Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Aplikativni softver
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Aplikativni softver Svi programi i alati koji se ne uklapaju ni u jednu od ponuđenih kategorija

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.5.2010, 15:30   #1
maximusbrut
Član

Član od: 11.11.2009.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Excel, formula

Imam problem, treba da iz rastuce liste npr u koloni A, od A1 do A50 postavim brojeve od jedan do 50, a onda da u recimo celiju B1 unesem neku vrijednost npr 23.43! Treba mi formula preko koje iz kolone A biram prvi veci broj od broja iz celije B1, u ovom slucaj to bi bio broj 24??? Moze li mi neko pomoci????
maximusbrut je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2010, 16:52   #2
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
Određen forumom Re: Excel, formula hitnoooo

Citat:
maximusbrut kaže: Pregled poruke
Imam problem, treba da iz rastuce liste npr u koloni A, od A1 do A50 postavim brojeve od jedan do 50, a onda da u recimo celiju B1 unesem neku vrijednost npr 23.43! Treba mi formula preko koje iz kolone A biram prvi veci broj od broja iz celije B1, u ovom slucaj to bi bio broj 24??? Moze li mi neko pomoci????
Ne postoji formula za tako nešto (osim ako nećeš u svakoj ćeliji kolone A da unosiš IF uslove) ali da budem iskren nisam skapirao šta zapravo stvarno hoćeš da uradiš. Da li u koloni A zaista stavljaš sortirane brojeve od 1 do 50 (A1 = 1, A2 = 2, A3 = 3, A4 = 4...) ili u tih 50 ćelija stavljaš neke tamo proizvoljne brojeve (A1 = 15, A2 = 37...)?

U svakom slučaju ovde bi morao da koristiš ili makroe ili jednostavno da zasučeš ruke i napišeš kratak VBScript.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2010, 19:52   #3
maximusbrut
Član

konkretno, radi se o tabeli precnika jezgara navojnih spojva. radim proracun navojnog vretena, i kada dobijem neku vrijednost, treba da usvojim iz tabele prvu vecu tablicnu vrijednost, jer su sve te tablicen vrijednosti standardizovane i prilikom konstruisanja moram ih se pridrzavati! U kololoni A su poredane te tablicne vrijednosti od najmanje u A1 do najvece u A50. Kada dobijem neku vrijednost u proracunu, na osnovu nje usvajam prvu vecu vrijednost iz kolone A. i na osnovu te tablicne izabrane vrijednosti nastavim proracun konstrukcije. Problem moram rijesiti iskljucivo u Excelu, da ne moram lako bi ja to rijesio sa nekim skriptom ili u C++, ili u Basic-u ili nekom slicnom programskom jeziku. Mene interesuje da lise se moze napisati formula koja mi bira najmanju vrijednost iz kolone A, ali sa uslovom da ta vrijednost bude veca od dobijene vrijednosti iz npr. celije B1, ako na osnovu nje biram vrijednost iz kolone A! Jeli sada jasnije??? i dalje ne znam kako to da rijesim
Stara 22.5.2010, 20:35   #4
GoranSTX
Ex Parrot

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.932 puta na 1.212 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku GoranSTX

Meni jedino pada na pamet funkcija VLOOKUP koja može iz definisanog opsega ćelija da izabere onu koja odgovara zadatom parametru. Jedna od opcija funkcije je da ukoliko ne nađe tačnu vrednost u definisanom opsegu ćelija izabere prvu približnu (dal' veću ili manju nisam siguran, ali u kombinaciji sa IF verovatno može da se napravi nešto funkcionalno).
GoranSTX je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2010, 20:38   #5
maximusbrut
Član

znam za VLOOKUP, pokusao sam sa njom ali mi nije uspjelo! ne mogu da vjerujem da nema tako banalna stvar kao izabir prve cece vrijednosti:-(, sada radim nekako sa apsolutnim vrijednostima, kolicnika, pa da biram prvi pozitivni, mozda upali, nisam jos uspio
Stara 22.5.2010, 21:37   #6
holodoc
Deo inventara foruma

Određen forumom Re: Excel, formula

Drugi seminarski iz "Osnova mašinstva" a?

Vala naterao si me da malko porazmislim oko rešenja al' šta ćeš lepše od fine male glavolomke subotom uveče

Pogledaj sliku. Da bi cela šklopocija funkcionisala apsolutno je neophodno da svi podaci budu sortirani po rastućem redosledu i smešteni u prvoj koloni redom. Ukoliko to nije slučaj moraš da menjaš formulu u ćeliji D4 da uzmeš u obzir offset tj. odakle podaci počinju ali mislim da ako ti zatreba u vezi toga možeš i sam da se snađeš. Doduše dugačka je subota uveče

Elem. Pretpostavi da se rezultat tog nekog tvog proračuna nalazi u ćeliji D3. U ćeliji D4 dobićeš prvi veći broj iz kolone A koji je striktno veći od broja koji si dobio u koloni D3.

Dovoljno je da u ćeliji D4 (ili gde god ti to treba) ubaciš sledeću formulu
Kod:
=INDIRECT("A"&(COUNTIF(A:A;"<="&$D$3) + 1))
Da pojasnim. Funkcija INDIRECT omogućava da pristupiš ćelijama u tabeli na osnovu dinamički kreiranog imena ćelije iliti u ovom slučaju stringa koji se se sastoji od karaktera "A" na koji se dodaje broj ćelije koja sadrži neophodan podatak. & je inače znak za konkatenaciju (spajanje) stringova u Excel-u.

Drugi deo je interesantniji COUNTIF broji ćelije koje ispunjavaju određeni uslov za dati uslov i opseg ćelija. Opseg A:A je inače notacija da se Excel-u kaže "cela kolona A". Poenta je da se ovde broje sve ćelije čija je vrednost manja od vrednosti u ćeliji D3 a to je, zbog uslova koji je postavljen na početku (sortirana rastuća A kolona), automatski i poslednji broj u nizu koji ne ispunjava uslov. Zato se doda broj jedan na dobijeni rezultat i dobija se bukvalno prva ćelija koja ispunjava uslov da broj bude veći od onog navedenog u D3.

Nadam se da nisam previše zakomplikovao. Ovo je relativno jednostavan način koji ne zahteva kodiranje. Bitno je da ako se odaju ili oduzmu vrednosti u koloni A kolona mora biti sortirana po rastućem redosledu.

EDIT: Zaboravio sam da kažem da ako kojim slučajem ne postoji sledeći broj u koloni A prikazuje se 0,00 u ćeliji D4.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	Excell.png
Viđeno:	83 puta
Veličina:	67,2 KB
ID:	34745  
Stara 22.5.2010, 21:46   #7
maximusbrut
Član

hvala puno!!! znao sam da to moze puno jednostavnije, a ja sam to iskomplikovao do zla boga tako da sam to rijesio na jedan deset puta komplikovaniji nacin koji mi nije odgovarao!! A nije drugi seminarski iz osnova masinstva:-))), ali si blizu:-))), proracun treceg grafickog iz masinskih elemenata MF :-)))))! za brzu provjeru rezultata grafickih radova:-))):aleale ee:
Stara 22.5.2010, 21:54   #8
holodoc
Deo inventara foruma

Citat:
maximusbrut kaže: Pregled poruke
hvala puno!!! znao sam da to moze puno jednostavnije, a ja sam to iskomplikovao do zla boga tako da sam to rijesio na jedan deset puta komplikovaniji nacin koji mi nije odgovarao!! A nije drugi seminarski iz osnova masinstva:-))), ali si blizu:-))), proracun treceg grafickog iz masinskih elemenata MF :-)))))! za brzu provjeru rezultata grafickih radova:-))):aleale ee:
Ma znao sam da da je nešto na tu foru Kad se samo setim tih prokletih jurcanja po tablicama i standardima Javi ako negde ponovo zapneš dok je Excel još upaljen
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
maximusbrut (19.6.2013)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pisanje formula u Excelu 2007 nenad245 Aplikativni softver 13 14.5.2010 14:17
Excel kolokvijum Shonkas Aplikativni softver 2 12.12.2009 23:49
ASUS releases the ROG Crosshair III Formula motherboard ukimafija Vesti 2 30.5.2009 23:12
Excel 2003-pomoc renato212 Aplikativni softver 3 10.4.2008 1:49
Problem sa Excel dokumentom Plavi Aplikativni softver 5 22.12.2005 3:01

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:28.