Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Ostale komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Ostale komponente Saveti u vezi sa kupovinom kućišta, napajanja, periferija, štampača, skenera, tastatura, miševa, džojstika...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 20.3.2006, 23:03   #1
Alexandar
Član

Član od: 5.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom zamena napajanja, hladjenja (coolera).....

hteo bih da zamenim napajanje ne poznatog porekla na mom racunaru (a glasnoce kao boing 747) za neko bolje pa na sta bih trebao obratiti paznju pri kupovini istog?
hteo bih neko tise i kvalitetnije. menjao bih i hladjenje - cooler procesora jer mi je i ono sumnjivog kvaliteta a i njegov zvuk podseca na neki manji avion.
takodje neke osnovne stvari i savet sta da kupim tj na sta da obratim paznju.
ne trazim nista extra jer masina sluzi za povremeno igranje, internet i kuckanje u wordu po celi dan. i da li mi treba hladjenje za HDD

intel celeron 2533
asus p4pe2-x
hdd maxtor 80gb
Alexandar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.3.2006, 0:33   #2
piskoonline
Član

Član od: 10.2.2006.
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: zamena napajanja, hladjenja (coolera).....

Za napajanje ti predlažem LC Power, super-silent, nije da ti sada treba "za glavu" 550W koliko nazivno ima, ali ventilator od 12 inča koji je potpuno nečujan, ti očigledno treba.
Za procesor ti predlažem neki Spire-Speeze, mada i mnogi drugi nisu bučni, ali je pitanje da li su i jeftini kao ova dva brenda iste firme (Fanner group). Bitno je da je ventilator minimum 80mm ili više, a da broj obrtaja ne prelazi 2000rpm, što je neki nazovistandard za neznatnu buku.
Ventilatori na hardu, pa, pre razmisli o ventilatoru(ima) koji izbacuju vazduh iz kućišta, pa tek onda o hlađenju samog harda (koja je vajda da muljaš zagrejan vazduh u unutrašnjosti kućišta stalno u krug?). Pipni ga prstima, ako je samo mlak ili čak hladan (eeee, nekad bio Quantum LM 30Gb), onda ti ne trebaju, a ako je vruć ili čak vreo, trebaju ti... ako ipak navališ da to kupiš, evo mojeg iskustva: kupio sam dodatna dva ventilatorčića na kuleru harda i dobio nova dva problema koji se nakon dva-tri meseca čuju kao da ih kolješ dok se ne zagreju - ili podmažu.
piskoonline je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.3.2006, 17:37   #3
Ron_Jeremy
Član

Napajanja sa 12cm fanom su dosta tiha,sto se tice marke LC power,Cooler Master.Za hard stavi 8cm fan napred na kuciste(ako imas mesta) da duva preko njega,ja isto imam losa iskustva sa onim ventilatorima sto se montiraju ispod harda.
Sto se tice coolera za CPU zavisi koliko si novca spreman da odvojis ali recimo pogledaj Cooler Master,Thermaltake(sve zavisi od novca i od toga sta nasi prodavci imaju u ponudi)
Ron_Jeremy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.3.2006, 18:48   #4
Alexandar
Član

pa sasvim sigurno da bi taj cooler na kucistu bio bolji od trenutno otvorenog kucista, manje prasine bi bilo. nisam znao da je to izvodljivo. video sam jedno cooler master hladjenje i svidelo mi se i zbog cene i 'bem li ga lepo izgleda a cini mi se i funkiconalno ali kad sam pitao za pastu za nanosenje na procesor rekli su mi da je na samom hladnjaku koji ide uz ventilator nalepljena neka "zvaka" (???????)..... jel to resenje dobro ili bi trebalo da potrazim klasicnu pastu (za koju sam se raspitivao ali je nisam nasao). jos mi je pominjao i kremu za ruke (NIVEA) kaze to je dobra zamena. da li sam ja to naisao na neke drogom razvaljene likove ili su ta resena zaista moguca?

P.S msg za Ron Jeremy (da Bog da pa ti Jenna Jameson bila komsinica)
Stara 22.3.2006, 11:19   #5
Hard2geT
Član

Član od: 14.2.2006.
Zahvalnice: 64
Zahvaljeno 28 puta na 19 poruka

Žvaka nije baš najsrećnije rešenje. Najbolje bi bilo da uzmeš pastu koja je baš za tu namenu (imaš kod coolermaster uvoznika) i da skineš žvaku i dobro ispoliraš površinu koja naleže na procesor! Što se tiče Nivee prvi put to čujem i čisto sumljam da Nivea neće ispariti (iscureti) kada procesor dostige temperaturu od šezdesetak stepeni. Možeš da potražiš termalnu pastu i u prodavnicama elektronskih komponenti, pošto termalna pasta se nekoristi samo za kompjuterske procesore!
Mada moja preporuka ti je "Titan Vanessa L-type" http://www.a1-electronics.net/Heatsi...type_May.shtml koji po iskustvima korisnika extra odrađuje posao za svoju cenu i buku koju proizvodi. Definitivno moja preporuka (ja uskoro planiram da ga kupim)
Hlađenje za hard disk nije neophodno, koliko je neophodno dobro provetreno kućište po mogućnosti sa filterom za prašinu (tanji sunđer preko usisnog ventilatora odlično radi posao). Takođe su bitne i dimenzije kućišta tj. zapremina. Ja sam kupio Coolermaster Centurion 531 koji ima zapreminu preko 40l i snizio sam temperaturu procesora za 20%.
Što se tiče napajanja svako "firmirano" (pa i kontraverzni LC) je bolje od bilo kog kung-fu (ANS, KME, JNC, NEO isl.) Svako iole kvalitetnije napajenje mora da ima cenu od 40€ pa naviše, zbog kvaliteta ugrađenih komponenti! A ako hoćeš tiho napajanje bilo koji model sa 12cm ventilatorom (naravno "firmirani") bi trebalo da ti završi posao!
Pozdrav!

Poslednja ispravka: Hard2geT (22.3.2006 u 13:51)
Hard2geT je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.3.2006, 15:30   #6
Alexandar
Član

Jel moze neka preporuka za hladjenje procesora i napajanje a da cena ne predje 5-6 hiljadarki
Stara 26.3.2006, 15:53   #7
Merjadok
Član

Član od: 11.2.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci

Već pomenuti LC Power 550W, ima ga za 3800din, a što se tiče hladnjaka zavisi i od procesora i od toga hoćeš li buku zarad niže temperature. U principu bitno je da ventilator bude 8X8cm i da hladnjak bude masivan sa bakarnim kontaktom, osim ako hoćeš da ga klokneš ili ako hoćeš nešto posebno. To se nađe za 600-800din, a ostatak bih da sam na tvom mestu upotrebio za još minimum 2 8X8cm ventilatora za kućište i jedan da duva u hard disk i neku dobru termalnu pastu.
Merjadok je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.3.2006, 21:50   #8
Alexandar
Član

pa bas bih voleo da buku snizim na najtisi moguci nivo jer s vremena na vreme uzmem koju kintu na obradu muzike a slusalice ne volim pa me zujanje, sustanje i oztali iritirajuci zvuci iz kucista ometaju. vec sam nabavio dva ventilatora za kuciste i za neverovatnu cenu od 50 din su vrlo tihi a i kad zazuje i zabruje zamena je mizerna. klokovanje ne planiram niti bilo sta slicno jer nije mi potrebno. zelim samo tisinu.
Stara 26.3.2006, 21:59   #9
piskoonline
Član

Onda, LCPower SuperSilent napajanje ti preostaju kao rešenje, ali, da bi buka stvarno bila neznatna, onda ventilatori izbacivači i ubacivači... nažalost, otpadaju. Jedino varijanta sa 12cm-tarskim ventilatorima verovanto radi prihvatljiv posao, ali to povlači skuplje kućište... a i tih ventilatora nema baš svagde.
Stara 26.3.2006, 22:08   #10
Alexandar
Član

Određen forumom

za napajanje sam vec resio da uzmem pomenuti lc power, ne znam sta jos da cinim za procesor. a sto se tice ventilatora za kuciste veruj mi da ovi od 50 din mogu da se nabave na kg pa cim zazuji ide da hladi garazu a na njegovo mesto dolazi drugi a vrlo cesto pomogne i wd40 ili neki silikonski sprej

inace temperatura procesora za vreme igranja QUAKE 4 se podigne i do 60 stepeni celzijusa a maticne 39, a asus probe mi pokazuje da su POWER fan i CHASSIS fan (verovatno broj obrtaja) ispod dozvoljenog. inace uobicajena temperatura mu je 45-50 (mislim procesora).
Stara 27.3.2006, 9:50   #11
Merjadok
Član

Pa nije baš da otpadaju ventilatori za kućište. Ima ih na 1000rpm, a uvek može i da se spusti na 5V. U oba slučaja se uopšte ne čuju.
Stara 27.3.2006, 14:22   #12
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Avatar korisnika Mario Pavićević

Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 508
Zahvaljeno 1.137 puta na 821 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Mario Pavićević

pa zavisi koliko para mislis da odvojis za kuler.ja koristim Titan vanessu S type na 2400 obrtaja i LC power SilentGiant seriju napajanje i sve radi tiho.Ako bas trazis nesto ultra tiho tu je Thermaltake Hype6 ali ti treba kuciste 2sa2 da on stane unutra .mozes pogledati test kulera na http://www.benchmark.co.yu/article.p...orm22=+Idi%21+ pa mozda nadjes nesto interesantno.
Mario Pavićević je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2006, 17:10   #13
Alexandar
Član

a sta mislite da li su one temperature velike?
vidim povela se i prica oko ventilatora za kuciste i njihovoj glasnoci. jedan od onih koje sam pomenuo za cenu od 50 din (made in china) je vec 3 dan prikljucen na adapter 12V i jos uvek se ne cuje niti sam primetio da mu se nesto ne obicno desava, dakle radi a cuje se kao da je ugasen. pa neka radi i 10 dana e bem li ga za 50 din. a radice sigurno duze posto ne drzim racunar non stop ukljucen.
Stara 29.3.2006, 13:58   #14
Merjadok
Član

Da, jeste mnogo toplo u tom kućištu. Moraš da obezbediš protok vazuha. Da ne stoji na tepihu i sl?
Stara 29.3.2006, 21:33   #15
PAIN
Deo inventara foruma

Član od: 3.1.2006.
Zahvalnice: 557
Zahvaljeno 556 puta na 413 poruka

Citat:
Alexandar kaže:
a sta mislite da li su one temperature velike?
vidim povela se i prica oko ventilatora za kuciste i njihovoj glasnoci. jedan od onih koje sam pomenuo za cenu od 50 din (made in china) je vec 3 dan prikljucen na adapter 12V i jos uvek se ne cuje niti sam primetio da mu se nesto ne obicno desava, dakle radi a cuje se kao da je ugasen. pa neka radi i 10 dana e bem li ga za 50 din. a radice sigurno duze posto ne drzim racunar non stop ukljucen.
Mozda se ne cuje jer ne radi .Salim se taj za 50 dindzi jos nigde nisam video ali je primamljiva cena.Ja kupio neki od 120 i radi kao Boing 747.Najzadovoljniji sam sa LED kulerom Marke SPIRE.Nije los radi na 2500 obr. i led je plave boje.
PAIN je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2006, 21:59   #16
Alexandar
Član

Ma radi, a zamisli jos i to da ih lik nabavlj na kilogram.
ne mogu u sapcu nigde da pronadjem LC Power ali mi nude Termal Take. Da li je to takodje jedno od boljih napajanja ako jeste preporucujete li neki model posebno.
a kuciste stoji na laminatu i ima ventilatore za ubacivanje/izbacivanje vazduha. temperatura procesora odmah nakon startovanja je bila 43 stepena celzijusa a na istoj skali temperatura maticne bila 24.
Stara 29.3.2006, 23:08   #17
piskoonline
Član

LC power, za sada izgleda da mora da se nabavlja u Bg. Thermal-ovo je također brand-name... ali mislim da odnos cene i snage nije ok, osim ako zbog LC-a moraš u Bg. Kod temperatura koje ti očitava.... to je duga priča koja se svodi na to da očitavanja iz BIOS-a, uglavnom nisu tačna. Ono na šta možeš da se pouzdaš je jedino prirast temperature (tj. da dolazi do prirasta ili opadanja temperature) ali ne i tačnost iznosa. Konkretno, očitavanje temperature može da se izmeni prostim flešovanjem bios-a matične ploče... (i ne mora, naravno) što je ponekad jedini razlog da je došlo do promene verzije bios-a. Proveri na sajtu proizvođača koja je verzija bios-a aktuelna, i, ako ima razlike, proveri (u historiji verzija biosa) da li se odnose na očitavanje temperature... mada to ponekad i ne piše a dogodi se. Ja to obično proveravam prstima (odokativnom metodom vidim da li nešto ima 35 ili 65 celzijusa).
Stara 30.3.2006, 22:06   #18
Alexandar
Član

'bote al ti imas prste.
pokusao sam da uradim update biosa i stalno dobijam odgovor da nema odgovarajuce verzije biosa za moju plocu (asus p4pe2-x). sve to probao sa asus update-om koji sam dobio uz drajvere za plocu. ne znam kako drugacije da to odradim jer je to jedini nacin koji sam saznao na ovom forumu.
Stara 3.4.2006, 19:28   #19
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: zamena napajanja, hladjenja (coolera).....

Citat:
Alexandar kaže:
'bote al ti imas prste.
pokusao sam da uradim update biosa i stalno dobijam odgovor da nema odgovarajuce verzije biosa za moju plocu (asus p4pe2-x). sve to probao sa asus update-om koji sam dobio uz drajvere za plocu. ne znam kako drugacije da to odradim jer je to jedini nacin koji sam saznao na ovom forumu.
Ako ti asusov updater ne updateuje bios, to znači da ne postoji noviji bios za tvoju ploču od onog koji već imaš.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.4.2006, 21:40   #20
Alexandar
Član

e bem li ga, pa kod mene nista nece da se updejtuje, ni bios ni nod32 ni spybot svi kazu da imam poslednji update kada zatrazim update novih definicija, nod32 stigao do 1.1459 i kaze da je to poslednji vec 5 dana i ako sam ga preinstalirao.
ok hvala svima. vec sam narucio thermal take i sad samo da ga docekam a za cooler cu se snadjem, nek razvaljuje decibele do sledece plate.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 10:56.