![]() |
![]() |
|
Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 8.5.2008.
Zahvalnice: 86
Zahvaljeno 96 puta na 61 poruka
|
![]()
Razmisljam se da kupim laptop. Biram izmedju 2 modela.
Jedan je 1.4GHz dual-core Intel Core i5 (Turbo Boost up to 2.7GHz) with 3MB shared L3 cache. Drugi je 2.6GHz dual-core Intel Core i5 processor (Turbo Boost up to 3.1GHz) with 3MB shared L3 cache . Pitanje je sta se gleda na kraju tj dal je bitniji base ghz ili turbo boost. Turbo boost opcija znam da se ukljucuje automatski kad kompu bas zatreba snage. E sad npr jel moze komp skoro non stop da radi u turbo boost rezimu npr non stop radite u nekom programu za produkciju koji jede CPU logicno. Znam da je bolje imati sto vise Ghz ali ne znam na sta treba fokus da bude. Bolji primer je mozda npr da je jedan 1.6 a puca na 2.6 sa turbom a drugi 2.2 a puca sa turbom na 2.6ghz. Sta se tu gleda onda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 27.11.2012.
Zahvalnice: 134
Zahvaljeno 406 puta na 371 poruka
|
![]()
Turbo boost podiže frekvenciju samo kad je procesor nije zagrejan preko određene temperature, čim se to desi odmah se obara na base frekvenciju. Tako da što je veća base frekvencija to bolje, turbo igra određenu ulogu ali ništa jako značajno, zato što čim neko vreme radi na višoj frekvenciji, procesor se zagreje, i čim se zagreje do određene temperature frekvencija se obara. Vreme koje radi turbo je još kraće kod laptopova s obzirom da je hlađenje nije sjajno.
Ipak ako ti treba duže trajanja baterije uzmi prvi procesor, ako ti trebaju bolje performanse uzmi drugi. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku darko31 na korisnoj poruci: | ||
Starface (2.8.2014) |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka
|
![]()
Ja samo da se nadovezem na izlaganje od darko31. Uzimati procesor, pored baterije i snage, bitno je i sta ces raditi na istom. Ako je to standardno koriscenje (net, office, multimedija) prvi ce sa time baratati i vise nego odlicno. Ako bi radio neki malo ozbiljniji posao, onda drugi. Ostalo je darko31 lepo objasnio.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Vaše iskustvo sa SBB-om | vladale | Internet usluge | 3970 | 20.10.2023 20:13 |
Najsmešniji tekstovi turbo-folk pesama! :) | polarnimeda | Cvet kompjutera | 814 | 31.7.2013 1:32 |
Adventures Beyond Known Wasteland! (OOC) | Ilmarinen | Brbljaonica | 116 | 14.7.2009 2:35 |
Adventures Beyond Known Wasteland! (pravila igre) | Ilmarinen | Brbljaonica | 13 | 4.4.2009 1:22 |
Žasu od sinoć :) | Sasa | Brbljaonica | 105 | 22.6.2006 12:31 |