![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 1.8.2016.
Zahvalnice: 47
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Извињавам се унапред ако постављам превише глупо питање, али не улази ми у главу једна доста проста ствар. Ако ово није место за таква питања, ако је исувише почетнички, слободно обришите.
Дакле, ово је код: #include <stdio.h> int main () { int a; int b; for (a=1; a<11; a++) { printf ("a je %d\n\n", a); b=a+a; } printf ("%d\n", b); return 0; } Безвезе сам испробао шта ћу добити када саберем А са А, тј. ако дефинишем Б преко А+А. Притом, А су сви бројеви од 1 до 10. Када се Б дефинише као Б+А добија се збир свих бројева у дефинисаном низу (1 - 10), јер пре тог loop-a Б дефинисано као нулта вредност, а онда се некако придодају свако "ново" А том почетном Б и добије се збир свих А. То донекле и могу да схватим, мада у математици Б=Б+А тешко да има смисла осим у случају да је А једнако 0. То некако и утувим, али никако да схватим шта доводи до резултата 20 када Б дефинишем као А+А. Хвала свакоме на помоћи и опростите на можда превише почетничком питању, или што већ трећи пут у последње време постављам слична питања. Ако неко може да ме упути на нешто што ће ми приближити основе овог језика, био бих захвалан. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kekule Mekule
|
![]()
Veoma jednostavno, u svakom koraku petlje B je A + A, dakle prvo 1 + 1, pa 2 + 2 itd do 10 + 10, otud 20.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Starosedelac
Član od: 4.11.2007.
Zahvalnice: 1.754
Zahvaljeno 629 puta na 363 poruka
|
![]() Citat:
Nadam se da si shvatio kako for petlja radi. Dodelio si pocetnu vrednost promenljivoj A (a = 1), i uvecavas je svaki krug za 1 (a++), sve dok je ta vrednost manja od 11 (a < 11). Tokom svakog kruga petlje, promenljivoj B dodeljujes zbir A + A. Prvi krug petlje, A ima vrednost 1, tako da promenljivoj B dodeljujes vrednost 1 + 1 (2). Trenutno promenljiva B ima vrednost 2, ali ti nastavljas da vrtis petlju, pa je sledeci krug A == 2. Sada B = 2 + 2 (4). Sledeci krug B = 3 + 3 (6). I tako dalje dok A ne dodje do 10, iliti B = 10 + 10, sto je 20. Nakon toga A se inkrementira na 11, ali imas uslov A < 11, gde taj uslov nije ispunjen, tako da se iz for petlje izlazi, i tebi vrednost B ostaje na 20 ( B == 20). Gledaj tutoriale na netu, ili nabavi knjigu: Programski jezik C od Denisa Ricija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
4k монитор за филмове и серије | Romantic | Šta da kupim? | 49 | 23.6.2021 9:58 |
Најбољи 23,6"/24" 1080p монитор за филмове за око 15.000 ди& | ПротивГлобал | ŠDK - Grafika | 40 | 5.1.2013 22:46 |
Конкурс за банер СК форума [гласање] | urke | 2D radovi | 209 | 17.2.2011 19:39 |
Druga licenca za fiksnu telefoniju? | gagi_ns | Internet usluge | 149 | 11.6.2010 7:35 |