Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Prenosni računari
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.3.2011, 21:08   #1
Covek
Novi član

Član od: 11.1.2011.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Isključivanje baterije na laptopu

Kupio sam laptop i cuo sam da se baterija brzo kvari ako se istovremeno puni i prazni. Znaci na koji nacin da iskljucim bateriju, i da kada mi je laptop povezan na struju baterija ne bude u funkciju, da se samo napuni i da laptop radi na struju? U desnom uglu dole kada kliknem na bateriju imam 2 opcije Balanced i Save power? Logicno mi zvuci da oznacim Save power(to mi je i oznaceno), ali da li sam time resio problem koji imam? Da li i dalje laptop radi na bateriji i kad je ukljucen u struju? malo sam zakomplikovao, ali nadam se da cete razumeti.... unapred hvala
Covek je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2011, 23:13   #2
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.097 puta na 714 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK
Određen forumom Re: Iskljucivanje baterije na laptopu

Citat:
Covek kaže: Pregled poruke
Kupio sam laptop i cuo sam da se baterija brzo kvari ako se istovremeno puni i prazni. Znaci na koji nacin da iskljucim bateriju, i da kada mi je laptop povezan na struju baterija ne bude u funkciju, da se samo napuni i da laptop radi na struju? U desnom uglu dole kada kliknem na bateriju imam 2 opcije Balanced i Save power? Logicno mi zvuci da oznacim Save power(to mi je i oznaceno), ali da li sam time resio problem koji imam? Da li i dalje laptop radi na bateriji i kad je ukljucen u struju? malo sam zakomplikovao, ali nadam se da cete razumeti.... unapred hvala
Bolje je da radi na punjacu, jer svaka baterija ima odredjen broj ciklusa punjenja i praznjenja, a kada je na punjacu i kada je baterija napunjena preko 95% on tada bateriju tretira kao UPS, dakle samo u slucaju nestanka struje baterija preuzima. E sada pozeljno je povremeno isprazniti bateriju do nekih 10% i napuniti je do kraja, nikada je ne prazniti do kraja.

Imas ljepljivu temu u rubrici prenosivi racunari.
JovanK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2011, 23:17   #3
Marti Misterija
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2006.
Zahvalnice: 579
Zahvaljeno 1.747 puta na 1.039 poruka

I balanced, save power i performance nemaju veze sa punjenjem praznjenjem baterije vec su to podesavanja cijim odabirom podesavas da li zelis da ti baterija duze traje naustrb performansi (save power), da li zelis najbolje performanse sto opet uzrokuje vecu potrosnju baterije/struje (performance) ili zelis da nadjes neku sredinu (balanced).
Marti Misterija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.3.2011, 12:11   #4
Chivan
Deo inventara foruma

Član od: 31.8.2005.
Zahvalnice: 974
Zahvaljeno 965 puta na 571 poruka

U ovoj sobi kao sticky temu imaš temu o laptop baterijama.

Što se "isključivanja" baterije tiče, ne postoji drugi način osim da je skineš sa laptopa. Jedini nedostatak u tom slučaju je da će ti se laptop ugasiti ako dođe do nestanka struje. Bateriju nikako ne skidaj dok ti je laptop uključen.

Laptop ne radi na bateriji kada je u struji, a ta podešavanja koja si gledao su podešavanja kako će se laptop/računar ponašati kada je na struji ili na bateriji kako bi trošio što manje energije.
Chivan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.3.2011, 19:06   #5
Covek
Novi član

Član od: 11.1.2011.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Hvala puno svima! Znam da litijumsku bateriju treba povremeno (sto se tice laptopa 1-2 u mesec dana) isprazniti, kako bi imala duzi vek. Ali i brzo se kvari kada se cesto koristi, pogotovo kad se istovremeno puni i prazni. Znaci ako je baterija skoro puna ona se pali samo ako nestane struja, u suprotnom ne radi (tj. radi kao UPS)?
Covek je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.3.2011, 13:50   #6
Chivan
Deo inventara foruma

Član od: 31.8.2005.
Zahvalnice: 974
Zahvaljeno 965 puta na 571 poruka

Citat:
Znam da litijumsku bateriju treba povremeno (sto se tice laptopa 1-2 u mesec dana) isprazniti, kako bi imala duzi vek.
Pa ne baš. To važi za Ni-CD baterije, ne i za Li-ion. Li-ion baterije treba prazniti do kraja povremeno samo da bi se kalibrisao pokazivač stanja baterije.
Citat:
Ali i brzo se kvari kada se cesto koristi, pogotovo kad se istovremeno puni i prazni.
Sve baterije imaju životni vek u broju ciklusa punjenja i pražnjenja. Istovremeno punjenje i pražnjenje nema nikakve veze.
Citat:
Znaci ako je baterija skoro puna ona se pali samo ako nestane struja, u suprotnom ne radi (tj. radi kao UPS)?
Da, ali treba da imaš u vidu i činjenicu da punjive baterije pate od fenomena samopražnjenja. Znači, čak i ako ne trošiš bateriju, ona će se prazniti sama od sebe, pa će posle nekog vremena početi i da se puni, bez obzira što si laptop sve vreme koristio na struju.

Preporučujem ti da malo detaljnije pročitaš pomenutu temu o baterijama, kao i tekst o baterijama koji smo imali u broju 12/2003.
Chivan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.3.2011, 14:52   #7
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 719
Zahvaljeno 1.278 puta na 980 poruka

Ovde se potkralo par "polutacnosti" pa bih morao da reagujem:

1. bateriju NE MORAS formirati tj prazniti do kraja - najbolje je pustiti je da se isprazni do 20 odsto pa je jednom napuniti. Cak je potpuno praznjenje baterije i stetno za celije ako se ponavlja cesto.
2. Svaka baterija ima odredjen vek trajanja i broj punjenja/praznjenja - pogresno je misljenje da ces je nekoriscenjem sacuvati da duze traje, cak je suprotno ako baterija stoji u neodgovarajucim uslovima (vidi dole)
3. bateriju bez ikakve opasnosti mozes skinuti i vratiti dok ti je laptop prikljucen na normalnu stabilnu mrezu (ne vidim potrebu za tim ali nista joj nece biti a ni laptopu, probao sam mnogo puta iz razl razloga)
4. Najveci neprijatelj baterije nije broj ciklusa praznjenja i punjenja vec povisena temperatura - ako ti je laptop od modela koji se znacajnije greju a baterija je u toplijoj zoni ocekuj i kraci vek trajanja baterije cak i ako je ne koristis.
5. Ako bateriju nemas nameru da koristis a prikljucen si na stabilnu mrezu (bez cestih nestanaka struje) mozes je izvaditi posto je prethodno ispraznis do 10-30 odsto kapaciteta. Neki kazu da je najbolje bateriju cuvati u frizideru sto je preterivanje - dovoljno je da bude u najlonskoj kesi na suvom i senovitom mestu.

Na kraju, imaj na umu da je baterija tu da bi se koristila i da koji god laptop da imas posle dve godine trzisna cena mu je mala a baterija cak i da je nekoriscena i savrseno ispravna ne moze se prodati za neke znacajne pare - stoga savetujem da baterija ostane prikljucena ako laptop radi u normalnim uslovima (soba temperature 16-24 stepena, laptop stoji na stolu ili u nekom polozaju da se moze hladiti normalno).

pozdrav

Poslednja ispravka: Laskaris (14.3.2011 u 15:11)
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.3.2011, 15:47   #8
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.400
Zahvaljeno 1.946 puta na 1.424 poruka

Ja bateriju koristim samo kao "ups" - laptop mi je stalno priključen na struju, a nema šanse da se tu zezam i razmišljam da li treba da je punim, praznim ili "konzerviram" (držim u frižideru - a gde ću onda da stavim šunku? ).
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.3.2011, 21:15   #9
Pele023
Član

Član od: 5.2.2009.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 12 puta na 11 poruka

Sunka na tavan, baterija u laptop....a ako ipak nemas di sa sunkom, pricuvacu je ja
Pele023 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pesma/e koja vas najviše dirne? Wolverine Opšta kultura 1131 5.9.2019 15:13
Sigurnost u Win XP OS wog326 Zaštita 5 11.8.2010 14:54
Vista (instalacija) GeForce Operativni sistemi 29 9.5.2010 9:25
problem sa zvukom na laptopu m@chine_engineer Kvarovi 5 15.11.2007 9:25
Isključivanje Touchpada na laptopu <Rio_da> Prenosni računari 16 5.8.2007 14:03

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:41.