Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Pregled rezultata glasanja: Odakle vise volite da ucite
Knjiga 23 65,71%
Video tutorijali 12 34,29%
Glasova: 35. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.8.2014, 17:53   #1
NIx Car
Deo inventara foruma

Član od: 28.12.2006.
Zahvalnice: 1.749
Zahvaljeno 926 puta na 520 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Knjige ili video tutorijali - odakle vi ucite

Odakle vi ucite programiranje, kada npr krecete da ucite novu tehnologiju ili samo zelite da usavrsite poznavanje postojece (koliko-toliko).

Da li vise volite knjige ili video tutorijale? Ja imam utisak da vise naucim tokom video tutorijala...
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2014, 18:10   #2
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
Određen forumom Re: Knjige ili video tutorijali - odakle vi ucite

može i jedno i drugo
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.8.2014, 20:36   #3
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka

Video tutorijali jesu lakši ali kad god ne moram da vidim nešto kako radi preferiram knjigu ili pisane tutorijale jer me u video tutorijalima često smara to što ne mogu da preskočim delove koji su mi poznati jer na taj način mogu da previdim nešto bitno a knjigu mogu da obrađujem tempom koji mi odgovara.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2014, 9:03   #4
Twisterzemun
Član

Član od: 6.2.2012.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka

Koristim uglavnom video tutorijale, laksi su mi za ucenje, uzivo vidim pisanje koda i vise volim zivu rec...

http://channel9.msdn.com/ <---
Twisterzemun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2014, 16:42   #5
NIx Car
Deo inventara foruma

Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car

^
Iz istog razlgoa i ja vise volim video tutorijale

Sto se tice tog kanala, nervira me sto Bob Tabor nije odradio i C++ tutorijal za windows store app
Stara 28.8.2014, 19:31   #6
Stefan Jovicevic
Član

Član od: 9.3.2013.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka

Vise volim da procitam nesto nego da pratim tutorijale,nekad mi je lakse preko tutorijala,ali u vecini slucajeva citam na netu ili po knjigama nije mi bitno.

Razlog zasto ne mogu preko tutorijala je taj da ako nesto ne ispratim lepo,moram da vracam da vidim gde sam stao i tako dalje,a od texta mi ostaje u glavi lakse,bolje pamtim tako cini mi se.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2014, 21:39   #7
enaB
Član

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 42 puta na 32 poruka

Za detaljnije učenje uz više posvećenog vremena - knjiga. Za brzo upoznavanje sa određenom stvari koja je potrebna za rešenje problema...može i video tutorial.
enaB je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.9.2014, 18:26   #8
ballerina72
Član

Član od: 21.5.2014.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 19 puta na 13 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku ballerina72

Citat:
Stefan Jovicevic kaže: Pregled poruke
Razlog zasto ne mogu preko tutorijala je taj da ako nesto ne ispratim lepo,moram da vracam da vidim gde sam stao i tako dalje,a od texta mi ostaje u glavi lakse,bolje pamtim tako cini mi se.
Slažem se!
ballerina72 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku ballerina72 na korisnoj poruci:
bokela (2.9.2014), Howard1 (21.2.2015), Stefan 5 (7.9.2014), Stefan Jovicevic (2.9.2014)
Stara 3.9.2014, 1:00   #9
brano88
Član

Član od: 1.7.2014.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka

Onaj ko uci iz video tutorijala uglavnom samo gubi vrijeme. Tesko je naci dobre tutorijale koje su uradile kompetentne osobe. To je prvo na sta moras da pazis! A kako da pazis ako se prvi put susreces s programiranjem... Uzmite npr. TheNewBoston. Decko je uradio tutorijale u Javi gdje prvi video ima skoro 3 miliona pregleda a mogao bih se zakleti da nema dana iskustva s Javom. A da stvar bude jos gora, kada ukucate "Java tutorials" prvo sto ce vam Youtube izbaciti su njegovi video snimci. Tekstualni tutorijali nisu nista bolji. Evo dobrog clanka koji je napisao poznati Bauke Scholtz
Dakle, samo knjiga ili dokumentacija.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
Howard1 (21.2.2015)
Stara 3.9.2014, 8:40   #10
analayzer
Starosedelac

Član od: 2.6.2008.
Zahvalnice: 93
Zahvaljeno 311 puta na 294 poruka

Citat:
NIx Car kaže: Pregled poruke
^
Iz istog razlgoa i ja vise volim video tutorijale

Sto se tice tog kanala, nervira me sto Bob Tabor nije odradio i C++ tutorijal za windows store app
Nije uradio zato što je na jednom mestu rekao da nije C++ guy, samo C#.
analayzer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.9.2014, 9:29   #11
Twisterzemun
Član

Član od: 6.2.2012.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka

Citat:
brano88 kaže: Pregled poruke
Onaj ko uci iz video tutorijala uglavnom samo gubi vrijeme. Tesko je naci dobre tutorijale koje su uradile kompetentne osobe. To je prvo na sta moras da pazis! A kako da pazis ako se prvi put susreces s programiranjem... Uzmite npr. TheNewBoston. Decko je uradio tutorijale u Javi gdje prvi video ima skoro 3 miliona pregleda a mogao bih se zakleti da nema dana iskustva s Javom. A da stvar bude jos gora, kada ukucate "Java tutorials" prvo sto ce vam Youtube izbaciti su njegovi video snimci. Tekstualni tutorijali nisu nista bolji. Evo dobrog clanka koji je napisao poznati Bauke Scholtz
Dakle, samo knjiga ili dokumentacija.
Apsolutno se ne slazem, najvise stvari koje sam naucio u vezi programiranja sam naucio preko video tutorijala. I svakodnevno primenjujem ta znanja na poslu. Da sam naucio lose, odavno bih popio otkaz...
Twisterzemun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.9.2014, 22:05   #12
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka

Tutorijali su okej da se pokupe neke fore i osnove i brzo savlada neka veština. Ali, nažalost, brzo učenje isključuje dublje zalaženje u tematiku, previše toga se ne kaže ili bude preskočeno. Recimo, C++ može da se savlada kroz mesec dana što se tiče sintakse i osnovnih algoritamskih problema. Ali sigurno nećete umeti da baratate višestrukim nivoima pointera nakon toga kako treba, nećete razumeti templejtske klase kako treba i nećete biti sigurni u svoje znanje. Ovo pričam iz ličnog iskustva, fakultet mi je otvorio oči što se tiče učenja, ništa se ne može kvalitetno naučiti kroz tutorijale, uglavnom je to znanje površno.

Drugačije su situacije sa video kursevima, to je već prihvatljivo ali i oduzima dosta vremena, kao i kvalitetna knjiga na istu temu.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.9.2014, 23:54   #13
brano88
Član

Citat:
Apsolutno se ne slazem, najvise stvari koje sam naucio u vezi programiranja sam naucio preko video tutorijala.
Vidis drug, ovo pitanje ti je ono sto na stackoverflow zovu "primarily opinion based question". Sto znaci da proizvodi odgovore na osnovu licnog iskustva. Nit' ja znam koji gdje ti radis, nit' znam kakva si pitanja dobio za vrijeme intervjua. Mozda te je jednostavno "potrefilo"... To ti je kao kada smo studirali pa ti kazes kolegi: "Kolega batalite tu knjigu! Imam izvanrednu skriptu za vas!" A na ispitu.. moli se da te potrefe prava pitanja.
Ja samo kazem da su knjige i dokumentacija najsigurniji metod jer kao sto je doctor rekao, u video tutorijalima se dosta toga preskace.
Stara 4.9.2014, 8:35   #14
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.621
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Nisam programer ali vektorski dizajn ucim i preko knjiga i preko video tutorijala. Umem da se zadubim u video tutorijalima i po dva sata. Odmah primenjujem u praksi ali i vrlo brzo zaboravim. Medjutim zapamtim gde sam nesto naucio i ako mi je potrebna bilo kakva pomoc opet se "ufatim" za tutorijale.
p.s. Eto glasam za video tutorijale.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2014, 16:28   #15
Aleksandar_021
Član

Član od: 14.7.2010.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 17 puta na 11 poruka

Ja ucim live. Na poslu imam kolegu koji je radio za Cisco...Ziva enciklopedija
Aleksandar_021 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2014, 1:07   #16
ice*91
Član

Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 56 puta na 53 poruka

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
...fakultet mi je otvorio oči što se tiče učenja, ništa se ne može kvalitetno naučiti kroz tutorijale, uglavnom je to znanje površno.
upravo to i ja mogu da kazem, skola tj. fax nema alternativu, jedino tu imas neku garanciju za ono sto ucis da valja i da je dobar osnov za dalje, prvenstveno tu mislim na programiranje, ili da imas nekog licno da te upucuje i pomaze ti, da ti bude nesto kao personalni guru.
Knjige su ok, ali ako se uce neke naprednije stvari ponekad se zaglavi u nekom delu tako da opet moras konsultovati nekog gurua ili mozda u tom slucaju dobro dodju i video tutorijali, ali samo tada, mada tesko da se nadju neke stvarno korisne stvari pogotovo na jutubu. To su obicno klinci koji su provalili neku foru i sad kao davaju savete, i tako onda mucaju pola sata u mikrofon i ustvari ne kazu nista,... Cast izuzecima kojih ima malo. Ucenje neceg novog samo iz nekih tutoriala obicno dovodi do losih navika koje je kasnije tesko iskoreniti. Zato je bolje (po meni) uzeti knjigu od nekog pouzdanog autora, i onda samo malo dobre volje..
Sto se tice izuzetaka cenim phlearn i Alexa Koshelkova sto se tice obrade fotografije, Keith Barkera i ostalu cbt ekipu iz mreza i administracija i mozda jos Eli the computer guya. Mozda ima jos koje nepratim..
ps. Ima na jutubu i lekcije sa MITa (MIT OpenCourseWare, odslusao sam dva kursa u vezi Pythona i mnogo mi je pomoglo) ili Stanforda (posebno mi se dopalo Programming Paradigms u C jeziku od profesora Jerry Cain-a), ali ova predavanja definitivno ne racunam u video tutorijale.
ice*91 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2014, 2:17   #17
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka

Citat:
brano88 kaže: Pregled poruke
Uzmite npr. TheNewBoston. Decko je uradio tutorijale u Javi gdje prvi video ima skoro 3 miliona pregleda a mogao bih se zakleti da nema dana iskustva s Javom.
Eh sad, i ti ga pretera, ni dan iskustva. TheNewBoston kanal jeste prilično površan način da se upoznaš sa Javom i samo "prelaženje" tih klipova neće učiniti nekog programerom... Ali je zato korisno da se pohvataju neke stvari i da se to isproba na svom projektu. To važi za većinu klipova tog tipa - konsultuješ ih kada ti treba nešto konkretno ili kada se tek upoznaješ sa materijom.

Sa druge strane, postoje i ozbiljniji video tutorijali u kojima se kroz više desetina klipova radi na nekom mini-projektu. Tu prvenstveno mislim na Lynda, Tutsplus i slične sajtove. To prave ipak učeniji ljudi i ti klipovi zapravo koštaju za razliku od YT klipova. Coursera je takođe sjajna.

Iz svega navedenog se može zaključiti da ja ipak naginjem više ka video tutorijalima, jednostavno su mi više pomogli. Koristim (i koristio sam) i knjige, ali mi video tutorijali jednostavno bolje drže koncentraciju nego crno-beli PDF.

Sve u svemu, mislim da je najbolje imati neku ideju o tome šta želite da napravite i da na njoj vredno radite. A znanje i fazone ćete skupljati odakle stignete - video materijali, StackOverflow, knjige... Opcija je milion.
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2014, 13:46   #18
brano88
Član

Citat:
Eh sad, i ti ga pretera, ni dan iskustva.
Dobro dva dana.

E da, moram zaista priznati da su predavanja sa MIT-a iz predmeta Uvod u programiranje i predavanja iz predmeta Programska paradigma sa Stanforda jako dobra (nisu tutorijali :P). To zaista vrijedi pogledati.
Stara 13.9.2014, 16:14   #19
NIx Car
Deo inventara foruma

Link?
Stara 13.9.2014, 19:17   #20
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka

Programming Methodology (CS106A):
http://see.stanford.edu/see/lecturel...a-866adcae1111

Programming Abstractions (CS106B):
http://see.stanford.edu/see/lecturel...c-008262e09e4e

Programming Paradigms (CS107):
http://see.stanford.edu/see/lecturel...a-ca9d470755ee
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
ballerina72 (16.9.2014)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kvalitetna video obrada? starx Video/TV softver 1 25.11.2010 2:49
Šta uraditi sa protected video fajlom? Koja0357 Video/TV softver 12 29.8.2010 11:48
Uključivanje Direct 2D ubrzanja za vlasnike ATI kartica Deusdies Slobodni softver 14 18.4.2010 21:25
YouTube mi iskasapi video :( BugA Video/TV softver 6 4.4.2010 22:13
Kako napraviti internet tv olujnik Video/TV softver 4 11.6.2008 19:19

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:49.