Član od: 14.7.2010.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 17 puta na 11 poruka
|
![]()
Ja ucim live. Na poslu imam kolegu koji je radio za Cisco...Ziva enciklopedija
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Član
Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 56 puta na 53 poruka
|
![]() Citat:
![]() Knjige su ok, ali ako se uce neke naprednije stvari ponekad se zaglavi u nekom delu tako da opet moras konsultovati nekog gurua ili mozda u tom slucaju dobro dodju i video tutorijali, ali samo tada, mada tesko da se nadju neke stvarno korisne stvari pogotovo na jutubu. To su obicno klinci koji su provalili neku foru i sad kao davaju savete, i tako onda mucaju pola sata u mikrofon i ustvari ne kazu nista,... Cast izuzecima kojih ima malo. Ucenje neceg novog samo iz nekih tutoriala obicno dovodi do losih navika koje je kasnije tesko iskoreniti. Zato je bolje (po meni) uzeti knjigu od nekog pouzdanog autora, i onda samo malo dobre volje.. Sto se tice izuzetaka cenim phlearn i Alexa Koshelkova sto se tice obrade fotografije, Keith Barkera i ostalu cbt ekipu iz mreza i administracija i mozda jos Eli the computer guya. Mozda ima jos koje nepratim.. ps. Ima na jutubu i lekcije sa MITa (MIT OpenCourseWare, odslusao sam dva kursa u vezi Pythona i mnogo mi je pomoglo) ili Stanforda (posebno mi se dopalo Programming Paradigms u C jeziku od profesora Jerry Cain-a), ali ova predavanja definitivno ne racunam u video tutorijale. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
d-_-b
Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka
|
![]() Citat:
![]() Sa druge strane, postoje i ozbiljniji video tutorijali u kojima se kroz više desetina klipova radi na nekom mini-projektu. Tu prvenstveno mislim na Lynda, Tutsplus i slične sajtove. To prave ipak učeniji ljudi i ti klipovi zapravo koštaju za razliku od YT klipova. Coursera je takođe sjajna. Iz svega navedenog se može zaključiti da ja ipak naginjem više ka video tutorijalima, jednostavno su mi više pomogli. Koristim (i koristio sam) i knjige, ali mi video tutorijali jednostavno bolje drže koncentraciju nego crno-beli PDF. Sve u svemu, mislim da je najbolje imati neku ideju o tome šta želite da napravite i da na njoj vredno radite. A znanje i fazone ćete skupljati odakle stignete - video materijali, StackOverflow, knjige... Opcija je milion. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() E da, moram zaista priznati da su predavanja sa MIT-a iz predmeta Uvod u programiranje i predavanja iz predmeta Programska paradigma sa Stanforda jako dobra (nisu tutorijali :P). To zaista vrijedi pogledati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Link?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Programming Methodology (CS106A):
http://see.stanford.edu/see/lecturel...a-866adcae1111 Programming Abstractions (CS106B): http://see.stanford.edu/see/lecturel...c-008262e09e4e Programming Paradigms (CS107): http://see.stanford.edu/see/lecturel...a-ca9d470755ee |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
ballerina72 (16.9.2014) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kvalitetna video obrada? | starx | Video/TV softver | 1 | 25.11.2010 2:49 |
Šta uraditi sa protected video fajlom? | Koja0357 | Video/TV softver | 12 | 29.8.2010 11:48 |
Uključivanje Direct 2D ubrzanja za vlasnike ATI kartica | Deusdies | Slobodni softver | 14 | 18.4.2010 21:25 |
YouTube mi iskasapi video :( | BugA | Video/TV softver | 6 | 4.4.2010 22:13 |
Kako napraviti internet tv | olujnik | Video/TV softver | 4 | 11.6.2008 19:19 |