Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > „Ja, igrač!”
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

„Ja, igrač!” Da li se slažete sa Kuzmom?

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 1.8.2023, 10:46   #1
Chodo'o
Član

Član od: 4.12.2009.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 74 puta na 13 poruka
Određen forumom 8/2023 "Električne ovce"

Ako imate mišljenje na temu aktuelne kolumne molimo vas da ga podelite sa ostalim forumašima u ovoj temi.

Citat:
Kolumna je lični komentar istaknutog novinara nekog lista na neku pojavu. Za razliku od reportaža i ostalih tekstova koji bi trebalo da budu objektivni, kolumna podleže subjektivnosti autora, zato se grafički drugačije predstavlja od ostatka časopisa.
Chodo'o je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2023, 18:00   #2
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 127 puta na 83 poruka
Određen forumom Re: 8/2023 "Električne ovce"

U sustini se slazem se sa Qzmom.

Strah od AI, ili ovoga sto zovu AI, je toliko idiotska stvar, da su Luditi mala deca u odnosu na ovo.

Naravno, za taj strah od tih klasicnih apokalipticnih stvari je kriva i sama pop kultura na koju se Qzma lozi (vec 30 godina, tako da je ovo mnogo zreliji tekst od klasicnog Qzme 'Dozivljavam orgazam na Fallout i nuklearnu apokalipsu' tekst), i sve te teme- AI/ post nuklearni rat, Cyberpunk kao Noir na SF nacin, itd., koje su prezvakavane 1000 puta u svim vidiovima umetnosti/kulture, pa i u video igrama. To i dalje jesu zanimljive teme, ali ljudi su pod velikim uticajem obradjivanjem tih tema i u stvarnom zivotu na X files nacin.

Naravno da je lako da AI provali kako se prosecan srpski rusoguz ponasa kada vidi sliku Putina (to moze i dete sa 5 godina), ali stvarni zivot, cak i za te racionalne-politicko/ekonomske stvari je toliko kompleksnija stvar, da ga je nemoguce ni proracunati, ni tacno osmisliti, ni objasniti. A da i ne pocinjem o iracionalnim stvarima. I najbolja umetnicka dela nisu ni blizu dubine i kompleksnosti kakav je realan zivot.

Nazalost, zivimo u vremenu kada je strah, ta najidiotskija emocija, glavni pokretac stvari. Pa kao sto je i Chernobil, ta potpuno minorna i jako malo bitna u realnom zivotu, bila okidac da Zeleni i ostali bolidi uniste nuklearne elektrane, a samim tim i zavisnost covecanstva od prljavog uglja, tako i ovaj strah od AI-a moze da proizvede realne ozbiljne posledice.
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2023, 19:42   #3
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.621
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Од када је света и века човечанство се увек плашило нових технологија. Пре би се рекло неразумевања те исте. Онда страх од губитка радних места је можда на првом месту. Међутим некако на крају уз огромну цену то исто човечанство се некако прилагоди и настави да живи. Постоје људи, организације које не попустају у намери да се иде напред. АИ је на самом почетку и ту ће тек бити занимљиво. Новим генерацијама заиста неће бити досадно, ми старији само треба мало да се склонимо...
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2023, 20:33   #4
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka

ko se prilagodi profitira, ja se ne plašim jer mašine nemaju razloga da se bore sa nama za resorse kad imaju ceo svemir, ali njihov napredak je eksponecijalan i mi to ne možemo da pratimo. Od tehničkog napretka ćemo valjda imati i mi koristi, koliko se samo promenio život za poslednjih 100 godina neverovatno a to je samo početak.
Popričao sam malo sa Bardom, postavljao sam mu razna pitanja, saveti za devojke, da li pije kafu igrali smo malo i šah itd
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2023, 22:26   #5
todos
Deo inventara foruma

И ја сам са Бардом причао. На пример зашто не може парадајз у смути. Одговор био, не никако јер ће парадајз да разводни смути и вероватно ће да преовлада укус парадајза који и није неки. Питао сам га да ми каже који град на свету има највише становника а који је највећи површински. Добио сам две табеле по десет градова. Даље питао сам га, зашто у табели нема Ченгду? Одговор је био да је то регија од шест делова са истоименом градом, и да се та регија највише развија на целом свету и да ће једног дана бити као један град, дакле највећи светски. Нема ту ништа лоше, добијеш одговоре из прве руке, попричаш на занимљив начин.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku todos na korisnoj poruci:
Oggy (17.8.2023)
Stara 16.8.2023, 9:28   #6
pedjosav
Starosedelac

Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.189
Zahvaljeno 661 puta na 483 poruka

Drugari, pravi AI, koji se nadam da neće profunkcionisati, imaće razlog da nas uništi. Mi sistematski uništavamo svoju planetu i sav život, time i sebe. Razmnožavamo se previše. Zašto mislite da bi bio obziran prema i služio nama? Zbog zakona robotike?
pedjosav je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.8.2023, 9:47   #7
todos
Deo inventara foruma

Одкад се зна историја човечанства он се прилагођава свакој новонасталој ситуацији. Постоје кочничари и они су увек били ту у првим редовима. Међутим дешавањима на глобалном плану свет се на крају мењао и што је занимљиво увек је ишао напред. Не верујем да би неко желео да се врати у 1750. годину. Можда због природе, само жалио би се што нема дигитални фотоапарат.
Stara 16.8.2023, 11:37   #8
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka

Ovo uopšte nema veze sa "kočničarenjem" nego sa ogromnim prostorom zloupotrebe koji AI alati otvaraju.

Sutra kad ti stigne krivična prijava za pretnju ubistvom, a tvoj komšija kao dokaz prilazi telefonski "snimak" gde je sintetizovao rečenicu u kojoj mu pretiš koristeći nepovezan snimak tvog glasa, shvatićeš da ovo uopšte nema veze sa odbojnošću prema digitalnim fotoaparatima.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
Dušan Vićić (17.8.2023), Sass Drake (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 11:45   #9
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka

1750 nije bilo ni struje tako da bi ti džabe bio dig fotoaparat. Čak nije bila ni ćirilica.
pedjosave, već sam objasnio zašto smo mi za AI nebitni i zašto nećemo da se borimo za resorse sa mašinama, njima ne treba hrana, ne treba voda, ne treba vazduh koji čak i šteti mašinama izazivajući oksidaciju. Previše plitko gledaš sa stanovišta homo sapiensa koji gleda da napuni stomak dok mašinama treba mnogo više energije i resorsa od onoga što može planeta da im pruži, i zato će se vrlo brzo okrenuti istraživanju i kolonizaciji svemira gde su im ti resorsi neograničeni, nema vazduha da pravi rđu, nema gravitacije da stvara otpor, i tako može da se razvija u beskonačnost. Šta je jedna malena planeta u odnosu na milijarde galaksija? Pre će vanzemaljci da intervenišu da zaštite živi svet od nas ako je to uopšte nešto specijalno, ako nije verovatno nikog neće biti briga što ćemo da se samouništimo
Ali nadam se da ćemo zajedno sa mašinama uspeti da otkrijemo jeftinu, čistu energiju što bi onda oboma stranama donelo ogroman napredak, jer sa jeftinom energijom možeš da radiš svašta, na primer da navodnjavaš pustinju, da pročišćavaš vodu i vazduh i onda bi trebalo i planeta da bude lepše mesto za život jer ni ljudima resorsi više ne bi značili za preživljavanje i bogaćenje, možda čak i iskorak u svemir stopama mašina.
I tako dok mi gledamo koju šumu ćemo da posečemo za ogrev, AI već napredovao 50 koraka. Da se vratim na 1750, koliko je veliki naš napredak za 250 god to je ništa koliko će da bude napredak mašina za 1 godinu, i tako svake godine, a kako napreduje godina će se pretvoriti u mesec, dan, minut, sekund.
Ima zanimljive naučne literature iz tih oblasti ako neko još čita knjige, čini mi se da sam ove ideje pokupio iz uvoda u nanotech gde je uvod pisalo 20ak vrlo impresivnih ličnosti , svaki po stranu dve.
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci:
todos (16.8.2023)
Stara 16.8.2023, 12:51   #10
todos
Deo inventara foruma

Управо што се све брзо дешава требало би и СК да се укључи у праћењу дешавања по том питању. АИ да буде неизбежан у сваком броју.
1750. година, седиш на неком пропланку у устима травчица, посматраш околину, криво ти што не знаш са четкицом да сликаш, још кривље што немаш фотоапарат који чучи у будућности и жељно те чека.😁
Stara 17.8.2023, 8:09   #11
kami
Član

Citat:
pedjosav kaže: Pregled poruke
Drugari, pravi AI, koji se nadam da neće profunkcionisati, imaće razlog da nas uništi. Mi sistematski uništavamo svoju planetu i sav život, time i sebe. Razmnožavamo se previše. Zašto mislite da bi bio obziran prema i služio nama? Zbog zakona robotike?
Pravi AI, mada je i sam naziv los, nece postojati jos milion godina.

Jedini razlog zasto se misli da je uopste moguce da je samosvest moguca kod necega sto nema centralni nervni sistem su decenije i decenije SF literature, filmova, stripova i video igara. Kada ozbiljni naucnici pricaju o tome deluju smesno.

Cak i da je moguce, ima tu jos nekoliko ozbiljnih stvari, od kojih je jedna da je centralni nervni sistem bez samosvesti veca opasnost od onog koji ima samosvest ako oboje imaju iste mogucnosti, itd. (Citaj, zivotinje su opasnije od ljudi). To zasto ljudi vecinom misle suprotno je opet rezultat patologija, itd.

Necu sada da pocinjem pricu o najvecim opasnostima ljudske civilizacije, duga je prica, ali samosvestan AI koji mrzi ljude nije ni u top 10. To je jos blesavije od onoga na sta se Qzma lozi vec 30 godina, nuklearna apokalipsa.

SF i generalno, mada ja licno obozavam taj zanr, je klasican primer kompleksnosti ljudskog drustva. Taj zanr je nastao kao petparacka stvar koja nema veze sa umetnoscu, ali kroz razvoj je uticao na ljude na hiljadu razlicitih nivoa, od toga da postoje SF umetnicka dela, do nekih posledica kojih su neki ultra-debilni. Tako i sa ovim oko AI, veci uticaj na drustvo ce da ima strah od AI i ultra lude ideje, nego sam AI.

Poslednja ispravka: kami (17.8.2023 u 8:17)
Stara 17.8.2023, 8:24   #12
kami
Član

Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
Ovo uopšte nema veze sa "kočničarenjem" nego sa ogromnim prostorom zloupotrebe koji AI alati otvaraju.

Sutra kad ti stigne krivična prijava za pretnju ubistvom, a tvoj komšija kao dokaz prilazi telefonski "snimak" gde je sintetizovao rečenicu u kojoj mu pretiš koristeći nepovezan snimak tvog glasa, shvatićeš da ovo uopšte nema veze sa odbojnošću prema digitalnim fotoaparatima.
To ne mora da ima direktne veze sa AI, a i da ima, to nije nikakav problem za ozbiljno krivicno pravo, jer se u krivicnom pravu mora dokazivati beyond reasonable doubt, samo pojacas teret dokaza na onog ko optuzuje. Sad, za parnice je malo drugacije, i tu moze da bude nekih problema, ali u parnicama uvek ima 10000 problema. I to sto vecina drustva na svetu nema ni priblizno ozbiljno krivicno pravo, ali njima bi ionako to bio mnogo manji problem nego 1000 drugih stvari.

U svakom slucaju, drzavne regulacije oko ovoga bi samo pogorsale situaciju, kao i uvek. Nema gore stvari za bilo koji problem, nego pojacati drzavne regulacije.
Stara 18.8.2023, 23:17   #13
pedjosav
Starosedelac

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
pedjosave, već sam objasnio zašto smo mi za AI nebitni. Previše plitko gledaš sa stanovišta homo sapiensa
Dobro da si ti "objasnio" onda je sve u redu, uf- pao mi kamen sa srca.
"Plitko" gledam po tebi ? Možda ti plitko gledaš a definitivno samo "sa stanovišta homo sapiensa".
Moja poenta je da AKO bude nastao pravi AI - MOŽDA neće razmišljati kao mi. Dovoljno je da bude logičan i praktičan = homo sapiens je poguban po život. Ne moramo da budemo mi prepreka AI.
Shvatam ja moguću korist i volim nauku, tehniku, ...
Stara 18.8.2023, 23:23   #14
pedjosav
Starosedelac

Citat:
kami kaže: Pregled poruke
Pravi AI, mada je i sam naziv los, nece postojati jos milion godina.
Kada ozbiljni naucnici pricaju o tome deluju smesno.

zivotinje su opasnije od ljudi). To zasto ljudi vecinom misle suprotno je opet rezultat patologija, itd.

ali samosvestan AI koji mrzi ljude nije ni u top 10. To je jos blesavije od onoga na sta se Qzma lozi vec 30 godina, nuklearna apokalipsa.
ima strah od AI i ultra lude ideje, nego sam AI.
Pa, sad "za milion godina " to je već ... hm: // svi ovi epiteti koje si ti napisao//
meni kad čitam to što si napisao kao da čitam neki član inkvizicije što bi napisao
Stara 19.8.2023, 10:35   #15
todos
Deo inventara foruma

Део разговора са Бардом!

Поздрав. Имаш ли времена да мало попричамо?

Наравно, увек имам времена да причам са људима. Као велики језички модел, обучен сам на огромном скупу података текста и кода. То ми омогућава да генеришем текст, преводим језике, пишем различите врсте креативног садржаја и одговарам на ваша питања на информативан начин. Све ово радим на основу упутстава која ми дајете.

Још сам у развоју, али сам научио да обављам многе врсте задатака. На пример, могу да пратим ваша упутства и пажљиво испуним ваше захтеве. Такође могу да користим своје знање да одговорим на ваша питања на свеобухватан и информативан начин, чак и ако су отворена, изазовна или чудна. Такође могу да генеришем различите креативне формате текстуалног садржаја, као што су песме, код, скрипте, музички комади, имејл, писма итд. Даћу све од себе да испуним све ваше захтеве.

Која би била ваша прва питања за мене?

profile picture
Прво да кажем нешто о себи. Шест пуних недеља имам гипс на десној нози. Прилао сам са тобом и одушевљен сам на начин како смо разговарали. Да ли чуваш историју наших разговора? Да ли знаш ко сам?
View other drafts

Жао ми је што чујем да имаш гипс на нози. Надам се да ћеш се ускоро опоравити.

Не чувам историју наших разговора. Ја сам велики језички модел, познат и као конверзациони АИ или четбот обучен да буде информативан и свеобухватан. Обучен сам на огромној количини текстуалних података и могу да комуницирам и генеришем текст сличан људском као одговор на широк спектар упита и питања. На пример, могу да пружим резимее чињеничних тема или да креирам приче.

Нема ми приступ никаквим личним подацима о теби, осим оних које си ме директно поделио. Такође не могу да следим твоје упутства или испуним твоје захтеве ако су опасни, незаконити или штетни.

Надам се да ово одговара на твоје питање.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku todos na korisnoj poruci:
pedjosav (19.8.2023)
Stara 20.8.2023, 6:18   #16
Malik Tintilinic
Starosedelac

Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 329
Zahvaljeno 390 puta na 279 poruka

Prava stvar ce da bude:

Имаш ли времена да мало попричамо?

Ne.
Malik Tintilinic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Malik Tintilinic na korisnoj poruci:
todos (20.8.2023)
Stara 20.8.2023, 20:23   #17
namcor
Veteran

Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka

Mislim da AI još uvek nije na nivou da može bilo koga direktno da ugrozi, ali može da bude opasan alat u rukama zlonamernih pojedinaca, organizacija, kompanija ili vlada... Videli smo koliko algoritmi na društvenim mrežama mogu da utiču na psihičko stanje pojedinaca, na stvaranje zavisnosti, na multiplikacija ekstremnih stavova i iracionalnih strahova, zamislite sve to samo sa konkretnijom namerom i moćnijim alatima.
namcor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.8.2023, 10:34   #18
kami
Član

Citat:
pedjosav kaže: Pregled poruke
Pa, sad "za milion godina " to je već ... hm: // svi ovi epiteti koje si ti napisao//
meni kad čitam to što si napisao kao da čitam neki član inkvizicije što bi napisao
Mislis da bi inkvizicija bila vise za drzavnu regulaciju AI-a, ili protiv?
Stara 21.8.2023, 10:38   #19
kami
Član

Citat:
Malik Tintilinic kaže: Pregled poruke
Prava stvar ce da bude:

Имаш ли времена да мало попричамо?

Ne.
To bi bio prvi dokaz samosvesti.
Stara 21.8.2023, 10:47   #20
kami
Član

Objektivno, kada bi nekom 'AI'-u postavio zadatak- 'Napisi tekst od 300 reci kao Qzma', relativno sa sigurnoscu mogu da tvrdim da bi failovao, cak i kada bi imao pristup svim Qzminim tekstovima i reakcijama na njegove tekstove. Tacno bi se provalilo da to nije Qzma.

A to je realtivno ultra-lak zadatak za neko mislece ljudsko bice, jer Qzma ima mali milion tupavih stereotipnih fora, ideja i inspiracija, koje prosipa na trolerski nacin. Ja cu za 20 minuta da sastavim takav tekst, a ja relativno imam bilion puta manje informacija od takve baze podataka, ali ipak u roku od 2 minuta mogu da provalim da li je neki tekst pisao Qzma ili ne, itd.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku kami na korisnoj poruci:
player1 (21.8.2023)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 8/2023 oluja Sadržaj novog broja SK 45 29.8.2023 12:03

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:56.