![]() |
![]() |
|
Fotografija Radovi korisnika iz oblasti digitalne fotografije, diskusija na temu fotografije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
|
![]()
Evo skarabudzio ja mali kucni studio (doduse nista posebno al ajde). Probao sam foru bez ona dva svetla sa strane. Samo sam na blic od aparata nakacio softbox. Evo sta sam dobio
![]() ![]() Ovu drugu sam postavio da bi demonstrirao problem koji mi se javlja. Naime ova slika je fotografisana tako sto sam priblizio aparat do srafcigera i slikao sa makro modom. E sad, kada odaljim aparat i stavim ga na stativ mogu da se porodim pored njega jer nema sanse da fokusira. Vota fak? U cemu je problem sa tim fokusiranjem??? Sve zive modove izmenjao. Ove fotke su sve na manualu jer drugacije nema sanse da se slika u studiu. A poprilicno sam siguran da ukoliko budem odaljio izvor svetlosti od objekta da cu dobiti meke difuzne senke umesto ove sto pada na papir iza. Help ![]() Pozz Poslednja ispravka: DarkNemos (5.7.2008 u 8:28) Razlog: visak slovo :) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.166
Zahvaljeno 4.234 puta na 1.273 poruka
|
![]()
Koji aparat koristis/imas?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
Pa ček, jesi isključio makro mod? (glupo pitanje)
Pokušaj manuelno da fokusiraš, imaš stativ, ne bi trebalo da je problem. Ako sam sad odvalio neverovatnu glupost oprosti, juče sam kupio aparat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Mozda tvoj aparat moze manualno da fokusira, moj ne moze. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
Probao sam da pomognem, jbg, nisam pogledao šta sve ima i šta sve nema
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
Član od: 23.5.2008.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 108 puta na 37 poruka
|
![]()
fotke radjene u lightbox-u moraju imati strogo belu 100% belu ili 255# ton. imas slabo svetlo, probaj da izneses na dnevno svetlo, ili uzmi neke reflektore bilo sta... ja koristim 2 blica. jedan osvetljava pozadinu (tuce direkt) drugi se odbija od plafona boxa i baca nezno svetlo na predmet.
primer: ![]() evo uploadovacu kako izgleda moj lightbox pa vidi na sta sam mislio. odlicno je za pocetak, samo napred i aeksperimentisi probaj, to je jedini nacin da se usavrsis. sto se tice fokusa, najbolje je da fokusiras na tacku. stavi fokusno polje na sredini da bude. balans belog uvek uzimaj sa predmeta koji fotkas. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku fonet na korisnoj poruci: | ||
oluja (5.7.2008) |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
Ma ovo je samo proba. Tebi je lakse jer imas RAW. Ja vec moram dosta da experimentisem.
Naime provalio sam da problem pravi softbox jer kad uzmem balans belog sa objekta tj papira i fotkam sa box-om pojavljuju se zute nijanse. E sad dok sam eksperimentisao stavljao sam i po 4-5 papirnih maramica presavijenih na cetvrtinu i dosao do zakljucka da sto vise maramica stavljam sve vise i vise su mi zuti renderi. Stavio bih ja i jedan sloj ali problem mi pravi budjavi fokus ( ![]() Ko sto rekoh moram da eksperimentisem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Veteran
|
![]() Citat:
![]() Ako budem slikao bez blica moram da montiram lampe koje ce mi biti izvor svetlosti. Ovako mi je jedini izvor svetlosti blic. btw provalio sam da sa softbox-om mogu jako lepo da se slikaju portreti ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
da imam raw, ali sa njim podesavam samo wb d ne bih morao dok slikam, wb se podesava tako sto namestis atmosferu za slikanje, u uzimas uzorak sa belog dela na predmetu. ako predmet nema nista belo na sebi, onda procenis koja temperatura je najbolja u zavisnosti sta slikas i kako slikas. mali savet, uvek preeksponiraj sliku kada radis u light-u, posle ides na image pa levels podesis kako ti odgovara, pa onda images>adjustments>selective color> pa na beloj boji smanjis crnu do kraja, tako dobijas veci deo pozadine u belom.
i da, predmeti u lighbox-u se se uvek slikaju u u njihovoj visini, nikako od gore kao ona baterija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Veteran
Član od: 31.1.2007.
Zahvalnice: 438
Zahvaljeno 587 puta na 232 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
pa ti tako krsi pravila pa ces "dobro" zaraditi na stock-u. fotke iz lighboxa se koriste da bi mogle da se iseku iz slikeu ubaci negde gde dizajneru to treba. a taj nacin slikanja od gore se primenjuje samo ako nemas dovoljno dugacak papir
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku fonet na korisnoj poruci: | ||
oluja (7.7.2008) |
![]() |
#15 |
paparazzo
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 601 puta na 179 poruka
|
![]()
Ovo je zanatski deo fotografije, i ima samo jedan nacin kako se to radi, ako zeli da se zaradi od stock fotografije. Hvala bogu na netu se moze naci 1001 primer.
Klasicno osvetljenje bi bilo dva softboxa sa strane, i jedno pozadinsko svetlo za "przenje" bele pozadine. Blenda ide od F8- F14 iso 100, s1/250 i udri... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
za pocetak blicevi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
ne volim da se hvalim bas nesto. mada prija.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Veteran
|
![]()
Ljudi, gde da kupim te male reflektore koje bih "uperio" u moj lightbox? I sta da stavim sa strana tog lightboxa (deo kroz koji prolazi svetlo), tj. koji materijal? Tanko, belo platno ili tako nesto? Koliko kostaju mali reflektori?
Edit: Povlacim pitanje, nisam pazljivo pratio prethodnu temu. Izvinite. ![]() Poslednja ispravka: alesandro (6.7.2008 u 1:17) |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Mini ITX Systems | Tim85 | Osnovne komponente | 0 | 12.1.2007 19:51 |
Mini DV player/recorder | San-Sale | ŠDK - Foto i audio/video | 7 | 23.6.2006 13:19 |
pinacle studio 8/9 | NoYes | Aplikativni softver | 3 | 2.6.2006 16:25 |
Mini ITX | Patton | Zanimljive Web lokacije | 1 | 8.5.2006 12:11 |
Datum i vreme sa mini DV kamere i VHS kaseta! | Kokan | Foto i audio/video | 5 | 24.2.2006 1:43 |