![]() |
![]() |
![]() |
#1 |
Novi član
|
![]()
Pozdrav svima!!
Da li je neko imao mogućnost da se sretne sa Mac OS za x86 platformu,i koliko je verovatno da bi to radilo na našim konfiguracijama,posebno na AMD mašinama??? Bilo bi baš zanimljivo poterati NAJBOLJI operativni sistem na ovim našim "sirotinjskim" mašinicama!!!!!!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.166
Zahvaljeno 4.236 puta na 1.274 poruka
|
![]()
Nemoj se mnogo obradovati... Poslednji dobar Mac OS je bio 9.2 mada mi je 8.6 ostao u boljem secanju... I on pati od slicnih problema kao i Widoze, zna da bude jako nestabilan i baca "bombu" (ekvivalent plavom ekranu na win) cesce nego sto bi mogli da predpostavite.... Apple je imao velikih problema da upristoji OS X, pogledajte koliko je verzija izaslo za vrlo kratko vreme... A stvar koju treba imati na umu je da Microsoft poseduje 49% akcija Apple commputers... Sta reci...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Novi član
|
![]() Citat:
***** ti onog Bilija,definitivno će da uvede 100% monopol! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
![]()
Da, da... To je ona tužna priča kada je gosn. Stivi u dugogodišnjem rivalu Biliju iznenada prepoznao srodnu dušu... Beše to 97? Skoro sam preturao po mojoj kolekciji starih časopisa i nabasao na jedan članak u Računarima o tome...
Nego... Otkud 49%? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Da kazem i ja po nesto o cemu sam, valjda dovoljno obavesten.
Apple Inc. je u zadnje 3 godine izbacio 5 OS-ova dok Majkro$it jedva jedan SP ili dva. U svakom slucaju, Mac nije nestabilan koliko je nama dragi moderator napisao. Morate se sami uveriti u nesto pa onda dati sud. Meni je krivo sto vama Mac se ponasa kao Bosko Buha, ali to ne znaci da se sve to podrazumeva i za ostale. Inace Mac ima vrlo strogu politiku oko hardwarea. Ko je gledao film Pirati silikonske doline znace kako stvari stoje. Bili poseduje manje od 49% akcija, mislim da je 37%. OS X je praznik za oci po mojim merilima. Mac OS X se moze podici na Intelu ali ne i na AMD pocesoru. Govorim o verziji 10.4, a verujem i da se verzije pre toga mogu podici, ali nisam istrazivao. Za nekoliko dana dacu Vam precizan tutorijal kako i sta. Poz za neupucene! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
![]() Odlicna je to masina za internet (nema gamadi), "smekere" i sekretarice... ![]() To sto je izasla gomila OS X-a ti valjda govori da nesto nije u redu... Imali smo prilike, inace, da probamo (kolega Srdjan, takodje visegodisnje iskustvo na Mac-ovima) i prvu verziju OS X-a na PC-u i nismo se nesto odusevili... Da, izgleda lepo, ali... Jedva cekam da procitam tvoje prve impresije i tutorijal. Poslednja ispravka: oluja (15.11.2005 u 16:15) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Novi član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Za neupucene Vol.2
Gomila emulatora za Mac vec postoje koji rade poprilicno lepo, ali se velika vecina podize direktno sa vec postojeceg sistema pri cemu resursi racunara idu u qur$c. Tako da se necemo nesto naemulirati Maca. Emulacije imaju jednu losu tegobu a to su podrske za Mac native programe kao sto je sada Aperture koji ce mozda zameniti Photoshop. ![]() Sto se tice podrske za druge procesorske platforme Apple se tu i ne pita mnogo. Pitaju se developeri. Ne znam da li ste znali cinjenicu da mozete for free dobiti Mac developer alat (source) dolazi na 1 DVD. ![]() ![]() Re to Oluja: To sto su izbacili toliko sistema govori o tome da su problemu (tranziciji) kako su je oni nazvali prisli vrlo odlucno. Mac OS X je daleko ispred svih. Windows mu nece prici barem za 5 godina. Ne znam o kakvim patchevima je rec. Molim te navedi mi koji su u pitanju posto za poslednji OS X postoje samo 2! security patcha. Poz za neupucene! sirNemanjapro je dovoljno upucen, da ne ostanem nedorecen. Poslednja ispravka: sirNemanjapro (15.11.2005 u 18:22) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
Mac OS ispred windoza (koje takodje ne volem)? Da, po pitanju virusa i cega jos? Softverske podrske? Igara za OS X? Hardvera? ![]() Ne znas o kakvim patchevima je rec a u trenutkiu nabrojis 2 security? Kad smo mi kupili prvi OS-X posle sest meseci smo dokupili "service pack" 10.1... ... zakrpe za rad u mrezi, post scrip driveri, RIP podrska... itd. Tranzicija je cudo. Kolega je skinuo verziju OS X za intel i probao, ali instalacije je morala kroz neke cudne dodatke, sto mi samo govori da ce ga biti moguce instalirati na bilo koju masinu. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Neupuceni Vol.3
www.apple.com iznenadices se! G3 PowerBook, G4, G5. ![]() Moja ljubav prema Mac-u postoji od kada sam priv put zapazio logo Apple-a. Stvarna zaljubljenost je dosla onoga trenutka kada sam shvatio da ljudi prave racunare koji su predvidjeni za uzivanje u radu. Software-ska podrska je svakako dobra, mrzim ljude koji kukaju te nema ovo te nema ono. IMA! Nego Vas mrzi da trazite. Primera radi. Ceo office 2003 je prvo izasao za MAC-a! Kao i prvi Office uopste. Takodje tu je napredna podrska kroz procesor za Photoshop i efekte. Mislim, ne zelim sada da pricam da se nesto mnogo razumem u Maca, ali sam definitvno priklonjen njemu i umem da kazem rec dve. Mac Rulz! ![]() Eh, da i Macromedia Studio 8!! ![]() ![]() Poz za neupucene! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
![]() Mac je mnooogo sigurniji ako nisi upucen da ti objasnim. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
Tvoja poenta je? Ovo je smesno, admin me napada zato sto koristim WinXP i Ff.
![]() ![]() ![]() Ajd i to da objasnim, red je. Kad si vec radoznao. ![]() Zlonamernost nikada nista nije dobro proizvela. Ja Mac ne koristim za net, hvala na pitanju. ![]() ![]() Ja mislim da bi ovaj topic trebao da se zatvori. Ovde je sve receno. Ja vise necu odgovarati na prozivke. Nema razloga. Ako neko ima nesto konstruktivno da kaze , hajde da pricamo. U svakom slucaju, za vise info www.apple.com i tamo sve lepo pise, a imate i Srpski sajt samo je delimicno na hrvatskom. www.apple.co.yu Poz za sve neupucene! PS Savet postanite upuceni! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Član
Član od: 17.11.2005.
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
ja sam instalirao osx na jednu intel i jednu amd konfiguraciju...sve je radilo neverovatno dobro u oba slucaja,bio sam bas iznenadjen, s tim sto je da bi radila rosetta bio potreban cpu sa sse3 instrukcijama, a to je imao samo intel...mada sad ima patch i za to, ali nisam se dalje time bavio...
naravno, pricam o native instalaciji i pokretanju.... sve informacije mozete da nadjete na http://osx86project.org/ objasnjenja su vrlo jednostavna, videcete.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Darth Moderator
Član od: 15.10.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 84 puta na 38 poruka
|
![]()
Nedostaje mnogo drivera za x86 OS-X, valjano je podrzan samo i915 uz koriscenje integrisane grafike, jer su upravo na ovakvim plocama testirali OS-X kada su ga razvijali za x86 procesore.
I Intel i AMD ce raditi dobro, jer ce u notebook-ove sa jabukom Apple ugradjivati AMD procesore (neke, ne sve). |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
Pitam se ko li je prustio u promet OS X za PC.
Opste nam je poznato da Bili ima udela u Apple Inc. tako da ovo nije moglo da prodje zvanicno nikako. Izgleda da mu je Jobs smestio. ![]() Ovo ce biti zanimljivo gledati. Potovu kada market share of windows is going down. ![]() Da li ce ga mozda naplacivati?? Ostaje da se vidi. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 8 puta na 8 poruka
|
![]()
Zavisi sta hoces. Ako volis da instaliras sve sto vidis u SK onda nemoj ni prilaziti Mac-u. Ako hoces da instaliras Secupd i OSupd a da nisi skoknuo do crkve onda uzmi Mac. Tamo nece biti kao sa XP i SP2 iskustva.
Naravno nista nije savrseno ali ono sto je dobro sa jedne strane tj. masina i OS su uskladjeni i rade cim upalis to ima i problem tj cenu. Igrica ima narocito ako se malo potrudis i ako izbijes iz glave ideju o emulatoru za PC igrice. Nisu bas 100 din ali ko trazi nadje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
Ima jedna zanimljiva recenica Stiva Dzobsa koja glasi: "Mac OS X Tiger was out long before Longhorn!" I to je rekao na Keynoteu 2005 u San Francisku (sinoc sam gledao, opet), a LongViste nema jos uvek.
![]() ![]() Poslednja ispravka: VojaM (26.12.2005 u 14:55) Razlog: Štamparske greške u engleskom tekstu |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 8 puta na 8 poruka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |