Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Grafika
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Grafika Video karte i monitori

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 14.2.2017, 21:19   #1
srksi
Veteran

Član od: 16.6.2010.
Zahvalnice: 95
Zahvaljeno 83 puta na 73 poruka
Određen forumom Dali ima neko mozda Benq XL2411?

Planiram ga uzmem neki gejming monitor, a posto je ovaj jedini u srbistanu koji se trenutno moze naci, interesuje da li je slika stvarno kao u opisima previse svetla, cak i na 0 osvetljenju?
srksi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.2.2017, 0:02   #2
Renner
Starosedelac

Član od: 18.3.2013.
Zahvalnice: 56
Zahvaljeno 365 puta na 235 poruka
Određen forumom Re: Dali ima neko mozda Benq XL2411?

Da li je možda u pitanju XL2411Z? Onaj što podržava i nVidia 3D Vision? Jedan moj poznanik ga ima, i bio sam u prilici da ga vidim iz prve ruke. Iskreno, ja ga lično ne bih uzeo iz prostog razloga što koristi TN panel, al bez obzira slika mi je djelovala solidno, čak ni uglovi vidljivosti nisu bili toliko loši. Plus, tu je i 144Hz osvježenje, što svakako nije loša stvar. Vrtio se malo Witcher 3 na njemu, AC Unity, Battlefield 1, i sl. Malo smo se igrali i sa podešavanjima i raznim modovima, mislim, djeluje mi ok monitor, ali neko duže iskustvo nemam. On je zadovoljan, a sviđa se i mom prijatelju koji je tu bio.
Renner je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.2.2017, 0:06   #3
srksi
Veteran

Citat:
Renner kaže: Pregled poruke
Da li je možda u pitanju XL2411Z? Onaj što podržava i nVidia 3D Vision? Jedan moj poznanik ga ima, i bio sam u prilici da ga vidim iz prve ruke. Iskreno, ja ga lično ne bih uzeo iz prostog razloga što koristi TN panel, al bez obzira slika mi je djelovala solidno, čak ni uglovi vidljivosti nisu bili toliko loši. Plus, tu je i 144Hz osvježenje, što svakako nije loša stvar. Vrtio se malo Witcher 3 na njemu, AC Unity, Battlefield 1, i sl. Malo smo se igrali i sa podešavanjima i raznim modovima, mislim, djeluje mi ok monitor, ali neko duže iskustvo nemam. On je zadovoljan, a sviđa se i mom prijatelju koji je tu bio.
Neznam tacno, mora da vidim, al mislim da su svi otprilike isti po kvalitetu slike. Uzimam ga bas zbog tih 140hz, od IPS-a sam imao odvratne glabobolje, bas me briga za uglove, samo da slika nije mutna. Ako ste ga probali u osvetljenoj sobi, mazda niste primetili bas to da je slika svetlija kao sto kazu u opisima, interesuje me ako neko ima to da mi kaze iz prve ruke
Stara 15.2.2017, 0:09   #4
Renner
Starosedelac

Pa, baš smo ga u osvjetljenoj sobi i koristili. Možda bi bilo gore po tom pitanju da je bio mrak. A opet, dosta zavisi i od moda koji podesiš, movie, game, i sl.
Stara 22.2.2017, 0:51   #5
Renner
Starosedelac

Ovako, sad sam bio kod ovog prijatelja koji ima monitor. Nosio sam grafičku da nešto isprobamo pa sam iskoristio priliku i uhvatio koju sliku da vidiš kako izgleda u akciji. Pravio sam i snimke ali nemam sad vremena da ih postavljam. Uglavnom, isključio sam HDR na kameri jer baš prenaglašava boje i sve ostalo, ali i dalje je mačice sve prenaglašeno, ali ništa strašno, u svakom slučaju. I on je rekao da mu je bila slika svijetlija na početku, ali izgleda što je za default postavljen FPS1 mod, koji je, naravno, namjenjen igranju pucačina i tu su sjenke gotovo nepostojeće. Isprobavali smo razne modove, ali je uglavnom korišten standard. Slika se dodatno može potamniti kada koristiš Eco mod, a i samo mu ime sugeriše da je osvetljenje tu manje.

http://imgur.com/a/ovPjN
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Renner na korisnoj poruci:
srksi (22.2.2017)
Stara 22.2.2017, 1:42   #6
srksi
Veteran

Citat:
Renner kaže: Pregled poruke
Ovako, sad sam bio kod ovog prijatelja koji ima monitor. Nosio sam grafičku da nešto isprobamo pa sam iskoristio priliku i uhvatio koju sliku da vidiš kako izgleda u akciji. Pravio sam i snimke ali nemam sad vremena da ih postavljam. Uglavnom, isključio sam HDR na kameri jer baš prenaglašava boje i sve ostalo, ali i dalje je mačice sve prenaglašeno, ali ništa strašno, u svakom slučaju. I on je rekao da mu je bila slika svijetlija na početku, ali izgleda što je za default postavljen FPS1 mod, koji je, naravno, namjenjen igranju pucačina i tu su sjenke gotovo nepostojeće. Isprobavali smo razne modove, ali je uglavnom korišten standard. Slika se dodatno može potamniti kada koristiš Eco mod, a i samo mu ime sugeriše da je osvetljenje tu manje.

http://imgur.com/a/ovPjN
Hvala ti, review je super, nego mene muci to sto su rekli da je osvetljenje prilicno veliko i kad se stavi na 0, tako da nije preporucljiv za igranje u mracnoj sobi. Takodje se ljudi zale da monitor blicka pri malom osvetljenju kod svih, tako da sam batalio taj, pokusavam da nadjem asus
Stara 22.2.2017, 2:58   #7
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 276
Zahvaljeno 1.274 puta na 935 poruka

Mozes da uzmes jeftiniji gaming monitor BenQ RL2455HM.
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.2.2017, 3:01   #8
srksi
Veteran

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
Mozes da uzmes jeftiniji gaming monitor BenQ RL2455HM.
60hz! fuj!
Stara 8.4.2017, 10:44   #9
DukeofSerbia
Starosedelac

Član od: 21.11.2005.
Zahvalnice: 28
Zahvaljeno 353 puta na 261 poruka
Određen forumom ...

Da otkucam za slučajne posetioce teme...

LG 24GM-77B (TN)

Taj LG-jev model je najbolji 144 Hz model koji nema FreeSync ili G-Sync.
Svi ostali su za izbegavanje. Tačka.

Direktna konkurencija su spomenuti BenQ XL2411Z koji je truba i ASUS VG248QE koji je katastrofalan.
DukeofSerbia je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.4.2017, 13:45   #10
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.009
Zahvaljeno 4.075 puta na 2.445 poruka

Vidim da si se aktivirao dosta oko monitora, ne bi bilo loše da dodaš i po koju reč više, zašto je nešto najbolje a zašto ovo drugo truba. Mene lično iskreno zanima a i uvek sam za deljenje koliko toliko opširnijeg znanja i iskustva. Determinističke izjave bez glave i repa, poput "Samsung je zakon, tačka" zvuče neozbiljno, pogotovo zato što ih je pun net.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.4.2017, 15:01   #11
DukeofSerbia
Starosedelac

Član od: 21.11.2005.
Zahvalnice: 28
Zahvaljeno 353 puta na 261 poruka
Post ...

Na drugoj temi sam otkucao – mene i ozbiljne ljude samo interesuju profesionalni testovi, a takvih sajtova i pojedinaca
koji to rade ima dovoljno na raznim jezicima. Engleski jezik nije jedini kao što se obično misli na domaćim forumima .

Odeš na bench i videćeš da je moja tema o monitorima sa VA panelima zalepljena. Iako jasno preferiram VA panele,
preuzeo sam temu i o IPS panelima i može se videti u mojim preporukama na forumu da nemam nikakvih problema da
preporučim monitor po potrebi bez obzira na marku ili panel. Nisam partizan, osim kad su u pitanju TV-i, svi znaju da
preferiram Sonijeve modele, sam detaljno objasnio i zašto i to otkucam u startu, a opet sam članovima foruma najviše
preporučivao druge modele. Otkucao sam u obe monitor teme najveće moguće vodiče za IPS-olike i VA monitore koji
postoje na prostoru bivše YU!

O monitorima sa TN+Film panelima nisam kucao pošto su generalno za izbegavati, osim ako neko nije otvorio temu i pitao.
Videćeš da sam objavio i crne liste. Takođe možeš pročitati da uvek bez dlake na jeziku otkucam šta ne valja i da nema
proizvođača monitora i panela o kojem nisam negativno kucao. Uvek ću kucati o škartu.

Dakle, sve moje preporuke su bazirane na profi testovima i sve monitore koje preporučujem nemaju PWM. Ako trepere,
to navedem, kao što i navedem ako ne postoji profi test. Iskustva korisnika sa stranih foruma i sajtova su bitna radi
kontrole kvaliteta i samo ako ne postoji profi test nekog konkretnog modela.

Što se tiče ova tri modela, bila je tema na benchu pa ću prekopirati šta sam otkucao. Sve u svemu, iza mojih preporuka
ili kritika stoje fakti, a ne rekla kazala i subjektivni utisci .
-------

Citat:
ASUS VG248QE je star model od pre 4 god. Ima TN panel. Jako loš monitor. Ima PWM (treperi i kvari pokret).
Kad se aktivira 3D/Lightboost mod ima katastrofalne boje i kontrast, a bez njega na 144 Hz ima mediokritetne.

BenQ XL2411Z je izašao pre 2,5 god. koliko vidim. Isto ima TN panel. Nema PWM. Ne baš dobar model, ali definitivno
bolji od VG248QE.

Rešenje: ne kupuj ni jedan. Pretpostavljam da ti je budžet negde oko 35-36K i da kupuješ ovde u Srbiji, ne uvoz od preko.

Moja preporuka: LG 24GM77-B (izašao pre 2,5 god.), isto ima TN panel i nema PWM, samo je malko skuplji (37,5k i još
dobiješ vaučer za ovaj ganc novi Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, ako ti nešto znači, ako ne, prodaš ako može),
ali ima superiorni kvalitet slike u odnosu na predložena dva.
Štaviše, ovo je najbolji 24“ 1080p 144 Hz monitor koji nema FreeSync ili G-Sync.
Ako treba, ostaviću linkove ka 5 testova od kojih su neki izuzetno detaljni.
-------

Nisam otkucao da se na XL2411Z može popraviti slika (katastrofalni FPS mod u Standard Picture mod; mora se promeniti
gama na 4) i onda je sasvim ok za TN, ali i dalje nije bolji od 24GM77.

Ko ima novca i hoće vrhunski monitor na 144 Hz, kupiće novi Samsung C24FG70 koji je najbolji igrački LCD monitor
trenutno i u istoriji
!
DukeofSerbia je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Da li se neko seća Bruce Leeja budajov Opšta kultura 91 7.5.2010 16:48
Problem sa k800i.Znam da tema nije za ovaj forum ali mozda neko zna:) steffa54 Aparati i oprema 10 11.7.2008 18:18
Greasemonkey, jel neko mozda zna kec242 Internet tehnologije 1 28.1.2007 23:44
Da li neko zna? (AMD lista procesora) Robert Osnovne komponente 10 7.2.2006 0:42
Da li neko mozda zna nekog... seymourc64 Operativni sistemi 0 10.1.2006 3:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:42.