![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pozdrav svima.
Naime,pokušao sam da instaliram ovaj sistem klasičnom procedurom : skinuo iso image,provjerio md5 hash,narezao cd,ubacio i startao je nakon muke s podešavanjem i install module-om koji se plaća pa sam morao naći "plaćenu" verziju na netu i pokrenuo se uspješno. Sistem je formatiran u ext4 a radi se o celeronu na 766mhz sa 502 MB rama i 64mb grafičkom karticom. Odabrao sam stare drajvere za grafiku i sa GUI nemam problema a sistem je instaliran na hard disk od 6 gb. Problem se javio nakon što je sistem "uspješno instaliran" i nakon što je "naređeno" da izvadim cd i restartujem kompjuter. "Kompjuter" sam nazvao "Elive Celeron 766",ako je bitno. Kad sam sve to uradio,pri ponovnom startovanju sistema pojavi mi se greška sljedećeg sadržaja : Kod:
Booting Elive Celeron766 root (hd0,4) Filesystem type is reiserfs, partition type 0x82 kernel /vmlinuz-2.6.30.9-elive686 root=UUID=732fcff9-7d30-4caa-a257-20 9c vga=788 splash=silent resume=swap:/dev/hda5 quiet rootfstype=ext4 Error 15: File not found Press any key to continue... O čemu se radi,koji je kvar u pitanju?! Hvala mnogo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex Parrot
|
![]()
Podigni neki live linux i na particiji na kojoj ti se nalazi Elive nađi /boot/grub/menu.lst fajl i postavi njegov sadržaj ovde. Takođe postavi i izlaz komande
sudo (ako treba) fdisk -l (ovo je malo L, a ne 1). Takođe, čisto da probamo nešto možeš sa E tasterom u boot meniju da uđeš i menjaš startup parametre, a ja bih probao da deo root=UUID=732.... promenim u root=/dev/sda5 i da izbrišem onaj deo resume=swap:/dev/hda5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Podigao isto elive u live izdanju i pod hda1/boot/grub menu.lst izgleda ovako :
Kod:
# See www.gnu.org/software/grub for details # By default, boot the first entry default 0 # Boot automatically after 5 seconds timeout 10 gfxmenu /grub/message.elive title Elive Celeron766 root (hd0,4) kernel /vmlinuz-2.6.30.9-elive-686 root=UUID=732fcff9-7d30-4caa-a257-20e4e4dcaa9c vga=788 splash=silent resume=swap:/dev/hda5 quiet rootfstype=ext4 initrd /initrd.img-2.6.30.9-elive-686 title Elive Reparation for Celeron766 root (hd0,4) kernel /vmlinuz-2.6.30.9-elive-686.nurse root=UUID=732fcff9-7d30-4caa-a257-20e4e4dcaa9c vga=788 resume=swap:/dev/hda5 quiet rootfstype=ext4 nurse noentrance initrd /initrd.img-2.6.30.9-elive-686.nurse title Memory RAM diagnostic root (hd0,4) kernel /memtest86+.bin savedefault boot Takođe,particija hda1 ima 5.7 gb dok particija hda5 ima 700 mb pa me čudi otkud ovdje taj famozni hd0,4 kad je samo jedan disk fizički tu i podijeljen na te 2 navedene particije. Šta i kako da prepravim? Ima li neko kvalitetno uputstvo za instalaciju da je obavim ponovo? Pokidah živce bezveze... Hvala mnogo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex Parrot
|
![]()
Podigni neki drugi live linux tipa puppy i odradi ono što sam ti predložio u prethodnom postu (napomena je da moraš da imaš admin privilegije). A kad već pominjem puppy, za starije mašine je on pun pogodak, a može poprilično da se prilagođava i podešava, pogledaj samo kakve screen-ove postavlja DaySleeper...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Imao sam puppy ali mi je više zapao za oko ovaj elive, no međutim ipak ću se vratiti na Lucid Puppy...
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Dual Boot: Linux i Windows 7 | dile | Slobodni softver | 9 | 27.7.2010 8:37 |
Razmena distribucija | urke | Slobodni softver | 9 | 26.6.2010 1:08 |
Cannot boot... Problem XP | gainward | Operativni sistemi | 33 | 30.12.2009 0:25 |
Linux - kako podesiti u boot meniju | gisadrag | Operativni sistemi | 4 | 21.12.2009 14:53 |
Ako može malo podrške... | dile | Slobodni softver | 4 | 6.9.2009 12:21 |