![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 4.4.2007.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Imam stari siemens NIXDORF 17' monitor i slika mu je VEOMA tamna. Brightness mu je na 100%, desktop sam mu posvetlio preko nvidia display-a, a filmove moram preko programa koji koristim. Medjutim svaku igricu, sve slike koje pokrecem moram posebno posvetljavati.
Da li mogu posvetliti monitor hardwerskim putem (otvoriti i namestiti)? I kako? Poslednja ispravka: Rocker (23.5.2007 u 19:25) Razlog: flood |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Pa, verovatno, ali ne mogu ti reći napamet. Trebalo bi malko mrdnuti, ako postoji, trimer za grubo podešavanje svetline. (Trimer je potenciometar bez osovine koji se okreće malim šrafcigerom. Pazi da ne pipneš metalni deo šrafcigera!)
Ako toga nema, pokušaj da lociraš trimer Screen. Nalazi se obično ili na samom visokonaponskom transformatoru (crno-siva budža, obično sva u prašini, s koje ide jedan debeo kabl i nestaje negde otpozadi ekrana), ili na štampanoj pločici nataknutoj na grliš ekrana. To moraš strašno polako da mrdaš jer ako preteraš, pojaviće se kose bele linije (tzv. povratne linije) preko slike. Kad sve ovo radiš, monitor mora da bude upaljen (upališ ga tek pošto skineš zadnji poklopac sa monitora, a kad skidaš poklopac, pažljivo ga sidaš pravo unazad da ne odvališ grliš ekrana). Šrafciger mora biti dobro izolovan, a sliku je najbolje gledati u nekom većem ogledalu. Poželjno je da to rade dvojica. AKO NISI VEŠT SA ELEKTRONIKOM, PLAŠIŠ SE ILI NE MOŽEŠ DA NAĐEŠ TRIMERE, NE JUNAČI SE NEGO ODNESI MONITOR U SERVIS ILI DOVEDI NEKOG STRUČNIJEG POZNANIKA. NEMOJ POSLE MENE DA KRIVIŠ AKO NEŠTO POKVARIŠ. AKO SI U BILO ČEMU NESIGURAN, ODUSTANI. NIPOŠTO NE ČAČKAJ NEŠTO ZA ŠTA NE ZNAŠ ČEMU SLUŽI. U MONITORU IMA I VISOKIH NAPONA OPASNIH PO ŽIVOT. ČAK I AKO TE "DRMNE" NEŠTO BEZOPASNO, MOŽEŠ REFLEKSNO DA UDARIŠ RUKOM GDE NE TREBA. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
Scor (23.5.2007) |
![]() |
#3 |
Starosedelac
Član od: 25.1.2007.
Zahvalnice: 213
Zahvaljeno 300 puta na 236 poruka
|
![]()
A koliko je zdravo posvetliti monitor bilo softverski ili hardverski?? Mislim zdravo za monitor?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
Hardverski... pitanje. Ako je ekran već toliko oslabio da se slika loše vidi sa kontrastom i svetlinom na maksimumu, onda taj monitor ionako nije baš u cvetu mladosti. Pojačavanje grube svetline diže napon na tzv. veneltovim cilindrima u katodnoj cevi, što znači da elektroni dobijaju malko veću brzinu, a time i energiju, pa jače udaraju u fosfor i fosfor jače svetli. Međutim, kod starih katodnih cevi manje je elektrona (jer se katoda istrošila), a i fosfor se istrošio, pa će ubrzo da se desi ista stvar kao i pre - svetlina će opasti. Ako se pak baviš menjanjem screen napona, time smanjuješ napon rešetke koja, između ostalog, pomalo koči elektronski snop, pa je efekat sličan prethonom. Međutim, mogu se pojaviti povratne linije, može se pokvariti balans boja i skratiti vek ekranu. Dakle, šta god da radiš, počni da skuljaš pare za nov monitor. Od babe devojka ne biva. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
<Rio_da> (24.5.2007) |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
A mene zanima da li je nekako moguce ukloniti sa strarijeg CRT monitora u donjem desnom uglu zelenu boju, tj. namagnetisanost (ne znam dal sam se dobro izrazio
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]()
To je najverovatnije zato što je magnetni izvor i dalje tu...baci pogled šta ti stioji pored monitora.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Sve je dosta udaljeno od tog monitora, ali on je to navukao od ranije, posto je dosta star monitor 15" Philips koji sam koristio pre 4-5 godina na P2, da li postoji neki uredjaj pomocu koga je moguce otkloniti to ili?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
zracenje monitora | milos2001 | Grafika | 38 | 27.9.2007 16:32 |
Gasenje monitora! | internacional | Kvarovi | 13 | 11.2.2007 19:31 |
Zvucnici pored kucista i monitora | ghostface | Zvuk na računaru | 4 | 20.12.2006 1:04 |
Zujanje monitora | D.J.Quimby | Ostale komponente | 3 | 16.7.2006 2:15 |
dilema oko CRT monitora | maxx | Grafika | 17 | 10.1.2006 21:24 |