![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#61 |
Starosedelac
Član od: 1.9.2008.
Zahvalnice: 610
Zahvaljeno 434 puta na 256 poruka
|
![]()
Budi aktivan deo zajednice za neki open source softver. To znaci da ucestvujes na razvijanju nekog softvera preko Git Hub-a. Mislim da je to ogroman plus.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Ne traže poslodavci bilo kakvu specifičnu vrstu portfolia već dokaz da si sposoban da ispratiš projekat od početka do kraja. Kreni sa bilo kakvim projektom koji je pogonjen zdravom idejom, nebitno da li tako nešto već postoji ili ne, i ti već imaš plus u oku ozbiljnijih poslodavaca.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
gradjanin (27.10.2016) |
![]() |
#63 | ||
Novi član
Član od: 24.10.2016.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Pored toga imam i kojekakvih algoritama i sitnih igrica što mi leži po kompu al su to u glavnom "školski" projekti, iako rađeni samostalno pa mi je bilo bez veze da ih postavljam tamo. Sad, pretpostavljam da to nije dovoljno za posao, pa verovatno čak ni za praksu negde jer sam praksu i tražio sa ovim. Najviše bih voleo da mogu lepo napraviti klon Facebooka, ali mislim da to nije projekat koji bi odgovarao junior nivou već je dosta žešće, i bez prethodnog rada na prostijim stvarima i bar nekog real world iskustva teško da bih bilo šta postigao u neko dogledno vreme. Pitanje koje sam postavio sam postavio tako kako jesam jer nemam predstavu šta bi bio sledeći korak, a hteo bih da to bude nešto što spaja "lepo i korisno", iliti da bude dobar način da utrošim vreme i energiju. Zato sam se i obratio vama ovde, da bih imao jasniju predstavu gde se otprilike nalazi entry level bar. A bez veze mi je da spamujem ljude sa prijavama dok ne budem siguran da imam nešto kvalitetno da ponudim. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Starosedelac
Član od: 8.4.2006.
Zahvalnice: 927
Zahvaljeno 586 puta na 365 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Ja sam recimo imao prilike da odlučim o izboru početnika kad su tražili nove zaposlene u prošloj firmi, i svakakvih ima likova, koji recimo nisu znali šta su servisi (web), radili CRUD pešice (ADO.NET) ili ne znaju šta je sql injection i kako ga sprečiti. Sve dok nisu se pojavila dva lika koji su pokazali neki školski projekat koji su hteli da prodaju ali nisu uspeli, a to bio neki običan web shop sa CMS-om možda malo više od deset stranica sve ukupno, kad sam video da kapiraju neke koncepte, da su išli u pravom smeru i upotrebili pravilno neke tehnologije odmah sam tražio da ih uzmu. |
||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku zokocx na korisnoj poruci: | ||
gradjanin (28.10.2016) |
![]() |
#65 |
Deo inventara foruma
|
![]()
U teoriji ovo zvuči super ali u praksi rad na open source projektima i nije baš neka preporuka za poslodavca. Razlog je veoma jednostavan - poslodavac želi da proceni sposobnosti kandidata a ne zajednice okupljene oko projekta. Učestvovanje u open source projektima skoro isključivo znači pojedincu jer će tako naučiti kako funkcioniše timski rad, što recimo može da bude jedan, i verovatno jedini, plusić za poslodavca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Novi član
Član od: 24.10.2016.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Prethodni post mi je iz nekog razloga završio na moderaturi.
Citat:
Dakle full sajt sa back i front endom. Web shop mi je ionako bio na TODO listi, al tek krećem sa server side, tačnije zalećem se zbog node vs ruby vs django trileme. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Starosedelac
Član od: 1.9.2008.
Zahvalnice: 610
Zahvaljeno 434 puta na 256 poruka
|
![]() Citat:
![]() Na intervjuima za početnike ionako idu klasična pitanja o algoritmima, bazama i projektnim obrascima. Mada lično mislim da je početniku baš teško da se uključi u aktivan razvoj bilo kog softvera jer maltene morate da znake kako skoro ceo proizvod funkcioniše, što već zahteva znanje nekog junior programera. Ne znam koliko poslodavci gledaju to neko socijalno angažovanje programera u vidu GitHub ili Stackoverflow profila. Ja trenutno na Stackoverflow-u 90% reputacije sam dobio editovanjem tudjih pitanja i komentara jer ili nisam dovoljno brz pri odgovaraju ili ne znam odgovor. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Član
Član od: 1.7.2014.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da, Stackoverflow je izuzetno popularan metod za brzo procenjivanje kandidate jer zajednica profesionalaca, koja se međusobno ocenjuje, odrađuje posao umesto poslodavca.
Inače, brzina odgovora uopšte nije bitna na Stackoverflow-u. Mnogo je bitnije napraviti kvalitetan, koncizan odgovor jer brzi odgovori možda dobiju nešto više poena na početku dok su vidljivi u feedu ali kvalitetni odgovori dobijaju mnogo više poena na duge staze. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Schnak3 (30.10.2016) |
![]() |
#70 | |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.760
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Starosedelac
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
|
![]()
A šta je moderni OO jezik?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Starosedelac
Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 148
Zahvaljeno 208 puta na 134 poruka
|
![]()
Naletio sam na ovo kada je u pitanje poznavanje programiranja pa možda vam bude zanimljivo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Deo inventara foruma
Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
|
![]() Citat:
Sta mozes da uradis da pokazes da si spreman za ozbiljne projete? Za C# neznam, tamo verovatno i nema nista ozbiljno, za Python mogu da ti kazem sta da uradis. Uzmi neku Python 2 open source biblioteku koja jos nije portovana na Python 3. Nesto sto ti koristis, sto ti je zanimljivo i sto znas, Uzmi i portuj u Python 3. To ti je prilicno ozbiljan projekat, mnogo ce tu stvarcica novih da se pojavi, verovatno zavisi na neke druge delove i biblioteke, moraces da razgovaras na mailing listi sa maintainerima te druge biblioteke.. a poslodavci na mailing listama love talente. Gledaj da bude nesto sto se koristi, i sto dosta kompanija koristi. Ali ako uzmes nesto preveliko, nikad neces da ga zavrsis. Nemoj odma da se zaletis da portujes OpenStack na Python 3 ![]() Kad uradsi par takvih projekata, dokazao si da znas dobro Python 2 i Pyhon 3, imas neoborivi dokaz u svom porfoliju da si radio ozbiljne projekte. Sad ako neko hoce nesto jos ozbiljnije, neka precizira ti ces posle ovog iskustva imati dovoljno znanja da sredis i to. Ako si izabrao neki popularan projekat i jos resio brdo bagova u njemu, neka kompanija koja to koristi bice vrlo zainteresovana da te zaposli da puno vreme resavas one probleme koji njima najvise smetaju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ma baš će neko portovanje Python 2 biblioteka u Python 3 da smatra ozbiljnim poslom pored gomile konvertora koji to rade automatski.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Član
Član od: 6.2.2012.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
|
![]()
Svasta, koja glupost...
Citat:
To su osobine koje moras da imas i to im je, uglavnom, najbitnije. Sto se tice gradjenja portfolia preko open source projekata za pocetnike, izvoli pa biraj sta ti se dopada https://github.com/MunGell/awesome-for-beginners. Nemoj se stresirati puno u vezi toga, iskoristi te projekte zbog sebe. Da vidis gde stojis u odnosu na druge, naucis neke nove trikove i vidis kako se od prilike radi na projektima gde ima vise ljudi, sto ce ti puno pomoci u malo vecim firmama. Srecno! |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Twisterzemun na korisnoj poruci: | ||
Mickie (6.11.2016) |
![]() |
#76 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da konvertori rade posao, sve bi vec bilo portovano. A nije, cak deceniju posle izlaska Python 3 gomila velikih i vaznih projeketa i dalje se muci sa Python 3 podrskom. Malo je komplikovanije od toga. Konvertori rade za trivijalne projekte, i sve sto je moglo konvertorom vec je portovano. A on moze da proba da usavrski konvertor pa da portuje njime, i to nije lak zadatak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Svasta, i ja to kazem kad citam ovde price o C#. Po pricama ovde nekih forumasa ja sam stekao da je to programski jezik za lezilebovice koji sluzi da nikad ozbiljno ne moras da zasuces rukave. Preporucuju ga po defaultu svakom ko hoce da uci bilo kakvo programiranje jer je "najlaksi". Ja zato bezim dalje od njega i nikom ga ne preporucujem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Po cemu si zakljucio da C# nije za ozbiljne projekte
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Po tome sto ga guraju svima pod nos, a kad nesto guraju svima pod nos to je obicno smece. Mislim da je Linusov rant o C++ u slucaju C# jos vise tacan.
> > When I first looked at Git source code two things struck me as odd: > 1. Pure C as opposed to C++. No idea why. Please don't talk about portability, > it's BS. *YOU* are full of bullshit. C++ is a horrible language. It's made more horrible by the fact that a lot of substandard programmers use it, to the point where it's much much easier to generate total and utter crap with it. Quite frankly, even if the choice of C were to do *nothing* but keep the C++ programmers out, that in itself would be a huge reason to use C. In other words: the choice of C is the only sane choice. I know Miles Bader jokingly said "to piss you off", but it's actually true. I've come to the conclusion that any programmer that would prefer the project to be in C++ over C is likely a programmer that I really *would* prefer to piss off, so that he doesn't come and screw up any project I'm involved with. Samo promeni C++ na C# i C na Javu ili nesto drugo. Proguglaj da nadjes ceo rant. |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.760
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]()
Svaki jezik ima svoju svrhu.
Ako bi hteo da napravim drajver koristio bih C, windows aplikaciju C#, a serversku aplikaciju Javu. C++ mozda ako bih hteo da pravim sopstveni game engine. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Prvi koraci | Wolf1996 | otpaTci | 2 | 30.9.2015 19:12 |
Genericko programiranje (OOP) | PeTkO | Programiranje | 4 | 5.9.2013 23:05 |
Poziv za predaju radova za Prvi Balkan kompjuter kongres | milobit | Dešavanja i događaji | 10 | 27.3.2013 20:27 |
Kada ste dobili svoj prvi komp? | Covenant | Brbljaonica | 131 | 13.2.2010 17:46 |
Prvi crnogorski ICT casopis | Dimo | Zanimljive Web lokacije | 13 | 27.10.2006 20:18 |