![]() |
![]() |
|
Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#42 |
Član
Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 55
Zahvaljeno 40 puta na 34 poruka
|
![]()
Malo sam razocaran tekstom o kompjuterima u brodogradnji. Imalo je tu svasta nesto da se kaze, a ovako je ispao jedan generalizovan tekst o raznolikosti brodske forme... Moglo je da se pomene koji se to softveri koriste prilikom samog projektovanja, a tu ne mislim na one standardne tipa AutoCAD i sl, 3D modelere (SolidWorks, Rhino) vec na konkretne addon-e i samostalne programe: ShipConstructor (oslanja se na AutoCAD), ShipWorks, Multisurf (addon-i za konstrukciju odnosno hidrostatiku broda), MaxSurf, Orca3D ( za Rhino), te samostalni programcici (Delftship, odnosno besplatni Freeship!). Svakako bi mogli da se pomenu i TribonM3 koji iako mator i danas se koristi u dobrom delu stranih (citaj: Azijskih), CadMatic... A tek softveri u kasnijoj eksploataciji, za krcanje, balast...
Da me pogresno ne shvatite, izuzetno mi je drago sto se uopste pojavio takav tekst, Dragan Kosovac me prijatno iznenadio poznavanjem materije (ukoliko i sam nije brodogradjevinac) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Možda je i moglo da se kaže, ali razmisli i sam, koga bi to zanimalo osim vas nekoliko koji se bavite tom materijom? I šta bi nekom značilo da zna imena programa koji se koriste u brodogradnji?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Član
|
![]()
Ne mora sve da se kaze, ali nesto moze da se pomene. Ne moraju da se nabrajaju programi, ali mi ovako se tekst sveo na neku generalizaciju i pricanju o panamax, post panamax i slicnim terminima. Eto, neki screenshot programa za krcanje, u kom se video kako je opterecen brod i gde se puni balast i uporedo slika broda opterecenog takvim teretom. Ne znam, meni ovako nekako sturo.
Sto se tice imena programa u brodogradnji, mozda bi neko van te materije i otisao na YT, pogledao neki zanimlljiv video i zainteresovao se. Naravno, moje misljenje. edit: moglo je u infoboxu |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kako, dal' bi nekoga zanimalo ili ne?! Ja sam više saznao iz ovoga što je napisao JohnnyB nego iz uopštenog teksta koji je napisao Kosovac u SK. A opet da se nadovežem na konstataciju JohnnyB da bi to moglo da ima uticaj na mlade da se zainteresuju i za takve komplesne programe. Kod vas sve nešto od frlje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Član
|
![]()
Nadam se da ce ovo biti samo podstrek da se pojavi i nastavak teme "Kompjuteri u brodogradnji". U sustini, ne znam da li je SK ogranicen brojem strana za rubriku Nove tehnologije, da li imaju u planu vec neke druge teme koje ce obraditi... Jer mislim da se ovde bas moze napraviti lepa prica o razvoju kompjuterske pismenosti u jednoj grani nauke i industrije, ali i kod nas.
Uvodjenje kompjutera u brodogradnju je takav tehnoloski iskorak, da su projektni biroi sa nekoliko desetina trasera (ljudi koji su na podu crtali delove broda u razmeri 1:1) svelo na 2-3 ljudi, koji taj posao obave mnoooogo brze. Ima tu jos dosta neispricanih prica, koje bi svakako mogle naci svoje mesto u casopisu, od samih pocetaka do poslednjeg krika tehnologije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.660
Zahvaljeno 11.220 puta na 7.174 poruka
|
![]() Citat:
Lepo je pomenuti primenu, ali je bespotrebno zamarati čitaoce suvoparnim nabrajanjem imena programa i slično. Ako je nekoga tekst zainteresovao takve informacije danas su na 2-3 klika daleko. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
Da se razumemo: meni se dopalo sto se pisalo o toj temi, ali mislim da je clanak koji je izasao u ovom broju moze biti sjajan uvod u seriju od nekoliko tekstova o istoj temi. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Ad Ministrator
|
![]()
Tekst jeste pomalo štur, ali moraš se staviti u ulogu ostalih čitalaca koje ta materija ne zanima toliko koliko tebe. Kao što si ti očekivao detaljniju razradu, njima bi detaljnija razrada bila dosadna i posle nekoliko uvodnih rečenica prešli bi na nešto drugo.
Nažalost, u uređivanju časopisa stalno moraju da se prave takvi kompromisi. Jedan kompromis o kojem sigurno nisi razmišljao predstavlja i uklapanje teksta u zadati prostor... i da ne nabrajamo dalje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 276
Zahvaljeno 1.273 puta na 934 poruka
|
![]()
Prvo mesto na DotA 2 turniru i nagradu od 45000 dolara...
strana 88 Da li je ovo stamparska greska ili su pobednici stvarno osvojili dzak dolara? ![]() Mozda ovo pise samo u mom primerku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Član
Član od: 22.8.2005.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 511 puta na 59 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 276
Zahvaljeno 1.273 puta na 934 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Ad Ministrator
|
![]()
Da, ali ispalo je da je stvarno greška. Izgleda da svi podsvesno žudimo za pustim dolarima...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
U zadnje vreme ste popravili pisanje naročito je napredovao hardver deo gde su ploče i grafičke. Međutim, pojedini drugi tekstovi su stvarno razočarenje. I prihvatite jednom kritiku na pravi način a ne da se branite na neodgovarajući način. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku todos na korisnoj poruci: | ||
JohnnyB (4.12.2012) |
![]() |
#55 | ||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JohnnyB na korisnoj poruci: | ||
todos (4.12.2012) |
![]() |
#56 |
Član
Član od: 24.8.2010.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 18 puta na 12 poruka
|
![]()
U ovom broju sam saznao za dva odlična besplatna programa, koja se lako koriste. To su MultiCommande i FormatFactory. Baš programi koji su mi trebali.
Sve pohvale. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.396 puta na 2.042 poruka
|
![]() Citat:
![]() http://www.sk.rs/2008/09/skpd08.html |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
tchalle (5.12.2012) |
![]() |
#58 |
Član
Član od: 2.8.2010.
Zahvaljeno 62 puta na 51 poruka
|
![]()
Kupio danas novi sk sve review-e igara procitao i malo se razocarao opisom novog NFS-a po meni je mnogo bolja igra neko sto je opisana ali dobro nema veze
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
V.I.P. Recenzent
Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 779
Zahvaljeno 1.042 puta na 580 poruka
|
![]()
Одличан Ђекићев текст о win 8 и рекао бих право из главе. Затим, Кузма и AC3. Када човек у једној реченици помене LMS и ZS тај текст не може да буде лош. Игру сам само покренуо и одиграо на кратко, али када сам видео црвене мундире и снег нисам могао а да не застанем и не сетим се младости и неких лепших и безбрижнијих времена. Само је фалио Командант Марк или евентуално Блек. Одлично.
BTW, скоро сам једног лика питао ко/шта је то ФЛОК. Није знао и силно сам се разочарао. А има три и по банке. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dekip na korisnoj poruci: | ||
Oggy (6.12.2012) |
![]() |
#60 |
Deo inventara foruma
Član od: 24.2.2006.
Zahvalnice: 723
Zahvaljeno 946 puta na 594 poruka
|
![]()
Ja mislim da je uvod u opis Ass Creeda 3 najbolji uvod u istoriji uvoda. "Raskosnim zenama i raskosnim igrama covek je sklon da oprosti mnoge stvari." Odusevljen sam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 11/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 58 | 9.11.2012 18:35 |
Svet kompjutera 10/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 86 | 20.10.2012 0:01 |
Svet kompjutera 4/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 223 | 20.5.2012 16:12 |
Svet kompjutera 1/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 102 | 27.1.2012 22:09 |
Svet kompjutera 7/2008 | oluja | Sadržaj novog broja SK | 149 | 23.7.2008 17:24 |