![]() |
![]() |
|
Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#161 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka
|
![]()
Mislim da bi RX 570/580 ili 1060 3/6GB sa 2 godine garancije (+- koji mesec) za ~150e polovne bile okej kupovina. Jeste da su rudarile, i verovatno skracen radni vek, ali preostali period garancije daje neku sigurnost. Ako izdrzi 2 godine normalnog igranja, radice i posle garancije. Ako crnke u 2 godine, onda moze da se zameni za novu ili ekvivalent. Ili cak da se vrati nazad. Bez garancije, takvim karticama ne vredi prilaziti uopste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Veteran
|
![]()
Neko ko je kao "deo invetara foruma" ne prilici da koristi takav recnik i naziva ljude pogrdnim imenima jedino ako si neki klinac onda mogu i razumeti
|
![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Prvo su napravili kompletan kolaps tržišta grafičkih kartica i memorije a onda traže da im drugi vrate uložen novac prodajući polovnu opremu po ceni novih komponenti. "Inventar" ili "relikvija" to je po meni čista definicija bezobrazne alave stoke.
|
![]() |
![]() |
Sledećih 15 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Aleksandar Djurovic (23.3.2018), DaniloNS (23.3.2018), doctor (24.3.2018), Doomche (31.3.2018), filpan (23.3.2018), JohnnyNT (23.3.2018), Juraj (23.3.2018), ognjen_ogi (23.3.2018), perablenta (23.3.2018), Rockstar (24.3.2018), Sass Drake (23.3.2018), Stefan754 (23.3.2018), toxic (23.3.2018), tuborg (1.4.2018), voodoo_ (23.3.2018) |
![]() |
#164 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Po aktuelnoj iščašenoj NovoLogici, ne smeš reći za lopova da je lopov i za bitangu da je biganta, nije pristojno.
Poslednja ispravka: voodoo_ (23.3.2018 u 17:18) |
![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Veteran
|
![]()
Niko nikoga ne bije po usima,svako moze "kopati" samo treba dati sumu,e sad ljude ne treba mrzeti i prozivati jer je takva situacija,jedino sto smo mi takav narod pa nam drugi smeta sto zaradjuje a sami nemamo damu da to ucinimo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja sam kupio od "rudara" gigabyte 1080 G1, korišten dva meseca u rudarskoj mašini. Garancija još 2 godine i 10 meseci i mene baš briga. Platio sam mu 95% od cene za koju je on kupio. Meni je to bio sasvim ok deal.
E sad... ovi "trgovci"/"rudari" što su kupovali po 20 kartica, pa sad prodaju na sajtovima za 130% od cene koja piše na fiskalnom računu, koji uslikaju i stave pored slike kartice, to je već previše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Veteran
Član od: 27.7.2014.
Zahvalnice: 352
Zahvaljeno 153 puta na 134 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Deo inventara foruma
Član od: 15.4.2006.
Zahvalnice: 1.301
Zahvaljeno 1.404 puta na 950 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 180
Zahvaljeno 212 puta na 167 poruka
|
![]() Citat:
Kao sto je Neutrino napisao, problem sa tim kartama ce biti memorija. Jeste na GPU spusten klok i napon ~10% zbog stednje struje, jeste najmanji poblem zameniti ventilatore (vecina ovih kartica i ima one koji se lako menjaju), ali se memorija gura koliko moze. Npr rx 570 (njih mi je najvise proslo kroz ruke) umesto na 1750 MHz radi na 1950-2100 (zavsno koji su cipovi) sa latencijama koje su predvidjene za rad na 1500 MHz, a negde su i one dodatno zategnute (npr ovi moji koriste neki bios gde sam ja dodatno "zategao" latencije sa 1500 jer dobiju jos 2-3 MH/s po rigu). Koliko god im pricali da je stabilnost najvaznija, njima je bitno samo sto vise MH/s. Te kartice u zimskim uslovima rade na 60-65 C, sa ventilatorima 60-70%. Sta ce biti na leto, videcemo. Vodite racuna o ovome ako kupujete kartice koje su rudarile, vise od pola njih pali rig ko kad prosecna domacica upali usisivac - ako radi, to je to. A sto neka preklokovana kartica puca 10-20 puta u toku dana, nema veze, rig radi (jer "te" karte "mogu" toliko, pa se sve sablonski podese isto). Ovo nije samo na osnovu rigova koje sam ja sklapao, proslo mi je kroz ruke jos 10-ak koje su sklopili ljudi koji to rade profi i prodaju preko kp, a i jos par koje je sklapao neko treci, cetvrti, peti ![]() Kao sto ih ovo za stabilnost ne interesuje, tako ih u decembru-februaru nije interesovalo kad im se prica da ne kupuju rigove po tim cenama i da su zakasnili. Inace vec par nedelja je prakticno neisplativo rudariti. Prosli vikend kad je Eth pao na 460$, to su bile prebledele face, konacno shvatili da ce mozda morati da cuvaju kripto do iduce zime da bi ga prodali po iole prihvatljivim cenama. Po trenutnoj ceni Eth 526$, jedan rx 570 (koji trenutno u radnji na e kosta 420 eura) sa 28 MH/s, kopa 25 eura mesecno. Odbije se 10% za pool, porogram za kopanje, stale shareovi, zagusenja neta i ostale zezancije dok pare ne zavrse u dzepu, to je 22,5. Struja 7 eura mesecno po kartici (ako nije u crvenoj zoni), ostaje 15,5 eura. Kolika je mesecna amortizacija, tj koliko mesecno gubi vrednost ta kartica? Kada se bude prodavala verovatno nece biti "balon" kao u periodu decembar-februar, cene karti ce biti realnije. Po trenutnim cenama se kopa u prazno. Alternativne kriptovalute koje su se kopale u dual miningu prakticno vise niko i ne kopa, jer zbog pada cena ne vrede. Svi presli u eter, pa uz opstu navalu tezina otisla, rig od 6 rx 570 je u decembru kopao 0,65 Eth mesecno, sad kopa 0,35. Oni koji su rigove kupovali pre godinu dana su zaradili (jos ako su bili pametni da prodaju sada), ovi drugi ce najverovatnije platiti cenu. Sad ostaje da sacekamo da se cene karti unormale, jer u aktuelnoj situaciji vise ni ovi naivni nece da kupuju nego gledaju da prodaju neki od kupljenih rigova (ko da ceka do jeseni-zime, treba placati struju, rate za kredit, a racunali su 500-600 evra po rigu mesecno). |
|
![]() |
![]() |
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Remedy na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#170 |
Veteran
|
![]()
Hahhahahaha ima dosta istine,kom se ne isplati on ne kopa,ja koje poznajem kopaju u sve 16 i jos ni jedan rig nisu ugasili a imaju ih xx...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
haha ne zna se ko je gori, ovi što ne mogu da igraju igrice zbog minera ili ovi majneri što su čuli da ima laka lova
|
![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 180
Zahvaljeno 212 puta na 167 poruka
|
![]()
Uz vruc burek i tetraedarski jogurt, odpisujem
![]() Citat:
Mi ovde ne govorimo o ljudima koji su u kriptovalutama duze vreme, oni (valjda) znaju sta rade. Ovde pricamo o onima koji su se zaleteli. Oni ne umeju sami da podese rig, ne mogu svake nedelje da kopaju drugu valutu (ne moze se ni to bas svaki dan menjati, imaju pool-ovi limite na koliko isplacuju), ne znaju kada i kako da prebace to sto iskopaju u drugu valutu, itd... Njih podesavanje/servisiranje rigova kosta, pare idu iz dzepa, a kad ce uci u dzep ne zna se. Njima nije svejedno. Ja ovo posmatram prilicno objektivno, interesuje me tehnologija, dopada mi se ideja da posrednik bude zamenjen algoritmom, ali nit sam majner, nit trgovac hardverom, a nisam ni neki gejmer pa da sizim sto bi me graficka kostala 200 evra vise da je sad zamenim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Starosedelac
Član od: 6.1.2007.
Zahvalnice: 308
Zahvaljeno 365 puta na 267 poruka
|
![]()
Mene realno zanima samo cena grafickih, i to novih u prodavnicama. Vidim da se pojavljuju po nekim popustima od 10%. Jos uvek je to daleko od starih cena ali bar ukazuje da vise ne lete kartice i pre nego dospeju u maloprodaju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka
|
![]()
Većina uopšte ne zna i ne razume šta su kripto valute, što je jedan od razloga zašto je cena istih relativno visoka. Jedan poznanik koji rudari već neko vreme se poprilično zamislio i zabrinuo kada sam mu objasnio šta radi u stvari, ortak je odustao od investicije. Kapiraju da prave elektronski novac koji mogu da prodaju, međutim malo ko od njih zna kako se formira vrednost kripto valuta.
Trenutno i nemaš puno mesta gde možeš da iskoristiš kripto valute za plaćanje. Praktično ni jedna relevantna prodavnica ih ne priznaje, a i mnogi veliki igrači su se okrenuli protiv njih (Google je skoro zabranio reklamiranje npr.), tako da ne verujem da će ovo još dugo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Član
Član od: 7.8.2012.
Zahvalnice: 35
Zahvaljeno 37 puta na 19 poruka
|
![]()
To "neće još dugo" traje skoro deset godina. Samim tim, postavlja se pitanje, šta si ti to "objasnio" tvom (nesrećnom) prijatelju?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.203 puta na 7.165 poruka
|
![]()
Traje deset godina u jako, jako uskom krugu ljudi. Pravi test of time tek treba da položi izlaskom među mase.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka
|
![]()
Traje poslednjih godinu dana, a sada se već gasi. Ima na hiljade kripto valuta na tržištu, a ni sa jednom ne možeš ništa da kupiš (u prodavnicama). Možeš da ih prodaš nekome, ali sada već i nećeš nešto da zaradiš. Možeš i da čekaš da im poraste cena, ali ako uzmeš u računicu da mnoge države zabranjuju kripto valute, da ih mnogo bitnijih IT kompanija blokiraju kako mogu, da ih ne priznaje ni jedna relevantna banka,... good luck!
Inače, prijatelj bi bio poprilično nesrećan da je sada bacio pare na rig. A objasnio sam mu da iza kripto valuta ne stoje ni zlatno, ni nafta, ni dijamanti,... što dobar deo njih misli, već samo račun za struju, dobra volja, marketnig i sreća. |
![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Veteran
|
![]()
Zivot je rizik,u bilo sta da investiras mozes da propadnes,samo najhrabriji profitiraju ovi ostali se cude i nazivaju ih ludacima,lopovima itd
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Starosedelac
Član od: 6.1.2007.
Zahvalnice: 308
Zahvaljeno 365 puta na 267 poruka
|
![]()
Rudarenje je koliko ja vidim, za veliku vecinu koja je u to usla, investicija koliko i odigran tiket u kladionici.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Veteran
|
![]()
Sve je kladionica,ceo zivot
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kvar vise komponenata | laki1991 | Kvarovi | 19 | 6.9.2014 0:49 |
misljenje za cenu komponenata | danijelki | otpaTci | 1 | 31.1.2014 16:51 |
Pomoć oko nabavke komponenata | Neshekel | ŠDK - Osnovne komponente | 72 | 17.7.2011 23:56 |
Napajanja u osnovne komponente, i u šdk osnovnih komponenata | Miki-Car | Forum o forumu | 1 | 31.1.2010 17:46 |
Softver za prikaz potrošnje komponenata | Serbiansword | Ostale komponente | 7 | 16.3.2009 19:17 |