![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#1 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
![]()
Na sajtu http://fedoraproject.org je započelo odbrojavanje - za tačno 10 dana izlazi Fedora 8 Werewolf
![]() Džabe sam skidao 7-icu ![]() Urke, jesi upućen u novi izgled i funkcije? Hajde malo prosvetli masu koja sedi u mraku pod mesečinom ako nije frka... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci: | ||
PDarko (30.10.2007) |
![]() |
#2 |
GNU
Član od: 12.1.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 8 puta na 5 poruka
|
![]()
Dok se Urke ne javi: http://fedoraproject.org/wiki/Releases/8/FeatureList
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Danas oko 17h objavljeno je osmo izdanje Fedora GNU/Linux operativnog sistema pod kôdnim imenom „Werewolf“.
Ovo izdanje je zasnovano na kernelu verzije 2.6.23. Od grafičkih okruženja uključeni su GNOME 2.20, KDE 3.5.8 i XFCE 4.4.1. Od novina se izdvajaju unapređeni Network Manager 0.7, novi napredni zvučni sistem PulseAudio, CodecBuddy za jednostavniju isntalaciju slobodnih i vlasničkih kodeka „na klik“, novo Compiz Fusion 3D desktop okruženje i potpuno slobodna verija Java okruženja IcedTea. U paketu je i novi OpenOffice 2.3. Nova fedora se odlikuje novim vizuelnim identitetom, pa je prethodni Flying High iz verzije 7 zamenjen novim pod nazivom Infinity. Nodoka je nova GNOME tema kreirana specijalno za F8. Menadžeri paketa YUM, Pirut i Pup su unapređeni i ubrzani, instalacija sa Live diska je znatno ubrzana, a ubrzo će biti dostupno i više Spinova - paketa F8 distribucije sa različitim specifičnim softverom (igrački, razvojni i slično). Release Log na srpskom/engleskom. I naravno, slobodno preuzimanje http://fedoraproject.org/get-fedora brzi mirror: http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/fedo...ux/releases/8/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
evo skidam Fedoru Live KDE nadam se da neću požalit ako je installiram ? kada sam zadnji put instalirao 6 bio mi je izbrisan swap, i nije mi bila prepoznata wireless kartica inače madwifi drajveri su čipset je Atheros...jel je to ispravljeno sada ili je još uvek tako ili je to specifično za Fedoru ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci: | ||
darko90 (17.11.2007) |
![]() |
#6 |
Banana
|
![]()
Šteta što već nema tema o fedori 8 na http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=21691
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
|
![]()
evo još 20 min pa ću videt ovaj live kakav je jel to samo live ili se može instalirat...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banana
|
![]()
Mene download ubija. http (x86-64 install) neće preko 7kbs (???) a torrent ne ide nikako... Mislim da ću ipak da pustim torrent da radi pa šta bude...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Starosedelac
|
![]()
meni ide 300 na http://mirror.switch.ch/ftp/mirror/f...e-KDE-i686.iso
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ex Laki pingvin
|
![]() Citat:
![]() Promeni mirror. Meni je sa onog češkog gde je malopre išlo na >90 KB/s stao download, pa sam prebacio na neki drugi, sada ide na ~76 KB/s. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Mora da su se svi nakacili da skidaju.Pa ni bandwith servera nije
neogranicen. btw Mene uvek zbunjuje koju ja verziju da skidam za moj komp dal x86 ili i386???? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Banana
|
![]() Citat:
x86-64 za AMD64/Intel64 procesore |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
Odlicno taj i skidam.
Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Ex Parrot
|
![]()
Poruke sa wireless problemom su preseljene u novu temu http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=22258
Ovde mozete nastaviti sa utiscima i generalnim pitanjima o novoj Fedori. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
Član od: 8.7.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
|
![]()
Instalirao bih Fedoru 8 na particiju D NTFS 40 gb !!! Na tom hardu imam dve particije C i D na C je W$. Na drugom hardu je Ubuntu 7.10 na celom disku.Moje pitanje je dali ce grub Fedorin da prepozna ova dva druga OS-a i dali ce to da radi kao sto treba ako neko zna??? Sa Fedorom 7 nisam imao srece,nije prepoznala W$ sto u startu je veliki nedostatak ne zbog W$ da me pogresno ne shvatite nego zbog drugih OS-a !!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Pa trebalo bi da prepozna Win bez problema-samo turis Grub u sda na pocetku tj u MBR prvog diska(ta opcija je i default)
Ja nisam imao nikakvih problema ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Covenant na korisnoj poruci: | ||
acinic (12.11.2007) |
![]() |
#17 |
Starosedelac
|
![]()
ti nemožeš na D particiju instalirat Linux jer nemogu se installirat na ntfs i fat 32 nego prvo moraš napraviti Swap particiju i ext3 swap neka ti bude duplo od tvoje memorije znaci ako imaš 1GB ti stavi da ti je swap 2GB a ext3 stavi po želji pr. 20GB.Dual boot se podrazumeva ako podesiš kako valja najbolje je to odrađeno u ubuntu bar meni takosam ja naučio podesit dual boot da mi radi i win i lin
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mr.Eco na korisnoj poruci: | ||
acinic (12.11.2007) |
![]() |
#18 | |
Banana
|
![]() Citat:
Kod mene grub nije na prvoj particiju ili u mbr samog diska, već u mbr druge particije prvog diska, i lepo prikazuje sve OS na sistemu (neke kao "other" doduše, ali rade...) |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci: | ||
acinic (12.11.2007) |
![]() |
#19 |
Član
Član od: 8.7.2007.
Zahvalnice: 486
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
|
![]()
Ma na to sam i mislio da D particiju iskoristim za Fedoru 8 !!! Znaci da na nju ide Swap i sve ostalo sto treba na Ext3 formatiranje i to je to.Ma ja se malo plasim da mi se ne iskomplikuje to oko Grub-a,slab sam sa tim stvarima, nego ako ne probam nikada necu nauciti,bez muke nema nauke i td.Hvala ljudi !!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
ex Laki pingvin
|
![]()
Evo mojih prvih utisaka. Zbog manjka vremena još uvek nisam potpuno završio migraciju.
Uzeo sam novi hard SATA 500GB (sda) sa ciljem da na njega prebacim podatke sa 1×PATA (sdb) 120GB i 1×SATA 120GB (sdc) diska razbacanih na desetak particija. Na SATA 120GB je Fedora 7, na PATA 120GB nema OS. Instalacija na sda je prošla bez većih problema. Prvo sam imao problem sa DHCP SBB kablovskog modema nakačenog preko integrisane mrežne karte, jer imam dodatnu mrežnu karticu preko koje je sinovljeva mašina povezana na moju (gateway za net). Sada je eth0 postao eth1 i obrnuto. Dakle, odradio sam instalaciju samo softvera raspoloživog na DVD-u, i to ukupno 1711 paketa. Particionisanje sda diska trajalo je do 15 minuta. Sama instalacija F8 oko pola sata. GRUB se instalirao na sdb (hd1,0) na kome je ranije bio GRUB, ne znam zašto (moguće da sam ja tako rekao pri instalaciji ![]() Sledeće razočarenje koje je zapravo usledilo pre ovog prethodnog i same instalacije, već kod izbora layouta pred particionisanje budućih particija na novom sda: nije moguće postaviti LABEL za particiju. To je dovelo da su particije, kojih je postalo premnogo, napravile šumu LABELiranih stavki u fajl menadžeru. root particija na sda je dobila LABEL /12 dok je na sdc disku root particija /1. Ovo sam sredio e2label alatkom ručnim postavljanjem LABELa. Po prvom podizanju već je bilo 26 paketa za nadogradnju, uključujući i novi kernel (instalaciju sam odradio juče). Novina koju nisam primetio ranije (verovatno zato što uvek koristim ručni yum -y update) je ponuđeni restart mašine nakon nadogradnje kernela; prijatno iznenađenje koje me vraća „korenima“ (čitaj: fuckin windows). Pri pokušaju puštanja multimedijalnih datoteka kodiranih proprietary kodecima dobio sam ponudu od CodecBuddy-ja da kupim odgovarajući kodek, ili da za mp3 koristim besplatno rešenje. Izabrao sam besplatno. Za reprodukciju video formata nema ponude besplatnih rešenja. Ovo je, iako za naše podneblje naviknute korisnike da nam sve bude na ruku dostupno (na klik), veoma korisno u cilju održavanja apsolutno legalnog sistema. To je jedini razlog zbog koga je ponuđena kupovina vlasničkih kodeka. Naravno, ovo nije jedino rešenje (čitaj dalje). Sledeće - nv drajver na x86_64 arhitekturi je bezobrazno spor. Zato sam morao (mislim, nije zato, ali to je recimo početak ![]() ![]() Kod:
# rpm -ivh http://rpm.ivna.org/livna-release-8.rpm |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci: | ||
GordoN (1.12.2007) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |