![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#2021 |
Starosedelac
Član od: 21.8.2012.
Zahvalnice: 514
Zahvaljeno 495 puta na 418 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2022 |
Veteran
Član od: 9.10.2010.
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 108 puta na 78 poruka
|
![]()
U poslednje vreme sve više i više vesti se pojavljuje da crne rupe ne postoje.
Meni nije jasno u kom smislu one ne postoje ? Da li ne postoje u smislu kako ih fizičari zamišljaju ili da ne postoje uopšte ? Šta se onda nalazi u središtu svih galaksija ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2023 |
information junkie
|
![]()
Imaj u vidu da je reč o osobi koja takođe tvrdi da je pomirila TR i kvantnu mehaniku, tako da ja ovo ne bih uzimao za ozbiljno još uvek.
http://www.iflscience.com/physics/ph...s-do-not-exist |
![]() |
![]() |
![]() |
#2024 | |
Novi član
Član od: 15.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 19 puta na 7 poruka
|
![]()
Moj komentar se odnosio na objasnjenja koja daju mass mediji (kao i izbor stvari koje 'objasnjavaju' i na sta stavljaju akcenat....). Sto je sve veoma daleko od nauke i naucnih metoda i principa, a u poslednje vreme daleko i od prave naucne popularizacije kakva bi trebala da bude. Jedino se slazem s onim da je to sve vise 'dark side'...
![]() Citat:
Ignorise astronomske opservacije crnih rupa. Mada, moguce je da je matematika ok - analiza je radjena za de Sitter prostor (mi ne zivimo u de Sitter Univerzumu). Sacekaj malo na komentare upucenijih, nemoj da skaces odmah na vesti mass medija... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2025 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja iskreno nisam matematicar, ali mi ni sama poenta toga sto oni rade nije jasna.
Znaci: 1. Nemaju instrumente kojima mogu te stvari da izmere 2. Nemaju apsolutno nikakve konkretne fizicke dokaze 3. Nemaju nikakve dokaze da formule koje koriste nisu zasnovane na pogresnim premisama a posle svega toga kada nesto " matematicki " izracunaju kazu da je to TAKO. Pa kako bre TAKO ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2026 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
jednostavno nije beskonačno nego podleže zakonima fizike
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2027 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Mozda traze pare za dalja istrazivanja, pa senzacionalizmom privlace paznju ka sebi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2028 |
Novi član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2029 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2030 |
Deo inventara foruma
|
![]()
hm, pa logično da je voda starija, vodonik je u svemiru još od bigbanga, a sva materija na zemlji je postojala i pre nego što je sunce postalo zvezda, pa kad se formiralo sunce od okolnih gasova i prašine su nastale planete, ja koliko sam upućen sva materija je nastala posle bigbanga kada je energija prešla u stanje materije, a ostali elementi su nastali u zvezdama
Prosto rečeno, sunce je nastalo od vodonika koji je već bio tu, a i na zemlju je pala određena količina tog istog vodonika... sunce je čini mi se treća generacija zvezda tako da je mnogo toga već bilo tu pre nego što je sunce nastalo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2031 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Mene samo zanima gde je udarni talas nestao od big benga ako je uopste i bio.
A vidim i Nasa nas polako priprema za ono neizbedno; Susret Trece Vrste. Samo da ne bude susret coveka i ameba sa druge planete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2032 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2033 | |
Veteran
|
![]() Citat:
![]() Po toj logici wizard mi smo stari 13.8 milijardi godina ? Džaba onda slaviš rođendan...kaži samo da spadaš u treću generaciju zvezda i to je to. Ovde je pitanje vode i obliku u kom jeste, takva je bila i pre formiranja Sunca. Nošena na asteroidima pre formiranja Sunčevog sistema...nije pitanje koliko je materija stara. Znači voda se ne stvori sama iz ničega ili što ti kažeš vodonik padne na zemlju ? I šta dobiješ odma sa vodonikom, more, okeane, život, dinosauruse i Seku Aleksić ? Verovatno potenciraju da je sa tom vodom/ledom došao život ili bar razne amino kiseline i drugi "materijali" koji su esencijalni za život. E sad odakle su ta voda i led došli ko zna... Zanimljivo bi bilo onda videti koliko su objekti izvan Neptuna zaista stari, pogotovo oni u Kajperovom pojasu ili skoro otkrivena Sedna. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2034 | |
Starosedelac
Član od: 21.8.2012.
Zahvalnice: 514
Zahvaljeno 495 puta na 418 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2035 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Metallicity |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2036 |
Novi član
|
![]()
Nije bilo nikakvog udarnog talasa.
Pa ono sto cemo prvo i da otkrijemo, jednog skorog dana, i jesu mikroorganizmi. Ne mali zeleni iz filmova. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2037 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Zasto smatras da bi prvo naisli na mikroorganizme? Sta ako ubodemo u centar ili naletimo na nekakav zivot poput onog sa dinosaurusima ili nekakav oblik koji ne mozemo da shvatimo ili zivot koji prkosi svim naucnim teorijama postojanja. Nesto kao mi u ocima mravlje zajednice.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2038 | |
Novi član
|
![]()
Rec je o onome sto bi mi mogli da ustanovimo u narednih par decenija. A tu smo ograniceni na ono sto mozemo da ustanovimo u okviru naseg solarnog sistema, i sta tu moze, realno, da postoji jos osim zivota na Zemlji. A to su, najverovatnije, samo mikroorganizmi, a najverovatniji kandidati gde cemo da ih nadjemo su Evropa, Mars, Ganimed, Titan i jos par drugih mesta, s tim sto postoji mogucnost da cemo prvo naci prekurzore zivota na kometama i asteroidima. I, naravno, postoji mogucnost da cemo naci spektroskopski fingerprint zivota nalik na nas na nekoj exoplaneti, ali to je sve sto cemo za dugo vremena u tom domenu moci da nadjemo.
Ne smatram da postoji velika verovatnoca da cemo skoro naci znake neke druge tehnoloske civilizacije. http://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_%2...ry_mirrors.svg Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2039 | ||
Starosedelac
Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 811
Zahvaljeno 404 puta na 255 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Od svih ljudi ti bi bas mogao da objasnis gde neko gresi, ili sta je lose rekao. Razumem da je ponekad (ili bolje receno cesto) tesko, ali mislim da ces daleko vise postici ako objasnis zasto taj neko gresi, makar ponavljao. Zaista, od mene sledi samo jedno ogromno hvala sto ucestvujes u ovoj temi! |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2040 | |
Novi član
|
![]() Citat:
Otuda i facepalm, koji nameravam i dalje da upotrebljavam kad god neko napise nesto sto spada u 'not even wrong' kategoriju. Hvala. Nazalost, imam sve manje slobodnog vremena za ovakve stvari. ![]() PS. re spektoskopskog fingerprinta: Iako se generalno ceka bolja oprema (JWST 2018, i veliki teleskopi 2020 i 2022), ne bih bio iznenadjen da se nesto otkrije i ranije u obliznjim sistemima, kao sto su npr Tau Ceti e i Kapteyn b, koji su trenutno u vrhu svih SETI lista. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
svemir |
|
|