![]() |
![]() |
|
Grafika Video karte i monitori |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
|
![]()
U bližoj budućnosti ću morati da preselim računar u spavaću sobu iz koje ću onda morati nastaviti da radim za računarom (software testing).
S obzirom da mi za posao ne treba grafička, da li je pametnije koristiti APU za vreme posla i pri gejmingu uštekati kabel u grafičku da bi se smanjila proizvodnja toplote? Ako recimo uporedimo moderan APU tipa ryzen 7600 i moju trenutnu konfiguraciju ryzen 5600 i rx 5700 xt. Trenutno pri browsingu mi ceo sistem vuče oko 100 -110w. Nemam klimu u stanu, živim u gradu i ne želim da otvaram prozor pre 18h uveče. Takodje, želim da promenim grafičku kartu za neku efikasniju u budćnosti. Kolika je realna razlika u proizvodnji toplote izmedju grafičke koja ima TDP od 140w i grafičke koja ima TDP od 220w? Jer znam da čak i zimi kad se malo duže gejmuje, efekat na toplotu u prostoriji je velik. Nije mi toliko bitna potrošnja koliko proizvodnja toplote. Moja trenutna mašina sa kojom sam zadovoljan i kojoj ću u budućnosti dodati još jedan SSD i promeniti grafiču : Asus Prime B350-plus Ryzen 5600 Gigabyte Radeon 5700 XT Gaming OC-8GB RAM 2x8GB 3000mhz 2TB HDD, Crucial MX300 525GB SATA SSD EVGA SuperNOVA G3 550 550W AOC 24g2u, Dell P2217 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
najbolje da izvadiš grafičku do jeseni ako nemaš klimu, il da se moliš za kišu, ako bude ko prošlo leto vrućina vadi grafičku i zaboravi na gaming.
Ali trenutak, ryzen 5600 bez G nema apu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
|
![]()
Znam da nema, zato me zanima koja je razlika u potrosnji izmedju razlicith grafickih kartica pri gamingu ali i kada se racunar koristi za lakse stvari.
Sto se APU-a tice, to me interesuje informativno da li je bolja opcija za inace, ako je mnogo efikasnije onda mogu razmisljati i o novom sistemu. Najbitnija mi je proizvodnja toplote kada se racunar koristi za word, browser. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
Član od: 20.4.2013.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 173 puta na 157 poruka
|
![]()
Графичка карта у режиму пуштања слике троши можда 10 вати и не верујем да је то њено грејање нешто о чему треба размишљати ако не играш ништа тренутно.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]()
Sto bi znacilo da je razlika pri koriscenju CPUa sa TDPom od 65w i grafickom kartom koja trosi 10w u odnosu na jedan APU od 65w minimalna?
Zanimalo mi bi me da vidim koja je proizvodnja toplote pri sistemu koji vuce 100w, 150w, 200w, 250w i tako dalje ali nisam nasao podatke o tome na internetu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
pa računaj W kao grejanje na grejalicu, u idle ne greje mnogo ali opet više nego apu, a kad odvrneš igru kao da si upalio grejalicu na 250W
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci: | ||
Insecticide (26.6.2023) |
![]() |
#7 |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 180
Zahvaljeno 212 puta na 167 poruka
|
![]()
Kad se ne igras (ili koristis neku aplikaciju koja optereti GPU), graficke trose 10-20W , tj do 40W ako je nakaceno vise monitora. Taj red veiicine je u pitanju. Razlika od stotinak vati ne znaci puno jer greju i sve druge komponente, i monitor(i).
Sto se tice hladjenja razmisljas u pogresnom pravcu, klima vise znaci zbog izbacivanja vlage iz vazduha. Ako ne mozes da klimatizujes prostor spremi dobar ventilator da duva u tebe (bukvalno) dok radis kako se ne bi preznojavao, i luftiraj prostor jer ce zbog znojenja vlaga biti sve veca (a tebi sve neprijatnije). |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Remedy na korisnoj poruci: | ||
Insecticide (26.6.2023) |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
Ма нема силе да утиче графичка карта нешто претерано на ово. Више се исплати да купиш неку инверторску климу него да дајеш те паре на ефикаснију графичку.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
imaš u amd adrenalin potrošnju grafičke u performance/tuning, ova moja rx570 troši 7-8W sa 2 monitora
![]() gtx970 trošila oko 20, a gt 8600 stara mislim 40W jer nije obarala klok i uvek bila ista temp |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 180
Zahvaljeno 212 puta na 167 poruka
|
![]()
Kad je visoka vlaznost moras vise da se znojis da bi se ohladio, sto se vise znojis vlaga u vazduhu sve vise raste
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Evo još jedne ideje... Prebaci računar u najhladniju prostoriju koju imaš na raspolaganju pa se onda lokalno putem RDP-a ili bilo kog drugog "remote" softvera nakačiš na tu mašinu.
Bilo koji hardver (laptop itd.) koji može da "pušta" sliku i zvuk je dovoljan za to ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]()
gledaj i neku klimu, prijatnije i za spavanje i za rad, nego da ulažeš pare u novi komp, da nije neki zahtevan posao mogao bi da prođeš i sa nekim starijim i5/i7 sa integrisanom grafičkom, ja sam tako leti imao letnji komp bez grafičke dok nisam uzeo novu klimu, pošto stara nije radila jedno 7-8 godina, a na jesen bi ubacio jači sa grafičkom da dogreva
![]() Pratim i potrošnju cpu u afterburner, menjam često kompjutere pa gledam da budu i efikasni, ume da bude i razlika isti procesor a druga matična po 10W, ako ispravno prijavljuju senzori... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Deo inventara foruma
Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.068 puta na 2.438 poruka
|
![]() Citat:
Znači ako grafika u nekom low state stanju troši 20W, grejaće isto kao sijalica od 20W. To je dovoljno malo da moderne grafike neće ni pokrenuti ventilatore. Ali ako pri gejmingu vuče 200W, to znači da tada i greje prostor oko sebe tačno 10x više. Način da smanjiš grejanje/potrošnju je da npr. undervoltuješ GPU, možda malo i underclockuješ. Tako se više smanji potrošnja nego performanse jer se grafike često napanje iznad optimalne voltaže i klokova, tj. dozvoli im se puno više potrošnje za male napretke performansi. Takođe možeš i da ograničiš fps na neku cifru koju smatraš dovoljnom umesto da karta baca max u svakom trenutku. Finalno možeš i da kupiš grafičku koja je efikasnija (daje više performansi po vatu) ali mislim da je to skupo rešenje za male pomake jer se svake generacije efikasnost poveća po malo. Poslednja ispravka: Aibo (21.6.2023 u 0:56) |
|
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka
|
![]()
Slazem se sa ljudima da sa potrosnjom, i da ne treba da menjas nesto na kompu. Ne bi dobio previse. Veliki ventilator od 1500 dinara, kada sam zadnji put gledao kod Kineza, zavrsi odlicno posao za hladjenje. 15kv soba u potrkrovlju. Narocito prosle godine kada sam se mucio za post Covid sindromom, pa mi vrucine smetale, a pri tom sam radio 3D dizajn od kuce i trosio vate nenormalno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
|
![]()
Uzmes neki Intel Nuc i radis na njemu ili na tvom kompu stavis ventilatore graficke 20-30%.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]()
za te pare koliko bi dao za to bolje mu da doplati još 100e i uzme klimu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]()
Naravno, samo da mu skrenem paznju da brine bezveze i da za svaki scenario ima resenje. Ako ce da upgradeuje graficku, neka je kupi i ako bude vruca, sto sumnjam, neka stavi ventilatore na lagane obrtaje. Ako ce da ohladi sobu, klima i to je to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Veteran
|
![]()
Znaci graficka karta koja trosi 100w vise ili manje pri gejmingu nece praviti neku veliku razliku. Leti da je underclock-ujem, a ako je situacija neizdrziva ili neki laptop koristiti ili nabaviti klimu.
Hvala vam svima, dobio sam odgovor na pitanje! |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.655
Zahvaljeno 11.185 puta na 7.154 poruka
|
![]()
Ja iskreno sumnjam da ćeš kad napolju nabije 35+ primetiti neku razliku u temperaturi u sobi ako koristiš diskretnu grafiku ili laptop. Naročito ako je prostorija okrenuta na sunčanu stranu, ima zidovi da ti greju više nego pet grafičkih. Stepen gore-dole maksimalno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Program za praćenje potrošnje struje | Black Adder | Slobodni softver | 5 | 4.1.2014 22:48 |