Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Tableti i e-readeri
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Tableti i e-readeri Tablet računari i e-readeri

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.5.2025, 22:58   #1
Vasilije998
Novi član

Član od: 13.12.2020.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Post Valjani tableti sa velikim ekranima (preko 12 inča), preporuke, antipreporuke i sve ostalo

Pozdrav svima,

vidim da nema previše diskusije o novijim tabletima ovde, možda je ovaj forum odavno izumro kad su ove teme u pitanju pa je ovo i uzaludno, ali nezadovoljan diskusijama na stranim jezicima (uglavnom Reddita, nemojte me straljeti, gen Z sam) i kao verni pratilac SK, reših da otvorim ovu temu.

Dakle, dobri tableti (i 2 u 1 uređaji) sa većim ekranima i ostatak naslova. Kao neko ko je u muzičkoj materiji, sve češće sam razmišljao o tome da notni tekst i svirke polako prebacujem na tablete. Manje vučem nota za sobom, na blic mogu nešto preko neta nabaviti kad mi se traži iznenada ili u relativno kraćem roku i što je najvažnije, parazitima iz kopirnica ne ostavljati 150 dinara za 11 odštampanih listova papira sa mejla. Znam da je 150 dinara mizerna cifra u 2025. godini, a i mnogo pre ove godine je postala mizerija, ali kako su kopirnice krenule, polako ali sigurno će prevazići Nvidiu i Apple po tržišnom udelu. Uz to, zgodno je čitati i knjige iako je LOTR ipak najbolji na papiru. Pre nego što uđemo u dublju raspravu, da napomenem da ću ja biti malo pristrasan oko ovoga jer moja namena nije agresivna konzumacija multimedijalnog sadržaja (iako se mučim sa povremenim doom scroll-ovanjem s vrmena na vreme) već isključivo valjani ekran koji nije premali, ali naravno da moja krajnja namera nije da pričamo samo o mojim potrebama nego da generalno vidimo kako ko stoji sa njegovim iskustvima i šta vam se svidelo u godinama za nama, ali i šta vam je diglo pritisak. Da sam hteo samo o piljenju u note pričam, držao bih se FB grupa.

Na osnovu mog kraćeg pregleda situacije , imamo naredne opcije:

S8 Tab Ultra i ostali ultra ekvivalenti, kao i Plus varijante, ali nema potrebe svaki listati posebno, čisto ću par linkovati zarad lakše preglednosti ( https://www.gsmarena.com/samsung_gal...ltra-11274.php )

iPad pro , metnuću M1, ali u opticaju su i svi drugi naravno, a i njih je previše da bih svaki metnuo ( https://www.gsmarena.com/apple_ipad_...021)-10864.php )

Lenovo Tab P12 ( https://www.gsmarena.com/lenovo_tab_p12-12443.php )

TCL NxtPaper 14 ( https://www.gsmarena.com/tcl_nxtpaper_14-13296.php )

Xiaomi Mi Pad Max 6 ( https://www.gsmarena.com/xiaomi_pad_6_max_14-12463.php )

Ovo su neki na koje sam bacio oko. Elem, ima par napomena: Ovaj Xiaomi je nenabavljiv kod nas, a u EU ga samo izvesni TradingShenzhen ima sa kojim su iskustva pomešana.

Što se tiče Tab P12, preko je jeftiniji, ima za 350e u NL

TCL kod nas ne postoji, a navodno ga u IT ima za 350e sa sve olovkom i zaštitom.

Šaomi je valjda oko 600e, ovo iz glave pričam pa ne uzimajte sve kao pouzdano.

Samsung polovan S8 ume da izleti od 450e do 700e na KP, zavisi šta ko želi i koju verziju.

Elem, ono što bih ja voleo saznati od iskusnih članova je da li neko ima iskustva sa Žaomi Pad Maxom ili TCL-om. Od Samsunga znam šta mogu očekivati i da nije loš, Amoled je standardno jako dobar, ok specifikacije, meću Snapdragone koji su nekad super, nekad onako i to je to, standardno ok iskustvo koje za mene lično jeste prihvatljivo, ali ako ne moram dati 1000e za nov S9 ultra ili S8 ultra, to ću izbeći. Ista priča sa Eplom, to svi znamo šta nudi , pluseve i minuse. Kao verni pratilac Luisa Rosmana, naravno da je Epl poslednja opcijai tako će biti. Samsung je pretposlednja jer previše kopiraju Epl u onim lošim stvarima, premalo u dobrim, nisu se sjajno pokazali sa mojim Galaxy S7 koji je skiknuo nakon 3 godine i odlučio sam da im više ne dajem novac ako ne moram.

Odlučio sam se da iscimam ovaj TCL Nextpaper svakako, ali ako neko ima već iskustava van Qzme koji je uradio tekst , lepo je da znam šta da očekujem, 350e za 14 i kusur inča mi je primamljivo za nov uređaj. Svestan sam da taj Mediatek nije wow i da 8GB RAM-a nije wow i da nedostatak SD slota isto nije wow. Wish lista je bila najpre uperena ka Žaomiju, potom je drugi bio Samsung jer ima veliki ekran, a meni za note ide ono pravilo, što veće, to bolje, ispadam sad size queen za tablete. Ipad je pretposlednji jer skupo, jer Epl, ali je veličina ekrana sa sve formatom super i Lenovo je bio poslednji jer ''samo 12.7 inča'' . Problem s Lenovom je što ga ne nađoh nigde da uporedim kako je 12.7 inča u poređenju sa notnim tekstom, a iPad znam kakav je, drugar koristi. Imao sam prilike 13.3 inča da pogledam u formatu 2 in 1 laptopa i nisam bio zadovoljan jer 13.3 inča u tom Yoga formatu i dalje deluje kao blaži hendikep. Što se tiče 2 u 1 hibrida, 14 inča je mama i to sam imao, ali je moj verni Lattitude 7400 rešio da me izda i otuda mene ovde sa vama. A Žaomi me zanima svakako jer vidim da ima super specifikacije generalno i deluje da nije dranje kože s leđa shodno tome šta nudu, pa nekad i u budućnosti padne neka pomorandža ako je narod ovde zadovoljan.
Vasilije998 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.5.2025, 22:59   #2
Vasilije998
Novi član

Određen forumom Re: Valjani tableti sa velikim ekranima (preko 12 inča), preporuke, antipreporuke i sve os

Što se mene tiče, istovremena jako oprezna preporuka i solidna antipreporuka za Latittude 7400 2 in 1. Uzet polovan ne ebayu za 450e. 14 inča tač, 16GB Ram, i ja mislim core i7-8665U, znam da je osma generacija. Elem, kao naivne žene iz romantičnih filmova, zaslepjen činjenicom da je osma genericija intela krš, pao sam na lepe oči. Što se tiče samog laptopa i funkcionisanja, dok je radio je bio san snova. 14 inča u tom njegovom klasik laptop formatu, msm da je 4:3, ispravite me ako grešim , nije baš bilo kao iPad, ali je bilo savim zadovoljavajuće i skoro isto . Na sve to sam imao windows, koji koliko god šugav, i dalje nije restriktivan poput Meka . Kad zatreba, stavim ga na pult klavira i imam celu biblioteku na dodir od sebe. Kad ne treba, bio je pravi laptop koji je vršio prosvetarsku birokratiju odlično kad god bih bio na dužem putovanju pa sebi štedim vreme. Slika i ekran su odlični bili, kao da nije klasičan windows laptop koji uglavnom imaju krš ekrane. Iako je ekran bio samo 1080p. Elem, romansa je bila kratka, ali slatka. Matična se spržila , vrv je sirota podlegla pregravanju intelovog krša koji je potpomognut lošim hlađenjem od koga svi 2 u 1 hibridi pate. Nadam se da će noviji ARM/Snapdragon procesori uspeti da nadomeste to jer deluju mnogo hladnije od dosadašnjih opcija. Naravano , trenutno su preskupi, ali ću ja kao veran lešinar i građanin zemlje trećeg sveta vrebati za 5 godina polovne ili dočekati da to pojeftini kad prođe early adopting faza. Elem, Dell je trajao 2 godine ili godinu i po, nmg se setim tačno. Nova (polovna) matična sa 16GB RAM-a i ovoga puta malo skromnijim intel core i5 8XXX koji ima svega 900Mhz niži clock od ovog mog bojlera je 14k, sa carinama i sve zamenom koja bi bila 30e bi to bilo 200e, a za 350 mogu ovaj TCL izboksovati. Elem, oprezna preporuka jer možda taj siroti i5 zaista bude manje pržio sve oko sebe, i ako izađe za ispod 400e jer ipak ne ide da se plati isto kao i pre godinu i po do dve. Antipreporuka ako vam iskoči taj jači i7 valjda, odmah da znate da trotluje ko prosvetar nakon poskupljenja goriva. Naranvo, možda to ima veze sa tim da sam koristio punjač koji nije original Dell, nego neki koji mi je taj Švaba koji ga je prodavao dao uz taj Dell. Treba da nosim taj Dell na dijagnostiku pa ću pitati momke šta se zeznulo kod matične. Ako se ispostavi da je krenulo od porta za punjene, možda ipak da zagrizete metak i sa tim i7 jer onda ispada je matična bila sposobna za njega sve vreme nego ga je zeznuo punjač. Ali za sada je stanje takvo kakvo je. I ta matična je polovna i postoji mali procenat šanse da neće raditi, tako da mi se ne kocka sa 200e sada. Svakako, javljam šta je bilo Dell-u, ali zaista nisam verovao da ću onako zadovoljan biti sa njim, da imam neograničen priliv novca i da znam da novi neće riknuti brzo, uzeo bih opet neku novu seriju. A vrv jesu bolji jer je intel popravio u zadnje vreme sa laptop procesorima. Lenovo Yoga nikako jer su se svi i njihove tetke žalili da su im šarke krš i da masovno pucaju i onda su i tu popravke skupe ko vatra. I to je solidno popljuvan Lenovo za to, tako da otuda oni nisu bili opcija. HP isto gledam da im ne ostavim love jer vidim kako se iživaljvaju sa štampačima i tretiraj potrošače skoro kao Apple, a ASUS je preskup sa tom 2 u 1 serijom.

Eto, to su neke moje kraće pisanije, diskusija otvorena, pohvale , pokude, sve može. Meni po svoj prilici stiže za mesec do dva taj TCL pa javljam utiske prvi, ako niko pre mene ne izusti nešto. Nadam se da ne kršim neko pravilo što odgovaram sebi, ali nije sve moglo stati u 1 post.
Stara 21.5.2025, 23:01   #3
Vasilije998
Novi član

Određen forumom Re: Valjani tableti sa velikim ekranima (preko 12 inča), preporuke, antipreporuke i sve os

I naravno , i Samsung i Apple korisnici su dobrodošli, ako vidim da su ljudi jako zadovoljni, uzeću i to u neko buduće razmatranje. Toliko od mene
Stara 21.5.2025, 23:57   #4
Aleksandar Djurovic
Veteran

Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 354
Zahvaljeno 153 puta na 134 poruka

Intel laptop procesori nove generacije Lunar Lake i Arrow Lake (koji nisu sa sufiksom U koji su zapravo rebrendirani Meteor Lake) su super hladni i stedljivi i trose malo. Nisu nimalo nalik na prethodne generacije Intel procesora. Baterija traje i 20+ sati u reprodukciji videa. Zavisi od modela. Ja koristim svaki dan za surf i YouTube ASUS Zenbook S 14 koji ima Lunar Lake procesor. U Whisper modu ventilator se ne cuje uopste, mislim da ga i ne ukljucuje, a performanse su odlicne. Najvise bateriju trosi OLED ekran a ne procesor. Mislim da ASUS ima u ponudi 2 u 1 modele koji bi po karakteristikama tebi odgovarali. Na primer ASUS Vivobook 14 Flip (TP3407). Ne znam da li ima kod nas. A i kod nas su cene vece nazalost.

Poslednja ispravka: Aleksandar Djurovic (22.5.2025 u 0:09)
Aleksandar Djurovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Aleksandar Djurovic na korisnoj poruci:
Vasilije998 (22.5.2025)
Stara 22.5.2025, 0:12   #5
Vasilije998
Novi član

To sam i gledao, ne konkretno taj model, ali cela ta serija je mnogo bolja nego ranije i naravno mnogo skuplja. Shodno tome da nisam u prilici bas da pljunem sad 1500e, ovaj TCL za 350 ce posluzito

Koliko dugo ga imas ?
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vasilije998 na korisnoj poruci:
Aleksandar Djurovic (22.5.2025)
Stara 22.5.2025, 0:57   #6
Aleksandar Djurovic
Veteran

Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 354
Zahvaljeno 153 puta na 134 poruka

Skoro osam meseci ga imam.
Aleksandar Djurovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2025, 10:12   #7
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.622
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Прочитао сам други део. Први део предугачак. У сваком случају треба користити оригинал пуњач. Ту си сигурно погрешио А процесор АМД за лаптоп какав црни Интел. И немој пљувати по Интелу, ако те чује Кузма надрљао си...
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2025, 11:45   #8
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 477
Zahvaljeno 282 puta na 175 poruka

Koristim Samsung Galaxy Tab S7+ 5G od prvog dana kada se pojavio, dakle za koji mesec punih 5 godina. Prezadovoljan sam od izgleda, kvaliteta izrade, dimenzija, ekrana... Jos uvek se dobro nosi sa zadacima tako da nisam osetio potrebu za novijim modelima. Za mene i moje potrebe 7+ izuva
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
Vasilije998 (22.5.2025)
Stara 22.5.2025, 19:58   #9
Vasilije998
Novi član

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Прочитао сам други део. Први део предугачак. У сваком случају треба користити оригинал пуњач. Ту си сигурно погрешио А процесор АМД за лаптоп какав црни Интел. И немој пљувати по Интелу, ако те чује Кузма надрљао си...
Slažem, čitao sam da loši punjači mogu biti pogubni, ali shodno tome da tada kada je meni trebalo nije bilo drugog, odlučio se za drugu najbolju stvar, a to je da ga odnesem kod servisera da mu prvo stavi novu pastu, a onda i da ga pre svega ispita i pogleda da li postoji bilo šta problematično kod portova za punjenje, da li punjač radi kako treba (da li je voltaža dobra itd..) i sve mu ostavio jer ja nisam imao opremu kojom bih to sam mogao da proverim. Čovek je rekao da je sve u najboljem redu i da problema sa punjačem nema. E sad, da li je on mene samo hteo da skine s dnevnog reda ili ne saznaćemo kroz par dana kad mi drugi momak kaže šta je pošlo naopako, nego nisam hteo o tome da dužim da ne skrećem puno sa teme.
Stara 22.5.2025, 20:12   #10
Vasilije998
Novi član

Citat:
PinociO kaže: Pregled poruke
Koristim Samsung Galaxy Tab S7+ 5G od prvog dana kada se pojavio, dakle za koji mesec punih 5 godina. Prezadovoljan sam od izgleda, kvaliteta izrade, dimenzija, ekrana... Jos uvek se dobro nosi sa zadacima tako da nisam osetio potrebu za novijim modelima. Za mene i moje potrebe 7+ izuva
Moja jedina želja je da povećaju tu Plus seriju na 12.9 inča i budu u iPad formatu, odnosno što je bliže moguće A4 i mislim da mi više ništa u životu ne bi bilo potrebno. Drago mi je da se S7+ drži, je l ne osećaš da ga 6GB RAM-a usporava ? Ili imaš onaj malo jači model ? Kontam da je u teoriji 6GB i danas dovoljno za čisto PDF skrolovanje, mada nekad poželim da imam 8 ili 12, čisto zarad mirne glave.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vasilije998 na korisnoj poruci:
PinociO (22.5.2025)
Stara 22.5.2025, 21:46   #11
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 477
Zahvaljeno 282 puta na 175 poruka

Citat:
Vasilije998 kaže: Pregled poruke
Moja jedina želja je da povećaju tu Plus seriju na 12.9 inča i budu u iPad formatu, odnosno što je bliže moguće A4 i mislim da mi više ništa u životu ne bi bilo potrebno. Drago mi je da se S7+ drži, je l ne osećaš da ga 6GB RAM-a usporava ? Ili imaš onaj malo jači model ? Kontam da je u teoriji 6GB i danas dovoljno za čisto PDF skrolovanje, mada nekad poželim da imam 8 ili 12, čisto zarad mirne glave.

12.4 je za mene idealna velicina jer cesto sam na putu i mislim da bi svaki veci model pravio problem kada sam na mestu suvozaca, i velicinom i svetloscu (nocu), a mislim da bi mi bio problem i za nosenje. Da moj je 6/128 i apsolutno nikakav problem za sad ne osetim, bukvalno isto ponasanje kao i prvog dana. Jedino sto vise ne dobijam update, ostajem na Android 13. Koristim ga za strimovanje tv kanala, za youtube, za pregled dokumenata (dosta casopisa i pdf dokumenata),cesto stampam direktno sa njega,multimediju, strimujem kamere za nadzor, non stop sam u multitaskingu, jer recimo cesto dok gledam neku emisiju, podcast, utakmicu, odgovaram na poruke, gledam druge rezultate, slike, mreze..... apsolutno nikakav problem za sad. I na bateriji ne osetim neki pad u trajanju. Jedino sto mi se malo originalni Book Cover (https://www.samsung.com/levant/mobil...f-bt730pbegww/) poceo raspadati po spoljnim ivicama od otvaranja, i sto sad (dal sam to umislio ili je zaista tako) pen malo krace traje sa baterijom nego pre. Mada, napuni sa za 2-3 minuta tako da nije frka
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
Vasilije998 (24.5.2025)
Stara 28.5.2025, 17:26   #12
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.384
Zahvaljeno 3.329 puta na 2.303 poruka

Ako zaista planiras da puno koristis tablet i ne treba ti Windows ili neke specificne aplikacije kojih na iOS-u nema onda je iPad najbolja varijanta - i najskuplja verovatno - ali najbolja. Sa onim keyboard coverom dobija na fleksibilnosti i mozes da kupis i magic pen i da ga koristis i za pisanje i sve ostalo... Super sprava. Jednostavno najkvalitetnija stvar koju mozes da kupis ako zelis da kupis nesto sto ce da radi brzo, pouzdano i traje dugo.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
android, iskustva, preporuka, tablet

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:40.