Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Grafika
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Grafika Video karte i monitori

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 20.4.2013, 18:49   #1
Morca
Starosedelac

Član od: 30.3.2007.
Zahvalnice: 112
Zahvaljeno 618 puta na 438 poruka
Određen forumom BenQ VA monitori

Mislim na Benq-ove GW i EW serije sa A-MVA panelima...izgledaju kao dobra kupovina, pogotovo GW modeli od 27". Kakva su vaša iskustva sa njima i zna li neko u čemu je razlika između GW2750HE i 2750HM modela (potonji je malčice skup5i)...?
Morca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Morca na korisnoj poruci:
pokies (29.1.2014)
Stara 20.4.2013, 19:42   #2
veljkodmt
Član

Član od: 30.12.2011.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: BenQ VA monitori

Primetio sam i ja ta dva modela, 27 incha za 200 evra... mnogo mi je to nešto sumnjivo
veljkodmt je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.4.2013, 1:41   #3
Morca
Starosedelac

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
Nije me ta cena iznenadila jer se zna da je taj proizvodjac uvek ima najjeftinije monitore. Necu da pisem nista o kvalitetu tog monitora jer ga nisam koristio ali sigurno postoji dobar razlog za tu cenu. Taj monitor ima tn panel pa i to utice na cenu a i sve vise 27" monitora ce imati rezoluciju ekrana 2560x1440 kao ACHIEVA Shimian QH270.
Normalno je da dodje do snizenja cena kada vec sada moze Seiki 50" 4k ultra hd 3840 x 2160 televizor da se kupi za ~1200$ a do skoro su kostali 10000. Mislim da se isplati dodati jos 45e i uzeti Viewsonic VX2770Smh-LED ako se vec daju tolike pare za monitor.

p.s. Neki ljudi kazu: Nemam dovoljno para da kupujem jeftine stvari.

Koji monitor ima TN panel? Kao što naziv teme kaže, pomenute serije i modeli imaju A-MVA panel od AU Optronicsa...
1920x1080 na 27" je samo neznatno inferiorno od te rezolucije na 24". Nisam imao prilike da uporedim, ali mnogi kažu da se posle par dana razlika u gustini pixela skoro i ne vidi...nekima čak i odgovara da im stvari na ekranu budu malo krupnije. Jedina zvrčka je što treba povećati razmak između očiju i monitora, dakle treba ti malo "dub5i" sto

Što se cene tiče, ona je takva zbog prosečnog izgleda i kvaliteta izrade, standardnog seta prik5učaka (dakle, ništa fancy) i ograničene egronomije (samo tilt)...po tome se uopšte ne razlikuju od ostatka konfekcije. Ono što ih izdvaja je displej...ok VA panel i 27" za tu cenu, po testovima ima korektnu sliku, pogotovo posle kalibracije...sweet deal. BenQ je već postao poznat po jeftinim monitorima solidnog prikaza...ništa čudno.

Ono što mene zanima su razlike između onih 27" modela, HE i HM...

Ne može svako da "prosto doda" 40-50e za bo5i monitor...da može, ova tema i ovi modeli ne bi imali svrhu, zar ne? Poenta je da se za male pare dobije 27" monitor sa dobrim displejem (displejom?).

Poslednja ispravka: Morca (21.4.2013 u 16:11)
Stara 21.4.2013, 3:31   #4
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Citat:
Morca kaže: Pregled poruke
Mislim na Benq-ove GW i EW serije sa A-MVA panelima...izgledaju kao dobra kupovina, pogotovo GW modeli od 27". Kakva su vaša iskustva sa njima i zna li neko u čemu je razlika između GW2750HE i 2750HM modela (potonji je malčice skup5i)...?
Ako sam dobro razumeo, razlike su minimalne i skoro zanemarljive. Jedan malo više troši i nešto je svetliji (300 i 250 cdm2) i valjda jedan je 4ms, a drugi 5ms, tako nešto. Nisam siguran da je bitno.

Opet, koliko se sećam (pošto sam se zanimao jedno vreme), uglavnom je dobio dobre opise tamo gde sam uspeo da ih nađem, VA paneli se uglavnom hvale kao "najbolji prikaz crne boje", ali ugao gledanja nije baš najbolji. Sve zavisi šta ti je bitno.

Takođe dobro razmisli o veličini monitora, ako nisi već radio sa 27" monitorom obavezno ga pogledaj uživo u nekoj prodavnici, pošto je ogroman Ovde imaš najbolji i najdetaljniji opis:

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2750hm.htm
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.4.2013, 16:09   #5
Morca
Starosedelac

Citat:
Bryan Fury kaže: Pregled poruke
Ako sam dobro razumeo, razlike su minimalne i skoro zanemarljive. Jedan malo više troši i nešto je svetliji (300 i 250 cdm2) i valjda jedan je 4ms, a drugi 5ms, tako nešto. Nisam siguran da je bitno.

Opet, koliko se sećam (pošto sam se zanimao jedno vreme), uglavnom je dobio dobre opise tamo gde sam uspeo da ih nađem, VA paneli se uglavnom hvale kao "najbolji prikaz crne boje", ali ugao gledanja nije baš najbolji. Sve zavisi šta ti je bitno.

Takođe dobro razmisli o veličini monitora, ako nisi već radio sa 27" monitorom obavezno ga pogledaj uživo u nekoj prodavnici, pošto je ogroman Ovde imaš najbolji i najdetaljniji opis:

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2750hm.htm
Pretražio sam više njihovih testova pre no što sam otvorio temu...da, pokazali su se sasvim dobro, za te pare možda i best buy...

Naleteh sinoć na neku komparaciju između ta dva modela, razlike su minorne, ne zaslužuju tu razliku u ceni...a HE se dosta teže viđa po Netu, na BenQ sajtu ga i nema...ne znam. Uglavnom, mislim da za te pare teško da ima bo5e...ima, ali ne sa tom dijagonalom i panelom. U suštini, ako bi ih kupovao, jedina zvrčka bi bila mogu li da tih 27" odmaknem dovo5no da ne bih šetao glavu levo-desno, i mogu li da živim sa tim da nema podešavanje po visini i pivot...što se ostalog tiče, nema zamerki, ne za taj novac.

Čak sam se zaprepastio kad sam video BenQ GW2250E...21,5", HD rezolucija, VA panel, DVI, za manje od 100e?! Još 1 apsolutni best buy...kako li te stvari prođu neprimećeno...

GW modeli od 24" su takođe solidni, samo ne znam koliko su konkurentni sa cenom...
Stara 21.4.2013, 18:16   #6
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Ja sam se dugo lomio da li da uzmem GW2750HM, mislim da sam pregledao sve moguće review-e i video opise na YT Na kraju se odlučim, ali nisam mogao da ga nađem nigde, tipična situacija svake godine kad se nešto kupuje krajem decembra. Tako da na kraju uzmem Dell U2412M, pošto je njega bilo. Što se na kraju ispostavilo kao dobra odluka, za moju sobu i moj sto 24" je neki plafon, 27" bi bilo jednostavno preveliko, ali što se tiče svega ostalog mislim da je Benq sasvim dobra kupovina
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Bryan Fury na korisnoj poruci:
pokies (29.1.2014)
Stara 2.6.2013, 4:28   #7
Morca
Starosedelac

Kupio sam Benq GW2750HE. Prelazak sa mog 5 godina starog LG-ja preko VGA veze na ovo čudo je nebo i zem5a...povezao sam ga preko HDMI-ja.

Konstrukcija nije tako loša, očekivao sam goru, lako se sastav5a i stabilniji je no što se kaže po testovima. Okvir je malo širi, ima industrijski izgled, ništa posebno, a površina je glossy (sigh). Iako ima samo tilt, zbog veličine monitora oči mi dolaze baš gde treba, tako da mi to ne smeta. Tasteri za podešavanja su sa strane (ne volim to)...

Prvo sam bio zapanjen veličinom (sa 22" na 27", heh), a onda i b5eštavilom...fabrički je Brightness na 100% a ionako ima vrlo jaku svetlinu. Pošto nemam čime da ga kalibrujem, kao osnovu sam uzeo ICC profil sa TFT Centralovog testa (Brightness 14, Contrast 50, RGB 100/100/95, Gamma 4) i malo modifikovao...još malo sam smanjio osvet5enje (posle onog LG-ja bela mi stvarno b5ešti)...nisam video mrtve pixele i probijanje osvet5enja je skoro neprimetno.

Jedino imam malih problema sa bojama...lica i bela boja u filmovima obično imaju blagu zelenu nijansu. Ako korigujem zelenu, onda je 5ubičasto, heh. Nikako da nađem neki balans...na Hard Forumu sam našao nekakvo rešenje preko programa SoftMCCS, ali ako smirim zeleni tint u filmovima i blagu lavandu u svemu ostalom, žuta mi probija oči Skoro je fluorescentna i iritira me...moraću da nastavim da experimentujem ili da nađem nekog da mi kalibriše monitor.

Odradio sam i test ghostinga sa Prad.de i primetan je ali samo u specifičnim slučajevima (na velikoj crvenoj pozadini i sl.). Monitor ima 3 podešavanja za overdrive, Off, High i Premium. Na Off je ghosting primetan u pomenutim slučajevima, na High je dosta bo5e a na Premium jedva primetan ali se zato pojav5uje tzv. reverse ghosting - crni trag iza objekata. Stavio sam na High, igrao malo LoL-a, Dark Souls, Van Helsinga i nisam primetio ghosting. Pošto ne igram brze/FPS igre, sasvim sam zadovo5an što se ovoga tiče. Odziv je sasvim ok.

U globalu, slika je veoma svetla (možda i previše), oštra, boje su odlične, crna je CRNA (odlika VA panela, je li), kontrast je veoma visok...uglovi gledanja nisu loši, malo gori od IPS-a ali mnogo bo5i od TN-a, opet standardno za VA. Pošto sam 99% vremena direktno ispred monitora, sasvim mi je svejedno.

Za one kojima smeta IPS glow i agresivni antiglare, koji nisu FPS/drive fanatici i ne traže dlaku u jajetu što se ghostinga tiče, ovaj MVA će raditi posao. Samo još da ga iskalibrišem kako treba...
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Morca na korisnoj poruci:
pokies (29.1.2014)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
BenQ G2420HDBL ili BenQ GL2450 LED ddfan ŠDK - Grafika 5 23.3.2012 20:27
Samsung, Acer, Benq ili Asus? joximovic ŠDK - Grafika 6 12.7.2009 15:22
Zalman TRIMON 3D monitori zdravkelja Vesti 6 20.4.2008 16:50
Benq V2400W, najtanji monitor na svetu zdravkelja Vesti 0 21.3.2008 21:50
BENQ DC C1000 za 135 evra.Kupiti : Da ili Ne? LoneWolf ŠDK - Foto i audio/video 22 13.8.2007 19:27

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:18.