![]() |
![]() |
|
Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje… |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
|
![]()
Da li bi neko mogao da mi objasni "step-by-step" kako da napravim Ad-Hoc mrezu?
Mrezu bih pravio izmedju desktop pc-a i laptop-a. Na desktop pc-u imam WinXP SP3(32-bit) i Asus-ov USB WLan adapter, dok je na laptopu Intelov integrisani wireless i Vista Home SP2(32-bit). Unaprijed se zahvaljujem svima na odgovorima! ![]() P.S. Kada se napravi Ad-Hoc mreza, da li se moze "bridzovati" konekcija sa kablovskim internetom koju imam na desktop pc-u, tako da je mogu koristiti i na laptopu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
|
![]()
Jeste da je topic zastario, ali da ne otvaram novu temu
![]() Na host racunaru koji je gore spomenuti sa WinXP-om napravim AD-HOC konekciju i stavim WEP zastitu. Workgroup: SOHO i za HOST i za CLIENT Win Firewall: OFF i za HOST i za CLIENT HOST (win xp sp3): TCP/IP za wl adapter: IP: 192.168.0.1 Subnet: 255.255.255.0 CLIENT (vista sp2): TCP/IP za wl adapter: IP: 192.168.0.2 Subnet: 255.255.255.0 Default Gateway: 192.168.0.1 Mreza nece da radi, tako da mi treba POMOC??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Rijesen problem, tako da upravo poruku pisem sa laptopa (client pc-a).
![]() P.S. Izvinjavam se administratorima sto je tema presla u monolog, ali moze lock?! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Prvo napiši kako si sredio stvar.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
O.K.
1. Napraviti AD-HOC mrezu na HOST racunaru (onaj racunar koji ima i internet konekciju) Upustvo "step-by-step": Ovde 2. Workgroup na HOST racunaru i na Client racuanru (racunar koji se preko wireless-a kaci na HOST racunar i obrazuje AD-HOC mrezu) treba da bude isti. Kod mene je SOHO, vi mozete staviti bilo sta. 3. Win firewall na oba racunara nije potrebno gasiti, samo ukoliko uz win firewall imate i neki drugi potrebno je izabrati opciju "Allow Sharing". Kod mene je Eset Smart Security na oba racunara, pa prilikom uspostavljanja mreze potrebno je izabrati "Allow Sharing", a ne "Strict Protect". 4. TCP/IP podesavanja wireless adaptera na HOSTu i Clientu: a)TCP/IP podesavanja HOST-a: IP: 172.16.0.1 Subnet: 255.255.0.0 DNS: Samo ukoliko zelite kasnije omoguciti Client racunaru da "izadje" na internet b)TCP/IP podesavanja Client-a: IP: 172.16.0.2 Subnet: 255.255.0.0 Default Gateway: 172.16.0.1 DNS: Samo ukoliko zelite kasnije omoguciti Client racunaru da "izadje" na internet Nakon ovoga na HOST racunaru izaberete vasu AD-HOC mrezu i pritisnete Connect. Isto uradite i na Client racunaru i trebalo bi da se uspostavi AD-HOC mreza. E sad ako na HOST racunaru imate kablovski internet i zelite da ga podjelite sa Client racunarom u okviru napravljenje AD-HOC mreze, postupak je sledeci. 1. Network Connections 2. Broadband/DKM na vasu kablovsku konekciju i izaberete Properties 3. Izaberete karticu Advanced i stiklirate "Allow other network users to connect through this computer's Internet Connection", a na Home Networking Connection izaberete: Local Area Connection. Potvrdom na OK dugme omogucavate ICS, a vas Ethernet Adapter dobija IP adresu: 192.168.0.1 sa Subnet maskom: 255.255.255.0 4. Vratite se u gore pomenuti "4. TCP/IP podesavanja wireless adaptera na HOSTu i Clientu:" korak i za oba racunara upisete DNS. DNS nadjete tako sto na HOST racunaru kada je uspostavlena konekcija u cmd promptu kucate "ipconfig /all" i prepisete onaj DNS koji pise ispod PPP adaptera. Toliko od mene nadam se da sam nekom pomogao?! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 11.11.2009.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
meni nema sanse da proradi! provjerio sam po sto puta sta mi nije uredu! serovao sam ADSL konekciju, spojio sam laptopove preko ad hoc-a, postavio ip adrese tako da je ip adresa host-a default gateway od guesta, dns adresa mi je i na hostu i na guestu ista, 192.168.1.1, serovana je mreza na locall area network na host-u! Oborio i firewall, ali opet ne radi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
Ako si uspio da napravis AD-HOC, onda bi ti TCP/IP podesavanja za host i client trebala biti sledeca:
Za HOST: IP Address: 172.168.0.1 Subnet: 255.255.0.0 DNS: cmd i kucaj "ipconfig /all"(bez navodnika ![]() Za Client: IP Address: 172.168.0.2 Subnet: 255.255.0.0 Default Gateway: 172.168.0.1(IP adresa hosta jer logicno preko njega client izlazi na net) DNS: isti kao i za host, tj isto vidjen sa ADSL konekcije P.S. Naravno ovo su ti TCP/IP podesavanja za WLAN adapter, a kada si serovao ADSL konekciju - mrezni adapter ti je morao "otici" na 192.168.0.1/255.255.255.0 P.P.S. Posto nisi naveo koje OS koristis, meni je ovo radilo i na XP/XP kao i Vista/XP. U oba slucaja bili su 32-bitni. Ja trenutno na isti ovakav nacin serujem kablovsku konekciju, tako sto su racunari spojeni crossoverom, a net na HOST stize preko usb izlaza kablovskom modemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
Član od: 11.11.2009.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Zemljak, hvala ti puno! proradilo je, mada nisam ni prije pravio nikakvu gresku, isto sam sve radio, odjednom je proradilo samo od sebe! Veliki pozdrav za moju toplu Hercegovinu, jedva cekam kada cu dole!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kubuntu mreža | Jack In The Box | Slobodni softver | 10 | 12.1.2010 0:47 |
Administrator mreža i sistem administrator | romalion | Operativni sistemi | 0 | 24.1.2009 16:54 |
Wireless + LAN mreža | cegevara86 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 7 | 26.12.2008 13:32 |
Mreža preko telefonskog kabla | Konstantin91 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 2 | 14.11.2008 19:22 |
Wireless mreža konstantno puca | Bojan | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 11 | 17.9.2007 21:43 |