Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 6.9.2012, 23:34   #1
branem
Član

Član od: 13.1.2010.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Wireless-pitanje

Trebam Access Point za spoljasnju ugradnju koji cu vjerovatno koristiti sa nekom jacom antenom i od kojeg ce kabl ici u duzini oko 80-90m do kuce pa me zanima koji model mogu uzeti i posto taj AP mislim postaviti na stub od struje zanima me da li se mrezni kabl moze postaviti tako da do kuce ide zajedno sa kablom od struje.
branem je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.9.2012, 12:53   #2
orange47
Starosedelac

Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka
Određen forumom Re: Wireless-pitanje

mislim da ti treba dozvola od EPS-a za tako nesto.
kazu da bi trebalo da bude bar 15-ak cm udaljen od strujnih kablova.
orange47 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.9.2012, 13:29   #3
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Nikako ne valja da mrežni kabli ide uporedo sa kablom od struje. Na tim dužinama nemoguće je izbeći indukovanje smetnje od 50 Hz u mrežnom kablu, pa ma bio on oklopljen i uzemljen. Eventualno bi se moglo pokušati da se kablovi odmaknu koliko god je to moguće. U svakom slučaju moralo bi prvo da se proba. Treba uzeti u obzir i to šta će se desiti ako duva vetar - morao bi se uzeti neki ojačani i samonoseći mrežni kabl (kabl koji ima ugrađenu sajlu, koja se vezuje za kuću i banderu, a signalni deo kabla praktično visi na njoj).
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.9.2012, 14:09   #4
orange47
Starosedelac

hm, verovatno imaju i neki profi AP u koje moze opticki sfp. to bi ti resilo problem ako imas dosta love.
a postoje i uredjaji koji teraju ethernet kroz elektricne kablove, ako brzina nije bitna.
Stara 7.9.2012, 14:41   #5
branem
Član

Da li se obicni AP za unutrasnju upotrebu (vidim da je vecini radna temperatura od 0-40 °C) moze koristiti za vanjsku upotrebu, npr. negdje na stubu, naravno sa nekom kutijom. Nasao sam AP za spoljnu upotrebu ali je skoro 70eura pa me zanima da li se moze s obicnim i kutijom proci jeftinije.
Stara 7.9.2012, 16:37   #6
Član

Član od: 14.7.2008.
Zahvaljeno 10 puta na 10 poruka

Ne mogu da se ne zapitam koji je razlog postavljanja AP tako daleko od kuće?Što se pakovanja ap-a u vodonepropusnu kutiju tiče,to nije nikakav problem,ali je veliko pitanje kako će se ponašati na -20 do +50.Ako imaš para onda na primer ovo
Kod:
http://routerboard.com/RBGrooveA2Hn
možeš da ga zavrneš direktno na antenu ili da ga prikačiš na standardan način,kablom na antenu.I još ima POE,pa možeš da ga napajaš preko lan kabla,samo bi trebalo izračunati,zbog dužine kabla od 90m,koliki bi trebalo da bude ulazni napon.
offline je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.9.2012, 17:49   #7
branem
Član

Citat:
offline kaže: Pregled poruke
Ne mogu da se ne zapitam koji je razlog postavljanja AP tako daleko od kuće?Što se pakovanja ap-a u vodonepropusnu kutiju tiče,to nije nikakav problem,ali je veliko pitanje kako će se ponašati na -20 do +50.Ako imaš para onda na primer ovo
Kod:
http://routerboard.com/RBGrooveA2Hn
možeš da ga zavrneš direktno na antenu ili da ga prikačiš na standardan način,kablom na antenu.I još ima POE,pa možeš da ga napajaš preko lan kabla,samo bi trebalo izračunati,zbog dužine kabla od 90m,koliki bi trebalo da bude ulazni napon.
Razlog je taj sto nemam liniju direktne vidljivosti kod kuce a imam je na nekih 60-70m od kuce +kabl do racunara pa izadje i do 80m. Stvar je takva da izmedju imam jedan objekat, znaci na mozda 30m od mjesta na kojem primam signal pa bi u njega mozda mogao AP ali koliko sam citao po netu to je predugo da bi signal dotle vodio samo antenskim kablom zbog gubitaka. Ako imas neki prijedlog svakako bih bio zahvalan...
Stara 7.9.2012, 20:05   #8
orange47
Starosedelac

mozda ti je bolje onda umesto ap da stavis wireless repeater, pa se povezes bezicno od kuce. cuo sam da postoje takvi uredjaji.
Stara 8.9.2012, 0:14   #9
Aleksic01
Veteran

Član od: 6.8.2010.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 118 puta na 100 poruka

Mozes da prikacis ovakvu antenu na stub gde ima signala:
http://www.winwin.rs/reinkjet-antena...i-75om-9m.html

i od nje sa kablom od 90 metara (moze isti kabl kao za TV antenu) povezes na wireless karticu direkno u komp:
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	artikal_11239.jpg
Viđeno:	10 puta
Veličina:	27,7 KB
ID:	44092
umesto antenice na wireless kartici kao na slici prikacis kabl sa tvoje antene koja je na stubu ! Mozes i bez wireless kartice da kabl prikacis na TP-Link usb adapter:
http://www.shopmania.rs/bezicno-umre...-wn422g-624137

Sto se tice kabla za srtuju mozes slobodbo pored njega da provuces kabl od antene pod uslovom da je kabl od struje izolovan... sve ukupno bi te kostalo do 60 evra mozda i manje ne znam koliko je metar tv kabla!
Aleksic01 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.9.2012, 16:50   #10
Beagle
Drug Član

Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka

90 metara koaksijalnog kabla obesmisljava antenu - Svo pojacanje se izgubi u istom.

Koliko mi je poznato, 10 metara kabla pojede 5 decibela pojacanja. Wireless repeater bi bio najelegantnije resenje.
Beagle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.9.2012, 18:37   #11
Aleksic01
Veteran

Član od: 6.8.2010.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 118 puta na 100 poruka

ja sam testirao internet na racunaru koji je 100 metara udaljen od najobicnijeg rutera tp-link povezan obicnim telefonskim kablom(od rutera do racunara) i ne gubi se ni bajt u protiku interneta...ovako sa antenom i tv kablom sam imao prilike da testiram na duzini kabla do 30 metara takodje nema gubitaka...sve ovo govorim iz prakse...tako da mislim da i sa 100 metara duzine kabla nebi imao primetne gubitke ako dobija bar 1mb internet protoka od provajdera.....
Aleksic01 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.9.2012, 18:51   #12
Beagle
Drug Član

Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka

Super ako moze, ali kod mene ovaj vid povezivanja izaziva ozbiljnu dozu sumnje . Pogotovo sto ce kabl biti izlozen ozbiljnim kolicinama smetnji koje poticu od EPS-a.
Beagle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.9.2012, 22:00   #13
Član

Da li na tom objektu,koji je na 30m od kuće,imaš mogućnost da postaviš ap,da li imaš struju,da li možeš da ga postaviš unutra ili ipak mora napolju i da li sa njega imaš optičku vidljivost ka provajderu?Da li od opreme nešto već imaš?I najvažnije pitanje koliko para si spreman da potrošiš?
Stara 9.9.2012, 20:56   #14
branem
Član

Citat:
offline kaže: Pregled poruke
Da li na tom objektu,koji je na 30m od kuće,imaš mogućnost da postaviš ap,da li imaš struju,da li možeš da ga postaviš unutra ili ipak mora napolju i da li sa njega imaš optičku vidljivost ka provajderu?Da li od opreme nešto već imaš?I najvažnije pitanje koliko para si spreman da potrošiš?
U tom objektu imam struju tako da bi AP mogao u njemu da bude , samo je problem sto sa njega nemam opticku vidljivost posto ima drveca, e sad bilo bi dobro nabaviti grid antenu pa da s njom probam ali ne mogu je naci za probu, sem da je kupim. Vidjecu od prijatelja da mi posudi neku drugu antenu i wireless usb adapter pa da izmjerim da li ima signala iznad objekta. Mjerio sam sa laptopom sa njegovom internom wireless karticom pod krovom i signal je na -86dB, ali ne mogu s laptopom na krov bez neke antene i duzeg kabla. Nadao sam se da ne bi preslo 80eura ali mogao bi ici i do 100-tinjak
Stara 9.9.2012, 21:20   #15
Član

Izmeri signal na tom objektu,ako bi tu mogao da postaviš ap,na primer na potkrovlje,to bi bilo idealno rešenje.U svakom slučaju to bez problema može da se odradi za tih 80-100e.Koliko ti je provajder udaljen?Izmeri signal pa da idemo na konkretno rešenje.

P.S. ako si raspoložen za malo samogradnje možeš i da napraviš sam antenu,na primer 3d korner.A imaš i antene za 500-600 dinara koje rade posao ok.
Stara 9.9.2012, 22:24   #16
branem
Član

Imam nekih 600m do provajdera, on koristi omni antenu za predaju. Planirao sam da mozda napravim antenu, bar bih pokusao. Jedino nisam siguran koji kabl da koristim, obicni koaksijalni ili neki bolji. Vjerovatno bi uzeo wireless usb adapter, onaj sa antenicom na odvrtanje pa na na njega prisrafim kabl od antene. Nije mi jasno oko tih konektora, da li moram za antenu koristiti iste kao ove sto se zavrcu na adapter ili postoji neki adapteri sa jedne vrste kabla na drugi.
Stara 10.9.2012, 16:45   #17
Član

Ako si mislio da antenu staviš na taj objekat na 30m i da kabl vučeš do tvog kompa,to ti nikako ne bih predložio,jer i sa najboljim kablom ćeš imati jako veliki gubitak u signalu,da to obesmišljava sve.A običan kabl za antenu,rg 6u od 75 oma,njega ni ne pokušavaj da stavljaš,apsolutno nije previđen za to.
Predlog A:
Od nekog starog kompa,može i pentium 1 na 300mhz,sa 32mb rama,napraviš mikrotik ruter,u njega ubodeš wireless karticu,može tp link 350gd,antena na krov,i od njega utp kabl do tvog kompa ili rutera,šta već imaš u kući.Mikrotik ti radi kao klijent.Sve pod uslovom da ovo možeš da postaviš na tavan.Zato sam te sve ono i pitao u prethodnom postu.
Predlog B:
Mikrotik Routerboard(konkretan model ću videti),montiran u plastičnoj vodonepropusnoj kutiji,napolju,ili na tavan,ostalo kao pod predlog A.
Predlog C:
Ruter koji može da radi u klijent modu,na primer neki TP Link(videću za neki konkretan model),na tavan,ostalo kao pod predlog A.
Predlozi su stavljeni po redosledu kako bih ja to pokušao da rešim.

Edit:kako se kačiš na provajdera,mislim na vrstu konekcije?

Citat:
branem kaže: Pregled poruke
Imam nekih 600m do provajdera, on koristi omni antenu za predaju. Planirao sam da mozda napravim antenu, bar bih pokusao. Jedino nisam siguran koji kabl da koristim, obicni koaksijalni ili neki bolji. Vjerovatno bi uzeo wireless usb adapter, onaj sa antenicom na odvrtanje pa na na njega prisrafim kabl od antene. Nije mi jasno oko tih konektora, da li moram za antenu koristiti iste kao ove sto se zavrcu na adapter ili postoji neki adapteri sa jedne vrste kabla na drugi.

Poslednja ispravka: offline (11.9.2012 u 12:48)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pitanja vezana za wireless... Teva Internet usluge 489 22.9.2017 20:02
Početničko pitanje oko wirelessa DBrave Komunikacioni uređaji i umrežavanje 14 16.12.2010 16:37
MSI CX600X wireless problem Maladikt Kvarovi 8 20.10.2010 19:47
Wireless Internet po kući sa Access Pointom i wireless routerom Mirste Komunikacioni uređaji i umrežavanje 4 17.6.2009 17:15
Wireless ruter, spajanje više računara u LAN, a da svi imaju izlaz na net Master Neo Komunikacioni uređaji i umrežavanje 6 16.6.2009 19:01

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 16:54.