![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
C# je i dalje jedan od najlakših i najefikasnijih načina da se napiše klasična Windows desktop GUI aplikacija (za razliku od Jave), tako da ga ne bih tek tako otpisao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
![]() Da, zato je C# među trenutno pet najkorišćenijih programskih jezika na svetu (pored Jave, JavaScripta, PHP-a i Pythona). Nemam nameru da ponavljam ono što sam X puta do sada rekao. C# se itekako traži, posebno u korporativnim okruženjima, i nema ni najmanjeg znaka da će se bilo šta menjati u doglednoj budućnosti. Ako i dođe do njegovog rasula sam C# je takav da omogućava veoma lak prelazak na nešto drugo. Poslednja ispravka: Neutrino (17.10.2016 u 20:41) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
C64 Legend
|
![]() Citat:
https://www.xamarin.com/ ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Razvoj softvera danas je dosta drugačiji nego što je nekada bio. Pored toliko transpilera i virtuelizacionih tehnologija praktično više nije ni bitno koji programski jezik se koristi. Ali nemojte da se zavaravate nekakvim poluinformacijama - Microsoft ekosistem je još uvek itekako jak. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Oggy (18.10.2016) |
![]() |
#45 | |||
Starosedelac
Član od: 1.9.2008.
Zahvalnice: 610
Zahvaljeno 434 puta na 256 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Nemojte zaboraviti da se C# koristi i u Unity-u, a Unity je svakim danom sve popularniji ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Član
Član od: 15.12.2011.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 49 puta na 44 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 5 korisnika se zahvaljuje korisniku korisnickoime na korisnoj poruci: | ||
NIx Car (18.10.2016), Partybreaker (18.10.2016), Schnak3 (18.10.2016), Twisterzemun (26.10.2016), zokocx (26.10.2016) |
![]() |
#50 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa valjda "on BOTH genders"
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Član
Član od: 1.7.2014.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
|
![]() Citat:
Da li je to uopste bitno? Jeste, Java nema "properties", nema LINQ, neispravni generici itd. Ali cinjenica je da oba programska jezika rade posao. Enormni su projekti izgurani s njima. Mozda nesto mozes efikasnije da odradis u C# u odnosu na Javu i obrnuto. Evo, reci mi, zasto su Kafka, Elasticsearch, Cassandra, Hadoop, Jenkins... odradjeni u Javi a ne u C#-u? Da li to znaci da je Java bolja od C#-a? Da li to znaci da se ti alati nisu mogli napisati u C#-u? Naravno da ne. I koja je poenta svog to prepucavanja kad malo-malo dodje baja recimo sa Groovy-jem, Python-om ili cim vec, i rijesi specifican problem elegantnije i od jednih i drugih. Kao sto rece jedan moj kolega, bivsi C# developer: "To ti je isto kad klinci kazu: Moj tata je jaci od tvog tate." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Zato što C# dolazi uz teret koji neki projekti prosto ne mogu ili ne žele da nose - Microsoft okruženje. Da nije njega Java, kao antikvitet koji već skoro punu deceniju stagnira, bi odavno imao više razloga za brigu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka
|
![]()
Kad se već diskutuje o C#-u mene jako interesuje jedna stvar: šta to trenutno Microsoft radi sa open-sourceovanjem delova .Net frameworka? Čitao sam skoro neki relativno veliki članak na tu temu i malo mi je jasnije ali i dalje mi nije jasna jedna stvar: da li planiraju da razviju multiplatform .Net programiranje sa podrškom za sve jezike ili će jednostavno samo taj Core.Net biti open-source sa pratećim Asp.Net?
Ne razumem na šta ciljaju i šta žele tačno da postignu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Deo inventara foruma
|
![]()
To samo Microsoft zna (a možda čak ni oni).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka
|
![]()
Pa tako realno i deluje, kao da nemaju pojma šta rade. Hteli bi da ih open source zajednica zgotivi ali da se ne otvore previše nego onako, malo.
Mislim, lepi su im potezi sa VS Community Edition i VS Code i ovo open sourceovanje ali avaj kad je ono najbitnije i dalje ograničeno na Windows i zatvoreno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Član
Član od: 1.7.2014.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
|
![]()
I da je cilj portabilnost .NET-a, taj zadatak ce biti tesko ostvariv. Recimo, da bi portovali WPF, prvo ce morati naci nacin kako da portuju ili izbace iz igre DirectX. Znaci, tesko da ce VS ikada postati multiplatformski alat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Starosedelac
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
|
![]()
Ma kakva crna portabilnost, dal je realno da će sami sebi da skaču u usta. Cela priča sa otvaranjem cisa (C#) je marketing.
MS nema razloga da izlazi u open sors jer ima već pogolemu bazu korisnika i to se neće promeniti skoro. Posebno što ruku na srce, C# i T-SQL i server mu, Office i još neki proizvodi MSa koji nisu Windows, su stvarno dobri. VS je majstorski alat za razvijanje pod Winom, ne vidim što bi uopšte oslobađali sve to na opensors kad je jedan od veoma bitnih razloga razvoja na Windowsu zapravo i taj VS. |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Starosedelac
Član od: 8.4.2006.
Zahvalnice: 927
Zahvaljeno 586 puta na 365 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Pošto sam u tim vodama i pomno pratim šta se dešava probaću da odgovorima kratko i jasno. Nije open-sourceovanjem delova nego celog frameworka ali ne ovog do sada .NET (poslednja verzija 4.6.2), nego "novog" .NET Core (v 1.0). Zašto pišem novog pod navodnicima, jer oni su uzeli stari ponovo ga napisali da bude portabila za sve platforme (Windows, Unix, MacOS) i neke delove izdvojili (jer recimo manipulacija registrijem nije dostupna u Linuxu) tako da samo uzimaš šta ti treba, tu je novi kompajler (Roslyn), bolji JIT i još dosta toga, ostalo je sve manje više isto, ko je radio u do sadašnjem .NET isto može i u ovom da uradi na skoro isti način. Bukvalno može konzolna aplikacija u par koraka da se prepravi da bude web aplikacija. Naravno pošto je sve otišlo u cross platform, na nekim stvarima posebno koje su platform specific se još radi npr. WinForms, WPF, WCF (server side), Entiry Framework Core (nije još production ready). A ono što je zajedničko i sa starim spakovali su pod tvz. .NET Standarad, e ovo je malo teže za shvatiti, ali to je buklvano set framework API-ija koje određena verzija .NET-a (starog ili Core) implementiraju a svako ko piše neku biblioteku (nuget) treba da gađa veziju .NET Standard koja mu treba i time će se obezbediti da i u budućnosti njegova biblioteka bude radila i na novoj verziji .NET-a. (Core ili stari). Meni je ovo bila odlična vest, mnogo mi prija što MS tehnologija ide u tom smeru, jos sa VS Code ili VS Community može svašta da se napravi. Lako je napraviti web aplikaciju sada i hostovati je na Linux-u. Svako može doprinesti .NET Core ili nekom njegovom stack-u (compajler, ASP itd.) https://github.com/dotnet/core Što se Jave tiče tu ne znam ništa, znam da nika ne bi prelazio u taj tabor ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Novi član
Član od: 24.10.2016.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Pozdrav svima!
Polako samostalno učim programiranje, kodiranje, skriptovanje, šta li već. Trenutno sam na frontend web (js) a krenuo sam u sve ovo pre oko godinu i po sa Pythonom. Imam neke svoje projekte (ništa ekstra složeno), ali mi je dosadilo da radim "domaće zadatke" od kojih možda hoću a možda i neću imati neke koristi. Cilj mi je da dosegnem entry level, i da se zaposlim negde kao junior programer. Konkretno polje rada mi i nije toliko bitno, kao ni jezik u kojem bih radio, mada mi je interesantniji rad na rešavanju algoritamskih problema nego front end development. Na osnovu raznoraznih članaka koje sam pročitao, poslodavci imaju jasnu predstavu kako bi jedan dobar junior kandidat trebao da izgleda po pitanju tehničkog znanja i stepena sposobnosti za rešavanje problema. Buzzword su neki "ozbiljniji projekti" koje bi kandidat trebao da ima za sobom, bilo lični bilo komercijalni. Ono što me konkretno zanima jeste - kakvi se to projekti računaju u ozbiljnije? Šta to poslodavci zapravo žele da vide u portfoliju, a što bi demonstriralo odgovarajući nivo znanja? Naravno, pri tome mislim na stvari koje bi odgovarale entry levelu/junioru. Čini mi se da bi rad na takvim aplikacijama mogao da bude veoma dobar način da popunim znanje, kao i da kroz praksu saznam šta to sve treba da znam. Recimo za JS, python, C# - bilo za web nebilo, potpuno mi je svejedno. Ako neko ima predstavu o tipu projekta koji bi odgovarao gorenavedenom za bilo koje polje i bilo koji jezik, molim ga da napiše. Dakle, trebaju mi primeri aplikacija dovoljne složenosti za tako nešto, nezavisno od polja i jezika. Unapred vam hvala na vremenu i odgovorima! Poslednja ispravka: gradjanin (27.10.2016 u 12:36) Razlog: pojašnjenje |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Prvi koraci | Wolf1996 | otpaTci | 2 | 30.9.2015 19:12 |
Genericko programiranje (OOP) | PeTkO | Programiranje | 4 | 5.9.2013 23:05 |
Poziv za predaju radova za Prvi Balkan kompjuter kongres | milobit | Dešavanja i događaji | 10 | 27.3.2013 20:27 |
Kada ste dobili svoj prvi komp? | Covenant | Brbljaonica | 131 | 13.2.2010 17:46 |
Prvi crnogorski ICT casopis | Dimo | Zanimljive Web lokacije | 13 | 27.10.2006 20:18 |